Gerucht: Google werkt aan drie Pixel-horloges voor release dit najaar

Google werkt naar verluidt aan drie verschillende horloges onder zijn Pixel-merknaam. Het zou gaan om de eerste smartwatches met de merknaam van de zoekgigant erop. De horloges zouden een nieuwe Qualcomm-soc voor wearables aan boord hebben.

De horloges zouden als codenamen Ling, Triton en Sardine hebben, meldt WinFuture. Vermoedelijk gaat het om modellen met en zonder sommige functies, zoals 4g en gps. Bovendien wil Google een of meerdere van de modellen standalone laten werken, dus zonder verbonden telefoon. Daarvoor moet de smartwatch onder meer bellen via 4g ondersteunen. Alle horloges zouden bovendien een werkgeheugen ter grootte van 1GB of meer hebben.

Het project heeft meerdere malen vertraging opgelopen, zo claimt de Duitse site. Zo zou leverancier Compal Electronics eind vorig jaar een ontwerp geleverd hebben, dat niet voldeed aan de vereisten. Een release stond eerst gepland dit voorjaar, maar dat blijkt niet mogelijk.

Google wil bovendien wachten op de opvolger van de verouderde Snapdragon Wear 2100-soc. Deze Wear 3100 heeft nog altijd de verouderde Cortex A7-processorkernen, maar er zouden veel technieken inzitten om de accu langer mee te laten gaan, zoals BlackGhost.

De zoekgigant heeft zijn besturingssysteem voor wearables onlangs van naam veranderd. Het heet niet langer Android Wear, maar Wear OS. Behalve Pixel-horloges zouden er ook modellen met de nieuwe soc aankomen van modemerken.

Huawei Watch 2

Door Arnoud Wokke

Redacteur

11-05-2018 • 07:32

30 Linkedin

Reacties (30)

30
29
13
2
0
13
Wijzig sortering
Hoe is de markt voor smartwatches eigenlijk? Ik zie zelden niet ITers met een smartwatch.
Die markt is voor een nieuwe markt erg groot en veelbelovend.

Wat alleen fout gaat is dat die markt online vaak vergeleken wordt met de Smartphone markt kwa verkopen en ja dan zijn de verkopen redelijkerwijs laag.

Je moet maar eens opletten hoeveel niet it’ers je bijvoorbeeld ziet (Random mensen op tv, YouTube, op straat of op festivals) met een apple watch. Dat is nog best aanzienlijk als je weet waar je op moet letten.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 11 mei 2018 14:09]

Als horloge fanaat let ik hier wel op maar ik gok dat het niet meer is dan 1 op 500.
Dat vind ik best een lage schatting voor het ”best verkopende horloge van de wereld.”

[Reactie gewijzigd door Donstil op 11 mei 2018 13:27]

8mil wereldwijd in een kwartaal is niet slecht inderdaad. Maar niet iedereen gebruikt hem dagelijks uiteraard dus je ziet ze niet allemaal die verkocht zijn,

[Reactie gewijzigd door SBTweaker op 11 mei 2018 14:05]

Als onderstaande functies goed zouden gaan werken, dan zou er een ruime markt voor Senioren kunnen worden aangeboord:

- Valdetectie, met alert naar een eigen rijtje contactpersonen en/of verzorgenden. Er zijn al diverse smartphone apps die daarvoor de sensoren in de telefoon gebruiken. Maar phones met al die sensoren blijken meestal de grootste modellen. Maar ook een kleine smartphone zal een senior niet altijd bij zich dragen (vergeten mee te nemen... nog afgezien van toilet bezoek 's nachts).
- Dwaal-registratie op basis van gps (geofencing). Zodat ouderen zelf al een seintje krijgen als ze bij de rand komen van een vooraf ingesteld 'vertrouwd' gebied. Een verzorgende -die automatisch een alert krijgt als men verder gaat- zou ze op afstand misschien terug kunnen praten als de senior de omgeving niet meer herkent. Of fysiek ophalen natuurlijk.
- Gezondheids bewaking op basis van hartslag en diverse andere sensoren (die momenteel nog (uit)ontwikkeld worden).
- Dutje- en slaap detectie, waaraan je via domotica allerlei acties kunt koppelen. Bij ongepland in slaap sukkelen overdag (zonder dekentje) bijv. de verwarming tijdelijk van 22 naar 24 graden (ja ouderen hebben het liever iets warmer dan wij). Of automatisch het tv-programma waar men naar zat te kijken opnemen ("hè wat jammer dat ik dat weer gemist heb") en de TV muten/freezen (betere kwaliteit van het dutje, maar meteen verder kunnen gaan als het maar een micro-slaapje bleek) en na enige tijd de tv zelfs op standby.

Vooral valdetectie en in mindere mate dwaal-registratie en gezondheids-monitoring zijn functies die bij diverse crowdfundings projecten voor smartwatches genoemd worden. Ook een aantal smartwatches op bijv. Aliexpress claimt een deel al te kunnen. Maar geloofwaardige recensies en vooral betrouwbare testen ben ik nog niet tegengekomen (Ik houd me aanbevolen als jij ze wel hebt gevonden. Mijn zoekresultaten dateren van begin april, maar de zoektocht was misschien niet uitputtend).

Als een partij als Google, die ook van alles doet op gebied van e-health, zich hiervoor hard zou maken dan zou er smartwatches (hardware) kunnen komen met alle benodigde sensoren en e-sim (zonder simkaart-houder die bestaande modellen zo lelijk dik maakt).
En ook apps (software) die alarm slaan zodra het moet, maar zelden vals-alarm geven.

[Reactie gewijzigd door Ron020 op 11 mei 2018 17:52]

De hoge kosten en de korte batterijtijd houdt een sterke groei tegen. Je schrijft enorm veel af op smartwatches en wat is de toegevoegde waarde? Vooral een extra apparaat wat afleidt en weinig toevoegt aan een smartphone.

Mijn persoonlijke mening. Koop een horloge voor het leven, een Omega of een Rolex. Die is in de aankoop wel duur, maar is uiteindelijk een stuk goedkoper, omdat je er weinig tot niets op afschrijft, behoudt zijn waarde en is een stuk stijlvoller.
Ik heb een smartwatch (fossil explorist 3) en Ben het deels eens met wat je zegt over smartwatches, het is een gadget die weinig echt toevoegt en nooit meer dan 'leuk' wordt.

Het tweede deel van je statement ben ik het echter niet helemaal mee eens. Veel van de horloges voor het leven zijn 10x zo duur als een smartwatch. Stel dat je horloge 4-5 jaar actueel/bruikbaar blijft, dan levert dat dezelfde waarde op als een horloge waar je nog 40 jaar mee rondloopt. Dat het zijn waarde behoudt is eigenlijk alleen relevant als je hem zou willen verkopen.

En of een horloge van nu over 40 jaar nog als mooi of stijlvol gezien wordt is natuurlijk ook maar afwachten (maar zeker niet onmogelijk).
Nou ik hou persoonlijk wel van dingen met een lage afschrijving, bijvoorbeeld oude synthesizers (mits je een beetje weet welke) worden eigenlijk alleen maar meer geld waard. Ook vaak lullige dingen als da-da-da Casiootjes. Sommigen kosten nu meer dan ze vroeger nieuw kostten, inclusief inflatiecorrectie.

Een smartwatch zonder updates is op een gegeven moment gewoon dood. Nog los van de batterij die op een gegeven moment nauwelijks nog een paar uur meegaat. Maar ik zie een Apple Watch 3 LTE meer als een bevrijding van mijn smartphone dan als een juweel, tijdsaanduiding of investering.
Seiko zou prima een leven lang mee moeten kunnen gaan.
De markt is er volgens mij wel, want heel veel mensen zijn eigenlijk best wel nieuwsgierig naar wat je er nu mee kunt. Echter de functionaliteit valt nogal tegen.

Ik heb zelf nu ongeveer 2 jaar een smartwatch (Asus Zenwatch2) en er is best wel veel wat niet lekker werkt en echt verbeterd zou moeten worden voordat het een grotere doelgroep zal aanspreken.

Je moet de tijd kunnen lezen, dat kan eigenlijk alleen als je binnen bent. Zodra het een beetje zonnig is, kun je het vergeten om iets te zien op het scherm.

Notificaties moeten makkelijker bereikbaar zijn en duidelijker worden weergegeven.
Op dit moment werkt Whatsapp redelijk, maar dat is eigenlijk ook pas (weer) sinds kort. En vanuit heel veel watch-faces werkt het gewoon ronduit slecht tot niet.
Ook is het terugbladeren soms redelijk omslachtig. Het zou zo makkelijk kunnen zijn, wanneer je gewoon naar boven kunt swipen, door de lijst heen gaan en iets aanklikken. Zo is het ook bedoeld, maar probeer dat maar eens in een iets drukkere setting dan stilzittend achter je bureau. In elk geval moet je dan al niet een screen-lock actief hebben, geen gestures actief en een horloge wat redelijk snel weer op volle reactiesnelheid is vanuit slaapstand.
Ook is de weergave van wat belangrijk is in een notificatie vaak niet voldoende doordacht en ook afbeeldingen worden vaak niet weergegeven. (Whatsapp lijkt het de laatste paar weken beter te doen)

De Bluetooth verbinding maakt het in de praktijk vaak onmogelijk om daarnaast ook een gesprek te voeren via de carkit. Als iemand een oplossing heeft, hoor ik het graag, want ik heb er al heel veel uren in gestoken, incl. een aantal volledige resets van toestel en watch. Met de Nexus 5x en de Motorola Moto G2,3 en 4 werkt het gewoon niet goed. Noch met een Parrot of Jabra carkit , noch de carkit in de Pioneer autoradio.

De accuduur is gewoon onpraktisch.
Eigenlijk haal je geen 2 dagen op een acculading en soms is 'ie 's avonds om 20h al compleet leeg. Dat wisselt per dag, dus wellicht dat er ook externe invloeden zijn zoals buiten bereik van toestel, etc.

De updates van Wear zijn nogal heel wisselend van kwaliteit.
Heel vaak is er weer een update tussendoor gekomen waarna bugs die eerder gefikst waren weer terug waren en de verbinding tussen watch en mobiel gewoonweg niet stabiel was, of je horloge heel traag werd.

Er zijn erg weinig echt bruikbare apps voor de watch en ik vraag me af of je dat ook moet willen.
Wat ik zou willen is goed bruikbare notificaties + mogelijkheid tot eenvoudige replies.
Dat laatste is inmiddels voor Whatsapp wel mogelijk, al is daar ook nog het nodige te verbeteren.
En Youtube heeft een redelijk goed werkende bediening op je watch. Ik gebruik zelf geen Spotify, maar ik kan me voorstellen dat je zoiets daarvoor ook zou willen hebben.
Ook wil ik weer terug dat ik mijn mobiel op stil kan zetten ipv. dat je nu en je mobiel en je watch op stil moet zetten. Het was zo makkelijk en nu hebben ze het totaal onpraktisch gemaakt.
Ook kan je watch in principe een prima extra sensor zijn voor je mobiel.
Bijvoorbeeld een microfoon (werkt wel met AudioRecorder, alleen is die tegenwoordig goed in staat je opnames corrupt te maken) of bewegingsdetectie (SleepCycle wekker app zou er veel beter van worden)

Oftewel, maak het niet een nieuwe mobiel, maar een extensie van je mobiel en dan heb je een redelijk grote markt te pakken.

Kortom:
 • Tijd kunnen lezen
 • Duidelijke notificaties + korte reactie mogelijkheden
 • Simpele bediening van je mobiel (op stil zetten)
 • Betere accuduur
 • Betere integratie in apps op je mobiel en met andere apparaten (carkit, bediening, extra sensor)
 • K.I.S.S. (houd het simpel en doe dat gewoon goed)
De prijs maakt dan waarschijnlijk niet eens zoveel uit, al is voor mij de bovengrens waarschijnlijk wel zo'n 250 euro.
De prijs vind ik eigenlijk wel belangrijk, al kan ik dan wel leven met je bocengrens ;)

Voor mij is vooral belangrijk de standby tijd. Ik wil niet nog een apparaat dat dagelijks aan de lader moet, een keer per week lijkt me wel het maximum voor een horloge.
De tijd buiten af kunnen lezen dat zou inderdaad wel handig kunnen zijn op een horloge, het klinkt een beetje gek maar op mijn Miband2 kan ik buiten ook niks aflezen. Volgens mij werkte dat wel beter toen hij nieuwer was dus het zal ook een deel slijtage van het scherm zijn.

