Intel-senior fellow Mark Bohr gaat met pensioen

Mark Bohr, een van Intels belangrijkste technici, gaat in maart volgend jaar met pensioen. Hij vertrekt terwijl Intel werkt om de 10nm-productie op gang te krijgen maar zijn collega Murthy Renduchintala meldt al wel blij te zijn met de voortgang van Intels 7nm-procedé.

Intel heeft tegenover OregonLive bevestigd dat Mark Bohr volgend jaar met pensioen gaat. Bohr werkt al veertig jaar bij Intel en is verantwoordelijk voor enkele prominente technieken wat betreft de ontwikkeling van processors, zoals het gebruik van high-k metal gates en tri-gates. Bij de Technology and Manufacturing Group en de divisie Process Architecture and Integration werkt Bohr aan het 5nm-productieprocedé.

Intel moet echter nog de vertraagde 10nm-productie beginnen, wat eind 2019 het geval moet zijn, en werkt daarnaast hard aan de opvolger, de 7nm-node. Daarover zei Murthy Renduchintala, chief engineering officer en president of technology van de Systems Architecture and Client Group dat de voortgang van 7nm voorspoedig verloopt en dat Intel veel geleerd heeft van zijn werk aan 10nm. Voor 7nm gaat Intel euv inzetten en de topman denkt dat hierdoor de cadans van Moore's Law herpakt kan worden, schrijft AnandTech op basis van de uitspraken die tijdens Nasdaq's 39th Investor Conference gedaan zijn.

Mark Bohr Intel
Mark Bohr

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

06-12-2018 • 22:19

25

Reacties (25)

25
24
13
2
0
3
Wijzig sortering
Wow, 40 jaar bij hetzelfde bedrijf werken... Toch wel respect voor die man.
Ik denk dat de man ook niet zoveel keus heeft met wat in zijn contract staat. Lijkt me sterk dat hij bijvoorbeeld zomaar zou kunnen overstappen naar AMD.
Dat is meestal niet eens zo'n probleem, bedoel: Raja Koduri, Chris Hook en Jim Keller zijn juist van AMD naar Intel overgestapt. Het ligt er aan hoe je met het intellectueel eigendom omgaat en wat omtrent (bedrijfs-)geheimen is afgesproken. Kan uit ervaring vertellen dat Intel daar juridisch veel aandacht aan besteedt, verwacht bij AMD niet anders. Zo kan er bijv. bepaald worden dat je in de eerste 1-2 jaar niet aan concurrerende producten mag werken en alleen mag adviseren.Tegen de tijd dat die periode over is, is R&D meestal ook al weer een paar aardige stappen vooruit buiten jouw zichtsveld.
Dat is meestal niet eens zo'n probleem, bedoel: Raja Koduri, Chris Hook en Jim Keller zijn juist van AMD naar Intel overgestapt. Het ligt er aan hoe je met het intellectueel eigendom omgaat en wat omtrent (bedrijfs-)geheimen is afgesproken. Kan uit ervaring vertellen dat Intel daar juridisch veel aandacht aan besteedt, verwacht bij AMD niet anders. Zo kan er bijv. bepaald worden dat je in de eerste 1-2 jaar niet aan concurrerende producten mag werken en alleen mag adviseren.Tegen de tijd dat die periode over is, is R&D meestal ook al weer een paar aardige stappen vooruit buiten jouw zichtsveld.
In California is het niet toegestaan om een dergelijk concurrentiebeding in een contract te hebben, dus vandaar dat er in Silicon Valley vrij makkelijk tussen de bedrijven geswitched kan worden. Wat ook de innovatieve cultuur en flexibiliteit daar ten goede komt.

Overigens betekent dit niet dat ze zomaar technologie en kennis kunnen meenemen, want dat is nog wel steeds intellectueel eigendom van hun vorige werkgever. Daar kan zeker wel een rechtzaak over komen, zeker als het over gepatendeerde technologie gaat, en reken er maar op dat de belangrijkste dingen (en soms ook heel onzinnige!) altijd in patenten worden vastgelegd.

[Reactie gewijzigd door Squee op 27 juli 2024 00:22]

In California is het niet toegestaan om een dergelijk concurrentiebeding in een contract te hebben
Intel zit in Beaverton, Oregon.

Ik heb eens daar een paar selfies genomen bij Intel-borden in de plantsoenen :D en dat is het dichtstbijzijnde dat ik ooit bij Intel ben gekomen ... Zelfde geldt voor Nike (ook Oregon), Microsoft en Boeing (3 uur noordelijker) ;)

https://www.google.nl/map...460397,-122.9449252,13.5z

[Reactie gewijzigd door barchettanl op 27 juli 2024 00:22]

Intel zit in Beaverton, Oregon.
Intel zit op heel erg veel plaatsen in de wereld. Maar hun hoofdkantoor is toch echt hier in Santa Clara, California; https://goo.gl/maps/gBNEJhwpNr22

(ik reed er vroeger dagelijks langs, want de Oracle campus - de voormalige HQ campus van Sun - zit een afslag verderop :) )

Of van Wikipedia;
Intel Corporation (commonly known as Intel and stylized as intel) is an American multinational corporation and technology company headquartered in Santa Clara, California, in the Silicon Valley.

[Reactie gewijzigd door Squee op 27 juli 2024 00:22]

Aanvullend, en het hoofdkantoor van Intel EMEA zit weer in Gdansk, Polen. Daar vorig jaar een meeting met ze gehad, wel een mooie stad.
Ze leveren enkel aandelenopties in als ze vervroegd tegen de afspraken in vertrekken.
En vaak vergoed de concurrent dan het verlies :9
Onlangs zijn er nog twee topmannen van AMD naar Intel gegaan, het is dus niet totaal onmogelijk.
Dat zijn topmannen (managers). Die zijn makkelijker uitwisselbaar dan de lead techneuten
nee Raja Koduri is ook een tech man,
en Jim Keller, was verantwoordelijk voor AMD athlon en Zen architectuur,
heeft bij Apple Apple's silicon machine opgezet, en heeft bij tesla hun custom AI chip lopen bouwen.
IBM, sun, ti. Arm, Samsung, broadcom, mips, fujitsu, marvell, mediatech, via, Motorola zijn er een paar die in mij opkomen (weliswaar een paar die niet meer bestaan, maar indertijd wel) dus keuze genoeg. En overstappen mag wel degelijk hoor, getuige ook het feit dat mensen dat ook gewoon al gedaan hebben. Best wel iets uniek, veertig jaar voor hetzelfde bedrijf.
Anti-concurrentie beding is illegaal in California .
Dus ja in sillicon valley kan hij zomaar overstappen.
Denk dat je meer respect moet hebben voor het feit dat er meer dan een miljard processors in de handel zijn gebracht waarin zijn techniek en onderzoek zit.
Is hij daarmee medeverantwoordelijk voor de lekken die de cpu's nu hebben waardoor de gebruikers last hebben van Meltdown en Spectre ellende?
Nope. Dit gaat over het productieprocedé van de gebruikte transistoren. Dat is een heel ander aspect dan de logica die met die transistoren ontwikkeld wordt.
Bedankt voor je antwoord, weer wat wijzer geworden.
voor mensen die in dat tijdperk zijn beginnen werken was een job voor het leven nog een evidentie. Bovendien heeft hij quasi de volledige digitale revolutie vanaf de vroege kinderjaren tot nu meegemaakt, wat je job natuurlijk spannend houdt.
Is dat zo bijzonder? Zat mensen die 50 jaar bij dezelfde baas lopen, als jonge jongen beginnen met auto's wassen of in het magazijn en steeds verder opwerken....

Bij mijn huidige werkgever genoeg mensen die >40 jaar er al zitten, in een populatie van <100 mensen waar ik mee werk. Daarbuiten nog veel meer te vinden :+
Dat vraag ik mij inderdaad af :-)
voor mij ziet het er gewoon uit als '12, maar goed.
Tevens is je reactie zeer off topic..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.