Microsoft stopt vier jaar eerder dan voorheen gemeld met app-updates Windows 8

Microsoft heeft een vorig jaar gepubliceerde mededeling stilletjes aangepast om duidelijk te maken dat Windows 8 vanaf 1 juli dit jaar geen app-updates meer krijgt. Oorspronkelijk stond er dat dit vanaf 2023 het geval zou zijn.

Het stoppen met het verstrekken van app-updates op 1 juli 2019 geldt niet alleen meer voor Windows Phone 8.x of eerdere versies, maar ook voor Windows 8. Dat meldt Microsoft in een blogbericht dat op 2 april gewijzigd is. Dat bericht is gericht is aan ontwikkelaars van Windows-apps. Oorspronkelijk publiceerde Microsoft dat bericht op 20 augustus en toen stond er nog dat het bedrijf app-updates tot 1 juli 2023 naar Windows 8 verspreidt.

Het bericht betreft belangrijke data voor xap- en appx-packages voor Windows Phone 8.x en eerdere versies en Windows 8 en Windows 8.1. Sinds oktober 2018 neemt Microsoft nieuwe betreffende packages voor apps al niet meer aan in de Microsoft Store, maar ontwikkelaars kunnen bestaande apps nog wel updaten. Wat Windows Phone 8 en Windows 8 betreft kan dat updaten ook nog wel na 1 juli 2019, maar Microsoft maakt die updates dan alleen nog beschikbaar voor Windows 10-apparaten.

De ondersteuning voor Windows 8.1 blijft aanwezig tot 1 juli 2023. App-updates van na die datum verspreidt Microsoft niet meer naar pc's met Windows 8.1 maar alleen nog naar Windows 10-computers. Volgens StatCounter heeft Windows 8 van alle Windows-versies een marktaandeel van 2,2 procent, iets meer dan de 1,7 procent van Windows XP. Windows 8.1 heeft een marktaandeel van 6,27 procent.

De verlengde ondersteuning voor Windows 8 stopte overigens al in januari 2016. Normaal gesproken hanteert het bedrijf een ondersteuningstermijn van tien jaar na verschijning, maar het bedrijf zag Windows 8.1 als een Service Pack voor Windows 8. Gebruikers kregen daardoor na verschijning van 8.1 nog twee jaar de tijd om te upgraden voordat de ondersteuning zou stoppen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

19-04-2019 • 10:53

106

Reacties (106)

106
104
51
5
1
11
Wijzig sortering
Ik vind deze stap wel bijzonder. Het is niet Microsoft's gewoonte om te rommelen aan de ondersteuningsperiode (in deze richting, korter maken)
Ik leidt hieruit af dat Microsoft, door stevig door te drukken, de userbase dusdanig verkleind heeft dat het niet meer de moeite is voor Windows 8.x te ontwikkelen. Het is natuurlijk ook een zoveelste push om gebruikers naar Windows 10 te krijgen.

Volgens mij is dat een goede zaak, zowel voor Microsoft als voor de eindgebruiker. Het Windows 10 SaaS model biedt veel voordelen.
Ik zou eerder denken dat het een typfout is die men nu gecorrigeerd heeft.
Volgens mij was het immers al lang geweten dat Windows 8 minder lang ondersteuning had dan 8.1
Het gaat niet om de ondersteuning van Windows zelf, maar om het verdelen van updates van APPX packages.
Ah, dat had ik niet goed gelezen.
Ja hoeveel mensen zitten nog op Windows 8 als de update naar Windows 10 gratis was. De bedrijven die naar Windows 8 zijn overgestapt hebben natuurlijk nog wel ondersteuning van het OS, maar als die het al gewend waren om over te stappen zie ik het probleem niet echt.
Ik stel me meer de vraag waarom iemand op 8niet naar 8.1 is gegaan. 2% is eigenlijk nog een vrij grote install base. Zeker voor een OS dat al 2 jaar geen updates meer krijgt.
Qua updates zou je dit kunnen installeren: https://www.catalog.updat...ndows+embedded+8+standard
Maar dat zou wel vrijwel niemand doen ;)
Ik stel me meer de vraag waarom iemand op 8niet naar 8.1 is gegaan. 2% is eigenlijk nog een vrij grote install base. Zeker voor een OS dat al 2 jaar geen updates meer krijgt.
Dat is voor verschillende instellingen blijkbaar geen prangende reden 👀
nieuws: Ict-project CBR valt miljoenen euro's duurder uit dan begroot
Door de vertraging werkt het CBR intern nog steeds met verouderde systemen. Dat zijn computers met Windows XP.
En zelf begrijp ik dat niet, ICT is een continu proces dat je consequent moet bijhouden.
Windows 10 an-sich is zelf een OS dat niet eens zware hardware-eisen heeft. De kosten van hardware zijn zelfs te verwaarlozen als je kijkt naar de kosten van de werknemer die het gebruiken. Met nieuwere hardware kun je veel problemen voorkomen mbt drivers ed.


