Facebook haalt vier Nederlandse pagina's met nepwinacties offline

Facebook heeft vier Nederlandse pagina's met nepwinacties offline gehaald. De beheerders van die pagina's lieten gebruikers het e-mailadres invullen, waarna gebruikers spam ontvingen van het bedrijf achter de pagina's.

De pagina's waren in handen van het bedrijf Green Flamingo, meldt Nu.nl. Het ging om pagina's met de namen Meer Voor Vrouwen, Werk Voor Thuis en twee pagina's met de naam Testers Gezocht. De pagina's deden net alsof Facebook-gebruikers wat hadden gewonnen, waarna ze privégegevens op een webpagina moesten invullen. Daarna kregen gebruikers spam van onder meer VakantieVeilingen.

Het bedrijf achter VakantieVeilingen zegt tegen Nu.nl te stoppen met het sturen van mails naar adressen die op deze manier verkregen zijn. De Autoriteit Consument en Markt zegt in een reactie dat het verzamelen van mailadressen op deze manier niet mag, omdat gebruikers worden misleid door ze te laten denken dat ze iets winnen.

De pagina's kwamen naar boven bij meldingen van nepnieuws die Nu.nl kreeg van Facebook-gebruikers. Nu.nl probeert in een project meldingen van nepnieuws op Facebook te onderzoeken om het zo te bestrijden. Het is onbekend hoeveel van deze pagina's naast de verwijderde vier nog actief zijn op het sociale netwerk.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

22-02-2019 • 08:03

107 Linkedin

Reacties (107)

107
106
57
11
0
35
Wijzig sortering
Dit heet coregistratie en zijn gewoon bedrijven die dit soort acties uitrollen. Andere partijen zoals vakantieveiligen zitten dan aangesloten op het formulier en betalen dan zo tussen de 20 en 50 cent per email adres dat wordt doorgestuurd. Vaak zitten er tot wel 10 partijen aangesloten op zo een coregistratie formulier, dus eenmaal je email adres ingevuld word je helemaal onder gespamd. Coregistratie zou echt verboden moeten worden!

[Reactie gewijzigd door ro8in op 22 februari 2019 10:10]

Misschien moeten we registeren welke bedrijven dit doen. En die op de lijst 'onbetrouwbare bedrijven' zetten.
En gewoon niks meer kopen van bedrijven die hierbij aangesloten zitten. Dan droogt de klandizie van coregistratieboeven vanzelf op. Geen Vakantieveilingen meer voor mij in ieder geval...

[Reactie gewijzigd door kozue op 22 februari 2019 09:40]

Of gewoon helemaal stoppen met Facebook, heb je nu en er in de toekomst ook geen last meer van als er weer wat nieuws aan het licht komt :X
Misschien was je opmerking iets algemeens en niet tegen mij gericht, maar aangezien je op mij reageert: ik heb geen Facebook. Ik wist dus ook niets af van deze specifieke email harvesting totdat ik dit artikel las. Ben het helemaal met je eens hoor, ik vind dat iedereen zou moeten stoppen met Facebook ;)
Was indd in het algemeen bedoelt, niet persoonlijk naar jou. :)
VakantieVeilingen (Emesa) was al langer dan vandaag een schimmig bedrijf.
Het ding is, het is niet perse illegaal wat er gebeurd. Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat een werkgever van mij ook ooit is begonnen met dit soort praktijken, maar dan vooral om een publiek te creëren op Facebook om vervolgens weer advertentieruimte te verkopen, maar daar werden ook emailadressen 'gefarmed' (ik ben snel vertrokken ;) )

Dit was net voor de tijd dat Facebook aangaf sterk op te gaan treden tegen "Like & Win" acties en begon met het stellen van eisen aan dergelijke berichten. Het voornaamste was dat je iedereen een kans moest geven om te winnen, je mocht niet van mensen eisen dat ze een pagina of bericht "liken" om kans te maken. Dus dat werd zo gecommuniceerd, maar dan werd er gehint dat je meer kans zou maken als je wel zou liken. En het ging vrolijk door. Volgens mij vandaag de dag nog.

My point being; het is niet illegaal zoals het gebeurd. Er staan voorwaarden, ergens, daarin staat dat je met deelname akkoord gaat met dit soort praktijken, dat je gegevens gedeeld gaan worden met advertentiepartners. Maar wie leest dat ooit? Niemand.
En Facebook treedt er (zoals hier al veel gesteld) maar lauwtjes op, want het zijn inderdaad ook hun cash cows. Dus die verplichten hoogstens dat je duidelijker bent in het linken naar de voorwaarden rondom een pagina/actie.

