Windows 10 krijgt ondersteuning voor Alexa in vergrendelscherm

Microsoft werkt aan een manier om slimme assistenten in het vergrendelscherm van Windows te implementeren. In het begin gaat het alleen nog om Amazons Alexa. Gebruikers kunnen daarmee hun pc ook met de stem bedienen als die op standby staat.

De veranderingen zitten in de nieuwe Insider Build van Windows, schrijft Microsoft in de changelog van versie 18362.10005. Daar staat in een wat weggestopt zinnetje dat er ondersteuning komt voor 'digitale stemassistenten van derde partijen' in het vergrendelscherm. Voorlopig zit de functie alleen nog in de Slow Ring van de Insider Builds. Die wordt nu uitgerold onder gebruikers.

Hoewel Microsoft het heeft over stemassistenten in het algemeen gaat het in de praktijk maar om één assistent. Alexa van Amazon is de enige andere assistent die op dit moment ondersteuning heeft op Windows 10, naast Microsofts eigen Cortana. Alexa is echter alleen te gebruiken als de computer ontgrendeld is. Microsoft introduceerde de eigen slimme assistent als standaard in Windows 10, maar inmiddels is de populariteit daarvan afgenomen en is de functionaliteit langzaam van opt-out naar opt-in gegaan. Ook bij Alexa gaat het voorlopig nog om een opt-in-feature die gebruikers zelf moeten inschakelen, en Amazon moet de slimme assistent er eerst nog voor updaten.

Naast de ondersteuning voor assistenten krijgt de Windows 10-preview ook een paar andere functies. Het gaat met name om beveiligingsfeatures zoals key rolling om het uitgeven van herstelsleutels veiliger te maken, en Windows-containers worden beter gescheiden van elkaar.

Door Tijs Hofmans

Redacteur

16-07-2019 • 07:34

43 Linkedin

Reacties (43)

Wijzig sortering
Verstandig om niet het eigen product door te duwen maar nu ook aan ondersteuning voor concurrenten te werken.

Niets voor mij, spraakassistenten maar er is genoeg markt voor blijkbaar.
Alexa en Cortana zijn al langer vriendinnen.. Zo kun je Cortana vragen om aan Alexa iets door te geven en andersom. Gebruik het niet veel, maar Cortana heeft nou eenmaal iets meer toegang tot Microsoft diensten, dus af en toe is het wel handig om op die manier zaken door te zetten van mijn Alexa speakers richting Cortana.
Het is niets nieuws voor Microsoft (en andere) om concurrenten op het platform toe te laten. Het is eigenlijk alleen Apple die dat met alle geweld probeert te blokkeren waar ze dat kunnen en mogen. Microsoft is over het algemeen juist heel open tegenover concurrenten...

Echter zal het Amazon wel geld kosten. Maar dat is ook wel logisch.
Toelaten is nog wel wat anders dan actief ondersteunen.

Microsoft heeft ook Firefox destijds toegelaten op Windows. Logisch, want het was een gewone Win32-applicatie. Ze probeerden Firefox echter wel zoveel mogelijk de pas af te snijden door IE als standaard op te dringen. We herinneren ons het browser-keuze-scherm-fiasco nog wel, toch?

Of hun manier van de Windows Store pushen en zaken exclusief maken. Je ziet dat ze daar nu ook weer op terugkomen.

Microsoft onder Ballmer was gewoon veel kopperiger en drammeriger. Met Nadella gaat dat wel stukken beter.
Standaard af dwingen of een OS leveren met een browser, net als de andere consumenten OSen destijds al deden?

Leuk feitje. U bent zich er van bewust dat in de jaren 90, Microsoft een serieus bod gedaan heeft aan -destijds- Netscape, om de browser voor hun OS te bouwen?

Dus ja, ook met Firefox heeft Microsoft geprobeert de concurrentie actief naar hun platform te halen.
Ook niks voor mij gelukkig staat het standaard uit, scheelt weer eens optie uitzetten bij win10.
Cortana is in veel landen niet eens beschikbaar (waaronder Nederland) en ze willen nu Alexa integreren?

Waarom focusen ze niet eerst op cortana?
Ik zat gister toevallig wat te spelen met Cortana: "Can you speak Dutch". Toen kreeg ik als reactie "I can translate. Ask me to say 'Hello' in Dutch". Was me nooit eerder opgevallen (zo vaak gebruik je een digitale assistent dus...)
Dus gelijk geprobeerd en tot mijn verbazing, kreeg ik inderdaad een Nederlandse zin voorgeschoteld, uitgesproken door een (andere) vrouwelijke Nederlandstalige stem.
Ik weet dat er al een Nederlandstalige text-to-speak stem in Windows 10 zit (de houterige 'Microsoft Frank'), maar dit was nieuw voor me. Of het was me nooit opgevallen, maar volgens mij heb ik wel een keer eerder gevraagd wanneer 'ze' Nederlands kon spreken.

Edit:
Als ik in de geschiedenis kijk van mijn vragen zie ik dat dit door 'Bing Translate' wordt verzorgd.
Klikt - voor iemand die verder nooit gebruik maakt / heeft gemaakt van Siri of Google Assistant - niet verkeerd (behalve de gramatica... |:( )
Het is dezelfde Nederlandse stem die je daar te horen krijgt.

[Reactie gewijzigd door Geertje op 16 juli 2019 10:55]

Ik gok dat het toevoegen van nieuwe regio's en talen door een ander team wordt uitgevoerd dan het team wat de integratie tussen Cortana en andere diensten zoals Alexa regelt.
Omdat Cortana niet bepaald een succes is (understatement). Microsoft is tegenwoordig ook helemaal niet meer zo van het zelf het wiel opnieuw uitvinden maar meer van: laat een ander het maar proberen.
Dat zie je in het open-source maken van hun Windows 10 basis programma's zoals de rekenmachine tot het mogelijk maken van meer digitale assistenten binnen Windows.

Cortana is daarnaast nu meer een business (Azure) product geworden.

De laatste ongezouten mening: de desktop is al jaren langzaam aan het sterven, waarom daarop focussen?
Omdat Microsoft in dit opzicht altijd heel voorzichtig is met eigen producten de voorkeur te geven over die van concurrentie op datzelfde platform, van Microsoft.

De ontwikkeling van Cortana staat al een paar jaar op een vrij laag pitje. Ik denk niet dat het daadwerkelijke software ontwikkel team erachter nog groot is.
Hm, is het hele idee van het vergrendelscherm niet dat de pc vergrendeld is? Het lijkt me nogal ongewenst om dan opeens een extra input-mogelijkheid te hebben waar het ding op reageert... Weer een extra vinkje om uit te zetten na elke update.
uit het artikel:
Alexa is echter alleen te gebruiken als de computer ontgrendeld is
dus inderdaad raar dat het om het vergrendelscherm gaat

[Reactie gewijzigd door cracking cloud op 16 juli 2019 08:37]

Ik vermoed dat het artikel niet helemaal correct is. Alexa doet het nu namelijk ook al op een Windows10 machine, maar alleen als deze ontgrendelt is (anders heeft ze geen toegang tot de microfoon)

Dus in de komende windows versie heeft Alexa ook toegang tot het vergrendelingsscherm.
Ze zullen het wel zo aanpassen dat op dat moment geen toegang gegeven wordt tot persoonlijke informatie (mail, contactpersonen, kalender) net als Alexa die nu ook niet prijsgeeft als ik niet degene ben die de opdracht geeft.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 16 juli 2019 08:58]

Zou 't kunnen dat door middel van stemherkenning de gebruiker herkend wordt? Mijn Google speaker werkt ook zo namelijk.
Ze werkt ze nu ook inderdaad. Maar op een vergrendelingsscherm zou ik toch extra privacy willen hebben. Ondanks dat ik het ben die de commando's geeft.
Weer een extra vinkje om uit te zetten na elke update.
Het staat standaard uit :)
De vijand van mijn vijand is mijn vriend :)
De relaties tussen Microsoft en Google zijn niet denderend, door samen te werken met Alexa (en niet met de Google Assistant) zet je die laatste dus een hak.
Daarnaast heeft Microsoft Google al de overwinning toegezegd met het gebruiken van Chromium in hun Edge browser, nu is er verder weinig meer aan vijandigheid tussen de twee bedrijven aangezien het grootste knelpunt was dat vroeger de battle of the browsers gaande was en Windows gebundeld kwam met Internet Explorer.
Niet zo zeer Google de overwinning toezeggen. Meer dat Microsoft na bij 30 jaar de handdoek in de ring gooit.

Microsoft is nu bezig Google te kakken te zetten door een betere versie van hun browser te bouwen.
Enge ontwikkeling, naast je telefoon als monitoring device nu ook je computer als device die je in de gaten kan houden en je gesprekken afluistert, de afluister speakers was er inmiddels al. Ik vraag me af of MS niet voldoende gegevens binnenhaalt over het product (degene die Windows 10 te gebruiken). Maar blijkbaar is dat nog niet genoeg dus onder het mom van 'gebruiks gemak' worden er nog meer afluister en monitoringstools ingebouwd. Wanneer stopt deze onzin en kunnen we ons onbespied voelen?
Alleen als je het aan zet, dus zo eng is het allemaal niet per definitie.

Alles wat gebruiksgemak is kun je al snel zien als spioneren: Handschrift verbetering/analyse, stemherkenning of - commands, services om browsing naar verminkte URLs te voorkomen en ga zo maar door. Het glas kan half vol of half leeg zijn...

Zolang je het uit kunt zetten is het prima, het merendeel van de gebruikersgroep is immers gebaat bij deze functies.
Wanneer is aan "aan" en wanneer is uit "uit"? Zoals veel systemen records uit de database verwijderen met "update table set deleted = 1"
Uit als in, de Alexa app gewoon niet installeren.
Je kan zelf het bespieden beperken. Kies een besturingsysteem waar je de controle over hebt. Er zijn er diverse.
Wat denk je dat er gebeurd als dergelijke besturing systemen groter worden? ;)
Valt wel mee, denk ik. Kijk naar debian of slackware. Die bestaan beide al meer dan 20 jaar.
Debian is al lang niet meer zo groot als dat het was. Het was ooit de IE van de Linux distro's.
Persoonlijk vind ik zo'n optie een serieus beveilgingsrisico hebben - goed dat het standaard uit staat.
Als in die code een lek zit - gaat dat hommeles geven. Eigenlijk had ik liever gelezen dat het met een GPO volledig uitgezet kan worden (niet aanzetbaar door jan met de pet!).
Wat je uit kan zetten, moet je uitzetten. Wat je kan wissen moet je wissen - small is safe. De bijl in windows! Dat moet de toekomst worden.
Je zult hier de Alexa app voor moeten installeren. Het gaat om ondersteuning van dit soort apps op het lockscreen. Niet dat Microsoft Alexa gaat integreren in Windows.
Man wat zou ik graag een debloated windows 10 zien waar gewoon niks optioneels in zit.
Gewoon alles wat standaard broodnodig is en de rest allemaal eruit.
Geen onnodige services actief, geen uit zichzelf aanspringende updates, geen cnostante hdd activiteit die niet te stoppen lijkt, geen virus scan, geen processen die andere processen weer aan zetten omdat MS denkt dat je ze nodig heb.
Ik ben benieuwd hoeveel geheugen windows 10 dan gebruikt en hoeveel prestatie winst we ermee boeken.
Nu is windows veel bezig op de achtergrond en niet idle te krijgen en dat kost prestatie ook als ik aan het gamen ben.
Ik heb echt heel veel geprobeerd te stoppen en verwijderen maar sommige processen zitten zo diep met elkaar verweven en vooral ook met items die noodzakelijk zijn voor het werken van windows dat je een hoop simpelweg niet uit kan schakelen.
Het is jammer dat we gewoon geen controle meer hebben over onze eigen pc en dat we bij elke geforceerde update zo goed als alle reg tweaks en settings weer kwijt zijn en dat deze niet fatsoenlijk te backuppen zijn.

Dit is helaas niet een windows only probleem bij android speelt hetzelfde verhaal. Ooit was een rom 400 mb en de telefoon deed exact hetzelfde als dat hij nu doet maar ondertussen is de rom wel 1,9 gb groot geworden met joost mag weten wat in de rom en is 4 gb ram gewoon onvoldoende voor werken zonder dat apps uit het geheugen geknikkerd worden.

Het had mij dan ook logischer geweest als de ondersteuning hiervoor via een api ingebakken werd zodat het er in zit wanneer je alexa installeert en niet daarvoor.
Een windows waar in alles optioneel en aanpasbaar is en niks standaard ingebakken zit is wat mij betreft 300 euro waard maar een windows 10 waar alles ingebakken zit en ik weken mee bezig ben om het met 3rd party software , reg tweaks en monitoring naar mijn zin te krijgen weiger ik een cent voor te betalen.
Nou, een nieuwe carrière als OS bouwer dan maar? Er zijn genoeg custom Windows builds die ontdaan zijn van zoveel mogelijk zaken die jij noemt.

Er zullen altijd zaken overblijven die in een OS by design nodig blijven. Net zoals auto's ook niet van een aantal essentiële zaken te ontdoen zijn..

[Reactie gewijzigd door Edgarz op 16 juli 2019 11:57]

Bij windows 7 en eerdere windows versies (en ook bij 8 en 8.1 was dit beter mogelijk) was er nog een hoop meer uit te schakelen of te verwijderen.
Maar dit vond MS waarschijnlijk niet leuk en heeft daardoor totaal verschillende delen van het OS (optioneel en noodzakelijk) bestanden en processen laten delen waardoor het uitschakelen van het onnodige of irritante een totale systeem crash of zelfs boot loop veroorzaakt.
Voorbeelden uit mijn hoofd zijn bitdefender , task sceduler , messaging service. gewoon niet uit te schakelen zonder dat windows niet meer naar behoren werkt en dat terwijl op papier deze gewoon uit zouden moeten kunnen.
Vervolgens vragen ze wel cpu tijd zonder dat ik ze echt nodig heb.

@bigbadbull Sorry ik bedoelde taak planner. Niet scedular dat zou idd lastig worden.
En die messenger service is nieuw in windows 10 en zat er in windows 7 dus niet in en is wat mij betreft dan ook een onnodige toevoeging. Het werkte immers prima zonder.

Misschien dat dit in windows 7 niet een los proces was of een andere naam was maar ik kijk simpelweg naar wat er in het geheugen geladen is en daar staat ruim 450 mb meer in als bij windows 7 en dat moet ergens vandaan komen.
Gelukkig kan cortana na de volgende update wel helemaal weg na 4 jaar ergernis aan dat onnodige process.

en nou is 450 mb meer of minder ram het probleem niet ik kom immers nooit boven de 11 van de 16gb gebruik uit maar wat mij wel stoort is dat wanneer ik naar bronbeheer kijk in windows 7 vs windows 10 windows 7 gewoon na 56 minuten flatlined en helemaal niks meer doet daar waar windows 10 nog honderden schijf en lees acties doet met processen die dus niet uitgeschakeld kunnen worden.
En deze schrijf en lees acties die gaan dus ook gewoon door terwijl ik bijvoorbeeld aan het gamen ben en dat vind ik totaal onacceptabel.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 16 juli 2019 16:36]

Ik weet wat voor PC jij gebruikt maar echte CPU slurpers zijn dat nu ook weer niet...Dat kan hooguit 1 FPS schelen.

Hoe optioneler componenten zijn, deste kwetsbaarder het OS wordt. Zowel qua stabiliteit als security wise. Als jij ze uit kunt zetten, kan malware het ook...

En aangezien dit de twee zaken zijn die in vergelijking met voorgaande versies sterk verbeterd zijn lijken mij hier in ieder geval vooral voordelen aan te zitten.
Technisch is alles in Windows optioneel. Elk onderdeel is weinig meer dan een losse module, hier heeft Microsoft tussen Windows 7 en Windows 10 (over de rug van Windows Phone) juist bergen werk verzet om heel Windows van elkaar los te trekken. Het modulare ontwerp is juist beter voor de stabiliteit. Door dat de onderdelen los van elkaar staan, kan een crash in 1, niet je halve of hele OS onderuit halen. Een groot deel van de verbeterde stabiliteit is hier in terug te vinden. Het is Microsoft met Windows 8 bv ook _eindelijk_ gelukt om KERNEL en USER space uit elkaar te trekken.

Verder helemaal gelijk dat het helemaal geen bal meer uit maakt in de bloatedness van Windows. Wat je niet gebruikt, wordt niet opgestart. Het neemt vooral extra opslag ruimte en wat geheugen in.
Wachten op CoreOS... :-)
Voorbeelden uit mijn hoofd zijn bitdefender , task sceduler , messaging service. gewoon niet uit te schakelen zonder dat windows niet meer naar behoren werkt en dat terwijl op papier deze gewoon uit zouden moeten kunnen.
Vervolgens vragen ze wel cpu tijd zonder dat ik ze echt nodig heb.
Er is geen enkel systeem dat kan werken zonder en tasksheduler in een of andere vorm.
Time management is een integraal onderdeel van en moderne computer tenzij je terug wil naar de ponskaarten.
Ja MS doet er iets meer mee en heeft een uitgebreidere functionaliteit, maar dat is logisch waarom zou je die dingen in 2 opdelen waar het met minder moeite samen perfect werkt.
bitdefender kan je normaal wel uitschakelen, echter mag je je systeem dan niet zwaar beveiligd zijn want je wil net die zaken uitschakelen. eens je dit ingeschakeld hebt, mag het inderdaad niet uit of je kan geen bestanden meer lezen van je C schijf want die zijn versleuteld.
Messaging service mag je niet vergelijken met MSN messenger of andere rotzooi, deze messaging service dient oa. voor inter process communication. bvb de task sheduler die het teken geeft om een ram memory refresh te doen (of een SSD TRIM of .... ). Task sheduler doet dat niet zelf maar roept een systeem functie op die daaraan begint. dat oproepen gebeurd via de messaging service.
en dit zouden inderdaad geen cpu sluprers mogen zijn, indien dat wel zo is , dan duidt dat waarschijnlijk op een ander onderliggend probleem zoals bvb mem corrupt, bad sectors, ...
Tja, daar in Redmond doen ze van alles om het de gebruiker maar lastig te maken?

Microsoft wil een OS dat veilig, stabiel en gebruiksvriendelijk is om meer dan een miljard gebruikers te kunnen bedienen. Dát is hun business model, daar verdienen ze hun geld mee (nu minder dan vroeger, maar ala).

Je bent wel erg negatief: bugs die in een klein aantal gevallen problemen veroorzaken bijna als feature neerzetten, geforceerde updates vanuit veiligheidsbelangen als 'vervelend' kwalificeren etc.

Voor het geval je het nog niet wist: de wereld bestaat uit meer mensen (en gebruikers van Windows) dan jijzelf...
Windows dat door OEM volk gebruikt wordt is geheel niet het business model van MS. De zakelijke markt is het business model van MS. Nu er toevallig OEM pipo's gekozen hebben om Windows te gaan gebruiken is het voor MS een ander soort melkkoe geworden. Niet om het volk tegen allerlei onheil te beschermen maar om meer data uit dat volk te halen kunnen halen want ze zijn tenslotte het product geworden. Dan is het wel een goed idee dat het OS dan wel een beetje blijft werken want als het niet werkt dan ook geen data. Beetje kip/ei probleem/uitdaging voor MS. De meesten zijn toch OEM afnemers dus support hoeft MS daar niet aan te leveren. MS is tenslotte geen charitatieve instelling want er moet gewoon geld worden verdiend door oa data te sponzen. MS begint een beetje op een ernstige ziekte te lijken, als je ermee besmet wordt kom je er nauwelijks fatsoenlijk vanaf.
Indirect wel...Waar mensen thuis mee werken, werken ze ook graag op het werk.Maar dat terzijde.

Ik heb echter nooit beweerd dat MS een heilige missie heeft om het volk tegen onheil te beschermen. Daarentegen stellen zakelijke klanten óók hun eisen mbt stabiliteit (voornamelijk) en veiligheid. Dat ze daarnaast hun medewerkers geen cursus Ubuntu hoeven te geven is tevens een meevaller.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee