Windows 10 gaat datum in Verkenner anders weergeven

Windows 10 gaat de datum van de laatste wijziging van bestanden in Verkenner anders weergeven. In plaats van de kale datum en tijd staat er bijvoorbeeld '38 minuten geleden' of 'zondag 3 uur'.

Windows 10: Friendly Dates in Explore
Screenshot van 'Friendly dates' in Verkenner

Op dit moment geeft Windows Verkenner de datum standaard aan als bijvoorbeeld '19-12-2018 20:24', maar dat gaat Microsoft veranderen in bijvoorbeeld '0 minuten geleden', zo blijkt uit de aankondiging van de Insiders-build 18305. De nieuwe weergave wordt de standaard en heet 'friendly dates', maar de huidige weergave blijft als optie beschikbaar.

De nieuwe weergave moet het duidelijker maken wanneer een bestand voor het laatst is gewijzigd. De functie zal zitten in de volgende Windows-versie, die momenteel bekendstaat als 19H1. De functie zit nu al in Insiders-build 18305, maar is nog niet voor alle gebruikers van die build zichtbaar. Wanneer dat wel zo zal zijn, is onbekend.

Er zitten meer wijzigingen in de nieuwe build. Zo heeft Start een vereenvoudigde weergave na een nieuwe setup, zodat het overzichtelijker is. Ook het Instellingen-menu heeft een ander uiterlijk gekregen met een header aan de bovenkant met veelgebruikte instellingen. Daarnaast komt er een Office-app om direct toegang te krijgen tot onlangs bewerkte documenten, spreadsheets of andere bestanden. Die is gebaseerd op de layout van office.com.

Bovendien komt er een snelkoppeling om symbolen als het euroteken of kaomoji te verzenden, zoals ¯\_(ツ)_/¯. Dat vereist nu nog meerdere stappen. Die zit bij de emoji onder de snelkoppeling Windows-toets en punt. De Insiders-build bevat die nieuwe functies, andere gebruikers krijgen die vermoedelijk met de 19H1-upgrade, die waarschijnlijk rond april zal verschijnen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

19-12-2018 • 20:24

253

Reacties (253)

253
237
141
13
1
53
Wijzig sortering
Het wordt er niet duidelijker op. Alles wordt extreem afgerond bij dit soort weergaves. Ik vind het rete-irritant dat je dit steeds meer ziet. Ik werk intern met datums, maanden en dagen. Wat heb ik aan 'een half jaar geleden' als dat alles tussen 3 en 11 maanden geleden kan betekenen, en '18 mei 2018' veel duidelijker is.
Dit screenshot laat goed zien hoe het er uit gaat zien:

https://imgur.com/HNoXAZO

Wat ik heb gezien in Insider build 18298 is het volgenden:
  • Bij opslaan van een (nieuw) bestand zie je "Just now"
  • Na verloop van tijd veranderd "Just now" in "x minuten geleden" (*)
  • Daarna zie je na verloop van tijd wat er in het screenshot staat
Ik ben er zelf wel blij mee.

*) Het valt me nu op dat ik Engels en Nederlands door elkaar zie staan. Tijd voor feedback naar MS
Ik vind het dus niks. In het gegeven voorbeeld moet ik dus gaan uitzoeken op welke datum de vrijdag valt om te kunnen vergelijken met de 10 december. En de 10 december heeft dus geen tijdstip, dus binnen die dag kan ik het ook niet vergelijken.

Nee, dat wordt dus uitzetten.

Een ander ding waar ik me altijd aan erger is filegrootte afronden. Dus 10k ipv 10123 bytes. Als je aan het ontwikkelen bent is een verschil van filegrootte al belangrijk.
Dit ziet er in ieder geval beter uit dan de 'standaard' aanduiding van o.a. moments.js.

Ik ben wel benieuwd naar hun definitie van 'yesterday' - als een bestand een kwartier geleden bewerkt heb en het is inmiddels 00:10 is het niet nodig om daar 'yesterday' bij te zetten natuurlijk.

Verder is het refereren naar dagen zonder jaartal ook niet echt ideaal, en afkorten van dagen is nergens voor nodig (doen ze met maanden ook niet zo te zien) 'vr at 11:48' zou best 'vrijdag 7/12 om 11:48' mogen zijn.

Als ze het goed willen doen maken ze niet alleen het gebruik van 'friendly dates' optioneel, maar stellen ze je ook in staat om het formaat van de 'friendly dates' te configureren naar je eigen smaak.
Ik ben wel benieuwd naar hun definitie van 'yesterday' - als een bestand een kwartier geleden bewerkt heb en het is inmiddels 00:10 is het niet nodig om daar 'yesterday' bij te zetten natuurlijk.
Strikt genomen is dat eigenlijk ook 'yesterday' natuurlijk.

Maar ik ben het eigenlijk wel met je eens.
Voor mij is 'gisteren' ook altijd de dag voor ik ben opgestaan: ook al is het ondertussen vrijdagmorgen 02:00, dan is 'gisteren' voor mij eigenlijk woensdag.
Gevoelsmatig zijn die 2 uurtjes die ik vrijdagmorgen nog bezig ben gewoon eeb verlengde van donderdag...

[Reactie gewijzigd door tc-t op 22 juli 2024 13:29]

Waar ik dan weer lelijk vind (en ik gebruik ook Windows in het Engels met Nederlandse datum weergave) is die vermenging Nederlands, Engels "di at 18:30" "vr 18:42". Een gewone datum is wat dat betreft neutraler.
Daar heb ik MS feedback op gegeven. Het was me eigenlijk eerder niet opgevallen, maar toen ik het screenshot maakte zag ik het in een keer.
Afschuwelijk toch. ik zie er daar als 6 regels minder informatie op een mini venstertje waar nog 12 regels staan kortom 33% minder informatie doordat het in weken gegroepeerd staat.
Geweldige vooruitgang samen met 16:9 ipv 16:10 beeldschermen is dat fors minder informatie in 1 oogopslag.
Een schoolvoorbeeld van niet efficiënt als je het mij vraagt.
mijn huidige bestand historie is veel duidelijk en geeft meteen aan wanneer iets veranders is.
Als iemand niet snapt dat het als nu 14:33 is en er om 14:15 wat veranderd is dat 18 minuten geleden is heeft die persoon andere problemen als het niet kunnen uitlezen wanneer iets veranderd is.
Want als iemand niet snapt dat dat 18 minuten geleden is snapt iemand ook niet hoe laat het was als er staat 18 minuten geleden.
Ik neem aan dat bij >7 dagen geleden er alsnog een datum komt te staan, zo niet, dan is dit echt een enorme faal. Ik zoek vaak naar een bestandje dat op XX december om HH:MM, dat wordt zo dus effectief onmogelijk gemaakt.

Het erge vind ik dat je weer meer moeite moet doen om Windows zo in te stellen als je wil. Ik wil niet met Quick Access beginnen als ik verkenner open, ik wil extensies voor bekende bestandsformaten niet verbergen en nu komt deze feature erbij die ik moet uitzetten. En MS kennende verdwijnt de oude feature steeds verder naar de achtergrond tot je op enig moment via regedit de feature moet activeren 8)7
Ik denk dat dit ook een leeftijdsdingetje is. Alles van boven de pakweg 35 heeft nog met een filesystem en tekstinterface gewerkt, waarbij je moest weten hoe een file heette, dir of ls gebruiken, dat soort dingen. Als ik de nieuwere generatie zie werken gebruiken die eigenlijk nauwelijks nog de verkenner. Documenten worden opgehaald uit de applicatie waarmee ze gemaakt zijn, de email of de sharepoint. Dat is gewoon een andere manier van interfacen, maar maakt ook dat men minder geinteresseerd is in de harde parameters als timestamp en extensie. Ik vind juist dat Microsoft hier heel goed kijkt naar waar in de markt behoefte aan is.

Juist de mensen met een meer filesystem georienteerde kijk, vanuit leeftijd of rol in de organisatie, weten op de pc ook beter de weg te vinden en kunnen dat dus wel instellen.
Ik denk dat het niet leeftijd is maar mate van technische kennis. Zodra je gaat programmeren heb je niets aan een bestand dat 5 uur geleden is aangepast, dan wil je weten of je collega er eventueel een uur terug nog wat in heeft gedaan of dat het nog was toen jij er mee stopte (slecht voorbeeld maar jullie snappen 'm).

Minuten terug is irrelevant, uren terug kan praktisch zijn, dagen moet je toch echt gaan rekenen welke dag dit was en maanden of meer uitermate inaccuraat. Gelukkig blijft het een optie en kan je dus gewoon lekker met een datum weergave werken.

Apple doet het mijn inziens wel wat beter met hun 'Date modified', die heeft 'Today at H:i', "Yesterday at H:i" en vervolgens een groep 'previous 7 days' met volledige tijdstempel, 'previous 30 days' met een tijdstempel en daarna per maand gegroepeerd en weer volledige tijdstempels. Op deze manier weet je sneller te zien wanneer iets is gebeurt zonder accurate informatie te verliezen
Zodra je gaat programmeren heb je niets aan een bestand dat 5 uur geleden is aangepast, dan wil je weten of je collega er eventueel een uur terug nog wat in heeft gedaan of dat het nog was toen jij er mee stopte (slecht voorbeeld maar jullie snappen 'm).
De datum veranderd dan ook gewoon, hoor. Alleen de weergave is anders. Wie in de laatste jaren met Office heeft gewerkt, heeft deze notering al langer gezien. Sterker nog je kan sinds tijden al zien wie er aan een bestand heeft gewerkt. En ik kan je zeggen dat het prima werkt.
Apple doet het mijn inziens wel wat beter met hun 'Date modified', die heeft 'Today at H:i', "Yesterday at H:i" en vervolgens een groep 'previous 7 days' met volledige tijdstempel, 'previous 30 days' met een tijdstempel en daarna per maand gegroepeerd en weer volledige tijdstempels. Op deze manier weet je sneller te zien wanneer iets is gebeurt zonder accurate informatie te verliezen
Het verschil tussen de nieuwe Windows notering en die van Apple is wel degelijk in het voordeel van Windows: iedereen gaat klok kijken bij het zien van een datumnotering als: "today at 14:00" om te zien hoe lang geleden dat was. Terwijl je bij een notering van "5 min ago" gelijk weet dat je dáár als laatste aan gewerkt hebt vijf minuten geleden. Je brein hoeft een stap minder te doen.
Grappig ik niet, in mijn hoofd heb ik altijd wel hoe laat het ongeveer is (in 24 uurs notatie) en weet ik direct de relatie te leggen met de tijds notering en hoe lang geleden het is. Terwijl dagen/maanden mij minder liggen (meer dan regelmatig gevoel dat het maandag is op een dinsdag, of vrijdag op een woensdag ha ha) en dus zou alles +48 uur mij te veel stapjes kosten om terug te rekenen naar een bepaald moment of datum (4 dagen geleden is voor mij meer stapjes om terug te denken dan Zondag 16-12-2018)
Tja niet
Grappig ik niet, in mijn hoofd heb ik altijd wel hoe laat het ongeveer is (in 24 uurs notatie)
Tja, niet iedereen heeft a la savant syndrome de tijd altijd in zijn hoofd, he. 8)7
Oh, ik snap ook wel waarom het gebeurt: techniek wordt toegankelijker. Vroeger in DOS was het gewoon zo dat je zelf veel moest uitzoeken door bijvoorbeeld /? achter een commando te typen. Maar dat vereiste wel dat je het commando kende en wist dat je met /? erachter meer info kreeg 8)7

Er is een hoop verbeterd qua gebruiksvriendelijkheid en ik voel me nu ook wel een ouwe zak die zit te zeuren hoor ;)
maar je kreeg toen nog een deftige handleiding erbij. Bij mijn versie van IBM Dos zat een boek met alle commando's en hun parameters bij, samen met een volledige uitleg over hoe het werkte. Zulke handleidingen zijn enkel nog in de boekhandel te vinden voor prijzen die vaak hoger zijn dan die van het softwarepakket.
Zoals ik omga met bestanden, dan heb ik die informatie nodig in verband met versiebeheer en controleren op welk moment een bestand is gemaakt.
Iemand die zo nu en dan een briefje maakt of hele dagen in een applicatie zit, die kan het niet schelen of vindt het wel makkelijk.
he spreek even voor je zelf ik ben 30 en heb ook nog met msdos gewerkt, en windows 3.1 enzo :P.
Daarom schreef 'ie dus ook "pakweg".
32 hier.
Extensies aan.
Verkenner geneuzel.
En .bat scripts ten top! :Y)
Anoniem: 37334 @houtig20 december 2018 11:14
En volledige padnamen in de adresbalk! (Én titelbalk :Y) ) 37 hier
Ikzelf geef les over AutoCAD, ben een oude zak en gebruik verkenner ook liever oer-klassiek met extensies aan, verborgen bestanden weergegeven en volledig padnaam overal.
Maar...
Laatst hadden we een lerarenoverleg (ik geef deeltijds AutoCAD). Ik viel bijna van mijn stoel toen een collega (informatica leerkracht) vertelde dat ze verkenner niet belangrijk vindt.
Haar woorden:
Wie gebruikt dat nog tegenwoordig.
8)7
Dat extensies weergeven standaard uit staat bij quasi alle Windows versies is op zich een logische zaak.

Jan met de pet kan nog wel een bestand hernoemen, maar als dat bestand opeens niet meer te openen is omdat hij/zij bijvoorbeeld ook de .docx ineens maar mee weggedaan heeft is voor die persoon in kwestie een vaak niet op te lossen probleem.
Het zou fijner zijn als je wel altijd de extensie zou zien, maar dat bij hernoemen standaard altijd de extensie behouden wordt.

Zoiets als bv bij de getalnotatie in excel. Je ziet het wel, maar je overschrijft het niet.
Dat is ook exact wat gebeurd in Windows 10. Heb je filetype weergave en je hernoemt een bestand dan is standaard de file name zonder de punt en extensie gemarkeerd.
Niet helemaal. Het is inderdaad wel zonder extensie geselecteerd, maar je kan wel gewoon de extensie selecteren en overschrijven. Of een keer te veel delete.

Dat is wat in de praktijk best vaak gebeurd. De "onwetende" gebruiker valt het vaak niet op totdat hij het bestand niet meer kan openen.
Sorry maar ik verander best vaak extensies, en ben enorm blij dat dat het kan, iedereen zijn smaak. Ik vind het mooi dat computers steeds meer voor de mensen die er niks mee hebben worden ingericht maar laat mensen die er wel iets mee hebben er nog mee kunnen werken.
De onwetende gebruiker moet ook geen extensies zien ;)
De onwetende gebruiker moet ook geen extensies zien ;)
Dat dachten ze ook toen ze in Kazaa, LimeWire en dergelijke .exe bestanden gingen verhullen als muziek.
En
Dat is ook exact wat gebeurd in Windows 10. Heb je filetype weergave en je hernoemt een bestand dan is standaard de file name zonder de punt en extensie gemarkeerd.
Da's ook het geval in Windows 7.
(En was misschien oij in Vista wel al zo?)
Op zich vind ik het al een wonderlijke keuze dat het openen van een bestand afhankelijk is van een extensie. Volgen mij moet een applicatie dat toch op basis van de inhoud bepalen. Maar ja.
Dat is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Op Linux gebeurt dat voor een deel wel zo denk ik. Maar er zijn geen strikte regels over hoe een bestand er van binnen uitziet. Vaak hebben ze wel een of andere header waar de betreffende applicatie zelf wat mee kan, maar over het algemeen is hier zeker geen standaardisatie voor. Voor standaardformaten als jpeg, mp3 etc natuurlijk wel maar bij een proprietary bestandstype van applicatie wizzletizzle kan je nergens vanuit gaan. Textfiles, xml, html bv hebben vaak geen header, dus welke applicatie ga je als OS zijnde opstarten?
Volgens mij moet een applicatie dat toch op basis van de inhoud bepalen. Maar ja.
Ben ik blij dat jij destijds niet de eerste besturingssystemen hebt ontwikkeld met wat volgens jou moet. Dan zouden alle bestanden dus een hoop meer data moeten bevatten om een programma duidelijk te maken dat het toebehoort aan dit programma.

Heb je net een film gedownload en ben je zeker een half uur bezig met scannen op de inhoud, terwijl met een extensie van drie letters al duidelijk zou zijn geweest dat je eigenlijk geen video hebt gedownload. :+
Ik weet niet hoe snel jou computer is, maar met MediaInfo kan ik binnen enkele seconden exact zien wat er in het videobestand staat, wat er in de container zit, welke formaten en compressies gebruikt zijn voor de audio en video...
Metadata in een bestand is overigens helemaal niet ongebruikelijk. Fotobestanden bieden in ieder geval de ruimte voor metadata. (exif ofzo). En kost overigens nauwelijks ruimte, het is in ieder geval verwaarloosbaar bij de videostream die je hebt gedownload.
Er zijn genoeg bestandstypes die geen weinig tot geen metadata hebben. Hieronder valt bijvoorbeeld Ableton project bestanden, vst preset files of vst preset banks. Als hier ook nog meta data aan toegevoegd zou moeten worden dan zou dit onnodig al dubbel zo veel data kosten terwijl een extensie van drie of vier letters letterlijk maar een paar bytes is. Op een pc is dat minder erg omdat je plek hebt nu, maar op een device als een Arduino of raspberry pie of een synthesizer (van vroeger) kan dit gewoon vertraging of misverstanden opleveren.

[Reactie gewijzigd door LNDN op 22 juli 2024 13:29]

Het erge vind ik dat je weer meer moeite moet doen om Windows zo in te stellen als je wil. Ik wil niet met Quick Access beginnen als ik verkenner open, ik wil extensies voor bekende bestandsformaten niet verbergen en nu komt deze feature erbij die ik moet uitzetten.
Je moet het maar zo zien. Het scheelt weer een hoop uitleg (en frustratie) aan dat familielid/vriend/collega dat datums niet begrijpt of met een andere datum notering werkt.

[Reactie gewijzigd door LNDN op 22 juli 2024 13:29]

Om nog maar te zwijgen van zakelijke gebruikers die geen rechten hebben om instellingen te wijzigen en de boel zodanig vernacheld dat het gewoon niet meer werkt. Ik kan jullie zeggen dat ik sinds ik op m'n werk met Windows 10 moet werken, ik een grondige hater ben geworden. Ik ga thuis nu helemaal over op Linux en denk er zelfs over van baan te veranderen om hiervan verlost te worden.

[Reactie gewijzigd door Gordian Knot op 22 juli 2024 13:29]

OT: Over features aan/uitzetten gesproken, weet je toevallig hoe je verkenner kan forceren dezelfde interface in onderliggende mappen te gebruiken?
Ik blader meestal in 'List' of 'details'.
Bij mij springt hij telkens over op previews of zelfs metadata als er media in de subdirectory zit die ik open. (Denk ik, ik heb geen echte logica erachter kunnen vinden).
Wat, zeker bij heel veel fotobestanden, of films op externe HD via USB2 erg veel laadtijd kost omdat hij elk bestand apart moet openen.
Terugzetten op list, andere (sub)map open, begint ie weer alle bestanden door te scrollen. |:(
(work-around; show icons ipv previews, maar soms is het wel handig - als het een bewuste keuze is.)
https://www.cnet.com/how-...in-all-windows-7-folders/
Dat bedoel je?
Locate and open the folder that has the view setting that you want to use for all folders.
On the Tools menu, click Folder Options.
On the View tab, click Apply to All Folders.
Click Yes, and then click OK.
Werkt voor Windows 10 ook zo.
11 maanden zou dan meer dan een half jaar zijn, niet tussen, want dat is tot en met zes maanden.
Het wordt altijd extreem afgerond bij dit soort weergaves. Ik weet niet exact wat de regels zijn.

Op mijn iPhone bijvoorbeeld, na middernacht worden álle mails die vóór middernacht ontvangen zijn weergeven als 'Yesterday'. Ook als het betreffende mailtje 5 minuten eerder is binnengekomen. Ja, duidelijk, daar heb ik wat aan.

Ik heb liever gewoon een datum + tijd, dat is altijd duidelijk. En als het dan toch "relatief" moet, moet het minstens op het volgende detailniveau zijn:

voor de afgelopen week: X dagen geleden om Y uur.
voor de afgelopen maand: X dagen geleden in de ochtend/middag/avond/nacht
voor het afgelopen jaar: X maanden en Y dagen geleden
voor alles daarvoor: X jaar en Y maanden geleden
Het wordt altijd extreem afgerond bij dit soort weergaves. Ik weet niet exact wat de regels zijn.

Op mijn iPhone bijvoorbeeld, na middernacht worden álle mails die vóór middernacht ontvangen zijn weergeven als 'Yesterday'. Ook als het betreffende mailtje 5 minuten eerder is binnengekomen. Ja, duidelijk, daar heb ik wat aan.
Tja, dat is net voorkeur denk ik. Strict gezien is 23:55 van de dag ervoor immers ook gisteren, aangezien de nieuwe dag op 00:00 begint. Je moet ergens een grens stellen natuurlijk. Je kan het ook omdraaien; lekker boeiend dat je de mail om 23:55 hebt gekregen, je hebt de mail immers op 'de dag voor die van vandaag' (en dus gisteren) gehad. Mensen kijken anno 2018 echt niet meer op tijd. Zeker op zakelijk gebied niet, alleen als er (juridische) consequenties aan vast kunnen zitten, maar anders zal het iemand echt aan de spreekwoordelijke derrière oxideren.
Ik heb liever gewoon een datum + tijd, dat is altijd duidelijk. En als het dan toch "relatief" moet, moet het minstens op het volgende detailniveau zijn:
Die optie blijft beschikbaar en stel je zelf handmatig in, ik zie daadwerkelijk het probleem niet; degenen die het niet boeit laten het lekker staan, degenen die het wel boeit én die een exacte timestamp willen zien, zetten de optie om, no big deal lijkt me. Het is niet dat de wereld vergaat, al lijken sommigen daar lastig mee om te kunnen gaan.
voor de afgelopen week: X dagen geleden om Y uur.
voor de afgelopen maand: X dagen geleden in de ochtend/middag/avond/nacht
voor het afgelopen jaar: X maanden en Y dagen geleden
voor alles daarvoor: X jaar en Y maanden geleden
Dat is allemaal onhandig en vraagt ook onnodig overbodig veel ruimte.
Ja dat is net zo handig als dat Outlook standaard de tijd verbergt in mails ouder dan vandaag. Je moet 4x klikken voordat je de tijd te zien krijgt. Wie denken ze daarmee te helpen?
4 keer klikken? Ik klik op de mail en zie de tijd gelijk. Ik vind het juist onhandig dat de tijd weergegeven wordt in plaats van de datum bij emails van deze week.
Vast, maar waarom of-of, en niet en-en?
Daar is iedereen mee geholpen, lijkt me.
Dit is een overlay optie, vink user friendly dates uit en je hebt de normale weergave. Dit is een extra optie geen standaard ding dat geforceerd wordt of niet ongedaan kan worden gemaakt.
Dit is een extra optie geen standaard ding dat geforceerd wordt of niet ongedaan kan worden gemaakt.
Nog wel...

Maar goed, opties heb ik niet zo veel op tegen. Ik snap alleen niet zo goed wie dit überhaupt zou willen.
Het is een checkbox, zoals je op het screenshot kunt zien. Er zal vast wel een weergave blijven bestaan met alle info.

Tenminste, als MS dit in één keer goed wil doen wel. En anders voorspel ik binnen korte tijd een tweede update ;)
Yep, x2...

Vind het ook rete-irritant, de stelling "De nieuwe weergave moet het duidelijker maken wanneer een bestand voor het laatst is gewijzigd." slaat dan ook nergens op want het is net het omgekeerde.

Wat is er inshemelsnaam niét duidelijk genoeg aan een exacte datum en een exacte tijdsweergave?! Het alternatief is net niét exact.

Ben dan ook blij dat datum + uur dus nog steeds mogelijk blijft, ik zal deze "friendly dates" dus uitschakelen van zodra de update het bij mij verandert.

@Annihlator verwoordt het prima m.i.: een zoveelste "domme-mensen-functie"...

Voor de snapchat-animoji-generatie die geen belang hecht aan precisie, misschien ligt het aan mij maar weet niet hoe ik dit anders moet interpreteren.

[Reactie gewijzigd door PinusRigida op 22 juli 2024 13:29]

Ik snap dit echt niet. Waarom zou je dit willen. "aangepast 3 dagen geleden" daar kan ik niks mee, dan moet ik terug gaan rekenen 3 dagen gelden was dat maandag of dinsdag? hoe laat?

Misschien mis ik iets, maar misschien zijn er voorstanders die kunnen uitleggen waarom je dit zou willen?!
Ik vind het best goed dat ook de dag samen met de datum en tijd staat vermeld.
En zo te zien kun je je instellingen na wens instellen zoals jij dat wilt.Best een goede zaak.
quote: artikel
De nieuwe weergave wordt de standaard en heet 'friendly dates', maar de huidige weergave blijft als optie beschikbaar.
Probleem opgelost, toch? :)
Als optie à la, maar ik word nogal moe van het zoveelste "domme-mensen-functietje" dat standaard gemaakt wordt; laat lekker de mensen die de data niet kunnen lezen de instelling maar wijzigen, niet degenen die het altijd al konden (en met zondermeer grotere nauwkeurigheid).

Edit; trouwens, als het wel standaard wordt mag-ik-hopen niet zonder GPL-optie om de functie op een geheel domein te weren...

[Reactie gewijzigd door Annihlator op 22 juli 2024 13:29]

Hoe meer gepeupel zich een weg baant naar de digitalisering, hoe meer we van deze acties gaan tegenkomen.

Als informaticus/administrator/netwerkbeheerder is het nu al lastig als mensen komen zeggen 'gisteren werkte het nog, vandaag niet meer'... Wat? Wie? Waar? Hoelaat? Welk ip? Waarnaartoe?

Waar was de tijd dat digitaal zijn nog maagdelijk was :+
Nu wil ik niet zeggen dat ik terug verlang naar de tijd dat je in DOS een half scherm moest voltypen om de bestandjes van plek X naar plek Y te verplaatsen/kopiëren, maar ik heb wel het idee dat mensen toen meer snapten en konden dan nu :X Nu kunnen ze misschien meer met de computer, maar ik heb ook het idee dat we langzaam dommer en dommer worden gemaakt :P
Hoe meer mensen computers gebruiken hoe meer interfaces ontworpen worden voor de lowest common denominator. Als je 100 mensen met een computer wilt laten werken en 90 ervan hebben een IQ van 130 en 10 hebben een IQ van 80 dan zal toch alles aangepast moeten worden aan die van het IQ van 80 omdat hij of zij er niet mee kan werken.

Dat zie je helaas overal gebeuren en ik zal zelf wel te dom zijn maar ik kan écht mijn weg niet vinden in die moderne 'gebruiksvriendelijke' interfaces waar alle functies verstopt zitten.
Idd... nu moet je in win10 al 'god-mode' unlocken om hoegenaamd bij alle functies te kúnnen komen.

Ach, hoor ons bezig, bende ouwe peren. :*)
Maar toch... ik snap je gevoel.
Denk dat de gedachtegang is wat je niet ziet weet je niet en heb nu niks mee te maken.
De gemiddelde gebruiker interesseert het geen hol dat er 110 processen teveel actief zijn en je prestatie daardoor 15% slechter zijn.

Ik heb hier een laptop met een i74910 en stock windows 10 haalde met cinebench 15 all core score 598 na mijn bijna 200 tweaks en 4 dagen ergernis haalt de laptop nu 675.
Dat lijkt niet veel maar dat is een significante boost in performance.
in de witcher 3 ultra 1440p ging ik ook van 58 naar 65 fps (balkon in het begin)
Ik ben dan ook van ruim 140 naar onder de 75 processen gegaan(inclusief de nu toegevoegde task manager startmenu enz).
Veel processen gebruikte een niet opvallende 0.02% of minder cpu (standaard geregistreerd als 0%) maar doe dat keer 70 en dat tikt aardig aan.
En ik heb nul features verloren en er heel wat overzicht en features voor terug gekregen good job Microsoft.
Komt waarschijnlijk omdat toen de mensen die zich bezig hielden met computers zich daadwerkelijk daarvoor interesseerden. Nu werkt 80-90% van de Nederlandse bevolking met computers. Niet uit interesse, maar hoe moet je anders geld overboeken of je belasting regelen.
Vroeger was het naar mijn idee ook allemaal eenvoudiger en overzichtelijker. Tegenwoordig is alles gewoon veel complexer omdat er dom weg meer kan. Bovendien is kennis hebben niet minder belangrijk. Als ik probleem heb ga ik googlen en zoeken naar een oplossing, het zoeken en interpreteren van informatie is tegenwoordig veel belangrijker dan daadwerkelijk kennis in je hoofd hebben. In staat zijn informatie te begrijpen, te checken of deze klopt, informatie relateren aan elkaar zijn belangrijke eigenschappen. Daarbij wijzigt kennis zo snel, dan het bijna niet bij te houden is om alles maar uit je hoofd te doen, zonder hopeloos achter te gaan lopen. Voor je het weet ga je roepen vroeger was alles beter...en dan wordt je oud...
Het heeft niet echt te maken met dat er meer kan.
Alles is gewoon simpelweg veel dieper weg gestopt.
Alle extra featurs zijn gewoon aan bestaande menu's toegevoegd maar veel oude features die voorheen met 2 klikken op de knop toegankelijk waren kosten nu soms wel 6 klikken.
Domme mensen functies die je handmatig moet activeren zullen niet veel gebruikt worden denk ik :+, net de doelgroep gaat dat niet doen...
Zolang het makkelijk terug te zetten is kan ik me er niet zo druk om maken.
En wie wijzigt de instelling voor die mensen die geen verstand van windows hebben? Dat zullen ze zelf niet doen. Al vind ik deze aanpassing niet zo belangrijk, de meeste mensen zijn wel gewend aan de huidige manier van datum weergave in de verkenner.
Het verbergen van de extensie was wel belangrijker, daarmee wordt voorkomen dat iemand per ongeluk de extensie veranderd/verwijderd om vervolgens het bestand niet meer te kunnen openen.

Wij weten wel hoe het werkt, dus voor ons is het dan een kleine moeite om zo'n instelling voor onszelf een keer in te stellen om er vervolgens nooit meer last van te hebben (net zoals de extensies weergeven en de standaard weergave instellen op computer)
Het grappige is dat je dus Microsoft kwalijk neemt dat zij zoiets mogelijk standaard willen maken, om vervolgens zelf te stellen dat je het met een GPL wilt weren voor het hele domein (waarbij jij de standaard dus bepaald). Beetje pot verwijt de ketel ;)

In SharePoint is deze optie er al aantal jaren. Daar stel je het niet in één keer voor een heel besturingssysteem in, maar moet je het telkens per lijst en/of bibliotheek instellen. Aan het begin was dit echt storend, maar je went er aan en het wordt een kleinigheidje op het totale werk. Net zoals het in Windows aangeven dat ik extensies en hidden files wil zien (wat ze netjes met checkboxes onder de view tab heb weggewerkt).
Vet cool wel, props voor Microsoft 8-)
Ik vind het anders vet waardeloos. Al die relatieve tijdsaanduidingen zijn namelijk weinig zeggend als je de huidige tijd datum niet weet. Daarnaast moet je mentaal nog gaan rekenen wanneer het dan precies was, in plaats van direct de datum/tijd van de laatste wijziging van een bestand af te lezen. Daarnaast is "laatste wijziging: 19-12-2018 14:54" accurater als dat het nu op moment van het schrijven van dit bericht om 21:22 zou zeggen "laatste wijzing: 6 uur geleden".

Nee, ik vind het een wijziging die gemaakt is zonder de grijze cellen te laten werken in dit geval. Om het dan ook nog eens de standaard aanduiding te maken is helemaal idioot.
Je krijgt de mogelijkheid om dit uit te zetten.

Voor mij is het dan wel weer heerlijk op kantoor. Aangezien ik niet de exacte tijd hoef te weten, maar wel fijn om te weten hoe oud sommige bestanden zijn.
X uren/minuten is dus handig, maar ook gisteren om 4 uur of donderdag 4 uur.
Ik zie over de dag heen verschillende soorten datum formats, dit is bij mij op kantoor helaas niet te voorkomen, als ik een xx-xx-xx datum zie is het altijd dubbel nadenken op welke volgorde de maand en dag staat. Een relatieve datum is dus zeer praktisch voor mij.

Ieder ze keuze en aanpasbaar, dus de feature is ver van waardeloos.

[Reactie gewijzigd door Christoxz op 22 juli 2024 13:29]

Dat is het hele probleem met veel Microsoft producten, “je krijgt de optie om het uit te zetten”. Maar dat betekent dat je voor de meest productieve workflow alle opties door moet. In Windows, en in alle Office applicaties. En God betere, in de registry als je pech hebt.
En dan zit ik altijd bij opdrachtgevers waar ze met die profielen zitten te k**ten zodat je elke ochtend opnieuw al je voorkeuren in mag stellen. Echt, zó frustrerend.
En met een beetje pech is het een admin instelling zodat je weer de lokale ict-er aan moet schieten om het te wijzigen. Ik zie die relatieve tijdweergave steeds vaker gebruikt worden en het is een PITA.
Nu gebeurt het al bij de eigenschappen van een bestand dat kort geleden gewijzigd is, maar er is geen optie om dit uit te zetten, behalve dan door een truc: het datumformaat veranderen.
Datumweergave blijft een lastig punt. Elk land heeft zo'n beetje zijn eigen notatie. Zeker als je in een internationaal georiënteerd bedrijf werkt kom je heel wat notaties tegen. Ik moet zeggen dat dat best verwarrend kan zijn. Het is toch vaak even goed nadenken over de volgorde van maand en dag.
Om de laatste backup terug te halen in de relatieve notering wel duidelijk. Wat ik eigenlijk het meest mis is een mogelijkheid om even snel het datum format tijdelijk aan te passen. Ik hoop dat ze dat gelijk wat toegankelijker maken.
Datumweergave is een gebruikersinstelling en dus gekoppeld aan je Windows profiel.
Als je een beetje fatsoenlijke beheerder hebt, laat die jou zelf de keuze voor je datumnotatie kiezen op je systeem, zodat je de problemen met verschillende notaties zelf nooit zult hebben en iedere locatie in ieder land zijn/haar eigen datum notatie kan gebruiken en er dus geen verwarring ontstaat.
Het enige dat dan weer wél belangrijk is, is dat er in documenten die gedeeld worden tussen de landen een uniforme datumnotatie gebruikt wordt, maar dat is relatief eenvoudig op te lossen door gewoon de maand voluit te schrijven, dus 12 January 2019 of 1 December 2019 (kunnen er afhankelijk van de gebruikte datum notatie exact hetzelfde uitzien, maar niet als je de maand gewoon voluit schrijft.
Werkt natuurlijk niet als je land drie verschillende datumnotaties gebruikt :+ (zoals Canada)
*kuch*De eerste zin...*kuch*
daarom is er ISO 8601!
Als je regelmatig gevraagd wordt door anderen om kleine probleempjes op te lossen, gebruik je ook dat profiel. Je bent dan ook gebonden aan de voorkeuren van de collega.
De datum instelling is dan maar een verwarrend puntje, de verschillende toetsenborden, talen en schriften zijn veel lastiger. Alleen het toetsenbord is met drie klikken aan te passen.
Sorry verkeerd gelezen

[Reactie gewijzigd door pookie79 op 22 juli 2024 13:29]

Die is heerlijk, maar lang niet iedereen gebruikt die. Windows maakt het alleen nog erger door nog een format toe te voegen. Ik had het meer gewaardeerd als ze alle notaties overboord hadden gegooid en alleen nog ISO 8601 afdwingen, of een kolom aan de verkenner toevoegen met de ISO 8601 notatie.
Al die relatieve tijdsaanduidingen zijn namelijk weinig zeggend als je de huidige tijd datum niet weet.
Als je de huidige tijd/datum niet weet is een relatieve tijdsaanduiding juist veel nuttiger dan een absolute..... Met een absolute aanduiding heb je nogsteeds geen idee hoe lang het geleden is dat het bestand gewijzigd is.
Je vergeet dat je systeem klok in de verkenner dan juist ook de absolute huidige datum/tijd aan geeft. Terwijl met de "friendly time" er staat "Woensdag 10 uur". ;)
Of misschien was je even vergeten dat hele Windows GUI de "Verkenner" is inclusief de startbalk met de datum/tijd inclusief.
Gaat de klok dan ook een friendly optie krijgen en altijd ‘Now’ weergeven?
+1 interwebs voor jou, goed gedaan! :+

Ik heb ook een hekel aan relatieve tijdsnotatie.
Stoor me er op het werk al enorm aan dat in Outlook standaard tijd/datum word weergegeven als "2 uur geleden" of "Gisteren"... ja dat boeit me dus gewoon compleet niet. Ik wil gewoon de ruwe exacte datum weten kut programma dat je bent. :9~
Lol +1
In tijden niet zo gelachen. Dank _/-\o_ _/-\o_
Nee, dan staat er gewoon "You're in the moment". :+
Die van mij heeft nogal vaak last van een 2 minuten geleden probleem.
(auto sync werkt niet omdat ik de MS servers geblokkeerd heb in mijn router.)
Waar lees jij dat de systeemklok ook aangepast wordt?
[...]

Als je de huidige tijd/datum niet weet is een relatieve tijdsaanduiding juist veel nuttiger dan een absolute..... Met een absolute aanduiding heb je nog steeds geen idee hoe lang het geleden is dat het bestand gewijzigd is.
Wat een oer domme opmerking, wetende dat alle computer besturingssystemen rechts boven, of onderaan een absolute tijd aanduiding hebben; Apple, Unix, Linux, Windows, en ik ken ook geen bedrijf of systeembeheerder die er voor zorgt dat de absolute tijd aanduiding voor de gebruiker, niet te zien is.
Daarom, relatieve tijd aanduiding is ook omslachtig en onnauwkeurig, het geeft geen absolute eenheden waar.
Relatieve tijd aanduiding:
- Voor omrekenen is het lastig,
- voor notatie is het lastig,
- voor controle is het waardeloos,
- en de leek maakt door relatieve waarden, makkelijker menselijk reken fouten.
Bij relatieve tijd heb je geen voorkennis nodig om te weten of het bestand is wat je zoekt. Bij absolute tijd wel; dan ga je klokkijken en nadenken over het verschil tussen de genoteerde datum en de tijd waarop je naar de klok keek om te bepalen of het bestand kort of lang geleden is bewerkt.
Hoezo nadenken? Dat hoeft bij exacte tijd net zo goed niet. Gewoon even sorteren op "Gewijzigd op".
LNDN, Vraag mij af hoe jij jou horloge afleest. 8)7 :?
LNDN, Vraag mij af hoe jij jou horloge afleest. 8)7 :?
Mogelijke antwoorden op de vraag "Sta je hier allang?:
A ) "Nee, vijf minuten pas"
B ) "Sinds, 15:30 vandaag"

Bij antwoord A is het al voorgekauwd hoe lang geleden dit is.
Bij B moet je klokkijken of al klok gekeken hebben om te bepalen of dat lang geleden is of niet. Dat is dus een stap meer.

[Reactie gewijzigd door LNDN op 22 juli 2024 13:29]

Mogelijke antwoorden op de vraag
"weet je ook hoe laat het is?:
A ) "Ja, sinds vijf minuten pas"
B ) "Sinds, 15:30 vandaag wel"
Bij antwoord A en B zal je een raar gezicht krijgen.
Voor mij werkt een relatieve datum prima zolang het kort geleden is, 5 minuten geleden is prima maar 1 jaar geleden is voor mij tamelijk vaag en nietzeggend.
Vooral als je een oude discussie in een forum tegenkomt en bij ieder bericht staat 1 jaar geleden. Dan is het niet zomaar duidelijk of het oudste bericht boven- of onderaan staat.
Eens, soms is het relevant de exacte datum van een bestand te weten, echter in mijn dagelijkse werkzaamheden maak ik (nu ik daar eens bewust over nadacht) inderdaad veelvuldig gebruik van mijn recente bestanden in Office/sharepoint volgens bovenstaande methode en dat werkt eigenlijk ook wel super.
Ik denk dat het per use-case verschillend is, met bijvoorbeeld gedeelde bestanden of bestanden waar je naar opzoek bent, is het veel makkelijker om een friendly date te zien. Omdat je dan sneller tussen verschillende bestanden kan zien welke het laatste gewijzigd is, zonder moeilijk terug te moeten rekenen.

Persoonlijk gebruik ik voor data info nog steeds rechtsklikken, eigenschappen, neem aan dat daar wel gewoon de ‘normale’ datum blijft staan. Of wellicht beide.
Nee, nu al niet voor recent gewijzigde bestanden.
Ik vind het anders vet waardeloos. Al die relatieve tijdsaanduidingen zijn namelijk weinig zeggend als je de huidige tijd datum niet weet. Daarnaast moet je mentaal nog gaan rekenen wanneer het dan precies was, in plaats van direct de datum/tijd van de laatste wijziging van een bestand af te lezen. Daarnaast is "laatste wijziging: 19-12-2018 14:54" accurater als dat het nu op moment van het schrijven van dit bericht om 21:22 zou zeggen "laatste wijzing: 6 uur geleden".
Het is juist andersom: als je ziet dat iets vijf minuten geleden is aangepast dan ben je sneller bij je doel om te bepalen of dit bestand is wat je zoekt, dan wanneer je ziet 20 december 2018 13:01. Bij die laatste moet je juist gaan klokkijken (en dus voorkennis hebben) om te bepalen of iets kort of lang geleden is bewerkt.

De gemiddelde gebruiker gaat niet zomaar een bestand zoeken die hij ooit weleens heeft bewerkt, maar eerder verder aan iets wat een korte tijd geleden nog is gewijzigd.
+2, maar dat mag ik helaas niet doen :)
Godzijdank kunnen we het uit zetten. Waarom, MS, waarom.... If it ain't broken, don't screw it up.
Je ziet in de commentaren dat hier echt wel vraag mastbos. Dan is het toch prima als die optie er is? Je kunt straks gewoon kiezen welke notaris je wilt. Daar wordt volgens mij niemand slechter van.
Mega irritant, lijkt wel wat whatsapp nu aan het doen is. Als beheerder wil je feitelijke en exacte waarden zien.
En dus stel je als beheerder een andere default in.

Persoonlijk snap ik '2 dagen en 6 uur geleden' veel sneller dan '2018-12-17 12:47:17'. Als iemand tegen mij zegt 'we zien elkaar op 21 december' i.p.v. 'we zien elkaar overmorgen' dan is het voor mij een veel minder concreet moment op mijn mentale tijdlijn. Ik moet die datum dan eerst 'vertalen' naar morgen, overmorgen, volgende week etc.

Ja het is minder precies. Maar meestal wil je weten, was dit vandaag nog? Of deze week? Wanneer wil je nu echt op de seconde precies weten hoe lang iets geleden gewijzigd als je door een mapje bladert?
Morgen is overmorgen morgen. 21 december blijft 21 december.

Als iemand je gaat vragen om een bestand van 17-12-2018, 20.25 uur, vindt ik het knap als je die even snel in " friendly time" weet op te zoeken. Immers, terwijl jij aan het terugrekenen bent, veranderd je friendly time en kan weer opnieuw beginnen, of moet je gokken: zal ongeveer 1 dag en 3 uur terug zijn...
Toch spreken de meeste mensen over 'morgen' en 'overmorgen' en gebruiken ze datums pas als het verder weg is. Men spreekt zelfs vaak over 'volgende week zondag' etc, om datums maar te vermijden. Mijn vermoeden is dat dat is omdat datums gewoon sucken; maanden van soms 28, soms 29, soms 30 en soms 31 dagen lang, waardoor maanden en weken uit de pas lopen. Het is gewoon super onhandig. Je ziet ook veel dat men maanden gewoon min of meer negeert en spreekt in termen van weken. Week 42. Er zijn veel bedrijven die dat doen.
off-toptic: Waarom gebruiken we eigen die nutteloze maanden. Zou het niet veel praktischer zijn om weken of dagen te gebruiken? Dus een datum notatie in de trant van 2018-51-4 of 2018-354. Wat is, behalve gewoonte her voordeel van maanden?
off-toptic: Waarom gebruiken we eigen die nutteloze maanden. Zou het niet veel praktischer zijn om weken of dagen te gebruiken? Dus een datum notatie in de trant van 2018-51-4 of 2018-354. Wat is, behalve gewoonte her voordeel van maanden?
Weken zeker niet, omdat weeknummers niet universeel zijn. Afhankelijk van wanneer 4 januari valt kan het in een paar landen een week vroeger of later zijn dan bij jou.

Er zijn namelijk 3 verschillende manieren om weeknummers te berekenen die een verschillend resultaat kunnen geven.
* #1: week 1 is de week waarin 1 januari valt
* #2: week 1 = de eerste volleidge week van het jaar
* #3: week 1 = de week waarin 4 januari valt

USA/Canada/Japan e.d. gebruiken methode 1; Europa gebruikt methode 3 (ISO 8601)

[Reactie gewijzigd door tc-t op 22 juli 2024 13:29]

Met maanden kun je zeggen "in mei" i.p.v. "ergens tussen dag 160 en 190". Het gaat erom dat je in sommige situaties verder wilt "inzoomen" op de kalender, en in andere situaties juist wilt "uitzoomen". Voorbeeld: de vogels leggen hun ei in mei, maar preciezer dan dat kun je het niet zomaar specificeren. Ze leggen niet allemaal een ei op dezelfde dag.

Daarom zijn er schalen op verschillende niveaus van tijd. Je zou dat ook kunnen oplossen door het aantal seconden vanaf een bepaalde begintijd te tellen (en weergeven in megaseconden o.i.d.) maar dan verbreek je de binding met de 4 seizoenen. Die periodiciteit kan beter ook deel blijven van de tijdsweergave, want heel veel dingen komen periodiek (bijvoorbeeld jaarlijk) terug op hetzelfde moment.

[Reactie gewijzigd door Antique op 22 juli 2024 13:29]

Dat is inderdaad een goede observatie. Of men dat echter op alle vlakken doet geloof ik niet direct, als ik een vlucht ga boeken bijvoorbeeld dan wil ik echt graag exacte data invoeren, of concertkaartjes bestellen of je agenda invullen. De data zijn dan opeens zeker zo relevant. Het is nogal contextafhankelijk volgens mij, maar het is prima dat we nu kunnen kiezen lijkt me. Ik denk dat je er vanzelf achter komt welke versie je voorkeur heeft.
Die friendly time is vooral handig als je even snel in een map zoekt naar een bestand van een bepaalde leeftijd. Werkt in mac os ook ideaal. Zo zie ik in 1 keer welke bestanden ik vandaag heb gemaakt of bewerkt, of gisteren, of vorige week, etc. Als ik echt iets moet zoeken waarbij ik bang moet zijn dat die friendly time ineens anders is dan zoek ik wel op een andere manier.
Als iemand jou zou vragen om een bestand van 17-12-2018 20u25, hoe groot is de kans dat je eerder op de naam of type van het bestand zoekt?

Ben zelf nieuwsgierig hoe het in de praktijk zijn nut zal bewijzen, en of ik inderdaad net zoals velen hier al aangeven die setting meteen zal terugzetten naar hoe het vroeger was.
Je hoeft me helemaal niet zo aan te vallen, ik stel gewoon een open vraag.

Ik ga er dan maar van uit dat dit in jouw geval: 0% kans is, das mooi.
Mag ik vragen wat voor werk je doet waardoor mijn vraag je zo'n ongefundeerde reactie doet spugen?

In de 8 jaar dat ik werk heb nog maar weinig puur op Created/Modified date files moeten verwerken. Files starten met: 20181220 - [filename].[extensie] en dus door simpelweg te sorteren op naam zie ik al meteen welke files samenstaan, dus zal die tijdsnotatie in de realiteit weinig verschil maken, voor mij. Maar dat zal heus niet voor iedereen zo zijn, vandaar de vraag. En mocht mijn werkgever een probleem hebben met da manier waarop ik files terug opvis uit mijn eigen systeem, dan is het tijd voor een nieuwe werkgever of een beter systeem dan wat ik nu heb (die überhaupt werkt met de volledige notatie, want de functie zit gewoon nog niet in windows).
Ja bij beheer van folders en files, gaat 't om exacte waarden ja.
En dat kan toch nog gewoon? Als beheerders het gewoon anders instellen is er niets aan de hand. Als beheerders het criterium zouden zijn zouden we allemaal bij wijze van nog in een CLI werken ;-)

Voor gebruikers is dit consistent met bijv OneDrive ed waar dit ook al gebeurt, ik vind het zelf soms wel fijn en soms niet.
Bij mij vrijwel nooit. Meestal ben ik geïnteresseerd in de nieuwste bestanden. Of gewoon 'hoe lang geleden gewijzigd is dit bestand?'. En dan maken de secondes mij dus niets uit.
Waardeloos als dit niet meer uit kan: heb je een file op je systeem waarbij staat: changed about 3 weeks ago. Ga je in versiebeheer kijken staan daar weer absolute data (of je gebruikt eclipse/egit die ook 3 weeks ago, 4 weeks ago heeft waar je dus helemaal niets aan hebt als je mailarchief niet ook in die notatie werkt). Eerste wat ik doe ik egit is dus die vreselijke optie uitzetten. MS kennende zal dat ook wel in de verkenner kunnen, maar na iedere update zet'ie het dan weer terug.
In de verkenner want daar gaat het tenslotte over.
Dan speelt de vorm geen rol.
Tweakers heeft dit (jaren geleden) ook een blauwe maandag gedaan met de timestamps van de nieuwsitems op de frontpage.
Blijkbaar waren 'wij' daar niet van gediend, want het was zó weer teruggedraaid. :)

Je ziet dit tegenwoordig overal opduiken, maar persoonlijk vind ik het maar onoverzichtelijk tot ergerlijk.
Wat dat betreft kudos voor Microsoft dat het te kiezen is.
Nee, het wordt een default... als er voor kiezen is/moet zijn moet het botweg niet de nieuwe default zijn.

Je leert mensen er ook nog eens verkeerde gebruiken mee aan; weergave laten aanpassen in plaats van leren de getoonde data daadwerkelijk te gebruiken en zadelt anderen die er al prima mee overweg konden met het probleem op dat ze het weer mogen aanpassen naar het oude.
Ook al is de door ons gewenste variant niet meer de default, we hebben in ieder geval nog een keuze.

Hoe vaak hebben we bij een nieuwe Windowsinstallatie niet het vinkje 'Extensies verbergen voor bekende bestandstypen' moeten weghalen.
Komt nu weer een vinkje bij.
"Dat doen we al jaren zo" is alles-behalve een argument om ermee door te gaan als dat telkens-weer extra horden blijft opleveren...

Met die insteek blijf je dweilen met de kraan open in plaats van mensen aan te leren waarom bepaalde insteken daadwerkelijk handiger en functioneel zijn dan hun wensen; laat hen lekker het vinkje aankruisen.
Lijkt op de weergave in Microsoft Teams. Daar wordt het op een vergelijkbare wijze aangeduid.
Net als OneDrive. Daar werkt het ook al jaren op deze manier. Ik vind het zelf wel overzichtelijk.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @basdej19 december 2018 20:52
Ik vind het juist erg onoverzichtelijk omdat dit eigenlijk helemaal niet de manier is hoe data in software en systemen wordt weergegeven. Zeker met sorteren wordt het lastig. Ook "zondag 3 uur" zegt erg weinig, zeker omdat de seconden ook vaak een rol spelen wanneer je veel met bestanden werkt en je op deze manier vaak moet terugrekenen naar de juiste datum. Ook niet handig bij de overgang van een maand bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door Bor op 22 juli 2024 13:29]

Mijn vermoeden is dat wij allemaal zoals we hier in dit topic reageren al te dicht op het systeem zitten. Zo neig ik er zelf naar om een datum als JaarMaandDag neer te schrijven. Dit is vind ik meer logisch omdat het beter sorteert en het meer top down werkt. Een dergelijke string verwerk ik ook in bestandsnamen om die uniek te maken. In mijn werk heb ik met Amerikaanse datum aanduiding te maken (June 2nd 2017, 06022017) waarbij ik altijd goed uit mijn doppen moet kijken of een datum Amerikaans of Europees is (6 Februari 2017).

Waar ik naartoe wil: zo alien die Amerikaanse aanduiding voor mij is, zo alien zal mijn aanduiding zijn voor een hobbycomputeraar die de logica erachter niet kan meevoelen.

Evenzo zijn er veel mensen gebaat bij ongeveer informatie, in tegenstelling tot ons. Hoe lang was dat terug, mwah, een maand of drie. Voor mensen die heel snel een impressie moeten hebben van informatie kan deze default van Microsoft echt helpen. Die mensen zijn niet gebaat bij de door ons gewenste resolutie in die informatie. Die willen eerder een stapje achteruit doen om globaal te kunnen kijken.

Waar ik zelf alleen tegenaan loop, waarom dit nu, out of the blue, tot een standaard verheffen. Na drie jaar gebruik als een van de opties met steeds maar toenemende populariteit, dat is wat anders, dan heb je als softwarebouwer goede argumentatie om dit te doen, maar zo is het, lijkt het, niet te zijn gegaan.

[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 13:29]

Evenzo zijn er veel mensen gebaat bij ongeveer informatie, in tegenstelling tot ons. Hotel lang was dat terug, Mwah, een maand of drie. Voor mensen die heel snel een impressie moeten hebben van informatie kan deze default van Microsoft echt helpen.
Tja, met een aanduiding als een maand of 3 krijg je al een hele maand informatie over je heen. Dat is in mijn geval een beetje veel.
En het wordt al helemaal leuk als je even een bestandje uit de zomer van 2012 zoekt, dat zit dan ergens in de bak 5+ jaar geleden, of je zoekt een eindejaarsbestandje (bijv kerst-adressen) uit 2010 of 2011, dat zit in diezelfde 5+ jaar geleden bak.

Juist met exacte data kan ik ongeveer data snel vinden, mwah een maand of drie geleden is dus in 1e instantie alles van maand 8 tot 10 dat sorteer je op datum en iemand kan zeggen dat het niet in de week van dat bestandje was, dus je kan een hele week opschuiven ipv dat je binnen dezelfde bak blijft zoeken die niet nauwkeuriger gaat dan 2-4 maanden geleden. Daar is het bestandje voor bestandje doorkijken want tussen 2 bestandjes kan 1 seconde zitten maar net zo goed 2 weken dat wordt namelijk niet getoond.
Je gebruikt dus intuitief die ISO standaard ISO8601:2000. Toch een mooi iets dat de standaard van ISO door mensen ook gewoon logisch en het beste gevonden wordt.
Een van de redenen om in Zweden te zijn. Daar is YYYYMMDD de standaard.
Ik ben blij dat ik niet door jou bestanden hoef te spitten om wat te vinden dan. Het lijkt mij behoorlijk belabberd werken aangezien in veel gevallen de dag en maand belangrijker is als het jaartal.

Dit nieuwe type zal niemand helpen denk ik. Als je het verschil tussen '2 uur geleden' en '' vandaag 14:00 als het nu 16:00 is niet snapt in 1 oogwenk heb je denk ik andere problemen. Dat is zo basis als klok kijken.
Maarja aangezien mensen alexa, google en siri vragen al dat soort taken voor hun te doen kan ik me wel indenken dat over 5 tot 10 jaar hier niemand toe in staat is.
Zolang het maar normaal wordt als je sorteert op datum. Anders wordt het natuurlijk erg onoverzichtelijk..
De weergave verandert niet (dat is dan bijvoorbeeld '3 minuten geleden') maar de sortering loopt wel gewoon van nieuw naar oud of andersom.
Ik snap werkelijk niet waarom mensen dit handig vinden.

Gewoon lekker de datum en tijd (volledig) weergeven is toch veel logischer.
Het voordeel kan zijn dat je direct uit de weergave kan opmaken hoe lang het geleden is.
Als er staat 19 december 2018 21:04:03 dan zul je altijd naar je klok moeten kijken om te zien of dat zojuist was aangepast of het al een uur geleden was. Door in de weergave al de tijd relatief te tonen is het niet meer nodig om naar de klok te kijken om de datum die je ziet te relateren aan nu.

Dit soort weergaves zie je ook in GitLab bijvoorbeeld. Commit X is 10 seconden gepushed. Ik vind het wel handig. Maar kan me zeker indenken dat het in sommige situaties helemaal niet praktisch is.
Ook in git heb ik dit uitgeschakeld/anders ingesteld. Daar vooral omdat 1 dag geleden een veel te grote stap is.
zeker, vooral irritant, als je meerdere bestanden hebt met vergelijkbare namen
zoals images met namen zoals 001
Ik let er eerlijk gezegd nooit op. In Powershell kijk ik enkel welke waarden objecten hebben en doe daar vervolgens wat mee.

Met welke indeling dit in individuele programma's wordt weergegeven boeit mij eigenlijk geen biet, zolang het maar bij visuele weergave blijft zoals in dit geval.
Tja, ik vind het nog enigszins handig binnen een heel erg beperkte tijdsspanne.

Ik vind het wel makkelijk tot zeg een week terug. Maar als ik mijn foto's wil zoeken van de zomervakantie 2014 wil ik echt niet gaan zoeken met aanduidingen als 4+ jaar geleden, dan wil ik gewoon jun/jul 2014 kunnen vinden.
De nieuwe weergave wordt de standaard en heet 'friendly dates', maar de huidige weergave blijft als optie beschikbaar
Dat de huidige datumaanduiding als optie beschikbaar is, daar ben ik wel blij om. Friendly dates worden volgens mij wat minder friendly wanneer de gebruiker naar een grote groep bestanden lijkt die elkaar qua tijd snel opvolgen maar als groep al van wat langer geleden zijn. Het onderscheid is dan niet meer te maken, behalve misschien met de sortering op tijd zelf.
Daar ben ik ook blij om. Ik werk veel met Powershell. Zou erg rot zijn als je plots allerlei aanpassingen moet doen.

Hoewel het er dik inzit dat enkel de weergave wordt gewijzigd in verkenner terwijl de waarden van objecten niet veranderen.
Hoewel het er dik inzit dat enkel de weergave wordt gewijzigd in verkenner terwijl de waarden van objecten niet veranderen.
Denk ik ook ja, daarom hoeven we ook niet bang te zijn voor de sortering. In de huidige Windows versies hebben we trouwens nu al zoveel weergavevormen voor datum en tijd dat ik er horentjesdol van wordt. Dit wordt dus wat dat betreft weergavevorm n+1.

Toch heeft zo'n wijziging op mij een wat invasief karakter. Ik zou het galanter vinden als Microsoft dit soort aanpassingen na de update met de gebruiker doorloopt in een wizard met enkele stappen zodat er meer controle is over opt-in en opt-out van de veranderingen. Bedolven onder werk komen dit soort veranderingen nooit gelegen, omdat je er niet op bedacht bent en je op het verkeerde been komt. Met Enterprise versies zal een dergelijke update wel meer controleerbaar zijn uit te rollen, maar ook privé personen kunnen op momenten heel druk zijn.
Microsoft zet de laatste jaren vooral in op online diensten en abonnementen. Nu zo'n beetje iedereen (en zijn/haar moeder) Windows 10 gebruikt en velen gratis hebben geüpgraded vanaf Windows 7, is daar amper geld aan te verdienen.

Complexe wizards ontwikkelen om die paar 'lastige' gebruikers op weg te helpen is niet rendabel.

Mensen die minder handig zijn zullen waarschijnlijk wel blij zijn met deze wijziging. Nerds zoals wij weten het vinkje vanzelf te vinden en uit te schakelen :Y)
Kom nou. Microsoft heeft nooit veel aan de 'thuis-windows-installeerder' verdient. het gros van die gebruikers (waaronder ikzelf, tot een hele tijd terug) die gewoon schijfjes kopieerden en dat soort dingen. En het heeft ze nooit veel kunnen schelen, als je maar Windows gebruikte! Ook in die geest is de gratis upgrade naar Windows 10 geweest.

Waar ze wel aan verdienen zijn de OEMs. Dell, HP, Lenovo die Windows licenties meeleveren met de laptops en desktops die ze verkopen. Aan Windows Server licenties (kijk maar eens wat je bij AWS aflegt voor een Windows-instance vergeleken met een same-size Linux instance). Visual Studio in professionele omgevingen. Office en Office 365.
Mensen die minder handig zijn raken in paniek als er opeens iets wijzigt. Ik zie het al gebeuren dat ik telefoontjes ga krijgen van mensen die opeens iets anders zien, omdat iemand anders (microsfoft/beheerder) opeens instellingen wijzigt.
Microsoft zet de laatste jaren vooral in op online diensten en abonnementen. Nu zo'n beetje iedereen (en zijn/haar moeder) Windows 10 gebruikt en velen gratis hebben geüpgraded vanaf Windows 7, is daar amper geld aan te verdienen.

Complexe wizards ontwikkelen om die paar 'lastige' gebruikers op weg te helpen is niet rendabel.

Mensen die minder handig zijn zullen waarschijnlijk wel blij zijn met deze wijziging. Nerds zoals wij weten het vinkje vanzelf te vinden en uit te schakelen :Y)
Dat jij zo goochem bent dat je weet waar je moet krabben neemt niet weg dat het jeukt.
Ook een wizard kan inderdaad heeeel irritant zijn O-), agreed. Zo gun ik mijzelf bijvoorbeeld nooit tijd voor de Firefox what's new tabbladen direct na een update. Meestal wil ik gewoon direct wat doen of opzoeken.

En terugzetten, ja, allemaal geen issue, maar alles kost een beetje tijd en kan afleiden. Gisteren wilde ik nog iets besteld hebben, en betrapte ik mijzelf erop dat ik (weer) wat zat te configureren. Ik moest echt tegen mijzelf zeggen: liggen laten, nu eerst dat andere doen.

Een spanningsveld is het natuurlijk wel, hoe krijg je anders veranderingen onder de aandacht van je publiek. Firefox zal met haar bescheiden benadering minder succesvol zijn om de informatie bij de mensen te laten landen.
-edit-
Was flauw offtopic grapje ;)

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 22 juli 2024 13:29]

Dat lijkt me sowieso. “3 uur geleden” moet sowieso relatief zijn aan iets, dus dat kan geen property zijn. Now() - Modified Time = x uur. Datzelfde sommetje kun je met Get-Date in Powershell doen, en logica op loslaten om er “vriendelijke” output mee te genereren.
Precies. Zoiets verwacht ik hier ook. Gewoon een simpel conversie scriptje. Moet met 1KB te regelen zijn O-)

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 22 juli 2024 13:29]

Klein weetje: De software past de datum en tijd al aan voor weergave. De weergegeven tijd is namelijk relatief aan de tijdzone. Zover ik weet (en het enigste dat echt werkt) worden datum en tijden als als UTC naar de disk geschreven en over netwerken getransporteerd.
Als je goed gaat nadenken is di de enige veilige mogelijkheid.
Sorteren op datum zal ook wat minder gaan.
Moet zeggen, dit is sowieso de standaard instelling op macOS , wat we op kantoor gebruiken, en hoewel de amdere weergave me wel opviel, heb ik letterlijk nooit gedacht "godver stond dit nu maar in absolute weergave!"

En @Titan_Fox - uiteraard blijven de file attribute values gewoon absoluut. Verkenner gooit er gewoon een UX-verflaagje overheen met die nieuwe update.
Ik word niet heel blij van dit soort wijzigingen. Hopelijk komt er een mogelijkheid om het uit te zetten.
Edit: Excuus, zoals Titan_Fox zegt is het uit te zetten. Ik kon het plaatje niet heel goed zien vanaf mijn iPhone scherm toen ik het artikel aan het lezen was.

[Reactie gewijzigd door Bamsebjorn op 22 juli 2024 13:29]

Eens, je krijgt 0-sterren alsof het off-topic is, maar dat is natuurlijk niet zo. Probleem van dit soort wijzigingen is dat voor een bepaalde groep van gebruikers het handig zal zijn. Bijvoorbeeld om te kijken wanneer je een bepaald document ge-edit hebt.

Maar wie juist meer "low level" 'file operations' doet lijkt me dit juist irritant. Zeker als je het doet in combinatie met ander tools die het niet zo weergeven je nu niet meer makkelijk de tijden/datums kunt vergelijken.
Als ik foto's zoek in de hoop dan weet ik vaak wel ongeveer de datum van het evenement. Maar 1 jaar geleden is dat 1 jaar en 6 maanden, of wat is dat?
In mijn huidige online-OneDrive-weergave zie ik de volgende eigenschappen:
- x minuten/uur geleden (indien de afgelopen 24 uur)
- maandag om <tijd> (indien de afgelopen week)
- dag en maand (indien huidig kalenderjaar)
- dag, maand en jaar (indien vorig kalenderjaar of eerder)

Zo te zien gaat het dus eigenlijk alleen om de weergave van tijdstempels van afgelopen week. Die van het huidige kalenderjaar worden licht aangepast doordat het jaartal niet weergegeven wordt, oudere tijdstempels blijven eigenlijk ongewijzigd.
Als ze nu nog even die 3e optie eruit mieteren zou ik het nog wel zien zitten ook. Alleen ik zie de meerwaarde niet van het jaartal eruithalen en daarmee een inconsistente interface te genereren, bij de afgelopen week kan ik me er iets bij voorstellen, maar iets van juni dit jaar mag net zo getoond worden als juni vorig jaar.
Advocaat van de duivel: less is more. Minder tekst geeft een schonere interface. Dat werkt net zo in overige communicatie. Als ik nu schrijf dat ik in augustus op vakantie ben geweest, dan neem je direct aan dat ik augustus 2018 bedoel. Anders zou ik het verder specificeren met 'vorig jaar' of een jaartal.
Maar 1 jaar geleden is dat 1 jaar en 6 maanden, of wat is dat?
Precies dit. Vorige week zat ik in Gitlab door de versiegeschiedenis van een bestand te zoeken naar wanneer het zoal was gewijzigd, en na een tijdje kwam er alleen maar '1 jaar geleden' te staan. Daarbij werden 12 december 2017 en 20 december 2016 allebei als '1 jaar gelden' getoond.

Heel leuk, die relatieve en 'vriendelijke' timestamps, maar laat me gewoon zien wat het exacte moment was waarop iets is gebeurd. Alsof de kassameisjes zometeen 'ongeveer 10 euro' gaan vragen wanneer je €8 moet afrekenen...
Eens, je krijgt 0-sterren alsof het off-topic is, maar dat is natuurlijk niet zo.
Goed kijken: "offtopic / irrelevant". De tweede optie lijkt me wel degelijk van toepassing. (Dat gezegd hebbende, bij mij gaat dit ook meteen uit.)
Maar wie juist meer "low level" 'file operations' doet lijkt me dit juist irritant.
Dat is echter niet de doorsnee gebruiker. Ook als jij en ik het onhandig vinden, dan nog is het te verdedigen om het wel de default te maken.
Zeker als je het doet in combinatie met ander tools die het niet zo weergeven je nu niet meer makkelijk de tijden/datums kunt vergelijken.
Hangt een beetje van die andere tools af. Tools die hun file listing bouwen door simpelweg tegen de Windows API te zeggen "teken even een file explorer component voor me", die zullen dit nieuwe gedrag waarschijnlijk ook meteen meekrijgen.
"De nieuwe weergave wordt de standaard en heet 'friendly dates', maar de huidige weergave blijft als optie beschikbaar." staat nota bene in de eerste alinea..
Dat het de standaard word is volslagen idioot als ik eerlijk moet zijn. Het werkt totaal niet accuraat die relatieve tijdsaanduidingen, daarnaast is het niets zeggend als je niet op de hoogte bent van de huidige datum en tijd.

Diegene die deze onzin bedacht heeft mogen ze van mij gelijk ontslaan bij Mickey Mouse-soft. Totaal niet serieus te nemen dit als ik eerlijk moet zijn, vandaar ook de bijnaam die ik gebruik.
Bij communicatie moet je het doel in gedachten nemen. In de (werk)praktijk van de meeste mensen is een relatieve tijdsaanduiding als 'gisteren om 20:13' behulpzamer dan '19-12-2018 20:13' omdat de eerste manier eenvoudiger te interpreteren is. En als een bestand een maand geleden voor het laatst bewerkt is, is het dan relevant om te vermelden hoe laat dat dan geweest is?

Als je in de ICT werkt dan kan het zijn dat de 'oude' weergave als prettiger ervaren wordt omdat andere systemen daar ook mee werken. Dan zet je het vinkje uit en klaar ben je. Iemand voor wie dat geldt zal de betreffende instelling zonder hulp binnen een aantal tellen ook moeten kunnen vinden.
Als je naar het plaatje had gekeken had je gezien dat dit kan worden aan- of uitgevinkt.
Je kunt gewoon op de foto tikken om ze te vergroten 8)7
Toch ook wel mooi dat zo te zien die weergave optioneel is :)
User friendly is en blijft soms toch nog wel iets persoonlijks (zeker als je iets al heel lang gewend bent)
Het probleem is dat een "user" een uiterst rekbaar begrip is. Iedereen is uniek. Daarom geloof ik ook niet in een "one-size-fits-all" oplossing zoals "User-friendly".

De een vindt het geweldig, de ander vindt het niks. Nogal tegenstrijdig 8-)
ik vraag mij wel af wanneer optioneel verplicht wordt.

Microsoft heeft er een handje van heel langzaam bepaalde zaken te forceren die meestal geen positief effect hebben, en bied vervolgens geen weg terug; Zowel in Windows 10 als Office 365 zie ik dat gebeuren, en dan betaal je dus voor zaken die mogelijk zelfs tegen je werken.
Ik vind de verkenner van windows hopeloos.
Helemaal als je het vergelijk met Finder van Apple.

Ik ben nu XYplorer aan het testen, wat nu al zoveel beter is.
Wat ze ook op hun website vertellen, gebruik het een tijdje en je kunt niet meer zonder.

Ik kan vast niet de enige zijn die zo over de Verkenner van Windows denkt?
Wat gebruiken jullie als vervanger?
Directory Opus. Fantastische file manager. Er kan werkelijk alles mee. Je kan de hele interface naar eigen smaak inrichten en zelf commando's / macro's bouwen. Je kan eigen knoppen en menu's maken. En hij is erg snel. Moet je echt eens proberen.
Ik vond verkenner prima. Sinds Windows 10 lijkt het enorm traag.
Ideaal vergeleken met Finder vind ik dat je het pad makkelijk kan kopiëren/plakken. Inmiddels werkt dat ook niet altijd meer met de bijzondere mappen als Downloads of Documenten.
Ik ga ook maar eens zoeken naar een vervanger.
Helemaal mee eens. Mijn vervanger is xplorer2. Zie www.zabkat.com

Heb je ook de optie om je kolommen zelf te kiezen. En er wordt nog steeds aan ontwikkeld.
Ik gebruik gewoon de classic explorer die werkt net zoals windows 7 en die snelle toegang en al die meuk mappen die ik nooit aangeraakt heb kan je allemaal verwijderen.
Altijd leuk als je data uit een SharePoint wil halen voor een andere database, en tijden krijgt als "zoveel minuten geleden" of "gisteren" en "eerdergisteren".
Ik denk dat de waarden in een database niet veranderen en dat Verkenner deze enkel op een andere manier naar je scherm tovert.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.