Het beste zou denk ik zijn dat ze voor de tijd gewoon normale wijzers gebruiken. Dat kost weinig energie, en dan kun je altijd de tijd aflezen. Voor berichten en dergelijke kunnen ze dan een tekstveldje ergens plaatsen met een techniek die niet te veel stroom vraagt eventueel met een sensor dat het alleen verlicht wordt als dit nodig is.
Relatief klein, maar wel groot genoeg kennelijk. Ik zelf had het idee dat het een dode markt was maar ik zie toch wel af en toe mensen met een smartwatch rondlopen.
Tof! Logische maar inderdaad erg late stap om ook de smartwatch markt op te gaan. Als ze met de pixel lijn willen laten zien hoe zij android zien moeten ze wel dat plaatje compleet maken.

Ben benieuwd snap alleen niet dat ze 3 modellen willen presenteren. Zet 1 compleet horloge op de markt zou je zeggen.
Ik ga er vanuit dat het standalone model met GPS én 4G best prijzig is. Een model met alleen GPS is aantrekkelijk voor hardlopers en fietsers. En een model zonder GPS en 4G is voor velen voldoende voor een aanzienlijk lagere 'vanaf prijs'.
Goh, mannenformaat, vrouwenformaat en enkel de activity tracker ofzo?
Ja, dat zou ook mijn gok zijn. 38mm model met een vrouwenkleurtje en subtiele behuizing, 42mm model met robuust uiterlijk en optie voor metalen band en de 42mm lompe uitvoering met 4g en standalone capaciteit.
hoe lang ik niet heb moeten zoeken naar een horloge als opvolger van mijn MS Band die zowel de notificaties, gps voor hardlopen, hardslagmeter, stappenteller etc. had.
Uiteindelijk uitgekomen bij de Huawei Watch 2 omdat dat de enige was die alle functies had die de Band ook had. De meesten hebben geen GPS waardoor ik mijn telefoon continue mee zou moeten nemen.

Voor Google en meerdere uitvoeringen.. naast mannen en vrouwen formaat zit je ook nog met prijs. Ze willen waarschijnlijk een instapprijs hebben en een duurdere versie.
Zul je zien dat de horloges die geschikt zijn voor mijn kleine vrouwenpolsen weer vrijwel geen functies hebben |:(
Ohnee cortex a7 kernen in de nieuwe soc. Ik ben nu al bang dat de watches niet heel snel kunnen zijn en dat de soc al verouderd is als die op de markt komt, net als bij de 2100.
Sorry hoor, maar wat heb je aan een horloge met maar 3 pixels, je komt niet verder dan 7.
De pixels zullen niet zwart-wit zijn, dus je komt tot (aantal ontdekking te onderscheiden kleuren)^3.
Misschien als we pixels op wijzers zetten...
1 voor uren, 1 voor minuten, 1 voor seconden...
En dan een wijzerplaat er achter met 120 vakjes zodat elk vakje een halve minuut is en een vijfde uur...

Ik ga meteen een patent aanvraag ;)
Je leest het verkeerd!

Ze brengen 3 horloges uit met één pixel.
Ik heb al jaren de Moto 360 en Moto 360 gen2. Twee geweldige horloges, maar ik ben nu wel echt toe aan een upgrade. Vooral nu mijn ledere band stuk is en er geen first party bandjes meer zijn en third party is de kwaliteit van het leer ver te zoeken.

Hopelijk komt google met een leuk alledaags design in het model dat geen 4g en gps heeft. Ik zit al een tijdje te kijken voor een goede upgrade
Misschien kun je je bandje bij een goede schoenmaker laten maken. Mijn schoenmaker repareert alles wat van leer is, netjes en niet duur ook. Zal vast ook wel een goede in jouw buurt zitten.
Zien er mooi uit, vierkante cq rechthoekige schermen zien er nu toch wel zeer oubollig uit!
of koop een fitnesshorloge met smartwatchfuncties. Door het gebruik vanmemory-in-pixel schermen is je scherm altijd 'aan' en gaat de accu wel een week mee!

En het is één gadget voor de 1, maar ik gebruik het actief tijdens het sporten en het is stiekem erg makkelijk om je berichtjes er op af te kunnen lezen. Kun je meteen zien of het de moeite is om je telefoon uit je broekzak te vissen :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee