Rambus RDRAM vs. DDR-SDRAM @ Hardwareinfo

Koen Crijns schrijft: "Nog nooit waren de problemen binnen de geheugenwereld zo gecompliceerd. Iedereen is het er over eens dat het bestaande type geheugen voor de pc geen lang leven meer is beschoren. Maar over de keuze van de ideale opvolger bestaat alleen maar onduidelijkheid. Voor de gebruikers van geheugen wordt het er allemaal niet eenvoudiger op. Hardwareinfo.net zet de zaken op een rijtje door uit te leggen hoe (DRAM-)geheugen precies werkt en uitgebreid in te gaan op de voor- en nadelen van nieuwe typen geheugen, zoals Rambus RDRAM en DDR-SDRAM. In het artikel wordt o.a. duidelijk uitgelegd hoe RDRAM werkt en wordt berekend waarom de huidige vorm van RDRAM niet sneller is dan PC133 SDRAM.":

Zoals blijkt is Rambus op dit moment nog niet echt waardevol, omdat de prestaties vrijwel gelijk zijn aan die van PC133 SDRAM-222. Wat de aanschaf betreft heeft Rambus zelfs een groot nadeel: RIMM-modules zijn vele malen duurder dan DIMM-modules! Op basis van de nu bekende gegevens ligt die prijs zelfs zes keer zo hoog. Over de oorzaak daarvan bestaat wel wat verwarring. Volgens veel fabrikanten is er bij de fabricage sprake van veel uitval, anderen zeggen dat er hoge royalties (vergoedingen) moeten worden betaald. Maar het lijkt toch vooral op onwil van geheugenfabrikanten.

Om dat duidelijk te maken is enige achtergrondinformatie nodig. De firma Rambus is de uitvinder van het RDRAM-systeem, maar produceert dit niet zelf. In ruil voor royalties kunnen chipset-fabrikanten RDRAM-chipsets maken en geheugenfabrikanten RDRAM-geheugenmodules. Intel heeft echter veel vertrouwen in de toekomst van RDRAM en sloot daarom een deal met Rambus: Intel mag zonder betaling van royalties RDRAM-chipsets maken en heeft zelfs de mogelijkheid bedongen om over een paar jaar een flink percentage van de aandelen Rambus Inc. te mogen kopen. In ruil daarvoor moet Intel onvoorwaardelijk RDRAM op de markt ‘pushen’.

Vandaar dus dat Intel nu de Pentium III en binnenkort ook de Pentium IV koste wat kost met RDRAM wil verkopen. Natuurlijk zitten de geheugenfabrikanten niet te wachten op zo’n een-tweetje van Intel en Rambus. Zij worden niet graag gedwongen om RDRAM-modules te maken en daarvoor royalties af te dragen. Dus van harte gaat dat produceren van RDRAM-modules zeker niet! Het gevolg laat zich raden: er ontstaat schaarste, en dat verklaart de astronomische prijzen voor RDRAM. Er is trouwens nóg een reden voor het gebrek aan enthousiasme: de geheugenfabrikanten hebben inmiddels hun eigen opvolger hebben bedacht...

Door Hielko van der Hoorn

20-10-2000 • 17:16

16

Bron: Hardwareinfo.net

Reacties (16)

16
16
13
3
0
0
Wijzig sortering
reactie op Snake

Ik denk dat je daar geen gelijk in krijgt. Zoals er al staat, de geheugen fabrikanten zijn niet zo blij met RAMBUS. En de grote motor achter RAMBUS, Intel, begint ook terug te krabbelen.
Zie: www.tweakers.net/nieuws.dsp?ID=13852

Dus ik moet eerlijk zeggen dat ik RAMBUS niet meer door zie breken. We gaan eerst even genieten van DDR-SDRAM. En zien dan wel wat er voor OPEN standaard op de markt komt om dta weer op te volgen.
Of intel geen rambus meer wil dat zullen we denk ik niet te weten komen. Ik denk meer dat ze hun processors willen leveren met een goede support voor het goedkopere geheugen. Want als je zelf naar de winkel gaat en ziet 2 systemen staan met zo goed als dezelfde capaciteiten en de ene heeft rambus en de andere niet en de preformance zijn nagenoeg gelijk.Je kijkt dan naar de prijsverschil dan denk ik wel dat je je keuze auw gemaakt hebt.

ik had het logischer gevonden als intel voor een middenweg had gekozen.Maar ja ze zullen er toendertijd wel goede redenen voor gehad hebben maar ja dat heft dus niet zo goed uitgepak als verwacht en ik denk ook wel dat dit mede door AMD komt want die hebben er voor gezorgt dat er een goede concurrent was die dus het spelletje van intel niet liet doorgaan zoals ze dat geplant hadden. Nu maar gewoon hopen dat de geheuge die het beste is(welke dat ook moge zijn) op de markt blijft en hopelijk duurt die beslissing niet lang.
Wat duidelijk is, is dat Intel niet meer vertrouwt op andere bedrijven voor core technologie. Dat wordt nu beschouwd als een mislukt experiment, met het gevolg dat Intel veel grip op de markt is kwijtgeraakt. Dat doet zeer als je zowel marktleider als technologieleider bent. Toen de beslissing voor Rambus/RDRAM genomen werd zag het er rooskleurig uit. Nog steeds is duidelijk dat er een alternatief voor SDRAM moet komen, want het is een doodlopende straat. Of het eind daarvan in zicht is met DDR SDRAM is een moeilijke. Maar wat Intel ook doet, ze doen het in ieder geval zelf in het vervolg.
Zoals blijkt is Rambus op dit moment nog niet echt waardevol, omdat de prestaties vrijwel gelijk zijn aan die van PC133 SDRAM-222. Wat de aanschaf betreft heeft Rambus zelfs een groot nadeel: RIMM-modules zijn vele malen duurder dan DIMM-modules! Op basis van de nu bekende gegevens ligt die prijs zelfs zes keer zo hoog.
De situatie is toch wel iets gewijzigd op dit moment:
128MB PC133 SDRAM (no-name??) FL 249,-
128MB PC133 SDRAM (Kingston) FL 485,-
128MB PC800 Rambus DRAM FL 629,-


* 786562 Snake
Maaruh volgens mij is zowiezo SDRAM sneller dan dat brakke RDRAM.. CAS 2 of niet

Ik heb hier een Athlon 1Ghz met PC100 CAS 3 mem erin, en haal met Sandra 301MB/s om 314MB/s, kijk ik naar een 1Ghz Intel met RDRAM haalt ie maar 325MB/s om 345MB/s... das ja niet echt een noemens waardig verschil :)
Ach, da's toch nog steeds zo'n 9% winst hoor.

Als je salaris ineens met 9% verhoogd :9 wordt, vindt je dat ook niet noemenswaardig :?


* 786562 worsie
Als Redje een 1GHz Athlon kan betalen kan ik hem adviseren naar ander SDRAM geheugen om te zien of ff met z'n BIOS te spelen, want die Sisoft waarden van jouw zijn echt droevig; je kunt makkelijk 100 en 150MB/s meer halen. Althans, dat zijn de meerwaarden van mijn PIII866, jouw Athlon kan zelfs nog hoger.
Maar het is ook maar PC100 en CAS3 als ik PC133 en CAS2 heb moet ie wel sneller gaan :)
Anoniem: 11820 20 oktober 2000 19:54
LONDON — Intel's long-standing relationship with Rambus Inc. (Mountain View, Calif.) and its high-speed memory access technology appears to have been soured by Craig Barrett, Intel's chief executive officer, who criticized Rambus heavily in an article in the Financial Times.

Barrett is quoted in the article as saying: "In retrospect it was a mistake to be dependent on a third party for technology that gates our performance." That's not exactly humble pie. It's more like Barrett saying that if Intel owned Rambus, the technology could be made to work at an affordable price point.

Barrett said later in the FT article: "We hoped we were partners with a company that would concentrate on technology innovation rather than seeking to collect a toll from other companies."

Dat zegt genoeg denk ik }>
Intel blijft dezelfde fout keer op keer herhalen. De tijd dat ze de markt konden beheersen is gewoon voorbij. Wanneer leren ze nou dat er tegenwoordig meer spelers op het veld zijn?
Wat ik uit het artikel begrijp is dat RDRAM zo hoge latency heeft ondat het signaal door alle modules heen moet, ipv. op elke module tegelijk aanwezig is. Zou men dan niet dit concept niet kunnen veranderen (soort van synchroon-RDRAM), waarbij met banken gewerkt wordt net als bij SDRAM. Hoge klok, smalle bus, weinig latency. Dat zou het ideaale geheugen zijn. Lekker met 2 of meerdere channels op het mobo lijkt me wel aardig.
128MB PC133 SDRAM (Kingston) FL 485,-

als je geen Kingston neemt kost het opeens 249,-
en ja wie koopt nu Kingston :)
Anders heb je volgens mij GEEN CAS2 memory...

Correct me if i'm wrong...
Ik ben toevallig bij die winkel geweest vandaag en ja het is PC133Cas2.
Voor 249 echt een hele strakke prijs.

Daardoor klopt het verhaal nog wel dus (enigszins). "Vele malen" is nu "ruim twee maal" maar voor de rest het zelfde.
Ok, dat is duidelijk, daar hebben we wat aan! Het lijkt me trouwens een erg goed idee om CAS3 en CAS2 geheugen (beter) te scheiden, nu is het erg onoverzichtelijk!
Anoniem: 13475 20 oktober 2000 23:02
"Intel blijft dezelfde fout keer op keer herhalen. De tijd dat ze de markt konden beheersen is gewoon voorbij"
noem nog eens 2 fouten dan waarbij intel iets de markt op probeert te drukken en wat niet lukt door AMD's invloeden? dacht dat dit de eerste was hoor. dat het een grove is ben ik 100% met je eens, maar je moet niet denken dat intel dat soort fouten dagelijks maakt.

intel moet niet zomaar iets beloven aan een nedrijf over iets wat pas over een paar jaar zal gebeuren. ook al ziet het er zo goed uit, is het geheugen nog zo snel en krijg je nog zo veel aandelen. zoals met dit pijnlijke voorbeeld duidelijk word gemaakt kan je de markt niet voorspellen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.