ESA brengt 3d-kaart uit met 1,7 miljard sterren

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft een 3d-kaart uitgebracht waar ongeveer 1,7 miljard sterren op zijn te zien. De data is afkomstig van de Gaia-satelliet, die een grote camera aan boord heeft en jarenlang het heelal heeft ingekeken.

Op zijn website legt de ESA uit dat de kaart niet alleen sterren van onze eigen Melkweg laat zien, maar ook van andere sterrenstelsels in de 'buurt'. Ook zijn quasars aanwezig, zeer helder schijnende centra van sterrenstelsels met zwarte gaten, die ver weg gelegen zijn. De gegevens in de nieuwe release van de Gaia-sterrenkaart zijn afkomstig van 22 maanden lang foto's nemen van het heelal, en bevat beelden van hemellichamen tot een afstand van 8000 lichtjaar.

Naast de weergave van de sterren op een 3d-kaart, bevat de dataset ook informatie over de sterren zelf. Zo is van veel sterren de helderheid en de kleur bekend, en wordt ook informatie over beweging en snelheid gegeven. Daarnaast zijn er ook gegevens opgenomen van andere hemellichamen, zoals die van ongeveer 14.000 asteroïden in ons zonnestelsel.

Gaia werd in 2013 gelanceerd met als doel om de miljard-pixelcamera die aan boord is in te zetten voor het maken van een gedetailleerde plattegrond van de Melkweg. De camera heeft een structuur met 106 ccd-beeldsensors, naast een groot aantal spiegels. De eerste dataset kwam twee jaar geleden uit, en bevatte toen de gegevens van ongeveer 2 miljoen sterren.

Gaia sterrenkaart

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

29-04-2018 • 10:05

50

Reacties (50)

50
49
27
7
0
7
Wijzig sortering
En TESS, die 19 april succesvol gelanceerd is, gaat daar nu planeten bij zoeken. Ook blijft Gaia nog even door gaan, eind 2020 en eind 2022 worden er weer nieuwe datasets gepubliceerd met alle extra sterren en nieuwe eigenschappen die in de komende jaren gespot worden.

Als je een VR-headset hebt zijn er een aantal leuke applicaties gebouwd om tussen de sterren rond te kijken. :)

[Reactie gewijzigd door Balance op 22 juli 2024 18:13]

A series of 360-degree videos and other Virtual Reality visualisation resources are available at http://sci.esa.int/gaia-vr
De kaart en andere gegevens kan je hier bekijken.
Heeft dan weinig met sterren te maken, maar deze is ook wel leuk om te zien wat wij allemaal aan zooi om de aarde hebben draaien.... http://stuffin.space/
Anoniem: 426944 @mach229 april 2018 21:30
thanks nog niet gevonden site voor me
Anoniem: 120539 29 april 2018 10:11
Het zou mooi zijn als deze data geïntegreerd wordt in een algemene viewer, zoals bijvoorbeeld Google Earth.
Ik neem aan dat dit geïntergreerd wordt in space-engine, de maker hiervan is zéér actief in het intergreren van dit soort data...

Ik zou eens hier kijken http://spaceengine.org

Voorbeeld filmpje hiervan: https://youtu.be/xXst2oHt78A

[Reactie gewijzigd door nevyn67 op 22 juli 2024 18:13]

Waarom alleen een viewer?

Zou het niet leuk zijn om door de map te kunnen "reizen" en zo te verkennen en informatie op te doen over de verschillende steren , Melkweg en stelsels.
Anoniem: 120539 @hoekies29 april 2018 10:40
Er doorheen kunnen reizen is dan ook zeker mijn bedoeling.

In de huidige opzet heb je de beschikking over de data, wat natuurlijk prachtig is, maar niet heel toegankelijk voor eenieder die er niet actief mee aan de slag gaat. Door de data in een redelijk algemeen beschikbare tool als Google Earth (maar mag ook iets anders zijn) inzichtelijk te maken is het heel leuk en makkelijk om anderen jouw eigen nerdy enthousiasme over deze data te laten zien en mogelijk over te brengen.

Terwijl ik deze uitleg erbij zet denk ik eerlijk gezegd ook: hmm. En wat heb ik er aan als iemand anders het óók leuk vindt?
150.000 Bekende sterren van de Melkweg zitten zo realistisch mogelijk in de game Elite: Dangerous (hiernaast nog eens 400 miljard via procedural rendering).
En ja, vanaf point of view Aarde, zie je dus min of meer een kopie van wat je zelf buiten ziet, en je kunt iedere ster dus 'bezoeken'.

Zou mooi zijn als Frontier deze informatie van ESA zou gaan verwerken in de game, maar zal wellicht te veel issues geven met het verplaatsen/verwijderen van de procedural aangemaakte systemen.
Met NASA's Eyes kan je (min of meer) door het heelal reizen en informatie over sterren en (exo)planeten vinden. Hopelijk wordt de ESA data ook toegevoegd.
informatie op te doen over de verschillende steren

Ben je nog wel even zoet mee met 1,7 miljard sterren :)
Eens , er zijn 1,7 miljard steren , maar geen 1,7 miljard soorten , of heb ik het mis?
Google earth is best aardig hoor maar heb je WorldWide Telescope van Microsoft eens geprobeerd? Echt een supermooi programma voor mensen die van astronomie houden.
Ik zie niet in wat hier 3d aan is. Ik had verwacht een kaart te zien waar ook de afstand van de sterren ten opzichte Gaia in beeld was gebracht en je, net zoals in Eve Online, in 3d rond kon draaien en de sterren kon bekijken.
Het gaat om de dataset, die niet alleen een positie aan de hemel bevat, maar ook een afstand, en dat maakt het 3d.

Ook hebben ze meerdere visualisatie tools uitgebracht, waarmee je het oa met een VR headset kunt bekijken.
Is er een link naar de 3d-kaart zodat we deze kunnen inkijken? Of zit die achter een paywall?
Er is wel een VR applicatie gemaakt op basis van de tweede dataset
De "kaart" is een dataset. Daar kjn je zelf een applicatie bij schrijven om het viseel in beeld te brengen of er eentje zoeken. Esa levert die niet want niet interessant voor hun research
Gaan we weer. ESA wordt inderdaad gefinanaciierd door publiek geld om bijvoorbeeld onderzoek te doen. Niet om een applicatie te bouwen.
Imho zijn de datasets gewoon te gebruiken en open (klik download datafiles)

http://archives.esac.esa.int/gaia

Met een beetje geduld maken ze misschien zelfs een star mapper zoals voor de Hipparcos data

http://sci.esa.int/star_mapper/

[Reactie gewijzigd door fre0n op 22 juli 2024 18:13]

Ik dacht even een ander soort 3d-kaart :+
Bij het heelal heb je niet alleen noord-oost-zuid-west zoals op een platte landkaart van de bol waar we op leven, maar ook boven-onder. Dat maakt het voor mij in ieder geval 3d.
O ja? Waar is het noorden dan in het heelal? Ga je echt nog de noordpool van de aarde als referentiepunt nemen als je lichtjaren van de aarde verwijderd bent?
Heb jij een beter idee? Het lijkt mij compleet irrelevant wat je als referentiepunt aanhoudt. Eenmaal op lichtjaren van de aarde is elk ander referentiepunt net zo random.
In het plaatje wordt dat duidelijk weergegeven; “celestial reference frame: distant quasars”
Nee. Oriëntatie is relatief. Daarom zijn er verschillende coördinatenstelsels die elk op een logische en meetbare manier worden vastgesteld.
Ik las ook videokaart. Dacht wat moeten die nou met sterren.
Duurde 2 koppen koffie voordat ik m doorhad. Het is zondag :+ :O
Ik ben blij dat ik niet de enige ben 8)7
Wellicht binnenkort in de app star walk of skyview te vinden. Zou wel tof zijn.
Net de hi-res foto zitten bekijken en dat is indrukwekkend en amper voorstelbaar en te bevatten. Het getal 1.7 miljard sterren is enorm, daar moet toch ergens leven zijn? En dat je denkt, wat doen wij hier? Moeilijke vragen maar vanmiddag schakel je weer even makkelijk om naar de eredivisie te gaan kijken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.