De autonoom rijdende Uber-auto die in maart voor een fataal ongeluk zorgde, had zijn noodremmen niet geactiveerd. Uber schakelt de noodremmen uit om mogelijk 'grillig gedrag' van het voertuig te voorkomen.
Op het moment vlak voor het raken van de voetganger die de weg overstak, bepaalde het systeem voor autonoom rijden van Uber dat een noodremprocedure ingezet moest worden om een aanrijding te voorkomen. Hoewel het voertuig, een aangepaste Volvo XC90, over noodremfunctionaliteit beschikt, had Uber deze uitgeschakeld omdat deze volgens het bedrijf tot potentieel 'grillig gedrag' zou kunnen leiden.
De bestuurder wordt in gevallen van noodremmen geacht in te grijpen, maar krijgt daarvoor geen notificatie. Het systeem van Volvo, City Safety genaamd, heeft ook functies om de alertheid van de bestuurder te monitoren, maar ook deze is uitgeschakeld als Ubers computerbesturing is geactiveerd. Uber houdt de chauffeur verantwoordelijk voor het in de gaten houden van diagnostische berichten die op het dashboard verschijnen en voor het taggen van opvallende evenementen.
Dat blijkt uit voorlopige bevindingen van het onderzoek dat de National Transportation Safety Board houdt naar aanleiding van het dodelijke ongeval. Een auto die in autonome modus reed met behulp van Ubers systeem, reed in maart een overstekende vrouw in de Amerikaanse staat Arizona aan, die aan haar verwondingen overleed.