Gerucht: Duitse consumentenbond start rechtszaak om Nintendo's restitutiebeleid

De Verbraucherzentrale Bundesverband, kortweg VZBV, zou besloten hebben om juridische stappen te ondernemen tegen Nintendo. Het is namelijk niet mogelijk om preorders via de eShop te annuleren en geld terug te krijgen.

Volgens de Noorse site PressFire bracht de Noorse consumentenbond Forbrukerrådet de VZBV van het beleid op de hoogte. De VZBV heeft het starten van de zaak niet bevestigd. De Noorse organisatie vindt dat Nintendo's restitutiebeleid Europese wetten overtreedt, terwijl Nintendo zich beroept op Artikel 16 van de Europese Richtlijn voor Consumentenrechten.

In het Artikel staat dat het bedrijf geen annulering hoeft te accepteren 'zolang de actie is uitgevoerd met duidelijk vastgestelde toestemming van de klant voorafgaand aan de actie, en met de erkenning dat hij zijn recht op terugtrekking verliest wanneer de overeenkomst volledig is uitgevoerd door de handelaar'. Volgens Nintendo voldoen de eShop-transacties aan deze eisen doordat de klant voorafgaand aan de aanschaf van een spel deze voorwaarden moet accepteren.

De Noorse consumentenbond is het niet eens met Nintendo. "Het bedrijf zegt dat alle aankopen definitief zijn. Volgens het recht op restitutie, dat in de richtlijnen is vastgelegd, zijn dat soort voorwaarden illegaal. Tot het spel gedownload en afgespeeld kan worden, kan de verkoper de annulering van preorder niet weigeren.", zei Forbrukerrådet in een open brief aan Nintendo in februari 2018. De organisatie refereert hierbij aan Artikel 9 van de Richtlijn.

De rechtszaak wordt aangespannen door de Duitse consumentenbond, omdat Nintendo's Europese hoofdkwartier in Frankfurt staat. De rechtszaak gaat binnen drie tot vier weken van start, maar het proces zelf kan langer dan een jaar duren. Nintendo heeft nog niet inhoudelijk op de zaak gereageerd.

eshop preorder
Aankoopscherm in de Nintendo e-Shop met voorwaarden (bron: Eurogamer)

Door Loïs Franx

Redacteur

18-12-2018 • 16:50

57

Reacties (57)

57
55
43
2
0
7
Wijzig sortering
volgens nederlands wet kan je altijd nog binnen 14 dagen terug sturen
Daar zijn wel een aantal voorwaarden en uitzonderingen op van toepassing. Retourrecht geldt bijvoorbeeld niet voor media met muziek, film, games, tenzij de verzegeling nog niet verbroken is.

Bij levering via download moeten ze vooraf de consument akkoord laten gaan met "directe levering" waarbij de consument afstand doet van retourrecht. (Door middel van een vinkje zetten vlak voor betaling, vinkje mag niet automatisch aangevinkt zijn in het bestelproces)

In het geval van een preorder (waar het artikel over gaat) is er geen sprake van "directe levering" en kan een consument in principe annuleren tot de afgesproken datum van levering. Of het zelfs kan tot de download 100% voltooid is weet ik niet. Dat zou volgens mij nieuw zijn als de rechter dat zo interpreteert.

Bethesda deed dit wel goed. Een vriend van me uit Zweden heeft een paar dagen voor de launch van Fallout 76 zonder problemen zijn preorder gecanceld. Dat spel kon je volgens mij alleen in Bethesda's eigen store kopen. (Talk about dodging a bullet trouwens)
Anoniem: 1116377 @grasnek18 december 2018 18:09
Op het moment dat je in de eShop een spel pre-ordered wordt het volledige spel naar je device gedownload. Op de uitvoer ervan zit een slot tot de releasedatum (en tijd).

Feitelijk zit er in een download aankoop een vlaggetje van "mag niet uitgevoerd worden voor ..." en dit wordt via de server van Nintendo gecontroleerd (om te voorkomen dat mensen de datum van hun console wijzigen)

Gezien het volledige spel geleverd is (maar niet uitvoerbaar) vervalt het recht op restitutie (volgens de voorwaarden van Nintendo)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1116377 op 24 juli 2024 02:03]

Tjah dan gaan ze het gooien op de definitie van "levering"?

Ja ze hebben de data geleverd maar niet de licentie die nodig is om de software te gebruiken. Ik durf te wedden dat in hun voorwaarden vast ook staat dat je een gebruikerslicentie koopt en de software hun eigendom is en blijft.

In principe hebben ze dan niet geleverd waar je voor betaalt. Ze hebben er hooguit voor gezorgd dat ze technisch de dienst kunnen verlenen, maar de dienst is niet bruikbaar.
Dat is (bijna) net zoiets als ergens een auto op een oprit afleveren maar geen sleutels erbij. Je kunt er niks mee maar het neemt ondertussen wel ruimte in.

Hun voorwaarden stellen dat levering op een datum gebeurt en niet daarvoor. Can't have it both ways.
Anoniem: 1116377 @grasnek18 december 2018 21:10
Feitelijk koop je met software altijd* een gebruikslicentie. Je mag niet de code van de software wijzigen, dat valt onder auteursrechten. De drager is slechts een medium om de licentie te gebruiken. De drager is in dit geval de bytes die je van de server aftrekt.

*) Open source software uitgesloten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1116377 op 24 juli 2024 02:03]

Maar zolang de software niet geactiveerd is (of zegel verbroken) en je geen mogelijkheid hebt deze uit te voeren (doordat een server een vlaggetje heeft staan) is er van "directe levering" van de dienst (lees: spel) geen sprake is. Je kunt het spel immers niet spelen oftewel (nog) geen gebruik maken van de dienst.

Zoals grasnek al aangaf is het zelfs zo, dat de verkoper informatieplicht heeft over de bedenktijd. Als daar niet aan wordt voldaan geldt er een bedenktijd van 12 maanden.
Leesvoer
Dat is in principe niet waar auteursrecht over gaat: je mag de code in principe wel degelijk wijzigen. Je mag haar alleen niet copiëren en/of aan anderen verstrekken. Alleen in bepaalde extreme jurisdicties zijn er heel specifieke beperkingen op het wijzigen van code i.v.m. DRM.
Het lijkt erop dat in Nederland art. 7:15 lid 1 bw inderdaad dat afdekt:
1 De verkoper is verplicht de verkochte zaak in eigendom over te dragen vrij van alle bijzondere lasten en beperkingen, met uitzondering van die welke de koper uitdrukkelijk heeft aanvaard.
Echter:
1 De verkoper is verplicht de verkochte zaak met toebehoren in eigendom over te dragen en af te leveren. Onder toebehoren zijn de aanwezige titelbewijzen en bescheiden begrepen; voor zover de verkoper zelf daarbij belang behoudt, is hij slechts verplicht om aan de koper op diens verlangen en op diens kosten een afschrift of uittreksel af te geven.
In dat geval zou je de nintendo server kunnen spoofen en gewoon spelen.
In dat geval zou je de nintendo server kunnen spoofen en gewoon spelen.
Natuurlijk heb ik het proces wat versimpeld ;) Het werkt met encryptie en keys. In feite download je een "title"-key naar je Switch (of 3DS / Wii U). Deze wordt op je systeem in een encrypted bibliotheek opgeslagen. Met die key kan je spellen downloaden vanaf de eShop. De key bevat dan ook de informatie of de software is unlocked ed.

Wanneer de software is gereleased download je systeem een nieuwe key van de server die aangeeft dat de software unlocked is. Vanaf dat moment kan je het spel starten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1116377 op 24 juli 2024 02:03]

....en is vanaf dat moment de dienst beschikbaar (levering), niet eerder.
Gezien het volledige spel geleverd is (maar niet uitvoerbaar) vervalt het recht op restitutie (volgens de voorwaarden van Nintendo)
Maar als je het product niet kan gebruiken waarvoor het bedoelt is is het een ondeugdelijk product, je hebt dan recht op vervangen door een werkend product en indien dat niet geleverd kan worden tot onbinding van de koop. In dit geval is het spel overduidelijk niet volledig (het kan immers niet gebruikt worden zoals bedoelt voor een spel).
Fysiek is iets anders dan digitaal toch?

Dit gaat om digitaal.
Fysieke cartridges zijn ook digitaal ;) Er staan 1en en 0llen op het geheugen van de cartridge, ze zijn niet analoog.

Dit gaat om download aankopen en dat is idd iets anders dan fysiek.
Anoniem: 1128097 @lighting_19 december 2018 09:38
Daar zijn restricties op, en het is natuurlijk niet de juiste gang van zaken. We moeten niet zomaar alles slikken!
Je kan als consumentenorganisatie aan de burger ook gewoon uitleggen dat het niet nodig is om te pre-orderen. Mijn mening is dat als je dan toch pre-ordert en reeds betaald hebt, dat je dan ook maar op de blaren moet gaan zitten. In het algemeen geldt dat als je bestelt en (aan)betaald hebt, dat je dan (een deel van) je geld kwijt bent (keukens, reizen, abonnementen, etc). Soms zit je gewoon aan dingen vast.
Bestel je online, dan gelden andere regels dan in een fysieke winkel.
Een keuken kan een maatwerkprodukt zijn, daar gelden andere regels voor, maar het komt (nog) niet vaak voor dat men een keuken online bestelt.

Voor online aanschaf van abonnementen en reizen geldt een bedenktermijn.
https://www.consuwijzer.n...ktijd-bij-online-aankopen
Bij reizen geldt geen bedenktijd wanneer het een pakketreis is.

De verkoper heeft een informatieplicht m.b.t. de bedenktijd. Als er geen bedenktijd is, dient de verkoper daarop te wijzen, en voordat er definitief bevestigd wordt, dient dat nog een keer te gebeuren. Wanneer de verkoper de informatie niet volgens de regels verstrekt, geldt er zelfs een bedenktijd van 12 maanden.
Ik snap het niet helemaal: "Het bedrijf zegt dat alle aanschaffen definitief zijn. Volgens het recht op restitutie, dat in de richtlijnen is vastgelegd, zijn dat soort voorwaarden illegaal. Zolang het spel nog gedownload en geopend kan worden, kan de verkoper de annulering van de preorder niet weigeren"

Maar een pre-order is dat toch per definitie niet? Je kan hem vaak (niet geheel) downloaden en al helemaal niet openen.
Slechte vertaling, het gelinkte stuk staat namelijk: "Until the game can be downloaded and launched, the seller cannot prohibit the consumer from cancelling their pre-order."

Dus het zou moeten zijn "Totdat het spel gedownload en afgespeeld kan worden, kan de verkoper de annulering van preorder niet weigeren".

Edit:
Zelf dacht ik ook aan slechte ombouw van het woord noch, echter is het dan verkeerd geschreven en geplaatst. Weet niet welke beter is ;)

[Reactie gewijzigd door DerDee op 24 juli 2024 02:03]

Jouw vertaling komt wel dichter in de buurt, dus heb het toegepast 👍
Die zin is inderdaad krom vertaald. De originele tekst van Eurogamer zegt namelijk: "Until the game can be downloaded and launched..." - als in, "Tot dat het spel gedownload en geopend kan worden..."

[Reactie gewijzigd door Iv00w op 24 juli 2024 02:03]

...kan dan beter "gestart" i.p.v. "geopend" gebruiken....
Wellicht is het verkeerd bewoord in een vertaling. Het lijkt eerder dat er moet staan "Zolang een spel nog NIET gedownload en geopend kan worden"

[Reactie gewijzigd door xoleum op 24 juli 2024 02:03]

Het gaat dus over het moment dat op een transactie geen restitutie meer mogelijk is. Nintendo zegt dat dat niet meer kan vanaf het moment dat de gebruiker de pre-order heeft geplaatst. De consumentenbonden zeggen nu dat restitutie nog mogelijk zou moeten zijn totdat de software daadwerkelijk geleverd is. Dus je kunt zelf nog een pre-order annuleren wanneer je nog in het download process zit, volgens de consumentenbonden.
Goede zaak steeds meer uitgevers en platformhouders proberen traditionele rechten en plichten bij verkoop maximaal terug te brengen als het om een aanschaf van een digitaal product gaat, schande.

Alleen Microsoft en Steam hebben gebruiksvriendelijkere voorwaarden (minder dan 2 uur niet gespeeld altijd refundbaar).
Google play store heeft ook een nette refund optie.
Steam ook pas nadat o.a. de Duitse consumentenbond commentaar begonnen te leveren. De Nederlandse consumentenbond hield zich stil. Dankzij de Duitsers is Valve zich ook aan de Nederlandse wetgeving gaan houden.
mits binnen een maand, als je meerdere spellen koopt tijdens een steamsale en je denk paar maanden later, "laat ik nu het spel spelen/testen" dan heb je met steam gewoon pech.

Hup hup consumentenbond btw, pre-orders moet gewoon gecanceled worden (en eventueel de pre-load verwijderd, is 99% toch ge-encrypt totdat je de ok krijgt krijgt, die j dan niet meer kan krijgen als je canceled)
Nogmaals een reden om niet te preorderen.
Wacht de reviews af voor je met geld gooit.
Ik heb de noodzaak van een digitale download pre-orderen ook nooit begrepen, het is niet dat het anders op releasedag uitverkocht is zoals je soms nog weleens bij fysieke games ziet en dan met name de special/collectors editions.
Pre order bonuses zijn meestal de reden voor mensen.
Soms ook de mogelijkheid tot eerder downloaden zodat je op release meteen kan spelen, wat handig kan zijn voor mensen met wat trager internet
Ik kan me zo voorstellen dat de load op de servers een stuk lager kan zijn wanneer het spel al eerder gedownload is, maar nog niet geactiveerd. Dan is het eigenlijk een pre-download ;)
Switch games zijn regelmatig zo'n 10% goedkoper voor pre-order klanten. Dus als je al weet dat je een game wil hebben op release datum kan het je iets voordeel opleveren. (reviews zijn meestal al een week voor release beschikbaar, dus die kan je al gezien hebben).
Hier ook helaas negatieve ervaringen met Nintendo. Switch gekocht, spellen erbij gedownload, Switch beviel niet en ging terug, spellen kun je vervolgens niet meer retourneren. Ik weet dat ik ermee akkoord ben gegaan maar klantvriendelijk is het allerminst. Een beleid zoals in diverse Appstores waarbij je wel gewoon nog je geld terug kunt krijgen voor digitale producten is veel klantvriendelijker.
Apps in het algemeen zijn toch anders dan games ongeacht gedownload?

Of ze moeten het ''als demo'' en zodra je het langer speelt de complete spel leveren.
Via het www kan dit makkelijk. Jij geen last en de verkoper ook niet. Want je brengt het terug.
Volgens mij maken beide appstores geen onderscheid in of iets een game of ander soort app is, of ik moet het mis hebben. Ik heb in ieder geval wel eens geld terug gekregen voor games.
Leuk om te zien dat een Nederlands spel als voorbeeld gebruikt wordt :)
Is toki tori nederlands? Ik heb zelf beide delen maar wist niet dat ze nederlands waren :D
't is van Two Tribes, welke in Amersfoort opgericht en gevestigd is.
Zo te horen kende jij Eggbert voor de MSX nog niet. ;)
Als je een KEY levert in plaats van het spel, bij de pre-order die je dan natuurlijk ORDER gaat noemen, dan zou Nintendo hier wel mee weg kunnen komen. Jammer dat hun platform niet met keys werkt. :+
Blij mee dat nintendo niet met keys werkt.
vreselijke rompslomp en een platform wat zoiezo al een eigen winkel heeft behoeft geen extra key methoden
gifts zouden eigenlijk ook niet meer met keys moeten om fraude enzo te voorkomen (qr code of dergelijke zou hier al snel een oplossing kunnen zijn)
Anoniem: 310408 18 december 2018 18:57
Waarom gaat het hele artikel met alle links over Noorwegen en is de titel over Duitsland?
Misschien omdat:
De rechtszaak wordt aangespannen door de Duitse consumentenbond, omdat Nintendo's Europese hoofdkwartier in Frankfurt staat.
"Duitse consumentenbond stapt naar rechter wegens Nintendo's restitutiebeleid in Noorwegen", had een betere kop geweest.
Er word vaak gesproken over de arrogantie van veel grote bedrijven, persoonlijk vind in Nintendo in de top 3 thuis horen. Wat hun doen met veel zaken (zoals deze) is ronduit belachelijk en schaad de consument. Maar veel zien toch steeds het lieve Mario poppetje als ze aan Nintendo denken. Het blijft 1 van de bedrijven waar ik persoonlijk het liefst met een zo groot mogelijke boog omheen ga. (Hiermee niet te verwarren met dat ik alle andere bedrijven engeltjes vind)
Top 3 vind ik wel heel erg extreem. Ik ga ervan uit dat Apple op 1 staat en misschien Tesla op 2, maar dan nog. Ik kan heel wat grote bedrijven bedenken die slavernij gebruiken, medicijnpatenten misbruiken, extreme milieuvervuiling veroorzaken en noem maar op. Waarom Nintendo in hemelsnaam erger is dan vrijwel elk groot bedrijf ter wereld ontgaat me echt 100%.

En ik ben geen fanboy, heb alleen de NES en de Wii, en game maar sporadisch.
Wat zij doen met veel zaken (zoals deze) is ronduit belachelijk en schaadt de consument.
Heb je voorbeelden van wat zij doen, naast wat in het artikel aangehaald wordt? Ik vind dat ze niet met goedkope trends, zoals lootboxes en pay to win meegaan, ze leveren vaak kwaliteitgames af. Waar ik wel aan hekel, is dat ze maar slecht zakken met prijzen. De Nintendo Switch is, na ruim anderhalf jaar, praktisch niet in prijs gedaald.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 24 juli 2024 02:03]

Hele houding t.o.v. youtube streamers van hun games is ronduit belachelijk, om maar iets te noemen.

[Reactie gewijzigd door xtrmx op 24 juli 2024 02:03]

Ik vind dat ze niet met goedkope trends, zoals lootboxes en pay to win meegaan
*kuch* amiibos
off topic (en zou ook thuis moeten horen in Frontpagemoderatie):
Taalgebruik is ook tweakbaar.

Er is een verschil tussen modereren en waarderen, hoewel het vaak een dunne scheidslijn is.

Ik vind het niet bezwaarlijk en terecht dat mijn reactie naar beneden gemodereerd is. Het is per slot van rekening een off topic reactie die, in tegenstelling tot jouw reactie, niets aan de discussie toevoegt. Ik zie moderatie ook niet zo zeer als een vorm van waardering, maar meer als een gereedschap van de community (gemeenschap) dat de reacties overzichtelijk maakt.

Verschil met een minder gemodereerde reactie is dat men moeite moet doen om de reactie te zien en het risico aanwezig is dat de reactie door een moderator aangepast/verwijderd wordt.

Zoals Bor terecht aangaf zou deze discussie elders gevoerd moeten worden, maar toch bedankt voor het waarderen van mijn waardering ;)

N.B.: Als je mijn reactie waardeert, kun je het gerust met -1 modereren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.