JBL brengt vier speakers uit met Google Assistant

JBL brengt een serie speakers uit met Google Assistant en Chromecast. De Link 10 en 20 zijn modellen met een accu, de Link 300 en 500 worden op het stroomnet aangesloten. De speakers werden vorig jaar al aangekondigd, maar komen nu uit in Nederland.

De JBL Link 300 en 500 zijn relatief grote modellen die bedoeld zijn om in huis op een vaste plek te worden geplaatst. Het grootste model is 37cm breed en heeft een vermogen van 60W. De kleinere variant is ongeveer 24cm breed en heeft een vermogen van 50W. In de JBL Link 10 en 20 zit een accu, met respectievelijk een accuduur van 5 en 10 uur volgens de fabrikant. Deze speakers hebben een waterdichte behuizing en een vermogen van respectievelijk 16 en 20W.

Alle JBL Link-speakers hebben Google Assistant aan boord en zijn voorzien van Chromecast-ondersteuning. De speakers hebben allemaal wifi en bluetooth, en er zijn varianten beschikbaar in zwart en in wit.

Nu Google Assistant in het Nederlands beschikbaar is, brengt JBL zijn Link-speakers officieel uit in Nederland. De fabrikant kondigde drie speakers uit de serie vorig jaar in augustus aan op de IFA-beurs en in andere landen waren ze al te koop. JBL zegt binnenkort ook met de Link Bar en Link View te komen, respectievelijk een soundbar en een speaker met scherm. Wanneer die producten uitkomen, is nog niet bekend.

JBL Link 10 JBL Link 20 JBL Link 300 JBL Link 500
Speaker-output 2x8W 2x10W 50W 60W
Accu Ja Ja Nee Nee
Waterdicht Ja Ja Nee Nee
Afmetingen 86x169mm 93x210mm 236x134x154mm 370x200x157mm
Adviesprijs 169 euro 199 euro 299 euro 399 euro

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

07-11-2018 • 09:33

40 Linkedin

Reacties (40)

40
40
12
1
1
28
Wijzig sortering
Ben zelf niet echt een audio expert maar is het verschil in vermogen (50W of 60W) tussen de Link 300 en Link 500 niet wat klein t.o.v. het formaat? Zou het in kwaliteit veel schelen?
Het maximale vermogen dat een speaker kan leveren in Watt is op zichzelf nietszeggend. In combinatie met de gevoeligheid van de speaker in dB, kun je uitrekenen hoe luid een speaker kan spelen totdat er teveel (door de fabrikant bepaald) vervorming van het geluid plaatsvind.

Stel je neemt een Buchardt S400 met een gevoeligheid van 88dB. Dat wil zeggen dat hij met 1W, 88dB produceert. Voor elke toename in uitvoer van 3dB is het dubbele wattage nodig. Om oorcheck.nl te quoten:
Geluid van 103 decibel kan je gehoor in minder dan 5 minuten beschadigen.
.
Daar is een toename van 15dB voor nodig (5x3dB) en dus 32W. De Buchardt S400 heeft slechts 32W nodig om in minder dan 5 minuten je gehoor te beschadigen.

Nu dat je weet hoeveel watt je nodig bent kun je een versterker paren met de speaker die 32W kan leveren met een acceptabele vervorming. Hier is helaas geen officiële standaard voor. Dus waar de ene fabrikant 0,001%THD (totale harmonische vervorming) nastreeft is dat bij anderen 0,005% of zelfs soms 0,1%THD. Als je dat nog niet vaag genoeg vindt, sommige fabrikanten testen het niet met het 'volledige bereik' van 20Hz tot 20kHz maar alleen met een 1kHz toon. Dit is iets wat je echt ontzettend goed moet nazoeken en vragen, wil je serieus weten waar die vermogensrating op slaat.

Je begrijpt dat 8W of 60W op de doos van een actieve speaker dus absoluut geen zinnige statistiek is waar jij je als consument druk over zou moeten maken. Sommige audiofielen zweren bij gigantische hoornspeakers met een 10W buizenversterker. Toch is het een herkenbare maatstaf die consumenten makkelijk verleid om te kijken naar het model met het hogere getal. Maar laat je niet gek maken, bij het kopen van speakers is luisteren het belangrijkste. Luisteren, luisteren en vergelijken.

[Reactie gewijzigd door martijn86 op 7 november 2018 10:25]

Deze speakers willen wellicht ook met Sonos en Heos gaan concurreren. Draadloos is vooral populair in huizen waar ook een vrouw/vriendin woont. ;)

Alle techniek, en de goede reputatie van JBL ten spijt gaat dit nooit hoogwaardig geluid opleveren door de gebruikte codecs. Sonos vind ik gruwelijk gecomprimeerd klinken en dat blijkt WMA128 te zijn. Tot die techniek (aptX voorop) beter wordt blijft het "behelpen". (Voor 400 euro..!)

Maar niet iedereen is audionerd. 8-)
Deze speakers zullen nooit gaan concurreren met Sonos of Heos, dan kan je beter kijken naar de Harman Kardon Citation lijn, en trouwens is JBL een merk van Harman & Kardon.
Die zijn wel volledig multi-room. en hebben ook goede ondersteuning voor Google Assistant .

[Reactie gewijzigd door Catmandos op 7 november 2018 14:06]

En de hele Harmann group is overr naar Samsung sinds dit jaar. Ik vrees het ergste...
Vrezen is niet nodig. Beide merken zijn al jaren slecht.
Vergeet ook niet dat je 10x zoveel vermogen nodig hebt om het ongeveer 2x zo hard te laten klinken voor je oren, gegeven de zelfde gevoeligheid. Dus 6W of 60W klinkt slechts ongeveer 2x zo hard.
Gevoelsmatig 2x zo luid is +10dB, dat heeft wel grote gevolgen voor het vermogen maar is niet 10x zo veel. Je moet het vermogen*2^3⅓ doen voor een subjectief twee keer zo hard geluid.

[Reactie gewijzigd door martijn86 op 7 november 2018 14:02]

Het vermogen zegt niets over de geluidskwaliteit of het volume, het geeft enkel aan hoe veel vermogen er nodig is om de speaker in beweging te brengen, een betere en efficientere speaker kan harder en mooier geluid geven met minder vermogen dan een minder goede speaker. Mogelijk dat het 60w model betere speakers heeft waardoor deze beter kan presteren.
Wattage bij een bluetooth speaker of soundbar zegt niet veel, een grotere driver is ook een stuk efficienter dan een kleine dus zelfs 2-3watt kan al een mega verschil zijn
Ja, want een wattage op een speaker is als een frequentie op een processor. Het wattage geeft vooral wat aan over de grootte van de drivers die aangestuurd kunnen worden en welk volume dan kunnen produceren. Over het algemeen worden grotere drivers gebruikt bij het produceren van lagere tonen. Dus het geluid van de 60W'er klinkt waarschijnlijk een stuk voller dan de 50W omdat er lagere tonen geproduceerd kunnen worden.

[Reactie gewijzigd door Frozen op 7 november 2018 09:49]

Ben zelf niet echt een audio expert maar is het verschil in vermogen (50W of 60W) tussen de Link 300 en Link 500 niet wat klein t.o.v. het formaat? Zou het in kwaliteit veel schelen?
Meer ruimte is vaak een dieper en warmer geluid. De fucus zal met die 10w extra alleen extra lage tonen zijn geweest, wat in de kleinere variant wat lastiger is.
Ik denk dat nu Sonos zijn google assistent integratie weer heeft uitgesteld dit een mooie tijd voor JBL kan worden. Ben benieuwd naar de reviews.
Ik denk zelf dat je de gewildheid van Assistent een beetje overschat, maar we gaan het meemaken!
Spijker op zijn kop! Ik ben voornamelijk benieuwd gezien ik pas een Sonos one heb aangeschaft en een week later te horen heb gekregen dat de integratie toch niet dit jaar gaat plaatsvinden. Dit terwijl alexa er wel in zit gebakken.

Afgezien van dat ben ik erg benieuwd naar het presteren van de Link 500.
Een aantal maanden heb ik zelf de JBL Link 10 aangeschaft. Dit omdat ik een extra Google Home speaker in mijn gang wilde hebben (als je thuis komt, je commando kunt geven dat je thuis bent en alles start op etc) maar ook omdat ik een waterdichte speaker wilde hebben voor bij het zwembad/meertje/buiten.

Mijn intentie was om zowel de Google Home mini en JBL charge 3 te kopen totdat ik de JBL Link serie tegenkwam in Best Buy. Ik was nogal sceptisch over een Google Assistent in een 3e partij speaker omdat ik dan het idee krijg dat de Google Assistent beperkt is tov de 'echte' Google Home speaker en minder goed ondersteund zou worden. Na een review te hebben gekeken heb ik toch gekozen voor de JBL Link 10 vanwege het formaat (iets groter dan standaard google Home) omdat deze makkelijk is mee te nemen en het geluid voor iemand zoals ik, gewoon goed is. De accu gaat 5 uur mee maar zelf merk ik dat als deze continue op Wifi is aangesloten, de speaker na 3 uur toch wel ermee houdt. Binnen sluit ik hem dan altijd aan op een oplader en buiten gebruik haalt ie netjes de 5 uur.

Ook in functionaliteit ben ik erg tevreden, ik heb nog geen beperking gevonden tov mijn andere google home speakers. De JBL Charge 3 biedt een beter geluid dan de Link 10 maar nu gebruik ik mijn speaker voor 2 doeleinden, ipv 2 losse speakers die ik allebei een beetje gebruik.

Enig nadeel voor mij: Het Wifi indicatie ledje blijft altijd aanstaan en is behoorlijk aanwezig (Soms flikkeren) . Dit kan gaan storen als een kamer donker is, bijv de slaapkamer of woonkamer in de avond.
Als er inderdaad geen beperking zit aan het Google Home-component in dit soort speakers, vraag ik me af of de Google Home van Google zelf nog goed gaat blijven lopen. Heb hem zelf goedkoop kunnen krijgen, en het een leuk vormgegeven accessoire, maar als je voor minder een draadloze JBL hebt + het hele Google Home-gebeuren is dat voor velen aantrekkelijker, omdat je die ook nog eens mee kan nemen.
Het laatste was inderdaad ook mijn idee + het design van de JBL trekt mij meer aan. Zelf heb ik nog geen beperking kunnen vinden maar dat betekent niet dat die er niet is.

De speaker wordt 100% opgenomen in de Google Home app en net zo te bedienen als mijn andere speakers.
Ik gebruik de google assistent op de JBL Link 10 voor het volgende:
- Lichten aansturen
- Spotify afspelen
- Muziek/Video streamen naar Chromecast TV
- Vragen stellen, timers zetten, standaard commando's
- Notificatie afspelenvan mijn Nest Hello Doorbel als er iemand aan de deur staat.

Ook voegde de JBL de nederlandse taal toe toen deze werd uitgebracht (had hem vantevoren al ingesteld op 2 talen)

"Als er inderdaad geen beperking zit aan het Google Home-component in dit soort speakers, vraag ik me af of de Google Home van Google zelf nog goed gaat blijven lopen"

In Amerika stunt Google regelmatig met 2 google Home mini's voor $60 of een standaard Google Home voor $80 terwijl mijn JBL Link 10 $150 was.
In NL is de standaard google home €149 tov €150 voor de JBL Link 10 in NL. Hierdoor zou het voor mij al helemaal een makkelijke keuze zijn.

[Reactie gewijzigd door Dutcharjan op 7 november 2018 12:22]

Zijn er i.c.m. met Google Assistant ook op elkaar afgestemde multi-speaker oplossingen voor grotere ruimten of moet ik als consument nog even wachten?
Ik denk dat Sonos daar nog steeds de beste oplossing voor is, in ieder geval voor thuisgebruik.
Sonos werkt in dat opzicht inderdaad heel fijn. Alleen jammer dat ze net naar buiten hebben gebracht dat Google assistent dit jaar niet meer uitrolt. Op het moment werkt Alexa wel op de Sonos one speakers (al moet je US als locatie instellen voordat het werkt), maar tot op heden begrijpt Alexa nog geen Nederlands. Dit is nog wel eens een gemis als je voor de kleintjes iets van kinderen voor kinderen wil aanzetten.. :)
Deze JBL's hebben chromecast ondersteuning, waardoor ze automatisch in een multi-room setup werken. Dit werkt onafhankelijk van de assistant functie. T.o.v. de sonos multiroom is Cast eenvoudiger uit te breiden, omdat het een protocol is dat door meerdere partijen geimplementeerd kan worden.

Mooie is ook dat binnenkort je een chromecast video kan koppelen in een chromecast audio multiroom setup, waardoor je de setup die aan je tv hangt ook mee kan pakken (dit was tot nu toe alleen met Sonos mogelijk).
Mooie is ook dat binnenkort je een chromecast video kan koppelen in een chromecast audio multiroom setup, waardoor je de setup die aan je tv hangt ook mee kan pakken (dit was tot nu toe alleen met Sonos mogelijk).

Heb je een link waar ik daar meer over kan lezen? Heb verscheidene chromecast., audio en video tegelijk aansturen met verschillende chromecasts is iets dat ik wel wil.
BV: The Next Web
On top of this, Google has announced multi-room speaker support for the Chromecast. In other words, you can sync your music across the entire house. The feature will drop later this year, but it’s currently unclear if this will only work on the latest Chromecast or if earlier models will have the feature too.
of
The Verge
This Chromecast is also getting the ability to act like a Chromecast Audio and let you play music in sync with other speakers connected to Google’s smart devices; that feature won’t launch until later this year, however.
of op ons eigen forum: https://gathering.tweaker...message/56720153#56720153


Het lijkt er trouwens wel op, dat de functie zich in eerste instantie limiteert tot de nieuwe chromecase (v2018), maar Google kennende zou het best naar de Gen2 chromecasts kunnen komen.
Anoniem: 310408
@RagaBaSH7 november 2018 13:29
Ik heb dat een aantal malen bij mensen mogen beluisteren en vind dit een bijzonder slecht uitgevoerde functie. Het is niet perfect synchroon en als je een deur open hebt staan hoor je de muziek gewoon twee keer. Dat probleem heb ik in mijn Sonos systeem met 12 speakers gewoon absoluut niet.
Ik snap je punt, maar dat is natuurlijk de afweging. Wil je een systeem waarbij je met minimale handmatige setup een hoge kwaliteit haalt, waardoor je jezelf ook direct verbindt aan hardware uit dat ecosysteem. Of kies je voor iets wat relatief low-cost is maar niet zonder tweaken dat kwaliteitsniveau haalt (uitgaande van bestaande audio/video-apparatuur gekoppeld aan €30-40 kostende cast-devices).

Ik ben zelf niet bereid om voor elke extra kamer waar ik audio wil hebben minimaal € 200 uit te geven. Misschien niet helemaal fair in het licht van de prijzen van deze JBL's, maar met een investering in 1 of 2 van deze JBL devices, kan je je multi-room setup wel tegen een stuk lagere kosten uitbreiden dan met Sonos.
Ik heb de JBL link 10 nu bijna 7 maanden in bezit en hij werkt als volwaardige google home speaker met JBL kwaliteit. dit betekent inderdaad zoals Ragabash aangeeft, met multiroom van google.
Er was toch ook een nieuw model met beeldscherm van JBL?

Edit:
JBL Link View voor circa $250,-

[Reactie gewijzigd door Sir_Hendro op 7 november 2018 10:08]

JBL zegt binnenkort ook met de Link Bar en Link View te komen, respectievelijk een soundbar en een speaker met scherm. Wanneer die producten uitkomen, is nog niet bekend.
Link Bar is niet meer voor dit jaar volgens de leveranciers:
https://www.androidpolice...ed-likely-wont-ship-year/
Aardig aan de prijs, aan de andere kant is de Google MAX ook niet echt goedkoop.
Vraag me wel af of er bij deze speakers nu nog verbeteringen zijn in de gevoeligheid van de microfoon of deze gelimiteerd is door strakke eisen van Google.

Vind de huidige prijsstelling van home wel een mooie middenweg. De geluidskwaliteit bij een radiostream is best redelijk. Je hebt voor het echte werk toch wel een betere home entertainment set staan desnoods kan je die nog voorzien met een chromecast via een HDMI input.
Ik heb nu een aantal maanden mijn google home aan de ene kant van mijn woonkamer en de JBL link 10 aan de andere kant. Ze reageren allebei wanneer ik ze aanspreek vanuit het midden van de kamer en waar de JBL een beter (of voller) geluid produceert dan de standaard google home.
Thanks voor de info !
Voor degene die binnenkort nog vliegen via Schiphol, daar kun je ze ook al een tijdje aanschaffen, de Link 10 en Link 20 dan, grotere modellen heb ik daar niet gezien.

Heb zelf de Link 20 2 maanden geleden meegenomen, aardig geluid, maar hij loopt op sommige software componenten achter op de Google speaker. Helaas loopt de Link 20 ook eenmaal in de 2 weken vast waardoor ik deze uit moet zetten en weer aan, dat is beetje jammer.
Ik ben wel heel erg benieuwd naar het verschil in kwaliteit tussen de nieuwe JBL charge 4 en de link 20.
Zit al een tijdje te twijfelen om de charge 4 te gaan kopen, maar als de kwaliteit van de link20 in de buurt komt dan denk ik toch dat daar mijn voorkeur naar uit gaat!
Ik heb de Charge 4 niet gehoord maar in Best Buy heb ik de Charge 3 en JBL Link 20 naast elkaar gehouden en de Charge 3 was iets beter.
Een voller geluid, meer bass maar ik denk dat geluid voor iedereen anders is.
Kijk dat is goed om te weten :) en inderdaad uit eindelijk is het je eigen gehoor die de doorslag gaat geven, maar ervaring van anderen is toch altijd fijn om te weten.

Wat vond je verder van de Link 20?
Een leuke speaker, zeker qua geluid aantrekkelijker dan de Link 10 maar toch heb ik de Link 10 gekocht vanwege het formaat.
Hoewel de Link 20 ook in een rugtas pakt, is de Link 10 meer portable in mijn ogen wat ik juist belangrijk vond.
De mic reageert goed, net als de google home speakers en qua design vind ik hem mooier.
Voelt stevig en robuust aan.
Ga ze eens in de winkel opzoeken om te kijken!
Thanks voor je info :)
Grappig dat ze nu pas uit komen. BCC heeft ze al bijna 2 weken in de winkel

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee