Samsung-update voegt Apple TV en Airplay 2 toe op 2019-tv's en aantal 2018-tv's

Samsung zegt dat het vanaf maandag een update uitbrengt voor alle slimme tv's uit 2019 en enkele geselecteerde tv-modellen uit 2018. De software-update voegt de nieuwe Apple TV-app en Airplay 2 toe.

De Zuid-Koreaanse fabrikant zegt dat het hiermee de eerste tv-fabrikant is die de Apple TV-app aanbiedt op zijn smart-tv's. De update komt beschikbaar voor alle slimme tv's die dit jaar zijn uitgekomen, maar ook voor een aantal modellen uit 2018. Welke 2018-tv's dat zijn zegt de fabrikant niet, maar uit een lijst van Apple blijkt dat het onder meer om verschillende Qled-modellen van vorig jaar gaat.

De Apple TV-app staat los van Apple-hardware en biedt gebruikers een catalogus aan films, tv-series, sportuitzendingen en nieuwsprogramma’s aan. Zo kunnen de films en series uit de iTunes-bibliotheek via de app worden bekijken, inclusief content in 4k-resolutie en met hdr. Deze app biedt vanaf de herfst ook toegang tot Apple TV+, de eigen streamingdienst die Apple eind maart aankondigde en waarvoor een abonnement moet worden afgesloten. Met AirPlay 2 kunnen gebruikers video's, foto's en muziek van hun Apple-apparaten of iTunes naar hun tv streamen.

Het was al duidelijk dat Samsungs slimme tv's vanaf dit voorjaar films en tv-shows uit iTunes kunnen tonen en AirPlay 2 krijgen; begin dit jaar kondigden Apple en Samsung daartoe een samenwerking aan. Samsung is naar eigen zeggen de eerste die deze diensten aanbiedt op zijn tv's, maar het is niet de enige fabrikant die hiertoe overgaat. Zo krijgen de 2019-tv's van LG halverwege dit jaar een update voor AirPlay 2 en ook een aantal nieuwe topmodellen van Sony krijgen hier ondersteuning voor.

Samsungs tv-modellen die de update voor de Apple TV-app en Airplay 2 krijgen
Samsung FHD/HD 4, 5 Series (2018)
Samsung QLED 4K Q6, Q7, Q8, Q9 Series (2018 & 2019)
Samsung QLED 8K Q9 Series (2019)
Samsung The Frame Series (2018 & 2019)
Samsung The Serif Series (2019)
Samsung UHD 6, 7, 8 Series (2018 & 2019)

Door Joris Jansen

Redacteur

13-05-2019 • 20:16

50 Linkedin

Reacties (50)

50
50
16
2
0
28
Wijzig sortering
Onderstaande modellen worden ondersteunt:
Samsung FHD/HD 4, 5 Series (2018)
Samsung QLED 4K Q6, Q7, Q8, Q9 Series (2018 & 2019)
Samsung QLED 8K Q9 Series (2019)
Samsung The Frame Series (2018 & 2019)
Samsung The Serif Series (2019)
Samsung UHD 6, 7, 8 Series (2018 & 2019)
Hmmmm, dat klinkt goed. Ik was heel erg teleurgesteld in Samsung voor wat betreft de lange termijn ondersteuning van hun smart tv platform, maar ik kan me echter voorstellen dat als Apple met ze in zee gaat, de ondersteuning wat langer loopt dan de twee jaar die ik op mijn UE55ES6800 had.

Misschien dan toch maar weer een Samsung als volgende...
Ben toen ook van een 75ES9000 en 55ES8000 naar LG overgestapt, Samsung’s Smart functies vielen mij toen tegen, LG met webOS leek mij veel potentie te hebben.

Dus goed nieuws van Samsung dit.
Ik vind de een deel van de 2018 modellen niet echt onder een goed lange termijn update beleid vallen.
De aftersales updates van Samsung zijn nog steeds zeer beperkt.
Mooi zo!

Waar staat deze info trouwens?

Ikzelf heb een UE49MU9000.

Heb vandaag net mijn TV van een update voorzien via USB, kwam er niet door via het internet (geen updates beschikbaar)
MU9000 is het 2017 model zover ik weet. Deze zal dus niet de Airplay 2 update krijgen.
Interessanter is hoe lang het ondersteund gaat blijven. Het grote manco: Je doet 10 jaar met je Tv en na 3 jaar zijn half je apps niet meer te gebruiken

Edit: hoe is dit in godsnaam - 1?

[Reactie gewijzigd door Brammos85 op 13 mei 2019 21:16]

Ik zie het probleem niet, stekker er uit en in een klein kastje van nog geen 50 euro en je kan er weer jaren tegen aan...

Waarom zou het slimme gedeelte 10 jaar mee moeten, dat gebeurd met geen enkel slim aparaat tenzij het uitontwikkeld is (zoals de PC min of meer, waar 10 jaar oude hardware nog steeds mee kan).
Dit is net als het inbouwen van een cassetteradio in je auto. Op je afstandsbedieningen zitten knoppen die enkel werken met de smart gedeelte van je TV. Of je ziet allerlei smart functionaliteiten in je menu die uitgeschakeld zijn. Het is best teleurstellend als je een jaar oude model koopt en vervolgens allerlei meldingen krijgt dat er diensten/apps uitgeschakeld worden.
Deze vorm van planned obsolescence mag wel de nek om gedraaid worden.
Ik zie het probleem niet, stekker er uit en in een klein kastje van nog geen 50 euro en je kan er weer jaren tegen aan...
Nog beter zou helemaal geen slimmigheid in de TV zijn, maar een universeel slot waarin je een insteek kaart van 50 Euro kan stoppen in plaats van weer een los altijd-aan-kastje en extra afstandbediening.
Is beter voor het milieu en makkelijker voor de gebruiker. Helaas niet voor de producenten, dus gebeurd het niet.

[Reactie gewijzigd door locke960 op 13 mei 2019 21:43]

Je bedoelt HDMI? Of USB?
Exact dus laat die smartmeuk maar weg. Genoeg apparaten die dat veel beter kunnen. AIRplay en/of chromecast zijn dan wel weer handig want dan hoef je dus alleen maar je telefoon of tablet te vervangen.
Dat hebben we al en heet Common Interface, maar daar zie je ook weer telkens ontwikkeling in. Dit soort ontwikkelingen gaan gewoon harder dan je vooraf kan voorzien. Gelukkig is het smart-gedeelte tegenwoordig iets wat er sowieso al bij in zit. Het is een illusie te denken dat de TV anders goedkoper was geweest.
CI+ zit anders net als ongeveer 8 a 9 jaar geleden nog steeds op v1.3. Zo hard lijken de ontwikkelingen daarmee dus niet te gaan.
Ik bedoel meer dat die interfaces ook snel zijn veranderd. Eerst had je Common Interface en toen stond je opeens met je nieuwe Common Interface buitenspel toen de Plus-specificatie ook werd vereist. Je zult bij dit soort interfaces toch weer tegenkomen dat door voortschrijdend inzicht dingen weer vernieuwing vereisen. Kijk naar HDMI en HDMI 2.0 die ook steeds noodzakelijker gaat worden de komende 5 jaar, en dat je straks met een systeem zonder HDMI 2.0 niks meer kan met de dan hedendaagse resoluties en vernieuwingsfrequenties. Future proof is gewoon niet zo lang houdbaar met de snelheid van IT-ontwikkelingen.
Eens. Het valt mij nog mee dat de HDCP spec nog zo lang op deze versie blijft zitten. Al is volgens mij inmiddels ook 2.3 wel uit.

Denk dat ze hier echter niet snel aan gaan toornen. Als bijvoorbeeld Netflix voor 4K, HDCP 2.2 uit gaat faseren, dan zet je een flink deel van je userbase buiten spel. Ik denk dat er met nieuwe technologieen er ook wel een klein beetje naar de impact gekeken wordt. Hoe lang hebben we bijvoorbeeld met de USB-A stekker gedaan? Een kleine 23-25 jaar al inmiddels?

TV's zonder CI+, maar met CI, werken geloof ik overigens nog steeds met een Alphacrypt. Correct me if. i'm wrong though. :)
Iedereen vind t/of moet t maar goed vinden dat al die tv producenten hier mee weg komen. Ik snap er geen klote van, je koopt een tv van pakweg 500 euro tot 5000 ? en dan zijn na 2-3 jaar je Apps weg.
En om dan maar te roepen dat iedereen er een kastje achter moet hangen van Google omdat t dan weer in orde is, maar voor de goede orde, een 4k chromecast kost nog steeds 77 euro!!. Er word ook echt niet bij de tv vermeld voordat je de pinpas hebt leeg getrokken door een verkoper of winkel van oja, uhhm die tv werkt na 2-3 jaar misschien niet helemaal meer in zijn smart. (tegenwoordig koopt bijna het groots gedeelte van de mensen juist een tv voor de apps zoals netflix etc.

Zou bijna de vergelijking willen maken met een random apparaat : Neem een wasmachine.
Ga jij terug met je apparaat van ... x merk als na 2-3 jaar je wasmachine stopt met een aantal programma's. ??
Of als je een wasmachine koopt met Idose ( automatisch doseren van wasmiddel) dat die functie er na 3 jaar mee kapt?
Koop je een stofzuiger die na 2 jaar niet meer over de vloer kan rollen? want toen je hem kocht kon hij dat wel.

Nou zijn dit even voor het gemak een paar ''domme vergelijkingen'' maar kom op, mensen vinden het tegenwoordig eerder normaal dan abnormaal dat de ontwikkelaar de baas is.
Ik kan de uitspraak ''klant is koning'' tegenwoordig ook niet zo veel meer merken hoor.
Onze LG is al meer dan 5 jaar oud en de enige app die we gebruiken "Netflix" heeft 3 op te merken updates gekregen (verandering in de layout) en werkt nog steeds. :)
Dat nadeel heeft ook een voordeel. Prima TV's van een paar jaar oud zijn voor een habbekrats op Marktplaats te koop. Je knoopt er een Apple TV, Chromecast of zoiets aan en je hebt gewoon een prima oplossing. En die afstandsbediening van je TV werkt via HDMI-CEC prima met de Apple TV.
Zet Samsung nog steeds reclame op “smart” TVs, een jaar na aanschaf?
“Zo krijgen de 2019-tv's van LG halverwege dit jaar ook een update voor AirPlay 2.”

Enkel die TV’s van LG? Lekker verhaal.
Inderdaad. TV boeren hebben nog zo veel te leren van oh ironie Apple op het gebied van software updates. En dat terwijl een TV juist langer mee gaat dan een telefoon.
Ik heb zojuist de laatste software geinstalleerd (1252) op mijn TV UE43NU7120, en iOS 12.3 geinstalleerd, maar als ik probeer te AirPlayen naar mijn TV werkt het niet, heb ik nog niet de laatste software (ik opende vandaag pas voor het eerst sinds ik de TV heb software update), of valt mijn TV buiten de AirPlay 2 categorie? Zover ik de model namen van Samsung snap heb ik een 2018 7-serie TV, dus ik zou het moeten krijgen, misschien ben ik gewoon te snel
Zelfde hier. Moet dit nig gereleased worden? 1252 draait al een hele poos..

Edit.. vanaf maandag staat in het artikel.. vlg week maandag?

[Reactie gewijzigd door Japie.G op 13 mei 2019 22:22]

Misschien is dat het wel ja, of vanaf maandag als in, morgen pas update beschikbaar, ik kan nergens online ook iets van een release history vinden van de TV software.
Nee, volgens Samsung zelf moest dit gisteren uitgerold worden:
"Samsung rolt vanaf vandaag een software-update uit voor alle 2019 Samsung Smart TV’s en geselecteerde TV-modellen uit 2018."
https://news.samsung.com/...airplay-2-lanceert-op-tvs
Inmiddels werkt het super!
Toevallig het ook geprobeerd met de Ziggo GO app? Bij mij werkt alles, behalve met de Ziggo GO app..
@Japie.G Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

Ikzelf heb de UE40NU7190. Deze zou de update moeten krijgen. Echter, laatste firmware is de 1252 uit april.....

[Reactie gewijzigd door Panzer_V op 20 mei 2019 09:24]

De 8000 hier kreeg de update vanzelf, echter de 7190 inderdaad niet! Vaag!
hmmmm, het zou niet de eerste keer zijn dat Samsung iets beloofd (7 serie 2018 ook de update) en het naderhand niet waarmaakt.

Welke firmware versie draai jij nu op je 8000 series?
8000 heeft 1251 MET airplay beschikbaar.
Heb je van versie 1252 een downloadlink? Op de Belgische samsung website van m'n QLED 7-series model uit 2018 vind ik enkel versie 1251. Of halen Samsung tv's die update OTA binnen?

[Reactie gewijzigd door CarLL op 14 mei 2019 12:00]

Bij mij kwam hij OTA, volgens mij kan het wel via USB, maar ik kan je er niet zo snel mee verder helpen aangezien het bij mij wel OTA gegaan is.
Ik vind het best wel raar dat ik in 2014 een dure Samsung tv koop en ze geen Evolutionkit's meer maken.
Dat is inderdaad jammer.
De laatste kit die uitkwam was in sept 2018, als je die soms nog niet had
Nee die heb ik niet, maar zelf vast wel sneller zijn dan de standaard HUB uit 2014.
vindt het zo jammer dat mijn tv buiten de boot valt.
'
Heb een Samsung UE55MU7040 maar daar wordt dus geen update meer voor vrijgegeven.
Heb de 2 jaar geleden gekocht, man man. Heb zelf een update uitgevoerd via deze link: https://www.samsung.com/nl/support/model/UE55MU7040LXXN/
Upgrade File(USB type) Versie 1270.3 (MULTI-TAAL) : All OS
2019-05-07
, van mij was nog uit 2018.


Ga toch echt over op ander merk zoals een Sony AF1 of LG C8.
En dan misschien met een extra kastje.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 14 mei 2019 04:30]

apps die geen 3 jaar meegaan?
ik ben al blij als tegenwoordig een tv probleemloos 3 jaar meegaat, wat nog vrij moeilijk lijkt te gaan.
Mijn Samsung D6500 doet het alweer 8 jaar probleemloos weet niet wat jij met je TV doet. En een oude LG die op de kinderkamer staat is ook al ruim 11 jaar oud.
Ik verwachtte eigenlijk de integratie van de Google Assistant op de 2018 modellen van Samsung. Heeft iemand hier nog iets over gehoord sinds Januari?
Nog mooier zou het zijn als Samsung de gebruiker de keuze zou laten om of AppleTV of AndroidTV te laten installeren op zijn TV. Dan word de TV een platform waarop de verschillende OS'en kunnen concurreren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee