Supercomputer Breniac van KU Leuven krijgt upgrade van vijf miljoen euro

Het Vlaams Supercomputer Centrum trekt een bedrag van vijf miljoen euro uit voor een upgrade van Breniac, de supercomputer van de KU Leuven. Ondanks de investering zal Breniac niet meer de krachtigste computer van België zijn. Die staat sinds deze week bij de Universiteit Antwerpen.

Wetenschappers gebuiken Breniac onder meer voor onderzoek naar nieuwe medicijnen, hernieuwbare energiebronnen en het berekenen van klimaatmodellen. Bij de ingebruikname in 2016 behoorde de supercomputer tot de tweehonderd krachtigste ter wereld, maar intussen is Breniac ver weggezakt op die ranglijst. "De bestaande capaciteit wordt volledig opgebruikt. Expansie drong zich op", zegt Leen Van Rentergem, ict-manager van de KU Leuven, in de krant De Tijd. Met de upgrade groeit de rekenkracht van het systeem van 600 teraflops naar 1,5 petaflops oftewel 1,5 biljard berekeningen per seconde.

De snelste supercomputer van België staat sinds 23 januari echter bij de Universiteit Antwerpen. Daar beschikt de imec-onderzoeksgroep IDLab voortaan over een door Nvidia ontwikkelde DGX-2-supercomputer met een piek van 2 petaflops. Dat is overigens nog altijd een stuk 'langzamer' dan de allersnelste supercomputer ter wereld. Op dit moment is dat de in Amerika gestationeerde Summit van IBM en het Amerikaanse ministerie van Energie, een machine met rekensnelheden tot 200 petaflops.

Breniac
Breniac van de Katholieke Universiteit Leuven

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

25-01-2019 • 12:37

32

Reacties (32)

32
32
20
4
1
4
Wijzig sortering
Die 2 TFLOPS van Antwerpen is wel een beetje heel kort door de bocht:

Nvidia DGX-2 GPU (16x Tesla V100):
  • Tensor (FP16 in 4x4 matrix ): 1920 TFLOPs
  • FP16: 480 TFLOPs
  • FP32: 240 TFLOPs
  • FP64: 120 TFLOPs
Nvidia DGX-2 CPU (2x Xeon 8168):
  • FP64 (AVX-512): 17,69 TFLOPs
  • FP64 (AVX2): 10,62 TFLOPs
  • FP64: 3,01 TFLOPs
Dusja het hangt er maar net vanaf welke TFLOP je nodig hebt.

Tensor kan eigenlijk alleen goed benut worden voor het trainen van neuralen netwerken. Gaming gebruikt veelal FP32 en sommige wetenschappelijke simulaties ook. Veelal is er FP64 precisie nodig, en dan zie je al dat je nog maar een 1/16e over houdt van je 2 TFLOPs. En dan moet je code ook nog maar eens zo parellel uitvoerbaar zijn dat je de tienduizenden cores van een GPU goed kan benutten.

4 ton uitgeven aan de een kastje van Nvidia en vervolgens roepen: "Onze piemel is het langst! Wij hebben de krachtigste supercomputer!" is zo wel erg makkelijk.

Desondanks is het erg nuttige hardware als je in Deep Learning zit, maar dat is het dan ook wel.

Floating Point Operations per second trouwens, waar de T staat voor Tera (een biljoen = 1012)

[Reactie gewijzigd door Balance op 22 juli 2024 23:40]

Inderdaad. Die DGX-2 is enkel razend snel voor heel specifieke machine learning algoritmes. Daar kun je tot 2 PFLOP halen. Met Breniac kun je 1.5 PFLOP halen met algemene wetenschappelijke berekeningen.

Een machine gespecialiseerd voor 1 type berekening gaat altijd sneller zijn dan een general purpose cluster zoals Breniac.

Ik betwijfel ook of deze DGX-2 in de Top 500 gaat komen.
> Die DGX-2 is enkel razend snel voor heel specifieke machine learning algoritmes.

You must be joking...
https://www.nvidia.com/en...ted-applications/catalog/
Zoek eens op cuda/vulkan op github.

Ik ben er vrij zeker van dat je geen snellere `single unit` 4U server vind die sneller is met GPGPU taken. Ding kost ook nog eens $399,000.
Bedoel je niet 480, 240, 120, etc... GFLOPS?

Nu lijkt het erop dat het in FP64 maar liefst 120 TeraFLOPS haalt.
De tekening op de voorkant van de "Tier 1" (zoals hier te zien in de foto) is van Joris Snaet, cartoonist van De Standaard en 'huiscartoonist' van de KU Leuven.
Werk al 15 jaar met spuitbussen en moet eerlijk bekennen dat het voor een machine van miljoenen euro's er een matig kunstwerk op zit. Had er bvb iets van het niveau Love Letters Crew, Delta of Luuk bode opgezet en je had ware eyecandy gehad. ( Dit zijn wel allemaal Nederlanders dus zou je in de Belgische scene moeten graven naar artiesten).
Wat ik niet goed begrijp is waarom ze met een upgrade van 5 miljoen aan 1.5 petaflops gaan.
Dit terwijl de DGC-2 met 2 petaflops een prijs heeft van rond de $399000 heeft.
Wat is dan het verschil tussen beide modellen?

Edit: @foppe-jan Bedankt voor de verduidelijking.

[Reactie gewijzigd door tjelleaz op 22 juli 2024 23:40]

NV's spul haalt die 2TF alleen voor bepaalde workloads (gerelateerd aan AI-ML). Bij anderssoortige berekeningen presteert dat ding een stuk minder goed.

[Reactie gewijzigd door foppe-jan op 22 juli 2024 23:40]

Het kan ook best zijn dat ze genaaid zijn met hun aanbesteding, en daarom meer geld kwijt zijn voor minder.
Anoniem: 1128097 @hooibergje25 januari 2019 16:07
Is wel heel erg genaaid dan ;)
Zoiets als: https://www.rtlz.nl/algemeen/binnenland/artikel/4380161/rijkswaterstaat-verspilde-een-miljoen-euro-aan-nutteloze

Ik heb een aanbesteding van een supercomputer meegedraaid, en je moet elk gaatje en elk klein zeikdingetje dicht timmeren, anders ben je daarna geen maagd meer tussen de billetjes, en kun je er wettelijk helemaal niks meer tegen doen.
Wat leuk dat deze supercomputer Breniac heet, lijkt mij geïnspireerd op Brainiac uit de stripboeken van DC?
Deze cluster kreeg de naam BrENIAC, verwijzend naar zowel ‘brain’ als ‘ENIAC’, een van eerste elektronische computers voor algemeen gebruik, uitgekomen in 1946.
Eerste paragraaf op de gelinkte pagina achter het woordje Breniac in het artikel ;)

Daarnaast is 'brainiac' ook wel een relatief algemeen gebruikte term los van fictionele personages.
Of de show van Richard Hammond.
Hij mag dan misschien niet de snelste zijn, het ziet er wel een stuk mooier uit dan het gemiddelde cluster van racks met servers er in.
Zowat alle supercomputeraanbestedingen waar ik aan mee heb gewerkt zit er een fancy sci--fi airbrush-achtige afbeelding aan de buitenkant van de racks. Het is vrij normaal hoor, zeker bij universiteiten en publieke HPC's.
Zoals het tweede deel van het artikel ook vermeldt, ja.
Daar gaat het over een DGC-2 maar ze hebben een DGX-2
Eerlijk gezegd vind ik dergelijke supercomputers er niet geweldig interessant uit zien. Deze heeft nu wel een streepje voor door de artwork erop. Maar zoiets als de Cray 1 spreekt toch gigantisch meer tot de verbeelding?
Mbt de Cray zal ik je zeker niet tegenspreken. Bedoel hier ook niet de stickers die ze erop geplakt hebben maar de hardware welke zie hier neerzetten. Was eigenlijk ook best wel benieuwd naar wat ze technisch gaan doen met die 5 miljoen euro upgrade. Dat kan ik nergens vinden

[Reactie gewijzigd door 0vestel0 op 22 juli 2024 23:40]

Wederom wordt er gezegt dat antwerpen met die DGC2 super computer van slechts 400.000 de snelste super computer heeft. Maar waarom zou KU leuven dan 5 miljoen uitgeven om van 600 tflops naar 1.6 Peta te gaan? Zoals ik al eerder zei volgens mij kan je met die DGX2 niet alle dingen die je met een "conventionele" super computer wel kan. En is die DGX2 vooral voor deeplearning snel maar bij andere complexe rekenmodellen waar je hogere pressie berekeningen moet doen weer minder geschikt.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 22 juli 2024 23:40]

Supercomputer Breniac van KU Leuven krijgt upgrade van vijf miljoen euro
En dan nog steeds geen Crysis kunnen draaien ;)
But will it run Doom?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.