Lantaarnpalen in tachtig gemeenten werken al twee nachten niet door ict-storing

Lantaarnpalen in zeker tachtig gemeenten gaan sinds de wisseling naar de zomertijd afgelopen zondag niet meer aan. Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de werking vermoedt dat het om een ict-storing gaat en schakelt de verlichting nu handmatig in.

Energienetwerkbedrijf Alliander zegt dat tegen de NOS. Volgens het bedrijf gingen de lantaarnpalen in delen van de getroffen gemeenten zondagavond en maandagavond niet aan. Om hoeveel lantaarnpalen het precies gaat, is niet duidelijk. Volgens Alliander hangt het af van de schakelaar die wordt gebruikt.

De lantaarnpalen werken met schakelaars die de verlichting automatisch aan- en uitzetten. Er zijn twee type schakelaars, zegt de woordvoerder van Alliander. Bij een daarvan zou er 'iets misgegaan zijn met de ict'. Het vermoeden is dat het probleem te maken heeft met de overgang van de wintertijd naar de zomertijd. Alliander zoekt naar een oplossing en totdat die gevonden is, worden alle lantaarnpalen handmatig aangezet.

Of een buurt of gemeente getroffen is, hangt af van de gebruikte schakelaar in de lantaarns. De gemeenten waar de verlichting niet meer aangaat, liggen in Flevoland, Friesland, Gelderland, Noord-Holland en Zuid-Holland. Volgens Omroep Flevoland blijft in sommige plaatsen één straat donker, maar zijn er ook gemeenten waar de straatverlichting bijna nergens brandt. Dat zou het geval zijn in Epe op de Veluwe.

Lantaarnpaal - Foto: Pexels.com

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

02-04-2019 • 17:07

147

Reacties (147)

147
146
80
8
0
39
Wijzig sortering
Bart ® Moderator Spielerij 2 april 2019 17:26
Ik vermoed dat het hier om een storing gaat in het oude toonfrequent-systeem (TF-relais). Op hoogspanningsniveau wordt er een frequentie geïnjecteerd in het elektriciteitsnet, de voedingskasten voor de openbare verlichting pakken dit op laagspanningsniveau op en schakelen dan door een relais de verlichting aan en uit. Dit wordt centraal aangestuurd, en als daar een fout in komt, brandt er dus niets.

Het andere systeem van Liander is FlexOVL. Dat is echter nog niet weid verspreid. Gemeentes moeten overstappen naar FlexOVL (of andere vergelijkbare systemen) omdat Liander het TF-systeem uit gaat schakelen. Nu denk ik niet dat deze storing een of andere truc zal zijn om gemeentes te overtuigen FlexOVL aan te schaffen, maar het is wel toevallig :P.

[Reactie gewijzigd door Bart ® op 24 juli 2024 10:37]

Ik denk dat de storing in de flexovl zit. Als je bij de pagina flexovl planning kijkt zie je dat Ede voor 90% al is omgebouwd.
Bart ® Moderator Spielerij @bazzi2 april 2019 22:08
Als ik deze bron zo lees, lijkt dat inderdaad het geval te zijn. Wel vreemd aangezien dat niet centraal aangestuurd zou worden, aldus Liander. Blijkbaar is dat niet waar, anders zou dit nooit kunnen gebeuren natuurlijk.
De aansturing is nog steeds centraal, maar de configuratie is dat niet. Bij het uitgaande TF-signaal is er één partij die bepaalt 'hoe laat het is': Liander. Zij sturen een signaal uit en alle apparaten die daaraan hangen, luisteren daarnaar.

Bij FlexOVL kan een beheerder zelf kiezen wanneer de verlichting aan moet zijn, maar het is nog steeds een systeem dat draait op de infrastructuur van Liander. Als er een storing/bug zit in dat systeem kan het dus zo zijn dat de straat donker blijft.
Bart ® Moderator Spielerij @Alex)3 april 2019 08:08
Ah thnx, weer wat geleerd :). Aardig wat jaartjes in de OVL gewerkt, maar dan weet je ook nog niet alles.
Als het TF-systeem stopt, dan worden er gewoon simpele astro-klokken in de OV-kasten gebouwd.
Familielid is toch echt bezig met een project om in een nederlands gemeente dit toch echt wat 'smarter' te maken met zeer dynamische besturing. Op basis van LoRa worden de kasten dan uitgelezen en bestuurd.
Bart ® Moderator Spielerij @FireDrunk2 april 2019 18:05
Ziut verkoopt inderdaad een systeem dat op basis van LoRa werkt. Diverse gemeentes stappen daarop over.
Bart ® Moderator Spielerij @Marco2 april 2019 17:54
Dat is een keuze die elke wegbeheerder afzonderlijk maakt. Genoeg die voor FlexOV kiezen. Of andere vergelijkbare systemen.
Wegbeheerder? Bedoel je niet 'netbeheerder'? Want voor zover ik weet hebben we maar één wegbeheerder in Nederland...

EDIT: ZIE HIERONDER

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 24 juli 2024 10:37]

We hebben een paar honderd wegbeheerders. Alle gemeenten en provincies al bijvoorbeeld.

Maar je bedoelt vast het snelwegennet van Rijkswaterstaat.
Ah ja, daar was ik mee in de war. Dank voor de correctie!
Wat ik mij altijd afvroeg is waarom lantaarnpalen/schakelkasten niet gewoon geschakeld worden d.m.v een lichtsensor ipv computergestuurd.
gok ivm kosten voor veel sensoren die ook weer storing kunnen hebben (en dat lampen dan op de gekste momenten aan/uit gaan?)
gok ivm kosten voor veel sensoren die ook weer storing kunnen hebben (en dat lampen dan op de gekste momenten aan/uit gaan?)
Hoezo veel sensoren? Je hebt maar 1 sensor voor een grote groep lantaarnpalen nodig. Bijvoorbeeld voor een hele stad of dorp.
Of 1 per land. Ons land is veel te breed om rekening te houden met de stand van de zon en draaiing van de aarde. We hebben door het land een verschil in lichtsterkte van max een minuut of 15.
En hou wou je al die miljoenen lantaarnpalen dan gaan aansturen? Inderdaad, met een computer, en zo is de cirkel weer rond.
Schakels, Daisychainen of via een subnet?
Hoeft niet per see computergestuurd.
Ga jij de kabels leggen?
Bart ® Moderator Spielerij @Luchtbakker2 april 2019 17:21
Eén sensor is veel te onbetrouwbaar. Sneeuw, bladeren, vogelpoep, een defect/storing, een donkere wolk precies boven de plek van de sensor, een bouwlamp gericht op de sensor, van alles kan ervoor zorgen dat de verlichting op het verkeerde moment uit of aan gaat.
Ja, want een computer is wel betrouwbaar, dat blijkt ook uit dit artikel...
+1 voor de creativiteit in dingen die mis kunnen gaan ! Ze zijn nog allemaal waar ook.
En dan weet je dus waarom heel veel dingen niet op sensor gestuurd worden.
relevant username
Weleens van redundantie gehoord?
Natuurlijk gebruik je niet 1 sensor voor de hele stad.
Dat worden er 10 of meer, waarbij de meerderheid beslist.
Inderdaad, er werd op die sensor suggestie blind-gestaard op "1", terwijl sensoren best kunnen werken, maar dan moet het wel met 2 of 3 sensors per kastje. (misschien ook 1 naar beneden gericht om poepjes te voorkomen :P )

Je kunt ook een kastje met meerdere sensors installeren per: (kies een optie)
-Straat.
-10 palen.
-100 palen.
-Verschillende delen van een dorp/stad.

Dan kun je nog verschillende sensor combo's gebruiken om de poepjes, sneeuw en andere dingen te isoleren:
-Druk/gewicht sensortje (voor sneeuw, takjes, vogels die uitrusten en de poep ervan)
-Tijdklokje dat bijhoudt hoe snel het ineens donker werd. (poepjes verduisteren de sensor onmiddellijk vermoed ik :+ )

Andere gekkigheden die toegevoegd kunnen worden (maar meer voor de grap):
-Een mini ruitenwisser voor de sensor
-Een lasertje die afstand kan schatten, als er iets op de sensor ligt is dat direct duidelijk.
-Een camera voor public surveillance die in de hoek van het beeld de sensor ook net in de gaten kan houden voor het gemak.
Ha, lekker brainstormen. :o
Onzin, de verlichting van je auto gaat ook niet constant aan en uit als je bewolking tegen komt of tegenliggers hebt.

Sensoren van nu zijn vele malen gevoeliger(lees als berijk) dan die jij in je hoofd hebt.
15 jaar geleden gebruikte ik zelfs al een dag/nacht simulatie met sensoren om een terrarium te verwarmen en dit werkt feilloos.

Er zijn inderdaad wel riscos aan het gebruik hiervan maar 1 sensor array met wat backups zal vele malen goedkoper zijn dan de huidige setup (ook in verbruiks cijfers)
En vervolgens een grapjas die er een plakbandje op plakt of een fietslampje op batterij neerlegt :o :+ nee dankje, doe mij maar een ict oplossing.
Zo'n sensor staat natuurlijk onbreikbaar op een dak van een gebouw. Voor zoiets een "ICT oplossing" kiezen is net als op je smartphone kijken wat voor weer het buiten is, lekker moeilijk doen als het ook makkelijk kan.
Drone met een led lamp.
Anoniem: 310408 @MrMonkE2 april 2019 18:46
Waarom zoeken tweakers tegenwoordig altijd de meest onmogelijke en minst waarschijnlijke problemen om een bijdrage te leveren aan de discussie? En welke nitwits moedigen dat aan door ze te plussen?
Waarom zoeken tweakers tegenwoordig altijd de meest onmogelijke en minst waarschijnlijke problemen
Omdat ze nog naief zijn streven naar perfectie. Als er een probleem opgelost moet streven ze naar één enkele oplossing die alle gevallen afdekt. Dat zoiets niet bestaat realiseren ze zich niet. Dat een oplossing die 70% van de gevallen afdekt al een flinke verbetering is vonden ze niet goed genoeg. Terwijl als er ergens een stupide compromis de standaard is (ik argumenteerde in een discussie hier dat een rechthoekige vorm voor een smartphone eigenlijk heel onnatuurlijk is) en dan kwamen ze met technische bezwaren. Wat mij betreft is deze gedachtengang een rem op innovatie.
Zo gaat dat altijd helaas. Er zijn vele edge cases te bedenken. Ze kunnen nuttig zijn om een oplossing beter te maken. Maar lang niet altijd ;-)
Gemakkelijk op te sporen en werkt alleen als het toch al schemert, geen reëel probleem dat een dure oplossing behoeft dus. De kosten om iets helemaal foolproof te maken wegen meestal niet op tegen het accepteren van een zeldzame schade. Veel mensen parkeren hun auto buiten, huren geen garage, terwijl er in de nacht best wel eens een vandaal langs kan komen of een hagelbui kan plaatsvinden, gewoon een risico accepteren omdat de kosten voor een oplossing niet opwegen tegen de schade.
Vogel die er een poepie op doet en poef, alle lampen aan in de stad!
Dingen buiten worden altijd vies. Aanslag van regen, mos, modder, vogelpoep. Dan kun je om de haverklap gaan schoonmaken want de straatlantaarns blijven branden omdat de sensor denkt dat het nacht is.
Nu is dat ook zo: soms gaan om 16:00 de straatlantaarns al aan terwijl het pas om 20:00 donker wordt. En dan heb ik het NIET over deze storing: dit is iets wat me al jaren opvalt in de zomermaanden.
Misschien is dat, net zoals België ** dat deed met de snelwegverlichting, een manier om een energie overschot 'op te branden'.

** geen idee of het waar is, een populair verhaal in de jaren 90/00 was dat België vanwege kernenergie op sommige momenten een overschot aan energie had. Het was dan goedkoper om alle verlichting overdag aan te zetten, dan een kerncentrale te laten afzwakken.
Meestal was dat gewoon periodieke controle hoor. Natriumlampen hebben de neiging om, als ze versleten zijn, toch nog eetst een kwartier "aan" te gaan en dan pas uit te blijven. Bij controle deed men dus eerst de lampen aan, en reed dan na een tijdje de straat af op zoek naar defecte lampen. Intussen is in een aantal gemeenten deze taak gewoon verschoven naar de nachtelijke uurtjes.
Vroeger gebeurde dat ook. Ging de straatverlichting ook aan tijdens een zware onweersbui. Maar tegenwoordig is alles beter.
Maar dat die aan gaat tijdens een zware onweersbui zie ik juist als een verbetering. Die dingen horen te werken zodra het minder licht is, dus als het overdag om 1 of andere reden ineens redelijk donker wordt, dan mogen ze van mij ook aan. Nu vind ik op veel plekken dat ze juist veel te laat aan gaan (of juist te vroeg).
Hoe vroeger hebben we het over? Dat heb ik werkelijk nog nooit gezien of gehoord.
Ik kom uit 1982 maar heb dat ook meermaals meegemaakt hoor.
En op zich prima toch? Het is dan opeens ook erg donker dus dan is het niet raar dat de verlichting aan gaat. Hoeft wellicht niet op elke straathoek, maar vooral verlichting in (korte) tunnels is toch fijn als die dan ook inschakelt.
Ik ben van '87 en heb dit in mijn jeugd ook vaak genoeg zien gebeuren bij ons in de straat. Zover ik weet zat er op een aantal palen in de straat inderdaad een lichtsensor die de verlichting inschakelde.
Ja, soms stond de boel wel eens een of twee dagen aan. Dan kwam er een mannetje met een hoogwerker, die checkte meteen alle lampen op defecten, maakte de sensor schoon en klaar.
Enige wat je dan nodig hebt is een alert systeem wat een berichtje stuurt als er overdag langdurig energie verbruikt wordt. Daarmee kun je volautomatisch je monteurs aansturen.
Ik ben ook van '82 maar ken dit niet. Kan me best voorstellen dat het handig kan zijn.
Ja, maar ik woon in Fryslân he. Daar liepen we toen nog een paar jaar achter. Of voor.
Ik kom uit Drenthe dus als jij achter loopt doe ik het ook ;)
Het kan zijn dat jullie voorliepen natuurlijk.
Ik neem aan dat menig Tweaker in zijn jeugd gegamed heeft, zeker tijdens een regenbui.
Volgens mij word dit al gedaan bij nieuwere palen. In Groningen is bijvoorbeeld een verlichtfietspad richting de stad, waarbij de lantaarns pas aangaan op het moment dat je een paar meter voor de paal fiets, en zodra je een stukje verwijderd bent gaat de lantaarn weer uit. Neem aan dat er iets van een bewegingsmelder inzit, of dit dan i.c.m. met een lichtsensor weet ik niet.
Je hebt dit ook op een weg bij Zeist geloof ik, daar 'dimmen' de lantaarnpalen en gaan aan als je er langs rijd. Zitten kleine dingetjes op aan de zijkant ook
Bart ® Moderator Spielerij @!GN!T!ON2 april 2019 17:29
Dat gaat inderdaad door middel van bewegingssensoren. Er zit daarnaast echter nog steeds een geschakelde voeding, overdag gaan door beweging immers geen lampen branden. Er zal dan ook geen spanning op de masten staan.
1 duif die op je sensor kakt en je lamp blijft branden :D Plus sommige lampen zouden gewoon al niet gaan branden als ze bv kort bij andere lichtbron staan of dergelijke.

Met op afstand inschakelen heeft de netwerkbeheerder gewoon meer controle welke lampen gaan branden en welke niet.
De data van 1 lichtsensor zou je in een soort kruisvergelijking kunnen combineren met de data van andere lichtsensoren. Maar als ze allemaal onder de duivenkak zitten heb je wel een probleem ja.
Zou een lichtsensor niet gewoon naar onderen gericht kunnen worden? Het lijkt mij dat je dan nog steeds onderscheid kan maken tussen donker / licht, maar het probleem van duivenuitwerpselen (en ander vuil) wordt een stuk kleiner...
Anoniem: 455617 @Pyronick3 april 2019 04:39
Maar als ze allemaal onder de duivenkak zitten heb je wel een probleem ja.
Bij te grote verschillen in de vergelijking van de verschillende sensoren waarschuw je automatisch een onderhoudsmonteur. Die kan dan de sensordata bekijken en bepalen wat er moet gebeuren.
In dat geval deed de netwerbeheerder in mijn vorige woonplaats iets fout, want die gooiden (en eigenlijk nog steeds, trouwens) in de zomermaanden alle straatlantaarns om 15:00 of 16:00 al aan, terwijl de zon pas uren later ondergaat. Al jaren is dat daar het geval, dus óf ze doen iets fout óf ze hebben helemaal geen controle zoals jij beweert.
Dat klinkt alsof ze lekker vroeg naar huis wilden gaan en geen zin hadden in overwerken :)
Ik zie hier allemaal prachtige oplossingen met meerdere sensoren over een groot gebied of zelfs Nederland om de lichten te schakelen om een juist van ICT af te zijn :P.

Je bent alleen van dit probleem af als je dit heel lokaal gaat aansturen. Hier krijg je dan juist de andere problemen, onderhoud en problemen voor terug.

Overigens vind ik het appart om "zomertijd" als reden op te geven. Waarom wordt er niet gebruik gemaakt van UTC, die al deze problemen niet heeft :).
Ja UTC zou prima kunnen, maar zomertijd is ook niet nieuw ofzo. Wel bijzonder dat we in 2019 nog zulke problemen hebben.
Waarschijnlijk branden deze niet de hele nacht, maar gaan ze bijvoorbeeld om 1 of 2 uur uit (energie besparing).
Bart ® Moderator Spielerij @Luchtbakker2 april 2019 17:19
Die worden in sommige gemeentes ook sensorgestuurd. Het probleem is alleen dat het niet altijd overal even licht/donker is. In Amsterdam heb je bijvoorbeeld drie sensoren, als een daarvan 's ochtends te licht wordt, gaat de verlichting uit. Er waren eens midden in de nacht filmopnames in de buurt van een van die sensoren, flinke lampen schenen erop, hoppa, heel Amsterdam in het donker. Tijdgeschakeld (of op een andere manier computergestuurd) geeft meer zekerheid.

[Reactie gewijzigd door Bart ® op 24 juli 2024 10:37]

In dat geval deed de netwerbeheerder in mijn vorige woonplaats iets fout, want die gooiden (en eigenlijk nog steeds, trouwens) in de zomermaanden alle straatlantaarns om 15:00 of 16:00 al aan, terwijl de zon pas uren later ondergaat. Meer zekerheid, ja hoor...
Wij hebben zo'n lichtsensor op het mandelig terrein hier. Erg handig want de lantaarnpalen gaan dan uit als je met de auto (met verlichting aan) het terrein op komt rijden... :s
zodat een hele stad aan verlichting in 1x wordt ingeschakeld? nee bedankt.... wat dacht je wat voor inschakelpiek dat veroorzaakt?
De hardware moet 10x zo zwaar worden als je het op die manier gaat inschakelen en dat niet alleen, je relaiscontacten houden het vele malen minder lang uit. Eerder en vaker vervangen, meer storingen en dus ook allemaal meer kosten
Anoniem: 455617 @p01ntl3ss3 april 2019 04:48
Inschakelpieken kun je sterk reduceren door groepen lantaarns met kleine intervals te schaklen, eerst 1~100, dan 2 seconden later 101~200 enz.... Het zou me enorm verbazen als dat niet al zo word gedaan.
Prima toch dat die dingen niet werken. Snap ook niet waarom die dingen de hele nacht aan moeten.. net als op de snelweg om de 50 meter zo’n paal. Doe ze gewoon om en om en om dat scheelt al de helft. Wij moeten zuiniger omgaan met energie en de overheid heeft er lak aan...
Totdat er een ongeluk gebeurt en RWS weer de schuld krijgt.

Overigens zie ik alleen in het zuiden/Randstad veel snelwegverlichting. In het Noorden zijn de snelwegen gewoon pikzwart :+
Klopt, en hier rijden we ook niet massaal tegen elkaar aan. Zolang je geen knooppunten of andere onderbrekingen hebt kun je prima op een donkere snelweg rijden.
Steeds minder hoor, A9 en A27 weet ik uit ervaring dat er 's nachts hele stukken op donker gaan.
Ze zijn er voor de veiligheid, van automobilisten maar ook van voetgangers en fietsers. Als het licht op straat is durven meer mensen in het donker over straat te gaan, kunnen ze een rijker sociaal leven ontplooien en genieten ze dus meer vrijheid. Licht op straat in de avond en nacht is bijzonder zinvol. Over licht op de snelweg heb je verschillende stromingen, sommigen zeggen "zet uit, ik heb licht op mijn auto", anderen zeggen "op een verlichte snelweg zijn de dingen beter te zien en rijdt je dus meer ontspannen" zoals altijd heb je op internet hele discussies van het niveau heilige oorlog daarover.
Tja, ik snap ook niet wie er voldoende heeft aan licht op de auto alleen. Als ik filmpjes bekijk van auto- of busritten op onverlichte (berg)wegen 's avonds/'s nachts, dan zie ik geen hand voor ogen, ondanks dat de koplampen fel branden.
Dynamisch bereik van je ogen is stukken groter dan van je display. Een filmpje is dus een ontzettend slechte weergave van de realiteit.
In een moderne auto met xenon, LED of zelfs laser koplampen rij je in een zee van licht. Dan is dat extra licht niet nodig. In een auto met halogeenpitjes kan ik me voorstellen dat je graag wat extra licht hebt boven de snelweg.
En er rijden nog zat auto's met halogeenpitjes rond en dat gaat de komende jaren niet veranderen zolang moderne auto's geen 500-3000 nieuw kosten, dus...
Bart ® Moderator Spielerij @HKLM_2 april 2019 17:59
Je weet duidelijk niet waar je over praat. Heel veel verlichting staat al niet de hele nacht te branden, veel wordt gedimd tot 50% of minder in de rustige uren. Google maar eens op het veelgebruikte Indal dimprofiel 3a. Daarnaast wil je niet om en om de lampen uitdoen. Dat is zeer slecht voor de gelijkmatigheid, waardoor je een soort knipper-effect krijgt als je over de betreffende weg zou rijden. Dit verslechtert de verkeersveiligheid aanzienlijk. Maar het is natuurlijk makkelijker om de overheid te bashen, dan even onderzoek te doen naar de feiten.

[Reactie gewijzigd door Bart ® op 24 juli 2024 10:37]

je een soort knipper-effect krijgt als je over de betreffende weg zou rijden
Van zo'n stroboscoop effect kun je helemaal verward worden of erger nog, als je er aanleg voor hebt, kan het een epileptische aanval oproepen.
Lampen om en om uit zetten is geen goed idee, dan is het verschil tussen de lichte en donkere plekken nog groter op wegdek. Dit zorgt voor slechter zicht, omdat je ogen steeds moeten wennen aan verschil. Is onderzoek van geweest, maar kan het zo snel niet terug vinden. Beter is dan om gewoon alle lampen uit te zetten. Werkt nu ook al op veel snelwegen (als niet al te druk is) en nog energiebesparender ook.
Anoniem: 310408 @HKLM_2 april 2019 18:52
Om en om aan heeft reeds lang bewezen de meest gevaarlijke oplossing te zijn. Mensen zijn bijzonder slecht in het telkens veranderen van de lichtgevoeligheid. Daarnaast, straatverlichting is geen echt grote last op het netwerk. Een ongeluk met al de daarbij behorende energielast en je bent alle winst kwijt.
Omdat we anders een 'onveilig gevoel' krijgen op straat. En anno 2019 kan ik me dat ook heel goed voorstellen.
Op heel wat snelwegen in NL gaat na 23:00 uur het licht uit.
Rond steden niet, tussen steden wel is een beetje de vuistregel.
En i.p.v. een lichtsensor een GPS module? Die weet toch ook hoe laat het is, hoe laat de zon dus ondergaat op die plek en kan dan schakelen? En ja, neem er een paar voor backup/terugval. Je wil toch ook niet dat de lantaarns aan gaan als het om 16:00 donker wordt vanwege een onweersbui (in de zomer)? Je moet toch weten hoe laat het donker 'zou moeten worden' op die tijd en plaats? Misschien een te simpel voorbeeld maar voor mij wel duidend: Mijn navigatie app op mijn mobiel springt op donker als ik een tunnel in rijd (licht sensor gebaseerd) en in nacht-modus als het volgens mijn GPS signaal 'na zonsondergang is op mijn huige locatie'. Kan toch ook op (groepen van) lantaarnpalen geschakeld worden? Of maak ik een denkfout?
Calamiteiten (rook), mist, zware regenbuien gaat hier de straatverlichting ook aan, dat gaat het met GPS niet lukken.
Waar heb je die gps module voor nodig als je al (globaal) weet waar je bent? Na zonsondergang kun je prima per gemeente of provincie bepalen voor het hele gebied zonder gps nodig te hebben.
Anoniem: 310408 @Elmo_nl2 april 2019 18:57
Je wil toch ook niet dat de lantaarns aan gaan als het om 16:00 donker wordt vanwege een onweersbui (in de zomer)?
Wel ik denk dat straatverlichting aan moet als er niet voldoende licht is, dus waarom niet? Rij jij dan ook zonder licht in je auto of op je fiets?
“Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de werking vermoedt dat het om een ict-storing gaat en schakelt de verlichting nu handmatig in.

youdontsay.jpg :+

Toch raar, het zou een nogal simpel proces moeten zijn. Hier in de nieuwbouwwijk hebben ze ook grote moeite met de verlichting op orde krijgen, soms dagen achtereen plat. Ik vraag me dan toch altijd af hoe het zo complex kan zijn om op te lossen, zoveel stelt het toch ook niet voor...?
Juist, maar ik denk dat wij dan soms weer te simpel denken. Maarja, aan de andere kant moet zo'n installatiebedrijf toch iets bedenken om 'vooruitstrevend' te zijn waardoor ze de opdracht krijgen, want als je aan komt zetten met 'ja ik ga een paar aliexpres sensoren inzetten die zorgt dat de palen aan gaan als het donker wordt en uit als het licht wordt' je de biezen kunt pakken omdat dat niet technisch vooruitstrevend genoeg is (maar verdomme wel goed werkt voor een paar euro ipv tientallen duizenden euro's)..
Het is eigenlijk wel apart. Normaal als er een artikel is over dit soort dingen waar wij te simpel denken, dan komt er iemand die in die branche werkt ons even uitleggen hoe het zit. Maar nu niet. Is er geen enkele Tweaker die in deze branche werkt?
Dat lijkt mij dus ook. Maar blijkbaar maken ze alles zo complex dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Hetzelfde op het vliegveld bij Berlijn waar ze op een gegeven moment gewoon het licht niet meer aan of uit konden krijgen. Dat zou toch niet moeten kunnen en is een enorme ontwerpfout.
Huh, maar Duitsland is toch synoniem voor 'kwaliteit'? Hoe kunnen ze daar nu fouten maken? :+

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 24 juli 2024 10:37]

Toch wel apart dat het nu gebeurt, zijn er zoveel schakelaars vervangen dan?
Bart ® Moderator Spielerij @jpsch2 april 2019 17:20
Het wordt centraal aangestuurd. Als daar iets niet goed werkt, dan brandt er dus heel veel verlichting niet.
En een half jaar geleden was dat niet het geval dan?
Bart ® Moderator Spielerij @jpsch2 april 2019 18:28
Dat is al heel lang zo. Maar er kan centraal natuurlijk ook een wijziging doorgevoerd worden.
dit gaat al jaren zo. nu komt het eindelijk eens in het nieuws. dat is het verschil.
Schakelen of dat het schakelen mis gaat? Als het al jaren misgaat, zou je verwachten dat er een work around is.
Uit eigen ervaring:

De meest voorkomende conventionele situatie is dat er per "X" km2 een sensor is geplaatst. 3 van deze sensoren bepalen vervolgens in combinatie met elkaar dat het licht aan of uit moet.
Dit hebben ze gedaan zodat de verlichting niet aangaat wanneer er even een wolkje voor de zon langs gaat, 1 sensor defect gaat (deze gaat altijd bij het defect gaan op ON namelijk) of bij bijzondere gelegenheden.

Je zal het niet geloven maar de meeste van deze conventionele systemen werken nog op analoge klok instellingen die niet geautomatiseerd aangepast kunnen worden. Overgaan van zomer en winterijd is dan ook een hekel punt voor mensen die dit op moeten lossen want er moet echt bij elke sensor persoonlijk langs gegaan worden.

In de tijd dat ik werkzaam was voor de woningbouw in regio Gouda waar men op ditzelfde signaal de algemene verlichting van bijv. flats in- en uitschakelen hadden we elke keer (zomer EN winter) omschakel periode meer dan 2 a 3 dagen last dat alles of een uur te vroeg of een uur te laat aanging...

Tegenwoordig met sensoren per paal, bewegings detectie op fietspaden en soms zelfs al op N of A wegen is het allemaal al anders maar de meeste systemen zijn nog sterk verouderd.

EDIT: Ja de plannen zijn er al om dit sterk verouderde systeem binnen enkele jaren compleet af te schaffen alleen zijn daar kosten aan verbonden en zo wordt er al jaren gesteggeld voor wie die kosten zijn etc. Zo lang als ik al werk is dit een terugkerend punt op div vergaderingen...

[Reactie gewijzigd door p01ntl3ss op 24 juli 2024 10:37]

Bart ® Moderator Spielerij @p01ntl3ss2 april 2019 17:33
Dat is helemaal niet de meest voorkomende conventionele situatie. De meest voorkomende conventionele situatie is door de netbeheerder middels TF geschakelde verlichting. De tweede meest voorkomende situatie is door middel van astronomische klokken in schakelkasten die automatisch synchroniseren met zomer- en wintertijd.
Ja je hebt gelijk, tf signalen schakelen tf relais waar de installaties op aangesloten zitten maar de bron van deze tf signalen wordt gecreëerd door de som van meerdere (licht) sensoren in 1 omgeving...

Toen 3 jaar geleden de verlichting geheel ontregeld was in omgeving gouda omdat de tf signalen niet, of veels te laat door kwamen bleek 1 vd 3 sensoren van regio gouda defect te zijn. Nadat deze vervangen was werkte de tf signalering weer zoals voorheen...
Aha, daarom gaat de verlichting in de hal van mijn appartementgebouw pas zo laat aan in de wintermaanden, omdat ze dat nooit bijstellen. Weer wat geleerd! Overigens zou ik ook niet weten hoe ze bij sommige van die lampen moeten komen. Die in het stuk hal waar mijn appartement aan grenst bijv. hangt bizar hoog en dan ook nog eens boven de algemene trap, dus een ladder heeft geen zin (en bovendien zou dat dan een 7 meter hoge ladder of zo moeten zijn, want zo hoog hangt 'ie!). Vanuit mijn appartement loopt er wel een leiding naar die lamp, maar daarmee kun je die klok natuurlijk niet verstellen.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 24 juli 2024 10:37]

Overgaan van zomer en winterijd is dan ook een hekel punt voor mensen die dit op moeten lossen want er moet echt bij elke sensor persoonlijk langs gegaan worden.
Ook raar... de zon gaat toch niet op eens een uur eerder op of onder?
Logischer is een klok op basis van een GPS-chip. Deze levert een datum en tijd en aan de hand daarvan de zonsopgang en zonsondergang berekenen. Een x minuten daarvoor/daarna de verlichitng inschakelen. Dan is het gelijk het jaar rond geregeld. (Voor een jaar of 18, totdat de chip last krijgt van een WNRO-fout)

Zit je alleen nog met de bijzondere gevallen, extra inschakelen voor testdoeleinden, bij onweer of zware mist.
En hier staan ze vrolijk aan pal in de middag.
Anoniem: 310408 @Marctraider2 april 2019 18:56
Dat kan ook zijn omdat ze met onderhoud bezig zijn. Dan gaat alles aan om de zien welke lampen er problemen hebben.
In mijn vorige woonplaats is dat al jaren zo dat ze in de zomermaanden om 15:00 of 16:00 al aangaan. Dus dan plegen ze daar elk jaar weer de hele zomer lang onderhoud?
Typisch geval van automatiseren om moeilijk te doen en dingen duurder te maken dan noodzakelijk. Wat een waanzin.
offtopic
Lang leve de zomertijd...

Wellicht is dit het moment om op te houden met die onzin!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.