Daarnaast is er een groep gebruikers waarbij updaten niet echt een optie is. Denk aan vb medisch apparatuur en technisch apparatuur. Dat wordt voor langere tijd aangeschaft, alleen kun je dat niet na 5 a 10 jaar weggooien. Die gaan langer mee. Alleen zit je dan wel met een uitdaging hoe je die in een netwerk gaat opnemen.
En zelf begrijp ik dat niet, ICT is een continu proces dat je consequent moet bijhouden.
Voor mensen in het vakgebied is duidelijk dat je iets moet doen, maar zoals altijd kost het geld. Dus goedkeuring nodig van een management die maar 1 doelstelling heeft, kosten drukken.

Voor veel apparatuur met ingebouwde software kun je kiezen voor virtualisatie, van systemen, maar ook van netwerken, om zaken zonder updates werkend te houden. Maar ook dat is een investering om dat op te zetten en werkend te houden. Waar dat niet kan kun je nog met geavanceerde (applicatie) firewalls e.d. apparatuur een schil er omheen vormen zodat alleen goedgekeurd verkeer er bij kan, of er uit kan. Echter, ook dat is niet gratis en vergt constant onderhoud.

Voor IT is dan de zaak om overtuigend een business case te kunnen leveren, wat kost het, wat zijn de risico's, en welk prijskaartje hangt er aan dat risico als we het niet doen.
Kosten drukken is en blijft een vreemde doelstelling.

ICT binnen bedrijven is als een hamer voor een timmerman, zonder kun je niks. En daar de kosten gaan drukken is helemaal vreemd als je kijkt wat de kosten zijn afgewogen tegen de gebruiker.

Wat ik graag zou zien is de berekening of dergelijke bedrijven zich niet te rijk hebben gerekend.
Vreemde vergelijking, want de update cycle van een hamer is vele decennia. Eenmaal in gebruik genomen kun je er vele tientallen jaren probleemloos mee werken.

Als anderen dezelfde vergelijking hanteren kan ik me inderdaad goed voorstellen dat men zoiets heeft van: "Als het prima werkt, waarom zou je het dan moeten veranderen?".

En eigenlijk is het te bizar voor woorden in onze industrie dat we niet eens een (software) oplossing kunnen bieden waar je vele jaren niet naar om hoeft te kijken. Sterker nog, je ziet eigenlijk de afhankelijk van actief beheer alleen maar toenemen door de jaren heen.
Die software blijft prima werken, maar alleen in een vacuüm.

Dus het kan best, maar vooral geen netwerk of data transfer. Bij je hamer probeert niet constant iedereen je steel te versleutelen.
Maar dat kan helemaal niet, want die steel is simpel en rigide. Zeg maar: Security by Design.

Echter als we die steel 'slim' willen maken, zodat we op onze smartphone kunnen zien waar we de hamer gelaten hebben, het aantal slagen kunnen tellen, slagkracht in newton, etc... dus dat die opeens altijd connected moet zijn, is dat juist het moment waarop de hamer kwetsbaar begint te worden. Als we hem dan ook nog eens instelbaar gaan maken (vergrendelen/ontgrendelen van de kop, verplaatsbaar contragewicht in de steel, etc...) is dat het moment dat de hamer 'gehacked' kan worden om zo de kop eraf te laten vliegen als je een flinke klap wilt geven.

Want...die hamer gaan we een full-blown OS meegeven wat we nog ergens op de plank hebben liggen, stoppen er een SOC in die ermee overweg kan, en zo 'erven' we alle flaws die nog niet ontdekt zijn. Zo kan onze IOT Hamer opeens kwetsbaar zijn voor een of andere zero-day.

En daar schuilt hem het probleem. We bedenken niets nieuws, maar bouwen door op wat onze 'voorvaderen' gebouwd hebben, want we willen onze IOT hamer nog voor de zomer in de schappen hebben liggen. Anders ben je weer vele jaren verder...

En zo zal het steeds erger gaan worden.
Je kan je ook afvragen of je die hamer überhaupt wel connected wil hebben.
Nu is een hamer een raar voorbeeld, maar als ik bijvoorbeeld denk aan een security camera, dan zie ik geen enkele reden waarom die hele heftige beveiliging nodig zou hebben;

- WPA2 is niet per definitie veilig, dus een security camera sluit je bekabeld aan. Als je er niet naar om wil kijken moet er toch al stroom naar toe, dus dan kan dat net zo goed een PoE kabeltje zijn.
- Die security heeft genoeg aan een share om z'n beelden naar weg te schrijven en eventueel een stream die op IP aangeboden wordt. Ik kan dan een externe tool gebruiken om 'm uit te lezen. Als ik niet thuis ben kan dat d.m.v. VPN, altijd veiliger dan de camera het zelf kan regelen;
- Ik zie dus geen enkele reden waarom een security camera op zichzelf connected zou moeten zijn. We hadden de connectiviteit van security camera's veel meer moeten laten leunen op de router die we tóch al allemaal in huis hebben. Dan heb je in ieder geval een single point of failure.

Ondertussen heb ik thuis een (toegegeven, Chinese) camera liggen die níet werkend te krijgen is zonder internettoegang.
Ach, ik had wel wat lol in het uitwijden over de ‘IoT Hamer’ en diens Connected functionaliteiten. :)

Ik heb zelf ook een zwikje camera’s, en die hebben alleen geen internet toegang. Vast ip ingesteld, subnetmask, maar standaard gateway leeg gelaten. Ontsluiten doe ik inderdaad via een tool (in mijn geval het onvolprezen ‘Surveillance Station’ van Synology, en zo zijn mijn camera’s relatief veilig.

De Chinese ‘internet only’ camera zou ik een gooi geven, of even gaan sniffen met welk domein hij wenst te connecten, en deze dan blacklisten in PiHole of iets van gelijke functionaliteit.

Bere-eng, want die camera zou dus zelf een VPN / tunnel server kunnen zijn die een ‘phone home’ doet en zo de organisatie daarachter toegang kunnen geven tot jouw netwerk (dus alles achter je router).
Dat wat je beschrijft is precies de reden dat die camera alleen ligt, en nooit opgehangen is, haha :-)
Je 'vergeet' even de security impact. Oude software is om problemen vragen!
Daarom zegt hij ook in een vacuüm, niet op internet aangesloten, geen USB poorten etc.
Data van een MRI kan een paar honderd megabyte tot een gigabyte zijn. Ga je dat netjes 'airgapped' over laten typen door iemand? Een megabyte is drie en een halve week tikken voor een ervaren typist.
Nogmaals:
Die software blijft prima werken, maar alleen in een vacuüm.

Haal je het buiten dat vacuum zijn er inderdaad beveilings issues en zul je de systemen moeten upgraden. maar NOGMAALS: Binnen een vacuum blijft het werken.

En als het nog niet duidelijk was:
Als je iets binnen een vacuum blijft gebruiken kan het geen kwaad.
Dat is helemaal niet bizar, de ontwikkeling gaat nog steeds supersnel dus is het logisch dat een oplossing van 10 jaar geleden nu niet meer op dezelfde manier voldoet. Bovendien heb je in het geval van software systemen het probleem dat er mensen zijn die actief zoeken naar manieren om de beveiliging er van te doorbreken en als je een statisch product voor jaren laat staan dan neemt de kans dat kwaadwillenden er misbruik van kunnen maken steeds meer toe, simpelweg omdat ze meer tijd gehad hebben om gaten te zoeken (zij zelf, of anderen waardoor ze exploits zo van het internet af kunnen plukken).
De ontwikkelingen gaan supersnel inderdaad. Maar dat is omdat we door bouwen op de fundamenten die eerder gelegd zijn. En zo gaan we steeds weer een laagje hoger.

Sommige zaken zijn zo rot als een mispel, zoals het IP protocol en de stacks daaromheen, maar ook de kernals van de diverse besturingssystemen. (en zelfs in CPU's ontdekken we nu flaws). En we bouwen er maar op door. Waarom? Omdat we een snelle time to market willen hebben. We nemen de gaten voor lief, fixen die later wel.

In principe zouden we opnieuw moeten beginnen met de kennis die we nu hebben. Een nieuw netwerkprotocol, en eens helemaal opnieuw starten met de bouw van een os. Toegegeven, dan ben je vast weer 20 jaar verder, maar dan heb je ook wat. :)
Wat juist niet gebeurt is de business case overtuigend maken. Zou jij dat wel kunnen? Als voorbeeld:

Kun jij nu vertellen wat het het bedrijf kost als je werkgever getroffen wordt door een encryptie virus die alle computers infecteert, waardoor er 1 hele dag werk weg is, en je de back-ups van gisteren moet terugzetten voor alle machines?

Vul dat dan aan met hoe groot de kans is dat je met dit risico te maken hebt?

Het risico is dan Kosten x Kans = bedrag X.
De investering is bedrag Y.

Weegt de investering Y tegen het Risico X op?

En voor de complexiteit, moet je ook alle andere risico's mee nemen en wegen die een bedrijf kan treffen en de investeringen daarvoor om die te voorkomen. Dat verhaal moet je overtuigend bij het management brengen. En het management moet dat bij de aandeelhouder kunnen verdedigen. Lukt dat niet, krijg je het geld niet voor de investering.

[Reactie gewijzigd door swhnld op 23 juli 2024 04:49]

Het is anno 2019.

Als er nog management bestaat die daadwerkelijk voor een dubbeltje op de eerste rang zitten,
waarbij er op rapporten wordt beoordeeld die compleet inhoudsloos zijn,
dan zit dat management op de verkeerde plek.


Elke berekening waarbij niet fatsoenlijk wordt afgeschreven/gereserveerd, mag per direct de vuilnisbak in. ICT heeft een cycli van 3 tot 5 jaar, met daartussen fatsoenlijk onderhoud.

Dus om de 3 tot 5 jaar wordt de hardware vervangen waarbij de bijbehorende software een update krijgt/vervangen wordt door een alternatief.


Als dat ontbreekt dan hoef je niet met die partij in zee te gaan.


Als je specifiek, op maat gemaakte software hebt, dan gebeurt hetzelfde. Daarbij moet je nog steeds om de zoveel jaar de afweging maken of de leverancier nog bestaansrecht heeft en/of er een nieuw pakket moet komen.
Of het nou 2019 of 2036 is, de punten die @swhnld noemt blijven gewoon valide.
Dat heeft niks te maken met voor een dubbeltje op de 1e rang willen zitten, maar met de beschikbare euro's zo efficiënt mogelijk te investeren.
Precies. Laat het even berekenen door dezelfde persoon die de kosten mag drukken qua budget. :+
Die machines draaien XP omdat ze eigen software draaien en dat werkt mogelijk niet op nieuwere versies van Windows.
Ik heb vroeger (jaaaren terug) veel klussen voor de overheid gedaan, bij defensie en op stadhuizen en daar had je behoorlijk veel verouderde PC's (toen al), die konden niet geupgrade worden omdat ze bijv. paspoort software draaiden en daar was nooit een update voor gekomen.
Update de PC en 't programma werkt niet meer en niemand kan dan nog een nieuw paspoort krijgen.
Defensie had ook een soort Telex programma, ook dat draaide destijds alleen op Windows 3.11

Preobleem van bijv. zo'n paspoort programma is dat 't ook héél veilig moet zijn, die PC hangt ook niet aan het internet maar dan nog kijkt men goed uit of 't niet stiekem gehackt kan worden of dat er backdoors in het besturingssysteem zitten.
Mocht men er misbruik van kunnen maken dan zijn de problemen niet te overzien.
En er zijn maar weinig programmeurs die de programmeertalen van toen nog kennen dus eventjes een update schrijven voor zo'n programma of zelfs een geheel nieuwe versie maken is enorm lastig en kostbaar, dan is 't makkelijker om gewoon de PC niet te updaten.
Wellicht dat het gaat om systemen zoals kasregisters en andere zaken die nauwelijks updates krijgen omdat het veel moeite kost om te doen. Ze doen het en dus kijkt er niemand naar om.
En die dus ook geen andere apps draaien en dus hier ook geen probleem bij hebben.
Behalve dan uiteraard de software die ze nodig hebben om iets nuttigs te doen. En daar kan wellicht een app tussen zitten. Maar dit is waarschijnlijk wel een heel erg kleine niche markt. En de workaround is er: updaten. Ik mag aannemen dat Microsoft wel wat cijfers zal hebben waarop ze de beslissing hebben gebaseerd.
Op de pc zal dit hele simpele vraag zijn mobiel weet ik niet, maar op de pc was nog heel gedoe voor een gebruiker.
je moest naar settings metro menu en handmatig 8.1 activeren, hij is zo ver ik weet nooit gepushed op de pc.
Anoniem: 1128097 @Daniel.19 april 2019 11:28
Een hoop zijn niet overgestapt wegens die telemetry meuk.
Dat zijn niet de mensen die Windows 8 hebben aangezien deze al telemetrie heeft. De Windows 7 installbase zal rijkelijk gevuld zijn door deze mensen.

Overigens vind ik de anti telemetrie club een beetje hypocriet aangezien een hoop van die mensen wel Android hebben
Inderdaad,die heben vaak nog nooit gekeken op https://myactivity.google.com/myactivity
Zelf als je inlogt op je werk pc word dat hierbij opgeslagen
Ik heb een Android-telefoon en als ik op die pagina kijk, dan staat daar welgeteld 1 item.
Nou moet ik wel toegeven dat ik zo'n beetje alle phone-home acties in Android heb uitgezet (gewoon in mijn Google-profiel).
Overigens zou zo'n pagina ook een idee zijn voor Microsoft. Nu komen ze niet verder dan dit: https://support.microsoft...-the-recent-activity-page
Ergens vraag ik me ook af of Google zich wel echt houd aan je voorkeuren. Een schaduw profiel is zo gemaakt (daar heb je niet eens een account voor nodig).

Onze voorkeuren omtrent privacy staan haaks op de economische interesses van Google. Door de vele gelekte berichten van Facebook vraag ik me af of hoogle niet gewoon hetzelfde doet (maar nog niet uitgelekt)
Tja... Google is natuurlijk net zo fout als Facebook. Ik vraag me veel meer af op welk moment ik bij Google en Facebook gegevens over mijn schaduwprofiel kan opvragen en deze aan de AVG kan laten toetsen.

Tot die tijd mag je denken wat je wilt, maar vraag ik me (ook) af in hoeverre dat niet gebaseerd is op het kwaad WILLEN denken. Tot op heden heb ik het idee dat Google ietsjes beter met mijn privacy omgaat dan Facebook.
De tijd zal het leren inderdaad. Er zijn overigens weinig bedrijven die lakser met ons omgaan dan Facebook. Ik denk ook niet dat Google slechter uit de bus komt.
Interessant idd.
Net zoals bij JesterNL staan er echter alleen dingen van de Android telefoon en de browsers die NIET zijn afgeschermd. Bijvoorbeeld de Tweakers bezoeken die in Ghostery en DuckDuck privacy essentials zijn ge-whitelist. Een indicatie dat deze apps en add-ins inderdaad de google tracing blokkeren.
Ik heb ooit dat uitgezet, en later weer aan, maar mijn tijdlijn blijft gewoon leeg lol
Anoniem: 1128097 @mikesmit19 april 2019 11:52
Mensen zijn over het algemeen altijd hypocriet. Alleen vind je dit hypocriet om dat het duidelijk is.

Maar ik dacht dat het ook zo zat met W8, ik heb al jaren geen windows meer aangeraakt, dus vond ik het niet zo nodig om daar op de hoogte van te zijn.
Niet eens zozeer die telemetry, ik vind die geforceerde updates verschrikkelijk. Dat is voor mij de enige reden om (waarschijnlijk nooit) te upgraden naar Windows 10. Ik werk erg veel op mijn pc en heb constant en hele berg programma's open staan. Mijn laptop is volkomen stabiel, draait soms 31 dagen onafgebroken. Dus ik wil geen opgedrongen zooi van Microsoft die me dwingt om elke avond mijn werk op te slaan, want misschien gaat ie komende nacht wel updaten.

Ik heb automatische updates uit staan (dat kan nog op Windows 8.1) en check maandelijks handmatig of er updates zijn. Dan kan ik zelf bepalen of het een handig moment is om opnieuw te starten. Zolang Windows 10 dit blijft forceren zal ik niet overstappen.
Of je kijkt gewoon een keer hoe die updates in elkaar zitten... Zat updates hebben geen reboot nodig. Daarnaast kun je aangeven op welke momenten je een reboot acceptabel vindt, en je krijgt (echt waar) een keuze om nu of later te rebooten. En daar komt vanaf binnenkort bij dat je je updates ook voor je uit kunt schuiven.

Als je dat vervolgens allemaal negeert, en lastig vindt... tja. Is het dan echt op Microsoft af te schuiven dat je werk verliest? Sowieso snap ik niet dat je iets 31 dagen open kunt hebben staan zonder dat je tussendoor opslaat.
En ondanks dat ik een PC heb met 16GB geheugen, kan ik me geen enkele nuttige reden bedenken om een programma dagenlang open te hebben staan... laat staan een maand. En ja... ik werk ook heel veel op mijn PC.
Anoniem: 1128097 @Jester-NL19 april 2019 14:53
Hij is een andere grbruiker dan jij, daar moet je niet over zitten votten met elkaar.

Het gaat er natuurlijk om dat hij een OS heeft gekocht, en verwacht dat als hij iets open laat staan, dat als hij terug komt niet alles verziekt is omdat het OS dacht:"Laat ik eens ff X doen". Het hem laten uitzoeken is dan ook zeker klant onvriendelijk van microsoft. Was het een simpele instelling ergens dat je kan zeggen:"Doe alleen updaten als ik het zeg", maar dat blijkt niet meer zo te kunnen. iig niet zonder regisrty hacks. En die hebben misschien weer onverwachte invloeden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1128097 op 23 juli 2024 04:49]

Anoniem: 1128097 @PhilipsFan19 april 2019 14:50
Ik hoop dat je wel autosafe hebt voor het geval dat je na 30 dagen een programma hebt die je hele OS crashed?
Windows 7 heeft die telemetry meuk ook gewoon ondertussen gekregen, alleen wel in kleinere maten en minder zichtbaar om het uit te zetten..
Kan je prima skippen, en sinds Half 2016 na de overstap op monthly cumulative updates kan je ook gewoon security-only updates installeren x)

Gepriegel is het wel. Maar ik heb hier een mooie iso liggen met meest recente updates en 0% telemetry ;-)
Anoniem: 1128097 @Carlos0_019 april 2019 14:49
Ondertussen ja, dat weet ik. En ik geloof dat je die update niet hoeft mee te nemen. Maar het slaat niet op mij, ik gebruik geen windows.
Oeps ja op de verkeerde gereageerd foutje :), ik gebruik ook zo weinig mogelijk windows idd nog.
Op het werk moet het wel maar thuis mijn macbookje vind ik heerlijk.
Niet als je enkel kritieke en beveiligingsupdates installeert. Lang leve WSUS. ;)
Windows 7 heeft alleen nog maar hotfix updates, de codes voor de telematry zit hier gewoon in 1 vakdeze updates.
Heb je dat een bron van? Ik kan me het namelijk niet voorstellen dat de mensen die daar mee zitten (of zelfs überhaupt bewust van zijn) het niet gewoon uitzetten of anderzijds blokkeren.
Anoniem: 1128097 @lenwar19 april 2019 14:49
Ik weet alleen dat een veel mensen niet upgraden omdat telemetry. Dat is wat ik online veel zie, ik heb er geen cijfers voor.
Wat is veel? 5000 mensen op 800 miljoen is natuurlijk 0. En als je alleen bepaalde nieuwsbronnen volgt, kan je elke mening wel als volksfeit accepteren.
Anoniem: 1128097 @lenwar23 april 2019 08:46
Ik weet niet eens waar je die cijfers vandaan haalt. En mooie persoonlijke aanval :+ Zeer inhoudelijk.
Dat zijn mensen die het geen hol kan schelen welke Windows ze draaien, en gewoon niet geïnteresseerd zijn in een updates.
Ik kom nog wel eens een Win8 tegen bij kennissen van tijd tot tijd. Dan vraag ik waarom ze niet naar 8.1 of 10 geupdate hebben, gezien het toch gratis was. Kijken ze me aan alsof ik een alien ben... :X
Sja, hun probleem...
Ik kom laptops van Dell tegen waar Windows 8.1 (af fabriek) staat, en waarbij Windows Upgrade Assistent (naar W10) faalt.
Tja... durf je het dan nog aan dat (Dell?) drivers niet beschikbaar zijn voor je 1000+ euro laptop?
Maar goed hoe oud zijn die laptops ondertussen dan, en faalt die echt op een driver of misschien een applicatie van dell ?.
Wat je kan doen uiteraard is gewoon een clean install van win10, even usb stick maken en je ben er ook.
Dat kunnen de meeste mensen die hier komen inderdaad wel, maar er zijn heel veel gebruikers voor wie het compleet abracadabra is wat je daar nou schreef.
Dat klopt maar neem niet aan dat op de gene wie ik reageerde het complete abracadabra is.
Je kan wat driver issues krijgen maar als je echt grote problemen krijgt zegt dat meer over Dell's software. Had bijvoorbeeld ook mijn asus laptop van Windows 8 naar WIndows 10 ge-upgrade, bluetooth gaf issues dus die moest ik uitzetten en het touchpad is niet altijd meer perfect maar voor de rest werkt alles. En een bluetooth kun je weer 'fixen' met een bluetooth dongle (kost een paar euro).
Mij is juist opgevallen dat Windows 8/8.1 keys van grote fabrikanten zoals Dell die in het UEFI bios zijn opgeslagen gewoon werken met een nieuwe installatie van Windows 10. In de WinPE fase wordt de key niet opgehaald maar kies dan 'overslaan' en vervolgens de juiste versie (meestal is dat Pro). Na de hele installatie en met internet aansluiting staat Windows 10 dan gewoon als 'geactiveerd'.
Onlangs zo nog een Lenovo E72 uit 2013 waarop Windows 7 stond maar die 'Windows 8 ready' was op die manier voorzien van Windows 10-1809. De machine was nooit eerder voorzien van Windows 8 of 10. Wel van eerst CSM naar UEFI modus omschakelen in het BIOS en dan van USB-stick booten en de install draaien. Geen upgrade doen dus en niet de Windows 7 key gebruiken - die werkt niet.

[Reactie gewijzigd door RMM65 op 23 juli 2024 04:49]

Zelf heb ik Windows 10 toch kunnen installeren op 2 pc's hoewel de Windows Upgrade Assistent aangaf dat het niet ging.
Blijkbaar is die niet zaligmakend.
In mijn ervaring is Windows 10 vaak even snel of sneller dan Windows 7/8. Alles jonger dan 10 jaar zou moeten werken. Ik ben eigenlijk nog geen pc tegen gekomen waar ik Windows 10 niet op kon laten werken. (Ik moet wel toegeven dat het op een CeleronD uit 2006 zeer sloom was, maar het was wel stabiel.)
Voor deze mensen heb je nu ook de geforceerde updates van Windows 10. Deze mensen zijn nooit bezig met de security van hun OS maar als er iets fout gaat is het wel de schuld van Microsoft en enkel van Microsoft
8.1 is op de pc dan ook nooit geforceerd voor de gebruikers thuis, je moest met de hand in metro menu de 8.1 update activeren .
Zie dat een thuis gebruiker maar doen de meeste zullen nooit daar geweest zijn.
Hun probleem is oplosbaar....
De gratis upgrade naar Win10 werkt nog steeds. Zelfs van Win7 naar Win10. Afgelopen maand nog een laptop geupgrade, met een het upgrade bestand uit de gratis periode. Maar volgens mij lukt het ook met de media creation tool en een valide licence key. Het wordt door Microsoft in iedergeval niet actief geblokkeerd.
Ik bijvoorbeeld. Ik heb mijn pc destijds ge-update naar win10. Maar na een paar maanden irritatie heb ik besloten terug te gaan naar 8.1.
Windows 10 wilde gewoonweg niet lekker draaien op m’n pc. Constant hoge activiteit, ventilator op vol vermogen met een boel lawaai. Software die niet meer vooruit te branden was zoals photoshop. En virtuele machines in vmware die niet meer vooruit te branden waren. Echt een poos zitten zoeken en proberen maar niet kunnen vinden wat er nou fout ging.
Dus weer Windows 8.1 geïnstalleerd en hij draaide weer als een zonnetje.
En aangezien ik (tegenwoordig) ook iemand ben die het geen zak uitmaalt of ik Windows 8.1 of 10 draai laat ik het lekker zoals het is.
Hoe heb je die update gedaan? En was het Pro of Home?

Als je het als volgt doet, zou het geen problemen moeten geven. Na de upgrade naar Windows 10 checken dat de registratie heeft plaatsgevonden. Dan een ISO downloaden bij MS en even een nieuwe, schone installatie doen (dus met disc format).

Klinkt wel vreemd.
Als ik me goed herinner heb ik eerst een schone win81 installatie gedaan en daar meteen een win10 installatie overheen. Dus wel een upgrade. Is alweer een poos geleden. Er was toen nogal wat gerotzooi met iso’s maken.
Daarna nooit meer aan begonnen. De boel draait nog prima en geen interesse om het nogmaals te proberen. Helaas zit in niet meer dusdanig in de techniek dat ik dat voor de lol even wil doen.
Het ding moet gewoon als reguliere gebruiker z’n ding doen en verder niet.
Upgraden is niet echt een schone manier. Er blijft altijd wel puin achter, en ik sluit niet uit dat dit problemen op je machine veroorzaakte die verklaarde waarom je computer ineens zo stroperig en lawaaierig werd.

Ik krijg regelmatig computers en laptops met de vraag om te upgraden naar Win10, en ik doe dit altijd met een schone installatie. Upgraden vanuit een al bestaand systeem heb ik nooit een goed idee gevonden. Ik heb vaker gezien dat dit problemen opleverde, variërend van vreemde storingen, onvoorspelbaar gedrag van Windows, of zelfs één keer een niet meer opstartend systeem.
Dit hoef je niet te doen na de upgrade je kan dit altijd doen, op elke pc kan je via de media creation tool een usbtje maken of iso downloaden :).
Ik weet dat het niet hoeft, maar mijn ervaring is dat er altijd oude meuk blijft hangen en door een schone installatie ben je er vanaf. Er zijn zoveel mogelijke hardware en software combos mogelijk dat er altijd wel ergens een exotische driver of software bestand voor problemen zorgt.
Zeker een upgrade is niet altijd ideaal en blijft vaak wat achter, en in geval van problemen idd zeker een schone install aan te raden.
Ik doe dit met mijn iphone ook jaarlijks als er een grote update uit komt, aan de pc en herstellen en bijwerken(In plaats van alleen bijwerken).

Hij veegt de telefoon dan leeg en zet de nieuwe grote ios versie er schoon op, uiteraard gaat er klein backupje terug.
Maar heb hierdoor al jaren nooit problemen of devices die trager worden ofzo.
Ik doe precies hetzelfde met mijn Android telefoon en mijn PCs.
Naar 10 zijn er een aantal overgestapt, maar vergeet 8.1 niet. 8.0 is volgens mij zelf al een tijd niet meer ondersteund.
Zelf heb ik een pc met Windows 8 Enterprise, die kan ik persoonlijk niet updaten zonder alles eraf te halen. Dat zou een reden zijn om op 8 te blijven. Daarnaast heb ik al eens 10 op dezelfde hardware gedraaid als waar nu Windows 8 Enterprise op staat. Vreemd genoeg doet Windows 10 er.op de HDD in dat systeem 40 seconden tot een minuut over op te starten. De Enterprise doet er 15 seconden over. Dus, snelheid zou ook een belangrijke factor wezen vermoed ik.
Een HDD kan last hebben van langzame sectoren tot slechte sectoren. Sectoren aan de biutenkant van de platter(s) worden (behoorlijk wat) sneller gelezen dan sectoren in het midden en sectoren naast de as.

Als Windows 10 naast windows 8 geinstalleerd was, dan is de kans groot dat Windows 10 op de langzamere delen van je HDD stond.

Met een tool als MHDD kom je er werkelijk achter in welke staat je drive verkeert. Het is echter een old skool en hardcore tool, waarmee je enkele uren je computer niet gebruiken kan, afhangend van de opslagcapaciteit en snelheid van de controller waarmee het moederbord en de hard disk met elkaar communiceren.

Kom je er gelijk gelijk ook achter hoe lachwekkend simpel de diskcheckers van Windows (commandline en GUI versies) zijn.
Ik heb het op een nieuw geformatteerde schijf gedaan, die sneller was. Toch draaide het minder gek genoeg. Maar sinds kort ook een SSD in dat systeem, draait als een zonnetje
Op de meeste PC, kan je zelfs nog steeds gratis updaten naar Windows 10. Op Dell optiplex en latitude laptops gaat dat iedergeval zonder problemen. Van windows 7 naar win10 zelfs uit 2012. Gewoon de Windows7 pro key gebruiken die op de pc staat. Schone installatie lukt zo ook.
Met Windows 10 zelf is in het geheel niets mis mee. Denk dat dat niet anders is met de home versie.
Ja hoeveel mensen zitten nog op Windows 8 als de update naar Windows 10 gratis was.
De mensen die daarna een computer kochten met Windows 8.
Het was maar een tijdje gratis om te upgraden.
Dit gratis optie is er nog steeds hoor! Downloaden, ISO op stick zetten, installeren, en klaar. Als je een legale W7 hebt, dan is dit gratis. Als de key vaker gebruikt is en daardoor geblockt, dan moet je betalen voor een nieuwe key. Als je studeert, dan doe je dit via Surfspot alsnog gratis geloof ik.
'gratis was'.. 't is het nog steeds
omdat Win10 tijdelijk gratis was en men nog tevreden was over hun Windows 8 met mediacenter....die niet meer in Win10 zit.
Wat zou de reden zijn om op 8.0 te blijven als 8.1 net zo werkte?
Er is nog een embedded versie van Windows 8, daar zijn ook nog updates voor tot 2023 geloof ik, zie bijvoorbeeld: https://www.catalog.updat...ndows+embedded+8+standard
Daarnaast weet ik dat er een heel klein groepje mensen zijn die '' gewoon '' Windows 8 draaien en dan de updates van Windows embedded 8 standard of Windows Server 2012 installeren.
Reden: Sommigen vinden dat beter en sneller werken dan Windows 7/8.1/10, het werkt op moderne hardware waarvoor anders Windows 10 als eis wordt gesteld of anders geen updates en het heeft blijkbaar geen telemetry aan boord welke 10, 8.1 en 7 wel hebben ( als je alle updates geïnstalleerd hebt ).
Maar dat is natuurlijk een niche groep, de meesten die op 8 nog zitten zullen wel niet genoeg ruimte hebben om een upgrade uit te voeren of hebben er geen zin in o.i.d. ( de I don't care types :) )
.

[Reactie gewijzigd door Rupus op 23 juli 2024 04:49]

Action inlopen en voor 5 euro een usb stickje kopen.
Dus als ik het goed begrijp: je schoonzus koopt een halfbakken netbookje, wil graag een gratis upgrade en het is de schuld van MS dat dit niet eenvoudig kan?
Knap.
Dat begrijp je verkeerd. Het halfbakken netbookje is een symptoom van een groter probleem. Een probleem dat MS apparatuur die aan hun minimale systeemeisen voldoet niet gemakkelijk mee kan laten updaten. ;)
Kan je die Licentie niet van de bios af krijgen met iets als Nirsoft Produkey? (https://www.nirsoft.net/utils/product_cd_key_viewer.html)

Volgens mij slikt de Windows 10 installer nog steeds gewoon Windows 8 keys, ook OEM.
Maar als je dit soort trukken moet uithalen is het gewoon niet simpel meer.
Nee, dat snap ik. Dat bedoel ik ook niet.

Het is wel makkelijker dan dagen emailen met Microsoft.
Als die in de bios zit hoef je hem niet eens uit te lezen met een tooltje, dan pikt win10 hem automatisch op tijdens installeren uiteindelijk als die online is.
Context is misschien handig. Ik heb een jaar of 10 terug de overstap gemaakt naar Linux-distro's. Daar heb je bar weinig van doen met license keys, etc... Dit was mijn eerste deep-dive in een Windows issue sinds die overstap... Wist direct weer waarom ik geswitcht was...
Nou ik ben ook blij dat ik geswitcht ben privé gebruik het niet meer, maar goed op werk nog steeds windows.
En ja ook zat laptop op werk die geen bedrijfs installatie hebben, dus gewoon de key gebruiken van de fabrikant(Of in de familie eens laptopje al doe ik dat bijna niet meer).
Je kan een usb stick maken met win10 gewoon op elke willekeurige machine, zelfs met alle verlies als je even kijkt in de media creation tool.
Zo stick hebben is altijd om bij je te hebben, hiermee kan je dan booten en een schone install doen.

Als er geen key sticker op zit zal die deze gewoon uitlezen, als je de pc online heb gekregen via wifi of kabel.
Maar ja die 32gb dingetje verschrikkelijk dat ze er ook gekomen zijn al.
Ik heb laatst een compleet gewist, dus partities gewist en daarna Linux shred eroverheen. Toen moest er toch W10 op. Zonder een key te weten heb ik W10 geinstalleerd, en de key werd automatisch overgezet. Blijkbaar was de computer via W7 uniek geregistreerd bij MS, en pikte ze het daar weer op.
Omdat niet iedereen weet hoe je een pc moet updaten, daarbij was 8.1 nooit gepushed je moest deze zelf activeren.
En welke gewone thuis gebruiker gaat het metro menu nou openen, en ergens bij settings/update kijken geen 1.
Zou leuk zijn als mijn Surface 2 (RT) ook windows 10 ARM kon draaien
Microsoft Windows 8.1 is een geweldig os die ook nog eens behoorlijk “responsive” en stabiel is. Jammer genoeg hard neergesabeld met als uitkomst 10 die ook gewoon goed en veilig is. Zolang het mogelijk is blijf ik 8.1 gebruiken puur omdat het nog veilig kan. Het werkt ook nog met allerlei oudere software pakketten.
Dit zelfde heb ik dus ook. Prima werken en geen noodzaak voor windows10. Dan maar niet het nieuwste van het nieuwste.
Ik gebruik geen apps in Windows (10), althans niet uit de store. Gewoon normale programma's en een webbrowser. Ik zal wel ouderwets zijn...
Best wel grappig als je denkt aan hoe een moeder altijd van haar lelijke zoon zou houden. Maar Microsoft wil zo snel mogelijk van haar lelijk kind (Windows 8) af zijn.

Eerst door Windows 10 zo breed mogelijk beschikbaar te stellen en iedereen pushen om te upgraden naar Windows 10.
En dat dan nog helemaal gratis.

En nu lees je een artikel als dit. Dat geeft een indruk alsof Microsoft Windows 8 zo snel mogelijk wil vergeten.

Ik kan daar wat humor in vinden :+
R.I.P Win8 ugly duckling
Ex Ms klantenservice hier. Dit weten we intern al sinds september van 2018. Sterker nog rond 2020 wordt W10 1503 niet meer ondersteund door de klantenservice.

PS. In de 3 maande dat ik daar heb gewerkt kwam ik er achter dat MS technische ondersteuning, the art of Google is. Basically als je het zelf niet kan vinden ga niet naar support.microsoft of whatever.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.