@
laptopleonOmdat sommige mensen de grenzen opzoeken van of zelfs frauderen met hun verzekering, studiefinanciering, moeten anderen daarvoor betalen. Waarom zou je dat niet mogen opsporen en aanpakken? Vind je het normaal dat je onder het mom van een studie volgen een uitkering vraagt terwijl je niet eens een serieuze poging doet? Wil je de rest van je leven meebetalen aan onterechte studiefinanciering en andere 'grappen' en fraude?
Zoals ik aangaf in mijn stukje is de opleiding gehaald. Dus voldoende afgerond, hetzij dat de resultaten niet overhouden. Je hebt je papiertje gehaald, met weinig inspanning maar hij is er. Uiteindelijk wordt je daarna alsnog afgerekend op je inzet en niet op het behaalde resultaat. Wat is het diploma dan nog waard? Had ik dan 200 uur meer in de opleiding moeten steken terwijl ik ook andere dingen kan doen in die tijd? Wanneer ik moet leren om Windows te installeren en ik beheers dat heel snel dan hoef ik daar toch niet meer uren in te steken? De toets heb ik keurig gehaald. Waarom kan ik dan alsnog afgewezen worden op mijn inzet tijdens mijn behaalde studie? Hoe ik mijn studie haal hebben ze mijns inziens niks mee te maken. Ik haal het en daarmee basta. Doe ik er langer over is dat aan mijzelf, vind de baas dat ik er te lang over doe of mijn resultaten te mager heeft hij de mogelijkheid om mij daarop aan te spreken. Hiervoor hoef ik mijn privacy niet op te geven.
Geen werkgever zal problemen maken over je biergebruik buiten werktijden, zolang alles goed gaat. Maar als je vanwege een drankprobleem de helft van de tijd niet op komt dagen of je werk niet goed kan doen, moet hij je gewoon doorbetalen. Dan wordt het dus een groot probleem voor het hele bedrijf want werknemers zijn zo duur dat de meeste bedrijven simpelweg financieel kopje onder gaan als er een paar 'ziek' worden.
Hier zijn andere procedures voor. Ik hoef mijn privacy niet op te geven omdat een (klein) percentage werknemers niet aanwezig is op het werk of nog een walm van de drank om zich heen heeft van de avond ervoor. Wederom kan je dit als baas (en collega) melden, je spreekt de gene hier op aan, maakt een dossier, volgende week spreek je hem weer aan en daarna komt hij nog een keer niet opdagen dan hoeft hij niet meer te komen. Gezonde sociale controle doet een hoop. Daar is geen Big-data voor nodig. Daarvoor hoef je echt niet het riool van je werknemers uit te laten pluizen, de verlichting te laten controleren, de internet geschiedenis in je bezit te hebben.
De voorbeelden die je noemt mógen niet eens in de praktijk. Sterker nog, door de steeds strenger wordende privacy-regels wordt het juist steeds moeilijker om inbrekers etc te vervolgen 'want privacy'.
Nu anno 2019 mag het niet nee. Wat mag er over 10 jaar? De grenzen verschuiven, en dat zullen ze blijven doen. Daarbij; Wie gaat het controleren? In het artikel staat dat de gegevens voor de handel zijn. In sommige gevallen zijn de gegevens zelfs tot een adres herleidbaar. Even weer een situatie:
Nou, mag jij raden wie de gegevens van de hele wijk heeft gekocht, het is je werkgever. Op 18 maart 2019 was jij thuis aan het werken. Je stuurde op 11:52u een reactie op Tweakers terwijl dat helemaal geen pauze tijd was. Daarbij zagen we ook dat je in het uur daarvoor een hele tijd op Spotify bezig was. Je hebt wel 8 werkuren op die dag opgeschreven, we gaan daar maar eens 5 uur van maken en je mag niet meer thuis werken.
Jij pissig, maar ja, de baas heeft natuurlijk wel gelijk. Je hebt je tijd niet efficiënt ingedeeld. Tot dusver heb je er geen problemen mee. Tot je baas je je hobby, hockey, gaat verbieden. Want je kan wel eens een blessure krijgen, daar zit hij niet op te wachten. Jij gestopt met hockey, een deel van je sociale leven is daarmee ook weg. Dat hoort er nou eenmaal bij. Je hebt wel het een en ander over voor je werk.
MAIL! Je hebt mail van de zorgverzekering, die gaat namelijk fors omhoog. Je bent gestopt met hockeyen, dat was je enige sport, en uit de data die ze hebben blijkt dat mensen die stoppen met sporten snel dikker worden. Daarom moet je nu 25,- per maand meer betalen. Ze hebben wel een aanbieding. Als je binnen 3 weken lid wordt van de sportschool dan krijg je 20,- korting. Die sport heeft een lager risico op blessures.
Drie weken later, jij komt op je werk, maandagochtend vroeg. Je moet bij de baas komen. Via je mobiel heeft hij gezien dat je op zondag helemaal vanuit het zuiden van de Alpen naar huis bent gereden. Een weekje wintersport waarschijnlijk, gezien het skiegebied waar je was. Je ging hard van de pistes, bovengemiddeld hard, wel risicovol. Ga maar niet meer skien, en zo wel alleen maar heel zachtjes en alleen van de blauwe piste. Dan nog even die hele dag terugrijden. Geen pauze, wel hard rijden, laat thuis, nu weer hier op het werk. Je kan niet uitgerust zijn. Tweede keer al meneer Breakers, de volgende keer roekeloos gedrag is vertrekken.
Donderdagavond kom je terug uit de sportschool en blijkt er ingebroken te zijn. In heel de wijk wordt veel ingebroken de laatste tijd. Een week later krijg je een brief, sorry we zijn gehacked en alle gegevens van jullie liggen op straat. Verander je leefgewoontes maar want een criminele bende weet exact wat je leefpatroon is.
Enzovoorts. Kijk maar eens naar bijvoorbeeld Black Mirror, die geven een mooi beeld. Daarbij zijn er ook distopischefilms betreffende privacy. Het zal best zo zijn dat criminaliteit makkelijker aangepakt kan worden maar dar hoeft echt niet gepaard te gaan met massa-surveillance en
verkoop van de gegevens.
Hiervan gaan bij mij de nekharen overeind staan. Hier ben ik heel fel tegen! Controleren kan ook zonder de data van al je burgers. Die bewegingssensor in de straatlantaarn vind ik een goede, minder energieverspilling en hiermee wordt geen data verzameld. Gewoon een dikke win voor alle kanten. Wanneer ik er wel tegen zou zijn is wanneer ik getracked zou worden via die sensoren.
@
gabba25
Wat mij betreft gaat het heel erg de verkeerde kant op. Ik hoef mijn privacy niet in te leveren omdat de zorgverzekeraar of mijn baas wil weten dat ik wel houdt van een biertje. Wanneer die zorgkosten dan zo veel hoger zijn voor mij omdat ik alcohol drink en een sigaret rook, waarom moet ik dan bij aanschaf van dat artikel dan niet gewoon extra betalen. We hebben nu ook accijnzen. Schuif die voor een deel door naar de ziekenhuizen en het is geregeld. Ik koop iets ongezonds, daarmee betaal ik 10% aan de zorgverzekeraar. Klaar. Ik hoef geen gegevens af te staan, de zorgverzekeraar heeft zijn extra geld "want ongezond leven".
@
MarcoC
Nu mag het nog niet inderdaad, maar je bent hier getuigen van een verschuiving van wat mag en wat er gedaan/geaccepteerd wordt. Nu heeft een groot gedeelte van de mensen hier nog moeite mee, over 5 jaar staan we er heel anders voor. Dit soort veranderingen komen langzaam, dan is de weerstand minder groot.
Ik weet dat ik soms misschien wat doorsla maar het zijn mijn gegevens, ik blijf het een vreemde situatie vinden dat ik meer moet betalen omdat ik mijn gegevens van mij wil houden.
[Reactie gewijzigd door stevens20 op 23 juli 2024 02:40]