Uit een intern NASA-document, dat in handen is van The Washington Post, blijkt dat de VS overweegt het beheer van het ISS, of delen ervan, na 2024 over te hevelen naar bedrijven. Eerder bleek dat de Amerikaanse regering de financiering van het ruimtestation na 2024 wil staken.
De krant schrijft dat de regering werkt aan een transitieplan om het beheer over te laten gaan. In het document staat: "De beslissing om de federale steun voor het ISS in 2025 in te trekken impliceert niet dat het station dan uit zijn omloopbaan wordt gehaald. Het is mogelijk dat de industrie bepaalde elementen of functies van het ISS beheert als onderdeel van een commercieel platform." Daarom wil NASA in de komende zeven jaren internationale en commerciële samenwerkingen uitbreiden 'om blijvende menselijke toegang en aanwezigheid in low earth orbit te verzekeren', zo leest het document verder.
Voor het fiscale jaar 2019 wil de regering 150 miljoen dollar uittrekken om ervoor te zorgen dat het station over kan gaan naar 'commerciële opvolgers'. Wat die opvolgers dan met het station moeten doen en welke partijen als opvolger in aanmerking komen, vermeldt het document niet. Ook details over het privatiseringsproces zouden niet te vinden zijn. Er staat alleen dat het Witte Huis een marktanalyse en een businessplan van de commerciële sector zal opvragen.
Eind januari kreeg The Verge al een document in handen waaruit bleek dat de Amerikaanse regering overweegt om financiële steun voor het internationale ruimtestation na 2024 in te trekken. Het is de verwachting dat maandag een officieel budgetvoorstel wordt ingediend dat de plannen bevat.
NASA is elk jaar zo'n 3 tot 4 miljard dollar kwijt aan het ISS. Sinds 1993 heeft de Amerikaanse overheid ongeveer 87 miljard dollar besteed aan het internationale ruimtestation. Dankzij een in 2014 door de toenmalige president Obama toegekend budget kan het ISS in ieder geval tot 2024 op Amerikaanse financiering rekenen.