En dan is nog de vraag van hoeveel de efficiëntie/laadvermogen van de accu afneemt in de loop der jaren. Zag dat het bij Tesla nog redelijk meeviel, maar er zijn merken waar de
health van de batterij heel snel achteruit gaat en dan houd je nog minder over.
Dat gaat over de Nissan Leaf. De Nissan Leaf is nu net 1 van de modellen die zijn accupacks niet goed climatiseert. Er zit alleen luchtkoeling op, vloeistof koeling is wegbezuinigd. De accu’s kunnen niet alleen beschadigen door overladen, maar ook als ze te warm of te koud zijn en dan fors belast worden. En ook als ze te ver leeg getrokken worden trouwens. Dat is ook de reden dat je telefoon accu een jaar of 2 bruikbaar blijft, zonder dat je de accu degradatie echt gaat merken. Telefoon accu’s worden zelden onder optimale omstandigheden geladen.
Andere merken hebben met vloeistof geclimatiseerde accu’s. Is het buiten te warm en stijgt de temperatuur te fors om met lucht te koelen, dan zal de accu met de airco koelte gekoeld gaan worden. Dit kan ook als je aan het laden bent.
De Nissan Leaf staat bekend onder “Nissan Leaf charge gate”: omdat snelladen veel warmte oplevert die de Leaf niet altijd goed kan afvoeren, zit er een softwarematige begrenzing op het aantal keren snelladen. Je mag slechts 1 keer snelladen en moet dan eerst weer een aantal keren traag laden, voordat je weer kan snelladen. Echt een grote misser. Met een leaf naar Zuid Frankrijk, iets wat in een Tesla door het fast charge netwerk prima gaat, kan je bij een Nissan Leaf dus wel vergeten.
Ga je in de winter laden, dan zal je accu eerst wat bijgewarmd worden, voordat je met vol vermogen kan laden. Vooral bij snel laden is optimale climatisering van je accupack van belang om schade te voorkomen.
De belangrijkste testcase zijn op dit moment Tesla’s. Er rijden momenteel relatief veel oudere Tesla’s rond. Na 8 tot 10 jaar hebben deze door de goede accuclimatisering doorgaans slechts 10% degeneratie. Ondanks vele laadcycli.
De firma’s die dat goed onder de knie denken te hebben, die durven de accu’s voor 8 jaar te garanderen. Meestal mag je accu binnen die 8 jaar (en maximaal ca. 160.000 km is doorgaans de aanvullende eis)niet meer dan 20% degradatie hebben. Onafhankelijk van hoe vaak je laad en onafhankelijk van hoe snel je laad. Heb je meer degradatie? Dan springt de garantie bij.
Wat die garanties dan doen weet niemand. Er zijn verschillende mogelijkheden: De accu’s kunnen vervangen worden, je ontvangt een schadevergoeding voor de extra degradatie of je krijgt korting op een nieuwe EV.
In Duitsland zijn er nu accu inbouw bedrijfjes in opkomst die accupacks vervangen. Maar die ook bestaande accupacks uitbreiden voor een grotere range. Bijvoorbeeld bij de oude VW E-Golf. Dan kan je een door de te kleine range goedkope 2e hands EV kopen en dan de accu laten uitbreiden tot een volwaardige range.
In diezelfde trant is ook nog de Renault Zoe een tip: je kan een 2e hands oude Zoe kopen met kleine accu. Renault verhuurt de accu’s. Je kan via een dealer een nieuwe grote 2018 accu huren en dan is die oude Zoe opeens voorzien van een ongeëvenaarde range.
In alles doen wij als Tweakers dit soort truuks, maar het EV land is blijkbaar nog te nieuw om een 2e hands te durven tweaken. Wie weet een nieuw Tweakers onderdeel voor de komende jaren!
[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 23 juli 2024 01:16]