Vodafone-klant met smartphone gebruikt gemiddeld 2GB aan data per maand

Vodafone-klanten met een smartphone gebruiken gemiddeld 2GB aan data per maand, tegenover 1,3GB een jaar geleden. Dat zegt VodafoneZiggo bij de kwartaalcijfers. Intussen daalt het bedrag dat abonnees per maand gemiddeld betalen fors.

Het datagebruik op het Vodafone-netwerk steeg in een jaar tijd met 59 procent, zo zegt VodafoneZiggo in de bespreking van de kwartaalcijfers. De provider noemt geen reden voor de stijging, maar vermoedelijk komt het door ruimere databundels binnen de abonnementen.

Inmiddels daalde het gemiddelde bedrag dat abonnees betalen met 9 procent naar 24 euro. Dat was een jaar geleden nog meer dan 26 euro. Volgens Vodafone komt dat door forse concurrentie op de markt voor mobiele abonnementen en de gestegen populariteit van sim-only-abonnementen. Die zijn goedkoper, omdat klanten niet maandelijks betalen voor de telefoon.

In de tussentijd betalen klanten meer aan Ziggo, de vaste tak van de joint venture VodafoneZiggo. Door een prijsstijging in juli is de gemiddelde klant 3 procent meer gaan betalen en komt de gemiddelde rekening uit rond 47 euro.

Het aantal mensen dat vast internet bij Ziggo afneemt en dat combineert met een mobiel abonnement bij Vodafone, steeg in het afgelopen kwartaal met 99.000 naar 880.000. Daarmee combineert bijna een op de vijf Ziggo-klanten de diensten met een Vodafone-abonnement. Het is onbekend hoeveel klanten bij Ziggo en Vodafone een abonnement hebben lopen, maar dat niet combineren om bijvoorbeeld korting te kunnen krijgen.

De omzet kwam 4 procent lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar, op iets meer dan een miljard euro. Het operationele inkomen daalde van 73 miljoen naar 9 miljoen euro. VodafoneZiggo wijt dat aan hogere kosten vanwege onder meer marketing en integratie van beide bedrijven in de joint venture.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

15-02-2018 • 09:56

79 Linkedin

Reacties (79)

79
77
47
4
0
11
Wijzig sortering
Misschien ook iets te maken met de nieuwe roamingregelementen? Die zijn pas juli vorig jaar ingegaan.
Nou is VF(/Ziggo) wel de enige van de grote die geld rekent voor data buiten de bundel in het buitenland, ipv data te knijpen, zonder enige optie om dat uit te zetten (geloof me, ik heb het geprobeerd)

De rest knijpt data gewoon (naar een onwerkbare 64kbs, maar toch, niet zomaar extra kosten), terwijl dit bij VF minimaal € 50,- is, voordat ze je blokkeren (ex-btw, dus effectief zelfs iets van € 67,50).

(met een VF/Ziggo RED 6GB EU abbo)

@Luinwethion : ik had het dan ook over de grote (VF/T-Mobile/KPN), Tele2 is met ~5% martkaandeel wel bijna verdubbeld tov 2016, maar nog steeds relatief klein, en een prijsvechter, dus daar kan je het van verwachten.

[Reactie gewijzigd door zion op 15 februari 2018 10:24]

terwijl dit bij VF minimaal € 50,- is, voordat ze je blokkeren (ex-btw, dus effectief zelfs iets van € 67,50).

(met een VF/Ziggo RED 6GB EU abbo)
Om wel even aan te vullen, 1MB in het buitenland (buiten je bundel) is 1 cent. Je krijgt op tijd smsjes dat je bundel op 80% en 100% zit, dus zoveel kosten maak je echt alleen bewust.
Het vervelende is gewoon dat je het niet mag/kan uitzetten.
Heb gebeld met VF, uitgelegd dat ik vaak aangewezen ben op die telefoon voor mijn data, en hij dus vaak in tether modus staat, ook als ik er even niet bij in de buurt ben (zeeman, niet altijd wifi in de buurt). en ik dus voor de veiligheid mijn overschrijding graag naar 0MB, €0,- wil hebben.....

Hun antwoord was, nou meneer, we kunnen uw datalimiet wel verhogen, maar niet verlagen..... |:( 8)7
Je kunt natuurlijk op je telefoon gewoon instellen dat ie de 4G verbinding blokkeert als je over een bepaalde limiet heengaat. Dan heb je alsnog zelf je kosten in de hand.
Die sms service is niet waterdicht. Ik ken dus iemand die ze niet had ontvangen en uiteindelijk flink moest bijbetalen.
En dan bel je vodafone en storten ze het weer terug. Dus dat is een foutje in het systeem.
Heb dit zelf ook gehad.
Lijkt me stug, de afdeling administratie van Vodafone is echt een ramp met hoofdletter R. Ze zijn al niet zo van het krediteren, maar ook foute facturen teruglappen kan echt maanden en maanden duren.
Sorry, maar Vodafone is zo makkelijk niet. SMS'jes waren verzonden en verder is het eigen verantwoordelijkheid. En dat was toch voor iemand die al jarenlang klant was.

En mijn eigen ervaringen (uit een ver verleden) met de Vodafone klantenservice zijn ook niet positief. Gebruikte indertijd een prepaid kaart met zo'n buitenland bundel. Die moest dus elke dag om stipt 24:00 opnieuw aangezet worden. Een ramp. Vaak werkte het niet, of kreeg wel bevestiging maar de bundel was niet aangezet. Ben daar na mijn vakantie toen maandenlang mee bezig geweest. Na een tijdje heb ik het opgegeven, het ging maar om een paar tientjes. Maar de nare nasmaak is nooit weg gegaan.
Om wel even aan te vullen, 1MB in het buitenland (buiten je bundel) is 1 cent. Je krijgt op tijd smsjes dat je bundel op 80% en 100% zit, dus zoveel kosten maak je echt alleen bewust.
Ten tijde van Ziggo Mobiel (nog steeds via Vodaphone) kon je gewoon exact aangeven wat voor extra kosten toelaatbaar waren. Dit via de website of via een app. Ik had dat dus bijvoorbeeld op 10 EUR/maand gezet (voor noodgevallen).

Pas sindsdien er regelgeving vanuit de EU is geweest over de maximale extra kosten zijn de excessen (plotseling een rekening a 300+ EUR) eindelijk voorkomen. Dat je een SMS krijgt is nog steeds geen reden waarom ze het probleem niet voorkomen.
Tele2 rekent ook geld voor data buiten de bundel, voor de 10GB en Unlimited abonnement kun je geen EU bundels kopen, als je door de 8GB EU bundel heen bent, betaal je 0,007€ per MB. Oftewel 7€ per GB.


Edit
@zion fair enough, Al hoort Tele2 bij de providers met eigen netwerk, misschien is plaatsen bij de groep grote providers nog ambitious.

[Reactie gewijzigd door Luinwethion op 15 februari 2018 10:32]

Tele2 biedt daarentegen abonnementen met enorm scherpe tarieven in Nederland. Onbeperkt data en onbeperkt bellen/sms'en voor 25 euro. Vodafone is een stuk duurder en dan zou je verwachten dat er met internet buiten de bundel in het buitenland anders wordt omgegaan dan bij een aanbieder die in de basis al zo goedkoop is.

Daarentegen had Tele2 voor invoering van de roaming regelgeving altijd al hele scherpe buitenland bundels.
Dat effect zal niet zo groot zijn. Hoeveel dagen gemiddeld is een abonnee buiten Nederland, in de EU?
Gebruikt Vodafone de fair-use-policy ? Mijn provider namelijk wel en dat is echt vervelend.
Vodafone gebruikt inderdaad een Fair Use Policy voor zijn abonnementen:
https://www.vodafone.nl/s...nt/redelijk-gebruik.shtml
Ik heb geen idee, zit zelf by T-Mobile.
Ik ben vaak in Duitsland en bij mijn Abo mag ik eigenlijk maar ongeveer 4gb in de eu verstoken, maar ik heb nog nooit een bericht gekregen van Vodafone (mijn nl bundel is 11gb en ik heb in het verleden wel eens meer dan 4gb in Duitsland gebruikt)
Als je een bundel van 11 GB hebt kun je deze overal binnen de EU gebruiken. Er bestaat geen onderscheid meer tussen NL en andere EU-landen.
Dat is dus niet geheel waar. Er is daar een limiet aan dat in verband staat met de prijs van je abo en de door de eu vastgestelde tarieven die providers aan elkaar in rekening mogen brengen.
De Tweakers community is natuurlijk niet echt representatief voor de "gewone" mensch he. Dus opmerkingen dat dit gebruik laag is moeten we maar met een korrel zout nemen.
Wat ik wel interessant zou vinden is waarom het 2GB (of 3, 5, etc) is: is dat omdat de klanten niet meer willen/kunnen betalen en dus tegen het max van hun bundel zitten? Of gebruiken ze maar een deel van hun grotere bundel? Of is de snelheid niet goed genoeg waardoor ze toch zoveel mogelijk wifi gebruiken? Of zijn mensen na 1x Wifi access aangemaakt te hebben gewoon lui om terug op 4G te gaan, ook al zijn hun bundels ruimer? Dit soort zaken zou wat meer licht kunnen geven op deze cijfers.
Met zoveel online content en de explosieve groei van videodiensten en ook de hogere kwaliteit van video zou ik eigenlijk verwachten dat het dataverbruik bijna evenredig mee zou groeien.
tja, ik heb unlimitted van tmobile

Ik heb nu deze maand eens de telefoon alleen maar op 4G staan en sta nu halverwege de maand op 3GB verbruik..

Dus ik snap dit wel, ik zou als ik wifi zou gebruiken ook wel rond de 2GB uit kunnen komen als ik er een beetje rekening mee zou houden...

Behalve straks als de Formula 1 weer begint.. Dan heb je kans dat ik veel meer video kijk (Ziggo app of youtube) en dan schiet het omhoog ja.
Ikzelf zou niet weten waarom ik WiFi uit zou schakelen wanneer ik nog ruimte op mijn 4G bundel heb, dat maakt de kans groter dat ik vergeet het weer in te schakelen wanneer ik bijna door mijn bundel heen ben. Ik verstook via WiFi meer dan ik aan 4G bundel heb, zonder dat mij dat op enige wijze beperkt buitenshuis.
Mijn 4G bundel is een stuk groter dan mijn gemiddelde gebruik, omdat mijn gebruik wel eens flinke pieken vertoont.
Zoals anderen al stellen, ik verbind met WiFi thuis en op de zaak.
Alleen 4G verbruik onderweg. Heb 6GB bundel, maar verbruik per maand een schokkende 0,7gb.....

PS. Zakelijk abo
Ik keek zojuist eens even nav deze thread. Ik heb deze maand nog 9.82GB over van de 10 :D

Tja, overal wifi. Behalve op vakantie en dan is eht met de huidige roaming regels lekker dat ik zo'n grote bundel heb.
Ik ben nu 10 jaar klant bij Vodafone en wil volgende maand mijn abonnement verlengen naar Sim Only. Bij Vodafone kan ik alleen een 1- of 2-jaar-contract afsluiten, waar dat bij de concurrentie ook per maand kan. Daarnaast is de concurrectie ook vele malen goedkoper, zelfs met mijn 5 euro korting, omdat ik ook bij Ziggo klant ben. Dus ik heb Vodafone gebeld om te vragen of zij mogelijk voor trouwe klanten wat aan de prijs kunnen doen, om zo een wat concurrerender maandbedrag te krijgen. Ik kreeg stellig te horen dat dat niet mogelijk is en ik maar moet overstappen. En ik denk dat ik dat maar ga doen ook. Na 10 jaar trouw klant te zijn geweest, ga ik denk ik maar naar Youfone. Scheelt meer dan 12 euro per maand en ik zit dan op het KPN-netwerk, wat minstens net zo goed is. Ik hoef echt niet voor een dubbeltje op de eerste rij te zitten, maar op een bedrag van 22 euro, 12 euro besparen vind ik nogal de moeite. Had ik bij Vodafone bijv. nog eens 5 euro korting gehad, dan had ik de moeite van het overstappen denk ik niet genomen.
Bij mij precies het zelfde ik zit nu ook volgend jaar 10 jaar bij vodafone, en ga ook overstappen dan.
Ik wil dan ook nog eens minder data dan ik nu heb, en goedkoopste is 500MB wat ik prima vind(Maar betaal je meer dan 10 euro voor).

Ik zit nu te kijken en Youfone en vooral simpel zien er goed uit, dat ga ik toch ook maar eens een keer proberen.
Precies. En omdat het per maand opzegbaar is, kun je ook zo weer weg als het echt niks is. Echter kan ik bij Simpel alleen een contractduur van minimaal 1 jaar vinden. Daarom denk ik dat ik voor Youfone ga kiezen.
Je kan bij simpel in dat jaar wel weer van bundel wisselen las ik, dus als je pakket verhogen of verlagen.

Dus ga dat toch ook eens goed uitzoeken.
Zelfs die 5 euro combo korting geld niet voor alle abbo's, overstappen naar een nieuw abbo was niet interessant ondanks die 5 euro combo korting, voor mijn gebruik ieder geval.
Ik zou niet weten wat ik moest doen met 2GB in deze tijd. Onderweg leef ik vrijwel op mijn laptop, en niet op mijn smartphone. Dat is nu eigenlijk een vergulden hotspot geworden die alleen aangeraakt wordt om de wekker te zetten en de hotspot ( al dan niet via tasker) uit te zetten. Ik gebruik nu gemiddeld 1.5 gig per dag..
Daarmee trek jij het gemiddelde omhoog. Doe ik zelf ook. Maar ik denk dat het grootste gedeelte niet eens de hotspotknop weet te vinden / of heel bang is dat ze dan zo door hun bundel zijn.
> heel bang is dat ze dan zo door hun bundel zijn.

Bij het verkennen van een abonnement zwijgen de providers over de buitenbundel kosten. Wellicht te vinden, maar zeker niet toegankelijk, triest.
Neem aan dat @niceman12 dit op een zakelijk Abbo doet. Die zijn volgens mij niet in bovenstaand gemiddelde opgenomen.

Op m'n werk SIM doe ik ook makkelijk paar 100MB per dag. M'n prive SIM hooguit paar GB per maand. Heb een dual SIM Note 8 en switch buiten werktijd naar de prive SIM.
Nope, ik heb Vodafone Red Super ( toentertijd 6Gigs-abbo's). Dat is recentelijk veranderd naar 20 Gig, en omdat ik thuis ook ziggo hebt krijg ik het dubbele.

Ik snap wel waarom je hieraan denkt, bij vodafone op kantoor ( mijn stage ) was er ook een persoon die alles op zakelijk 4G deed en daarmee makkelijk de 80 Gig trok per maand.

Time's are a-changing, and i like it!

[Reactie gewijzigd door niceman12 op 15 februari 2018 18:59]

Ik verwacht dat de toename in mobiele data ook zeker te maken heeft met de "3 maanden onbeperkt data" wat veel abonnees krijgen bij verlengen.
Ik niet. Ik zie dat het gemiddelde verbruik bij alle providers ongeveer hetzelfde is gestegen. Die 3 maanden onbeperkt data hebben het gemiddelde niet boven de andere providers doen stijgen bij Vodafone.
Ik ben een oude rot die liever via wifi werkt. Privé heb ik 500mb zodat ik wel internet heb, zakelijk nu nog 20gb maar straks ook nog "maar" 5gb. Meer dan genoeg, aangezien ik het gros van de dag in omgevingen zit met snel wifi internet.
Ik ook en ik hoef niet overal constant video/muziek streamen etc, gewoon bereikbaar zijn voor whatsappje is prima onderweg.
Volgens jaar ook over naar simpel met 500mb pakketje, heel misschien zelfs 250mb ga ik doen want dat red ik niet eens.
Vroeger was ik veroordeeld tot een hele slechte internetlijn van Ziggo. Toen was ik superblij met snel 4G en verstookte rete veel data. Nu heb ik KPN glasvezel en is 4G juist een stuk trager dan m’n vast, dus zit ik weer gewoon op WiFi. :P Heb nog wel een databundel van 50GB voor als ik naar t buitenland moet en soms bursts heb waarin ik heel veel data nodig heb, maar heb gelukkig een heel goedkope constructie. (Betaal omgerekend €18 p/m voor 50GB (door hele EU) en onbeperkt bellen.)

Spotify streamen doe ik bijna nooit, gewoon offline synchroniseren is veel fijner.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 15 februari 2018 17:35]

Jaren geleden haalde ik de 1GB niet, nu gaat 2GB makkelijk op.
Heb net mijn abbo verlengd met 6GB data, dit zou voor mij voldoende moeten zijn.
Sites etc vreten nu veel meer data dan bijv 5 jaar geleden, ook met al die klote reclames etc.
Vond ik een matig cijfers, maar ben even de prijzen gaan bekijken, gecombineerd met Ziggo (die al niet de goedkoopste is) vind ik alsnog aan de dure kant.
En de prijs tabel heeft ook sommige rare drempels.

Zo ga je van 11€ voor 1GB naar 13€ voor 2GB naar 20€ voor 4GB :?

En dan 21€ voor 6GB en 25€ voor 20GB ??

Misschien als je Ziggo met alle extra's neemt komt er een punt dat VodafoneZiggo combineren wel voordeliger is (of heb je voor vaste internet helaas geen andere alternatieve), maar voor mij zou het te duur worden allemaal.
Ik heb eens nagezocht wat ik eerder hierover zei:
Fab1Man in 'nieuws: Dataverbruik KPN-abonnees verdubbelt binnen een jaar'

In 2015 nam ik al de stelling dat dit met name komt door lage bundels. Door lage bundels proberen mensen de limiet niet te overschrijven en dus WiFi pakken.

Met hogere bundels van een paar GB zien we pas een realistisch verbruik imo.
Binnen kort ben ik weer terug bij Vodafone. Mooie combinatie met Ziggo voor een redelijke prijs. Vodafone is zelfs de enige waarmee in een aantal extra landen buiten de EU gebruik kunt maken van je bundel. Heerlijk op vakantie!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee