Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Populaire YouTube-gamereviewer TotalBiscuit is overleden

John Bain, beter bekend als TotalBiscuit en de Cynical Brit, is donderdag overleden aan de gevolgen van kanker. Bain is 33 jaar geworden. Hij verwierf bekendheid in de gamegemeenschap met onder andere zijn YouTube-kanaal.

Het overlijden van Bain is bekendgemaakt op zijn Twitter-account. De Brit maakte in 2014 bekend dat bij hem kanker was geconstateerd en dat hij chemotherapie onderging. Een jaar later meldde hij dat zijn ziekte terminaal was, maar hij werkte nog lang daarna door.

Bain kreeg vanaf 2005 bekendheid met Warcraft Radio, waarna hij zich breder op het bespreken van gamegerelateerde zaken richtte op zijn website Cynicalbrit.com. In 2010 begon hij een YouTube-kanaal, dat onderdeel werd van gamenetwerk Polaris en dat uitgroeide tot een populair medium met meer dan twee miljoen abonnees.

Met name het casten van games als StarCraft II en PlanetSide 2, het bespreken van indiegames en zijn steun voor consumentenbescherming droegen bij aan zijn populariteit. Daarnaast groeide hij uit tot een geliefde e-sportscommentator voor onder andere Warframe, StarCraft II en League of Legends.

Bain is 33 jaar geworden. Hij laat een vrouw en kind achter.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

25-05-2018 • 09:04

179 Linkedin Google+

Submitter: Craimasjien

Reacties (179)

Wijzig sortering
John was een fantastisch reviewer en een groot man.
Warframe stopt hun stream na dat ze dit bericht hebben gehoord. John heeft met zijn originele video over het spel het bedrijf gered van faillissement.

[Reactie gewijzigd door Sphirical op 25 mei 2018 09:36]

Laten we aub ook niet vergeten dat hij het koren van het kaf goed wist te scheiden. Als iets goed is dan is het goed, maar als iets slecht was dan kreeg je dat ook te horen samen met een zeer goede uitleg waarom dat zo was.

Day One: Gary's Incident, Rage en natuurlijk Steam Greenlight. Alles zijn werk he. Ik vind het nog steeds prachtig hoe hij de "ontwikkelaar" van Gary's Incident op een subtiele wijze helemaal de grond in boort. "Stephane Woods is lying, here's why". _/-\o_

https://www.youtube.com/watch?v=QfgoDDh4kE0

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 25 mei 2018 11:35]

Holy crap, das wel een heftig stukje. Nooit geweten dat hij ook zo'n invloed had binnen de Warframe community.
Hij heeft meerdere indie games en devs echt op de kaart gezet. Het verschil was met hem en andere streamers / youtube personaltities dat je bij hem echt DUIDELIJK kon zien dat zijn reviews invloed hadden op verkopen. Dat komt omdat hij gewoon eerlijk en recht door zee was, en ook games die hij misschien niet zo goed kon spelen toch kon aanprijzen als ze goed in elkaar zaten. Ik heb aardig wat games door hem gevonden en gekocht/gespeeld (Warframe, Smite, War for the overlord en een ton indie games.) Zelfs Starcraft heeft dankzij hem echt veel meer populariteit gekregen dan anders het geval was.

Daarnaast had hij een wat ouder publiek (ben zelf 35) die wat meer geld tegen hun hobby kunnen gooien.

Echt klote nieuws, maar ik geloof dat hij het al langer volgehouden heeft dan verwacht, in 2015 gaven ze hem nog max 2 jaar geloof ik.
"Daarnaast had hij een wat ouder publiek (ben zelf 35) die wat meer geld tegen hun hobby kunnen gooien."

Mwa dat denk ik niet. Hij beschermde graag mensen, niet geld uitgeven als het, het niet waard is.
Ouder publiek klopt wel, (37 hier) maar dat zijn de lui die er van af het begin bij zijn.
Veel respect voor de man, hartstikke eerlijk, en lekker cynisch.
Gelukkig gaan we verder met Jim Sterling.
Jim Sterling lijkt vaak negatief te zijn puur om negatief te zijn. Leuk voor de mensen die daar van houden, maar ik kreeg op een gegeven moment genoeg van zijn negatieve houding en ben gestopt met kijken.

Totalbiscuit is natuurlijk onvervangbaar, maar het zou een zegen voor pc gamers zijn als er een soortgelijk iemand opstaat.

Ook TB's channel keek ik al een tijdje niet meer omdat er nauwelijks nieuwe content was. Had ook al even niets meer gehoord over z'n ziekte, dus dit nieuwsbericht komt best hard aan.

[Reactie gewijzigd door Bonez0r op 25 mei 2018 20:35]

Hmm ik ben juist gestopt met TotalBiscuit kijken omdat zijn video's te droog waren.
Jim Sterling daarentegen heeft een lekker opgefokt over-the-top karakter en dat trekt mij wel.

RIP Totalbiscuit. Respect voor al het harde werk en zijn dedicatie en passie. _/-\o_
Jim Sterling is idd ook leuk. Zelf vind ik 'Worth a Buy' ook wel leuk om te bekijken. Hij heeft eigenzinnige views (hij is vooral 'hard code', en vooral tegen 'consolizing' va games, waardoor shooters x-ray vision krijgen) maar verteld wel grappig
De reviews van Mac van worth a buy zijn inderdaad ook grappig, vooral zijn afkeer tegen X ray vision, 3rd person view, domme AI, niet customizable keyboard layouts en dat beertje die op die bel ramt vind ik goed gedaan. Al ben ik het niet met zijn standpunt over controllers eens. Sommige games spelen nou eenmaal beter met een controller. Kwestie van de juiste tool voor de juiste job. Dat hij er als pure PC gamer niet mee om kan gaan is een ander verhaal. Oefening baart kunst.
Jammer genoeg kon Jim Sterling nooit tippen aan John Bain. Heeft mindere kwaliteit, en veel minder effect in de community.
Ik ben zelf meer ingesteld op de humor van Sterling. Maar niemand kan tippen aan TotalBiscuit.

Zelf vind ik SidAlpha iemand die beter TotalBiscuit nadoet. Allemaal persoonlijk natuurlijk :)
Niet alleen de Warframe community.

Hij heeft ook een grote rol gespeeld in het groot maken van Smite.
Yup hij heeft een grote rol gespeeld daar, Mede dankzij heb is dat spel uitgegroeid van een simpele corridor shooter tot een megaspel met zelfs een open wereld.

Wij gaan deze man missen. Veel sterkte gewenst aan de familie die hij achterlaat.
Hij had ook een flinke boost aan Amnesia: The Dark Descent gegeven.

Deze: https://www.youtube.com/watch?v=snnB8C5sDkY
En deze: https://www.youtube.com/watch?v=OzYb3UDGtjc
Wat een gemis :(

Er waren weinig zo transparant, open en consequent als hij. Hij nam geen blad voor de mond en dat heeft hem ook een hoop vijandigheid opgeleverd, maar dat heeft hem nooit tegengehouden.

Rust zacht John.
Geweldige kerel. Hij was daarnaast ook in staat om op een duidelijke en eenvoudige manier dingen uit te leggen. Heb uren naar zijn video's gekeken vanaf het moment dat ik zijn eerste WTF is... Magicka tegen het lijf liep!
Magicka is geweldig!
Dat niet alleen, in tegenstelling tot b.v. JimQuisition - Hij gebruikt geen overbodig schelden of andere onzin.

Direct, eerlijk en duidelijk.

Cynical, but not mean ;)
RIP. Een van de eerlijkste, maar ook grappigste content creator die ik ooit op YouTube heb gezien. Jaren lang voor hem geduimd, maar het mocht niet zo zijn... Rot ziekte. Sterkte aan zijn vrouw en kind toegewenst...
Wat moet je hier nou op zeggen ?

Jeetje, ik volg hem al sinds 2010.
Hier ben ik echt even helemaal stuk van.

Gisteren te horen gekregen dat onze vriendin kanker heeft en vorig jaar mijn schoonmoeder aan die ziekte verloren. Klote ziekte :(
Vorig jaar ook mijn schoonvader eraan verloren. Ziekte vastgesteld na een val bij het voetballen en een paar maanden later gestorven op 59 jaar. Echt gruwelijke ziekte ;(.

Veel sterkte gewenst.
Vorig jaar mijn oma eraan verloren. het is veel te laat ontdekt en ze is eraan overleden ;(
Rot ziekte

[Reactie gewijzigd door Ludwig005 op 25 mei 2018 20:51]

Sterkte ermee, hopen dat het een vorm is die wel goed behandeld kan worden. Helaas is het vaak pas in een later stadium dat het opgemerkt wordt. :/
Veel sterkte in de komende tijd!
Heel veel sterkte in de komende tijd !
Man man man. 31 jaar. Ongelooflijk. Ik weet nog dat 'ie een tijdje in onze WoW guild speelde, lang geleden, zo'n aardige en oprechte jongen. Wat zonde zit.
Zat je op Mazrigos, Eclipse (tijdens vanilla)?

TotalHalibut was toen tijdelijk onze raidleader...

[Reactie gewijzigd door XSlicer op 25 mei 2018 10:40]

Nee, 1 van de "Tweakers" guilds IIRC. Volgens mij "Drama" of misschien zelfs "Bloodraven" op Trollbane. Is alweer jaren geleden.

[Reactie gewijzigd door Munki op 25 mei 2018 10:44]

Uiteindelijk heeft het te laat vinden van z'n kanker hem het leven gekost. Altijd naar de dokter gaan als je denkt dat er iets mis is. Hij heeft uitgelegd bij h3h3 dat hij al een lange tijd symptomen had maar dat hij dacht dat het iets anders was. Dit is de fout die een heleboel mensen maken.

Rest In Peace, John Bain

[Reactie gewijzigd door NotCYF op 25 mei 2018 09:45]

1984 is 33 jaar inmiddels.
Ik zal me TotalBiscuit als een zeer gepassioneerde en kundige caster herinneren. Vooral zijn SHOUTcraft Kings voor Starcraft 2 toernooien waren (vond ik) geweldig! :'(
Vanwege zijn commentaar bij Starcraft ben ik esports fan geworden. Naast shoutcasting heeft hij heel veel voor esports en gaming betekent. De gaming wereld heeft een icoon verloren. Diep geraakt :'(
Hoop wel ergens dat SHOUTCraft Kings terug komt via INcontrol etc.

Zou opzich wel zonde zijn dat deze serie ook verdwijnt met zijn overlijden. Geen idee of er rechten oid aan verbonden zijn.

Bah, wel wat verrast dat dit me nog zo hard raakt.

Heb hem ergens ontdekt in de Starcraft II scene rond de release van Wings. En bleef haken bij de Gamestation/Co-optional Podcast :P

Waarschijnlijk ook de enige Youtuber die ik zo lang gevolgt heb.
Tragisch, ik keek hem vaak en heb veel van hem geleerd over hoe de gaming industrie werkt. Door hem ben ik gestopt met pre-orderen en ben ik ook van mening geworden dat als wij (als gaming communtie) is willen veranderen dat bij ons zelf begint.

Ik ben wel benieuwd wat er nu met de Co-Optinal podcast gaat gebeuren, dat was wekelijks een feest om naar te luisteren.
Ik ga er vanuit dat Dodger en Jesse dit gewoon voortzetten, hopelijk met Genna. Dit is wel wat TB zelf ook hoopte.
Zoiets gaf hij eerder aan in een van de podcast updates ja. Zou wel mooi zijn als een stukje van zijn nalatenschap.
Ik hoop het zeker, want Dodger en Jessie samen is ook feest. Ik begreep uit tweets van Genna dat total biscuit (het bedrijf) nog steeds de podcasts gaat regelen. Maar kan me goed voorstellen dat ze wel even de tijd nodig heeft want ze is de laatste maand door echt een hele emotionele rollercoaster gegaan.
Via TB ben heb ik Jesse leren kennen.

Wat waren dat epische video`s toen zij Terraria speelde met z`n tweeën.
Inderdaad; hilarisch! RIP John.
Ik dacht dat hij zijn kanker had overleeft. Ik was al teleurgesteld dat hij bijna geen WTF's items meer maakte en alles beperkt bleef bij de podcast. Dat hij terminaal was verklaart een boel.

Hij was bij mij een van de eerste kritische youtubers in het gamegenre. Ik wil best beloven dat hij een legacy nalaat in andere youtubers, die de kritische houding van hem hebben gezien en zelf dit soort video's zijn gaan maken.
Nadat hij darmkanker heeft gehad en daarvan is "genezen" kwam een jaar later door dat het verspreid had naar zijn lever en andere organen; dit was uiteindelijk fataal want de chemokuren sloegen niet langer aan en zijn lichaam was té zwaar verzwakt voor andere (experimentele) opties.

Ik las het vanochtend op Twitter, zag de reacties van zijn goede (youtube) vrienden en merkte dat het bij meer losmaakte dan ik had verwacht. Ik vond alles wat hij maakte altijd geweldig, heb ook met heel veel plezier gekeken naar zijn SC2 streams, of hij nou zelf speelde of zijn Kings shows deed.

RIP!
Ik las het vanochtend op Twitter, zag de reacties van zijn goede (youtube) vrienden en merkte dat het bij meer losmaakte dan ik had verwacht.
Dat had ik nou ook precies, ik moest wel even een klein traantje wegpinken. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat hij zo'n grote invloed op me had.
Hij was gewoon duidelijk, oprecht, en recht door zee. Daarnaast had hij een flinke dosis charisma, humor, en probeerde altijd positief zijn verhaal te doen. Dit zijn kwaliteiten waar mensen (ikzelf tenminste) een voorbeeld aan nemen.

Dit soort mensen laat zien dat er ook nog goede mensen op deze aarde rondlopen. Ze stralen iets uit, en staan ook echt ergens voor. Dit vindt ikzelf heel mooi, en ik kan alleen maar hopen dat ik ooit zo'n goed persoon zal zijn als deze man.

[Reactie gewijzigd door JackJack op 25 mei 2018 13:53]

Helaas, nooit meer de epische "Hello, my name is TotalBiscuit and today I am going to answer one simple question... WTF is..." in YouTube video's.

Kan hier nu wel zelf iets grappigs aan toevoegen om mijn reactie wat op te fleuren, maar vind ik niet gepast.

Rust zacht, John, sterkte aan de familie. 33, zo oud ben ik momenteel ook, maar moet er niet aan denken... :N Des te gelukkiger ik mij prijs wel in gezondheid te mogen leven.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 26 mei 2018 06:04]

"Hello, my name is TotalBiscuit and today I am going to answer one simple question... WTF is..."

Dit was het id.. perfect hoe hij games kon reviewen, heerlijke no-nonsens reviews.
Dat doet eigenlijk best wel zeer om dat nooit meer te kunnen horen met nieuwe games. Hij was voor mij de go-to persoon by far om doorslag te geven voor een aankoop en/of nieuwe games te leren kennen.

Ik ga hem missen.
Bedankt voor de entertainment de afgelopen jaren John Bain, Ik hoop dat het in ieder geval een vredig einde is geweest. :'(
Volgens zijn vrouw Genna Bain op Twitter zat TB nog in zijn coma over the game Fortnite te praten.
Vredig maar druk einde als je zelfs dan nog zit te reviewen.

Total Biscuit - The Cynical Brit: een ware legende.
1 2 3 ... 11

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Call of Duty: Black Ops 4 HTC U12+ dual sim LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6 Battlefield V Samsung Galaxy S9 Dual Sim Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True