Samsung zegt oplossing te maken voor dubbele camera's in goedkope smartphones

Samsung kondigt een 'totaaloplossing' aan die een dubbele camera met functies als een scherptediepte-effect mogelijk moet maken in goedkope smartphones. Het gaat om een combinatie van sensoren en algoritmes.

Volgens Samsung maakt de Isocell Dual Software Solution dubbele camera's mogelijk zonder een extra image signal processor en dat zou de functionaliteit naar meer smartphones in het midden- en lage segment moeten brengen. De Zuid-Koreaanse elektronicafabrikant gaat de combinatie leveren aan andere smartphonefabrikanten.

Samsung komt met twee varianten. De eerste is een 13-megapixelsensor gecombineerd met een 5-megapixelsensor en de benodigde algoritmes om foto's met een scherptediepte-effect te maken, waarbij achteraf de scherptediepte ingesteld kan worden. De andere variant bestaat uit twee 8-megapixelcamera's en algoritmes voor low-light shooting, waarbij meerdere foto's gecombineerd worden voor minder ruis.

Samsung stelt dat dergelijke functionaliteit nu is voorbehouden aan high-end smartphones met een extra isp. De combinatie van sensoren en algoritmes die Samsung levert, vereist geen extra processor voor beeldverwerking.

Volgens Samsung gaat het om de eerste 'totaaloplossing' voor een dubbele camera, met zowel de hardware als software. Algoritmes en software zijn in de laatste jaren steeds belangrijker geworden om de kwaliteit van smartphonefoto's te verbeteren. Zo voorziet Google zijn Pixel 2-toestellen van een extra soc, de Visual Core, die volledig is toegespitst op beeldverwerking. Ook Apple heeft zijn iPhone 8-modellen en de iPhone X van een eigen isp voorzien.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

06-02-2018 • 20:34

30 Linkedin

Reacties (30)

30
30
15
2
0
11
Wijzig sortering
Goedzo Samsung, hier hebben we wat aan.

Veel goedkope Chinese toestellen hebben namelijk een dual camera setup. Echter zijn deze Dual Camera Set-Up's zo slecht of soms zelfs fake. Meestal wordt er Softwarematig gewoon een cirkel getekend op de foto. Binnen de cirkel is de foto scherp en buiten decirkel is alles wazig. Het is een heel zielig effect waar je eigenlijk niks aan hebt op deze telefoons. Met de oplossing van Samsung kan er een flinke winst behaald worden op het gebied van camera's in de Chinese smartphonemarkt.

Persoonlijk vind ik het Bokeh effect wel wat toevoegen en wanneer dit goed uitgevoerd is kan het mooie resultaten opleveren. Echter lijkt mij de voorkant de ideale plek voor een dual camera setup. Als je een selfie maakt (Doe ik zelf nooit, maar stel) kan er op je gezicht gefocussed worden en dat heeft mooie resultaten.

Om mijn verhaal te onderbouwen zijn hier enkele reviews van een handjevol Chinese toestellen met zeer slechte dubbele cameras, er zijn er nog veel meer trouwens:
- https://youtu.be/mcbUMiJW-68?t=243
- https://youtu.be/pAhi0Jf5BJ0?t=351
- https://youtu.be/rg_NyN1-UuU?t=285

[Reactie gewijzigd door Jvann op 6 februari 2018 21:57]

Wat zijn de voordelen van Bokeh eigenlijk?
Ik dacht eerst te lezen dat het ging om een gedeelte te blurren en enkel scherp te maken wat je wil.
Leuke effecten maar ikz ag er geen teogevoegde waarde aan tot ik naar je videos keek.
Daar lijkt het dat ze de bokeh effect gebruiken voor fotos waarin je meerdere dieptes hebt helemaal scherp te maken, bijvoorbeeld een vrouw dat voor de niagara falls staat (Daar word de vrouw normaal gezien scherp bij een normale camera, maar de niagara falls minder scherp omdat die veel verder zijn) maar met de bokeh effect lijkt het dat ze zowel de vrouw als de niagara falls scherp kunnen stellen?

Klopt dat? is dat te wijden aan het bokeh effect? en moet je deat manueel isntellen (dat zowel het persoon als de landschap scherpgesteld zijn) of kan de camera dat zelf bepalen?
Bokeh is in feite gewoon het effect dat de achtergrond vaag/niet scherp is, terwijl het gedeelte waar je op focust juist scherp is. Dit geeft een mooi effect, waarbij je er voor zorgt dat er geen storende achtergrond meer is op je foto, maar juist de aandacht ligt op het scherpe deel van de foto. Dit werkt vooral goed bij portret foto's, maar ook in andere gevallen.

Normaal gesproken kan je dit bewerkstelligen door je apertuur van je lens hoger te zetten. Oftewel, er komt meer licht door de lens, waardoor de lens maar korter open hoeft te staan. Met 2 lenzen kan je dit zelfde effect eigenlijk nabootsen.

Hier is een voorbeeld ervan. De vogel is scherp, terwijl je niets meer kunt opmaken van de achtergrond.
http://thewallpaper.co/wp...tos-1920x1200-768x480.jpg
Het grappige is dat ik dat met een analoge camera prima voor elkaar kreeg. En dan comments kreeg op websites:
"Jammer dat de foto niet helemaal scherp is"...
Kan 2 dingen betekenen:
1) Het zijn leken die niets van fotografie snappen
2) Het zijn fotografie fanaten die zien dat het object dat in focus is, niet 100% scherp is ;)

Het grappige is dat bokeh juist zorgt voor meer natuurlijke foto's. Moet je maar eens naar een object kijken. Dan is alles om het object heen ook niet scherp. Je ogen stellen zich namelijk scherp op een bepaalde diepte.... net lenzen ;)
Waarom wordt er niet juist geïnvesteerd in software oplossing hiervoor. Als je kijkt naar de google pixel 2, die doet eigenlijk alles wat een dubbele camera doet, maar dan met software. Qua kosten per telefoon zit je dan toch veel lager, alleen wat hogere ontwikkelkosten.
Men kan tegenwoordig veel met software, maar het blijft natuurlijk post-processing. Je kunt nog zo’n goede software hebben, een betere en/of dubbele lens zal in veel gevallen het resultaat verbeteren. En als dat goedkoper kan, is dat enkel goed.

Je kunt het grofweg vergelijken met optisch vs. digitaal zoomen. Tegenwoordig kan er veel met digitaal zoomen, maar het haalt het nog altijd niet bij goed optisch zoomen (en zal ook nooit helemaal kunnen).
En toch wordt de pixel nu gezien als de telefoon met de beste camera. Dus met machine learning kunnen we nu al meer bereiken dan met puur hardware.
Dat is zo, maar dat is natuurlijk wel in combinatie met hele goede hardware. Aangezien dit vooral gericht is op budget telefoons zul je nooit de beste camera er in hebben zitten, als je er dan nog eens software overheen gaat gooien kan het resultaat zomaar tegenvallen.
Op high end smartphones is het in mijn ogen zeker een hele goede toevoeging die goed aansluit bij de hardware, maar op budget telefoons denk ik dat het niet zo snel echt goede resultaten oplevert.
De pixel 2 is alsnog een hardwarematige oplossing aangezien de diepte alsnog door 2 pixels wordt gecreëerd. En uiteindelijk zijn al deze oplossingen (iPhone, Galaxy enz.) Softwarematig.
Lijkt mij dat software het ondertussen wel onder de knie zpu hebben. Mijn lumia 920 deed het al erg goed. We zijn eeuwen verder in de smartphone wereld en nu zijn het ineens hardware oplossingen voor de selfiemakers.
Je moet dan eens beter kijken. De pixel camera maakt vele telefoons zelfs met onoffciele ports velen malen beter.
Men kan tegenwoordig veel met software, maar het blijft natuurlijk post-processing. Je kunt nog zo’n goede software hebben, een betere en/of dubbele lens zal in veel gevallen het resultaat verbeteren. En als dat goedkoper kan, is dat enkel goed.
En wat denk je in godsnaam dat die dual-camera telefoons doen? :+

Die passen ook een post processing filter toe op een gewone 2D foto. Het enige verschil is dat dual camera setups een soort depth map proberen te maken op basis van twee licht andere beelden, terwijl Google het met machine learning doet.

In theorie moet de dubbele camera een beter resultaat leveren, maar omdat het verschil in perspectief zo klein is, is het effect vrij pover bij 'moeilijke' stukjes zoals krulhaar of subtiele overgangen: https://gizmodo.com/the-i...s-up-sometimes-1788162656

De toegevoegde waarde van die tweede sensor is dus echt nihil, zeker als je ziet dat Googles algoritme in de praktijk vaak beter presteert.
De pixel doet prima portrait met een enkele camera, toch zijn er andere toepassingen voor een dual-camera set-up.

Een grote-hoek lens, meer informatie voor kleur, meer licht, etc.
Worden die scherpte/diepte effecten nou echt gebruikt? Ik kan het op mijn huawei mate 9, maar naast even kijken hoe goed het is enzo (best aardig), heb ik het echt nog nooit gebruikt. Sowieso zijn minimaal 80% van de foto's die ik maak voor gemak, van de week een lakstift voor mijn auto gekocht bijvoorbeeld (stormschade...), even een foto gemaakt van het plaatje met kleurcode onder de motorkap, zodat ik terug kan zien wat het ook alweer was. En wat foto's op vakantie, maar goed, ik ga de golden gate bridge ofzo nou niet met scherpte/diepte fotograferen.

Ik ben niet zo kijk mij eens social media verslaafd, misschien dat het daar meer gebruikt wordt om jezelf zo prachtig mogelijk voor de buitenwereld uit te beelden.
Ik gebruik het af en toe, maar de tweede camera van mijn Huawei vind ik meer interessant wegens het monochrome sensor.

Toch de hype is bookeh foto's, in Azië is het al zo populair dat bijna alle mid-ranges met een dual-camera set-up komen (al zijn sommige puur fake, en wordt alles erg slecht door software gedaan).
Dat sommigen vrij fake zijn heb ik ook gezien in sommige reviews ja. Dan maken ze het midden van de foto scherp, en alles er om heen wazig.
Ik gebruik de scherpte diepte regelmatig, dit heb ik ook naar voren laten komen bij de Xiaomi Mi A1 review (mid-range smartphone, wellicht moet Samsung hierover worden geinformeerd, het werkt dus niet alleen bij high-ends). Op de Mi 6 heb ik het vaak op vakantie gebruikt. Ik moet er vooral voor waken dat ik het niet te pas en onpas gebruik, want dan is de magie er op een gegeven moment wel vanaf.

Ik vind het een zeer toegevoegde waarde aan smartphone fotografie, zelfs op vakantie of slechts voor Facebook. Het is niet zozeer gemaakt om mensen mooier te maken, maar om objecten ergens uit te laten springen.
Portrait mode op de iPhone X maakt echt waanzinnig mooie foto’s (voor een telefoon) dus ik zie er wel degelijk de meerwaarde van in. Je kan objecten echt uitlichten, dat effect was voorheen alleen voor een goede lens op een normale camera weggelegd.
Met de dubbele camera komt de smartphone weer wat dichter bij de echte camera. Voor een simpel kiekje zal je de extra mogelijkheden niet gebruiken, maar vooral voor foto's die op korte afstand (binnen 6 tot 8 m) zijn genomen kan het zeker wat toevoegen.
De extra mogelijkheden van een dubbele zal niet iedereen gebruiken. Voorheen waren ook veel mensen tevreden met een simpele camera waar niets aan in te stellen viel. Anderen hadden wat graag wat meer mogelijkheden op de camera. Die zullen nu blij zijn met de dubbele camera op de smartphone. Voor wie wil en er mee om kan gaan is het daarmee wel mogelijk om mooiere plaatjes te schieten.
Ik gerbuik het zeer veel want ... kinderen.
Ik zou meer geïnteresseerd zijn in OIS voor midrange smartphones. Maar daar lijkt geen schot in te zitten.
Logisch toch ... Die functies zie je op de duurdere modellen.
Waarom zou je als fabrikant dat dan ook onderbrengen op je goedkopere modellen ?
De meeste consumenten die een budget phone kopen geven minder omdat soort dingen.
Als uiteindelijk de sensormodules veel goedkoper worden zal je dat met de tijd wel zien op de goedkope modellen, maar tegen die tijd zijn er zaken die dan op de highend modellen zitten die je dan graag wilt.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 6 februari 2018 21:29]

OIS in een z'n kleine behuizing is leuk, en erg handig voor concrete toepassingen, maar is geen magische middel.

Zo helpt OIS van een telefoon tijdens filmen van video nauwelijks, alleen als je stil staat of een tripod gebruik, en de OIS compenseert dan alleen voor kleine trillingen.

Bij foto's is het zelfde, je kan de sluitingstijd iets langer maken, dat helpt niet echt in foto's van mensen, dieren of andere bewegende objecten.
OIS nauwelijks helpen? M’n iPhone 6 heeft dit niet, 7 wel. Als ik uit de hand video’s maak heeft de 7 echt beduidend beter beeld wegens de stabilisatie.
De EIS van de iPhone 7 is (door beter CPU) veel beter.

Je kan het vergelijken met een S7 bijvoorbeeld:
Wanneer je op 1080p filmt heb je OIS en EIS.

Wanneer je op 4K filmt heb je alleen OIS, en zie je dat het grote werk tijdens lopen / beweging wordt door EIS gedaan.

De eerste Pixel is ook een prima voorbeeld er van.
Ben benieuwd of het ook kwalitatief goede fotos worden als high end telefoons.
En hoe zit het precies met de oplossing die ze hebben voor de "red line of death" in hun laatste 3 modellen?
Heb je hier ook wat aan voor 3D (SBS) en photogrammetry? of zitten die twee lensen te dicht op elkaar om echt diepte te kunnen meten?
Hmm, zou tof zijn als telefoons ook met “portrait-mode” kunnen filmen ipv alleen foto’s voor de bokeh. Dit zou een grote vooruitgang w.b.t de telefoon-camera vs camera’s.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee