Intel kondigt Xeon met 28 cores voor workstations aan

Intel heeft maandag de Xeon W-3175X aangekondigd. De processor heeft 28 cores en is bedoeld voor krachtige workstations. De kloksnelheid is maximaal 4,3GHz in burstmodus en de processor komt in december uit.

De Xeon W-3175X is een Cascade Lake-processor die is gebaseerd op de Skylake-architectuur. De chip met 28 cores en 56 threads is het model dat Intel in juni demonstreerde tijdens een opvallende sessie op de Computex. Toen zei de fabrikant dat de chip op 5GHz liep. De kloksnelheid van de Xeon bedraagt echter maximaal 4,3GHz met Turbo Boost, dus op een enkele core. De chip krijgt verder een unlocked multiplier.

De processor zit op een moederbord met een lga3647-socket, en in ieder geval Asus en Gigabyte hebben aangekondigd met zulke moederborden te komen. Verdere details over de processor heeft Intel nog niet bekendgemaakt. Bij de eerdere demonstratie maakte Intel gebruik van een systeem met een 1600W-voeding en de processor werd gekoeld met een waterchiller.

Update, 17.30: Intel heeft meer specificaties bekendgemaakt. De processor loopt standaard op 3,1GHz en heeft een tdp van 255W. Daarnaast is er 38,5MB L3-cache en is er ondersteuning voor 68 pci-e-lanes en zeskanaals ddr4-2666-ram.

Intel Xeon 28 cores

ASUS Gigabyte Intel lga3647ASUS Gigabyte Intel lga3647

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

08-10-2018 • 17:08

77

Reacties (77)

77
75
55
3
0
12
Wijzig sortering
Heeft iemand een uitleg voor waarom het 28 cores zijn geworden?
Dat voelt als een vreemd getal. Meestal zijn het toch veelvouden van 2 of 3, lichtelijk gerelateerd aan hoeveel memorycontrollers je hebt.

Ik vraag me af of deze chips eigenlijk 32 cores heeft waarvan er 4 niet worden gebruikt. Misschien om de opbrengst te verbeteren (je schakelt op iedere chip de 4 slechtste cores uit zodat je een paar kleine foutjes in de chip kan tolereren zonder de hele chip weg te gooien), of misschien zijn die cores gereserveerd zijn voor intern gebruik.

Iemand die een goede verklaring heeft voor 28 cores?
28 cores is sinds Skykale gemeengoed, de 28 cores komen omdat Intel een 6x5 grid gebruik voor 30 "posities" waar een core zou kunnen liggen binnen de grid (eigenlijk is het een 6x6 grid voor 36 posities, maar 1 rij wordt ingenomen door zaken als UPI links en PCIE controllers). 2 posities worden echter ingenomen door de Memory controllers, waardoor je 28 posities overhoud voor de CPU cores. Zie https://en.wikichip.org/w...ake_sp_xcc_die_config.png

De 28 core versie is dus de "volle" chip, beschadigde chips zullen verkocht worden als 26,24,22 en 20 core versie's (in ieder geval op dit moment, daar de 18 tot 10 core weer een andere die layout hebben en de 8 tot 4 core ook, dit kan uiteraard in de nieuwe serie veranderen).

[Reactie gewijzigd door Dennism op 23 juli 2024 16:49]

Cores komen inderdaad in veelvouden van 2 of 4 (niet 3), maar 28 is gewoon 7x4. Oudere Xeons gingen tot 6x4.
Ikzelf heb een hex Pentium Pro staan (ALR Revolution 6x6).
Pentium Pro's kunnen alleen maar quad, maar deze zit zo in elkaar dat je twee setjes van 4 CPUs hebt, waarbij de 4e CPU van elk setje geen CPU is, maar het andere setje.
Mss dat dat hier ook zo is, 4 setjes van 8, waarbij de vier 8e CPUs de interconnect vormen.
(verder totaal ander tijdperk, maar goed voor t idee)

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 23 juli 2024 16:49]

Het aantal VRMs op het Gigabyte board zijn ronduit debiel 8)7
29 is inderdaad een uiterst OCD onvriendelijk getal. Maar dat is 28 cores ook. Ik wil 32 VRM's met 32 cores en 4,8GHz burstmodus anders komt dat spul hier het huis niet in. Bovendien missen er 4 geheugen slots en 7 PCI slots? Hoe verzin je het.
4 PCI-e slots is precies goed en CDO-vriendelijk.

Of eigenlijk liever 4,25 slots, je hebt ten slotte 68 lanes. Nee wacht .... Aargh :(
De CPU is gewoon een 8180 Platinum, heeft 48 PCIe lanes (4 voor de chipset), + 24 in de chipset, die Intel voor het gemak maar lijkt mee te tellen om er meer te hebben dan Threadripper. Wel rekening houden dat die 24 PCIe lanes verbonden zijn met 4 PCIe lanes aan de CPU en dus enigszins gebottlenecked zijn.
Ben benieuwd wat het TDP van de CPU is zal wel behoorlijk zijn zeker als je gaat overclocken zoals die 5GHz run op computex dan moet je er bijna een losse 1000 watt PSU voor hebben.

Met de huidige 7980 en een 2080 Ti was een single 1000 watt tijdens een OC sessie al niet voldoende meer om alles stabiel te houden.
Wie gaat dit soort chips nou overklokken?
Wie niet? Een 24-core versie is een stuk voordeliger, ook per hoeveelheid rekenkracht, en tenzij je per CPU voor licenties betaalt (tegenwoordig gaat er heel veel per core) of echt maximale capaciteit in 2U wilt hebben zijn dit soort chips puur voor de elite few. Dan ga je OC-en, stop je er 3 TB RAM in, en overdose je op de voeding en alle andere onderdelen. Because you can.
Wie niet? ik vermoed zo'n 99,9% van de gebruikers van de kopers van systemen met deze processoren niet aan overklokken denken. Die willen een betrouwbaar systeem hebben in hun server/workstation met support van de computervendor/leverancier.
En tja, die 0,1%, because they can indeed ;)
Deze kerel? https://www.youtube.com/watch?v=MIIAz3i7v1E ;)

[Reactie gewijzigd door SleutelMan op 23 juli 2024 16:49]

Mensen die 3DMark records willen breken. De meeste zullen dat niet doen. Maar mensen die bv die intel extreme chips kopen doen dat ook.
Ben benieuwd wat het TDP van de CPU is zal wel behoorlijk zijn zeker als je gaat overclocken zoals die 5GHz run op computex dan moet je er bijna een losse 1000 watt PSU voor hebben.

Voor computex gebruikte ze een 1600 watt PSU en een Water Chiller die gebruikt word voor het coolen van aquariums die volgensmij net niet groter was dan de hele pc zelf. Ofhuwel je gaat deze niet eens in de buurt krijgen van 5 ghz met top of the line watercooling
Die zitten hoogstwaarschijnlijk ook op het ASUS bord. Maar dan onder de cover.
Het zijn er inderdaad veel. Maar het demo-systeem had een 1600W voeding. Dat zegt natuurlijk al wat. En 28 cores op base 3.1GHz wordt natuurlijk ook warm. Een TDP van 255W en unlocked. Het demo-systeem was op 5GHz geklokt op alle cores en gebruikte een waterchiller om te koelen. Dat is logisch als je bedenkt dat deze processor 255W gebruikt in turbo, waar maar een paar cores naar de 4.3GHz gaan. Als alle cores naar de 4.3GHz gaan dat word het nog warmer, en alle 28 cores naar 5GHz is vrij extreem.
En dan wil je natuurlijk ook dat je systeem stabiel loopt, dus dan krijg je vrijwel automatisch meer VRMs voor '"cleanere" stroom. (Je kunt ook dit artikel eventjes doornemenhttps://www.hardwaresecre...tage-regulator-circuit/4/) Ook omdat dit een Xeon is, en dus op professioneel gebruik is gericht, zal het belang van stabiliteit op hogere kloksnelheden erg groot zijn geweest. Dat is een aanleiding tot meer VRMs.
Gigabyte board zal waarschijnlijk niet zo erg op OC zijn gericht. Dat ASUS bord wel. Waarschijnlijk zit er een grote VRM heatsink onder die cover.
Ik verwacht niet dat die 255W TDP in turbo modus is, TDP is natuurlijk geen verbruik maar het vermogen dat de koeloplossing moet kunnen verwerken om een bepaalde frequentie te garanderen. Intel specificeert TDP normaliteit altijd op de baseclock met een "High complexity" workload zoals ze het zelf noemen die alle cores belast.

Het kan dus best zijn dat het verbruik in maximale turbo een stuk lager is doordat er dan maar een paar cores belast worden dan bij een zware workload die de CPU tot baseclock laat zakken op alle cores.

Als je gaat overklokken zal die 255W TDP natuurlijk wel het raam uit gaan en heb je veel zwaardere koeling nodig en zal ook het verbruik niet mals zijn. Ik denk echter dan "unlocked" hier meer voor de sier op staat, maar weinig gebruikers zullen zo'n cpu actief zwaar gaan overklokken. Leuk voor een Linus filmpje, maar zakelijke gebruikers kiezen meestal voor zeker en stock settings.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 23 juli 2024 16:49]

Ik zou denken dat een moderne cpu in turbo modus net tijdelijk over zijn tdp mag gaan zolang hij niet te warm wordt en het gemiddelde verbruik maar binnen de norm past. Zo kan een korte intense taak snel afgehandeld worden. Als de werklast langer duurt wordt er weer wat lager geklokt om het verbruik te drukken.
Voor elke core ééntje is toch niet zo raar?
Als ik het zo vergelijk met de TR4 borden welke 32c 64t ondersteunen blijft het een enorme stroomvoorziening. Nu kan dit een prototype board zijn maar ik tel zo snel 29 chokes, de RoG Zenith Extreme (om er maar een te pakken) tel ik 8 chokes. Chokes != phases maar toch, het blijft een enorm aantal.
Ach, we vonden harddisks van 1TB ook onzinnig. "Wie gaat dat nou vol krijgen thuis?" ;)

Ik vond 10 jaar terug mijn dual dualcore Xeons al cool! (Had je mooi een quadcore!)
Als ik mag gokken heeft het Asus bord er net zo veel, alleen dan verstopt onder een heatsink zo te zien
de 12 dram sloten niet :+
Intel's Skylake poging om iets te maken wat op een Threadripper lijkt... leuk geprobeerd!

Wel grappig, een unlocked 'server' cpu.

[Reactie gewijzigd door S0epkip op 23 juli 2024 16:49]

Leuk geprobeerd, of misschien gewoon beter.
Lees vandaag in twekaers dat amd met tool komt of software de groep cores te laten gebruiken in games die rechtstreeks toegang tot het geheugen hebben, cores zitten schijnbaar in onder groepen waarbij 2 rechtstreeks toegang tot geheugen hebben en de andere via langzamere cache.
Als ik me niet vergis is de intel oplossing voor multicores anders en beter.

Maar goed de benchmarks zullen het wel laten zien.
Je bedoelt Intels aversie tegen infinity fabric?

nieuws: Intel ziet niets in aan elkaar plakken dies om aantal cores te verhogen

We gaan het zien inderdaad. Er zullen benchmarks zijn die of de een of de ander voordeel zal laten hebben.
hij zal waarschijnlijk sneller zijn dan de AMD 2990wx maar met een bijbehorende prijs.

intel heeft een mesh netwerk tussen de cores wat resulteert in minder latency

maar onder de streep boeit de exacte techniek niet, je kijkt naar prijs en prestatie. Met dit platform en de grote chips kan intel niet op prijs concurreren met de Threadrippers..
Niet perse beter, wel anders.

Of het beter is hangt veel af van wat je er mee gaat doen. Die extra latency bij AMD hoeft geen probleem te zijn. De prijs bij Intel hoeft ook geen probleem te zijn.
De latency is met een tool opgelost en later al vanuit de chipset driver
Uhm nee dat is helemaal niet opgelost, het is gereduceerd.
klopt, maar onder die mesh zitten ook 2 memory controllers, dus de intercore latency kan ook soms afhankelijk zijn van core - cache -geheugen allocatie.

https://itpeernetwork.int...architecture-data-center/

de geenratie hiervoor hadden ze zo ook al een interconnect probleem met hoge multicore, COD
https://www.google.be/sea...QCA#imgrc=_VVhDreCaX1DpM:

dus zoals steeds is er veel marketing blabla
Gezien dit een chip in W series is zal deze niet gepositioneerd zijn voor de server markts, maar voor de mid tot misschien high end Workstation markt.
Is dit de Intel Walletripper? Ik zag laatst bij een video van Linus dat hij er een kon uitproberen, de prijs is 10k en de performance was slechter dan de Threadripper.. Maar dat was wel een test model en nog niet de definitieve versie. Mag hopen voor Intel dat de processor 5x zo snel is als de Threadripper als ze het echt voor 10 duizend euro gaan verkopen
De cpu die linus in gebruik was. Was niet de cpu die hier staat. Het ging om zijn 28core HT xeon platinum cpu. Hij ging er vanuit dat de prestaties ongeveer gelijk zouden zijn vanwege het vergelijkbare skylake architectuur en en de clock die gelijk zouden zijn. Echter is deze wat hoger geklokt. Dus ben benieuwd naar de benchmarks. Bekijk het begin van die video en luister goed naar wat die zegt :)
Ze zijn prijzig, maar alsnog goedkoper dan de concurrerende SPARC en POWER chips.
Als dit platform kwa prijs kan concurreren met threadripper dan denk ik dat power users dit wel eens wat kunnen vinden.

Ik vrees alleen dat dit een veelvoud van threadripper zal kosten.

Bewijst maar weer dat Intel in emergency modus is. AMD bijblijven en zorgen dat ze niks hebben dat intel niet heeft, daarna op elke mogelijke manier bestrijden.
Intel Xeon Platinum 8180 Boxed - Prijzen € 10.199= Xeon W-3175X
dit is dus de zelfde CPU wat denk je zelf?
8)7
Gaat helemaal nergens over die prijzen. Een TR zou ik zelfs nog overwegen, maar dit wordt wel een hele kleine niche markt. Lijkt erop dat ze gewoon laten zien dat zij dit ook kunnen.

Ben benieuwd naar de benchmarks, als ze voor die prijs niet veel beter zijn dan een TR denk ik dat dit zelfs nog wel slechte PR voor ze kan worden.
Intel Xeon Platinum 8180 vs TR2 geeft je een idee . ze hebben de tdp met 50 watt verhoogt en de minimum frequentie iets op gehoogd het is een vrij even match ... alleen denk ik niet dat ze aan de prijs van een Treadripper 2 kunnen tippen .
Het probleem is als deze CPU dus te goedkoop wordt dan koopt niemand meer de duurdere xeons uit de patinum en gold serie ...
intel verkoop liever een berg een Intel Xeon Platinum en gold cpu's voor 4-13 K de stuk
lga 3647 was nooit bedoeld voor workstations en desktops, maar ze moeten wel. Dit is dezelde cpu als de komende high end anthousiast i9 28 core cpu. Dit wordt echt een duur platform om op in te stappen lol
lga 3647 Workstations zijn er voor zover ik weet al zo'n beetje sinds de release van het platform (volgens mij waren de HP Z8 een van de eerst aangekondigde machines), ik zou zeker niet zeggen dat dit platform nooit bedoeld is voor workstations (met een range van 4 tot 28 cores zeg ik zeker workstation en server markt), was dit namelijk het geval geweest dan was een lijn als bijvoorbeeld de HP Z8 range workstations (zelfs dual LGA 3647 voor maximaal 56 cores) er nooit geweest. Zie bijv. https://www8.hp.com/us/en...orkstations-z8/index.html maar ook bijv. de Dell Precision 7000 series.
je hebt gelijk, ze waren er wel al idd! Maar het is wel dankzij AMD dat ze met de xeon w met zo veel cores komen, (de single socket workstation cpu's liepen altijd wat achter op de multisocket cpu's qua cores) en de komende i9 of hoe hij ook gaat heten.

Ik was ok in de war want xeon-w single socket zat tot nu toe steeds op socket 2066, dit is de eerste 3647 W, duidelijk als reactie op AMD in het leven geroepen.
Dus 4,3 GHz *singlecore* boost is wat er overblijft zonder de 1 PK waterkoeler.

Nogal een verschil met 5 GHz op alle cores.
Vergeet de 2PK PSU niet die er nodig was voor die overclock...
4 CPU power connectoren, 2x 24pins ATX stroom? Wauw.
De ene 2 x 24 pins, de andere 1 x 24 + 4 x 8 + 1 x 6... blijkbaar hebben ze er nog niet zo'n idee van dat we juist omlaag moeten met electra consumptie.... :P
Anoniem: 84213 8 oktober 2018 17:37
Weet iemand wat voor koeler hiervoor bedacht is?
Lukt prima met Noctua toren waarschijnlijk of Enermax LiqTech TR4 360 (maar dan de Intel versie, die tegen die tijd zal uitkomen dan)

[Reactie gewijzigd door kr4t0s op 23 juli 2024 16:49]

Geen woord over de prijs. En dat is best wel een beetje zorgelijk, want NUMA betekent bij Intel toch al gauw Nearly Unlimited Money Assumed. De server variant hiervan schijnt rond de $20000 te kosten.
Maar klop aan bij IBM of Oracle voor een vergelijkbaar snelle server, en je betaalt nog meer.
De Xeon platinum kost 10K. Dat zal deze niet kosten denk ik.
Weet je het heel zeker? Nu Intel weet wordt aangemoedigd om wat beters te bieden, zetten ze in op het terugbrengen van marketing en promotie, zeker niet op prijs. Sterker nog, als je kijkt naar de inflatie en wat een cpu binnen de i3/i5/i7 serie kost over al de jaren, zie je een continu stijging. Ze gaan echt niet prijsstunten maar wijzen op de "72 echte lanes" en betere ipc per core en betere idle enzovoort, want Intel is nog steeds de beste en dus ga ja lekker dokken.
Als ie 10k of meer is, dan denk ik niet dat ze er heel veel gaan verkopen. Dat zou toch echt lastig te verdedigen tegenover de 2990WX. Die in precies hetzelfde segment gepositioneerd word.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.