Google-cijfers tonen effect donkere modus op accuverbruik oledschermen Android

Google heeft cijfers laten zien over hoeveel het stroomverbruik minder is op oledschermen als ontwikkelaars een donkere interface gebruiken in plaats van een lichte. Google wilde juist afgelopen jaren dat ontwikkelaars lichte interfaces gebruikten.

Op volle helderheid trekt bijvoorbeeld de YouTube-app op een Pixel-smartphone van Google zelf in donkere modus 96mA, terwijl dezelfde app in lichte modus 239mA aan stroom vraagt. Bij Google Maps is dat 250mA om 92mA, meldt Slashgear op basis van een presentatie van Google op de eigen Android Dev Summit. Op lcd's is dat verschil in stroomverbruik er niet, omdat het stroomverbruik daarbij afhangt van de backlight. Op oledschermen staan de pixels die zwart moeten weergeven uit, waardoor het scherm als geheel minder stroom nodig heeft.

Niet in alle gevallen is het verschil is stroomverbruik zo groot. Op 50 procent helderheid is het verschil kleiner; in YouTube is het dan bijvoorbeeld 8 procent, in toetsenbord Gboard gaat het dan om 5 procent. Daardoor lijkt het voordeel van een donkere modus snel af te nemen.

Google wil dat ontwikkelaars de optie voor een donkere modus opnemen in apps, ook al is Material Design grotendeels gebaseerd op een licht kleurenschema. Android op Google Pixel-telefoons heeft een beperkte donkere modus. Andere telefoons hebben die uitgebreider, zoals de komende One UI voor Samsung Galaxy-smartphones en huidige thema's voor smartphones van onder meer Samsung, Huawei en veel andere fabrikanten.

Gebruik stroom oledscherm, Google Android Dev Summit 2018Gebruik stroom oledscherm, Google Android Dev Summit 2018
Gebruik stroom oledscherm, Google Android Dev Summit 2018Gebruik stroom oledscherm, Google Android Dev Summit 2018Gebruik stroom oledscherm, Google Android Dev Summit 2018

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

09-11-2018 • 07:23

121

Reacties (121)

121
121
64
9
0
42
Wijzig sortering
Google.
Jarenlang kop in het zand alles moest zo wit mogelijk zijn.
Enorm veel initiatieven op XDA, zelfs een hele app store gebouwd met gemodde populaire apps (Gmail, YouTube, Whatsapp, Duo, Hangouts, Keep) die dark, Black of zelfs Dark translucent waren. Maar dat modden werd steeds moeilijker vooral de Google apps.

Nu bijna 2019 wil Google ineens Dark mode pushen en komen ze met dit onderzoek.

Natuurlijk fijn, maar pff.. wat een struisvogels.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 23 juli 2024 10:41]

'Wij Google bepalen wat onze klant wil'.

Voor het geval nog niet iedereen het weet. Wat dit betreft is Google het nieuwe Microsoft. Daar waar MS de laatste jaren zijn beleid om lijkt te gooien en opener wordt, maakt Google precies in omgekeerde beweging.
'Wij Google bepalen wat onze klant wil'.
Een strategie die heel succesvol kan zijn. Kijk naar Apple; alles wat zij maken wil iedereen direct hebben. Het belangrijke aan deze strategie is dat je wel goed marktonderzoek doet. Ik denk dat Google in dit geval wel wat laat komt met deze Dark Mode ontwikkeling, wat al jaren door apps van vele ontwikkelaars wordt aangeboden
Wat een aanstellerij. Geef mij 1 groot bedrijf waar dat niet zo is? Er zit trouwens ook best wel wat waarheid in het statement dat klanten vaak zelf niet eens weten wat ze écht willen.
Dat zal best, maar klanten weten vaak wel wat ze niet willen.
Anoniem: 636113 @xalvo9 november 2018 10:54
Apple spant hier toch echt de kroon mee hoor...
Ik vermoed zo dat een van de head designers perse wit wilde hebben omdat hij/zij dat nou eenmaal het mooiste vond. En de rest moet maar niet zeuren want die snappen niets van design ;)
Dat is weer lekker kort door de bocht. Dit verschil (qua grootte) in verbruik is natuurlijk niet aanwezig in de oudere schermtypes waarvan de verlichting door een backlight komt die alleen in zijn geheel kan dimmen.
Door de introductie van oled zijn de argumenten voor een donkere interface beter geworden, en nu past Google haar mening aan. Daar vind ik niks raars aan.
Je doet net alsof we net OLED hebben in telefoons??
Ik denk dat dat voor het gros wel zo is ja,
Zelfs voor hier hoe raar het ook is.
Ik heb nog ff mn oude nexus one uit de kast gehaald tijdens de hype om te vergelijken.
Op Sony en Apple na heeft het gros al jaren OLED.
Anoniem: 200498 @Jazco2nd9 november 2018 16:24
Behalve bij budgettelefoons.
Los van OLED, is een donkere modus gewoon fijner voor je ogen.
En nog steeds doen ze niet echt zwart, maar donkergrijs. Gelukkig kan ik met Lineage wel gewoon puur zwart gebruiken.
zwart maakt het er echt niet altijd prettiger op hoor. beter voor je accu, heel misschien, maar niet prettig (en mooi) voor de ogen. Ik vind de dark modus van windows 10 dan ook verschrikkelijk, wat ook nog niet eens voordeel heeft voor verbruik aangezien er niet echt oled monitoren gebruikt worden voor computers..
donkere modus op een oled scherm in t donker is prachtig. Je tekst lijkt te zweven in je kamer. Wat de darkmode verschrikkelijk maakt is wsl het lcd scherm dat een donkergrijzig licht geeft
Precies dit. Dark Mode in Windows 10 is ook fantastisch op een VA monitor bijvoorbeeld. Dat het op een IPS niet zo fantastisch is, dat zal ongetwijfeld zo zijn. Laag statisch contrast en IPS glow... en als je pech hebt nog wat backlight bleed eroverheen ook.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 10:41]

En je krijgt altijd wat overstraling van buur pixels. (naast niet zwarte delen).
Ik begrijp je uitleg, echter is het zo dat het bestaan van OLED-displays op een consumergrade toestel pas is beginnen opkomen toen Samsung deze echt is beginnen integreren in haar gamma in de beginjaren van 2010.
De piekjaren van XDA met custom roms waren daarvoor al vollenbak op darkmode aan het targeten.
Echter als je kijkt naar de grafiek die de opgenomen is in volgend artikel:
https://www.siliconinvestor.com/readmsg.aspx?msgid=31188068
Dan zie je dat de vraag naar OLED nog maar sinds ergens halverwege dit jaar als grootste staat, maar dat als je de forecast naar het einde van 2018 maakt de demand toch nog steeds minder dan 40% bedraagt van de totale vraag ter productie.
De grootste afzetmarkt voor smartphones is niet het rijke westen, maar de opkomende landen zoals India, waar men vaker naar de goedkopere toestellen zal grijpen, welke in veel gevallen een 'gewoon' LCD bevatten, of als ze al wat meer $$$ hebben een LTPS LCD.
Op een LCD of LTPS LCD heeft het totaal geen nut om een dark mode te voorzien, het enige voordeel dat je kon maken was om effectief de backlit lager te zetten die gans het scherm impacteerde...

Als je dit deed, dan is eigenlijk zwarte tekst op een witte achtergrond beter leesbaar.
Ik denk dus persoonlijk dat dit het drijfveer was achter het uitstellen van de integratie van dit feature tot de meer en meer common worden van de OLED displays.
Rekening houdende dat het geheugen van veel van die low-budget phones klein is en dus een feature dat door het grootste deel eigenlijk geen impact heeft.
Mogelijk zelfs het tegenovergesteld, want als je darkmode gaat activeren op een LCD, zet je je backlit misschien hoger, omdat je dit nodig hebt dan, en dan heb je niet echt wat je wou...

Met de trend van de plooibare telefoons die eraan zitten te komen, zal de trend naar OLED alleen maar stijgen, vermits de andere twee dit gewoon fysiek niet kunnen.

Dus om ze zomaar struisvogels te noemen, lijkt me wat sterk.

Edit: zinsopbouw

[Reactie gewijzigd door YouryDW op 23 juli 2024 10:41]

Wat houdt donker eigenlijk in voor OLED? Moet het compleet zwart zijn of is gebruik van bijvoorbeeld donkergrijs al zuiniger dan lichtgrijs?
Volgens mij helpt het alleen indien het helemaal zwart is, dan kan de pixel helemaal uitgeschakeld worden. Als het grijs is, moet de pixel toch licht geven, en zal je geen/weinig besparing hebben. Hierbij maakt volgens mij de kleur die wordt weergeven niet zoveel uit (maar wel de helderheid).
Aardig wat discussie omtrent deze vraag maar de 4de screenshot geeft hier toch vrij duidelijk antwoord op? Deze toont het energie verbruik van een google pixel (een toestel met OLED scherm) bij verschillende kleuren op max brightness. Conclusie: compleet zwart is dus geen vereiste, eigenlijk lijken alle kleuren minder energie te verbruiken dan volledig wit (bij hetzelfde brightness niveau).
Dat is ook logisch. Wit is alle subpixels maximaal (binnen de gestelde helderheid).
Fout, Als je een lamp dimt gebruikt ie toch ook minder stroom?
Dat is het principe dat hier toegepast word.

Waarbij met LCD er een backlight panel achter zit die het meeste stroom gebruikt (de pixels besturen enkel of het licht er doorheen komt of niet) zit er met een OLED panel geen backlight achter. De OLED pixels lichten zichzelf op, waardoor je per pixel dus stroom kan besparen als ze minder fel moeten
Als je een lampt dimt, dan gebruikt hij minder stroom, maar in de meeste gevallen verbruikt die dimmer dan wat de lamp niet verbruikt, totaal verbruik zal waarschijnlijk zelfs iets hoger ligger dan zonder dimmer.

Tenzij het frequentie-dimmen (solidstate) is, geen idee hoe dat gaat bij OLED, maar zover ik weet kan dat niet met gelijkstroom.
Fout, Als je een lamp dimt gebruikt ie toch ook minder stroom?
Dat is het principe dat hier toegepast word.
Technisch gezien hangt dat van het type dimmer af. Dus die vergelijking gaat niet helemaal op.
Dimmers hebben sowieso ook een bepaald rendement, dus afhankelijk van hoeveel je dimt komen daar nog verliezen bij. Die combinatie kan ervoor zorgen dat je er in totaal niet heel veel mee wint.
Ja, als je de lamp dimt gebruikt die minder stroom, maar dan verander je natuurlijk wel de helderheid. Indien enkel de kleur wordt aangepast, zal je dan zoveel verschil in stroomverbruik hebben?
van lichtgrijs naar donkergrijs naar zwart is toch verandering in helderheid?
Dat is toch een verandering van kleur, onafhankelijk van de helderheid? Je kan een helder donkergrijs hebben, en een minder helder donkergrijs, wat een verandering in helderheid is, maar wel dezelfde kleur.

Anyway, het kan goed zijn dat een oled hierbij minder verbruikt (ik wil zeker niets anders beweren), ik had er gewoon mijn bedenkingen bij.
Helder donkergrijs is alsnog lichter dan donker donkergrijs. Elke subpixel heeft een bepaalde lichtsterkte, en door ze alledrie even fel te zetten krijg je wit, of steeds donkerder wit (grijs dus). Grijs zelf is net zoals wit en zwart geen kleur in dat opzicht en wordt dus puur door helderheid van de pixels bepaald. Donkergrijs verbruikt dus ook minder stroom dan lichtgrijs.
OLED is niet een LED per pixel als backlight, maar een LED per subpixel als directe bron van het licht.

Een donkerdere tint betekent dus minder licht uitstralen, niet alleen minder zichtbaar licht. Er wordt dus wel degelijk stroom bespaard.
Maar hoe behalen ze dat? Door middel van een dimmer (wat wezenlijk een weerstand is)? Dan is je verbruikt dus niet lager, maar wordt simpelweg verplaatst naar een ander onderdeel.
Met PWM, of idealiter een stroom bron. PWM is simpelweg gepulseerd aansturen, zodat het voor het oog donkerder lijkt.

Edit: dimmers voor lampen zijn trouwens vaak fase aansnij of fase afsnij dimmers, de rheostats (instelbare weerstand) van vroeger worden buiten een paar specifieke theater toepassingen niet meer gebruikt.

[Reactie gewijzigd door RoadRunner84 op 23 juli 2024 10:41]

Ik denk dat je het dan anders moet zien.
Met (am)oled schermen heeft een pixel van r,g,b values 100,100,100 inderdaad minder stroomverbruik dan een pixel met values 200,200,200.

Het scherm gebruikt de 'helderheid van de pixel' om de pixel op de juiste r,g,b waarde te krijgen (en samen met de actuele brightness instelling gaat het hele scherm feller of niet).
Hoe werkt dat eigenlijk bij oled dat dimmen? pwm?
Meestal wel, idealiter wordt de stroom verlaagd, maar stuurbare stroombronnen zijn duurder dan een enkele stroombron i.c.m. een PWM driver.
Nou nee; de lamp consumeert wel minder energie, maar verplaatst het bespaarde vermogen simpelweg naar de dimmer.

Het zou zomaar kunnen dat je met dimmer onder de streep meer energie verbruikt dan zonder dimmer.
De intensiteit van een led wordt bepaald door de stroom die er doorheen loopt. Donkergrijs zal dus al zuiniger zijn dan lichtgrijs.
Wat ik weet is dat de kleur invloed heeft op het verbruik. Oranje of rood verbruikt veel meer stroom dan andere kleuren. Dit heeft op tv's ook als effect gehad dat je bij RTL4 logo's en andere logo's met die kleuren je image retention kreeg of inbranden. Omdat de pixels daar op een andere manier "sluiten" door lang statisch beeld met een bepaalde kleur.
In dat geval graag een Dark mode voor de Gmail app.
In dat geval... graag een donkere modus voor tweakers
En voor firefox?:p Behalve een extensie als dark reader dan ;).
Ik heb een custom css hiervoor gemaakt, kan je hier vinden: https://userstyles.org/st.../tweakers-dark-v2-by-eott
Prachtig, je zal waarschijnlijk deze week je downloads omhoog zien gaan :-)
Bedankt, hoe meer mensen ik er mee blij kan maken, hoe beter! (Eventuele) bugs kan je altijd op userstyles melden, of mag je me hier rechtstreeks op tweakers per pm sturen, en dan zorg ik ervoor dat het zo snel mogelijk wordt opgelost.
Heb je ook iets voor IE11 8)7

Dat is de browser voor op/van het werk :X
Installeer Stylus extentie, open Tweakers, klik op de extentie, klik op "Find Styles" en pak Hotfrost's 'Dark Tweakers' style. Voila!
Als addon voor Firefox kan ik darkreader aanbevelen, die maakt elke site donker met etra settings voor brightness contrast en kleur.
leuk, heb hem nu in test.

een nadeel: komen die belachelijke adds nog meer in de picture
De achtergrond van het forum en bookmarks ed. is nog wel wit/grijzig? Daardoor vallen de witte letters weg.
Dat kan goed kloppen zit zelf nooit op deze pagina's, zal deze binnenkort nalopen en update uitbrengen
Graag een donkere modus voor Android in general
Substratum en daarna pitch black theme
Met Substratum moet je na elke app update die mod opnieuw uitvoeren. Met je pc. |:( Dat heb ik er dus snel weer afgeknald. Ik gebruik nu apps die van zichzelf een donkere modus hebben. Andere email client, whatsapp kloon met thema opties, Signal met eigen dark mode, Spotify en alweer een poosje youtube. Ik zie nog maar weinig witte apps gelukkig. Het lagere stroomverbruik is mooi meegenomen. Belangrijkste voor mij is dat ik geen zin heb om vooral 's avonds in een felle lamp te kijken om bijv berichtjes te beantwoorden. Google komt hier rijkelijk laat mee maar beter laat dan nooit.

Overigens mis ik om deze reden nog steeds Windows Mobile. Wat een prachtig OS was dat. M'n Lumia 650 was op het laatst wel echt veel en veel te traag om nog werkbaar te zijn dus die heb ik helaas moeten vervangen. Maar een strak en pik donker OS op m'n telefoon als WM heb ik helaas daarvoor en ook daarna niet meer gehad.
Met je pc? Ik weet niet waar jij mee bezig bent maar dat heb ik allemaal niet ik heb een tasker profiel aangemaakt en elke keer dat ik de theme update update substratum automatisch ook de overlays
Waar ik mee bezig ben? :D Nou gewoon hiermee:
This is a bit of a tethered solution here because of how Google has implemented the system. So yes, we can install themes on Oreo without root access, but as we can see it does require that we are connected to a computer to install them. However, this theme is still applied even through a reboot so it’s not like we have to connect it to a PC each time you reboot the phone. However, you will need to connect it to the PC if you want to switch to another theme or if you want to install updated overlays of your current theme.
bron: https://www.androidexplained.com/oreo-substratum-theme/

Oftewel die overlays updaten (wat noodzakelijk was/is bij een app update) kan alleen met behulp van een pc. Met dus als gevolg dat na een update een app haperde of het helemaal niet meer deed tot je de overlay voor de nieuwe versie had geinstalleerd. Je begrijpt hopelijk dat ik daar niet veel trek in had. ;) En dat lag uiteraard niet aan de developers van de Substratum methode. Dat lag gewoon aan Google die dit systeem half dichtgetimmerd liet.
Ik eindig hier de conversatie want je hebt niet eens root :O
Wat jij wilt. Ik heb geen tijd meer voor spelen met m'n telefoon. Het leven klopte op de deur. Oftewel wat jij kan, kan ik ook. ;) Anyway, de belofte van Substratum was theming zonder root. Met root waren er namelijk allang alternatieve methodes die ik ook al lang geleden reeds gebruikte. Die belofte heeft Substratum helaas maar deels waargemaakt. En dus heb ik het nu anders opgelost op een manier die permanent werkt zonder enige root of hack of wat dan ook. Hou ik tijd over voor relevantere dingen.
Ik ben heel blij met de donker-in-te-stellen interface in OxygenOS. OnePlus doet toch wel een hoop dingen erg goed.
In LineageOS kan dat ook.
Ja, maar die was meer donkergrijs dan echt zwart, toch? Heb al even geen LOS meer gezien, dus ik kan me vergissen.
Ik heb al een donkere modus in Android (Pixel). Alleen het quick settings panel is zwart.. :?
Dat was ook mijn eerste gedachte. Er blijkt dan wel een instelling te zijn om de achtergrond op donker te zetten, maar ik zie niets veranderen (op mijn telefoon).
Klopt, met die instelling wordt alleen de ruimte links en rechts van de content kolom wat donkerder. Deze ruimte bestaat niet in de mobiele weergave, dus alles blijft helaas fel wit.
Heb ik al .. met een custom css
heb ik al via owl addon.
En betere ondersteuning voor google nieuws
Het liefst overal een dark modus; Als ik midden in de nacht perongeluk langs mijn telefoon kom dan geeft die zoveel licht dat instant wakker ben. Of als ik in een donker bos loop om foto's te maken en even mijn telefoon erbij pak waardoor ik instant blind ben. Een dark modes kijkt gewoon heerlijk rustig aan de ogen.
Om niet verblind te worden helpt automatische helderheid al een hele hoop. Veel mensen vinden die optie echter niet makkelijk omdat ze het scherm dan snel overdag niet helder genoeg vinden.
Bij mij is het probleem de minimale helderheid. Heb daarom al apps om schermhelderheid te verminderen, jammergenoeg werken ze minder goed bij de update van nougat naar oreo aangezien de notificaties nu niet meer gedimd worden..
Anoniem: 1092407 @RuudAnders9 november 2018 11:21
Met een donker thema kun je juist de helderheid hoog laten. Dat is veel beter voor het contrast. Vooral met OLED werkt dat ideaal. (Erg) lage helderheid maakt tekst bijv lastiger te lezen.
Ik offer graag een stuk contrast op als dat betekend dat ik niet verblind wordt door mijn telefoon.
Anoniem: 1092407 @RuudAnders9 november 2018 11:33
Dat snap ik :p maar het is dus niet de ideale oplossing. Die bestaat dus in de vorm van een donkere/zwarte achtergrond met witte/lichte tekst ipv andersom. Persoonlijk vind ik dat nog mooier ook. Win/win/win. 8-)
Telefoon verder weg leggen, of ondersteboven neerleggen? Je creëert zelf het probleem :)

En met adaptive brightness zou je scherm al donkerder moeten zijn in omgevingen met weinig licht.

Overigens juich ik donkere apps alleen maar toe. Hier op kantoor zit ik achter twee beeldschermen en álle applicaties geven een bak licht. Onze Office versie heeft nog geen donker thema. Het is gewoon vermoeiend voor de ogen. De brightness van de beeldschermen omlaag schroeven geeft dan weer een te flets beeld.
'T is mijn wekker, ondersteboven zorgt ervoor dat de wekker niet gaat ;)
Het is ook geen probleem, het is gewoon fijner als ik dark theme apps heb :)
Probeer Dark Reader chrome extension. Zet elke webpagina die je bezoekt in dark mode.
In other news:
Gras is groen... :+

Lijkt mij alleen maar logisch gezien de techniek achter OLED schermen.
Gras is groen...
Jij bent nog nooit in Zweden geweest? Het ligt veel gecompliceerder dan jij suggereert.

Van December tot Maart ligt er sneeuw, dan is de kleur van het gras niet relevant/te bepalen. Van April tot grofweg Juni is het gras bruin (het heeft maandenlang geen zuurstof, koolstofdioxide of licht gehad). Van Juli tot en met November heb je gelijk, al hangt het natuurlijk van diverse factoren af hoe groen het gras is (soort gras, hoeveelheid regen, schaduw en zon etc.). Dus: "OLED gebruikt in donkere modus minder energie" was altijd een goed gefundeerde aanname, maar hoeveel energie het echt scheelt wist ik niet. Nu weet ik dat het een factor 2 à 3 scheelt. Heel veel kan ik eigenlijk nog niet met die informatie, daarvoor moet je ook weten of het scherm een relevant deel van het energieverbruik is (dat denk ik wel, maar kom maar door met de cijfers), en dus of je ook daadwerkelijk significant langer van een smartphone gebruik kan maken. Wat eigenlijk maakt het weinig uit of de telefoon binnen 24 uur, of binnen 39 uur opgeladen moet worden, in beide gevallen moet hij elke dag opgeladen worden.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 23 juli 2024 10:41]

Werkt OLED daar anders dan??? Of doel je op dat vanwege het licht in de zomer, dat de donkere modus daar geen optie is?
Nee, dat maakt niet het verschil. Het verschil zit hem in de Ikea gehaktballen. Die zijn donker en nemen dus minder stroom.
Ik dacht dat dat te maken had met de viscositeit van de saus, brunsås, te maken had. Hoe dikker, hoe minder licht deze doorlaat.
de saus mag niet te dik zijn anders is het niet lekker meer
Ho, wacht. OLED schermen bestaan uit organische LED's. Die zijn dus niet compatible met Ikea gehaktballen tenzij je deze combineert met een organische saus. De enige compatible saus is de Sylt Lingon (Vossenbessenjam). Organisch gekweekt voor de beste kleurweergave, met name het rood spat van je scherm!
Aan alle deelnemers van deze thread: mijn complimenten! _/-\o_ _/-\o_ _/-\o_ :*) :*) :*)

[Reactie gewijzigd door Dan0sz op 23 juli 2024 10:41]

Ik wou ze gaan downmodden want niet relevant.. Maar ze zijn te leuk inderdaad ;)
Een dikke mits aan je verhaal, alleen als je scherm maximaal is.

Als je scherm op 50% staat is het verschil te verwaarlozen. De afweging die je dan moet maken is of een donkere achtergrond wel zo handig/productief is. En dat betwijfel ik ten zeerste.

De vraag die gesteld moet worden is of Google en andere producenten de scherm dusdanig veel licht laten uitstralen om goed naar voren te komen tijdens tests, maar dat de praktijk leert dat het niet zo bruikbaar is icm de batterij.

Persoonlijk staat mijn scherm op 50% met automatische helderheid aan. Dan merk je zelf dat wanneer je buiten bezig bent je batterij een stuk sneller leeg gaat.
Leuk dat ze bij Google developers willen bewegen een dark mode te releasen in hun apps. Maar zouden ze dan niet eerst zelf android een dark mode moeten geven voordat ze daar zo over beginnen. Zeker gezien google zat resources/geld heeft.
Inderdaad, belachelijk dat Google in de eigen interface juist overal witruimte tussenpropt.

Gelukkig heeft OnePlus Al enkele jaren een donkere modus.
Inderdaad, ik gebruik zelf daarnaast nog Swift:

https://forum.xda-develop...blackout-oos-pie-t3838977

En daarnaast nog Youtube Vanced, direct background play en ad blocking :)
't werd een keer tijd...

Niet alleen scheelt het batterij, het scheelt ook uitgebrande ogen als je net wakker geworden bent...
Je moet je helderheid ook niet op 100% zetten :D

's nachts gaat hij bij mij rond minimale helderheid, normaal overdag op 50%.
Zelfs met helderheid op 0 brand het witte nog je ogen uit (hang af van je scherm en lichtgevoeligheid etc etc)
"Google wil dat ontwikkelaars de optie voor een donkere modus opnemen in apps" Laat Google dit zelf maar eens doen.
Idd, zoals in chrome de witte statusbalk bovenaan.. Vroeger was die donker :(
Ja of dat bij het opstarten van een app het scherm eerst helemaal wit word als het niet snel genoeg gaat ook bij donkere apps
Dus op een zonnige dag is het slim om donkere modus aan te zetten :+
Zou mooi zijn we de keuze zouden krijgen.
Ben er helemaal voor, zeker op OLED schermpjes. Op mijn oude Lumia 800 was het al prachtig, aangezien met alle Social media. Zwarte achtergrond, witte tekst. Erg prettig om te lezen en lager accuverbruik. En je zit niet effectief de hele tijd direct naar een felle lamp te staren. Ook wel fijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.