Dit was ook nog wel voor de invoer van de AVG. Misschien dat via die weg het eigenlijk verboden zou moeten worden om zo met gegevens van mensen om te gaan, maar voor elke regel in de wet zijn er 3 mazen omheen, en marketing-mannen zijn vaak listige, scherpe mannen.
En de prijzen dan, werden die echt uitgekeerd op regelmatige basis ? Die gelukkige en verraste prijswinnaars die ook altijd onder zo'n bericht staan (Robin uit Den Haag: Ik ben toch zo blij met de nieuwe Iphone voor mijn zieke moeder :9~ ) bestonden die echt ? en bij prijzen boven een bepaalde waarde moet er ook belasting worden afgedragen en een kansspelvergunning, gebeurde dat wel ?
Vaak wel, niet altijd, of het werd 'intern' gewonnen, want tja, statistisch gezien bestaat die kans dat het toevallig een bekende is die ook meedeed. Maar meestal waren het marketing acties; bedrijf X gaf 1 product weg en had kortingscodes voor de rest. Er werd wel gekeken of dit inderdaad binnen de bepaalde grenzen van waarde lag, want er is nooit een notaris aan te pas gekomen :P
bedrijf X gaf 1 product weg en had kortingscodes voor de rest
Dit gebeurt op tweakers bij verloting van somming items (bv tv's) ook, maar ik ga er van uit dat ze hier wel producten weggeven aan mensen die niets met t.net of familie te maken hebben :)
Hier staat het er altijd nadrukkelijk bij dat werknemers zijn uitgesloten van deelname. Maar als toevallig de tante van een werknemer meedoet, tja. ;)
Dan nog wordt er bij tweakers alleen verloot aan leden met een minimale registratie periode. Like en win gaat niet op aangezien je dan dus een maand of wat vantevoren had moeten “liken”. ;)

Ik heb nog nooit wat gewonnen met een winactie maar vind de voorwaarden eigenlijk altijd heel schappelijk en duidelijk. Ook zie ik vaak zat reviews voorbij komen van producten die inderdaad via winacties verkregen zijn van gebruikers die al jaren lid zijn. Derhalve kan ik niet anders dan concluderen dat de winacties van tweakers op een eerlijke manier worden gedaan en dat fraude eigenlijk niet mogelijk is.
De ACM heeft de conclusie getrokken dat het wél illegaal is. Misschien zat er een verschil tussen jouw voormalig werkgever en wat hier is gebeurd, maar ik vind de ACM betrouwbaarder dan een schimmig bedrijf waarvoor jij ooit gewerkt hebt die van zichzelf beweert dat het ok is wat ze doen. Facebook zelf is ook een schimmig bedrijf die structureel wetgeving aan z'n laars lapt en die gaan ook gewoon door.
Ik ben het helemaal met je eens hoor, wat ik zeg is dat dit bedrijf zich ook wel bewust was van wat wel en niet mocht, en dat ze het allemaal net zo wisten te spelen dat het op papier gewoon klopte, of dat er op z'n minst verder geen vragen over gesteld werden.
Zoals ik al zei, ik ben er toen dat begon ook gauw vertrokken want als ik ergens doodziek van wordt zijn het dit soort praktijken, daar ga ik niet aan meewerken.
Het moet gewoon verboden zijn vaag te zijn in de voorwaarden. Daar moet keihard en duidleijk (niet in een link vol met 20 paginas tekst) in staan dat de gegevens gedeeld worden met
-vakantiveilingen.
- bedrijf x.. x9

en niet simpel partners.

en duidelijk wat die daarmee doen. (spam sturen, bellen etc, voor altijd opslaan)

het probleem is, dat als een bedrijf dit vaag houd, niemand daar ook maar tegen op probeert te treden, zelfs al zou het illegaal zijn, totdat er werkelijk 10 miljard mailtjes verstuurd zijn.
De partijen die de email adressen verzamelen zouden aan de schandpaal genageld moeten worden. Inclusief alle organisaties die daar op 1 of andere manier bij betrokken zijn...

Ooit had google gmail de mogelijkheid om even-snel meer email adressen te gebruiken. Als jou adres 'account@gmail.com' is dan kon je ook 'account.test@gmail.com' gebruiken. maar dat blijkt niet meer te werken (of ik heb het verkeerde schedingsteken gebruikt).

Een vergelijkbaar systeem gebruik ik met een eigen domein: alles aan mijn domein komt automatisch aan in 1 mailbox. Als ik een mail adres opgeef, dan is dat in de vorm van "instantie@mijn.domein'. Dan zie ik aan het to: adres waar het vandaan komt (of wie de email adressen heeft doorverkocht). Zo gaat alles aan dropbox@mijn.domein en adobe@mijn.domein automatisch de bitbucket in.
Dat zou moeten werken met het + teken:
user@gmail.com
user+spam1@gmail.com
user+spam2@gmail.com
alsof dit een waterdicht systeem is. Een beetje slimme spammer zou alles achter het + teken kunnen verwijderen. dan is het dus gewoon user@gmail.com.
Met een beetje standvastigheid kan je dus jezelf aanleren om altijd het + teken te gebruiken. Kan je het adres zonder + ook black-listen.

Maar mijn ervaring is dat de meeste spamers niet zo slim zijn. Het gaat allemaal om 'gevallideerde' email adressen en daar gaan ze niet echt makkelijk in roeren.
Het vervelende is dat veel websites daar tegenwoordig op filteren en de "+" als een niet-toegestaan teken zien in het e-mail adres als je wil registreren.
Een prima reden om geen zaken te doen met dat bedrijf.
extrapunten kun je ook gebruiken.

echtleuk.he@gmail.com
echt.leuk.he@gmail.com
echt.leuk.he+bitprocessor@gmail.com
echt.l.e.u.k.he@gmail.com komt allemaal in dezelfde box.

Maar de betere spammers kennen dit soort google geintjes ook.
Ik mag aannemen dat men die punten wel serieus neemt. Leuk dat google daar iets voor bedacht heeft, maar een punt is in principe een valide teken in een e-mailadres.
Wat zou je hiermee opschieten? Het lijken misschien vier emailadressen maar het is er een.

Je kan zo'n adres met punten niet uitzetten toch? Hooguit filteren.
Je kunt puntjes er tussen gooien welke worden genegeerd, of met + een modifier toevoegen. Dus als de basis test@gmail.com is, kun je ook te.st, t.e.s.t of test+toevoeging@gmail.com gebruiken.
Mensen zijn ook niet slim om hun hoofd email te gebruiken om je aan te melden voor dit soort zaken.. Ik heb een werk e-mail.. een prive email (voor belangrijke prive zaken) en een trash email... Dit heb ik al heel lang zo.. Geen troep in mijn mailbox..

Anderzijds belachelijk dat bedrijven tot 50 cent zouden betalen voor het adres van mijn trash email.. waar ik toch nooit een mail bekijk of open, tenzij ik weet dat die er aan komt (aanmelden/registreren ergens).
Trouw registreer ik me bij elke website met een uniek email adres (eigen domein, onbeperkt aantal aliassen). Nog nooit heb ik op die aliassen spam ontvangen. Ik krijg wel spam omdat mensen je mailen als onderdeel van een mailinglijst en dan even vergeten om dat in de BCC te doen. Hoppa, alle emailadressen open en bloot in je mail.
Slechts 1 keer heb ik spam gekregen op een alias. Ik heb dat bedrijf daar ook direct op aangesproken en die alias verwijderd.
In mijn prive email krijg ik ook eigenlijk nooit spam binnen.. op mijn gmail heb ik zoon 50K ongeopende emails.. allemaal reclame en troep spam.
Nou nou, 4 nog wel. Daar zullen ze vast hard hun best op hebben moeten doen om
die te ontmaskeren.

Half Facebook staat vol met dot soort onzin en troep, dat is prima te verhelpen, maar dan verdient fb minder. Dit is dus voor de bühne, niet om echt problemen op te lossen.
Same shit different story... pas zodra het pijn gaat doen bij de bedrijven in hun portemonnee wordt er actie ondernomen. En dan is het 99% van de tijd NET genoeg actie om de wind over te laten waaien tot er weer een nieuwe case bekend wordt.

Werknemer: Baas... ons platform wordt gebruikt voor *insert illegal activity here*, we hebben een manier om dit te weren wat vind u daar van?
Baas: nou poe poe ik ga het meteen met de aandeelhouders bespreken.
Aandeelhouders: HELL NO!! weet je wel hoeveel geld we hierdoor naar binnen halen? Zeg maar dat er een probleem in het algoritme zat en dat we het gaan oplossen. Dan verwijderen we een paar % (wat zo weer terug gemaakt is) en dan lijkt het net of we heel goed bezig zijn.

Dan lekker elke maand 1000 items/pagina's or whatever verwijderen terwijl er 4000 per maand bijkomen.
Zijn die even goed bezig zeg!! |:( :X
Denk je echt dat Facebook of Twitter bewust hier niets of nauwelijks wat aan doen?

"Never attribute to malice what can be explained by stupidity"
Aangezien ik regelmatig pagina's rapporteer en er vrijwel nooit actie word ondernomen, kan ik die aanname wel nemen ja. Sterker nog, als ik iets rapporteer als een scam/spam, dan zie ik regelmatig DEZELFDE advertentie, of op zijn minst tekst, van een andere pagina. Nee, het lijkt er zeker niet op dat Facebook er wat aan doet en dat kan alleen maar bewust zijn. Ze nemen mensen die advertenties/pagina's rapporteren immers niet serieus.
De betreffende paginas ben ik ook tegen gekomen omdat zowat heel NL (dus ook mijn sociale kringen) wel een reisje naar Bora Bora willen winnen. |:(

Maanden geleden gerapporteert, gebeurt dus echt geen fuck mee, treurig.
Ik weet niet of hij dat denkt, maar ik denk dat wel.

Al zal het niet zo zeer zijn dat ze er bewust niks aan doen, maar eerder bewust niet zoveel aan doen.
Al die 'like, share en win' acties kunnen nooit de bedoeling van facebook zijn geweest, die hebben de kort-pittige huisvrouw/-man als doelgroep en daardoor bloed facebook dood. De mensen die het idee van facebook als sociaal netwerk konden waarderen zitten hier niet op te wachten en gaan weg.

Al die 'privacy schandalen' zijn een druppel op de gloeiende plaat. De jeugd zal dat in ieder geval een rotzorg zijn. Als je steeds voorbij ziet komen dat Oma kans wil maken op een nieuwe keuken, een tondeuse wil gaan uittesten of gaat raden hoeveel paaseitjes de lokale bakker in een bol heeft zitten ipv dat je met elkaar leuke vakantiefoto's deelt zou ik ook weggaan.

Als je een pagina maakt die meer geld oplevert dan het aan potentiële schade kost dan doen ze er niks aan. Het kan niet zo lastig zijn voorwaarden zo aan te passen dat die like en win pagina's 'niet meer mogen'. Ook al geven ze 1x per jaar een iphone van 5 jaar oud weg, maar ondertussen lopen die sites binnen op advertentie-inkomsten (die facebook dan weer niet krijgt).
Het is niet eens stupidity.

Één laag dieper en ze geven het al gewoon toe"
Het bedrijf achter VakantieVeilingen zegt tegen Nu.nl te stoppen met het sturen van mails naar adressen die op deze manier verkegen zijn.
Vrije vertaling: "Oeps.. we zijn betrapt. Gauw even zeggen dat we geen spam meer sturen naar deze adressen, dan zal het wel weer goed zijn."

Of-te-wel:
 • Betrapt, dus de spam is bewust naar ongecontroleerde adressen gestuurd.
 • "geen spam meer sturen naar deze adressen" betekent dat je prima weet om welke adressen het gaat
 • Er word NIET gezegd dat gestopt wordt met het versturen naar ANDERE ongecontroleerde adressen
 • Geen teken van een boete of andere straf. Conclusie: geen prikkel om te stoppen of om het écht beter te doen.
Binnenkort worden er weer ongeveer 4 (van de honderden.... :X ) pagina's verwijderd, wordt er wéér een persbericht gemaakt en mogen we weer klagen applaudisseren hoe goed FB bezig is...
Die quote gaat enkel op voor individueen. Een bedrijf dat duizenden van de knapste koppen op deze aardbol tewerkstelt kun je moeilijk 'stupidity' verwijten. Wees maar zeker dat dit soort zaken intern besproken worden maar de afhandeling die we zien is gewoon company policy.
Inderdaad, Facebook leeft van zulke hersenloze pagina's, Instagram van de bots en Youtube van de copyright inbreuken. Voor die 3 is de paradox is dat ze er hard tegen vechten maar enkel tot een bepaald niveau zodat inkomsten niet teveel geschaad worden, tenzij een mediastorm anders beslist.

En wat is de nieuwswaarde van 4 pagina's die offline gehaald worden ? Guess what internet staat vol nep troep

[Reactie gewijzigd door koekoe op 22 februari 2019 08:45]

dat is zeker waar en youtube kiest liever om een kanaal met < 20000 volgers af te slachten dan 1 met een paar miljoen. terwijl het 100% duidelijk is dat de content gestolen is.
Postcodeloterij en anderen doen het ook, waarom zou het niet mogen op Facebook?

Ik zie het verschil niet.

(Het bereik van internet is groter, dat is logisch.)
Bij de Postcodeloterij heb je wel een winkans. Dus dat is geen misleiding.
Maar poeh, 4 pagina's. Goed gewerkt Facebook....
Postcodeloterij is een van de grootste zwendels in mijn ogen. Spammen je helemaal dood op je adres als daar geen loten aan gekoppeld zijn terwijl ik er helemaal niet op zit te wachten. Twee keer per week een envelop op naam in je brievenbus en een keer in de maand tijdens etenstijd een dame voor mijn deur die uitgekozen is vanwege haar looks en charme. Als ik aangeef dat ik totaal niet gediend ben van deze manier van handelen dan zeggen ze dat er geen manier is om van die lijst af te komen. En de spam blijft maar binnenkomen. Vriendenloterij, postcodeloterij pfff
De vraag bij NPL spam is altijd; hoeveel afval kan ik in zo'n retourenvelop kwijt?
Plak het op een doos met het retouradres. Heb je veel meer ruimte voor afval, stenen en poedersuiker/confetti.
Doos?

Een 40-voet (2TEU) container bedoel je.
Het nare van deze loterij is ook dat hij volledig is gebouwd op FOMO. Een negatief gevoel en wat mij betreft een onethische manier om mensen te bewegen mee te doen.

En dan inderdaad....die spam en al dat papier wat door de brievenbus komt of als flyer bij van alles en nog wat zit (zelfs bij je bestelling van bepaalde internetshops).
Zwendel? De postcode loterij is een echte loterij. Dat ze er een nogal agressief en misleidend reclamebeleid op na houden maken ze geen oplichters.
Wat bij mij heel goed werkt is een "Nee-sticker" voor bij de deurbel. Er is, zo ver ik weet, geen wettelijke regel dat ze zich er aan moeten houden, maar sinds ik die sticker heb heb ik geen last meer van collectes, colportage of geloofsovertuigers (onder het mom van "geen eer aan te behalen") maar allicht zijn ze bij jou brutaler dan bij mij. (ter nuancering: Ik heb wel één keer nog zo'n knakker van zo'n energieboer aan de deur gehad, die ik toen wilde afwimpelen. Toen hij door bleef zeuren vroeg ik hem vriendelijk of hij de Nederlandse taal machtig was, en wat hij niet begreep aan die sticker. Toen liep ie boos weg :) )

De geadresseerde post kan je trouwens wel degelijk tegengaan. Je hebt "Recht van verzet". Je kan of je inschrijven bij "Postfilter" voor 'alle bedrijven' of anders een brief schrijven als je maar van één organisatie geen post wil ontvangen. Zie hier onder voor meer details: (een soort belmeniet-register voor post)
https://www.postfilter.nl/recht-van-verzet

Het enige dat ik nu nog van al die RTL4-loterijen ontvang, is de spam die ongeaddresseerd wordt verstuurd (dus die onder het kopje reclame met een 'nee-nee-sticker' tegengehouden kan worden)
Ja maar @Yzord straks valt de prijs in je straat en heb jij als enige niets. Stel je voor hoe dan de volgende buurt BBQ wordt? De dame probeert je alleen maar te helpen.
Ja maar @Yzord straks valt de prijs in je straat en heb jij als enige niets. Stel je voor hoe dan de volgende buurt BBQ wordt? De dame probeert je alleen maar te helpen.
En dáár spelen ze dus op in, niet op de winkans, maar op het gegeven dat jij straks achterblijft.
De jaloersheid van het niet gunnen dat de buurman wél die BMW kan krijgen, en wij niet.
Stel je nu eens voor, die straatprijs komt inderdaad binnen, en de buurman heeft 2 loten.
Zonder jouw deelname krijgt hij 10K per lot, als jij met 3 loten mee doet, krijg je 9,8k per lot ... heb je méér dan hij
Maar de buurman denkt ook zo, die besteld lekker nog 2 loten extra...
Jaloezie en hebzucht, de drijvende motor achter loterijen ;)
Klopt, daar doelde ik op :) Een dame heeft zelfs ooit de loterij aangeklaagd omdat de hele straat een prijs had maar zij niet.
Van die kansloze acties ja, net als de knul waar de straatprijs viel van een paar ton, en maar een paar loten verkocht waren.
'toevallig' was die maand zijn deelnamegeld niet afgeschreven, maar hij vond wel recht te hebben op de prijs.

* Gimmick doet uit principe niet mee aan loterijen, poules of winacties ...
ik heb dus daadwerkelijk de vette pech gehad om het mis te lopen.

het was in juni uitgegaan met mijn vriendin, en ergens in oktober/november een aantal dingen opgezegd,, waaronder de postcodeloterij.

en wat denk je?! postcodekanjer valt op mijn postcode aan het eind van het jaar.......we hadden 4 loten wat uitgekomen zou zijn op netto 7000 euro per lot, maar misgelopen omdat opgezegd.

mijn buren hadden allemaal prijs...en ik gunde het ze, vond het zwaar KUT dat ik niks gewonnen had, maar that's life, doe je niks aan.

had ook absoluut niet de behoefte om me weer aan te melden, loterijen zijn legale oplichterijen, je betaalt vrijwillig een bedrag met het idee dat je een prijs kan winnen.....realiteit is dat 95% van de mensen die er aan meedoen, hun hele leven niks zullen "winnen" afgezien van een prijs ter waarde van een lot, of een deel ervan.
Soms heb ik zelfs het idee dat ze het met opzet doen.
Nu is 4 loten op het hele bedrag peanuts ( voor die organisatie ) maar het geeft natuurlijk wel dit soort 'mooie' drama
( helemaal als jij ook nog eens op TV of Twitter ergens 'klaagt' )

Dan help je ze mee om aan te geven "niet opzeggen hoor, je kan zomaar iets mislopen"

Maar 28.000€ mislopen blijft zuur !
Ik heb gezondigt en +3 gegeven.
Want ik HAAT ze. Ik heb ze al talloze keren gevraagt geen stront meer door mijn brievenbus te gooien maar ik krijg met grote regelmaat post van hun en de vriendenloterij.

Volgens mij stinkt het daar als een rottende wond. Veel te veel drukwerk, ook dat jaarboekje met bonnen wat ze sturen naar leden is veel drukwerk. Er zitten daar in de top mensen die relaties of belangen bij die bedrijven hebben volgens mij. Waarom anders zo achterlijk veel papier spam sturen. Goed voor het milieu ook!

-na uitleg over +3 gelezen te hebben heb ik het een +1 gegeven @crizyz -

[Reactie gewijzigd door MrMonkE op 22 februari 2019 17:22]

Jij hebt het juist.
Via die andere bedrijven die opdrachten krijgen wordt er geld, bestemd voor de goede doelen, naar hun zakken overgeheveld.
Geheel legaal.
Is dat de criteria? Winkans?

Je weet hoeveel kans je hebt hopelijk 🤔😄
http://www.webmath.com/lottery.html


Mbt artikel vind ik het maar vreemde marketing. Zoiets zou facebook beter voor zich kunnen houden. Genoeg mensen die talloze meldingen hebben gemaakt waar ze niet tegen optreden en dan werkt een dergelijk bericht averechts.
Wat wel op het randje van de wet balanceert is dat ze nee/nee stickers omzeilen door alle spam geadresseerd op te sturen. Is geen verbod tegen, maar wel smerig. Mag van mij best wel eens aangepakt worden. Alles wat ik ooit krijg met een loterijlogo er op gaat sowieso ongelezen de prullenbak in.
@iedereenhierboven
Natuurlijk is de winkans minimaal, Ben ook absoluut geen fan van loterijen. Maar je weet over het algemeen wel dat er EEN kans is dat je wint hoe minimaal ook. Dat is natuurlijk het grote verschil met de zwendel op Facebook.
Ik heb een brievenbus naast de deur dus ik stuur al die zooi geadresseerd aan "de bewoners van" retour:

Met dikke stift op de voorkant:

Vertrokken, retour spammer

...en dan natuurlijk een pijltje naar het adres van de afzender

Zo kost het ze tenminste óók nog eens wat extra als ze die rommel niet met PostNL hadden verstuurd,,, :+
verspilde moeite, op die manier gaat het gewoon in de oud papierbak bij het postkantoor
Als je alle onzin en troep van Facebook weghaalt staat er helemaal niets meer op. Beter zou zijn om Facebook gewoon te verbieden, want die overtreden zelf ook regelmatig (privacy) wetgeving. Dan ben je in 1 klap van die beerput af.
Daar zit zeker een kern van waarheid in.
Ik heb ongeveer 200 FB 'vriendjes' en ik volg veel bands, artiesten en wat festivals.

Nadat ik de FB Purity plugin had geïnstalleerd en werkelijk álle reclame en spam had geblokkeerd, plus een hele rits aan nutteloze features... Viel mij direct op dat het enige dat ik nu zowat zie berichten zijn van artiesten, bands en festivals...
Geen enkele reclame meer. Maar óók nauwelijks posts van vrienden.
En als ik dan rondvraag merk ik dat vrijwel niemand nog iets post. Ik ook niet.

Facebook is bijna dood. En Facebook probeert tevergeefs mensen weer enthousiast te maken om te posten. Maar nobody cares...
Heel leuk dat Facebook meldt dat ze tig miljard accounts hebben. Maar hoe veel zijn er nog actief?
En hoeveel mensen posten er nog actief content?

