Grijp dan ook de 1+1 en 2+2 etc gratis ook aan, het lijdt niet alleen tot consu-meer-en (slecht voor milieu en vaak als er een houdbaarheidsdatum op staat wordt het aan het eind van de week het overschot weggegooid door de consument) maar geeft ook sterk de indruk dat je over het algemeen veel teveel betaald voor 1 van hetzelfde product. Sinterklaas bestaat niet zullen we maar zeggen, dat kan alleen als de winstmarges zo hoog zijn, inkoopsprijzen zo laag zijn of de extreme korting die de leverancier bij de fabrikant 'krijgt' (bij o.a. supermarkten is het afgedwongen korting bij de fabrikant door het prijsvechten) bij meer afname of concurrerende positie.
Wat elektronica betreft, het komt vrijwel allemaal uit China, veelal komt het uit China. Als je dicht bij de bron koopt zie je ineens wat het werkelijk heeft gekost om het te fabriceren, de werkelijke kostprijs met een zekere winst. Chinezen geven vaak ook nog extreme kortingen bij grote afname. De 'importeur' ziet deze verschillen wel alleen de consument ziet dat niet.
Als iets gekocht is voor 1 euro, dan kost het hier 10 euro en zolang dat werkt blijft het 10 euro. Dus als er korting wordt gegeven is dat min of meer quitte draaien of draaien met minder marge. Dat BTW-verhaal van de MediaMarkt is dus bullshit (dat weten ze zelf ook wel), het heeft te maken met de inkoopsprijs, vergelijkbaar met de korting van 21% vanwege inkoopprijs, BTW is de korting dat niet bestaat, zonder BTW gaat niet als je het legaal wilt doen. Neem aan dat Mediamarkt het legaal wenst te doen, alleen wat ze schreeuwen (dat doet MediaMarkt altijd) is zeer discutabel, zo zit het niet, is het niet. Het is een deal, anders kan het niet. Wellicht is de 'korting' vergelijkbaar met de BTW-heffing, de hoeveelheid, maar heeft er in werkelijkheid niets mee te maken.
Ik heb nu een 10-inch digitizer besteld voor een tablet direct vanuit China, betaal daar 8,50 euro voor. Als ik dat hier moet kopen, in NL, dan betaal ik de hoofdprijs, dan kan ik deze net zo goed weggooien een nieuwe tablet kopen, zonde kan gemakkelijk gerepareerd worden. Gun iedereen bestaansrecht maar als je weet wat het werkelijk kost dan voel je jezelf nogal belazerd als het 5 tot 10 keer meer kost terwijl het exact hetzelfde artikel betreft wat men ongeveer bij dezelfde bron vandaan vist.
Dat geldt voor alles eigenlijk, zie hieronder een reactie staan over kleding, dat geldt ook voor zonnebrillen, eten, waar onderstaande video (link) mee begint van de Rekenkamer. De tweede video, mensen die de broeken produceren denken dat de productiewaarde zo rond de 7,50 euro ligt en verkoopwaarde ligt zo rond de 36 euro. 'Schrikken' dat wanneer ze horen dat het rond de 217 euro is. Korting bestaat niet, korting is berekend, een marketingstrategie, toepassen of juist niet Korting geven kan als het niet (meer) werkt en geen korting = marktwaarde, 'exclusiviteit' behouden. Er zijn merken die geen korting geven, dan beland het bij de afvalverwerking om geen gezichtsverlies/marktwaardeverlies te lijden (kan de reportage nu niet vinden), denk aan Yves Rocher of andere 'exclusieve' merken die hun 'shit' laten maken in goedkope productielanden. Korting betekend over het algemeen dat je normaal gesproken teveel betaald.
Video's:
-
https://www.youtube.com/watch?v=-MgdamBM2aQ
-
https://www.npo.nl/de-rekenkamer/28-11-2013/KRO_1645715
[Reactie gewijzigd door codebeat op 23 juli 2024 23:21]