Punkt maakt 'dumbphone' met 4g-ondersteuning

Het Zwitserse Punkt kondigt de MP02 aan, een telefoon met 2"-lcd die alleen geschikt is voor basale functies als bellen en sms'en, maar wel 4g ondersteunt. Het is de opvolger van de MP01, die alleen op 2g-netwerken werkte.

Onder de motorkap is de Punkt MP02 in feite wel een smartphone, het toestel heeft een Snapdragon 210-soc, 2GB ram, 16GB emmc-flashgeheugen en draait op Android 8.1. De software is echter zodanig aangepast dat er alleen basale functies beschikbaar zijn. Bovendien heeft het toestel een transflective lcd, dat geen kleuren weergeeft, maar wel goed afleesbaar is in de zon omdat het ook licht weerkaatst. Het scherm heeft een resolutie van 320x240 pixels.

Punkt voorziet de MP02 van BlackBerry-encryptie en ook nieuw is de mogelijkheid om berichten in een thread weer te geven op de telefoon. Naast bellen en sms'en is het mogelijk om notities te maken op de telefoon, er is een klok met functies zoals een wekker, alarm en stopwatch aanwezig, net als een rekenmachine en een agenda. Het toestel kan ook gebruikt worden als wifihotspot.

De afmetingen van de MP02 zijn 117x51x14,4mm, het toestel weegt 100 gram. De behuizing is gemaakt van kunststof en de telefoon is spatwaterdicht. Er is ruimte voor één nanosimkaart en de accu met een capaciteit van 1280mAh is volgens de fabrikant goed voor een standbytijd van twaalf dagen of ruim vier uur bellen.

Punkt bracht eerder al de vergelijkbare MP01 uit, die alleen op 2g werkt. Sommige providers beginnen intussen met het uitschakelen van 2g-netwerken, dat deed AT&T bijvoorbeeld in de VS. Punkt verkoopt de MP02 voor 329 euro.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

19-09-2018 • 09:18

103 Linkedin

Submitter: Dancing_Animal

Reacties (103)

103
103
66
1
0
28
Wijzig sortering
Voor dit geld kun je dan beter de Nokia 8110 kopen. Deze heeft dezelfde hardware, een grotere accu, soortgelijke afmetingen en gewichten en een kleurenscherm met dezelfde resolutie. Echter kost deze nog geen 70 euro. Enig verschil is dat hier KaiOs op draait. Echter zijn alle functies van de MP02 hierop ook gewoon aanwezig, inc de wifi hotspot!

[Reactie gewijzigd door Theo op 19 september 2018 09:40]

Nou ik ben op zoek naar een goede feature phone, een dumb phone is te dom, een smart phone is te slim, maar er tussen in. Zoiets als de telefoons van 10 jaar terug, a la Nokia 6300, maar zonder de beperkingen van de modellen die Nokia nu verkoopt zoals de 230. Deze beperkingen zijn o.a. het niet kunnen beheren van de contactenlijst via de PC, een zeer beperkt oproepenlog (enkel het aantal gesprekken, tijdstip en duur staan niet in het log, etc. etc.)
Weet je of de Nokia 8110 vrij is van die beperkingen die ik met de Nokia 230 heb meegemaakt?
Voor zover ik weet is de oproepenlog wel gewoon zoals een logbestand; dus een lijst met recente nummers die gebeld zijn of die je gebeld hebt.

Maar een telefoonboek kunnen beheren vanaf de pc dat ben ik nog niet tegengekomen. Ben er bang voor dat dat geen optie (meer) is van Nokia...

* Theo doet ook verlangen naar telefoons van tien jaar terug. Geen tafelblad in je broekzak, wel weken zonder lader kunnen en gewoon een telefoon dicht kunnen klappen.
Tja, tien jaar geleden had je volop telefoons waarbij je het telefoonboek / adressenboekje kon synchroniseren, maar in de praktijk werkte het heel vaak net niet goed en had je ineens alles er dubbel in staan bijvoorbeeld. Dat is het eerste waar ik aan moet denken als ik dit lees. En daar heb ik absoluut geen nostaligsche gevoelens bij ;)

Ik zette nogal eens dat soort 'telefoonboekjes' over naar nieuwe telefoons, voor familie, klanten en kennissen, meestal met als tussenstap een backup op een Mac of PC. Je liep tegen de meest complexe situaties aan, met vage bugs en verschillende versies die niet wilden communiceren.
8110 kan adressen van o.a. je google account importeren.

Geen software om dingen via je PC aan te passen (dat mis ik ook nog) verder is een een prima hybrid tussen smart en dom phone.
Ik weet niet waarom precies je geen smartphone wilt. Maar als ie alleen maar te slim is, kan je ook de slimme functies naar behoefte al dan niet gebruiken.
Ikzelf gebruik een Samsung S4 Mini, en dan alles uitgezet behalve spraak/sms (geen data).
Niet al te groot/zwaar, 2 weken standby, maar ik kan desnoods toch alle funky dingen doen als camera/websurfen/mail/VoIP/navigatie/CardDAV/rsync etc.
Wel is het handig als je er eentje neemt met LineageOS ROM, dan heb je een mooie schone basis zonder bloat (vooral de Google apps lijken mij veel te slim).
Je moet er natuurlijk wel zin in hebben hem zo te tweaken/inrichten totdat ie uiteindelijk doet wat alleen jij wilt.
Neem een Huawei en zet het op ultrabatterij bespaarstand zou ik zeggen.
Ik denk eerlijk gezegd dat Blackberry Secure hier een verkoopargument kan zijn t.o.v. de Nokia.

Dit lijkt me een niche-apparaat voor een niche-markt.

Edit: eigenlijk helemaal niet zo vergelijkbaar met de Nokia
- 4 x zoveel RAM
- 4 x zoveel opslaggeheugen
- nieuwere cpu
- GPS
- Android AOSP
- Gorilla glass

[Reactie gewijzigd door oef! op 19 september 2018 09:55]

Het is een beetje een overdreven spec voor een 'dumbphone'. Ik heb zelf de indruk dat ze van plan zijn hem met updates iets minder 'dumb' te maken.

Iemand op Twitter vroeg waarom er een GPS op zit. Het antwoord: "Hi there, for now GPS is used for local time and hotspot."

Dat for now suggereert iets, maar het is jammer dat we daar niet meer over lezen/horen. Een maps functie interesseert me niet. maar ondersteuning voor Signal of WhatsApp protocollen dan weer wel.
Dit inderdaad, ik heb nog een motorola fone f3 e-ink display toestel liggen wat hier enigszins op lijkt, op een toestel als dit zal je niet vaak je scherm kijken en het scherm is zodanig klein en lage resolutie dat het sowieso weinig stroom gebruikt en ik mij dus afvraag hoeveel een transflective lcd vs reguliere LCD (met sensoren die het scherm laten oplichten bij aanraking/oppakken) verschilt in verbruikt als de transflective ook continue aanstaat (anders zie ik het nu van de trasflective lcd niet in). Ja je hebt goede zichtbaarheid in direct zonlicht, maar laten we eerlijk zijn 99% van de tijd gebruik je hem binnen of in een beschutte omgeving (restaurant, OV.. "auto" -navigatie).
Heb je geen kleuren maar wel betere zichtbaarheid buiten.
Al is de prijs het zelfde, kies ik alsnog voor de Nokia.
De kwaliteit van het scherm is afwachten, maar mss werkt ie zonder backlight ook goed bij indirect daglicht of lamplicht. Dan zou alleen in het donker de backlight aan hoeven.
Backlight verbruikt doorgaans het meest van alle componenten in n telefoon, transflective zonder backlight zou dan veel minder kunnen verbruiken dan transmissive met backlight.

Dus dat zou een bijkomend voordeel kunnen zijn, ook als die transflective niet altijd aan zou staan.
Wat de impact daarvan is op totale accuduur, hangt dan natuurlijk wel af van hoe vaak je hem (het scherm) gebruikt.
Constant aan betekent ook dat de display drivers constant aan staan en de cpu constant data moet aanvoeren, dus het is natuurlijk niet puur de backlight die dan voor verbruik zorgt maar wel groten deels. Grootste probleem is wel dat je ook kleur opgeeft. Dit scherm in monochroom/grijstinten.
Alleen jammer van het schuivende klepje :-(
Ms ik het punt van deze telefoon nou? Waarom dan 4g op zo'n telefoon? Als je toch niet naar Spotify, Youtube of een ander medium kan luisteren?

Als iemand een idee heeft, dan lees ik het graag :)
2G wordt uitgefaseerd, en in sommige (stedelijke) gebieden ook 3G. Het ondersteunen van 4G zorgt dus voor beter bereik, in dit geval niet zozeer sneller internet.

Edit: Ter illustratie het 2G netwerk van Vodafone in het oosten van het land (en andere plekken) laat redelijk wat gaten zien. Tele2 heeft bijvoorbeeld helemaal geen ondersteuning meer voor 2G. Ondersteuning van 4G komt in ieder geval je providerkeuze ten goede.

https://www.google.com/ma...%2C6.204479365294446&z=10

[Reactie gewijzigd door kipppertje op 19 september 2018 10:42]

In Nederland (Europa) zal 2g vermoedelijk nog wel lang in de lucht blijven. Het wordt nog veel gebruikt in de infrastructuur. De informatie panelen bij bus en tram haltes bijvoorbeeld. Voordeel van 2 g is dat het maar een beperkte bandbreedte gebruikt en weinig energie vraagt.
Er zijn gebieden in Nederland waar de dekking van 2G niet geweldig is (zeker als je bijvoorbeeld naar andere providers kijkt dan KPN). Het zou best kunnen zijn dat KPN 2G nog lang in de lucht houdt, maar T-Mobile en Vodafone het uit gaan faseren omdat het niet meer rendabel is.
Hoe dan ook, meer frequenties is meer bereik.
Niet alle informatiepanelen bij bus- en tramhaltes gebruiken 2G (een aardig wel, maar er zijn er ook die een andere communicatietechniek gebruiken), maar inderdaad wordt het nog volop gebruikt. Er zijn bijv. winkels die dusdanig gebouwd zijn dat het bereik er absurd slecht is en je met drie streepjes 2G al heel wat hebt. EkoPlaza in Almere-Stad is daar een voorbeeld van, maar ook Deen in Almere-Haven, Dirk in Hilversum, Bristol in Hilversum... en zo kan ik er nog wel meer opnoemen. Dus laat ze het voorlopig maar in de lucht houden zolang ze nog niet voor voldoende 4G-bereik in dat soort gebouwen hebben gezorgd.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 19 september 2018 13:10]

Wat zijn jou bronnen voor het uitfaseren van 2G? Er is heel veel M2M communicatie die over gprs gaat.
Ik kon de volgende artikelen vinden, niet allen gaan over 2G, maar ook over 3G:

nieuws: Vodafone stopt over twee jaar met aanbieden 3g
nieuws: KPN komt volgend jaar met opvolger van 2g voor slimme meters en pinau...

https://community.t-mobil...en-3g-bij-t-mobile-297899

In de laatste staan de eerste twee ook weer gelinkt zie ik nu.
De eerste twee bronnen vermelden juist dat 2 en 3g voorlopig nog in de lucht (moeten) blijven.
Ik zou hem dan als hotspot gebruiken voor laptop en tablet.

Alleen vraag ik me af hoe lang die het volhoudt als hotspot apparaat.

[Reactie gewijzigd door SeenD op 19 september 2018 09:24]

Nou als die de toeters en bellen niet heeft die typisch de batterijen leegzuigen van moderne smartphones, zou ik hopen dat je toch ergens een voordeel hebt (qua battery life bvb)...
Laatste alinea van het artikel:
Punkt bracht eerder al de vergelijkbare MP01 uit, die alleen op 2g werkt. Sommige providers beginnen intussen met het uitschakelen van 2g-netwerken, dat deed AT&T bijvoorbeeld in de VS. Punkt verkoopt de MP02 voor 329 euro.
2g gaat langzaam maar zeker worden uitgefaseert, dus dan moet je wel naar 4g als je een beetje future-proof wil zijn.
Tegen de tijd dat alles uitgefaseerd is, werkt deze telefoon waarschijnlijk niet meer.. :-p
Voor de wifi hotspot!
Ik vind het wel een mooi ding, dat het alsnog Android is is wel jammer en volgens mij ook niet nodig.
Muziek streamen is de enige functionaliteit die ik mis.
Welk os heb je dan liever?
Gewoon een kale linux versie, de meegeleverde android apps zijn zo simpel dat die ook vrij eenvoudig voor linux zonder Android laag te bouwen zouden zijn, waarschijnlijk zijn ze zelfs al wel open source ergens beschikbaar.
Toekomstbestendigheid.
4G betekend niet alleen sneller internet dan 3G (of 2G), het is de hele transportlaag die anders werkt. Ook voor spraak.

Mobiele telefonie generaties zijn niet per definitie compatibel met elkaar. Nieuwere telefoons die geschikt zijn voor 4G kunenn wel met oudere netwerken overweg. maar oude telefoon niet met de nieuwere. Om je "oude" 2G nog te kunnen laten werken, moeten mobiele providers de 2G antennes laten staan (en ondersteunen / onderhouden). Dus heb je nu bijvoorbeeld in een mast van KPN meerdere antennes en apperatuur hangen. Uiteindelijk zullen ze wanneer het aantal gebruikers onder een bepaalde grens komt, de support voor de oudere versie dus gaan laten vallen.
Maar die 2G-antennes blijven ook overeind omdat er nog steeds winkels en gebouwen zijn waar je alleen 2G kunt krijgen. Dus zolang ze er niks aan doen om het 4G-signaal daar te krijgen, moeten ze 2G wel in de lucht houden want anders hebben mensen daar helemaal geen bereik meer.
Niet alle landen gebruiken alleen 2G voor spraak.
In bijvoorbeeld Japan heb je geen 2G netwerk en worden alleen 3G en 4G gebruikt.
Voor Nederland maakt het nu nog niet zoveel uit, maar ook hier zal 2G een keer verdwijnen....denk ik
In Japan heb je wel een soort van 2G: EDGE.
In de voorlaatste zin van het artikel zit je antwoord verscholen:
Sommige providers beginnen intussen met het uitschakelen van 2g-netwerken, dat deed AT&T bijvoorbeeld in de VS.

[Reactie gewijzigd door LordPan op 19 september 2018 09:26]

Ik denk om de telefoon een beetje future proof te houden, providers schakelen (zoals in het artikel beschreven) de 2G netwerken uit.
Zoals al in het artikel is aangegeven

"Sommige providers beginnen intussen met het uitschakelen van 2g-netwerken, dat deed AT&T bijvoorbeeld in de VS."

Deze telefoon is er dus puur omdat de oude technologie word uitgefaseerd. Met 4G is er weer ondersteuning voor vele jaren.

[Reactie gewijzigd door Burning op 19 september 2018 09:28]

Inhoudelijk kan ik deze telefoon niet beoordelen, ik zou deze telefoon sowieso niet kopen maar ik kan me voorstellen dat wij een bepaalde punt bereiken dat overstappen naar recente technology goedkoper of praktischer is ondanks dat het overkill is.

Je zie bijvoorbeeld ook geen usb sticks met 1GB geheugen meer
VoLTE ondersteuning, met name omdat providers zoals Tele2 alleen een 4G netwerk hebben. Dat zal meer gemeengoed worden, in de loop van tijd.
tele2 heeft ook nog gewoon 3g hoor, mijn telefoon schakelt regelmatig over op 3g. ze bieden alleen geen abbo's meer aan met 3g

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 20 september 2018 09:30]

Je schakelt dan naar het T-mobile netwerk. Die verzorgen 3G voor Tele2. Vanwege de hoge kosten eist Tele2 dan ook dat je een 4G-compatibele telefoon gebruikt.
ah oke op die manier.
Anders mag je niet op het netwerk van Tele2 :P

Daarnaast is het bereik op 4G beter, en heb je de mogelijkheid tot VoLTE
Staat gewoon in de tekst. 2G wordt steeds vaker uitgezet door providers.
Ms ik het punt van deze telefoon nou? Waarom dan 4g op zo'n telefoon? Als je toch niet naar Spotify, Youtube of een ander medium kan luisteren?

Als iemand een idee heeft, dan lees ik het graag :)
Omdat providers als Tele2 de toegang blokkeren als je geen 4G telefoon hebt, en het daarnaast (vrijwel) even 'zuinig' is als 2G.
De bedoeling van een uitgeklede telefoon is natuurlijk de veiligheid. Als hotspot kan deze telefoon veiliger de data versturen dan elke andere android, daar mogelijk spyware opzit.
Ms ik het punt van deze telefoon nou? Waarom dan 4g op zo'n telefoon?
Voor betere dekking (waar het druk is en voor de toekomst) en geluids-kwaliteit.

Maar ik had enkele tientjes verwacht geen honderden Euro's, hij is duurder dan mijn smart phone.
Ik dacht "oh dit is perfect voor op een festival" maar ik vind 329,- wel ietwat overdreven
Haha ja wtf, voor hetzelfde geld heb je die Pocophone F1.
En die heeft, net als deze Punkt-telefoon, een standby-duur van 12 dagen? Nou, nee dus. Dus je krijgt wel meer telefoon voor dat geld, maar niet álles is beter.
Kwestie van data/wifi uit zetten (net als de Punkt), dan halen "gewone" smartphones dat ook wel.
Mijn Galaxy S4 Mini met originele accu haalt iig 2 weken.
LG G2 en Xperia Z3 halen 5 weken ofzo (nieuwere weet ik niet uit mn hoofd).
Maar het punt is dat de Punkt mét Wi-Fi aan 12 dagen standby haalt.
maar die koop je niet als je een telefoon als deze wilt. het idee van deze telefoon is juist dat je een simpele telefoon hebt waar je mee kunt bellen en smsen. al vind ik dan 329 euro nog wel te duur
Precies wat ik dus dacht. Ik wil al langer een tweede telefoon voor alleen bellen, maar €329 is dan weer debiel duur. Voor €329 kan je gewoon een mid-range Chinese telefoon voor kopen...
Zelfs een Samsung A8 is goedkoper en waterdicht :?
Kun je net zo goed bijv een ALCATEL Pixi 3 halen, onder de 35 euro
Kan ja. Om hem vervolgens tegen de muur te gooien omdat Android 4.4. ruk is en de touchscreens op deze goedkope toestellen lomp en traag reageren.
Maar maakt dat uit voor een 'festivalphone'?
Ik heb het nooit over een festivalphone gehad ;)
De reactie waar je op reageerde was die van Jay47 die reageerde op de reactie van ferragosto die het over een festivalphone had...
Dan is een Nokia 8110 een beter idee. Met een beetje mazzel is Whatsapp ook op korte termijn beschikbaar en dan heb je voor ongeveer 80,- een echte festivalproof telefoon.
De afzetmarkt voor dit toestel, zeker in combinatie met deze absurd hoge prijs is simpelweg 0!

Het is eerder een proof of concept van zijn designtalenten (alhoewel dat bij deze telefoon ook weer te betwisten valt) dan een poging een serieuze telefoon te maken.
Dat is een statussymbool voor mensen die geen nood hebben aan een smartphone. Hiermee kan je als CEO gezien worden, met een telefoon van €35 is dat toch wat minder.
€329,- is nou niet echt een prijs voor een dumbphone.... :+
Ik weet niet wat hier een dumbphone aan is? Voor zover ik weet hebben dumbphones nog nooit 4G gehad, laat staan de beschikking over het opzetten van een Wi-Fi-hotspot. Mijn 'dumbphone' Motorola Razr V6 Maxx SE (mijn back-uptelefoon) kan dat allemaal niet. Dus zo 'dumb' is 'ie dan toch weer niet.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 19 september 2018 13:21]

Hier kan je de pocophone F1 voor kopen...... 8)7
Die ook een standby-tijd van 12 dagen heeft... precies, heel vergelijkbaar. [/s]
Bedrijf dat een prijs heeft berekend om alle r&d kosten met hun eerste telefoon terug te verdienen.
Maar dit is niet hun eerste telefoon, dit is hun tweede telefoon...
Ik snap 'm ook niet. Maak dat dan met een grotere accu zodat je standby-tijden van een maand of dergelijke kunt waarmaken.
4u gesprekstijd? Dat is wel enorm zwak... De revamp van de Nokia 3310 zit op 20+ uur gesprekstijd om maar even te vergelijken, en heeft wel een kleurenscherm, internet, ...
Het concept, graag! maar 4 uur bellen? en die prijs? 8)7 8)7 8)7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee