Crowdfundactie haalt 200.000 dollar op voor nabestaanden TotalBiscuit

Een crowdfundactie voor de nabestaanden van YouTube-gamereviewer TotalBiscuit heeft het doel van 200.000 dollar binnen drie dagen bereikt. John Bain, beter bekend als TotalBiscuit of de Cynical Brit, overleed donderdag aan de gevolgen van kanker.

John Bain TotalBiscuitDe initiatiefnemer, die zegt met Bains vrouw Genna te hebben gesproken, meldt bij de crowdfundactie op de website Gofundme dat er bij het werk van Bain geen sprake is van medische vergoedingen of pensioenopbouw. Volgens hem krijgen zijn nabestaanden te maken met onder andere de kosten voor wonen, levensonderhoud en de speciale behoeften van Bains zoon Orion. Op dit moment staat de teller al bijna op 208.000 dollar.

Bain was een erg populaire YouTube-gamereviewer die onder andere populair werd met het casten van games als StarCraft 2 en World of Warcraft. Donderdag werd bekend dat TotalBiscuit na vier jaar de strijd tegen kanker heeft verloren. Hij werd 33 jaar. De Brit maakte in 2014 al bekend dat bij hem kanker was geconstateerd en dat hij chemotherapie onderging. Een jaar later meldde hij dat zijn ziekte terminaal was, maar pas begin mei stopte hij met werken.

Door Joris Jansen

Redacteur

28-05-2018 • 18:54

204

Submitter: Takezo

Reacties (204)

204
174
130
15
1
12
Wijzig sortering
Anoniem: 238040 28 mei 2018 21:44
Sommigen vragen zich af of men dit geld echt wel nodig heeft. Zoals eerder gezegd onder de reacties heeft John in het verleden al bedragen geschonken aan charity. Zou goed kunnen dat Genna dit geld ook deels doneert aan charity. Toen John zich terug trok als gamecritic heeft hij al bedankt voor donaties omdat ze nog inkomsten uit andere bronnen zouden hebben. Voor de rest wordt ik van bepaalde reacties hier echt een beetje onpasselijk. Sommigen leden lijken elke vorm van empathie te ontberen.
Beetje een clash of culture denk ik. In de VS is het veel gebruikelijker om geld te geven aan charities. Hier doet men dat eigenlijk met name als er de kans is om er iets mee te winnen, (postcode loterij etc.) en/of er veel publiciteit en zieligheid bij komt kijken. (orkanen, hongersnoden).

Het idee dat je geld geeft aan iemand (die wellicht meer bezit dan jij) omdat het een mooi gebaar is, is in onze cultuur erg raar.
In onze cultuur is veel meer “standaard” via de overheid geregeld. Zorgverzekering is daar een voorbeeld van. In de VS is dat allemaal minder maar wordt dat deels gecompenseerd door mensen die zelf direct geld geven aan “liefdadigheid”. Je hebt zelf meer sturing waar het geld aan besteed wordt. Al ben ik blij dat ik in Nederland/Europa woon, zeker na het zien van Sicko en Where to invade next.
Beetje een clash of culture denk ik. In de VS is het veel gebruikelijker om geld te geven aan charities. Hier doet men dat eigenlijk met name als er de kans is om er iets mee te winnen, (postcode loterij etc.) en/of er veel publiciteit en zieligheid bij komt kijken. (orkanen, hongersnoden).
Heb je daar statistieken van? Want volgens mij zijn Nederlanders erg vrijgevig als het gaat om goede doelen. Ook als er geen media aandacht bij komt kijken.
Het idee dat je geld geeft aan iemand (die wellicht meer bezit dan jij) omdat het een mooi gebaar is, is in onze cultuur erg raar.
Dat ligt een beetje aan de reden waarom je het geeft. Met een verjaardag geven wij (Nederlanders) ook kado's en geld. En dat is meestal ook niet aan hulpbehoevende mensen. Als het gaat om geven van geld i.v.m. financiële steun dan is het natuurlijk wel vreemd als de ontvanger helemaal geen financiële steun nodig heeft.
Yup. Zie b.v. de World Giving Index van 2017. Nederland staat daar op 10, USA op 5 en Myanmar op 1.

Oh, en nu ik hier toch reageer: RIP John Bain. You will be missed!
Anoniem: 1076325 @Rolf28 mei 2018 23:55
Ben ik het niet helemaal mee eens, we hebben hier ook een cultuur waarbij je vooral niet je kop boven het maaiveld uit moet steken om maar niet arrogant over te komen. Als ik aan een goed doel doneer dan doe ik dat uit principe. Als ik dat aan iedereen zou verkondigen komt dat over alsof ik zelfzuchtig. Het zou maar zo kunnen dat er velen zijn om je heen die doneren maar het niet aan jou kenbaar maken. Ik speculeer hier natuurlijk wel, maar zonder cijfers over hoeveel Nederlanders aan goede doelen geven weten we niet veel meer.
Waar heb je het over? Heb je hier statistieken van, dat men hier niemand wil helpen?

En ja, het is in elke cultuur raar om iemand die het al veel beter heeft dan je het zelf hebt geld te geven vanwege het gebaar. Ga een beetje relatief rijke mensen spekken terwijl er ook syrische wezen of bijvoorbeeld afgedankte babies met een handicap zijn die ik kan helpen. Lekker dan, als ik die keuze maak vanwege 'een mooi gebaar'. En hoe zit 't met de onbekende buurvrouw die haar man net verloren is en nu gedwongen haar huis moet verlaten?

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 23 juli 2024 14:09]

Dit is inderdaad waar.

Ik ben Belg, woon in de VS, en het is in mijn ogen erg vreemd hoe veel "charity" er hier is, voor dingen die in mijn ogen door de overheid geregeld zouden moeten worden. (TotalBiscuit is wel een Brit, maar ook daar zijn de zaken meer en meer "op zijn Amerikaans" qua sociale zekerheid).

Een voorbeeld: De meeste werknemers hebben hier slechts 10 tot 15 dagen betaald verlof per jaar, en daar moeten ook je ziektedagen uit komen! Als je langer ziek bent moet je dan onbetaald verlof nemen, wat een probleem is voor mensen met een woonlening, kinderen, etc.. Tenzij je een private inkomensverzekering hebt afgesloten val je zonder loon, geen overheidssteun voor "short term disability". Het is hier dus de gewoonte dat als een collega langdurig ziek is, of voor een ziek familielid moet zorgen, mensen hun (karige) betaald verlof "doneren" aan een zieke collega.

Bij mij schieten dergelijke dingen in het verkeerde keelgat, en ik sta verstomd van hoe veel de overheid hier mensen aan hun lot overlaat. Dingen die je nooit voor mogelijk houdt. Walgelijk systeem.

Je ziet dan ook dat de grote meerderheid van de "goede doelen" in de VS op de eigen bevolking gericht is, terwijl veel meer van de "goede doelen" in Europa gaan om de derde wereld, natuurrampen, etc. (over de derde wereld hoor je hier nauwelijks iets in de media)

Ik heb veel liever het Europese systeem, waar mensen minder vrijgevig "moeten" zijn, aangezien de overheid haar bevolking veel beter beschermt.

[Reactie gewijzigd door lazershark op 23 juli 2024 14:09]

Had/heb jij een paar miljoen tussen 30-40? Want een vrouw en kind een leven lang verzorgen kost nogal wat. Hoe moet je daar ineens aankomen als je zo jong kanker krijgt? Loondienst dekt ook je familie niet voor een zaligmakende periode.

Gelukkig zijn er nog mensen die niet in loondienst gaan. Er zou bar weinig theater/muziek/films/literatuur/kunst/innovatie zijn als iedereen dat maar deed.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 420148 op 23 juli 2024 14:09]

Leefden we maar in een tijd dat die arme onderdrukte vrouwen zelf geld mochten verdienen...
Dat terzijde, ik ging in op zijn commentaar dat een echte man er op zn 30ste er wel even voor zorgt dat zijn familie nooit meer zorgen heeft.
Alsof vrouwen totaal hulpeloos zijn zonder man. Wel een beetje voorbarige conclusies zo.

Trouwens zeker als je zelf erop planned heb je niet perse een volledig pensioen nodig.
Erg erg jammere reactie dit. Het concept dat het kiezen van iets anders dan een baan met vaste verdiensten een zonde is, is erg typerend voor iemand die lekker in zijn werk zit, en niet kan bevatten dat er hele volksstammen zijn die doodongelukkig zouden worden van zulk soort werk. En het idee dat zijn vrouw hem zou steunen en zelfs zou aanmoedigen is blijkbaar helemaal ongehoord.
Laten we vooral niet vergeten dat veel van de entertainment die men consumeert wordt geproduceerd door durfals die de gok ooit hebben gewaagd, en waarschijnlijk meermalig in het rood hebben gestaan voordat ze er ooit arriveerden (áls ze dat ooit doen).

Het idee dat je minder man bent hierdoor is uiteraard helemaal niet meer van deze tijd. Is een vrouw dan meer man als ze geld in het laadje brengt? Wat als vaderlief niet kan werken? Mijn ouders zouden je in ieder geval vierkant uitlachen om deze statement, want mijn moeder verdiend al jaren de kost ivm het feit dat mijn vader de arbeidsmarkt uit geforceerd in na een burn-out en nu te oud is om nog aangenomen te worden.

Ik ben erg erg blij dat TB's vrouw hem in ieder geval altijd gesteund heeft, net als vele andere creatievelingen, want ik geniet erg van dit soort entertainment. Het getuigd ook van waar wederzijds respect tussen 2 partners.
Onbekend voor jou wellicht.
Sjonge, slechte dag gehad op het werk ofzo? :+
Waar jij in ieder geval om bekend staat is dat je gekozen naam zo enorm goed past bij je botte opmerkingen
Jij hebt een hele toepasselijke gebruikersnaam Totaal Geen Hart.
Ik vind het altijd grappig om te zien dat mensen die dergelijke uitspraken doen zelf in een andere werkelijkheid leven.
Hoeveel mensen voed jij elke dag met je geld? Ik ben een vrijwilliger in een voedselkeuken hier in Red Deer (en ook Calgary en Edmonon), zijn hier heel veel dakloze mensen en drugs verslaafden.

Dat wil niet zeggen dat ik kwaad word wanneer ander mensen met hun eigen geld iets anders doen dan het aan het dakloze centrum te geven. Jij blijkbaar wel, dus kom maar op met jouw geld. Wij kunnen we een donatie gebruiken. --> https://theseed.ca/services/

En anders moet je gewoon je mond dicht houden.

[Reactie gewijzigd door Kain_niaK op 23 juli 2024 14:09]

Ik ben straat muzikant, verkoop mijn jingles online, verdien geld met mijn youtube stuff en werk voor https://bchpizza.org

Ik maak gratis muziek voor de dakloze en drugs verslaafde mensen. Dat vind ik supertof en zij ook. Heb ik altijd een publiek om nieuwe dingtjes mee te testen. Er zijn zoveel mensen met muzikale talenten die aan lager wal zijn geraakt dus je krijgt van hun erg goede feedback.
Er is meer in de wereld dan alleen maar werken voor een baas. Soms krijg ik het gevoel dat alleen als je fulltime in loondienst zit je als volwaardig word gezien. Ondertussen moeten de kinderen maar naar de opvang bijv....
mensen die zo graag de wereld willen helpen. maar dat doen, met de middelen van anderen mogen ze van mij direct afschieten
Je moet eens rond je kijken en proberen alle werk dat gedaan wordt met ons belastinggeld ("met de middelen van anderen") proberen weg te denken. Geen leerkrachten, een fractie van de zorg, geen wegen of andere aangelegde open ruimte, geen politie, gerecht, regering en andere overheidsdiensten...

Er zijn mensen die om wat voor reden dan ook niet functioneren in het reguliere arbeidscircuit. Of daar al jaren gefunctioneerd hebben, gepensioneerd zijn, en geen zin hebben in hun zetel te verstoffen. Wat is er mis mee dat ze zich op die manier toch nog inzetten voor onze maatschappij? Er zullen wel een paar mensen zijn die een reguliere job zouden kunnen doen en toch een uitkering krijgen, maar het zal een belachelijk kleine fractie van onze sociale zekerheid zijn. Uitkeringen zijn namelijk echt niet zo'n goudmijn dat dat te verkiezen is boven een reguliere job. Niet de moeite om je druk over te maken.
Lijkt er wel degelijk op dat ze het geld goed kunnen gebruiken, zie bijvoorbeeld nog deze redelijk recente twitter post waar hij overweegt paid "influencer" offers te nemen omdat de medische kosten erg hoog zijn:
https://twitter.com/Totalbiscuit/status/989004203552116736

Een paar jaar kanker gaat in de US waarschijnlijk al snel de miljoenen in. Toen het nog goed ging hadden ze ook een e-sports team, ook een dure hobby waar ze vanwege de kosten mee zijn gestopt. https://twitter.com/GennaBain/status/804344480023347200
Zo te zien al bijna 3 ton aan medische kosten in April 2016...

Ik hoop zelf dat ze niets aan charity schenkt, veel fans hebben geld gedoneerd zodat het naar hun toe gaat, en niet zodat het naar charity toe gaat.

[Reactie gewijzigd door Corodix op 23 juli 2024 14:09]

Eens. Zeer teleurgesteld in de Tweakers hier. Had meer van ze verwacht.
Het ding dat zo f**ked op is, is dat hiervoor een GoFundMe moet zijn, dat je geen medische vergoedingen krijgt. Dat hoort gewoon een mensenrecht te zijn.
Waar ik me over verbaas is dat die man miljoenen per jaar verdiend heeft en nu zou er een gofundme kondig zijn voor de nabestaanden? Moet je je eens inbeelden hoe mensen zich moeten voelen die ook hun kostwinnende partner verloren hebben maar het sowieso al met weinig moesten stellen.
Ja idd.. Mijn vrouw vecht momenteel voor haar leven op de IC. Merk gewoon dat allea om centen draait. Vrijdagmiddag hersenbloeding betekend dat men je alleen stabiel probeert te houden totdat maandag de experts er weer zijn. Veel last van besparingen in de zorg zegt men...
Ik hoop voor je dat ze er bovenop komt. Sterkte.
Sterkte! Mijn gedachte en gebeden zijn bij jullie!
Veel sterkte en voorspoedig herstel gewenst!
Veel sterkte en nooit opgeven!
Heel veel sterkte. Geef niet op
Sterkte Man...
Ik hoop dat alles goed komt! Hou je sterk.
Sterkte man, het beste.
Hij laat een vrouw en kind achter. Bam, gelijk werkloos en geen inkomsten meer. Behandelingen zullen wel een meer dan redelijk deel hebben gekost. Kind heeft ook medische aandacht nodig. Ik denk dat ze echt niet veel over heeft hoor...

En tuurlijk, dat ze bekend zijn speelt mee in het bedrag dat ze ophalen. Ze hebben gewoon een following en tienduizend anderen in een soortgelijke situatie niet. Oneerlijk? Ja. Onterecht? Niet echt.
Hij laat een vrouw en kind achter. Bam, gelijk werkloos en geen inkomsten meer.
Dan zoekt ze toch een baan?

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 23 juli 2024 14:09]

Ze is CEO van het bedrijf. Ze heeft al jaren een zeer diepe depressie, haar zoon heeft nu zijn tweede vader verloren en bovendien heeft zij niet de Gofundme opgezet. De Bains hebben nooit om donaties gevraagd - die is opgezet vanuit een familie vriend en iedereen die doneert doet dat puur uit liefde, niet omdat de familie daar expliciet om heeft gevraagd.

Het originele doel van de Gofundme was overigens 7.5k, niet 200k. Het systeem past automatisch het doel aan op basis van hoeveel mensen doneren in een bepaalde periode. Dat is dus blijkbaar zoveel geweest dat die gewoon naar 200k is geschoten.
Ik vind dit een prima reactie. We leven niet meer in een wereld waarin vrouwen niks kunnen. Ze kan gewoon een baan zoeken en haar kinderen onderhouden, zoals ongelooflijk veel gescheiden ouders dat hier ook doen. Niks mis mee.

Ze zal zeker capabel zijn. Op een podcast noemde Totalbiscuit nog dat zij hun aandelenpakket onderhield, want daar had hij geen verstand van. Dan zie ik geen reden waarom zij niet voor zichzelf zou kunnen zorgen.
Dat zal ze ook wel doen maar je kan je misschien voorstellen dat dat niet 1-2-3 gepiept is. Daar gaat wat tijd overheen. Sowieso zal ze nu niet in staat zijn te werken na het verlies van haar man. De 200K zal dan ook bedoeld zijn als kickstart om deze moeilijke tijd door te komen. TotalBiscuit was een fenomeen waar veel YT'ers een voorbeeld aan kunnen nemen. Altijd eerlijk, altijd ongezouten, altijd onderbouwd!
Dat hij een goede vlogger zou zijn neemt niet weg dat veel mensen in enige mate jaloers zullen zijn.
Aan de andere kant zie ik geen tekenen van bedrog, zoals bij snapking dus mogen mensen lekker zelf kijken of ze deze vrouw en haar kind geld gunnen

Vooral in een land en samenleving waarin dit soort acties heel gebruikelijk zijn
Ik gun het ze absoluut. Maar is ze eigenlijk echt werkloos? Ze heeft het bedrijf en merk nog. Ongetwijfeld dat alles om hem draaide, maar bijvoorbeeld de wekelijkse podcast zou wanneer zij besluit hieraan mee te doen nog redelijjk wat binnen te moeten halen zelfs als het alleen gaat om de communities van Jesse/ Dodger die komen opdagen.
Verder ken ik natuurlijk de hele financiële situatie niet. En wat kan mij het nou schelen als een aantal mensen op vrijwillige basis geld naar de familie overmaken.
Hoop iig dat die 2 het redden zelfs als dat voor vele anderen misschien niet het geval is.
Ik wil gewoon kunnen bedanken. Ik kocht een t-shirt heb jarenlang TB zijn content gevolgd, nooit iets gekocht van zijn sponsoren of adblock uitgezet bij youtube. Heb ermee kunnen lachen, ik houd van zijn manier van redeneren in zijn eigen content en hij heeft veel betekent voor de mensen om hem heen. Wat wil hij graag, nou ik vemoed dat zijn gezin altijd voorop heeft gestaan. Hoe kun je hem het beste bedanken door iets te geven.

Ik heb nu een shirt gekocht maar zou ook graag een klein hebbedingtje willen zoals een koffiekop alleen maar om aan hem herinnerd te worden.
De man heeft mij zelf ook veel geld bespaard door bepaalde games toe te lichten die ik waarschijnlijk niet zo leuk had gevonden als ik initieel had gedacht (zijn diepgang in gameplay hielp daar erg bij, zeker wanneer een game er mooi uitziet).

Hij zal vast meer geld achterlaten dan menig persoon kan op zijn 33ste. Hij heeft ook veel geld aan charity gegeven en zelfs in het prille begin heeft hij zijn loon gedeeld als zijn medepresentator bij een SC toernooi geen loon had.

Man ik lig er al uit met een griepje. Hij deed nog een podcast 2 weken terug.... Laat staan 4 jaar met kanker doorwerken en alle bijeffecten van de chemo.

Ik ga hem zo oprecht missen.
Bingo, deze man heeft goud geld verdiend voor jaren, ja erg triest wat er is gebeurd, maar zijn familie heeft het echt niet zo krap hoor...

En zat mensen die niet zoveel verdiend hebben, die ook hun partner verliezen op die leeftijd en niets krijgen.

Het is goed bedoeld, maar wel extreem oneerlijk verdeeld. Had het dan geschonken aan een goed doel.
Waar denk je dat al dat geld heen is gegaan?
Vast niet allemaal verbrast / weggegeven. Die man liep al jaren rond met kanker, zij zijn ook niet gek.
Kanker in de VS hebben met een beperkte(re) health insurance is hetzelfde als een strop rond je nek hebben. Doordat hij zijn eigen bedrijfje had zal zijn ziekteverzekering hoogst waarschijnlijk heel beperkt zijn tot niet bestaande.
Als gezin zonder inbreng van je werkgever kan je hier makkelijk 10-20k per jaar moeten betalen voor de verzekering alleen al. Denk maar niet dat die dan alle kosten dragen van de kanker onderzoeken ook trouwens!
Sommige van mijn local vrienden hier zijn oncologen en in veel gevallen zien zij hun patient nooit meer (levend) terug als ze met kanker worden gediagnoseerd.
Mensen kiezen hier letterlijk tussen familie in diepe schulden met kans op overleven of gewoon sterven en de familie laten verder gaan.

In zijn geval zal hij waarschijnlijk dus veel geld aan behandeling hebben uitgegeven (en hun kind), dus of zijn gezin er warmpjes in zit durf ik sterk betwisten. (en er zal ook wel een reden zijn dat hij zo lang door ging met zijn carriere)
Ik ben er zeer mee bekend.
Maar er zijn zat anderen die dezelfde kosten hebben moeten betalen, en veel minder verdiend hebben.

Is het dan niet een beeetje oneerlijk verdeeld om deze mensen 2 ton te geven en doe anderen niets?

Daar gaat het me om.
Dat is nu eenmaal hoe de wereld werkt. Deze mensen hebben aan miljoenen anderen entertainment bezorgd. Dit was voor de consument op zich gratis, dus velen onder hen willen nu iets terug doen. Daar zie ik niks mis mee.
Zoals anderen hier aan halen, in de VS is er een andere cultuur rondom donaties aan anderen.
Wij doen hier jaarlijks tientallen feestjes die uiteindelijk gewoon een geld inzameling zijn voor scholen of minderbedeelden. In Europa is dat toch anders omdat de overheid veel meer 'verdeelt' dan in de VS.
Oh het mag allemaal. Ik bedoel blijkbaar hebben vele besloten dat ze het verdiend hebben...

Maar ik blijf het scheef vinden dat alleen staande moeder met 2 banen op minimum loon niks krijgt, en deze mensen die het echt wel goed hebben wel.

Kijk je mag doen met je geld wat je zelf wil, maar ik vindt het een beetje oneerlijk.
Is er dan bekend dat hij slechte verzekering had?
In de VS is het zo goed als onmogelijk om een goede verzekering te hebben zonder dat je bij een bedrijf zit met veel werknemer. Het feit dat hij zelfstandige was of in een klein eigen bedrijfje zat, zorgt er voor dat dit een aanname is waar ik achter sta jep.
Gotcha, duidelijk.
Dit is een punt wat ik zelf ook niet helemaal volg. Hij moet toch goed verdiend hebben? Niet dat ik tegen de aktie ben, ik vind het een mooi gebaar.
En hoeveel van die miljoenen is weggespoeld door alle (experimentele) behandelingen? We hebben het hier over Amerika.

Ik snap dat het zuur is maar niemand wordt gedwongen zijn Gofundme te funden. De eerste goal was trouwens sowieso maar 7.5k, maar het Gofundme systeem past automatisch het bedrag aan op basis van hoeveel mensen doneren. Die 200k komt dus puur voort uit hoeveel mensen ervoor kozen om te doneren.
Miljoenen per jaar? De afgelopen paar jaren heeft hij amper video's uitgebracht, en in 2016 was er dit bericht op twitter van Genna: https://twitter.com/GennaBain/status/804344480023347200
Al bijna 3 ton aan medische kosten begin 2016, ik wil niet weten hoeveel miljoenen ze daar uiteindelijk aan kwijt zijn geraakt, juist in de jaren waarin ze veel minder video's produceerden en dus minder inkomsten hadden. Medische kosten in de US zijn belachelijk.
wat zijn we weer subtiel zeg man man man
Het probleem met elk recht is dat er een verplichting van een ander tegenover staat. In de VS houdt men niet zo van belasting betalen, dus verdien je daar netto veel meer dan in Nederland maar moet je vervolgens alles zelf regelen, van ww tot zorg voor jezelf en je gezin, overal moet je voor sparen of peperdure verzekeringen voor afsluiten. En jonge mensen willen dat nog weleens over het hoofd zien, zeker als ze net een gezin hebben. Heb je dan de pech dat je een kind krijgt dat hulp nodig heeft, dan loop je compleet leeg.

Overigens vind ik mensenrecht wel erg sterk gesteld want dan zou er ook een mensenverplichting tegenoverstaan. En daar schort het al heel snel aan.
Dit is niet helemaal waar, wiseger. De VS heeft simpelweg een veel minder goed zorgsysteem. Wij hebben een "single-payer" zorgssysteem, dat is veel efficienter dan wat de VS heeft. Ja, wij betalen de zorg via de belasting, maar in de VS wordt dat tussen het bedrijf waar je werkt en de zorgverzekeraar gedaan, hierdoor komen er veel minder goede en duurdere deals want als zorgverzekeraar heb je veel meer onderhandelingsmacht. Bovendien hebben de pharmaceutische bedrijven veel meer inspraak wat de prijs is van hun product, hierdoor moeten de zorgverzekaars voor die medicatie torenhoge bedragen betalen, of wat zeer vaak gebeurt, de individu zelf die het nodig heeft, want die zorgverzekeraars zoeken allemaal manieren om zo iemand niet te hoeven te verzekeren voor een behandeling die om dure behandelingen vraagt. Bovendien moet je ook nadenken wat voor administratiekosten en tussenpartijen hier bij komen kijken, dat maakt het systeem een stuk inneficienter, en dus duurder, dan ons systeem.

Dan wil ik ook nog wat over de belasting die burgers van de VS moeten betalen zeggen. De Trump tax cuts zijn desastreus voor het volk daar, en dat was het al in de jaren 80 tijdens Raegan en is alleen maar erger geworden. Ja de lage klasse en middelste klasse betalen minder dan in Nederland, maar de bedrijven en rijken profiteren er vooral van, bovendien betalen na een bepaalde periode de middelste en lage klasse meer dan voorheen in het voordeel van rijken en bedrijven. Daarbij zit de regering van de VS in een kastekort: ze verdienen minder dan ze uitgeven. Dus hoe komen ze dus aan het geld zodat ze toch hun kosten kunnen betalen? Simpel, ze vragen geld via de bedrijven die nu minder betalen. Sommige bedrijven zoals Amazon, Apple en veel andere grote corporaties, betalen bijna niks aan belasting vanwege allemaal loopholes. Het bizarre hiervan is dat de burgers, die voor bedrijven zoals Amazon werken, niet genoeg verdienen om rond te komen, dus ze leven op foodstamps. Dat voedselprogramma wordt gefinancierd door de regering, en dat terwijl die bedrijven nu minder belasting dan ooit betalen en meer winst dan ooit hebben. Bovendien kunnen ze toch geld aan de regering uitlenen, dus die tax cuts hebben ze helemaal niet nodig. Hoe bizar is dat, moet je eens voorstellen hoe groot de inspraak van die bedrijven is op de regering, alleen al vanwege die schulden, ten koste van het volk daar. Bovendien weten we dat het niet werkt en de bedrijven zichzelf uiteindelijk in hun eigen voet schieten (zoals in 2008), want als de lage klasse en middelste klasse geen geld heeft zijn er niet genoeg mensen die die producten kunnen kopen, want ze hebben geen geld meer om uit te geven. De rijken geven veel minder uit van hun totale inkomen dan mensen die minder geld hebben. En uiteindelijk zijn het de minder welvarende mensen die hier het meest voor moeten betalen, en dat is veel meer dan de belasting die wij krijgen, kijk maar naar de 700 miljard dollar van de bail-out van 2008 waar uiteindelijk de belastingbetalers voor moeten oplappen.

Als je nog aan het verder lezen bent wil ik als laatste nog vermelden wat de uiteindelijke oplossing van de bedrijven is om deze kastekort van de regering te "verhelpen" en dat is privatiseren. Ze zijn er al mee begonnen om hun belabberde infrastructuur, die ooit in de jaren 50 de beste van de wereld was, deels te privatiseren. Omdat er winst gemaakt moet worden zullen de kosten voor de burger nog meer omhoog gaan, dus het is een neerwaartse spiraal voor iedereen. De rijken kunnen dit wel betalen en zullen uiteindelijk met veel plezier gebruik maken van de services en faciliteiten die door bedrijven worden geleverd maar dat kunnen anderen niet betalen en eindigen dus met een geen of veel minder goed publiek alternatief.
Anoniem: 167912 @frankspijker29 mei 2018 08:16
Het grootste probleem in de gezondheidszorg in de VS is dat een ziekteverzekering niet verplicht is. Dat heeft automatisch tot gevolg dat mensen die een zeer lage kans hebben om ze ooit nodig te hebben (jonge, gezonde mensen) er dan ook gewoon geen nemen (klein risico en gigantische besparing voor hen persoonlijk). Dat betekent dan ook meteen dat de verzekeraars zitten opgescheept met die mensen die de verzekering wel nodig hebben en hen dus veel geld gaan kosten, met torenhoge tarieven tot gevolg. De hele bedoeling van een verzekering is dat de kosten van enkelen worden gedeeld door de velen die mee betalen maar de verzekering eigenlijk niet nodig hadden.
Daarbij is het natuurlijk zo dat de medische zorg in de VS gewoon belachelijk duur is, er was ooit een verhaal in de pers van een Amerikaan die een nieuwe knie nodig had. Het was goedkoper voor hem om een maand naar België te komen, hier te verblijven in een hotel, zich te laten opereren op eigen kosten en er nog 2 weken vakantie in Europa aan te breien, dan zich in de VS te laten opereren. Deze man had trouwens een ziekteverzekering en een deel van zijn kosten in de VS zouden door de verzekering worden betaald...
Jup, en een totaal gebrek aan ethiek. Het zijn pure technocraten. Kijk maar naar Goldman Sachs, die hadden laatst een rapport waarin ze concludeerde dat het genezen van patienten niet een rendabel model is. Walgelijk.
Als je bronnen of linkjes wilt om te lezen hierover vraag gerust.
Bij mijn weten is Amerika een democratie. De mensen kiezen daar zelf hun president. De vorige president was druk bezig het zorg systeem om te vormen naar een meer Europees model. Maar Amerikanen houden niet van verplicht betalen, dus kozen ze voor een andere president die het afschaffen van Obamacare een van zijn belangrijkste verkiezings beloftes maakte.

Zoals ik al zei, niet iedereen houd van de verplichtigen die noodzakelijk zijn om anderen hun 'mensenrecht' te geven. En in Amerika zijn er nou eenmaal een hele hoop mensen die niet van die verplichtingen houden.
Heb je gelezen wat ik had geschreven over single-payer eigenlijk (misschien zelf verkeerd geschreven)? Want Obamacare is een heel slecht voorstel en het tegenovergestelde van een Europees model. Het is dik in het voordeel van de pharmaceutische bedrijven omdat ze nog de prijzen van hun medicatie goed kunnen bepalen. Hierdoor moet die regering er nog meer voor oplappen en dat is ten koste van de belastingbetaler, dus de kritiek is terecht, maar het is wel beter dan wat daarvoor was. Wist je dat een zeer vergelijkbare bill geintroduceerd was door de Republikeinen in de jaren 90? Het is dus een Republikeins voorstel. Dat laat zien hoe enorm beide partijen naar rechts toe zijn geschoven. Zeker de Democraten na het verkiezen van Bill Clinton, die man heeft compleet over FDR's New Deal heen gescheten, en dat maakte de Democraten juist zo goed. Nu zijn allebei de partijen extreem pro-corporatie het enige verschil is dat de Democraten op sociale voorstellen progressiever zijn.

De VS is nauwelijks een democratie. Het is bijna altijd het geval dat de presidenten die gekozen worden het meeste geld binnen hebben gehaald, en dat komt meestal van grote donateurs, PACs en Super PACs die indirect de campagne steunen met ongelimiteerd geld dat ze mogen uitgeven na Citizens United. Trouwens Princeton Universiteit spreekt met hun onderzoek al niet meer over een democratie maar een oligarchie http://www.bbc.com/news/blogs-echochambers-27074746 Daarbij hebben in de VS media conglomeraten zo enorm veel macht omdat de media in de handen is van de grote zes. Dit komt doordat Bill Clinton in 1996 samen met Congress en voorstel had getekend die de telecommunicatie sector dereguleerde. Hetzelfde heeft hij gedaan met het opheffen van de Glass-Steagall act, waardoor er in 2008 een enorme crisis en die waarschijnlijk binnen 2 jaar weer gaat komen. Maar goed, dus doordat het in de handen is van maar een klein aantal conglomeraten, leidt dit dat de media in de VS enorm pro-bedrijf is en ten koste van het volk. Daarom wilde CNN en MSNBC liever Trump zijn lege podium live uitzenden dan een Bernie Sanders rally waar bijvoorbeeld in New York een miljoen mensen op af kwamen. Trump is namelijk sensationeel en geeft kijkcijfers en Sanders is een gevaar voor de bedrijven omdat als hij wint ze een groot deel van hun winsten terecht moeten geven aan hun werkers (die met 40 uur per week niet eens de huur kunnen betalen) en de regering.
De affordable care act was al lang voor obama op papier gezet en nagenoeg klaar toen obama president werd. Het is niet een project van obama of uberhaupt van de democraten zelf. "Obamacare" is een compleet fabeltje en niks anders dan een campagne slogan van anti obama fanaten.
Het is nog steeds niet afgeschaft.en daar lijkt ook totaal geen animo voor te zijn.
Je loopt al leeg op het moment dat je kind ter wereld moet komen. Ik zie verhalen op Reddit waarbij bedragen van 10.000 dollar. The guardian heeft laatst nog een artikel geschreven hierover:

https://www.theguardian.c...-to-give-birth-in-america
Wie moet dat recht volgens jou verlenen? De toverfee?
Een recht als ethisch doel als staat, als grondrecht die ze moeten verlenen. https://www.denederlandse.../hoofdstuk_1_grondrechten Nederland heeft het al in principe als grondrecht.
Nederland misschien, maar de VS niet.

En zover ik weet willen bijzonder weinig Amerikanen graag naar Nederland.
Ik ben bang dat zijn idee is dat anderen verplicht worden om ervoor te betalen. En als ze niet willen betalen, dan wordt dat strafbaar gesteld en gaat degene die er niet voor wil betalen de gevangenis in. Zo krijgt de een zijn gratis 'mensenrecht' en wordt de ander opgesloten omdat hij er niet voor wil betalen.
Niet in de VS en in de meeste landen, alleen in de noord europeese landen en Canada bijv. En evt communistische landen, in ieder geval vroeger (Cuba e.d.)
Maar ik ben het helemaal met je eens!
Niet in de VS en in de meeste landen, alleen in de noord europeese landen en Canada bijv. En evt communistische landen, in ieder geval vroeger (Cuba e.d.)
Australië en Nieuw Zeeland schijnen ook niet zo slecht te zijn als de VS. Je hoeft daar niet de rest van je leven in armoede te leven door een enkel ongeluk.
Ik heb als toerist in Canada ooit een gescheurde nier gehad en zonder mijn visa kaart was ik echt niet opgenomen in het ziekenhuis…
Medische vergoeding is toch prima geregeld in de UK? Dus ik snap niet waarom er zoveel kosten zouden zijn voor deze man...
Hij woonde niet in de UK. Hij woonde in Amerika.
Aha, in the land of the poor and the home of the rich!
Nou snap ik het.
Een stuk minder sinds de Tories aan de macht zijn. NHS is in crisis.
Nou, R.I.P.

Toch blijf ik als "oudere" gamer (44) een beetje meewarig naar dit soort youtube fenomenen kijken, heb zelf inmiddels een "gamer" zoon van 16 die ook een groot deel van zijn beschikbare game tijd besteed aan streamers en reviewers. Ga toch gamen man !
27% van de millennials gaf vorig jaar aan een 'significante voorkeur' te hebben voor het kijken naar e-sports (League of Legends etc) vs. traditionale sport. E-sports trok in 2016 al 161 miljoen kijkers per maand, een groei van 40% t.o.v. een jaar ervoor en die groei versnelde destijds dus inmiddels kan het gemakkelijk zo'n beetje het dubbele zijn.

Als mede-oudere gamer snap ik er ook niet veel van maar ik weet nog wel heel goed dat mijn ouders ook niks snapten van mijn interesses toen ik 15 was ;)
Zeg je dat ook als mensen voetbal kijken? "Ga toch zelf voetballen"

Games kijken is entertainment, vergelijkbaar met sport kijken, maar misschien nog wel meer vergelijkbaar met spelprogramma's kijken, maar dan bijna onbeperkt meer aanbod.

Lingo heeft altijd ook veel kijkers getrokken, games kijken is meestal wel inhoudelijker dan lingo. (Ik heb veel engels geleerd door te kijken naar tv-series en games, kijken van streamers leer je ook zulke dingen van)
Er zit nog wel wat verschil tussen sensatie zoekende vloggers, hypere jonge gamers, en iemand die kritische reviews geeft en een wat meer volwassen content geeft.
Je bedoeld zeker Let's play youtubers? Totalbiscuit hoort niet in die categorie en is de laatste jaren vooral bekend geweest van zijn 'WTF is' serie waarin hij uitgebreid koopadvies geeft over games. Wellicht is het een keer de moeite waard om een van zijn video's te bekijken want ik denk dat een 'oudere' gamer zijn content goed kan waarderen (Voorbeeld).
Oh i luister of kijk ook wel eens wat, o.a. Zero Punctuation en The Jimquisition, maar niet de uren die de huidige generatie erin stopt t.o.v. het gamen. Totalbiscuit heb ik ook wel eens voorbij zien komen maar vond het nogal....meh geloof ik.
Offtopic: die millenials zijn zelfs te lam om zelf te gamen :+

* StGermain gaat als 50+er nog steeds hard wat gamen betreft
Ja, echt een "waste of time" ;)

In mijn ervaring is het kijken naar games vooral leuk als de gamer daar iets aan toevoegt. Dat kan leuk commentaar zijn of een bepaalde speelstijl. Het heeft wel wat weg van samen op de bank een spelletje spelen: eentje met de controller, de andere die meekijkt. Bij Twitch zit je dan op een kilometerslange bank met iedereen.
Zo'n zalige stem dat die kerel had.
Heb m leren kennen door zijn dagelijkse spellen updates rond de steam sales.
Ik heb laatst een stukje co-optional gekeken, maar zijn stem was echt helemaal weg
Wat is hij dood, ja dat is erg triest, en nog maar 33 jaar, John Bain (TotalBiscuit) was getrouwd met Genna Bain, met wie hij een zoon had, vreselijk voor ze.
Het is toch mooi om te zien dat er vanuit de gaming community zo veel steun komt voor de vrouw en zoon van TB. Zo anti-sociaal zijn gamers dus niet. Ik heb in ieder geval gedoneerd, dat is het minste wat ik kan doen voor al het plezier dat ik heb beleefd aan zijn podcasts over World of Warcraft.
Het is gewoon goed te zien dat mensen wat voor elkaar over hebben.

Waarschijnlijk zullen de meesten die hier enorm negatief over doen zelf nog niet 1 cent van anderen krijgen.
Ze hebben nooit een goed gevoel losgemaakt in anderen.
ken deze gast niet hoor en tis erg om zo jong te sterven...maar hij wist toch dat er geen pensioen ed was...waarom een crowdfundactie?! dus willens en wetens spaarde hij niets...kan zijn vrouw niet werken?
...Natuurlijk spaarde hij wel. Hoe denk je anders dat zijn behandelingen betaald zijn? En waar denk je dat zijn spaargeld heen is gegaan?

Zijn vrouw is CEO van het bedrijf. Maar het bedrijf was Totalbiscuit. Dus ja, ze kan prima werken, maar ze heeft ook al jaren een depressie. Een zoon die nu zijn tweede vader verloren is en waarschijnlijk psychische hulp nodig heeft. Een begravenis die ietsje groter zal zijn dan die van de gemiddelde persoon omdat hij voor zoveel mensen iets heeft betekend.

Je maakt een paar aannames hier die niet heel gunstig zijn.

[Reactie gewijzigd door Crystical op 23 juli 2024 14:09]

en dan al je punten meegenomen, waarom zou de gemeenschap moeten bijspringen? toch niet genoeg gespaard dus, en tja verzekeringen in de VS zijn duur...maar voor iemand die veel geld verdient niet onbetaalbaar!

ik vind het gewoon vreemd dat het ook in de VS (ook in NL) niet heel goed gaat met een gedeelte van de bevolking maar dat er ten tijde van inzamelacties altijd wel genoeg geld is om het te doneren? liegen al die mensen dan over "het slecht hebben"??
Ik snap je redenering eerlijk gezegd echt niet. Op het moment van schrijven is het tot nu toe verzamelde geld opgehaald door 7,580 personen. Het enige wat dat zegt is dat die mensen het dus blijkbaar wel kwijt konden. Het zegt niet eens dat de mensen in de VS wonen - je kunt van overal ter wereld doneren.

Volgens mij moet je je toch echt even inlezen over de zorgkosten in Amerika. Natuurlijk is al dat geld niet opgegaan aan verzekeringen...Het is opgegaan aan alles wat niet door de verzekering gedekt wordt. En dat is nogal veel in Amerika.

Bovendien spreek je over een gemeenschap. Het gaat hier om een klein percentage van TB's vrienden, familie en fans. Het is niet alsof dit geld is opgehaald doormiddel van belastingen - iedereen wist precies waar het geld wat ze vrijwillig doneerden naar toe ging.

Je onderschat echt hoe duur het is om kanker te hebben in de VS. Niet eens alleen puur de kanker trouwens - dankzij de kanker kwamen er ook andere medische complicaties die ook weer behandeld moesten worden. De psychiatrische kosten die bij de situatie komen kijken. Enzovoort.

Ik zie een boel mensen hier klagen dat andere nabestaanden van kanker slachtoffers niet zomaar 200k krijgen. En dat klopt. Het leven is niet eerlijk. Betekend niet dat het daarom oneerlijk is dat TB's familie wel hulp krijgen. Betekend alleen dat het oneerlijk is dat andere mensen niet de hulp krijgen. Is een subtiel maar belangrijk verschil.

[Reactie gewijzigd door Crystical op 23 juli 2024 14:09]

Beetje raar verhaal. Pa had een baan, stierf veeeel te vroeg, maar laat niks na? En blijkbaar wordt in de UK de extra zorg voor de zoon niet vergoed. Mooi dat het gebeurd hoor maar ik denk dat er legio alleenstaande ouders in zo'n situatie zitten.
Hij woont en werkt in de vs als freelancer, dus dan is dat niet geregeld.
Sterker nog, hier is dan ook weinig geregeld als je niet in loondienst werkt
Dan dien je jezelf daarvoor te verzekeren?
Heb je de premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering wel eens gezien (Nederlandse situatie)? Dan snap je meteen waarom veel zzp'ers niet verzekerd zijn.

[Reactie gewijzigd door ariekanari op 23 juli 2024 14:09]

Jazeker, ik betaal hem ook iedere maand. Zo schokkend is dat nou ook weer niet als je een relatief 'rustig' beroept hebt (kantoorbaan, of iets wat vergelijkbaar is voor een youtuber die zijn content voornamelijk achter het bureau maakt)
Verder is er nog zoiets als een levensverzekering als zijnde nabetaandenpensioen.
Ook voor zelfstandigen hoort dit gewoon bij de kosten, je krijgt daarvoor ook hier in Nederland dan ook een flinke belasting'vrijstelling' om dergelijke kosten de kunnen bekostigen. Maargoed, sommige zzp-ers rijden liever een dikke bus dan dat ze het geld uitgeven aan een degelijke inkomensvoorzieningen.

Datzelfde zal niet alleen in Nederland gelden....
Wel zijn (met name) de ziektekosten in de VS (en in andere landen) potentieel gigantisch als je niet verzekerd bent, en de verzekering kan hoge premies rekenen als er al sprake is van een bestaande ziekte. Je mag wat dat betreft in de handjes knijpen met het systeem zoals in Nederland (hoewel daar ook wel het nodige aan schort)

[Reactie gewijzigd door NovapaX op 23 juli 2024 14:09]

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is nog wel iets anders als een ziektekostenverzekering.
Toegegeven, daarmee heb je wel een punt. Mij ging opmerking verwees naar het opdrogen van maandelijkse inkomsten i.p.v. dekking van de medische kosten.
Maar een ziektekostenverzekering betaalt alleen (een deel van) de medische kosten en dus niet in het levensonderhoud van je nabestaanden...
Je moet alleen het risico verzekeren wat je niet zelf kan dragen, dus de enige partijen die zich verzekeren zijn mensen die hun kansen slecht inschatten of risicomijdend zijn. Dat maakt het al snel een verzekering met een hoge uitkeringsfrequentie en dat is duur. Als je het over alle zzp'ers zou uitsmeren zou het wel meevallen, al zul je wel iets aan fraudebestrijding moeten doen.
@ariekanari Ik snap niet waarom zzp'ers met een hoog inkomen in Nederland niet verzekerd zijn. Een paar honderd euro per maand is misschien te veel voor een bezorgen, maar niet voor iedereen.
Anoniem: 1044053 @ariekanari29 mei 2018 08:54
De premie valt in verhouding reuze mee. C.a. 150 euro per maand als je 30.000 bruto per jaar verdient op 30 jarige leeftijd als webshop eigenaar inclusief magazijnwerk. (Vergelijkbaar met zijn baan).
Als je 100.000 bruto per jaar verdient zit je op c.a. 500 euro per maand.
Je zit dan 1 maand zonder uitkering en je eindleeftijd is 67.
Er is dan 80% verzekerd.

Voor een aannemer is dat met 100.000 bruto per jaar c.a. 730 euro per maand.

Zoals @NovapaX ook al aangeeft is het helemaal niet zo schokkend en kiezen veel ZZP-ers voor een duur alternatief.
Good luck- Obamacare zorgt ervoor dat je
met een bestaande ziekte een verzekering kan krijgen maar je termijnbedragen zijn enorm hoog. Bovendien zijn dan nog een significant deel van de buitensporig hoge kosten voor eigen rekening.

[Reactie gewijzigd door Bartoman7 op 23 juli 2024 14:09]

Zonder Obamacare zou het nog erger zijn. Het zorgsysteem in de VS is gewoon ziek tot op het bot. Ze betalen per hoofd bijna het dubbele wanneer je het vergelijkt met ons en een deel van de bevolking is ook nog eens onverzekerd. Weg ermee.
Ja maar dat is dus verplicht en doet dus iedereen. Dat heeft dan toch niets te maken of je in loondienst bent? Ik geloof dat we elkaar niet begrijpen :)
Ehm, ziektekosten wel ja, maar als ik als freelancer ernstig ziek raak en geen inkomsten meer kan genereren heb ik niks, verzekeringen daar voor zijn voor zzp-ers niet te betalen, en er is geen verplichting. Zo simpel ligt het hier dus ook niet.
Man man man. Wat een onzin. Als je in loondienst bent is het je werkgever die zich scheel betaald aan verzekeringen. Dat is de reden dat je in loondienst netto veel minder overhoud. En als dit niet het geval is dan moet je misschien na gaan denken om gewoon voor een baas aan het werk te gaan. Je bent ondernemer en bent zelf verantwoordelijk voor dit soort dingen.

En ja ik ben ook zzp’er en ben voor bepaalde dingen verzekerd, en ander dingen spaar ik voor.
Hahaha. Ik ben blij dat het voor jou te doen zijn, maar er zijn toch echt wel takken van sport waar het anders is. Ook dat is gewoon niet gelijk verdeeld in de wereld, is dat zo gek? Ik weet ook wel dat ik als ZZP-er gemiddeld 2-4 keer het nettoloon van een loondienstbaan moet vragen om dezelfde zekerheden te hebben, maar in bijvoorbeeld de kunsteducatie is dat (in Nederland) gewoon niet reëel. Of je er dan maar gewoon uit moet stappen, of harder voor moet knokken, da's weer een andere discussie, maar het bestaat zeker.
Ik weet niet in welke branche je zit, maar 'niet te betalen' is wel een beetje overdreven. Als je tarief niet concurerend kan zijn met een dergelijke verzekering moet je je afvragen of je je wel op die manier, als zelfstandige, in dat marktsegment moet willen begeven.
In mijn branche (interieur/bouw) vond ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering prijzig (€400+). Mijn tarief is prima concurrerend maar tenzij je goed in de high end zit is het geen vetpot.
Mijn werkplaats-buurman was goed verzekerd en is er een paar jaar geleden op zn 53e uit gegaan wegens een zenuwaandoening. Nu krijgt ie tot ergens begin 60 een uitkering en daarna mag 'ie bidden dat hij al die jaren genoeg heeft gespaard voor een "pensioen". Da's leuk maar niet als je al 10 jaar niet meer kan werken ofwel een stuk minder spaart.
Okay, ja VS dat verklaard veel. Ik ken mensen die een tweede hypotheek moesten nemen voor medische behandelingen. Ik blij dat ik in NL woon. Betaal wel veel belasting maar ik had de zorg voor mijn ouders nooit zelf kunnen betalen. Ook als je niet in loondienst werkt heb je nog steeds een zorgverzekering (wat heeft dat met loondienst te maken?).

[Reactie gewijzigd door tw_gotcha op 23 juli 2024 14:09]

In de USA is het zo dat (fatsoenlijke) werkgevers hun medewerkers vaak een bedrijfsgesponsorde verzekering aanbieden. Daar betaald de werkgever dan een stuk aan mee.

Vergeet ook nuet dat de USA geen echte basisverzekering kent. Obamacare verplicht een aantal zaken maar laat veel aan de staten over, die daar niet allemaal even goed gehoor aan geven.

Verder heb je nog zogenaamde "deductible" oftewel eigen risico. Dat verschilt per verzekeraar en "package". Dat loopt vaak nog steeds in de duizenden dollars. niet zoals dezelfde €385 voor iedereen zoals hier in NL.

Verder verbiedt Obamacare premieverhogingen voor mensen met bestaande ziektes maar dat geldt in veel mindere mate voor de "packages" en dus die deductibles. Oftewel ze kunnen je geen verzekering wijzigen maar wel zeggen "je mag alleen de basisverzekering, inclusief zeer hoge deductible"

Je kunt je voorstellen dat, als je zelfstandig ondernemer bent, met kanker en een kind met veel behoeftes je een godsvermogen kwijt bent aan premie, waar de werkgever geen deel aan meebetaald, en je zit met zeer hoge eigen risico's.

Bijvoorbeeld, de gemiddelde gezinsverzekering via een werkgever is $18000 per jaar. Daarvan moeten werknemers meestal 30% zelf van betalen. Daar zitten dus ook kerngezonde 20ers tussen zonder kinderen. Dit gaat alleen maar verder omhoog daaro.

(https://www.kff.org/repor...2016-summary-of-findings/)

Al met al, hij had beter in de UK kunnen blijven. Nu heeft hij mazzel dat hij een goed inkomen had en is de GoFundMe mss niet nodig maar dan nog zijn de ziektekosten in de US onvoorstelbaar
Dank voor de uitleg, idd iets genuanceerder dan ik dacht
In Nederland kost de zorg in totaal 95.000.000.000 euro per jaar. Met 17 miljoen inwoners is dat €5.500 p.p.

Een gezin met twee kinderen in Nederland betaalt dus gemiddeld €22.000 aan zorg.

Dat betalen wij linksom of rechtsom. Via de auto, de BTW, de zorgpremie, de waterbelasting, de loonbelasting, etc.

In de VS weet je in elk geval waar je voor betaalt.

[Reactie gewijzigd door andreetje op 23 juli 2024 14:09]

Dat klopt zeker. Zorg is onvoorstelbaar duur, ook hier. (Op termijn vrees ik ook te duur, met de huidige standaarden)

Kijk je echter naar zorgkosten p.p dan betalen wij iets meer dan de helft ten opzichte van de amerikanen en zitten wij aan de bovenkant van de uitgaven (+-€1000 meer dan andere west-europese landen)

https://en.m.wikipedia.or...th_expenditure_per_capita.

Nu kun je zeggen groot land, dunne bevolkingsdichtheid etc. Klopt natuurlijk en is niet 1 op 1 vergelijkbaar. Toch, kijk je naar een land als Australie of Canada, dat veel vergelijkbaarder is richting de US, dan zie je dat die zelfs onder ons zitten.

Uit eigen ervaring kan ik beamen dat de kwaliteit van de Australische gezondheidszorg absoluut niet onder doet voor de onze.

Al met al moeten we blij zijn met onze manier v.s. de amerikanen*. Het is zeer zeker niet perfect maar ik zou wel weten waar ik voor kies.

*Tenzij je stinkend rijk bent, dan kun je mss beter in de US zitten om jezelf langs alle wachtrijen te kopen, zonder rekening te hoeven houden met enige vorm van kosten/baten

[Reactie gewijzigd door SideShow118 op 23 juli 2024 14:09]

De Nederlandse zorg is ook nog eens niet zo geweldig.

In andere landen wordt veel meer preventief onderzocht. Nederland loopt soms hopeloos achter, zoals met de ziekte van Lyme. We hebben inmiddels weer wachtlijsten. De babysterfte is relatief hoog. De zorg is compleet verkokerd. Krijg je meerdere onderzoeken, dan betekent dat meerdere dagen terugkomen. De afstand tussen patiënt en ziekenhuis wordt steeds groter. Artsen werken niet samen maar zijn concurrenten. De vakkennis van artsen is soms bedroevend laag en heel wisselend.

En last but not least: om te voorkomen dat we weglopen van ons klotesysteem worden we gedwongen om er aan mee te doen. Dat zegt eigenlijk al genoeg. Want als het goed is, wil iedereen vanzelf meedoen.
Natuurlijk is de Nederlandse zorg niet perfect. Maar qua kindersterfte zitten we toch heel erg goed https://en.wikipedia.org/...nder-five_mortality_rates. De wachtlijsten zijn soms lang, daar wordt vaak (terecht) over geklaagd. Maar als je dit dan vergelijkt met de andere landen is het toch zo slecht nog niet https://www.healthpolicyj...S0168-8510(13)00175-9/pdf (pdf dus even de samenvatting)

In Nederland moet je gemiddeld 7.5 weken wachten voor een Total Hip Replacement. Van de in dit onderzoek onderzochte landen heb je alleen in Zweden sneller in nieuwe heup (6.3 week). In Australie en Ierland heb je het al snel over 3 maanden en in Canada kan het soms zelfs een half jaar duren.

Het wachten op een behandeling van staar duurt gemiddeld 5 weken in Nederland. In Engeland is dit binnen 3 weken al gedaan. Maar in de andere landen in dit onderzoek moet je weer langer wachten. In Denemarken duurt het zelfs 3 maanden.

De anderen punten zijn moeilijker te meten dus daar kan ik geen zinnige reactie op geven. En natuurlijk geld dat hoe goed het in vergelijking met andere landen ook is. Als je zelf wacht op een behandeling is het natuurlijk vreselijk als het lang duurt, of als je slechte artsen tegen komt, of als je niet goed behandeld wordt.

Wat betreft mee doen met het 'klotesysteem'. Tsja, dan krijg je weer dat allemaal nog gezonde mensen niet mee doen, totdat ze een operatie/medicijn nodig hebben. Daar nooit voor gespaard hebben (of hebben kunnen sparen, zorg is duuuuuur), en dan zit de rest van de samenleving met de gebakke peren. Of we doen het zelfde als in de VS. We gooien iemand, nadat ze acute zorg hebben gehad, met de rekening op straat, wachtend totdat het zo erg is dat ze weer naar de Emergency Clinic moeten. Met een taxi natuurlijk, want de kosten van alleen de ambulance rit zijn al snel duizend euro.
Het gevolg van het huidige systeem is dat de zorg onbetaalbaar wordt. Sinds de invoering ervan door Hoogervorst zijn de zorguitgaven verdubbeld. De belofte was betaalbare zorg en een einde aan de wachtlijsten. Wat is het geworden:

- verplicht premie betalen
- enorme macht van de administratiekantoren
- minimaliseren van de invloed van de patiënt (men wilde zelfs afschaffing van de vrije artsenkeuze)
- zorgverleners zijn tot 80% van hun werktijd bezig met administratie

Vandaar de keuze voor de nogal oneerbiedige term "klotesysteem".

Neem de ziekte van Lyme. In Nederland hebben we 26.000 zwaar zieke patiënten, omdat we gewoon 20 jaar hebben zitten slapen. We hadden een zeer onbetrouwbare test, terwijl Duitsland wel een goede test had.
Nu wordt Nederland eindelijk wakker, er wordt een groot onderzoek opgezet en doen we net of we het wiel aan het uitvinden zijn.
Het ding is, in de VS betaald iedereen hetzelfde. En komen de armere mensen al snel de rest van hun leven in de shit. Wat zorgt voor een vicieuze cirkel die maatschappelijk een boel meer kost dan wat meer belasting betalen.

Hier betalen de armen minder en de rijkeren wat meer. De rijkeren kunnen het ook wat makkelijker missen.

Het probleem is een beetje dat we onze vangnetten en basisvoorzieningen weggeven aan de hele wereld wat een onnatuurlijke druk op ons systeem zet. We kunnen niet voor de hele wereld uitkering, zorg en educatie betalen :/
Hij heeft meer dan 2.2 miljoen YouTube volgers, 0.5 miljoen Twitch en Twitter, daar zal toch ook wel een leuke zakcent mee te verdienen zijn vermoed ik.
Elke Nederlander wel of niet werkend is verplicht ziektekosten verzekering te regelen en betalen.

Je kan niet onverzekerd zijn. Betaal je niet bouw je schult op. Dan nog heb je recht op zorg.
Ja, maar dingen zoals nabestaandenuitkeringen, WW, WAO heb je in freelance dienst hier ook niet.
voor WW Klopt dit, als je zelf ontslag neemt heb je dit ook niet, dat is alleen bij ontslag. Als ZZPer moet je dus een potje opbouwen om iig aantal maanden vooruit te kunnen als je geen opdracht kan vinden.

WAO moet je zelf afsluiten, je WAO is niet verplicht voor een werkgever. Echter mocht jij door werkzaamheden arbeids ongeschikt raken. Dan mag de werkgever dit allemaal uit Eigen zak betalen. Dit kan echt in de kosten oplopen. Voor een werkgever is een WAO eigenlijk een must zeker in de beroepen met een verhoogt risico, en die zijn ook het duurst. Deel van de premies worden bruto ingehouden van het salaris, je betaald dus ook zelf mee met de verzekeringen.
Pa was zelfstandige. Hij haalde al z'n inkomsten uit z'n YouTube-kanaal en aanverwante activiteiten. Hoewel hij Brits was, woonde hij al lange tijd in de VS, dus de zorg-situatie was lang niet zo goed geregeld. Zijn vrouw en (stief-)zoon zijn beide Amerikaans, dus die hebben zelf ook weinig opties om naar een land met een beter zorgstelsel te verhuizen.

Zijn vrouw was werkzaam bij het bedrijf achter TotalBiscuit's YouTube-kanaal. Zij regelde alle zakelijke details, terwijl hij verwantwoordelijk was voor de content. Nu TB is overleden, is die onderneming dus stil komen te liggen, zonder de persoon die de content maakt en die iedereen kent. Genna is dus haar inkomstenbron kwijtgeraakt (er zullen nog wel inkomsten van YouTube ads binnenkomen, maar dat zal op een stuk lager niveau zijn nu er geen nieuwe content meer bij komt).

En in de VS sta je als alleenstaande moeder met een "special needs" kind zonder inkomsten al snel in de kou. Wat dat betreft heeft ze geluk dat haar echtgenoot dusdanig populair was, want er zullen inderdaad voldoende andere ouders zijn die in een vergelijkbare situatie terechtkomen en niet de steun hebben van een leger aan fans.
En toch vinden de Amerikanen zelf hun land het beste in de wereld. Ik kan het maar niet begrijpen. Stukje propaganda van de overheid om het volk simpel te houden?
Stukje propaganda van de overheid om het volk simpel te houden?
Niet meteen je aluminium hoedje opzetten. Het is een combinatie van hun minder dan rooskleurige geschiedenis (wat ze compenseren door het heden de hemel in te prijzen), cognitieve dissonantie, onwetendheid en cultuur. Niet per se in die volgorde.
Alsof iemand op z'n 33e al genoeg bij elkaar heeft gespaard voor zoiets. Zo jong sterven is iets waarvoor je niet kan sparen, je kan het niet zien aankomen.
Kan nog steeds niet geloven dat ie weg is. :'(
Als die man echt miljoenen zou verdienen, hoefde axiom ook niet gesloten worden toen hij ziek werd. Genna heeft ergens een keer een tweet geplaatst waarin ze een foto toevoegde van alle medische kosten tussen 2014 en 2016, deze lagen op een totaal van ongeveer 250,000$ op dat moment als ik me niet vergis, en dat zal heus niet minder zijn geworden in zijn laatste jaren
waarom maken ze van het merk totalbiscuit geen media-bedrijf van , het is iig een bekende naam
John leeft niet meer, maar het betekent niet dat zijn visie mee moet sterven ??

[Reactie gewijzigd door Metallize op 23 juli 2024 14:09]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.