Microsoft laat vanaf eind oktober geen nieuwe Windows 8-apps meer toe tot Store

Microsoft heeft bekendgemaakt dat het vanaf 31 oktober geen nieuwe apps voor Windows 8 of 8.1 en Windows Phone 8 meer accepteert in zijn Store. In een vervolgstap stopt het Redmondse bedrijf ook met het verspreiden van updates.

"Als onderdeel van onze Windows device life cycle, zal de Microsoft Store binnenkort stoppen met het accepteren van nieuwe apps met xap- en appx-pakketten voor Windows Phone 8.x en eerder of Windows 8/8.1", schrijft Microsoft in een aankondiging. Concreet betekent die wijziging dat het vanaf 31 oktober niet meer mogelijk is om nieuwe apps voor die platformen in de Store te plaatsen. Bestaande apps merken hier volgens Microsoft niets van.

Vervolgens zal het vanaf 1 juli 2019 niet langer mogelijk zijn om app-updates uit te brengen naar apparaten met Windows Phone 8.x en ouder. Microsoft legt uit dat die updates nog wel gepubliceerd kunnen worden, maar dat het ze alleen naar apparaten met Windows 10 zal verspreiden. Uiteindelijk zullen ook updates voor desktopapps stopgezet worden.

Dat gebeurt op 1 juli 2023. Vanaf dat moment verspreidt Microsoft ook geen updates meer naar apparaten met Windows 8 of 8.1, maar alleen nog naar Windows 10-apparaten. Microsoft raadt ontwikkelaars aan hun app over te zetten naar een uwp-variant. De mainstream-ondersteuning voor Windows 8.1 stopte aan het begin van dit jaar. Beveiligingsupdates komen nog uit tot 2023.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

21-08-2018 • 08:31

103 Linkedin

Reacties (103)

Wijzig sortering
Toevallig gisteren een PC terug gezet van Windows 10 naar de oorspronkelijke Windows 8.1.

Reden was dat niet alle hardware meer ondersteund werd sinds de nieuwste Windows 10 update. PC werd daarna ook super traag.

Eerst een volledige schone Windows 10 installatie gedaan met de nieuwste updates erin, maar hij bleef na die schone installatie traag en videokaart werd niet goed herkend.

Als Microsoft er nou eerst eens er voor zorgt dat Windows 10 gewoon goed blijft werken op computers die allemaal opgewaardeerd zijn naar Windows 10. Daarna mogen ze pas dit soort acties doen.

Hiermee gaan ze mensen dwingen om min of meer een andere computer te kopen.

Ik begin zelf een steeds meer hekel te krijgen aan Microsoft/ Microschoft.
Je maakt Microsoft verantwoordelijk voor alle PC hardware die afgelopen 10 jaar is verkocht. Als je een niet mainstream videokaart hebt, moet je bij de leverancier daarvan zijn. Ik heb van alles naar W10 geupgrade zonder dit soort problemen. Tot een 9 jaar oud Atom netbookje toe.
Die Atom netbooks missen anders wel degelijk hun videoversnelling vanaf een bepaalde Windows 10 update, waardoor alle beeldopbouw ontiegelijk traag gaat en ik de vele netbookjes die ik heb gehad maar op Windows 7 heb gelaten.
Hangt van de Atom serie af geloof ik, mijn Broadwell gebaseerde Atom heeft in ieder geval nergens last van. Ik dacht dat het de oudere (D-series?) Atom processors zijn, die zijn volgens mij ook al een kleine 10 jaar oud.
Deels mee eens. Microsoft is natuurlijk overgestapt op een hele andere manier van OS-ontwikkeling en veroorzaakt een deel van het probleem. Ze hebben je op een agressieve manier geprobeerd om over te halen om Windows 10 te installeren zonder dat iedereen zich goed kon realiseren of informeren of oudere apparatuur nog wel ondersteund zou worden. Ervaren gebruikers konden hiermee misschien wel omgaan maar veel gewone gebruikers hadden van de ene op de andere dag ineens Windows 10 op hun PC staan en worden er bij een update van Windows 10 mee geconfronteerd dat oudere apparatuur niet meer ondersteund wordt.
Altijd makkelijk om MS de schuld te geven, in plaats van de betreffende fabrikant van de hardware te benaderen voor Win10 drivers.
Oude hardware heeft een bepaalde shelf life mbt driver support, en daar kan MS niks aan doen.

En maar basis drivers blijven schrijven voor oude meuk, daar heeft MS ook geen zin in.
Move on, of blijf hangen op een oudere versie van Windows.

En nee.... De campagne voor W10 verdient zeker niet de hoofdprijs......
Ach... andersom geldt de redenatie natuurlijk net zo goed: je kan een hardwarefabrikant niet verantwoordelijk maken voor alle toekomstige versies van operating systems. Ik kan me goed voorstellen dat een fabrikant geen behoefte meer heeft nieuwe drivers te ontwikkelen voor hardware die ze tien jaar geleden voor het laatst verkocht hebben. Je kocht het met ondersteuning voor Windows XP of Windows 7 ofzo, niet voor ondersteuning van Windows 10.
Precies.

Voor beide fabrikanten is het niet te verwachten dat ze toch het 'einde der tijden' standaard drivers uit blijven brengen voor oude (en soms obsolute) hardware.

Helaas is het wel zo dat dit soms al voor hardware van een paar jaar oud geldt. HP is er een meester in om b.v. printers van een jaar oud al niet meer te ondersteunen als er net na de release een nieuw OS uitkomt....
Het gaat hierom een pc van maximaal 4 jaar oud.
Leeftijd van de pc maakt niet uit, het gaat erom dat de fabrikant van de PC zijn drivers op orde heeft voor het OS wat werd meegeleverd.
Als je dan geluk hebt, en de fabrikant is coulant genoeg, maken ze ook drivers voor het meest recente OS. In dit geval Windows 10.

Als je pech hebt, en ze gebruiken eigen hardware i.p.v. iets 'off the Asia shelf', dan ben je de sjaak.

Een tip is eens te kijken wat er nu exact inzit qua hardware, en waar Windows over moppert.
Ben een beetje geluk kun je via de orginele fabrikant van het betreffende stukje hardware in ieder geval basis drivers downloaden.

Zo heb ik mijn 10 jaar oude Athlon ook op W10 draaien, tot en met de laatse update.
Het kan wel, en voor een Tweaker een uitdaging toch? ;)
Sorry, maar de fabrikant is per definitie verantwoordelijk voor het driver onderhoud. Dat staat gewoon in de overeenkomst die de fabrikant heeft met Microsoft.
Tot in lengte van jaren?
Tot zo lang als de fabrikant dat wil. Maar met dus mogelijk het gevolg dat ontevreden klanten weggaan. De meeste fabrikanten doen het ook best netjes, zie Dell bijvoorbeeld met een hele riedel Meltdown-patched BIOSen tot en met Sandy Bridge aan toe. Anderen wat minder, maar dat is de schuld van het OS toch niet? Het is namelijk prima mogelijk, dat de hardwarefabrikant het niet doet kun je moeilijk op MS afschuiven.
Je zegt eigenlijk hetzelfde als pauldaytone, waar ik op reageer...
Ik ben het er ook wel mee eens, maar ik vind niet dat je fabrikanten volledig verantwoordelijk kan stellen voor de drivers als die bijv. van plan waren om hun ondersteuning te stoppen na Windows 7 terwijl MS bij heel veel mensen als het ware ongevraagd hun Windowsversie heeft geüpgrade.
Wanneer je een oud OS draait en een upgrade doet naar Win10, scant Microsoft je hardware voor compatibiliteit. En je krijgt een negatief advies wanneer er problemen zijn. Echter, tegenwoordig kun je ook een clean install doen en dan gebeurt die check niet.
Wanneer je een oud OS draait en een upgrade doet naar Win10, scant Microsoft je hardware voor compatibiliteit. En je krijgt een negatief advies wanneer er problemen zijn.
Maar als alles goed wordt bevonden kun je alsnog een clean install doen die dan vlekkeloos zou moeten (blijven) werken. En dat gaat niet altijd goed want MS brengt updates uit met invloed op het totaal.
Ook niet helemaal waar. Binnen Windows 10 heb je nu versies. En wanneer nieuwe versies uitkomen, wordt soms oude hardware gedesupport. Dat is inderdaad iets wat niet altijd duidelijk wordt vermeldt, maar wanneer je "gewoon" Windows Update volgt, dan wordt die nieuwe versie niet geinstalleerd voor jou. Ga je dan toch een clean install doen (waarbij je altijd de laatste Windows versie krijgt), dan gaat het dus weer fout.

Even off topic is het wel frapant hoe vaak mensen een Windows clean install doen ten op zicht van Apple, waar het lang niet zo vaak gebeurd.
Ook niet helemaal waar. Binnen Windows 10 heb je nu versies. En wanneer nieuwe versies uitkomen, wordt soms oude hardware gedesupport. Dat is inderdaad iets wat niet altijd duidelijk wordt vermeldt,
Checken of de hardware het aankan en clean install doen stamt vooral uit de tijd dat we net over gingen van 8.1 naar 10. Anno vandaag een clean install doen is inderdaad wat anders en dan zou je wellicht niet door de checkronde komen.
Als er met de clean install upgrade vanuit een ouder OS blijkbaar een check cyclus wordt doorlopen, dan zou dit dus ook bij de update kunnen plaatsvinden. Ik weet het, dit maakt die update niet sneller. Maar de huidige W10 systemen zijn een keer EOL. Als we er vanuit gaan dat veel eigenaren hierop niet anticiperen zal een percentage van hen een vervelende update ervaring hebben. Het lastige is dat dit laatste beklijft, hoe lang het systeem ook probleemloos heeft gedraaid.

Met een check vooraf heeft Microsoft, wat je zegt, in ieder geval de gelegenheid om een signaal aan de gebruiker afgeven, en kan het bedrijf de update op dat systeem tegenhouden. Wil Microsoft ook niet, dat snap ik wel. Het mechanisme dat een probleemloos systeem na een update in een probleembak verandert zal bij gebruikers heel slecht gaan vallen. De reactie van hotabibber laat zien hoe dit bij mensen werkt, wat we er zelf ook van vinden.

Blijkbaar begint nu de oudste groep hardware die naar W10 is gemigreerd om te vallen. Ik hoop dat Microsoft dit wat aandacht gaat geven. Dat kan heel wat terechte/onterechte ontevreden gezichten voorkomen.

[Reactie gewijzigd door teacup op 21 augustus 2018 21:06]

Heb toch duidelijk te maken gehad met diverse computers die bij een bepaalde update van Win 10 bleven hangen. Konden niet worden geupdate. Want blijkbaar missende drivers? Einde station :(
Wanneer je een oud OS draait en een upgrade doet naar Win10, scant Microsoft je hardware voor compatibiliteit. En je krijgt een negatief advies wanneer er problemen zijn. Echter, tegenwoordig kun je ook een clean install doen en dan gebeurt die check niet.

En men doet het ook niet bij de verplichte feauture updates. Elke keer na zo'n spring/fall update ben ik mijn videokaart weer kwijt en draai ipv 3 monitoren op eentje met low res totdat ik handmatig mijn videokaart driver weer op die van NVidia (dus geen obscuur type :) ) zet.

Ik vermoed dat ze het doen, juist om te voorkomen dat er een potentieel conflict is tussen de NVIdia kaart en MS software wardoor de PC zou BSOD'en na upgrade, maar het is wel vervelend.
Zo extreem anders is windows 10 niet in vergelijking met windows 8(.1).
Nee, maar daar gaat het natuurlijk niet om...
Zo werkt het natuurlijk niet. De wereld om je heen verandert ook en daar zullen besturingssystemen ook op aangepast moeten worden en lekken zullen gepatcht moeten worden. Die lekken zijn niet alleen het gevolg van eigen programmeerwerk maar ook door dat van anderen. Een update- en upgradevrij besturingssysteem is een utopie. En Linux is dan ook geen heilige graal. Dagelijks kun je updates installeren en als een keer misgaat mag je je verdiepen in de syntaxen van de command line. het komt niet weer vanzelf goed zoals in Windows. Daarnaast ontbreken er nog heel veel professionele softwarepakketten voor Linux.
Ik wil maar zeggen dat de computertechniek nog heel erg in de kinderschoenen staat. Bijvoorbeeld auto's of vliegtuigen bestaan al meer dan een eeuw en zijn daarom al aardig uitontwikkeld. Ook in auto's zit tegenwoordig een computer (..) die gedurende de leeftijd van de auto eigenlijk geen updates nodig heeft. (behalve als de fabrikanten sjoemelen met de software) Wellicht zal er over een aantal decennia een tijdperk aanbreken waarin je een computer gedurende zijn leeftijd niet meer hoeft updaten.
De computer in mijn auto krijgt wel degelijk updates. Ieder jaar bij de beurt en tussendoor als men kritieke fouten heeft gevonden. Ik heb geen Tesla. Daarnaast zitten er nog genoeg fouten in de software van de auto die gewoon niet gepatcht worden omdat ze niet storend genoeg zijn.
Het is dus niet zo dat computers in auto’s niet of nauwelijks ge-update worden omdat ze foutloos zijn, maar omdat de meeste automerken een updatebeleid van likmevestje hebben.
Dat moet dan haast wel aan die niet-ondersteunde hardware liggen (hoe oud en wat is dat dan?) Mijn ervaring met een aantal computers in mijn directe omgeving is namelijk dat Win10 sneller is dan versie 8 / 8.1 en minder resources vraagt. Raar dus dat het bij jou anders gaat.
De computer is een HP computer van nog geen 4 jaar oud waar Windows 8.1 op zat. Wel een heel goedkoop model van net 300 euro helaas. Type nummer weet ik niet.

Tot de laatste update draaide Windows 10 hier redelijk goed op. Uiteraard was hij nooit super snel, maar na die update totaal niet meer vooruit te branden.

[Reactie gewijzigd door hotabibber op 21 augustus 2018 10:07]

Maar dan heeft HP gewoon geen drivers uitgebracht voor Windows 10. Daar kan Microsoft niet zo veel aan doen.
Hoezo geen drivers voor Windows 10??? Hij schrijft toch dat Windows 10 goed draaide op zijn pc, maar na de recente update niet meer.
Hij stelt zelf:
"Reden was dat niet alle hardware meer ondersteund werd sinds de nieuwste Windows 10 update."
Dat betekent dat de hardware drivers van HP
- niet ondersteund worden
- of niet goed functioneren.
In het laatste geval zal er een patch (van de hardware fabrikant) moeten komen. In het eerste geval had hij tot nu geluk, maar na de update niet meer.

Ik heb ook laptops op Windows 10 geconfigureerd met Windows 8 drivers. Als het werkt, prima, maar je hebt geen garantie dat het blijft werken.
Tot ver na het uitkomen van Windows 10 waren veel drivers er niet eens specifiek voor Windows 10. En daar was ook niet echt een noodzaak voor, want de architectuur van de drivers is niet essentieel anders geworden (zoals tussen W98 en W7 wel degelijk het geval was).
Hoe dan ook, bij het upgraden had je nog de optie om dat ongedaan te maken, zou er iets niet goed werken. Als W10 echter eerst wel je drivers ondersteunt maar na een van de (niet tegen te houden) updates niet meer, dan vind ik dat echt wel Microsoft aan te rekenen.

[Reactie gewijzigd door Brousant op 21 augustus 2018 15:49]

Het is niet mijn pc hoor, maar van een kennis.

De update van Windows 8 naar Windows 10 ging perfect. Alles draaide gewoon tot hij vorige week de April 2018 update ging installeren toen ging het mis.
Windows 10 is juist na een schone installatie traag, je moet hem even een paar uur de tijd geven om o.a. de zoekindex op te bouwen.
Ik ben overigens wel benieuwd op wat voor bejaard apparaat je Windows 10 draait,
enige keer dat ik tegen ben gekomen dat ik het niet aan de praat kreeg was met een Intel Atom bejaard edition waarvan inderdaad bekend is dat deze de juiste extensies niet ondersteunen.
Ik had het bij de vorige update, meen 1709. Daar was ook de videodriver van een geïntegreerde AMD chipset corrupt. Die heb ik toen weer naar 1703 moeten zetten. 1804 was het weer opgelost.
Vaak kan je ook nog oudere W8.1 drivers installeren op je W10 hoor. Gaat niet altijd goed, maar vaak wel.
Had ik gedaan de Windows 8.1 driver bij fabrikant gedownload en geïnstalleerd. Daarna weer de Windows 10 update binnen gehaald en stond de nieuwe driver er weer op.
Maar dan kan je daarna toch weer de 8.1 driver van de fabrikant installeren?
zo blijf je bezig. Als je de driver van fabrikant installeert gooit Microsoft daarna weer direct via de update zijn driver er weer overheen.
Tjsa die functionaliteit had je natuurlijk uit kunnen schakelen ;)
Zou proberen win10 te installeren met de win8 drivers installatie na de clean-install van win10. Werkt in 9 v/d 10 gevallen.
(Edit: Dus niet de nieuwste ms drivers gebruiken)

[Reactie gewijzigd door Orion64 op 21 augustus 2018 08:55]

Daar heb ik nog nooit problemen mee gehad. Ik heb hier zelfs nog 2 oude pc's die ik allebei naar W10 heb overgezet en die perfect werken. Na de upgrade werkten ze zelfs sneller.

Systeem 1: i3 550, geen gpu (originele versie W7, 9 jaar oud)
Systeem 2: GT 705 (W8, 4 jaar oud)

Dat je Microsoft verantwoordelijk stelt voor die problemen is toch wel verkeerd. Ze ondersteunen W8 gewoon ook nog en de video drivers moeten worden uitgegeven door de fabrikant van die kaart. Je wordt ook niet verplicht om de overstap te maken.
Microsoft is inderdaad niet verantwoordelijk voor de drivers, maar microsoft maakt ook drivers onklaar als de fabrikant de support terug trekt vanaf een bepaalde update. Zelfs geen mogelijkheid om de oude drivers te blijven gebruiken, of een compatibiliteits waarschuwing vooraf.

Voor een video kaart toch crap vooral als je bedenkt dat de fabrikant bijzonder makkelijk planned obsolescence kan toepassen en microsoft helpt het het onklaar maken van de drivers met behulp van verplichte updates (zie hoelang telefoon fabrikanten hun hardware willen supporten met software updates)
Upgrade het geheugen naar meer dan 8Gb en vervang de harde schijf voor een SSD. Dat verhelpt 99% van de traagheid.
Klopt helemaal wat je zegt omtrent upgraden. Maar ja daar moeten ze wel het geld voor hebben. Voor mensen die bij de voedselbank komen is dat toch wel erg lastig om dit aan te schaffen.
Maar die hadden vroeger toch ook geen retesnelle PC? Of nu de allernieuwste iPhone? Een SSD is geen mensenrecht of iets dergelijks. Voor werk is het allicht niet (dan kwam je waarschijnlijk niet bij de voedselbank) dus noodzaak lijkt het me niet, net zoals het hebben van de nieuwste smartphone of een dikke auto.

By the way: Voor iets van 50-60 euro kun je een 128GB SSDtje kopen, gebruikt nog voor minder. Zelfs van een bijstandsuitkering kun je dat wel bij mekaar sparen binnen een redelijke termijn.
Ik installeer W10 op Core 2 Duo's met een SSD en 2GB geheugen en draait allemaal verdomde snel. Gewoon een kwestie van juiste drivers en even een paar uur aan laten staan na initieel inspoelen.
Voor een aantal videokaarten moet je eerst wat updates van Windows installeren, voordat je de juiste drivers pas kan installeren.
Is wel irritant inderdaad maar als je het weet niks aan de hand.
Voor de rest is Windows 10 prima en een stuk fijner dan Windows 8.

[Reactie gewijzigd door nervwrecker op 22 augustus 2018 04:53]

Ik heb geen Window 8, maar je zou bij gebruik van apps, toch verplicht voelen om naar 10 moeten overstappen.

Ik snap deel het besluit wel, maar ook niet. Ze hebben al pijn en moeite met het goed presenteren van de store en het wordt al weinig gebruikt. Ik geloof dat dit niet in hun voordeel gaat werken, vooral dat ruim voordat volledige support ophoudt.

offtopic, misschien moeten ze ook ophouden met gratis updates en apps in Windows 10 door je strot te duwen. Jaja rustig aan ik weet dat er een Store is maar die 5-10 apps die je mij hebt geïnstalleerd ga ik voor geen 100 jaar gebruiken. PS hoe stop je dit? Je kan de volledige store uitschakelen, maar is het ook niet helemaal wat ik wil.

[Reactie gewijzigd door m.z op 21 augustus 2018 09:00]

Ik ben net deze week van 10 naar android overgestapt.. onderhoud van zelfs de meest basic apps is er bijna niet meer (steeds meer begon ook te crashen). Laat staan dat er nog nieuwe features bijkomen.

Je kan vanaf android gelukkig nog steeds connecten met onedrive (zelfs je fotos daar weer naartoe copieren), en outlook en office dingen doen het op android ook gewoon.

Dus ik zou aanraden niet van windows 8 naar 10 te gaan, maar toch naar android. (Jammer maar helaas)
Sinds ik android heb heb ik spijt niet een 2 jaar oude telefoon gekocht te hebben waar wel windows op staat. Verschrikkelijk systeem in mijn ogen.
Na aanschaf van een android ter vervanging van mijn 950 XL toch maar weer terug naar twee maanden 'spelen' met android. Nog genoeg 2e hands 950's en 950 XL's te koop, mocht je nog willen. Ondersteuning van ms stopt wel per eind 2019, maar als je daar mee kunt leven heb je voor ongeveer €100 een geslaagde winphone.
Heb net een nieuwe accu voor mijn 950 gekocht. Heb de telefoon sinds launchday zo'n beetje, en heb er geen zin in over te moeten straks. Ik stel het lang uit :-)
Kan ik je de Mugen 9300mA batterij aanraden. Echt een must-have. Nog te koop via: https://www.amazon.de/Mug...3%BCckseite/dp/B076BZ51WS
Denk dat je na deze op je telefoon te hebben aangesloten al helemaal geen zin meer hebt om over te gaan :-)
haha wauw. Daarmee hoef ik hem maar 1x op te laden, en dan doet hij het tot MS de ondersteuning stopt eind 2019 ;-)

ik heb een 3450mA batterij besteld (en een originele in NL van MS zelf erbij) in China. Huidige accu laadt nog maar tot 73% op, en is binnen 2 uur leeg :-) niet zo best.

maar manmanman, wat een fijne camera, en wat een mooie besturingssysteem :-)
Helemaal met je eens! En behalve de 9300mA Mugen heb ik er nog een portable powerbank van 12000 mA bij, gewoon actief aangesloten via de usb, kan er een hele dag mee fotograferen en video opnemen als ik een dag met dat doel erop uit ga. En zolang Edge up-to-date is is de app-gap ook wel te doen.

[Reactie gewijzigd door Orion64 op 21 augustus 2018 11:57]

klopt ja. Enige waar ik me nu heel erg aan stoor is dat ING de ondersteuning geschrapt heeft. Ook van Edge. Daardoor doet ING eigenlijk helemaal niets meer. Heel irritant. En nee, ik doe niet wat ING wil (overstappen op Android of Apple, ze ondersteunen Internet Explorer ook al niet meer actief op de desktop) maar stap dus over van bank. Dat lijkt me een stuk prettiger :-)
Klopt van de ING. Heb dezelfde bank. En ze gaan ook nog eens stoppen met de tan-codes. Had na contact met ze begrepen dat ze een soort random-reader oplossing voor niet android en ios gebruikers gaan aanbieden. Wel maf. Ze pushen de telefoon app en tegelijk weten ze me te vertellen dat ik niet met een telefoon mijn bankzaken moet doen en dat het daarom op de mobiele edge niet meer werkt??? Beetje raar daar bij de ING...
Heel frustrerend inderdaad. En bij opzeggen rekening kun je niet eens aangeven waarom :-)
En juist vanwege de TAN codes zat ik bij ING. Zo'n los kastje vind ik irritant op reis...

[Reactie gewijzigd door Arokh op 21 augustus 2018 17:41]

Maar ik denk dat de OP vooral wil aangeven dat Windows op mobile op dit moment een dood platform lijkt. Ook jouw voorbeeld is in wezen uitstel van executie. Over een jaar zit je weer met het probleem wat je dan gaat doen.
Zelf ben ik van plan winphone te gebruiken tot 'ie ermee ophoudt. Bellen doet 'ie prima plus dat ik een meer dan uitstekend hypermobiel multimediafotovideoaudiotoestel heb. Zeker in samenwerking met de 9300mA batterij (Mugen), zonder problemen een hele dag intensief gebruik en nog meer dan 50% batterij aan het eind van de dag. En voor die éne app die ik af en toe gebruik (bank-app) heb ik thuis een androidje liggen. Meer dan goed genoeg voor de komende lange tijd.
Lol, vandaag een 950XL overgenomen met dock :)
Tof, heb de dock ook :). Continuum werkt erg leuk!
En nee, ben niet de verkoper :) maar ook voor jou een link naar de must-have batterij, deze voor de XL: https://www.amazon.de/Mug...Black-White/dp/B06XWDD3CH
Mijn 930 was naar mijn moeder toe (die er uitermate tevreden over is) en ik begon naast mijn Wangedrocht (Nederlandse uitspraak voor Android) mijn WP te missen. Dus nu, met een € 1,00/mnd Simpel Sim only weer een echte telefoon op zak :D
Ik kom ook van 8 jaar windows phones af (wm6.5 t/m w10m), maar ik was het achterlopen zo zat dat ik ben overgestapt naar een Galaxy S9+. Ik vind het totaal niet vervelend werken. Natuurlijk zijn er een paar kritiekpuntjes, maar die vallen totaal weg bij wat je ervoor terugkrijgt.

Echter, als ik dan eens een keer de HTC van mijn vrouw in handen heb vind ik het verschrikkelijk, zo rommelig allemaal. Het maakt dus echt wel uit welke "smaak" je van Android hebt, en het is wat kort door de bocht om het hele platform te beoordelen op 1 enkele distributie.
Zet er bij beiden Nova launcher op (of een andere launcher) en ze lijken al meer op elkaar! :)
Helaas is Windows Phone best wel doodgebloed. Hoe het precies zit weet ik niet, maar lijkt me als gebruiker binnen het platform weggegooid geld, terwijl de hardware en software vaak ok/goed blijkt te zijn. Helaas zie je ook de intergratie van Android-apps daar totaal niet in terug. Terwijl dit volgens mij wel ruim een jaar de bedoeling was.

Daartegen werkt Windows wel prima in Android. Ik heb de Windows launcher geïnstalleerd, puur op iets gecentraliseerd te krijgen met sommige gegevens, zoals taken agenda. Jaja het kan ook zonder launcher, maar het werkt wat prettiger.

Als smartphone zal nooit naar Windows gaan. Ze hadden veel meer kunnen doen, maar helaas.
Ik ben net deze week van 10 naar android overgestapt.. onderhoud van zelfs de meest basic apps is er bijna niet meer (steeds meer begon ook te crashen). Laat staan dat er nog nieuwe features bijkomen.
We hadden het toch niet alleen over Windows 8 + de store?
Waar staat, dat het alleen over de mobiele variant gaat.
Ik heb geen Window 8, maar je zou bij gebruik van apps, toch verplicht voelen om naar 10 moeten overstappen.
Je moet dat sowieso uiteindelijk. Er gaat volgens het huidige beleid geen Windows 11 komen, maar enkel een doorontwikkeling van 10 tot het einde der tijden (Windows as a Service).

Men heeft de volgende keuze: Ga naar Windows 10 of ga naar een concurrerend platform. Succes.
Hebben weer een reden om over te stappen naar Windows 10. Alsnog zit je 5 jaar met je apps updateloos te zijn.
Men heeft de volgende keuze: Ga naar Windows 10 of ga naar een concurrerend platform. Succes.
Klinkt best wel als een monopolie-positie :p
Apple en Linux doen niets anders. Updaten of je loopt een risico. En Apple is daar over het algemeen wat medogenloser in dan Microsoft.
Tja, meneer Gates heeft eind jaren '80 en in de jaren '90 Windows dusdanig in de markt gedrukt dat de zakelijke wereld ervan afhankelijk is geworden. Dat is de markt waar het geld wordt verdiend, niet bij Beunhaas Bennie uit Beuningen z'n zelfbouwcomputert. Die afhankelijkheid hebben bedrijven zelf gecreëerd en Microsoft maakt daar gebruik van als commerciële instantie.

Men is vrij om over te stappen naar Apple of zelf op Linux te gaan werken, maar de gemiddelde kantoor muts kent meestal alleen Windows, dus die richting vereist dusdanige inspanning dat je ruzie gaat krijgen met je account manager.
Men is vrij om over te stappen naar Apple of zelf op Linux te gaan werken, maar de gemiddelde kantoor muts kent meestal alleen Windows, dus die richting vereist dusdanige inspanning dat je ruzie gaat krijgen met je account manager.
Dat zal wel meevallen. De meeste kantoorwerkers zien alleen de applicatie, en werken bijna nooit met het OS zelf (dat mag de IT-afdeling doen).
Op Linux kan je tegenwoordig de platformonafhankelijke Office365 online gebruiken via je browser, dus weinig "pijn".
Als je op Apple overstapt, kan je behalve online Office365 ook de daarop al jaren de facto office standaard Microsoft Office gebruiken. Ja, ook Microsoft, maar niet op Windows :P
Office Online is mijns inziens geen vervanger voor het desktop pakket, zeker niet als je geen gebruik wenst te maken van Onedrive of Sharepoint. Dan loop je vrijwel direct vast qua documentenbeheer.

Office voor Mac is inderdaad een prima product met eindelijk feature parity met Windows.

Wat betreft het niet met het OS werken zal dat per bedrijf verschillen. Bij een remote desktop oplossing zal het ze inderdaad braadworst wezen waar ze naar kijken, als Excel en Outlook het maar doen (heel bot gezegd).
Dat is de markt waar het geld wordt verdiend, niet bij Beunhaas Bennie uit Beuningen z'n zelfbouwcomputert.
:P

Ik weet niet hoever Apple was in die tijd, maar Windows heeft het goed voor elkaar gekregen.

Ik zie wel een flinke verschillen of de ene draait bijna volledig op Linux-servers en de andere raakt liever niet aan. Al lijkt mij Linux voor een huis-tuin/cliënt op kantoor inderdaad niet gebruiksvriendelijk.
In 'die' tijd was Apple bijna failliet, en heeft MS ze gered van de ondergang met een ruime financiele injectie.

Wat Bill Gates een hoop boe geroep opleverde tijdens een real time video gesprek op de Apple dag. ;)
Oh ja inderdaad, maar het ook afstaand van office pakket, waardoor nu Microsoft Office bestaat. Ook het is voor Mac OS :P.
ehhh.... Nee.

Er was een deal ernaast dat MS Office zou maken voor de Mac, en Apple dat als Office pakket zou gaan promoten.
het Office pakket is nooit van Apple geweest, tenzij je iets anders bedoelt.

Later heeft Apple zijn eigen 'Office Suite' gemaakt, maar toen was MS Office al lang en breed de 'standaard'.
Ik had altijd begrepen dat Apple de Officesoftware aan Microsoft werd afgestaan en hierdoor Office door ontstond.

Ik heb het even nagekeken en inderdaad bij de deal tussen Apple en Microsoft, zou Microsoft 5 jaar ondersteuning zou aanbieden bij Office producten aan Apple.
Al lijkt mij Linux voor een huis-tuin/cliënt op kantoor inderdaad niet gebruiksvriendelijk.
Ik zie nog wel een markt voor Chromebooks voor zowel thuis als kantoor, zeker wanneer IT op de laatste plek staat.
Voor de prijs zijn Chromebooks best wel goed. Al kan je er al aardig mee uit te voeten als normale gebruikers, zoals interneten en Netflixen, maar ook voor externe verbindingen.
Monopolie-positie? Als je nu een Mac hebt met OSX, en dat besturingssysteem bevalt je niet, dan zegt Apple toch ook: Koop dan maar bij de concurrent?

Dat heeft vind ik niks met monopolie te maken, als mijn Renault me niet bevalt maken ze niet speciaal voor mij het 10 jaar oude vorige model nog een keer, inclusief ondersteuning. Kies dan maar een ander merk.
Haha, dat is ook wel waar. Het was denk ook niet het geschikte woord ervoor.
Als ze nou hetzelfde beleid als Apple gaan doen, met gratis en "makkelijke" updates, dan kunnen ze nog veel flexibeler over naar nieuwe versies.
Ze hadden dit moeten aankondigen op het moment dat Windows 10 nog gratis was. Dit loopt bij Apple prima, heb tijdens mijn Hackintoh-periode ook een licentie gekocht om de overige gratis te krijgen. Als is €20 ook veel schappelijke dan >€100.

Voor gemiddeld niet icter zal dit te veel geld en tijd kosten om nu een aan te schaffen. We gaan denk ik in de toekomst veel meldingen krijgen rechtsonder in het scherm "Windows activeren".
Waar schakel ik die store uit? Also het liefst een uitleg hoe ik alle meuk (Xbox, game bar, adds etc) eruit Sloop xD waarom levers w10 niet gewoon een kaal os?
oei, dat is even geleden. Dit is geen uitschakeling maar volledige verwijdering:

https://community.spicewo...6115-remove-windows-store

Inderdaad een kaal OS zal er fijn zijn, maar dit zal denk ik nooit gebeuren.
Dan schaf je toch gewoon Enterprise LTSB aan.
Zolang de Netflix app blijft draaien, zie ik voor ons geen probleem. Wij hebben nog Windows 8.1 draaien vanwege Windows Media Center. Er is gewoon geen goed Windows 10 alternatief, die een encoded TV signaal aan kan.
Precies de reden dat ik nog op Windows 7 zit. Media Center icm 4 TV tuners. Alle andere mogelijke omgevingen en OS'en gebruikt, maar telkens komt WMC terug. Zeker met de extenders die ik hier in huis heb is dat helemaal ideaal. Op de slaapkamer TV kijken via de tuners beneden, of je opgenomen programma's.

Begrijp ik dan nu van jou dat je in 8 een Netflix app in WMC kan hebben? Ik moet nu steeds de browser starten namelijk.
Gewoon de app via de store geinstalleerd. Het voordeel van W8.1 boven W7 is dat 8.1 gemaakt is voor tablets en dus ook uitermate geschikt is voor de TV :D
Maar zit hij dan ook *in* WMC? Dus waar ook je knop Live TV zit enzo? Want dan ga ik even een win8 key opzoeken, moet hier nog ergens liggen :D
Nee, je moet even op de start knop drukken en dan staat hij daar :p We sluiten WMC wel altijd even af omdat hij anders ook reageert op de afstandsbediening (lastig als je daar net een programma op pauze hebt staan en je op Netflix iets wilt starten dan krijg je zo'n mix van geluid :p) Het werkt niet hetzelfde als de DVD speler (die je wel vanuit WMC zelf kunt starten).
Prima dat ze nog zo lang updates verzorgen. Ben wel benieuwd hoe groot de user-base voor Windows 8(.1) nu nog is. Blij dat mijn voormalig win8 tablet prima functioneert met win10... Niet dat de tablet het tot 2023 zal uithouden neem ik aan, alhoewel...
Edit: Probleempje voor diegenen met winRT natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Orion64 op 21 augustus 2018 08:50]

volgens Statcounter (onvolledige statistiek, I know, maar geeft een idee) zit die momenteel rond de 10%
http://gs.statcounter.com...windows/desktop/worldwide
Ik heb zelf nog een WP8.1 telefoon als daily driver. Een paar keer geüpdatet naar W10m maar steeds weer teruggedraait omdat het minder stabiel was en minder minimalistisch. Kon daar niet aan wennen. Krijg tot nog toe nog steeds updates voor Whatsapp, Buienradar enz. Wel jammer dat ze dat nu gaan 'blokkeren'.

Ik meen in Azië zijn er nog een aantal landen waar de user base van Windows Phone relatief groot was, met veel telefoons die niet konden updaten naar W10m. Benieuwd of dat inmiddels veranderd is..
Krijg tot nog toe nog steeds updates voor Whatsapp, Buienradar enz. Wel jammer dat ze dat nu gaan 'blokkeren'.

Pas volgend jaar dus. De laatste Windows Phone 8.1 apparatuur was gereleased in het vorojaar van 2015, dus dan zijn ze minstens 4 jaar oud (minus wanneer jij hem kocht).

Mijn grootste angst is dat WhatsApp dan uberhaupt de stekker eruit gaat trekken. Dan doet ook mijn HP Elite x3 op W10 het niet meer ondansk support tot eind 2019.

Dan wordt het toch een iPhone O-)
Jammer voor de mensen die nog een Surface RT of Surface 2 gebruiken (waarvan de RT al zo goed als onbruikbaar was geworden)
Draai zelf nog Windows 7. Helaas begint me laptop problemen te krijgen en zal ik binnenkort een nieuwe laptop met helaas Windows 10 (het liefst zou ik weer downgraden naar windows 7 maar ik verwacht niet dat de laptops van tegenwoordig dat nog kunnen). Heb nog niet veel met Windows 10 gewerkt (hier en daar mensen geholpen met Windows 10) maar die startmenu heb ik toch een behoorlijke hekel aan. Een hoop standaard dingen kan ik ieder geval niet makkelijk vinden. Dingen zoals configuratie scherm, notepad en rekenmachine (zonder de zoekbalk te gebruiken en calc in te typen). Weet wel de eerste ding wat ik ga installeren is de startmenu van IObit. Dan heb je tenminste weer iets wat lijkt op de auto startmenu. En daarna kijken hoe ik al die gegevens verzamel grappen van Windows 10 uit kan zetten.
Windows 10 begon leuk, na de update was vrijwel elke computer sneller of je nou van 7 kwam of 8. Maar update na update is die én langzamer geworden én de controle van je computer is afgepakt. Ik ben het zat om na elke update weer langs te gaan welke privacy opties -per ongeluk- weer teruggezet zijn en meegeleverde apps die weer actief zijn.
Vergeet niet, Windows 10 updates doen nu ook microcode updates voor Intel CPU's wat 5-10% performance kost.
Windows 8.1 is nu al 5 jaar oud... de tijd gaat eigenlijk ongelofelijk snel, in december 2012 mijn eerste kennismaking gehad met Windows 8 even later een nieuwe pc gekocht die op de dag van vandaag nog steeds Windows 8.1 Pro draait inclusief Windows Media Center. Ik verwacht ook niet dat ik deze pc upgrade naar een ander OS voor 2023. 5 maanden Windows 10 op deze pc gedraaid maar het werkte gewoon niet zoals ik het wilde.

Maar ontopic:

Zonde dat ze de Apps van Windows 8.1 de nek omdraaien, ook al gebeurt er niet zo heel veel meer in de Store van 8.1, verdwijnen steeds meer apps en er worden ook steeds meer unusable. :/

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee