Uitstel grote Windows-update kwam door risico op blue screens of death

Microsoft bracht de Redstone 4-update voor Windows 10 vorige week niet uit vanwege een bug die blue screens of death kon veroorzaken. In plaats van een cumulatieve update heeft Microsoft een nieuwe build ontwikkeld.

Microsoft heeft Windows 10 Insider Preview Build 17134 aangekondigd. Insider-gebruikers in de Fast Ring kunnen deze ontvangen. Tot nu toe werd aangenomen dat buildversie 17133 de rtm-versie van Redstone 4 was, de komende omvangrijke feature-update van Windows 10.

Dona Sakar van het Windows Insider Program maakt echter duidelijk dat Microsoft stabiliteitsproblemen tegenkwam in build 17133. "Deze problemen konden bijvoorbeeld tot een hoger percentage bsod's op pc's leiden." Microsoft koos er niet voor de Redstone 4 op 10 april uit te brengen, zoals de verwachting was, en de problemen via een cumulatieve update het hoofd te bieden, maar een nieuwe build te maken met versienummer 17134.

Volgens The Verge is dit nu de rtm-versie van Redstone 4 en lijkt het erop dat deze gaat verschijnen als Windows 10 April 2018 Update. Daarmee zou Microsoft zijn afgestapt van de naam Spring Creators Update, die aanvankelijk zou zijn gekozen. Ook wijst de nieuwe naam erop dat deze in ieder geval nog in april moet verschijnen.

De Redstone 4-update brengt onder andere de Timeline-functie naar Windows 10, waarmee gebruikers door hun eerdere activiteiten kunnen scrollen en deze weer kunnen oppakken. Ook is er de Near Share-functie voor het op korte afstand draadloos delen van bestanden met andere systemen die Windows 10 draaien.

Tweakers belicht de update in het artikel Windows 10 Spring Creators Update - Kleine stap op Windows' tijdlijn.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

17-04-2018 • 11:36

139

Reacties (139)

139
126
45
1
0
59
Wijzig sortering
Hopelijk fixed deze windows update een paar problemen met micro stutters etc. Wordt je af en toe toch moe van. En dat op een high end systeem... (i7 6700k, gtx 1080, 16gb ddr4 3200mhz)
Anoniem: 1042377 @thijsd07817 april 2018 12:51
Hier een gelijke setup en log alles met Coretemp soms zie je dat de CPU een extreme piek heeft en de temperatuur dus ook wat toe neemt wat ik dan weer terug zie in de data van mijn Aio waterkoeling.

Toch denk ik ergens een (kleine) oplossing gevonden te hebben. Het lijkt imo een combinatie te zijn van de ingebouwde file indexer van microsoft en Chrome. Zet de indexer uit en je bent van een hele hoop 'stotters' af. Maar uiteindelijk is dit niet de oplossing.

Ik heb mijn huidige OS op een 512 gb ssd van samsung draaien welke ik vanavond vervang door een m2 ssd (wederom van Samsung) Misschien het vermelden waard op wat voor een medium en merk je het OS geïnstalleerd hebt.
Bedankt voor je input over de indexer. Ga eens kijken of ik die uit kan zetten. Ik heb een 500gb samsung 850 sdd en een 250gb samsung 850 ssd. Op de 250gb staat mijn OS. Zou snel genoeg moeten zijn lijkt me. Ik heb ook maanden(misschien wel jaren) met me huidige setup gerunt zonder enige issues. Mijn i7 6700k blijft koel. De GPU gaat soms naar de 80 graden maar dat is normaal voor een Founders Edition card.
Anoniem: 1042377 @thijsd07817 april 2018 13:37
Ik heb dus dezelfde SDD zou misschien een probleempje tussen de ssd controller en de indexer van Windows. Als ik mijn pc geheel opnieuw heb geïnstalleerd heb met nieuwere SSD doe ik even wat testjes zonder de indexer uit te schakelen.

Even voor de duidelijkheid:
Oude SSD: Samsung 850 EVO 500GB (2,5inch)
Nieuwe SSD: Samsung 860 EVO 1TB (m2)

Wordt vervolgd!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1042377 op 26 juli 2024 06:20]

Is prima! Ik hoor graag van je!
Ik hoor het ook graag, wel benieuwd.
Anoniem: 1042377 @thijsd07818 april 2018 11:05
Wat testjes verder: Voorlopige conclussie:
Nieuwe installatie met nieuwe SSD ik merk geen enkele vertraging meer heb de afgelopen 12 uur ook geen vreemde spikes gehad. vanmorgen de oude SSD (Samsung 750 evo 500gb 2,5') erbij geprikt en de eerste spikes zijn nu al zichtbaar.

Ik begin toch sterk te vermoeden dat bepaalde of misschien wel specifiek de 750 series ssd problemen kunnen zorgen met de laatste Windows update. Zal vanavond nog wat benchmarks draaien met en zonder de betreffende 750 ssd aangesloten op het mobo en natuurlijk het verschil wanneer de file indexer uitstaat.
Ik heb ook een Samsung pro van 250gb Ik heb het indexen compleet uitgeschakeld. Hoe dat moet staat hier: https://www.online-tech-t...ing-on-your-local-drives/ Ik kwam er onder andere achter dat de opstart-tijd van 2 minuten naar 20 sec is gegaan hierdoor. Maar ja, daarna kan je niets meer vinden, zal je zeggen, of je moet minuten wachten op een zoekresultaat als je iets zoekt op je schijf. Nou nee, daar heb je een programma voor, freeware, en die vindt alles binnen de 3 seconden. Dat freeware programma is zo snel, omdat je 1x hem laat indexen, en daarna is je hele schijf geïndexeerd (met wat je op dat moment als bestanden op je schijf hebt staan.Dat programma is veel beter dan search met Windows. Mijn pc is er super snel door geworden, met Windows 10 loopt nu op steroïden lijkt het wel. Hier staat het alternatief op dat van Windows: https://www.voidtools.com/
Ik heb een 8700k, MSI GTX 1080, 16gb ddr4 3200mhz en een Samsung 500gb m.2 ssd. Eerlijk gezegd heb ik nergens last van. Ik moet wel zeggen dat ik bij elke nieuwe Windows installatie altijd indexering en Cortana en alle andere rotzooi onder privacy direct op uit of off zet.

Mogelijk heeft dat er iets mee te maken?
Anoniem: 1042377 @UniQue199217 april 2018 16:14
Ik denk dat de "nieuwere" controller van de SSD een hoop kan schelen in het voorgaande verhaal had ik het dus over de 2,5 inch Samsung 850 EVO 500GB. Deze ga ik nu vervangen door een M2 SSD uit de 960evo lijn. Zou je kunnen specificeren welke m2 ssd van samsung je gebruikt?
Sorry excuses ik zie dat ik dat er helemaal niet bij heb gezet! Ik heb de 960 EVO.
Hm ook ik heb de laatste Windows build en moet zeggen dat het prima loopt. Chrome daarintegen is steeds trager geworden (en ja ik leeg iedere sessie de cache en dergelijke).

Recentelijk overgestapt naar de nieuwste Firefox en dez verbruikt toch minder resources en is imo wat sneller dan Chrome. Zeker de moeite waard sinds ze die nieuwe engine gebruiken.

Games daarintegen: met de laatste build kan ik geen steady 60fps halen in PUBG (i5 4690, GTX1070, 24GB DDR3 1600, 1080p all settings Ultra, screen scale 120%) over het algemeen loopt het goed, maar met de laatste release build (FCU) haalde ik makkelijk een steady 60fps met deze settings. Nu dropt ie er ooit onder, met dipjes. Niets ernstigs, maar af en toe wel vervelend.
Daarom draai ik dus nog steeds op 1703. Die geeft helemaal geen problemen.
Wanneer/waarom definieer je het als microstutter? Dit zou alleen bij multi-gpu systemen voor moeten kunnen komen en vermoed daarom dat je wat anders ervaart en het met deze term interpreteert.
Het zijn freezes van 1 tot 4 seconden op random momenten. Vooral met gamen. Ik heb activiteiten van de GPU en CPU gemonitord maar er lijkt niks geks te gebeuren bij de freezes. Zowel GPU als CPU hebben decrease in load tijdens een freeze
Dat is geen microstutter. Microstutter is geen seconde werk
Ik heb het idee dat ze interrupts bedoelen.
heb ik ook wel eens last van gehad. Heb toen MS interrups veranderd in de registry
Ik heb dit vooral omdat ik dan een game heb staan op de HDD. Na een tijdje moet het spel weer content laden en hoor ik de HDD weer opspinnen. Dan staat alles inderdaad stil.
Microstutters gaat over enkele miliseconden, en heeft vooral met de GPU te maken. In dit geval lijkt het op een probleem van een heel andere orde van groten. Ik zou vooral je SSD monitoren en kijken wat die doet. Als het af en toe tijdens games gebeurt zou het kunnen dat er wat nieuwe textures oid geladen moeten worden en dat je SSD onverwacht langzaam reageert. Misschien is deze dan lang niet gebruikt en in slaap modus gegaan. Dat zou je in device manager uit kunnen zetten.
Ah kijk aan!
Dat heb ik dus ook, zeg maar meerdere malen per dag (ik denk elk uur zo'n beetje wel) een freeze van een seconde en daarnaast ongeveer 1x per dag een freeze van ca 5 sec. Ik heb het al sinds ik deze laptop nieuw gekocht heb nog geen jaar geleden, maar ik had meteen extra RAM erbij gekocht alleen van een ander merk, dus ging er vanuit dat het daar aan lag en niet per sé W10 zelf ook al had ik geen fresh install gedaan, maar gewoon de oude SSD met de de daarop bestaande installatie.
Ik was juist al lange tijd van plan om een volledige herinstall te doen zodra deze nieuwe Spring Update uit kwam om daarmee (misschien) het probleem te verhelpen, als het al daar aan zou liggen waar ik eigenlijk niet van uit ging/ga.

[Reactie gewijzigd door Yooo Kerol op 26 juli 2024 06:20]

Hoezo? Micro-stuttering was een "underlined" feature van de laatste Fall Update. Gezien het feit dat jouw issue amper/niet op GoT wordt besproken, vermoed ik dat meer iets met jouw specifieke installatie/PC aan de hand is dan dat het aan Windows ligt.

Vraag me ook af of & welke patches jij voor Spectre & Meltdown hebt; hier zit ook nog wel performance-gewauwel in dus mogelijk dat je even los bij Intel / Microsoft kan zoeken of je wel de goede updates op de machine hebt staan.
Voor hoever ik weet heb ik alles up to date. Zelfs een fresh install gedaan maar de problemen blijven zich voort doen.
Ik heb een i5-4690K, GTX970 en 8GB DDR3 1600, maar heb geen enkel probleem. Dus ik denk dat ik me bij Max aan moet sluiten..
Dat is anekdotisch.
No shit, dat van Thijs ook.
Ik ervaar anders net hetzelfde met build 17133.. Ik game niet maar ervaar enkel keren per uur glitches in het afspelen muziek. Een oudere image restoren laat het probleem verdwijnen. Verse, clean instal en herupdate naar 17133 gaf opnieuw het probleem.

Er is wel degelijk iets..

Ryzen 7 8-core, 16GB.
In mijn ervaring komt micro stutters door slechte drivers https://www.google.nl/amp...g_fps_drops_lag_problems/

Bij mijn hp en oude sony laptops was de oplossing om meegeleverde oude drivers te gebruiken. Geavanceerde Audio functies leveren ook problemen op.
Om die reden heb ik een rollback gedaan naar 1607, waar ik nu nog steeds op zit. Alle versies daarna veroorzaken stutters bij mij wat ik vooral tijdens het gamen merk. Ik hoopte ook dat 1803 dit zou verhelpen maar volgens mij is er nog niks veranderd.
Je hebt ook nog een bak met drivers die voor problemen kunnen zorgen.
Heb zo'n beetje alles geprobeerd, met diezelfde drivers geen problemen op 1607 wel op latere versies.
Zal eens even moeten uitzoeken hoe ik terug kan draaien naar een bepaalde patch. Bedankt!
Download de 1607 iso, en installeer het schoon mbv een usb / dvd of iets dergelijks.
Zal is kijken, bedankt
Volgens mij is dat inherent aan PC gaming. Altijd al gehad op zowat elk systeem. Is het niet tijdens het spelen is het wel tijdens videos, anders in game filmpjes. Windows is in de basis gewoon geen goede keus voor real time performance gerichte taken wat spellen wel zijn. Wat dat betreft ben ik jaloers op Linux/Mac OS.

Voor gaming zou ik graag een aparte game modus of een apart Windows OS willen zien. Desnoods 1 waarbij er bepaalde eisen gesteld worden aan de hardware. Zoiets als de consoles ook hebben zodat je weet waar je voor kan optimaliseren.

[Reactie gewijzigd door FlyEragon op 26 juli 2024 06:20]

Volgens mij heeft w10 een game modus, maar of dat goed uitgepakt heeft heb ik zo mijn twijfels over :)
Ja dit brengt mij wel op een vraag.

Waarom werkt iMovie zoveel beter op een mac, dan een vergelijkbare applicatie op windows. Ik ben zelf een windows gebruiker maar ik mis die optimalisatie wel.
Waarschijnlijk omdat het op slechts enkele hardware configuraties hoeft te werken, dan is het vele malen eenvoudiger om het te optimaliseren.
mac software werkt ook op heel wat hardware configuraties. Ik denk dat dit soort software niet op hardware geoptimaliseerd word. Software als iMovie praat over het algemeen met het OS en met drivers.

Software zoals iMovie is dus juist veel minder afhankelijk van hardware configuraties (minder, niet helemaal) omdat het OS en de drivers hier tussen zitten.
Ik denk juist dat het komt door de dichtheid van Mac. Je kan niet zomaar doen wat je wiltz je moet specifieke geoptimaliseerde APIs aanspreken. Ook is de backbone van een Mac heel erg anders dan Windows(unix-like). Een oud Microsoft medewerker had al gezegd dat de Windows kernel erg achterloopt op Linux(geen idee of dat nu nog steeds is).
Anoniem: 420148 @jeantje17 april 2018 12:05
Wat heeft dit ermee te maken, en welke vergelijkbare applicatie op Windows? iMovie is een vrij basic video-editor, en nou niet het toonbeeld van snelheid of flexibiliteit. Leuk voor vakantiefilmpjes enzo.
Wat is dan jouw "vergelijkbare applicatie op windows"?

iMovie zit standaard bij in/bij Mac OS? Dus heb je het dan over Windows Movie Maker?

Of moest je iMovie los aanschaffen net als een Final Cut Pro, en is het te vergelijken met een Adobe Premiere/Adobe After Effects?

Is daarbij de performance af te rekenen aan een 'tragere' hardeschijf?
iMovie is gratis (betaalde versie als je een héle oude Mac hebt geloof ik). Ongeveer een Movie Maker+, meer opties dan Moviemaker maar minder dan Première.
Klopt helemaal, echter vroeg ik wat er gebruikt werd omdat jeantje aangaf last te hebben van micro-stutters.

Bij iets als een iMovie (of Moviemaker) verwacht ik geen boeiende performance (dus micro-stutters reken ik dan af aan het programma).

Indien er een professioneel pakket wordt gebruikt, dan verwacht ik dat de problemen niet/nauwelijks optreden. (of ondertussen al gepatched zijn)

[Reactie gewijzigd door DiaZ_1986 op 26 juli 2024 06:20]

Windows 10 heeft ook gewoon een game modus;

reviews: Windows 10 Creators Update: niet alleen voor creatievelingen

...maar of het veel verhelpt weet ik niet, heb het nog nooit gebruikt.
Hopelijk fixed deze windows update een paar problemen met micro stutters etc. Wordt je af en toe toch moe van. En dat op een high end systeem... (i7 6700k, gtx 1080, 16gb ddr4 3200mhz)
@thijsd078 Ik snap wat je wil zeggen alhoewel ik er -gelukkig- in games weinig last van ondervind, als ik video's bekijk of naar mediaspeler stream vanop mijn laptop heb ik de microstutters ook, het valt op bij langzaam bewegende beelden, zoals het beeld dat van links naar rechts/of omgekeerd schuift.

[Reactie gewijzigd door PinusRigida op 26 juli 2024 06:20]

Het probleem in PC wereld zijn de verschillende type hardware, je kan namelijk niet voor alle CPUs en GPUs een enkele optimale exe schrijven. Bij consoles is dit heel anders omdat er maar een of 2 configuraties zijn die veel makkelijker te dedecteren zijn.
Inderdaad. Hier ook last van en ook een beest van een PC.

Zelfs het openen van een browser geeft een hickup.
Bij een browser heb ik het dan, gelukkig, niet. Het is ook heel random en er is niet echt een touw aan te knopen... Troubleshooting zonder een goeie oorzaak is erg lastig
Ik heb dit gezeik in cs:go gehad, werd er helemaal gestoord van, spel starte op muis verschoof in eens.... en ingame vertragingen, lagere fps dan normaal stotters als ik op iemand schoot, 2 smokes die werden gegooid en ik had 75 fps? terwijl ik standaard 200+ heb textures die flikkeren inbeeld...
Problemen die ik nooit heb gehad kwamen er opeens terwijl elk ander spel het nagenoeg perfect doet...
Anoniem: 968941 @HeroS20 april 2018 10:18
Ik weet dat ik laat ben, maar gebruik je een 144hz scherm?
Ik was altijd in de veronderstelling dat dit voornamelijk voor komt bij dual-GPU systemen (3-weg SLI schijnt al minder last te hebben).

De enige keer dat ik er zelf mee te maken heb gehad was in een ver verleden. Dit lag toen uiteindelijk aan een equalizer/paneeltje die ik toen op m'n PC aangesloten had (was een PCI-kaart). De exacte details weet ik niet meer, maar volgens mij kwam het er op neer dat het apparaat eens in de zoveel tijd een interrupt op m'n computer vast hield waardoor het hele apparaat fracties van seconden bevroor als het ware.

Het systeem was stabiel alleen stotterde het beeld soms (dat is toch het enige dat je 'echt ziet') als ik iets met surround geluid had. Toen ik het apparaat er uit trok had ik nergens last meer van.
Let wel. Dit is echt jaren en jaren geleden en er is natuurlijk aardig wat technologie veranderd, maar het lijkt mij dus zeker niet onmogelijk dat één onderdeel van je systeem vervelend doet, of dat je combinatie niet 100% lekker samen werkt. Dat staat los van de kracht die je systeem heeft.

Ik neem aan dat je al is hebt gekeken naar je OS-klok-synchronisatie (dus niet je 'tijd' maar je systeemklok voor het geval :) Je kan proberen je Windows op een andere manier te laten synchroniseren).
Probeer voor gein is al je niet-essentiele apparaten los te koppelen of hardwareonderdelen in je BIOS als je dat niet al geprobeert hebt. (muis/toetsen/printer/enz). Het zal wel niks uithalen, maar allicht kan je iets isoleren en het is een kleine moeite, toch?
Dat kleine moeite klopt zeker :P. Maar ik heb dezelfde muis, toetsenbord, mic en headphones al jaren en van te voren nooit problemen gehad. Ik denk dat het vooral aan nieuwe windows updates ligt. Ga eerst een proberen naar 1607 terug te rollen en dan kijken of het verschilt maakt. Alsnog bedankt
Ik doelde ook meer op de combinatie hè? Niet dat je muis 'ineens' stuk is (al is dat natuurlijk niet uitgesloten dat ie het na een x-aantal begeeft), maar misschien dat ie niet lekker synchroniseert, en mij lijkt je muis lostrekken minder werk dan je OS terug te rollen, maar goed... Jouw feest ;-)

En graag gedaan ;)
Anoniem: 80910 @thijsd07817 april 2018 15:07
Micro stutters zouden ook bad sectors kunnen zijn, dan wel in je hd of memory
Ik heb ook micro stutters, merk dat vooral in de audio als een game actief is. Bedoel je dat?
Nee mijn audio blijft het doen. Het is echt de pc die blijft hangen
Heb hier zelfde probleem. Valt steeds uit en veel problemen. Raad mensen zeker af om te upgraden!.
Hier dus ook... i5 6500 GTX 1060 16GB ddr4 2133mhz.
daarom blijf ik voorlopig op 1703. sluit jouw computer nog wel helemaal af ipv hibarnation?
Hij gaat wel uit alleen als ik hem weer opstart opent alles wat ik niet handmatig gesloten heb. Erg irritant.
Ah dan is het waarschijnlijk hibernate.. kijk even je up time van je processor, ik had dit namelijk ook.. log in scherm bleef ook niet langer aan als 30sec/1min en daarna ging mn scherm weer in slaapstand. Erg irritant inderdaad
Ik heb nog geen micro stutter gehad maar heb een wel vergelijkbaar systeem. (6700k 4.4ghz, gtx 1060 en 16gb 3000mhz). Ik gebruik het systeem voor gaming en 3d rendering.
Consider yourself lucky...
Ik blijf nog wel een jaar op 1703 sowieso draaien. Misschien dat ik dan 1803 probeer. 1709 gaf vastlopers etc dus toen een rollback gedaan. Kreeg die 1709 in november 2017 toen door mijn strot geduwd (zonder uberhaupt permissie te hebben gegeven). Er zijn sinds november geloof al 9 andere 1709 builds uitgebracht. Wellicht is het probleem nu verholpen maar waag het er niet op.

[Reactie gewijzigd door Lootbox op 26 juli 2024 06:20]

Een "hoger percentage bsod's op pc's"? Wat is volgens Microsoft dan een 'normaal' percentage van BSOD's op PC's met Windows 10?

Ik gebruik hier al enige jaren Windows 7 x64 met 0 blauwe schermen (Dell precision workstation) en ik vind een Windows ervaring met 0 BSOD's normaal.
Zou graag zien dat ze een beter backup/recovery functie toevoegen aan windows, werk zowel met apple als windows en backups maken en terugzetten via timemachine is toch wel een stuk makkelijker. Het zou moo zijn als ze zoiets voor windows ook zouden ontwikkelen, de optie van herstellen met behoud van data is een grote stap in de goede richting maar dan zit je nog met al je programma`s en instellingen. Misschien een beetje ideaal beeld maar zou mooi zijn als ze Acronis zouden intergreren in windows bijvoorbeeld, kan je een image maken van toen je pc iig nog werkte en dit terugrollen als het nodig is.
Met windows Back-up maak je eerst een backup systeemschijf (op 4/5 dvd's of ander opslagmedium), ze eisen het buiten je pc op te slaan, dus een interne hdd zal niet gaan, een een nas opzich ook niet,
Die dvd's zijn een stabiel medium, en beveiligde account, en data kan niet snel stuk of 'corrupt gemaakt' worden zoals op een hdd,

En dan heb je erbij, de reguliere data backup die je dan op een hdd usb nas zet, en later op die pc weer terug zet, als je met de dvd's eerst de boel veilig hebt hersteld, ik vind het geniaal, en save(er) zonder dat je het in de gaten hebt eigenlijk.

[Reactie gewijzigd door Mel33 op 26 juli 2024 06:20]

Ik heb dus geen dvd drive meer, net als vele anderen.
Dvd’s zijn geen stabiel medium. Leg ze in de Zon en ze zijn snel niet meer bruikbaar. Laat ze jaren in een kast liggen, en ze hoeven dan ook niet meer te werken. Gedrukte dvd’s zijn stabiel. Gebrande dvd’s zeer zeker niet.


Bij Mac stel je een back-upschijf of NAS in en klaar. Verder gaat alles vanzelf. En als je iets terug wilt zetten, hoef je alleen maar te zeggen van weke dag. (Of uur als het kort geleden is).
Maar das geen backup los van je systeem, en het kan ook op usb,of hdd of nas als hij maar niet in je netwerk zit, of deel uit maakt van je systeem waar het om gaat. (maar het kan wel hoor)

Dvd,r is niet te manipuleren naderhand, vandaar dat dat nog steeds als optie aanwezig is.
Apple denkt heel anders over een backup maken, dat kunnen we nu wel op elkaar aftemmen toch?
allebei zijn goed.

het ging er ook om dat je de instellingen en je bitlocker beveiliging enz ook weer meeneemt naar je nieuwe pc, en dan zo de nas, die je altijd al gebruikt ook gelijk weer vind, en de data backup weer erop zet.
Ms pakt het net even wat anders aan, en je kan met je systeem makkelijk reizen, en je data is niet te manipuleren, als je op de plek bent waar je moet zijn haal je alles van je nas af of cloud. met je herstel dvd pakket

Zo zie ik het werken,
Maar tijden veranderen, dus ja dat wat jij zegt is ook makkelijk. moet hij wel steeds dicht zitten.
die dvd's kan je stand-alone vellig mee werken. mensen zetten alles op een nas, die helemaal niet goed dicht zit. maar dat terzijde.

kleine voetnoot
Ehm apple is geen manusje van alles, die gebruikt zijn eigen spul alleen. dan is het ook met 1 klik te regelen.

[Reactie gewijzigd door Mel33 op 26 juli 2024 06:20]

Je voetnoot staat natuurlijk los van backup software.

Een Mac draait ook hardware en software en drivers van verschillende fabrikanten. Net als Windows. Apple kan macos misschien beter optimaliseren omdat het aantal combinaties enorm veel kleiner is, maar dat staat los van een backup van al je data en software en drivers. Zoiets als Timemachine zou ook op Windows moeten kunnen draaien. Of Windows moet wel heel vreemd zijn ontworpen.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 26 juli 2024 06:20]

Nee het hoort erbij, want we praten over de verschillende hardwaren die een backup save maken en houden en ook met goed resultaat terug kan zetten, dat doet apple alleen op zich zelf afgesteld, ik moet je mening toch even bijstellen, het is zoveel meer hardware waar rekening mee gehouden moet worden,
je kan het ook op een compleet andere pc terug zetten.

of is mac ook heel veel hardware wissel en toepasbaar.
Data op een harde schijf terug zetten heeft totaal niets te maken met welke hardware Windows allemaal ondersteund. Backup is in basis een kopie van je harde schijf.
En het maakt niet uit of je er 10 zeldzame dedicated hardware kaart en in hebt of niet.
Ik en jij hebben het over een systeemkopie. + databackup. zo zit dat in windows, hier hebben we het over windows, en jij wil met 1 druk op de knop het zelfde als in je apple, ik zeg alleen dat dat wat moeilijker is dan bij apple.
Waarom zou dat moeilijker zijn? Dit heeft namelijk niets met supported hardware te maken.

Als je alle bestanden die er eerst op de opslag stonden 1 op 1 terug zet, dan werkt het gewoon.
Nee, ik vind MS niet goed genoeg. met MS backup heb ik nog nooit eenvoudig een compleet system kunnen herstellen binnen 15-30 minuten. En ik bedoel dus alle software en data zoals het daarvoor was.

Met macOS kun bij installatie aangeven: daar is mijn data en na een koffiepauze heb je weer een volledig werkend systeem.

Maar misschien die ik iets verkeerd als me dat bij Windows nog nooit gelukt is (behalve met een diskdump, maar die maak je niet elk uur)
Met Windows 10 kun je back-ups maken met bestandsgeschiedenis, je kunt een back-up maken van gekozen mappen en je kunt een systeemkopie (image) maken. Keuze genoeg lijkt me.

Een systeem herstellen kan in 10 minuten.
Dus als ik vorige maand een systeemkopie heb gemaakt, en backup heb ingesteld, kan ik binnen 10 minuten weer exact hetzelfde systeem hebben met alle software en instellingen die ik tussentijds heb aangepast?

Dan zal ik het nog eens proberen, maar de laatste keer dat ik het probeerde moest ik toch echt weer software installeren. En instellingen van backup werden niet altijd overgenomen, omdat bepaalde software met een nieuwe installatie een nieuwe key werd aangemaakt om instellingen te identificeren. Dan moet je eerst dingen exporteren en later weer importeren.

Het fijne op de Mac is dat je maar 1 keuze hoeft te maken. 1 minuut en klaar ben je. Een backup schijf aanwijzen en dat is het. De rest gaat vanzelf. Geen kopie aanmaken en instellingen doen.
Maar dat is een semi close system, en heeft geen individuele partners en bulken hardware die het ondersteund, dat kost ook tijd.
ik vind je mening wel oke, maar dit gaat wel over windows, ik kan apple of een andere os maker hier niet in kwijt.
Maar dat heef niets te maken met het maken van backup software.....
Precies dat dus. Of een functie waarbij je bv kan syncen met een NAS op een andere locatie. Volgens ligt de focus nog steeds op apps en hun ap winkeltje?
Tevens zou het wel minder rigoureus mogen met de seizoens- updates. Want die gaan toch helaas vaak gepaard met ellende van diverse aard.
Wat mis je nog met file history (toegankelijk onder "backup" in windows 10). Ik heb zelf geen Mac maar van wat ik zo gezien heb ik het vergelijkbaar met Time Machine. Overigens een serieuze vraag, geen troll want ik ben echt wel benieuwd wat ik nog 'mis'
Bij Timemachine wordt alles meegenomen, ook de instellingen en geinstalleerde programma`s.
Die instellingen zitten toch bij je Microsoft account opgeslagen? Heeft weinig zin om dubbel op te slaan.
je hebt instellingen en instellingen, als jij iets aanpast in windows kan dat met je MS-account opgeslagen zijn ja, maar als je iets instelt in een programma (bijv. mozilla thunderbird) zal dat niet bewaard zijn. Dat is bij Apple dus wel zo, die neemt eigenlijk een soort van image van de installatie en programma`s die terug gezet kan worden naar een bepaald tijdstip die je zelf kan kiezen.

Het enigste programmas die in de buurt komen om dit (voor windows) goed voor elkaar te krijgen voor zover ik weet zijn Acronis of Macrium, die kunnen ook versie`s (incremental) backups maken zodat je het zo terug kan zetten. Zoiets mis ik dus in windows en hoop dat dit ooit nog eens geimplementeerd wordt.
Ow ja, dat mis ik ook ontzettend op Windows. Het gemak van bepaalde en toch wel belangrijke zaken. Ik ben daarom sinds kort weer terug bij macOS.
System Restore helpt je wel met software conflicten en foutieve driver updates, maar het doet niks met je eigen bestanden in documenten, afbeeldingen, je lokaal opgeslagen emails, etc. Je kunt dus een virus binnenhalen dat alles versleuteld, je System Restore gebruiken en dan ben je nog het haasje. Of stel dat je per ongeluk de verkeerde map met foto's verwijderd met Shift+Del?
Anoniem: 372172 17 april 2018 11:43
Ik ben ook erg benieuwd naar de Windows 10 April 2018 Update :)
Stel dat je de vorige build geïnstalleerd hebt als zijnde je dagelijkse PC terwijl die niet in de insider ring hangt. Wordt deze dan wel automatisch bijgewerkt naar de "officiële" uitgave?
Zodra 17134 naar het publiek gaat zou je de update moeten ontvangen ongeacht welke versie je draait. Als je hem sneller wilt hebben kan je nu naar Fast Active gaan, of later naar Slow of Release Preview.
Net ook een update gedraait met jawel.. BSODS
Wanneer komt Windows 10 April 2018 update?
We moeten het blokkeren, anders kun je je computer/laptop minstens 20 min niet gebruiken. Dat is knap lastig voor school en werk.
Het is niet zoals bij Apple dat iedereen de update in 1 keer krijgt, het zal gefaseerd worden uitgerold.
Het kan dus goed zijn dat je hem niet eens krijgt of 1 of 2 laptops.

Maar ik mag toch hopen dat je voor school/kwerb(bedrijf ?) niet aan windows update hangt, en gewoon een wsus server draait waarbij je dus zulke updates tijdelijk kan blokkeren.
Hij kan natuurlijk ook privéhardware hebben en via een Citrix-omgeving werken ofzo? :)
Hopelijk fixt deze update de "deadlocks"die ik eenmaal daags een keer heb,zeer storend.
Is er al bekend hoe we deze "geweldige" nieuwe features uit kunnen schakelen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.