Storing communicatiesysteem legde vliegverkeer Schiphol plat - update

Schiphol heeft woensdag te maken met een technische storing bij de luchtverkeersleiding. Om de veiligheid te waarborgen heeft Luchtverkeersleiding Nederland het vliegverkeer afgebouwd, maar vliegtuigen kunnen weer opstijgen.

Op Twitter meldt Luchtverkeersleiding Nederland dat er een storing is in het communicatiesysteem dat zorgt voor het contact tussen luchtverkeersleiding en piloten. Verkeer dat in het Nederlandse luchtruim vloog, is geland via een back-upsysteem, maar er wordt geen nieuw vliegverkeer geaccepteerd. Ook vertrekkende vluchten waren aanvankelijk stilgelegd, maar inmiddels kunnen vliegtuigen weer opstijgen. Het is nog niet duidelijk of er vluchten naar andere luchthavens zijn doorgestuurd.

De luchtverkeersleiding zegt extra mensen in te zetten om de storing zo snel mogelijk te verhelpen. Technische details over de toedracht zijn niet bekendgemaakt. De storing begon woensdagmiddag rond 13:00 uur. Het Haarlems Dagblad meldt dat alle betrokken partijen in de regio in overleg zijn om zich te beraden op mogelijke maatregelen.

Update 14:38: Luchtverkeersleiding Nederland meldt dat het communicatiesysteem weer stabiel werkt. Vliegverkeer wordt weer opgebouwd, maar het kost 'nog enige tijd' tot de situatie weer normaal is. LVNL zegt onderzoek te doen naar de oorzaak van de storing.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

15-08-2018 • 14:05

50

Reacties (50)

50
47
24
1
1
6
Wijzig sortering
Ik ben geen luchtvaartexpert, maar zeker in de luchtvaartwereld zou ik verwachten dit dit soort cruciale systemen met voldoende redundantie zouden zijn gebouwd, zodat men minimaal een volwaardig 2e systeem heeft. Waardoor er dus doorgevlogen zou kunnen worden. Aangezien de techniek op zich niet zo gecompliceerd is (AM modulatie - analoge zendtechniek die op zich al vele tientallen jaren bestaat en door de luchtvaart wordt gebruikt sinds het jaar kruik), is zo'n extra systeem ook niet extreem duur lijkt me. Dit soort storingen hebben behoorlijke consequenties, waar men niet op zit te wachten.

Maar wellicht heeft iemand hier wel voldoende kennis om dit toe te lichten?
Aangezien de techniek op zich niet zo gecompliceerd is (AM modulatie - analoge zendtechniek die op zich al vele tientallen jaren bestaat en door de luchtvaart wordt gebruikt sinds het jaar kruik), is zo'n extra systeem ook niet extreem duur lijkt me.
Het netwerk van LVNL is (fluisterde een vogeltje mij ooit in) een systeem gebaseerd op SDH transmissie en daarover een op E1's gebaseerd systeem voor de transmissie van spraak tussen de toren en de daadwerkelijke zenders in de hoek van de A9/A4 (https://goo.gl/maps/123FaRz6WsF2). Je hebt dus gelijk dat het systeem al vele tientallen jaren bestaat (SDH is redelijk antiek aan het raken) maar het is niet zo simpel als jij doet voorkomen. Het systeem is redelijk legacy en zou reeds op de rol staan voor vervanging.

Er zijn backups ingericht en zoals je in de pers hebt kunnen lezen is er direct overgeschakeld naar die backup. Echter, aangezien er geen backup van de backup is is blijkbaar dan de procedure dat ze het verkeer gaan afbouwen tot men weer volledig 'in de lucht' (badum tishhhhh!) is met alle systemen.

[Reactie gewijzigd door Odie op 23 juli 2024 02:07]

Verhelderend, dank!
Ik ben geen luchtvaartexpert, maar zeker in de luchtvaartwereld zou ik verwachten dit dit soort cruciale systemen met voldoende redundantie zouden zijn gebouwd, zodat men minimaal een volwaardig 2e systeem heeft. Waardoor er dus doorgevlogen zou kunnen worden. Aangezien de techniek op zich niet zo gecompliceerd is (AM modulatie - analoge zendtechniek die op zich al vele tientallen jaren bestaat en door de luchtvaart wordt gebruikt sinds het jaar kruik), is zo'n extra systeem ook niet extreem duur lijkt me. Dit soort storingen hebben behoorlijke consequenties, waar men niet op zit te wachten.

Maar wellicht heeft iemand hier wel voldoende kennis om dit toe te lichten?
Er is één backup-systeem. Dat hebben ze ingezet om te zorgen dat vliegtuigen kunnen landen. Er is (voor zover ik weet) echter geen backup voor de backup, in ieder geval niks volwaardigs.
Als er iets mis gaat terwijl je al op je backup-systeem draait heb je dus een gigantisch probleem, dan kun je niks meer. Daarom snap ik wel dat ze geen nieuwe vliegtuigen accepteren wanneer ze op de backup draaien.
Precies, ze hebben een backupsysteem. Prima voor noodgevallen en hierna inderdaad geen mogelijkheid om te communiceren, dus afhandelen en geen nieuwe vliegtuigen toestaan. Redundantie is bv. een identiek systeem, waarna het backupsysteem nog volgt.
Vandaar dat ik wat verbaasd ben dat dit dus blijkbaar niet zo gebouwd is.
Ik kan me goed voorstellen dat de veiligheidsvoorschriften stellen dat ze geen nieuwe toestellen mogen laten opstijgen als ze op hun backup systeem draaien. Dus ook al zouden ze een compleet redundant systeem als backup hebben, begrijp ik best dat ze dan alsnog de keuze maken om een zo veilig mogelijke situatie te creëren door geen nieuwe toestellen te laten opstijgen.
Anoniem: 310408 @Joepla15 augustus 2018 18:25
Een 100% opgeschaald backup systeem is eenvoudig onbetaalbaar. Ondenkbaar. In West Europa hebben alle verkeerssectoren een beperkte backup die het verkeer moet kunnen afschalen (vreselijk woord), dat is in de VS vaak niet zo. Daar gaat een hele sector gewoon dicht en moeten alle vliegtuigen uitwijken.
Ken luchtvaart niet, maar moderne telefoon/contact center oplossingen tot duizenden seats hebben gewoon een actieve switch-over functie. Is wel geen verkeerscommunicatie, wel praten, email, chat en Whatssap communicatie. Hebben het dan over Genesy Pureconnect oplossingen waar veel Nederlandse bedrijven op draaien. Dit alles op 1 server [SIP] en 1 mediaserver [RTP]
Je kunt er niets over zeggen op dit moment. Storing in het communicatiesysteem kan ook betekenen dat het gaat om een storing op het interne netwerk. Microfoon en daadwerkelijke zender kunnen tegenwoordig gerust kilometers uit elkaar staan. AM blijkt voor de luchtvaart voldoende te functioneren. Men gebruikt overigens AM vooral voor spraak maar daarnaast gebruikt men ook digitale signalen voor de overdracht van allerlei gegevens. Het is dus niet zo dat de luchtvaart achterloopt omdat men nog steeds AM gebruikt.
Daar was hier ook sprake van voor zover ik me goed heb laten informeren: storing in de SDH transmissie. De zenders staan in de hoek van de A4 en A9 en zijn over een eigen netwerk verbonden met oa de toren.
Waarom zou men bijkomende redundantie opbouwen? Deze systemen zijn een stuk duurder dan jij zou denken. Het is niet zomaar even een klein radiootje dat op het bureau van de luchtverkeersleider staat. Het kan goed zijn dat die infrastructuur miljoenen kost om te bouwen en daarnaast nog eens een mooi bedrag om te onderhouden. En voor wat? Je hebt daarnaast je backup systeem en de nodige noodprocedures. En kan de Nederlandse verkeersleiding ze op geen enkele manier meer contacteren en dit voor mogelijks uren aan een stuk dan zou het me niet verbazen dat Eurocontrol ze contacteert en naar een andere luchthaven laat vliegen.

Je gaat geen miljoenen uitgeven als je er met simpele procedures en backups vanaf komt.
Ik denk niet dat iemand vindt dat men er vandaag met "simpele procedures en backups vanaf gekomen is". Hier gaan een aantal mensen de komende tijd vast heel veel over nadenken en wellicht ook nog hoofdpijn van krijgen...

En dat het niet goedkoop is, dat begrijp ik: maar wat denk je dat deze storing gekost heeft?
Ik vermoed eerder dat dan de militaire luchtverkeersleiders het overnemen.
Ik denk eerder dat het te maken heeft met de radarsystemen en/of transponderontvangers. Het artikel heeft het over het volgen van vliegtuigen.
Denk het niet, dan noemen ze het wel gewoon radar ga ik vanuit.

Twitter Luchtverkeersleiding NL: "Er is een storing in het communicatiesysteem van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Via dat systeem verloopt het contact tussen de luchtverkeersleiding en piloten. Om de veiligheid te waarborgen hebben we daarom het vliegverkeer afgebouwd (1/3)."
Een radar systeem is niet om te communiceren maar om te tracken.
Ik heb ook geen inhoudelijke kennis hiervan maar vermoed wel dat het back-up systeem in principe gewoon alle taken van het eigenlijke systeem kan overnemen.
Maar omdat je vanaf dat moment feitelijk nog maar één systeem operationeel hebt zul je deze moeten gebruiken om de kisten binnen je eigen gebied en met SPL als bestemming te laten landen en ondertussen al het andere laat opvangen op andere velden. Vertrekkend verkeer tegenhouden doe je om de simpele reden dat je daar contact mee moet kunnen houden tot ze buiten het afhandelingsgebied van SPL zijn.
Als om wat voor reden ook het 2e systeem ook plat gaat voordat het hoofdsysteem weer up is dan heb je pas echt poep in de ventilator. Kwestie van scenario ontwerp waar vast een SLA aan hangt tussen SPL en de contractors die de handel hebben ontworpen, gebouwd en geïmplementeerd.
Het was niet alleen Schiphol, ook Rotterdam Airport lag plat maar doordat daar veel minder vluchten zijn was de impact vele malen kleiner.
Volgens Luchtverkeersleiding NL was dat niet echt het geval, slechts één vlucht zou op Rotterdam The Hague Airrport echt last gehad hebben van dit probleem, met slechts een kleine vertraging voor enkele binnenkomende vluchten:
De storing had zeer beperkte gevolgen voor de vluchten van en naar Rotterdam-The Hague Airport. Een vliegtuig met de bestemming Palma de Mallorca moest anderhalf uur wachten voordat het kon opstijgen. Enkele andere vluchten op weg naar Rotterdam lopen mogelijk enige vertraging op.

Eindhoven Airport en Groningen Eelde Airport hadden helemaal geen last van de storing. Het vliegverkeer verliep normaal. Een vlucht van Transavia uit Malaga richting Schiphol is uitgeweken en in Eindhoven geland, aldus een woordvoerder
Zie https://www.nu.nl/binnenl...hervat-grote-storing.html
klopt, ik zat in een vlucht van Malaga naar Rotterdam, en hij heeft even rustig aan gedaan boven belgie omdat we naar Brussel moesten uitwijken; 15 minuten later mochten we toch doorvliegen naar Rotterdam gelukkig en hadden we slechts 5 min vertraging
De impact op Schiphol was ook slechts 30 vluchten, dus laten we dan ook niet overdrijven door te zeggen dat Schiphol plat ligt en de impact op Rotterdam minimaal is. Er was wel zeker impact op Rotterdam.
De tijdsduur van de storing op Schiphol was een half uur, terwijl dit op Rotterdam zeker een uur was.
Ik zie op flightradar24 alweer kisten landen. Ben benieuwd of dat alweer is opgelost of via de backup gaat.
Vanavond vlieg ik zelf, dus hou mijn hart vast...
maar inmiddels kunnen vliegtuigen weer opstijgen.
Ze gaan geen nieuwe kisten de lucht in sturen als ze nog op de backup draaien.
Vanavond vlieg ik zelf, dus hou mijn hart vast...
Als je geluk hebt, heb je niet eens vertraging.
Als je minder geluk hebt heb je wat vertraging.

Als je pech hebt is jou vliegtuig niet opgestegen vanuit het buitenland naar schiphol, vanwege de storing, en heb je dus geen vliegtuig om in te stappen :P

fijne vakantie!

[Reactie gewijzigd door demonic op 23 juli 2024 02:07]

Een vliegtuig zal echt niet zomaar in het buitenland blijven Staan door een storing in nederland. Tenzij het een hele korte vlucht is zoals vanuit engeland bijv

Update: Mijn fout mijn redenatie van hierboven geschreven reactie.
Kom niet uit de jaren 70 maar ik dacht echt serieus dat een vlucht die bijvoorbeeld zeker nog 8 uur moest vliegen gewoon zou opstijgen en zonodig bij een aanhoudende storing elders zou landen.

[Reactie gewijzigd door Bench op 23 juli 2024 02:07]

Mijn vriendin is net aangekomen op Schiphol. In Kiev moesten ze op de grond blijven tot Schiphol groen licht zou geven. Schiphol gaf kort daarna bericht dat alle vluchten die 2,5 uur tot langer zouden duren mochten gaan opstijgen, dus toen mocht haar vliegtuig de lucht in.
Anoniem: 310408 @Bench15 augustus 2018 18:23
Een vliegtuig zal echt niet zomaar in het buitenland blijven Staan door een storing in nederland. Tenzij het een hele korte vlucht is zoals vanuit engeland bijv
Als je geen landings slot hebt ga je niet vertrekken. Zo simpel is het. En Schiphol heeft een aantal slots geannuleerd en andere naar de late avond verschoven. Maar vertrekken zonder dat je weet of je kan landen is iets uit de jaren 70 van de vorige eeuw.
Als de vertraging te lang kan gaan duren gaan ze met vliegtuigen schuiven. Zo kan het zijn dat het vliegtuig dat bedoeld is om @Razwer mee te nemen er nog niet is. Dan wordt er een ander vliegtuig toegewezen.

Alleen in hele uitzonderlijke gevallen zal een vlucht gecanceld worden. Zoals bij natuur evenementen of rampen. Bij vertragingen zullen ze er alles aan doen om een vliegtuig te laten vliegen.
Anoniem: 310408 @To_Tall15 augustus 2018 14:27
Alleen in hele uitzonderlijke gevallen zal een vlucht gecanceld worden. Zoals bij natuur evenementen of rampen. Bij vertragingen zullen ze er alles aan doen om een vliegtuig te laten vliegen.
Ik denk dat je de laatste weken geen kranten hebt gelezen want er zijn duizenden vluchten geannuleerd door andere redenen in de laatste weken. En op dit moment wordt er zeker in de zomertijd niet veel geschoven met vliegtuigen (of personeel) omdat die ruimte er gewoon niet is. Zelfs de grote als KLM en LH hebben eenvoudig geen toestellen klaar staan op elk vliegveld om iets over te nemen.
Ja alleen zijn die annulering dan weer te danken aan stakingen. Zoveel annuleringen zijn er normaal niet maar ja je trekt niet zomaar even ergens een blik piloten vandaan.
Communicatie tussen de toren en piloten ligt eruit. Iedereen heeft toch wel een mobieltje tegenwoordig? 😜
Laat het nu net verboden zijn om je mobieltje online te hebben staan tijdens start en landing....
Dat bijna iedereen (mij incluis) daar lak aan heeft doet verder niet ter zake.
Maar probeer eens een telefoongesprek te voeren op hoogte en met hoge snelheid. Ik durf te voorspellen dat die verbinding verre van stabiel zal zijn.
Ik ben ooit eens vergeten om mijn phone uit te zetten bij vertrek uit Kaapstad. Krijg ik op een gegeven moment een sms met de tekst 'welkom in Namibië' . Ik dacht: huh? Op ruim 10 kilometer hoogte??
Er zal dus vast wel iets van een datalink met moeder aarde mogelijk zijn maar een stabiel telefoongesprek voeren lijkt me toch een brug te ver.
Was natuurlijk ironisch bedoeld ;) maar in de buurt van Schiphol vliegen ze niet hoog noch snel.

Als dat wel zo is, is dat het probleem van Amsterdam Center en niet van de toren van Schiphol. Die hoeven dan alleen departures, arrivals en Ground te bedienen..
Zoals @demonic zegt even kijken of je vliegtuig uberhaupt onderweg is, succes iig :)
PH-BVS, is geland. Dus komt vast wel goed :)
[off] Super! Hele fijne vlucht :)
Ik zit zelf nu te wachten op het boarden. Dit is net weer hervat na een half uurtje.

Komt allemaal wel weer goed.
Zelf werkzaam op Schiphol (Airside), vandaag ook.
Inbound/outbound komen weer langzaam op gang
Ik zit momenteel aan de gate in Dublin voor een vlucht naar Schiphol. Er werd net 15 min vertraging gemeld, maar dat is ook alweer ingetrokken.
Boarden echter nog niet begonnen...
haha succes met de vlucht.. ik wacht er ook op 8-)
probleem is inmiddels verholpen volgens twitter:


Luchtverkeersleiding Nederland
‏ @lchtvrkrsldr

Update: Communicatiesysteem LVNL werkt weer stabiel. Vliegverkeer wordt opgebouwd. Vliegtuigen kunnen weer starten en landen. Het kost nog enige tijd tot de situatie weer normaal is. LVNL doet onderzoek naar de oorzaak van de storing. De veiligheid is niet in het geding geweest.
Het is in ieder geval weer druk met landen en opstijgen.
https://flighttracking.casper.aero/ams/
Jammer, vond het wel rustig zo :Y)
Ik ben nu gestrand op vliegveld Frankfurt hierdoor. Geparkeerd op een stil hoekje. Geen idee hoe het verder gaat. Heel vervelend voor de reizigers. En dat in het hoogseizoen. Tweeden grote verstoring op schiphol in korte tijd. Dat is niet goed. ..
Oh dat is 3 uurtjes rijden naar de nederlandse grens, autobahn op met dat ding :Y)
Een vliegtuig kan toch rijden met snelweg-snelheden zonder op te stijgen?
Ja. Alleen 130 + 70kmh head wind zorgt er enigszins voor dat het wat minder stabiel wordt.

Oh, en een vliegtuig is iets breder dan de autobahn en iets hoger dan een vrachtwagen.
Even ter algemene info:
Er wordt op dit moment flink verbouwd in de hoofdtoren...dus een per ongeluk kapot getrokken draadje zou mij niet verbazen, temeer daar de oorzaak van de "storing" niet gegeven is :?
Bron: https://www.parool.nl/ams...storen-schiphol~a4600211/

Verder is er veel onrust onder het personeel op de toren, blijkbaar zijn de werkomstandigheden al lange tijd niet optimaal.
Bron: https://nos.nl/artikel/22...ateurisme-aan-elkaar.html

Alles bij elkaar valt het dan tot nu toe nog mee..... }>

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.