Dit soort nep pagina's en winacties zijn aan de orde van de dag.
Wellicht dat dit soort spam succesvol is omdat mensen alleen maar achteloos door de tijdlijn scrollen en zelf niks posten. Dan valt het misschien sneller op...
Oooooh, dank je wel voor de tip. De helft van mijn feed bestaat uit sponsored verdorie.
Er gebeurt inderdaad niet zo veel meer op Facebook, maar weggaan vind ik ook lastig, omdat ik van kennissen van vroeger het wel leuk vind om te weten hoe het met ze gaat.
Maar is het niet een beetje als nujij, dumpert, geen stijl? Als je de onderkant van het internet op een paar duidelijke plekken concentreert dan weet jij waar je niet moet zijn als je geen onzin en troep wilt zien. Stel je voor, zonder facebook zou de onzin en troep zich over heel het internet verspreiden. Vroeger kreeg je wel eens irritante emails met "funnies", dat concentreert zich nu helemaal op facebook.
Tja, als ze het goed willen doen word het 'Facebook haalt Facebook offline'.
Talpa zit achter vakantieveilingen.nl
Neem aan dat dat geen geheime informatie is, dus vreemd dat dat niet gewoon gemeld word.
Had er inderdaad wel bij kunnen staan

'Eind 2017 heeft Talpa Network Emesa overgenomen! De samenwerking met Talpa Network biedt ons meer mogelijkheden om met bestaande en toekomstige online merken consumenten te bereiken. Dat gebeurt via de bestaande online merken VakantieVeilingen, ActievandeDag en het internationale label VaVaBid. '
Is het niet spam van zogenaamde Vakantieveilingen? Van een zogenaamde Bol.com, Mediamarkt, Kruidvat krijg ik er ook al een hele reut aan binnen :/

[Reactie gewijzigd door AW_Bos op 22 februari 2019 09:17]

Het verschil is dat Bol.com, Media Markt en Kruidvat niet achter die e-mails zitten. Enkel hun naam wordt misbruikt. Ik krijg ze ook, met als afzender de naam 'Klantenservice' etc.
Klopt, ook die zijn gefaked, en uit op het verzamelen van (mal)adressen.
Vakantieveilingen.nl doet het op eigen initatief en valt niet onder de 4 nederlandse pagina's.
Dat zijn:
Meer voor vrouwen
Werk voor thuis
Testers gezocht
Testers gezocht (nogmaals)
NU.nl heeft drie van de vier verwijderde pagina's aan Facebook voorgelegd. De Facebook-pagina's Meer Voor Vrouwen en Werk Voor Thuis waren sinds afgelopen najaar actief en wisten in enkele maanden een relatief groot bereik te halen. Het ging respectievelijk om 20.840 en 27.716 vind-ik-leuks sinds oktober en november 2018. De derde pagina, met de naam Testers Gezocht, had slechts 9.852 vind-ik-leuks, maar was wel sinds 20 september 2016 actief.

Een vierde, grotere pagina, ook met de naam Testers Gezocht, is donderdag eveneens verwijderd. Deze pagina was sinds 24 augustus 2018 actief en was met bijna 59.000 vind-ik-leuks de grootste pagina die NU.nl heeft bekeken
Four down ... a whole lot to go (en dan hoeven ze nog niet eens op Facebook actief te zijn).

Wat ik zelf dan niet snap, is waarom de mensen achter zulke bedrijven niet door Justitie worden aangepakt? Er wordt vol gesproken over (zware) criminelen geld en andere zaken af te pakken met een speciale "task force", maar zulk soort criminaliteit wordt vrijwel ongemoeid gelaten door niet achter de uitbaters aan te gaan . . . :/ :/
Omdat dit waarschijnlijk niet ècht illegaal is. Je zegt waarschijnlijk "ja" tegen een boel dingen, zodra je je gegevens achterlaat, waardoor het juridisch gezien gewoon legaal is.
In het artikel staat al dat dit dus wél illegaal is (volgens ACM). Het is namelijk misleiding.
Achja, morgen staat er gewoon een nieuwe site op, waar je een mini-huis, BMW (met een krasje, dus de verkoper kan 'm niet meer verkopen), iPhones (zonder plastic, dus de verkoper kan ze niet meer verkopen) of ander duur ding kan winnen.

Het aantal mensen dat meedoet aan dit soort acties en niet even uitzoekt of een pagina wel echt is (je kan vaak zien dat ze maar 2 of 3 posts hebben, wat raar is voor een groot merk als BMW) is zo groot, dat die 4 pagina's met 200.000 likes in totaal echt niets uit gaan maken. Het verwijderen van zulke pagina's is symptoombestrijding. Je moet juist de mensen die meedoen aanpakken, door ze te leren wat wel echt is e.d.

Echter betwijfel ik of dat werkt, want het argument "is toch het proberen waard? Ik verlies er toch niets mee" hoor ik elke keer weer als ik een vriend of vriendin probeer te wijzen op wat ze net hebben gedeeld met hun hele netwerk.
Daarbovenop volgen die wedstrijden trouwens nooit de regels, zie punt 5 op deze pagina.
Mensen willen ook niet toegeven dat ze misleid zijn ook al wijs je ze erop. Reacties van vrienden/kennissen waarin het ineens wordt omgedraaid alsof jij het verkeerd hebt zijn dan ook niet zeldzaam. Heel irritant.
"Wat maakt het uit... niet geschoten is altijd mis" of een vergelijkbare reactie is wat ik meestal kreeg als ik er iemand op wees.
Hele hordes mensen kunnen alleen maar in spreekwoorden denken/praten. De hersencellen voor nuance ontbreken gewoon. Dit is de enig mogelijke biologische respons, het is geen onwil :-)
Vind het altijd bijzonder hoeveel mensen, alleen al uit mijn vriendenlijst, mee doen met dit soort fake winacties. Toch erg lachwekkend. Maar het is dweilen met de kraan open want je weert er 4 en er staan weer 14 nieuwe op. Er is maar 1 remedie, bye bye facebook!

[Reactie gewijzigd door Enyalios2011 op 22 februari 2019 09:27]

Wat ook altijd interessant is, is dat er nooit een winnaar bekend om wordt gemaakt en niemand daar ook nooit naar vraagt.
Klopt! Maar soms komt zo'n 'winactie' opnieuw op de fb-pagina te staan, met als commentaar: 'Piet B., de winnaar van de actie, kon om {wat voor reden dan ook} zijn prijs niet in ontvangst nemen. Dus een nieuwe kans!'

...en de mensen trappen er weer massaal in.
Als je meedoet aan 'like, share en win' dan verdwijn je van mijn FB mainpage. Succes met je acties ;-)
Er is nog zo'n rot pagina die vertelt dat bedrijven stoppen en daardoor alle inboedel voor 90% korting op te halen is. Het zijn voornamelijk meubelwinkels en beddenwinkels die zij promoten. Zie vaak dit soort berichten op een zaterdag tussen 10:00 en 16:00 en echt duizenden reacties van mensen die dan gaan kijken terwijl het bedrijf nergens vanaf weet.
Mja. Er zijn echter ook genoeg online veilingen waar wél gewoon echt gedaan wordt wat ze zeggen. Probeer die er maar eens tussenuit te plukken dan... en die online veilingen die wél betrouwbaar zijn hebben daar natuurlijk ook last van. "Zal wel nep zijn", roept men dan..

Vooralsnog heb ik op FB nooit iets gewonnen, ook niet bij bekende (en lokale) bedrijven die wél echte winacties uitschrijven. Twitter is veel lucratiever. Kerstpakketjes van IT-leveranciers, skitrip naar Oostenrijk, games, boeken, rugtassen met LEDjes, hier op Tweakers ooit een Sony PRS T-1 e-reader (nog steeds in gebruik! :-) ), Xbox One S... da's wel goed te doen.
Het bedrijf achter VakantieVeilingen zegt tegen Nu.nl te stoppen met het sturen van mails naar adressen die op deze manier verkegen zijn.
Het probleem is een beetje dat bedrijven altijd pas stoppen als er zoiets boven komt, maar daarvoor nooit eens vragen waar die gegevens eigenlijk vandaan komen die ze gebruiken. Je zou haast een soort keurmerk voor information brokers moeten hebben.
Dat is de reden dat ik VakantieVeilingen ook boycot, ze zijn al eerder gevraagd hiernaar en ze leren niet. Rapportage hier:

https://youtu.be/eHFv17xKhjc

Interviewer werd lastig gevallen door Ziggo beveiliging toen hij vragen probeerde te stellen.
Het bedrijf achter VakantieVeilingen zegt tegen Nu.nl te stoppen met het sturen van mails naar adressen die op deze manier verkegen zijn. De Autoriteit Consument en Markt zegt in een reactie dat het verzamelen van mailadressen op deze manier niet mag, omdat gebruikers worden misleid door ze te laten denken dat ze iets winnen.
Wat dacht je er van VakantieVeilingen.nl een dikke boete te geven per persoon waar ze gegevens van hebben gewonnen en ze vervolgens onder toezicht alle gewonnen data sinds de eerste inwinning te laten verwijderen? Dat zal ze wel leren dit niet nogmaals te doen en is meteen een les voor anderen.
Of het bedrijf op te doeken. Het wordt groot door oneerlijek concurrentie, dus ze moeten de klanten teruggeven aan de concurrentie.
Ik zeg: klaar.
Sommige "acties" staat niet eens bij dat je kans hebt om wat te winnen en mensen laten al massaal hun gegevens achter.
"Zou jij in deze auto willen rijden?" is al genoeg om de hebzucht te triggeren

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee