Koen Crijns schrijft: "Nog nooit waren de problemen binnen de geheugenwereld zo gecompliceerd. Iedereen is het er over eens dat het bestaande type geheugen voor de pc geen lang leven meer is beschoren. Maar over de keuze van de ideale opvolger bestaat alleen maar onduidelijkheid. Voor de gebruikers van geheugen wordt het er allemaal niet eenvoudiger op. Hardwareinfo.net zet de zaken op een rijtje door uit te leggen hoe (DRAM-)geheugen precies werkt en uitgebreid in te gaan op de voor- en nadelen van nieuwe typen geheugen, zoals Rambus RDRAM en DDR-SDRAM. In het artikel wordt o.a. duidelijk uitgelegd hoe RDRAM werkt en wordt berekend waarom de huidige vorm van RDRAM niet sneller is dan PC133 SDRAM.":
Zoals blijkt is Rambus op dit moment nog niet echt waardevol, omdat de prestaties vrijwel gelijk zijn aan die van PC133 SDRAM-222. Wat de aanschaf betreft heeft Rambus zelfs een groot nadeel: RIMM-modules zijn vele malen duurder dan DIMM-modules! Op basis van de nu bekende gegevens ligt die prijs zelfs zes keer zo hoog. Over de oorzaak daarvan bestaat wel wat verwarring. Volgens veel fabrikanten is er bij de fabricage sprake van veel uitval, anderen zeggen dat er hoge royalties (vergoedingen) moeten worden betaald. Maar het lijkt toch vooral op onwil van geheugenfabrikanten.
Om dat duidelijk te maken is enige achtergrondinformatie nodig. De firma Rambus is de uitvinder van het RDRAM-systeem, maar produceert dit niet zelf. In ruil voor royalties kunnen chipset-fabrikanten RDRAM-chipsets maken en geheugenfabrikanten RDRAM-geheugenmodules. Intel heeft echter veel vertrouwen in de toekomst van RDRAM en sloot daarom een deal met Rambus: Intel mag zonder betaling van royalties RDRAM-chipsets maken en heeft zelfs de mogelijkheid bedongen om over een paar jaar een flink percentage van de aandelen Rambus Inc. te mogen kopen. In ruil daarvoor moet Intel onvoorwaardelijk RDRAM op de markt ‘pushen’.
Vandaar dus dat Intel nu de Pentium III en binnenkort ook de Pentium IV koste wat kost met RDRAM wil verkopen. Natuurlijk zitten de geheugenfabrikanten niet te wachten op zo’n een-tweetje van Intel en Rambus. Zij worden niet graag gedwongen om RDRAM-modules te maken en daarvoor royalties af te dragen. Dus van harte gaat dat produceren van RDRAM-modules zeker niet! Het gevolg laat zich raden: er ontstaat schaarste, en dat verklaart de astronomische prijzen voor RDRAM. Er is trouwens nóg een reden voor het gebrek aan enthousiasme: de geheugenfabrikanten hebben inmiddels hun eigen opvolger hebben bedacht...