MediaMarkt beraadt zich op kortingsacties na commotie BTW Weg Ermee

MediaMarkt herziet zijn prijsbeleid in combinatie met kortingsacties en kijkt naar een andere insteek voor komende acties. De winkelketen claimt zich de kritiek op zijn BTW Weg Ermee-actie aan te trekken.

MediaMarkt constateert dat veel klanten niet het gevoel hadden dat ze de beste prijzen kregen bij de BTW Weg Ermee-dagen. "MediaMarkt vindt het onacceptabel dat er zoveel klanten zijn die onze campagne en prijsbeleid als negatief ervaren", meldt woordvoerster Ruth Leijting in een verklaring aan de media, waar Hardware.info als eerste uit citeerde.

Onder andere De Telegraaf berichtte eind januari over boze klanten, die op Facebook hun ongenoegen uitten over de BTW-dagen van MediaMarkt. Klanten blijken onder meer moeite te hebben met de verwijzing naar btw, die impliceert dat de korting 21 procent bedraagt. Er zijn daarnaast al langer claims dat webwinkels voorafgaand aan grote acties prijzen verhogen of producten zogenaamd niet meer op voorraad hebben. Een tweaker en Hardware.info reageerden hierop door een prijsvergelijker op te zetten voor producten van de BTW-actie.

Net als toen reageert MediaMarkt nu dat prijzen in het verleden laag of hoog kunnen liggen vanwege het toepassen van dynamische prijzen, waarbij de keten automatisch reageert op prijsschommelingen van concurrenten. MediaMarkt belooft op korte termijn meer informatie bekend te maken over aanpassingen aan zijn prijsbeleid in combinatie met acties.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

01-02-2018 • 17:32

554 Linkedin

Reacties (554)

554
490
256
16
1
124
Wijzig sortering
Ik vind dat die winkels waar 364 dagen per jaar SALE op de deur staat ook wel eens aangepakt mogen worden dan. Wat is hun excuus? Allemaal misleiding, dat is het hele vak marketing en sales. Om nu alleen Mediamarkt aan te vallen slaat nergens op. Elke winkel maakt zich schuldig aan vergelijkbare praktijken.
Bij kledingwinkels zit er nog een kern van waarheid in. Die krijgen elk seizoen een nieuwe container met kleren die ze moeten verkopen. Zodra de nieuwe collectie (container) binnen komt, gaan de leftovers is in de sale.
Verschil met de MM is volgens mij dat de MM doet geloven dat je 21% korting krijgt, maar de korting eigenlijk een stuk lager is.
Verschil met de MM is volgens mij dat de MM doet geloven dat je 21% korting krijgt, maar de korting eigenlijk een stuk lager is.
Das helemaal niet waar. Sterker nog, ze leggen zelfs met een voorbeeld uit waarom het voordeel máár 17,36% is.

Ze geven ook aan bij welke concurrenten ze de prijs checken (BCC, BOL, Coolblue, EP, Expert, Apple, Bose, Canon, Dyson, HK, JBL, Samsung, Philips).
Het moet niet al te moeilijk zijn om van al deze concurrenten de prijzen bij te houden en dan te kijken of MediaMarkt liegt over de prijzen of dat het écht omhoog is gegaan, omdat de concurrenten ook de prijzen hebben verhoogd. Tweakers.net: misschien is het jullie journalistieke taak om dit uit te zoeken? Het moet niet zo moeilijk zijn, toch? De meeste prijzen staan namelijk al in de Pricewatch.

[Reactie gewijzigd door Rex op 1 februari 2018 18:36]

Dit is al door velen uitgezocht elke actie weer en elke keer weer is de conclusie gelijk. Het gebeurt niet.

Alleen die uitkomst lijkt iedereen constant te vergeten en de geruchten komen elk jaar weer terug. Net als de roep om een nieuw onderzoek
Bij BCC doen ze dat precies op dezelfde manier: via een 'laagste prijsgarantie' doen alsof je gegarandeerd de goedkoopste bent, maar dat moet je als consument dan ook echt zelf aankaarten. Je krijgt het verschil dan terug maar de prijs wordt helemaal niet aangepast. Ze weten donders goed dat veruit de meeste mensen niks anders doen dan zich door die 'laagste prijsgarantie' geruststellen dat ze niks teveel betalen - om dat vervolgens alsnog te doen. Puur psychologie, ragfijne bespeling van de consument op een manier waar juridisch geen speld tussen te krijgen is.
Ik las ooit in een soort instructie van een rijkaard over hoe je ook rijk kon worden een stukje over inkopen. De conclusie was: als je korting krijgt betaal je hoogstwaarschijnlijk teveel. De goedkoopste aanbieders geven namelijk vrijwel nooit kortingen en hebben een super transparant aanbod qua prijzen. Logisch, want zij zijn de goedkoopste en willen dus dat je dat ziet als klant. Andere aanbieders hebben vaak ingewikkelde prijs structuren om te zorgen dat de prijs juist niet transparant wordt... zodat ze meer kunnen vragen.

Ik zou zeggen ga er eens op letten en je ziet dat het klopt. Het zijn juist de producenten die hoge marges hanteren die steeds allerlei acties en aanbiedingen hebben. Om vervolgens nog steeds duurder te zijn dan het huismerk, dat alleen in de aanbieding gaat als het dreigt te bederven of uit het seizoen te gaan.
Klopt helemaal. Maar e.e.a. neemt inmiddels wel een vlucht - bij veel zaken betaal je alleen nog een normale prijs als er superveel 'korting' gegeven wordt. Bijv. bij Albert Heijn zie je daarom dat basale zaken iedere twee weken weer in de 'bonus' zijn - feitelijk is dat de normale prijs, mensen die deze produkten in die andere weken kopen betalen gewoon veel teveel.

Ook een leuke: de Praxis met zijn '20% keuzekorting'- die krijg je maar op één artikel per aankoop, maar intussen adverteren ze wel het complete assortiment met een 20% lagere prijs. Kom je aan de kassa dan wordt met enige tegenzin de streepjescode op je telefoon gescand, een tijdje hadden ze de bonnen bij de kassa gelegd maar inmiddels doen ze er alles aan om te voorkomen dat mensen die korting pakken. En als je meer dan 1 produkt koopt is dat tweede produkt eigenlijk veel te duur.

Ik denk dat dit alles te maken heeft met de big data verzameling van de laatste jaren - retailers wisten altijd al hoe ze de consument konden bespelen maar leren nu zoveel over onze psyche dat ze echt het onderste uit de kan kunnen halen.
Die keuzekortingsacties zijn echt zo ontzettend klantonvriendelijk. De Gamma doet er ook vrolijk aan mee; en je wordt als klant nog vervelend aangekeken ook als je zegt dat je de 20 producten in je mandje los af gaat rekenen.

Zit ook bij deze winkels totaal geen lijn in; de ene kassa-medewerker laat je voor elk product terug achterin de rij aansluiten, een volgende laat je een pin-transactie per product doen en weer een ander ziet dat het druk is, doet het zoals het hoort en geeft in één keer korting op alles als je aangeeft dat je anders per product los af gaat rekenen.

Zelfs een keer meegemaakt "Ja, maar dit is maar zo'n klein bedrag dan maakt die 20% toch ook niet meer uit"... Dat bepaal ik dus lekker zelf wel he.

Hoe je het ook wendt of keert; het is voor de klanten tijdrovend en gigantisch onvriendelijk als je het betalingsproces zo gigantisch gaat lopen rekken.
Voor wat duurdere producten loop je dus gewoon een aantal keer de winkel in en uit bij dat soort grappen...

[Reactie gewijzigd door HeldereM op 1 februari 2018 21:06]

Ik heb jarenlang in een bouwmarkt gewerkt. Daar werd op basis zaken zoals hout en gipsplaten weinig marge gemaakt en werd de winst gepakt op de zaken als verf en ijzerwaren. In supermarkten gaat het volgens mij niet veel anders.
Bij electronica zaken is dit niet veel anders. De meeste core producten (TV, Audio, Witgoed, Klein huishoudelijk) hebben ook maar weinig marge (uitzonderingen daargelaten). De meeste marge word gehaald bij de A/V kabels, ophangbeugels, reinigingssetjes etc.
Toch worden er zeker wel soms dingen met echte korting verkocht, puur om mensen naar de winkel te lokken. Beetje verder naar boven zie je een voorbeeld van Quentin over een Sonos subwoofer. Daar zal wel een serieuze korting op zitten, maar dan is de oplage simpelweg erg laag. Die paar die ze verkopen, gaan dan wellicht zelfs tegen verlies en als consument kan je daar voordeel uit pakken (je moet er enkel wel erg snel bij zijn).
Ze doen dit puur om mensen naar de winkel te lokken, de meeste gaan dan alsnog met het product maar dan van een ander merk naar huis, en daar pakken ze dan weer wel marge op.

Toen ik lang geleden nog een vakkenvuller was, heb ik uit de vergaderingen en trainingen begrepen dat supermarkten zoals de AH dit regelmatig doen. Dat er een hoop basis producten altijd tegen verlies verkocht worden omdat het een grote groep mensen naar de winkel trekt die dat altijd kopen (en uiteraard ook een hoop anderen spullen waar wél marge op zit). Inmiddels zijn we al wat recessies verder en de franchise waar ik werkte bestaat al niet eens meer (Konmar), dus geen idee of dat nog steeds gebeurd.

Maar dit zijn voorbeelden dat echte korting wel degelijk bestaat, alleen is het erg zeldzaam, beperkt en enkel bedoelt om mensen naar de winkel te lokken.
Op het gebied van structurele korting volledig mee eens. Dit is waarschijnlijk ook waar de rijkaard over sprak: inkopen van halffabricaten voor je product (business 2 business).
Op het gebied van incidentele kortingen klopt het niet, er zijn altijd opkooppartijen en oude voorraad die eruit moet. Daarnaast kennen we de lokkertjes: verlies op product x maken om de klant maar de winkel in te krijgen.

Voorbeeldje van een webwinkel met soms achterlijk goede kortingen: amazon.de
Niet helemaal hoor. Ik heb ooit en geschil gehad nadat ik een stereo kocht van 1200 euro..
Ik kwam dus wel degelijk een stenen winkel tegen waar die zelfde set goedkoper was... het verschil echter.... bcc had een letter extra achter het modelnaam staan waardoor het dus niet dezelfde is...

Die winkels zijn zo vuil als het maar kan en ik kom er liever niet.. die media markt is pure bagger.. en aan support heb je al helemaal niks daar . De enkele keer dat ik daar kwam wist met letterlijk met geen enkel zinnige opmerking of antwoord te komen (ik vroeg toen of ik via die DeVolo apparatuur ook meerdere gescheiden netwerken kon aanleggen binnen 1 huishouden.)
Echt de meest belachelijke antwoorden waar ik me gewoon beledigd bij voelde zo dom daar..

Maarja.. met die salarissen kan ik het het personeel ook niet kwalijk nemen..
Dat is helemaal een mooie praktijk waar ook de fabrikanten aan meewerken ja.. typenummers die speciaal voor één bepaalde winkelketen worden verzonnen zodat je dat type absoluut nergens anders goedkoper vindt :D

Ach ja dat personeel heeft ook maar een baantje, worden ook uitgeknepen. Met het kapot gaan van de kleine jongens blijven alleen de groten over die meedogenloos zijn.
mja.. unieke VPN's is wel echt schandalig ja als het eigenlijk gewoon hetzelfde product betreft.

Je ziet overigens wel met dit soort zaken dat ze dat met laptops of OEM pc's ook super hard doen. Door een 'uniek' product te hebben dat je enkel bij hún kunt kopen kan je het nergens anders vergelijken.
Vrijwel elke grote elektroboer doet daaraan...
Al oude marketing truck. Ik heb bij Philips in Eindhoven nog Erres (voor R.S. Stokvis), Aristona en Philips TV's van dezelfde band zien komen. Verschil bestond uit ronde of vierkante knoppen en een andere stikker.

Nog wel eens mensen ontmoet die vonden dat Philips veel betrouwbaarder was dan Aristona :9 ;)

[Reactie gewijzigd door janbaarda op 2 februari 2018 08:09]

(Ik heb de ERRES radio uit 1932 nog.)
Dat is ook echt heel vervelend. Ik zag laatst - ik weet helaas niet meer welke winkel - geadverteerd worden dat het ook ging om vergelijkbare producten. "Ziet u een vergelijkbaar product elders goedkoper, dan etc". Dan kunnen ze in principe niet meer wegkomen met ABCDE12345MM of ABCDE12345BCC.
Vaak zijn de producten met deze typenummers of de vakspeciaalzaak variant of apparaten voor de buitenlandse markt. Voor de vakspeciaalzaak zijn het producten die marginaal beter zijn. Denk hierbij aan dezelfde wasmachine maar dan met 1 extra programma. Of tv's waar de speakers 2x zoveel wat hebben (alsof het dan wel goed klinkt 8)7 ). Zodoende hebben vakspeciaalzaken andere typenummers en 'hoeven' ze niet mee te doen met het prijsverhaal. Heb je die optie niet nodig, koop lekker de 'normale' variant waar wel met korting gegooid wordt.

Wbt de buitenlandse mark, dit heb ik MM wel eens vaker zien doen toen ik nog bij een concurrent werkte. Klanten gaven aan dat ze exact hetzelfde apparaat hadden gezien. Het typenummer was echter anders. Na een paar keer de typenummers gezien te hebben ben ik ze maar eens gaan opzoeken op Google. Het resultaat, de enige hits waren buitenlandse winkels/bedrijven EN de MM. Blijkbaar hebben ze dus een container (vanuit MM Spanje waarschijnlijk) van die machines naar NL gehaald om ze hier 'zonder concurrentie' te kunnen verkopen.

Als laatste heb je dan nog de import van buiten Europa. Genoeg webshops maken zich hier schuldig aan. Het betreft dan apparaten uit India, Indonesië, Turkije etc. Vaak zitten er dan niet Europese handleidingen bij. Ook kunnen bepaalde functies van smarttv's niet werken. CI+ modules zijn (of waren; ik ben er al een tijdje uit) dan al helemaal afgeschreven. Ook met garantie ben je vaak beperkter aangezien je bijna 100% afhankelijk wordt van de reseller. Meeste merken hebben namelijk EU garantie. Een apparaat buiten de EU wordt hier niet gerepareerd, deze moet dan naar het werelddeel van afkomst verzonden worden. Succes om een 55" LED naar India te verschepen. Dit is in eerste instantie het probleem van de reseller, maar je bent wel aan zijn/haar lot overgelaten.

Ik heb eens voor de gein een Nokia telefoontje gekocht bij een goedkope GSM reseller om dit te testen. Ik kreeg een telefoon met Arabische tekens 8)7 .
Bij de BBC kreeg je vroeger ook een extra bonus bovenop dat je de laagste prijs kreeg als je kon aantonen dat een product elders goedkoper. Kan me herinneren dat het een erg ingewikkelde formule was maar dat bij een product van een paar honderd euro je al snel 50 euro extra korting kreeg. Waarschijnlijk wegens te veel succesvol is die actie weer gestopt.
Ik heb ook wel eens gelezen dat ze met de fabrikant, bv HP, afspreken dat ze een specifieke productcode krijgen voor een bepaalde laptop. Ga je dan googelen op die code dan vind je hem nergens en dus kunnen ze zeggen: wij hebben de laagste prijs. Immers, er zijn geen andere winkels die dat product verkopen.
Het werkt zelfs de andere kant op: BCC verlaagt sommige prijzen de dag vóór de BTW actie van de mediamarkt naar de -17.7% prijzen, om te kunnen blijven concurreren of om hun prijsbelofte waar te maken...dat mag je zelf zeggen ;)

Maar het viel me wel op toen ik een e reader vergeleek.
Als ze dat volhouden tot de prijsfreeze, gaat MM dus op basis van die prijs de korting berekenen.
Tja, maar MediaMarkt paste pas die nacht hun prijs aan - toen de BTW actie begon dus. Ze zullen zich wel verschuilen achter de interval waarmee ze de prijzen ophalen bij hun concurrenten.
had enkele jaren terug dit bij de bax-shop

headset bij alternate voor 20 euro
bax-shop voor 25 euro

zij paste de prijs aan, ik kocht het artikel, dag later uitverkocht, week later prijs op 28 euro.

zo erg is het.
------------------
daarnaast had ik een wasdroog combi gekocht bij de bcc,
in de winkel een goedkopere concurent laten zien,
zijden zij dat deze "concurent" niet in hun "aproved list" staat.
waardoor deze korting niet gelde

(lg had in die periode ook een cashback actie, samen met BCC en wat andere winkels)

ondanks dit toch daar gekocht (cashback+ goedkoopste prijs bij duurdere concurent)
(was een wasdroog combi van 12kg was 8kg drogen)
Ach, het komt bij de MM ook vaker voor tijdens een actie, dat extreem laag geprijsde product welke in de folder staat 'toevallig' niet meer op voorraad is. Dit klant is nu binnen. Wel kunnen wij u deze aanbieden welke vergelijkbaar is. Daar betaal je vervolgens de volle mep, of maar met een beetje korting voor. Klant 'tevreden'(voor de gek gehouden) en de MM blij.

Handige klantentrekker maar echt fair is het niet.
doet me denken aan de gamestop klachten video's in amerika.

daar hebben ze ook zulke acties (een game afgeprijst van 60$ voor 10$, zeggen dat ie niet op vooraad is, (terwijl de site aangeeft van wel),
en dan proberen een 2e hands te slijten aan de klant voor 50$).
Ik ben een keer bij de bcc binnengelopen met een printje van een website met lagere prijs, en bcc paste wel degelijk de prijs aan naar 10euro onder de prijs van de concurent van mijn printje.
Niet helemaal waar. De conclusie is op z'n hoogst dat het niet bij alle producten gebeurt.

Ik heb namelijk met (de echte) korting een laptop kunnen kopen.
Ik heb anders begin januari een laptop gekocht bij de MM voor €555 welke een week voor de actie naar €629 verhoogd was. Netto met de 17% korting telt die korting geen drol voor.
Dat heeft te maken met dagprijzen. Maar gezien jouw gedachte denk ik niet dat dat je dat gelooft.
Nou, nee. Prijzen van sommige producten gewoon een week/paar dagen vantevoren met 20% omhoog knallen, omdat ze dan met "21% korting" in de aanbieding te gooien. Het is gewoon reinste misleiding. Zou het bijna zelf oplichting willen noemen, omdat ze de klanten niet geven waar ze mee adverteren.
Ik negeer even het feit dat het niet om 21% korting gaat. Maar ze geven wel gewoon waar ze mee adverteren.
Als ze zeggen 21% BTW weg ermee, dan kan het ook geen 21% korting zijn op de normale prijs inclusief die BTW of wel?

Zeg je betaald 121 euro voor een product inclusief BTW
Dan is de Exclusief BTW prijs 100 euro, die 21 Euro is geen 21% van 121 euro, maar 21% van die 100 euro.
Ik snap niet wat je bedoelt met die eerste zin.

Maar die berekening hoef je mij niet uit te leggen hoor. Ik weet hoe BTW berekent wordt en ik weet ook hoe de 17,xx% korting van de MediaMarkt berekent wordt.
Dat je geen 21% korting kunt verwachten op de totaalprijs als ze zeggen dat ze de BTW weg doen, mensen roepen heel hard dat 21% BTW Weg ermee moet betekenen dat je 21% korting krijgt, zoals jij dat zelf ook doet, maar dat is dus gewoonweg niet waar, de korting die berekend wordt is de 21% van de productprijs exclusief BTW, dat stukje van het verhaal lijk je niet te begrijpen aangezien je nog steeds 21% korting verwacht.
Ik weet ook dat 21% BTW weg ermee betekent dat de korting niet 21% is, maar 17,xx% is. Dat hoef je mij niet uit te leggen, hoor.

Ik zeg precies hetzelfde als jou.
Ik negeer even het feit dat het niet om 21% korting gaat
Als je weet dat het niet 21% korting is dan moet je misschien ook niet zeggen dat je dat feit negeert....
Dat was in jouw voorbeeld -,-
Serieus? Het is de reactie van jezelf waar ik op reageer die ik qoute.
Serieus? Laat gewoon maar. Hier komen we toch niet uit.
“Btw weg er mee” actie bij MM is een al oplichterij. Kijk naar deze video van KASSA afgelopen week. Je betaalt WEL Btw dat staat OOK op de factuur van MM maar noem dan dit GEEN “Btw weg ermee” maar “Btw is er altijd ermee”
https://kassa.bnnvara.nl/media/352741?

[Reactie gewijzigd door cem. op 2 februari 2018 07:59]

De generalisatie is erg groot hier merk ik. Misschien geldt het voor sommige producten? Maar jammer dat dan de hele actie zó enorm de grond ingeboord wordt.

Ik heb namelijk wel een product serieus goedkoper kunnen krijgen dan waar dan ook. Ik heb de MM prijs in de gaten gehouden en geen cent gestegen in de tijd ervoor. En ook in vergelijking met welke andere (online) aanbieder absoluut het goedkoopst.

Maw. Ik geef ze alsnog het voordeel van de twijfel.
@cem. Volgens mij snap je de Nederlandse wetgeving dan niet helemaal. BTW moet ten alle tijden betaald worden indien het van toepassing is op het soort product. De korting tijdens de actie staat gelijk aan het bedrag aan BTW wat bij de reguliere verkoopprijs erbij gerekend zit.

Dus even een rekensommetje voor jou:
- kost een product (zonder actie) €121,- dan zit daar €21,- BTW bij inbegrepen.
dus: tijdens de BTW actie krijg je €21,- korting en kost het dus nog €100,-

- kost een product (zonder actie) €2499,- dan zit daar €433.71 BTW bij inbegrepen
dus: tijdens de BTW actie krijg je €433.71 korting en kost het nog €2065.29

[Reactie gewijzigd door robieNL op 2 februari 2018 08:35]

Het gaat niet om wat ik denk. Volgens mij begrijp je de video niet helemaal :) Heb je de video gezien van KASSA? Blijkbaar niet, wat zijn die mensen aan het vertellen in de video en de KASSA zelf?

[Reactie gewijzigd door cem. op 2 februari 2018 09:01]

Goed beargumenteerd. En helaas voor jou is het geen oplichterij.
Natuurlijk betaal je BTW. Net als iedere winkel moet ook de MediaMarkt gewoon de BTW afdragen. Als je dus zakelijk koopt heb je nog steeds gewoon de BTW aftrek. Het is gewoon marketing en het klinkt wel lekker dat je geen BTW betaalt. En vanuit de consument gezien klopt het ook. Je betaalt aan de kassa een prijs die gelijk is aan de reguliere verkoopprijs exclusief BTW. Alleen veel consumenten snappen niet hoe ze dat moeten uitrekenen en denken dat ze 21% korting krijgen (ook al legt de MediaMarkt duidelijk uit dat dit niet zo is).
gegarandeerd een min maar dit is zo grappig
... en het staat op de factuur, best gelachen van 2018 so far
Ik ben over het algemeen geen klant van Media Markt.

Maar kan iemand mij uitleggen waarom de meeste 'dagprijzen' keer op keer significant stijgen een relatief korte periode voor de MM 'sales'?
Die dagprijzen zijn gelinked aan prijs van concurrent;
Concurrent verhoogt prijs; MM gaat mee. Dat is onderdeel van de prijsbelofte.

Veel belangrijker is; hoe kan het in deze gevallen dat de algehele dagprijzen omhoog gaan voor dit soort acties, kennelijk ook bij concurrenten?
Dat is het sprookje dat mediamarkt graag ophangt.

Mediamarkt verhoogt en de concurrent volgt omdat ze een keer en gezonde marge kunnen verdienen. Waarna MM het daarna weer terug geeft in de vorm van zogenaamde btw korting.

En ja er zitten een paar koopjes tussen echter ook genoeg nepperij.
Opvallende dit jaar vond ik dat onkyo tijdens de actie in de webshop niet te vinden was. En de actie is voorbij en tadaa daar zijn ze weer |:(
Dit komt omdat MM zelf niet voor die korting opdraait. De leveranciers of distributeur moet dit betalen. Net als de folder geld dit ook MM betaald niets aan de folder dit betalen de leveranciers en distributeurs.

Conclusie Onkyo heeft waarschijnlijk niet mee willen doen en dan halen ze het uit het assortiment.
Dit is ook gedaan met de eerste BTW actie die er was, dit was alleen met TV's. Philips wilde niet mee betalen hieraan, gevolg was dat alle Philips TV's uit de winkel werden gehaald.

MM is een hard bedrijf naar hun leveranciers toe. 90 dagen betaaltermijn nadat het product verkocht is, per meter betalen in de winkel als leverancier of distributeur. En wil je dit allemaal niet dan helaas en tot ziens.
Dan moeten ze een grote jongen zijn en zeggen Onkyo uitgesloten. Is het voor de klant duidelijk.
Je gaat als bedrijf toch niet kinderachtig producten verstoppen en daarna weer terug zetten :? Misschien dat dan wel de aap uit de mauw komt wordt de uitgesloten lijst opeens erg lang.. Ontkrachten ze al hun eigen actie.

Verder heeft het niet veel met uitknijpen van leveranciers en folders van doen. Dat is bij elke grote retail keten het geval. Het gaat veel mensen om het principe, aankondigen, verhogen van prijzen, opeens niet op voorraad zijn van artikelen,of artikelen die opeens van de site zijn. Wie probeer je dan voor de gek te houden...
Maar zo werkt het aan de andere kant ook. Als een van de grote merken aangeeft dat ze niet mee willen doen, dan sluiten ze dat uit van de actie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Apple(handheld), Bose en Miele. Ik weet niet of het nog steeds zo werkt, maar voorheen waren die merken uitgesloten van de BTW actie omdat de merken zelf vaste prijzen hanteren en een kwaliteitsimago willen hanteren ipv een prijsimago. Deze producten werden niet uit de winkel gehaald maar werden gewoon voor de reguliere prijs verkocht.

Voor de rest geloof ik meteen dat de MM een hard bedrijf is voor hun leveranciers. Ik denk dat het ligt aan hoe groot je als leverancier bent.
|:( 8)7

Dat je dit echt nog doet ook nog. Sukkel.
Doet me een beetje denken aan kartelvorming...
Onderlinge afspraken? Elkaar klieren? Allemaal de prijs omhoog en MediaMarkt heeft geen topprijzen; allemaal de prijs omlaag en MediaMarkt moet het voor te weinig geld verkopen. Wie zal het zeggen?
Op basis van welke bewijzen baseer je dat?
Op basis van welke bewijzen baseer je dat?
Historische prijsinformatie.
Ik volg de prijzen van de artikelen die ik graag wil hebben enkele dagen, tot soms enkele weken van te voren. Kennelijk ben ik een bofkont, want ik heb toch steeds leuke aanbiedingen weten te scoren.
Dat zie je toch echt verkeerd dan. Op tweakers staat nog een hele recente op het forum waaruit overduidelijk blijkt dat ze dat wel doen.
Heb je nog een linkje ernaar? Want ik vermoed dat het om 1 of enkele artikelen gaat, wat irrelevant is op het totale assortiment.
Stryke: De MediaMarkt BTW-actie
Dit is er eentje. Overigens in het geval van enkele artikelen (de mediamarkt doet dit bij een aanzienlijke hoeveelheid) maakt het niet minder relevant. Het aanbieden van kortingen op producten uit een kortingsactie en deze structureel en subtiel verhogen in de weken hiervoor is gewoon een vorm van (nu nog) legale misleiding. Het staat je uiteraard vrij om iets niet te kopen maar dat doet niets af aan de slinkse manier waarop je bewogen wordt tot een koop, wat een wassen neus blijkt te zijn.
Ok, gaan we die eens bekijken.

HDP1690 Die kent de price watch niet dus die laat ik even links liggen.
SRP3014, hetzelfde.
pricewatch: LG 24MP88HV Wit kijk die heeft dus volgens het grafiekje onderaan iets van 1 of 2 weken voor 170 te koop gestaan, dat is een eenmalige actie of een prijsfout oid geweest, dit is geen verhoging.
pricewatch: LG 34UM88C Zwart die gaat blijkbaar wel vaker in de actie, maar de reguliere prijs lijkt toch echt rond de 600 te hangen en niet rond de 500
https://deal-break.com/bt...laxys864gbroze1543692html tja, wat moet je daar voor de rest nog over zeggen? 6% verhoging voor ingang actie en na afloop actie nog eens 20% verhoging, yep die is ook echt verhoogd voor de actie.

In mijn optiek meet die site gewoon verkeerd, want ik kan niet over een prijsverhoging praten als je enkel toont wat de laagste prijs van het laatste jaar was.
Proof or it didn't happen.

Er zijn enkelen die een site hebben opgezet waar ze de prijzen van MediaMarkt-producten bijhouden om dan te zien om de prijzen omhoog zijn gegaan tijdens de BTW-weg-ermee-actie, maar ik heb van NIEMAND gehoord dat ie heeft uitgezocht of de prijzen daadwerkelijk zijn meebewogen aan de hand van de prijzen van de concurrenten.
Eigenlijk is het heel eenvoudig als mediamarkt de prijzen aanpast aan de concurrentie en de laagste prijs bij de concurrent is vandaag zeg 500 euro en MM komt met btw weg actie dan mag je verwachten dat de prijs 21% lager is dan bij de concurrentie.
17,35 %, de btw gaat eraf. leggen ze zelf ook uit in de kleine lettertjes.
verder ben ik het met je eens.
de prijs van de concurrentie zou dan 21% hoger moeten liggen, aangezien dat de prijs inc. btw is.
Als een bedrijf adverteert met zaterdag geen btw, dan verwacht ik dat ik op zaterdag dezelfde prijzen zie als vrijdag of de week ervoor en dat daar de btw afgaat. Dat is bij deze mm aktie niet zo en dat leggen ze in de kleine lettertjes goed uit, maar als je de verwachting schept, moet je die waarmaken anders zijn je klanten ontevreden.

[Reactie gewijzigd door Sandwalker op 2 februari 2018 07:05]

Vooral op producten met vastgestelde prijzen (bijv. Sonos) die wel meedoen met de actie zijn toch echt een heel stuk goedkoper. En het blijft inderdaad gewoon vergelijken voor de consument. Ik snap dat MM wellicht naar een andere actie gaat kijken, vanwege de commotie elk jaar. Het straalt negatief af op je bedrijf, terwijl wel degelijk veel producten veel goedkoper te krijgen zijn.
Alleen jammer dat de sonos sub binnen een dag "uitverkocht" was.
Actie duurt 4 dagen (do-zo) en ik was vrijdagochtend al te laat...
En nabestellen kan dus niet.
Intussen is de sub 4 dagen na de actie (misschien wel eerder maar ik check het nu pas) ineens weer gewoon leverbaar....
Laat toch een vies smaakje achter zo.
Tijdens de laatste btw actie van de Mediamarkt toch mooi kunnen profiteren. Dankzij tweakers een prijsalert op een artikel dat al een tijdje op mijn verlanglijste stond en nu 300euro goedkoper was. Uitendelijk "met een glimlach" besteld bij de concurent die dezelfde actieprijs hanteerde.
Uiteindelijk is het toch de consument die zelf in de gaten moet houden of hij/zij een goede deal te pakken heeft.

In de mediamarkt kom ik zelf toch het liefst zo min mogelijk. Het is leuk om af en toe even rond te struinen, maar zo goedkoop zijn ze normaal gesproken helemaal niet. Daarnaast is het haast onmogelijk om een personeelslid te pakken te krijgen en over het algemeen is de productkennis beroerd te noemen.

[Reactie gewijzigd door dirk161 op 1 februari 2018 21:09]

Zucht ja die prijsalert was ik vergeten... stomstomstom.
Staat nu aan maar vrees dat ik lang moet wachten of er ooit weer zo'n mooie actie komt.
Gelukkig kan ik goed wachten :)
Mediamarktpersoneel wordt op het hart gedrukt verzekeringen erbij af te sluiten. Dat is een verdienmodel.
Mediamarkt Electronicapersoneel wordt op het hart gedrukt verzekeringen erbij af te sluiten. Dat is een verdienmodel.
FTFY

Ik heb in meerdere electronica/telecomketens gewerkt en dit is overal hetzelfde. Maar je hebt gelijk hoor! Dit is een enorm margeproduct en er zitten bij vele ketens ook grote commissies op.
Die verzekeringen ben ik mee gestopt. Doe ondertussen al ongeveer 4 jaar met dezelfde smartphone en die ziet er ook uit zoals je van een telefoon met die leeftijd mag verwachten. Ik ben er echt niet bijzonder zuinig op, maar het display heb ik nog nooit stuk gekregen en hoe zo veel lui dat binnen 3 maanden voor elkaar krijgen is mij een raadsel.
Ik heb never nooit een verzekering genomen bij MediaMarkt of dergelijke. Vaak biedt het niet veel meer aan dan de wettelijke garanties, en vaak kun je een verzekering ergens anders goedkoper regelen.

Ter voorbeeld, een verzekering voor een iPhone X (1060 EUR) kost:
 • MediaMarkt.nl: €10,95 pm + Eigen risico: €60 + €9,95 activatiekosten
 • Smartphonepolis.nl: €9,99 pm + Eigen risico: €50
 • Simplesurance.de: €4,99 pm + Eigen risico: €90
Bij de verzekering van MediaMarkt wordt je scherm daarnaast NIET gerepareerd als de krassen de normale gebruiksmogelijkheden niet beïnvloeden.
De concurrenten weten wanneer de Mediamarkt de BTW actie houdt en ze weten dat Mediamarkt die betreffende concurrenten volgt in hun prijsbeleid. Het is dan wel opvallend dat al die concurrent de prijzen van bepaalde producten omhoog gooien en Mediamarkt daarna volgt waarna tijdens de BTW actie dezelfde concurrenten ook meedoen met die 21% kortingsactie. Het lijkt wel bijna een afgesproken actie.
[...]
Tweakers.net: misschien is het jullie journalistieke taak om dit uit te zoeken? Het moet niet zo moeilijk zijn, toch? De meeste prijzen staan namelijk al in de Pricewatch.
Waarom? Tweakers is een techsite. Of voeren zij actie's uit samen met MM? Wellicht dat ik wat over het hoofd zie. Wat is de relatie tussen Tweakers en de MM kortingsactie's? :)
Eh... Dat spreekt toch voor zich? Tweakers is een techsite, en wij kopen onze tech bij MediaMarkt. (Marktaandeel in consumentenelectronica in NL van MM is ≈20%) Het feit alleen al dat nieuwsartikelen over MediaMarkt meer dan 500 reacties opleveren, laat alleen al zien hoe interessant we artikelen over dit onderwerp vinden.
Daarnaast heeft de Persgroep alle onderdelen om dit uit te zoeken! 1) Ze zijn journalisten. 2) Ze hebben alle data al in hun database. 3) Ze hebben bezoekers dit uiterst geïnteresseerd zijn in de resultaten.

[Reactie gewijzigd door Rex op 2 februari 2018 15:06]

Grappig. De helft van de concurrenten (BCC, BOL, Coolblue, EP, Expert, Apple, Bose, Canon, Dyson, HK, JBL, Samsung, Philips). zijn de fabrikanten zelf die in de meeste gevallen gewoon de adviesprijs hanteren of met vaste prijzen werken zoals Apple en Bose. Zo kan je een rij wel heel lang maken zonder dat hij wat te betekenen heeft.
Laat ze eerst de kop van het artikel goed schrijven.

MediaMarkt beraadt zich op kortingsacties na commotie BTW Weg Ernee

Ernee ?
Zulke dingen kan je hier melden:
Geachte Redactie

Wordt daar sneller opgepakt dan hier in de reacties.
Verschil met de MM is volgens mij dat de MM doet geloven dat je 21% korting krijgt, maar de korting eigenlijk een stuk lager is.
Het pijnlijkste is de constatering dat het slecht gesteld is met het denkvermogen, de rekenvaardigheid en begrijpend lezen van de doorsnee Nederlander. Zo wordt er niet begrepen dat btw bovenop de verkoopprijs komt, zodat de (consumenten)prijs op het kaartje van een produkt 100+21=121% is, terwijl dit op letterlijk elke kassabon staat die je bij elke winkel meekrijgt. En hoewel klip en klaar uitgelegd wordt met een rekenvoorbeeld tijdens de actie, snapt men met een MBO-4 of HBO diploma op zak dit principe niet; ik heb het een paar mensen met die diploma's op zak drie keer voorgerekend en die snappen het nog niet. Dit zou men in de brugklas van elke willekeurige middelbareschoolopleiding moeten snappen. Het is namelijk geen wiskunde, maar simpel Lagere school rekenen. In de tijd dat kassa's nog geen scanners hadden, kenden de kassamedewerkers met hooguit VMBO diploma op zak alle prijzen van elke verkocht product uit hun hoofd en konden ze feilloos uit hun hoofd berekenen wat je terugkreeg van briefgeld.

En dan hebben we het niet eens over het feit dat het er maar niet ingaat dat Media Markt per definitie de prijs zo hoog mogelijk maakt en dus over het algemeen de adviesprijs hanteert, tenzij een concurrent de prijs lager heeft staan. Wat nog pijnlijker is, is dat men met voorbeelden komt van de MM actiefolder van de week voor de btwwegermee actie, waaruit blijkt dat men ook niet snapt wat een wekelijkse actie inhoudt.

Dat mensen op facebook het niet snappen, is nog tot daaraantoe; die geloven immers dat asielzoekers 'onze' banen inpikken en dat wanneer je reeds gekookt water nogmaals kookt het giftig wordt. Maar dat journalisten van de Telegraaf niet kunnen denken.... :+

Wat mij betreft een gemiste kans van de Telegraaf om de toestand van ons onderwijs aan te kaarten. Blijkbaar is het in Nederland belangrijker om zwaaiende ouders voor 8.30u weg te werken en te bepalen wat er aan gezonde hapjes als traktatie bij verjaardagen toegestaan zijn, dan ons te bekommeren wat voor onderwijs onze kinderen krijgen ;)

En Media Markt? Dat kan niet anders dan de frustratie over onze collectieve domheid weg te slikken.

[Reactie gewijzigd door ABD op 2 februari 2018 16:47]

In mijn tijd in de electronicadetailhandel snapte de meeste mensen het wel aan de hand van simpele rekenvoorbeelden (€100+21%=€121 / €121-21%=€95.59 / €121-17,36%=€100) en de uitleg dat als ik 21% korting geef, ik 21% van zowel de btw-loze prijs als de btw zelf afhaal waardoor de klant 'teveel' korting krijgt. Er waren maar weinig mensen die het echt niet snapte. De overige groep wilde het gewoon niet snappen omdat ze het onderste uit de kan wilde halen bleek later.
Ik begrijp jullie commentaar (Joever en ABD), maar de basis hiervan is natuurlijk dat het raar is dat er een actie gestart wordt waarbij je een klant moet voorrekenen wat je bedoelt.

Als MM het dan gewoon 'Grote Korting Weken' o.i.d. had genoemd, dan is de verwachting van de klanten anders, hoeft het personeel niet steeds een hele berekening uit te leggen en hebben klanten niet het gevoel in het ootje genomen te worden.

Acties die je 'moet gaan uitleggen' zijn per definitie erg fout...
BTW is een bedrag dat bepaald wordt door een percentage (6 of 21%).
MM maakt het zelf onduidelijk door het percentage te benoemen, het lijkt inderdaad dat ze dan 21% eraf halen.

Overigens klopt de actie sowieso niet, want men betaald als consument altijd BTW.
De actie suggereert dan dat je zwart aan de mediamarkt zou betalen :)
Lijkt me leuk de discussie een keer aan te gaan met een verkoper.
Maak maar een verkoopbon, daar staat toch echt 21% BTW op, hoeveel korting ze ook geven.
Theoretisch zou het artikel gratis moeten zijn om geen BTW te hoeven betalen.
Precies dit. Hetzelfde heb ik ook al aangegeven in de blog van Strykeforce (Tweaker die BTW actie vergelijktool heeft gemaakt)
Geef het gewoon een andere naam en het geklaag is afgelopen. Ik denk echter dat het fenomeen "BTW dagen/actie/korting/etc" er tegenwoordig ingebakken zit bij de consument. Iedereen wilt graag korting, maar zodra er een BTW actie is dan rent half Nederland in een keer naar de winkel. Ik denk dat ze die 'succesformule' niet willen opgeven.
Acties die je 'moet gaan uitleggen' zijn per definitie erg fout...
Zelf denk ik ook dat dit fout is. Het doel echter achter een actie is om klanten naar de winkel te trekken. Zodra de klant in de winkel is (door de BTW actie) heb je de helft van de strijd al gewonnen. De kans dat de klant dan nog naar huis gaat zonder product is zeer klein. Uiteindelijk heeft de actie toch zijn werk gedaan want de MM heeft weer kunnen scoren.
Weet je wat raar is? Dat men iets krijgt, in dit geval korting en dat men daarover gaat zeiken. Men krijgt iets voor niets en daar durft men ontevreden over te zijn. Een gegeven paard in de bek kijken heet dat.

Ik heb in de afgelopen jaren 3 grote aankopen gedaan, een koelkast, een ultrabook en een avr, waarop ik enorme korting heb gekregen. Ik heb een dermate lage prijs betaalt die ook door prijsverlagingen nooit meer zo laag geworden is; zo goed waren deze deals. Er zijn altijd parels te vinden, als je maar kijkt en je hoofd gebruikt. Je moet zoals bij alles in het leven cherry picken.

Deze zeikers verpesten dit feestje nu voor weldenkenden. Bedankt!

Overigens heb ik dit jaar de Denon X2400H gekocht; bij Bol.com die de MM prijs hanteerde en daaroverheen deze maand 50 euro extra kassakorting gaf. Ik heb dus 403,69 betaald. Ik wilde eigenlijk een SONY die tijdens de actie offline werd gehaald, maar mij hoor je niet zeuren, want ik heb een prachtapparaat met heel veel voor weinig en ruim 200 euro in mijn zak die ik voor die SONY had gereserveerd. Hiervoor heb ik online al wat extra satellietspeakers gekocht zodat ik kan gaan genieten van Dolby Atmos:)

edit: spreektaal herstelt.

[Reactie gewijzigd door ABD op 2 februari 2018 16:05]

haha don't shoot the messenger pls :)
Vanuit MM is het gewoon basic marketing...dus doel is wss om omzet te genereren, naamsbekendheid en marktaandeel te vergroten.
Voor de klant kan het natuurlijk gunstig uitvallen ivm de korting. Dus tot zover heb je helemaal gelijk.

Alleen is het jammer dat er blijkbaar tijdens de actie ruimte is ontstaan voor discussie over:
- prijzen die omhoog gegaan zouden zijn voordat de actie starttte
- rekenmethoden om die korting te geven.

Het gaat bij aankopen hoofdzakelijk om 'klantbeleving'. Een korting geven is leuk, maar de klant moet het dan ook wél als korting ervaren.
In dit geval is er blijkbaar korting gegeven en hebben klanten (of een bepaald gedeelte klandizie) dit niet als korting ervaren vanwege die andere factoren.

dus tsja, wat zal ik zeggen...ik zou er zelf niet over zeiken, maar ik hoor ook niet bij de groep mensen die zomaar naar zo'n winkel rennen vanwege een reclame actie...als een artikel wat ik zoek op dat moment incl. korting goedkoper is dan elders, ben ik tevreden en haal ik dat en anders gewoon niet :)
Ik bedoelde jou niet, mijn post was slordig, en ik heb het aangepast.

Uiteraard heb je gelijk dat er onduidelijkheid is en dat deze actie marketingtechnisch onhandig uitpakt en daarom zijn doel voorbij schiet. Ik kan me voorstellen dat MM daarom naar een ander format zoekt. Maar ik blijf erbij dat MM weinig te verwijten valt en dat ze het al jaren goed uitleggen; men interpreteert gewoon niet goed en men leest niet verder dan de kop.

Ik vind dat de sensatiebeluste media de verkeerde kant belicht en onterecht olie op het vuur gooit. B.v. de klantenservice opbellen en dit in het geheim opnemen is om te kotsen.

Overigens zou men wat beter stil moeten staan bij wat btw is, dan snapt men het waarschijnlijk beter. Men zou zich moeten afvragen waarom btw zo hoog moet zijn en waarom de overheid het lage tarief verhoogt heeft. Is groente en fruit al niet duur genoeg?

[Reactie gewijzigd door ABD op 2 februari 2018 16:12]

Als wiskundeleraar gebruik ik deze actie als voorbeeld over terugrekenen met procenten en misleiding in reclame. Op de vraag hoeveel korting we verwachten te krijgen is het antwoord steevast 21%. Altijd een leuke discussie over het principe van korting en wat nu 100% van de prijs is. Vooral om af te sluiten met het rekenvoorbeeld op de webpagina van de winkel zelf.
De MediaMarkt doet helemaal niet alsof je 21% korting krijgt, de MediaMarkt betaalt de BTW voor jou. Dit komt neer op een korting van ongeveer 17,35%. Of je echt 17,35% korting krijgt ten opzichte van de reguliere prijzen is een heel andere discussie.
Hoe kom je op 17,35%? In nederland is de BTW gewoon 21% hoor. Nevermind las het verkeerd, de korting bedraagt inderdaad rond de 17.3 procent.

Snap niet dat iedereen op mij blijft reageren? Ik heb direct mijn reactie al aangepast. Ik snap het. Ik begrijp het. Ik heb het helemaal door. De berekening is duidelijk, bedankt!

[Reactie gewijzigd door ro8in op 1 februari 2018 18:57]

Het rekenvoorbeeld op het Media Markt BTW topic op het GOT forum.
Een led-tv kost € 1.210 (inclusief BTW).
Om te berekenen hoeveel de led-tv zonder BTW kost, houd je de volgende som aan: € 1.210 x (100/121)= € 1.000 (exclusief BTW).
Aan de kassa ontvang je dus € 210 voordeel (=17,36% effectieve korting).

Een laptop kost €1.000 (inclusief BTW).
Om te berekenen hoeveel de laptop zonder BTW kost, houd je de volgende som aan: €1.000 x (100/121)= €826,45 (exclusief BTW).
Aan de kassa ontvang je dus €173,55 voordeel (=17,36% effectieve korting).
Voor een groot gedeelte van de bevolking (die niet in de detailhandel of techniek/sciencewereld zit) rekenen een hele opgaven is tegenwoordig........

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 1 februari 2018 21:33]

[...]
Dat betekend dus dat de BTW acties erg misleidend is, ik snap niet dat de overheid nooit heeft ingegrepen gezien een groot gedeelte van de bevolking die niet in de detailhandel of techniek/sciencewereld zit rekenen een hele opgaven is tegenwoordig........
Dat betekent alleen maar dat een groot gedeelte van de bevolking terug moet naar de basisschool.
Want ze kunnen blijkbaar niet begrijpend lezen en ook al niet rekenen.

De MM praat over BTW Weg ermee en praktisch gezien halen ze de BTW weg van de prijs.
Als ik jou een tientje wil geven en jij gaat zeggen dat jij 25 euro wilt hebben dan gaan we toch ook niet over mij zeggen dat ik jou misleid, ik wil jou een tientje geven. Dat jij iets anders verwacht is jouw probleem.
Je moet toegeven dat het misleidend "klinkt". Je hoort iemand zeggen geen BTW. In je hoofd denk je snel, BTW is 21%, dus ik krijg 21% korting op de prijs.

Ik wil niet zeggen dat het slim of goed is om zo te denken, maar blijkbaar zijn er veel die het zo doen.

Wat ik geleerd heb is dat je je doelgroep goed moet kennen als je iets wilt verkopen. Als je dus te maken hebt met domme mensen, kun je het beste je marketing daarop aanpassen.
Wat ik geleerd heb is dat je je doelgroep goed moet kennen als je iets wilt verkopen. Als je dus te maken hebt met domme mensen, kun je het beste je marketing daarop aanpassen.
Dat is hier dus ook exact wat er aan de hand is. Natuurlijk is er bewust gekozen voor een term als btw ipv 17%.

De marketing is 100% gefocused op die domme mensen.
Als je voor dit soort zaken als overheidsbemoeienis nodig zou hebben zou het wel erg triest gesteld zijn met de bevolking. Ik ben zelf ook verre van een rekenwonder maar dit is wel heel erg duidelijk en daarnaast ook nog eens vrij algemeen bekend tenzij je onder een steen hebt geleefd. Ieder jaar komt weer in de media dat het maar iets meer dan 17% korting is.
Dat is wel heel makkelijk om te zeggen, zeker voor Tweakers. maar ga maar eens een keer de stad in en vraag aan een aantal mensen hoeveel procent korting je krijgt bij de BTW actie van de MM.

ik kan je op een briefje meegeven dat >80% van de bevolking zegt dat het 21% hoe vaak de media het ook herhaald.
Ik ben 'old school', leerde dus gewoon hoofdrekenen op de basisschool, maar omdat ik, en velen met mij, tegenwoordig nauwelijks meer hóeven te rekenen (computers, computerkassa's), verleren we dat. We kijken al niet eens meer hoeveel wisselgeld we bij de Appie terugkrijgen (want dat ding maakt geen fouten). Ik moest er zelf ook weer even op gewezen worden hoe de berekening was. Mensen worden niet meer gestimuleerd om hun hersens te gebruiken, de keerzijde van automatisering...
Ja, maar laat mensen een platte wereldkaart zien en zeg dat een vliegtuig ‘links’ de kaart afgaat, bij Amerika en vraag waar je dan verder vliegt. Iedereen wijst dan rechts op de kaart een, zeg maar bij Rusland.
Vraag mensen dan eens waar je komt als je boven Candada de kaart ‘uitvliegt’. Dan heb je ook 80% die de Zuidpool / Zuid-Amerika aanwijst :-)
Waarom zou dat betekenen dat de BTW acties erg misleidend zijn?

Er wordt namelijk nergens gezegd dat het 21% korting is.
De btw-actie is volstrekt helder en het rekenvoorbeeld klopt. Als je het hebt over het beschermen van consumenten kan de overheid beter optreden tegen de postcodeloterij: bij een andere loterij heeft het geen invloed als je niet mee doet, de postcodeloterij chanteren hun deelnemers met het idee dat de buren kunnen winnen en je zelf dus een prijs mis loopt.
Ondertussen gooien ze er nog een beetje goede-doelen-emo-porn tegen aan, terwijl het voornaamste goede doel toch echt de directie is.
De grap is dat het gewoon 21 % is als je het op een andere manier berekend (wat volgens mij de juiste manier is, althans zo heb ik het bij commerciële economie altijd geleerd).
Je gaat altijd uit van de basisprijs, die stel je altijd op 100%. Van daaruit ga je de rest berekenen/invullen.
Dus:
basisprijs = 100 % =
btw = 21 % =
Totaalprijs 121% = 1210 (* gegeven in de som. dus a.d.v. dit gegeven bereken je de overige waarden)
basisprijs = 100 %

Dus: basisprijs = (1210/121)*100 = 1000
btw = 1000 /100 *21% = 210

De korting is dus gewoon 21 % en geen 17,35 zoals je in het rekenvoorbeeld aangeeft :)

De fout die veel mensen maken, is 21 % over de prijs incl. btw te berekenen, maar dat is onjuist, je moet 21 % over de prijs zonder btw berekenen en dan kloppen de kortingen gewoon.
Een product kost 100 euro zonder BTW. Dan kost het 121 euro met BTW. Nu krijg je op dit product 21 euro korting, dat is 21/121=17.36%.
Juist!
Het gaat vaak fout omdat mensen dan btw korting uitrekenen volgens (bedrag*0.79) en denken dat dit dan het bedrag is wat ze zonder btw moeten betalen en komen dan in hun ogen bedrogen uit.
Wat natuurlijk niet geheel toevallig is. MM weet prima dat veel mensen dat verkeerd opvatten, en daar gaan ze ook vanuit. Ze weten dat het gewoon beter kopt en aantrekkelijker lijkt. Zo zetten ze ook de beeldvorming in. En dat is hoe marketing werkt. Want je mag dus niet openlijk liegen in je reclames, en dus is het nu zaak om zo precies mogelijk op het randje te gaan zitten van wat mensen interpreteren en waarvan je vervolgens kunt doen (via een rekenvoorbeeld, of kleine lettertjes of wat dan ook) dat het echt heus waar anders was.

Maar als MM zou willen dat mensen het meteen zouden snappen, zouden ze wel gewoon '17,36% korting' in hun reclames gebruiken.
Want je mag dus niet openlijk liegen in je reclames,
Wauw, is daar geschreven wetgeving over dan? Want dan kan per direct 98% van de tv reclames gewoon van de buis..

Oprecht benieuwd..
Jazeker, je hebt wetgeving en beleidsregels rondom reclames.
De meeste reclames liegen dan ook niet, doordat ze ofwel geen controleerbare uitspraken doen (maar alleen maar een algehele suggestie van paradijselijkheid of goedkoopheid oproepen) of door uitspraken te doen die technisch gezien wel waar zijn, maar niet per se nuttig. "Klinisch getest" is er zoeen. Probeer het maar eens - echte rechtstreekse leugens zul je meestal niet tegenkomen, wel een boel suggestie van dingen die wel geimpliceerd worden maar niet gezegd.

Zie bv:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0031835/2012-09-01
https://www.reclamecode.nl/

[Reactie gewijzigd door incaz op 2 februari 2018 10:22]

In de wetgeving heet dat misleiding en dat is een strafbaar feit.
https://www.consuwijzer.n...erlijke-handelspraktijken
Veel van de dingen die jij misleidend vindt zijn dat in strikte zin niet:
"Wast witter dan wit" (als consument behoor je te weten dat, dat niet kan)
"Als beste getest" ja vast maar waarop en door wie?

[Reactie gewijzigd door dnrb op 2 februari 2018 10:30]

"Wast witter dan wit" (als consument behoor je te weten dat, dat niet kan)
"Als beste getest" ja vast maar waarop en door wie?
1e is dus gewoon een leugen. kan niet afgeschreven worden aan de onintelligente consument.
2e is inderdaad suggestief, dat iets goed getest wordt zegt niets over de uitslag van die test.

flauw allemaal natuurlijk, maar er zijn legio reclames die kinkklare leugens vermelden. Misschien toch eens wat vaker meldingen gaan maken bij de reclame code commissie..( ik erger me er namelijk mateloos aan )

Bedankt voor de reactie
Veel mensen, waaronder @ro8in, begrijpen niet dat de korting niet 21% (van 100%) bedraagt, maar 21 van 121%, wat neerkomt op 17,36% van de totaalprijs.

[Reactie gewijzigd door Rex op 1 februari 2018 19:46]

Ik zie wat je schrijft maar ik snap er nog steeds niks van.

Heb niet voor niks wisknudde laten vallen in 4-Mavo. Nog nooit één voldoende voor gehaald.
Voorbeeldje: TV kost €100 (excl BTW) + 21% BTW = €121.
Je krijgt de BTW terug, dus die €21 van €121 = 17,36%.
Je krijgt dus niet 21%, want als je 21% aftrekt van €121, dan kom je op €95,59.
Ja maar ik met m'n naïeve harses ging er dus wel gewoon van uit dat ze het BTW-vrije bedrag zouden pakken, niet het bedrag + BTW en dáár 21% van pakken.

Overigens heb ik sowieso nooit echt over nagedacht, maar dat terzijde.
Tsja.... Daar zit nou eenmaal de truc!
Het klinkt nou eenmaal lekkerder om 21% BTW korting te krijgen dan 17% korting. Daarnaast doen NIET alle producten mee! (Dus geen Apple producten, geen consoles, geen games, geen PC software, geen accessoires, etc) Je krijgt ook nauwelijks tijd om te vergelijken, omdat de prijzen morgen weer anders kunnen zijn.
Overigens heb ik sowieso nooit echt over nagedacht, maar dat terzijde.
En dat is precies waar MM op hoopt ;)
Als je een prijs van 100 euro hebt en daar wordt 21% btw over berekend, dan kost het product uiteindelijk 121 euro. Als je 21% van 121 euro berekent dan is dat altijd meer dan de 21 euro die er in eerste instantie bijkwam(want 21% van 100 euro kan nooit gelijk zijn aan 21% van 121 euro).

Als je gaat berekenen hoeveel procent die 21 euro dan wel is van 121 euro kom je op 17 nog wat procent uit, dát is je korting. Maar tegelijk is het ook niet raar om te zeggen dat de 21% BTW 'kwijtgescholden' wordt. Het is alleen niet hetzelfde als 21% van het eind bedrag aftrekken(zie voorbeeld hierboven).

Ik kan het ook voorrekenen, maar ik denk dat de logica duidelijker is. :)

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 1 februari 2018 19:34]

??? De korting bedraagt juist wel 21% van 100% ex btw wat gelijk staat aan 17,36% van 121% inc btw en dus niet 21% van 121%
Oops ja... Ik bedoelde dus dat je €21 van €121 krijgt, en dat is dus 17,36% van die €121.
Die verwarring is ook juist de bedoeling van dergelijke acties, het merendeel denkt dat het 21% korting is.
En als je het zuiver wilt trekken betaal je nog steeds BTW over het lagere bedag (is wettelijk bepaald), dus klopt de bewering 'BTW weg er mee' sowieso niet.
Als je echt geen BTW wilt betalen, dan moet het product € 0,02 of minder kosten, dan betaal je letterlijk € 0,00 BTW. Dus allemaal naar de MediaMarkt en eisen dat je maar € 0,02 betaald, en de BTW dus echt weg is...

[Reactie gewijzigd door friend op 1 februari 2018 20:56]

Stel iets kost €100 zonder btw, inclusief btw is dit €121, de prijs die je in de winkel ziet. De mediamarkt betaalt nu de btw voor jou, hoe veel korting krijg je dan?

€21, wat geen 21%van €121 maar 21% van €100.
Normale prijs is inclusief de 21% BTW. Van die nieuwe totaalprijs kan je niet zomaar 21% aftrekken om tot de nieuwe prijs te komen. Je moet 't delen door 1.21, wat overeenkomt met 17.36 procent korting.

[Reactie gewijzigd door Pepper92 op 1 februari 2018 18:25]

En in die kortingsprijs zit nog steeds 21% BTW want dat moet sowieso van de Belastingdienst. Eigenlijk is juist het hele verwijzen naar BTW onjuist.

Maar voor de rest zwichten ze hier nu vooral voor sociale mediadruk van consumenten of concurrenten die ofwel maar wat roepen of de uitleg niet doorgenomen hebben of snappen. Zou jammer zijn als hierdoor de actie zou stoppen.
Ook op de MediaMarkt BTW-Actie pagina staat precies het uitgelegd.
http://www.mediamarkt.nl/nl/shop/btw.html

Het is niet alsof MediaMarkt probeert te verbergen hoe het precies zit.

Een aantal jaren terug stond het ook duidelijk uitgelegd op de kassabon. En ook op van die horeca bordjes door de hele winkel.
Ik weet niet of dat dat nu ook het geval is. Want ik bestel tegenwoordig gewoon via de web-shop.
Okee technisch gezien heb je gelijk, maar dat kan nog onder de noemer "slimme marketingtruc". Waar het vooral om gaat is dat vlak voor de acties alle prijzen stilzwijgend verhoogd worden, om de korting tijdens de actie tot een grotere doen lijken
De actie heet "BTW, weg ermee!". De BTW maakt 17,35% uit van de totaalprijs die jij betaalt. Het is dus helemaal geen truc, simpelweg de waarheid en lagere-school wiskunde toepassen.
Maar de btw kan niet weg. Die moet de mm blijven betalen. En blijft ook 21%!

Er wordt dus degelijk een truc uitgehaald. Je kan namelijk ook zeggen 17% korting. Dat ze dat niet doen heeft redenen. Een van die redenen is dat niet iedereen zo goed kan rekenen. Ik maak dit dagelijks mee met simpelere sommen dan deze.

Btw weg ermee kan alleen als de regering dit besluit.
De BTW is niet letterlijk weg. De prijs wordt gewoon opnieuw berekend waardoor er een product is, waar (wettelijk) nog steeds 21% over is gekomen, maar waar wij als consument een prijs zien waar 17% korting is toegepast.
Volgens mij reageer je op de verkeerde persoon. Ik zeg namelijk hetzelfde namelijk dat de btw niet weg is. ;)
Ik reageer niet op de verkeerde persoon, maar zie nu wel in dat het niet hoefde.

Mijn verhaal ging over jouw laatste zin ;)
Een andere reden is dat '17,36% korting!' net wat minder lekker bekt dan 'BTW weg ermee!'.
Waar het vooral om gaat is dat vlak voor de acties alle prijzen stilzwijgend verhoogd worden, om de korting tijdens de actie tot een grotere doen lijken
Je bedoelt dat gerucht waar al jaren vele tv-programma's en internetsites over spreken maar niemand ooit eens concreet iets gevonden heeft...
Er is tot nu toe (na veel uitzoekwerk door veel mensen) 0 bewijs voor dat het gebeurt.
Kijk eens goed, ze doen inderdaad of je 21% korting krijgt. En de mediamarkt betaalt de btw niet voor jou, dat is technisch onmogelijk dus pretenderen ze een prijsverlaging gelijk aan de btw.
Nee, ze zeggen dat de 21% BTW geschrapt wordt. Ik zie nota bene het woord "korting" geen enkele keer genoemd worden.
Waar zie jij dat de prijzen 21% lager zijn tijdens zo'n actie?
Kijk eens goed, ze doen inderdaad of je 21% korting krijgt. En de mediamarkt betaalt de btw niet voor jou, dat is technisch onmogelijk dus pretenderen ze een prijsverlaging gelijk aan de btw.
Ze pretenderen niet alleen een prijsverlaging, ze geven ook een prijsverlaging gelijk aan de BTW
Alleen als je slecht bent in basaal rekenen... Helaas geldt dat voor bijna iedereen lijkt het soms wel.
Er zijn drie soorten mensen, mensen die goed kunnen rekenen en mensen die dat niet kunnen.
Er zijn 10 soorten mensen; zij die binair snappen, en zij die het niet doen..
Binair is toch makkelijk. Je hoeft niet verder dan 1 te tellen😂
ja maar kleding gaat 7 keer over de kop en electronica misschien maar 1 keer. dus valt er minder op te verdienen in korte tijd
Nee de Mediamarkt doet in dit geval helemaal niets geloven. Ze zeggen letterlijk: BTW weg er mee. Dat een groot deel van Nederland niet snapt wat dat daadwerkelijk inhoudt, doet daar echter niets aan af.

De prijs van een product bestaat uit:

Netto prijs + 21% BTW = Bruto prijs (Winkelprijs)

Die 21% BTW moeten winkeliers van de belastingdienst rekenen over hun Netto verkoopprijs

BTW weg er mee betekent dus een korting van 21% over de netto prijs en niet een korting van 21% over de bruto winkelprijs.

Rekenvoorbeeld: Een telefoon bij de mediamarkt heeft een winkelprijs van €100
Dit bedrag is al volgt opgebouwd:

€82,64 (netto) + €17,36 (21% BTW) = €100 (bruto winkelprijs)

BTW weg er mee betekent in dit geval €17,36 korting (21% over de netto prijs van €82,64) en niet 21 euro korting (21% over de bruto winkelprijs van €100) zoals veel mensen foutief denken.

De korting die je op deze wijze uiteiendelijk op de bruto winkelprijs krijgt is dus 17,36%

PS: BTW is de 21% omzetbelasting die winkeliers verplicht zijn te rekenen over hun netto verkoopprijs en elk kwartaal in zijn geheel moeten afdragen aan de belastingdienst.

Overigens, het artikel dat ik tijdens de btw weg er mee dagen heb aangeschaft is in de aanloop tot de btw weg er mee dagen niet kunstmatig opgehoogd en heeft nu weer de oude prijs van voor de BTW weg er mee dagen inclusief BTW.

[Reactie gewijzigd door SeelenSchmerz op 2 februari 2018 00:41]

haha, jij bent de eerste die ik tegenkom hier, die het, ook al is het in een tussen haakjes zin, goed zegt...
Je moet de korting over de netto prijs berekenen en niet over de totaalprijs.
Ofwel; er wordt gewoon 21 % korting gegeven door MM, geen 17,36 etc, maar er wordt 21 % over de prijs ZONDER btw gegeven.

Dat veel mensen dat niet begrijpen snap ik heel goed. Het is ook niet iets wiskundigs ofzo, maar een regel die in de commerciële economie heel normaal is bij b.v. kostprijsberekening of om van de nettoprijs naar een brutoprijs te gaan en terug.
Uitgangspunt is altijd de nettoprijs (dus zonder wat dan ook erbij), die stel je op 100 % en dat is het begin van de berekening. Als je dat vast houdt, maakt het nl ook niet uit hoeveel opslagen je erbij op telt/aftrekt (btw is maar 1 dingetje).
dat lijkt me meer dan logisch, een berekening erbij.

een telefoon zonder btw kost 100 euro, met 21% btw kost die 100 + (100*1.21) = 121 euro
maar op als je terugrekent 100 - (100/121*100) = 17.35% korting.

Veelal zag ik via de tool, als je op https://nl.hardware.info/...ijn-echt-in-de-aanbieding kijkt zie je dat veel afgeprijsde artiekelen met 17.4% lager geprijsd waren. De adverteren met btw weg ermee, wat vor de meeste producten klopte, dus de claim is waar. aleen veel mensen weten niet goed hoe het zit en denken dat er 21% vanaf gaat. Zo lijkt de gegeven korting groter. gewoon een kwastie van het gebruiken van de goede woorden.
Simpel rekenen. Bijvoorbeeld:

Product prijs van 100 euro wordt met 50% verhoogd, naar 150 euro dus.
Op gegeven moment is er een 50% korting actie. Dus 150 euro kost dan 75 euro.
Iets met x% verhogen en dan weer met x% verlagen geeft niet hetzelfde bedrag.
Net zoals dat als je 100km heen rijdt met 110km/h , en terug met 90km/h, je totale reistijd iets meer dan 2 uur is geweest.
En zo zijn er nog meer voorbeelden te verzinnen.

Tuurlijk de campagne is slim opgezet. Je zegt dat de BTW er af gaat, en mensen denken aan die 21% als percentage, niet aan 17.355%.
Maargoed, denk dat dit niet eens het ergste punt is. Meer dat we maar moeten geloven dat producten nu 'echt' eens in de aanbieding zijn (zie ook black friday bvb), maar ondertussen prijzen paar weken ervoor al verhoogd waren, sommige concurrenten zijn altijd al zo goedkoop geweest, etc.

[Reactie gewijzigd door Hans1990 op 1 februari 2018 19:51]

Sale betekent toch gewoon verkoop? Zolang ze iets verkopen, mogen ze het van mij Sale noemen..? 8)7
Wat is hun excuus? was het niet dat deze winkels vaak het woord “sale” mee registreren in hun totale bedrijfsnaam bij de kvk? Dan is het excuus”je mag gewoon stickers met je bedrijfsnaam, of een gedeelte daarvan op je ramen plakken.”
De Overheid heeft dit 'fenomeen' zelf in de hand geholpen door de uitverkoopperiodes, die voorheen wettelijk vaststonden, vrij te geven. Overigens snijden al die winkels zichzelf in de vingers, want wie gelooft het nog dat er elke dag sale is? :D

[Reactie gewijzigd door ABD op 2 februari 2018 04:28]

Grijp dan ook de 1+1 en 2+2 etc gratis ook aan, het lijdt niet alleen tot consu-meer-en (slecht voor milieu en vaak als er een houdbaarheidsdatum op staat wordt het aan het eind van de week het overschot weggegooid door de consument) maar geeft ook sterk de indruk dat je over het algemeen veel teveel betaald voor 1 van hetzelfde product. Sinterklaas bestaat niet zullen we maar zeggen, dat kan alleen als de winstmarges zo hoog zijn, inkoopsprijzen zo laag zijn of de extreme korting die de leverancier bij de fabrikant 'krijgt' (bij o.a. supermarkten is het afgedwongen korting bij de fabrikant door het prijsvechten) bij meer afname of concurrerende positie.

Wat elektronica betreft, het komt vrijwel allemaal uit China, veelal komt het uit China. Als je dicht bij de bron koopt zie je ineens wat het werkelijk heeft gekost om het te fabriceren, de werkelijke kostprijs met een zekere winst. Chinezen geven vaak ook nog extreme kortingen bij grote afname. De 'importeur' ziet deze verschillen wel alleen de consument ziet dat niet.

Als iets gekocht is voor 1 euro, dan kost het hier 10 euro en zolang dat werkt blijft het 10 euro. Dus als er korting wordt gegeven is dat min of meer quitte draaien of draaien met minder marge. Dat BTW-verhaal van de MediaMarkt is dus bullshit (dat weten ze zelf ook wel), het heeft te maken met de inkoopsprijs, vergelijkbaar met de korting van 21% vanwege inkoopprijs, BTW is de korting dat niet bestaat, zonder BTW gaat niet als je het legaal wilt doen. Neem aan dat Mediamarkt het legaal wenst te doen, alleen wat ze schreeuwen (dat doet MediaMarkt altijd) is zeer discutabel, zo zit het niet, is het niet. Het is een deal, anders kan het niet. Wellicht is de 'korting' vergelijkbaar met de BTW-heffing, de hoeveelheid, maar heeft er in werkelijkheid niets mee te maken.

Ik heb nu een 10-inch digitizer besteld voor een tablet direct vanuit China, betaal daar 8,50 euro voor. Als ik dat hier moet kopen, in NL, dan betaal ik de hoofdprijs, dan kan ik deze net zo goed weggooien een nieuwe tablet kopen, zonde kan gemakkelijk gerepareerd worden. Gun iedereen bestaansrecht maar als je weet wat het werkelijk kost dan voel je jezelf nogal belazerd als het 5 tot 10 keer meer kost terwijl het exact hetzelfde artikel betreft wat men ongeveer bij dezelfde bron vandaan vist.

Dat geldt voor alles eigenlijk, zie hieronder een reactie staan over kleding, dat geldt ook voor zonnebrillen, eten, waar onderstaande video (link) mee begint van de Rekenkamer. De tweede video, mensen die de broeken produceren denken dat de productiewaarde zo rond de 7,50 euro ligt en verkoopwaarde ligt zo rond de 36 euro. 'Schrikken' dat wanneer ze horen dat het rond de 217 euro is. Korting bestaat niet, korting is berekend, een marketingstrategie, toepassen of juist niet Korting geven kan als het niet (meer) werkt en geen korting = marktwaarde, 'exclusiviteit' behouden. Er zijn merken die geen korting geven, dan beland het bij de afvalverwerking om geen gezichtsverlies/marktwaardeverlies te lijden (kan de reportage nu niet vinden), denk aan Yves Rocher of andere 'exclusieve' merken die hun 'shit' laten maken in goedkope productielanden. Korting betekend over het algemeen dat je normaal gesproken teveel betaald.

Video's:
- https://www.youtube.com/watch?v=-MgdamBM2aQ
- https://www.npo.nl/de-rekenkamer/28-11-2013/KRO_1645715

[Reactie gewijzigd door codebeat op 2 februari 2018 04:30]

Sowieso werken bij de MM alleen maar dozenschuivers zonder kennis en interesse. Niet iedereen. Dat weet ik zeker, ik geloof er in. Maar ben ze nog niet tegen gekomen.
Ik vind dat die winkels waar 364 dagen per jaar SALE op de deur staat ook wel eens aangepakt mogen worden dan. Wat is hun excuus? Allemaal misleiding, dat is het hele vak marketing en sales. Om nu alleen Mediamarkt aan te vallen slaat nergens op. Elke winkel maakt zich schuldig aan vergelijkbare praktijken.
Daarmee ga je er vanuit dat hier uberhaupt spraakbaar is van laakbare praktijken. In mijn ervaring absolute onzin. Na een tegenvallende black Friday heb ik zelf met diverse aankopen gewacht tot de BTW dagen en van de producten die ik op het oog had de prijzen in de gaten gehouden. Stuk voor stuk heb ik een flinke korting gekregen. Betreft 2 laptops, tablet en een telefoon. De Galaxy S7 was zelfs de dag voor de korting 10 euro goedkoper geworden.

Denk dat men van twee zaken in de war raakt. Ten eerste is de gemiddelde consument niet heel erg bezig met BTW en is daardoor de naam 21% BTW weg ermee wellicht niet handig gekozen. Feitelijk klopt hij wel. Immers als jij een product van 250 euro koopt dan is het ex-btw bedrag 206,61. Als je daar 21% bij optelt dan wordt dat weer 250 euro. Je winst is daarmee 43,38. Het leuke aan procenten is dat je alle kanten op kunt. Die 43,38 is namelijk 17,352 procent van 250 euro en tegelijk 21% van 206,1. Het is maar welke kant je op rekent! Als de mediamarkt "BTW Weg-ermee" zou hanteren en overal, van te voren, op de site de ex-btw prijzen zou vermelden wordt het snel duidelijker.

Maar het echte probleem is dat veel consumenten folder acties e.d. niet lijken te begrijpen. Zo was er een HP laptop met een 8250u die twee weken voor de BTW dagen een 'topper' was en toen 499 ipv 579 moest opbrengen. Die actie liep af. Daar zie je mensen vervolgens over vallen. Wat had je dan gedacht? Dat de mediamarkt eerst 80 euro korting gaat geven en dan nog eens 17 (of zelfs ) 21%? Dat is volstrekt onredelijk. De mediamarkt kan zich tegen dat soort redenaties alleen beschermen door de weken voor de BTW dagen geen kortingsacties te houden. Dat zie ik niet snel gebeuren...

Het is vooral heel jammer dat juist Kassa, Radar, consumentenbond e.d. niet gewoon eens degelijk onderzoek doen naar de claims in plaats van het klakkeloos overnemen. Kijk gewoon eens naar de prijshistorie, ontwikkelingen in de markt, bepaalde acties voor je het in het nieuws slingert. Nu zijn 'wij' de dupe van de negatieve PR machine.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 2 februari 2018 19:56]

Die btw berekening kennen we nu wel.
Het gaat er gewoon om dat elke club via marketing aandacht naar zichzelf probeert toe te trekken om publiek te trekken. Albert Heijn met hun bonus "2e gratis" terwijl het product de week ervoor ook de helft goedkoper was. Simpel, en allemaal effectief. Dat je daar als consument intrapt heb je volledig aan jezelf te danken, ondanks het fijt dat je in veel gevallen daadwerkelijk korting krijgt. Maar zo simpel is het niet, want kortingen en acties werken bijvoorbeeld ook altijd als lokkertje en reclame voor de winkel in het algemeen. Ik begrijp gewoon niet waarom de Mediamarkt nu zo hard aangevallen wordt terwijl tig andere winkels precies zulke praktijken erop nahouden. Ze doen maar, je bent tenslotte vrij om te kopen of niet.
Dat vind ik nou zo fijn aan winkels als Aldi. Gewoon 1 merk van alles, vrijwel geen advertenties op radio of tv en gewoon goedkoop. Altijd. Ik zou wel eens een keer een maandje geen reclame van supermarkten voorbij willen zien komen.
Dat is precies het doel van deze actie ja, zorgen dat jij bij de mediamarkt gaat kopen ipv ergens anders. Lijkt me niets mis mee...

Een supermarkt heeft haast geen relatie met een electronica keten. Bij electronica spreken we over merkproducten waarbij de fabrikant de prijs min of meer bepaald. Zonder medewerking van de fabrikant valt er in een transparante markt niet te stunten.

Een supermarkt is een ingewikkelder iets waarbij men er op rekent dat jij meer koopt dan alleen 1kg bananen. Daar worden producten met verlies verkocht als lokkertje zodat jij bij de kassa geld opbrengt door de andere spullen die je ook mee nam. Daarnaast specialiseren ketens als Aldi zich natuurlijk in de onbekende merken en hebben ze zo nu en dan een partij A-merk spul.
Ze 'sellen' toch elke dag iets?
ja bij de sting hier staat overal sale, kom ik binnen zie ik nergens sale...

dus dan loop ik maar weer naar buiten ^^
"...Allemaal misleiding, dat is het hele vak marketing en sales..."

Mooi genuanceerd... :P
Mensen die sale zien geloven dat graag. Mijn ouders hebben vroeger een eigen winkel gehad en als probeersel hadden we een duidelijk zichtbare reclame poster achter het raam gehangen met de tekst: aanbieding, 1 halen 2 betalen.
We hebben de klanten niet laten betalen natuurlijk, maar je wil niet weten hie veel mensen er op afkomen. Gewoon niet goed lezen.
En wat dacht je van fysieke winkels die vanaf opening 'Faillissement Verkoop' op de ramen hebben staan ;)

Overigens niet de eerste keer dat ze het aan de stok hebben met deze actie;
https://www.reclamecode.n...praak.asp?ID=92705&acCode
In België hebben ze dat beter geregeld. Daar mag je niet zomaar Sale/Solden aanplakken voor lange tijd.
Klopt was laatst in Antwerpen en volgens de meneer in de Jack & Jones winkel mogen ze alleen in januari en juli aan sale doen om zo de kleine winkels te beschermen.

Maar door je aan te melden op hun website krijg je persoonlijke korting per mail en dat mag dan weer wel.
Zucht...waarom willen mensen dit niet snappen.
Er gebeuren hier 2 dingen:
- prijzen gaan "omhoog"
- er gaat geen 21% korting vanaf

Waarom er geen 21% vanaf gaat is gelukkig bekend bij de meeste hier. Maar die prijzen aanpassen heeft niet met marktconformiteit te maken, maar met dynamic pricing.

Stel: BCC heeft een oled tv in de aanbieding van 1500 voor 1200. Die actie duurt tot februari. Die tv kost bij MM ook 1500, maar BCC is een concurrent, dus die tv is bij de MM tot februari ook 1200 euro. Mensen zien de prijs, horen dat de btw-dagen eraan komen en zijn in de veronderstelling dat er dus nog een mooie korting van die 1200 afgaat. Maar tijdens de btw-dagen is de tv 1244 (ongeveer). Dus conclusie van de klant, ze hebben de prijzen verhoogd.

Terwijl de MM (net als praktisch elke andere winkel) korting geeft op de originele prijs en niet korting bovenop korting geeft.

Als dat niet logisch gevonden wordt, dan ligt dat eerder bij die persoon zelf en niet bij een zaak als MM of BCC
Nee hoor. Als de prijs van BCC op het moment van de prijsfreeze nog steeds 1200 is, dan gaat daar de actiekorting nog van af. Zo is er een paar jaar geleden een laptop geweest die bij Dixons in de aanbieidng ging net voor het openen van de actiedagen van MM. Die prijs was al scherp, maar minus de BTW-korting werd het helemaal een aanbieding. Het BTW-topic over MediaMarkt liep vol van mensen die ook die laptop kochten.

Ik heb de afgelopen jaren ook mijn slag kunnen slaan. Altijd een paar weken van te voren in de gaten houden wat ik wil kopen én elk jaar geluk. Witgoed, verlichting, 2 x een laptop, andere elektronica: alles een stuk goedkoper dan de maanden ervoor.
Dat is precies het hele eieren eten met al die kortingsacties.

Je moet niet de winkel inlopen en kijken wat er in de aanbieding ligt...
Nee je zorgt dat je ervoor goed weet wat je wilt en wat de laagste prijs was/is op de markt en gaat dan kijken of het nu goedkoper is. Zo ja kopen, anders andere keer beter.
Ja hoor. Korting op korting wordt niet gegeven. En dat de Dixons een "actie" heeft, terwijl het gewoon de nieuwe verkoopadviesprijs is, zegt meer over de rare praktijken van Dixons.
Dixons was op dat moment de enige waar de Asus N551JK-CN157H voor € 799 te koop stond. De andere winkels waren in prijs al weer omhoog gegaan. Wat de reden daarvoor is, dat doet er niet toe. Het was met afstand de goedkoopste shop op dat moment. Op het moment van de prijsfreeze ging MediaMarkt dus met deze prijs mee, want ze zijn altijd even duur/goedkoop als de laagst geprijsde concurrent. Van deze prijs werd de BTW-actiekorting afgehaald en dus konden mensen deze laptop kopen voor voor € 660. Je kunt "ja hoor" roepen, maar dit is wat er gebeurde.
Je beaamt in principe mijn verhaal nog steeds. Was de laptop na de actie (van Dixons) duurder dan 799 bij de MM? Het is niet dat ik je niet wil geloven, alleen heb jarenlang daar opdrachten gehad en ken MM en alle manieren van doen. En tot op de dag van vandaag hebben ze naar mijn weten nergens korting op korting gegeven, tenzij er bijv fout geadverteerd is. Maar goed, jij hebt de laptop destijds gehaald, klinkt als een goede deal in ieder geval.
Nee, ik was helaas te laat ;)
Zo kan je alles mooi praten.
Zo kan je alles in twijfel nemen.

[Reactie gewijzigd door PLYRZR0 op 2 februari 2018 10:02]

"Als het gemiddelde IQ 100 is een bepaalde groep heeft een IQ hoger dan 100, dan zal er automatisch ook een groep zijn die een IQ heeft dat lager is dan 100."

Jij maakt het vaststellen wel heel makkelijk :9
Geweldig, omdat een handje vol bankzitters te lui/dom is om prijzen te vergelijken, verdwijnt een van de sterkste kortingsacties op elektronica uit ons land.

Nee, 21% BTW ergens afhalen is geen 21% korting maar 17,36%. Dat is pure logica.
Ja, prijzen veranderen en ja, Mediamarkt haalt dingen uit het assortiment. Who cares. Alsof een promotie/stunt/actie jou opeens recht geeft om alles maar met korting te kunnen kopen. En op=op zoals altijd.

Vorig jaar heb ik een Ultrawide gehaald met >100 euro korting, die is het hele jaar niet goedkoper geweest dan toen. Dit jaar een laptop met >150 euro korting, die normaliter €999 kostte, opeens naar 899 daalde en tijdens de BTW dagen 743 kostte. Prima deal en was na 2 dagen uitverkocht.

Doordat iedereen zo klaagt hebben we dit volgend jaar niet meer, gefeliciteerd!
Joh, ik heb bij de MM gewerkt jaaaaaaaaaaren terug. Daar gingen prijzen inderdaad in de loop naar zo'n actie omhoog, omdat ze anders verlies zouden draaien op zo'n actie. Daarnaast werden producten die de concurrent te goedkoop verkocht uit de winkel gehaald, want wat je niet op voorraad hebt (een leugen dus) hoef je ook niet met een laagste prijs garantie te verkopen.

Maar in die tijd dat ik er werkte, wist de consument dit nog nauwelijks. Men ging ook niet een paar weken voor zo'n actie kijken wat de prijzen waren. Nu er steeds meer bekend wordt over deze praktijken is de situatie voor MM onhoudbaar geworden en gaat ze er wellicht eindelijk wat aan doen. Vroeger was die enkele consument die het door had geen enkel probleem, voor hem 10 (100?) anderen die niks in de gaten hadden en ineens naar MM kwamen voor een "geweldige deal".

Begrijp me goed: wat MM doet is gewoon slim ondernemen. Dat de consument niet vergelijkt buiten ze uit. Ik neem ze niks kwalijk, uiteindelijk is het aan de consument om z'n portemonnee te laten spreken. Vergeet ook niet dat MM heel veel last heeft van concurrentie over internet: mensen die in de winkel het product komen testen en vervolgens (om een paar tientjes te besparen) online datzelfde product kopen. Sommigen zelfs na een uitgebreide demonstratie van de verkoper.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 1 februari 2018 17:48]

Goed geweldig, maar hoe verklaar jij dat de MediaMarkt een slechte service heeft? Zowel online als in de winkel? Ik heb wel een aantal voorbeelden en ik ben niet de enige die klaagt over de MM. Geld, alleen daar draait het om bij MM. Kijk naar Coolblue, hun hebben tenminste een goede service.

Oja en het is zelfs zo, dat zal jij wel weten, dat als een koper product A wilt, en de MM verkoper weet: ja maar met product B verdienen wij meer dan moet de verkoper maar product B aansmeren. En als mensen geen verstand er van hebben... mensen worden gewoon genaaid. Dit is niet persoonlijk naar je hoor, maar mensen nemen het helemaal op voor de MM, maar dat over die korting is niet het enige negatieve.
Goed geweldig, maar hoe verklaar jij dat de MediaMarkt een slechte service heeft? Zowel online als in de winkel? Ik heb wel een aantal voorbeelden en ik ben niet de enige die klaagt over de MM. Geld, alleen daar draait het om bij MM. Kijk naar Coolblue, hun hebben tenminste een goede service.
Daar heb ik geen ervaring mee. Ik heb diverse keren de MM-service gebruikt en nooit klachten gehad. Ik heb een keer een hele pallet aan monitoren erdoor gehaald omdat ze allemaal dode pixels hadden. De servicemedewerker was meer dan geduldig en heeft de hele pallet retour leverancier gestuurd. Ook een Nexus 10-tablet met pixelproblemen werd zonder problemen omgeruild. Een defecte televisie werd thuis opgehaald en gerepareerd teruggebracht...
Oja en het is zelfs zo, dat zal jij wel weten, dat als een koper product A wilt, en de MM verkoper weet: ja maar met product B verdienen wij meer dan moet de verkoper maar product B aansmeren. En als mensen geen verstand er van hebben... mensen worden gewoon genaaid. Dit is niet persoonlijk naar je hoor, maar mensen nemen het helemaal op voor de MM, maar dat over die korting is niet het enige negatieve.
Ik neem het niet op voor MM, ik vind het prima dat ze er zijn en ik koop er wat als ze een goede prijs hebben. Wat je zegt klopt inderdaad, vaak stonden er producten in de winkel waar nauwelijks marge of zelfs verlies op werd gedraaid. Dan was de instructie inderdaad om iets anders te verkopen. Ik heb dat zelf nooit gedaan, misschien een van de redenen dat mijn contract na een jaar niet werd verlengd, ondanks dat ik ieder weekend weer in de top5 best verkopende verkopers stond 8)7 Ik heb als student altijd oprecht het beste product gezocht voor de klant en als iemand de aanbieding zonder marge wilde: prima.
Vat het ook niet verkeerd op he. Dat ik en meerdere mensen klachten hebben betekend niet dat iedereen ze heeft. Dat is dan gewoon geluk. Paar voorbeelden: moest meer dan 2 uur lang in de winkel wachten omdat diegene die mij moest helpen even te druk achter was. Geen verstand van software: door een fout (niet de mijne, lang verhaal) was de c: schijf geblokkeerd naar herstel Windows 10 en kreeg ik te horen of ik de C: schijf nodig heb.. en iemand van de computer afdeling vroeg dat.
2: m'n vader had een Peaq laptop via webshop besteld, verpakking was al open geweest, na 2x gebeld te hebben (de eerste begreep kindertaal niet) hoefde hij niet opgestuurd te worden. Toch problemen en terug gestuurd: verpakking open geweest en laptop ging niet eens aan. Gewoon even 2 ervaringen.

De MM vind ik qua producten geweldig, maar de klantenservice in de winkel en online moet beter.
Geld, alleen daar draait het om bij MM. Kijk naar Coolblue, hun hebben tenminste een goede service.
Bij Coolblue draait het ook om geld hoor :)
Vergeet ook niet dat MM heel veel last heeft van concurrentie over internet: mensen die in de winkel het product komen testen en vervolgens (om een paar tientjes te besparen) online datzelfde product kopen.
Het grappige is dat ze ook met zichzelf concurreren. Stond een keer in de MM, waar een bepaald product €170* kostte. Ik wist dat dat veel te hoog was in vergelijking met andere winkels, dus ik pak terplekke de pricewatch erbij. Wie staat er bovenaan de lijst? De MM zelf, met €125. Sorry, maar dat zijn gewoon idiote marges. Even 35% extra betalen omdat ik in de winkel shop ipv hun webshop.

* Prijzen zijn indicatief, het was ongeveer die orde van grootte

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 1 februari 2018 18:16]

Laat je dat vervolgens aan een verkoper zien dan past hij vervolgens de prijs aan
Inderdaad, de prijzen veranderen zodra een concurrent een lagere prijs aanbiedt. Dat betekent dat het mogelijk is om bij iedere locatie een andere prijs te hebben (zowel bij verschillende winkels als online/offline).
Iedere MM-vestiging bepaalt zijn eigen prijzen en moet zijn eigen broek ophouden. Zo zijn MM Hengelo en Enschede concurrenten van elkaar, omdat ze binnen 30 km van elkaar zitten en dus elkaars laagste prijzen moeten volgen.
Dat deden ze dus bij mij niet, toen ik een ijskast ging kopen. Eindresultaat ik heb hem ergens anders gekocht.
precies, ik heb dat ook 2 maal ervaren, dan maar niet hoor, ik wacht dan wel een dag langer of kijk verder.
Ik heb zelfs zo ervaren dat ik naar de MM in utrecht ging voor een philips 8404H en nadat bleek dat ze hem niet hadden maar naar Adam arena gegaan was die daar gewoon dik in de actie en heeft mij gewoon 200,- gescheeld
Dat moet je dan natuurlijk maar door hebben. Veel mensen gaan niet in de winkel nog eens de pricewatch erbij pakken, en voor je het weet betaal je die 35% extra.
MM webshop != MM winkel. Twee compleet verschillende bedrijven.

Zelf heb ik een mooie PHILIPS HUE set bij de MM gekocht tijdens de BTW dagen. Die was toen écht een stuk goedkoper dan gewoon.
Zal best, maar wanneer je een product bij de webshop kunt bestellen en een dag later bij je lokale MM kunt ophalen, valt dat niet uit te leggen.
Ik kan mijn Bol.com bestellingen ook bij de lokale AH ophalen...
Mijn laptop kostte bij elke winkel (en mediamarkt) 1000€, maar tijdens de actie 830€.

Er zijn vast producten waarbij wat gesjoemeld wordt (MediaMarkt moet ook winst maken hea) maar niemand dwingt je om iets te kopen.

En met wat slim shoppen is het best een goede actie, het lijkt wel een hype om deze actie zo af te keuren.
Jup. Ik heb zo een Philips hue set gekocht die echt gewoon 17,3% goedkoper was dan normaal bij de MM. Maar ik heb ook eens gehad dat een 4KTV ineens ruim 100 euro duurder was dan de dag ervoor. De verkoper zei, toen ik hem de foto liet zien, dat dat een oud uitverkocht model was. Wat onzin was, het was exact dezelfde TV.
Ik zeg niet dat ze alle prijzen aanpassen, maar de prijzen die voor de BTW-actie al scherp zijn en pijn gaan doen als ze er ~17% korting op geven, worden echt wel verhoogd. En dan hebben we het over de producten waarvan ze verwachten er veel van te verkopen: populaire modellen dus. Misschien werd jouw model laptop al met een leuke marge verkocht of is het geen hardloper, waardoor ze die ene verkoop met bijvoorbeeld 100 euro verlies wel konden hebben? Of je kocht er een tas of muis bij, waardoor de accessoires de marge bepaalden. Ook zo'n instructie aan verkopers bij MM: verkoop een kabeltje of oplaadbare batterijen met dat apparaat mee, want daar wordt de marge bepaald.
Ja, dat van die producten die ineens om 12 uur 's nachts niet meer op voorraad zijn heb ik ook al eens meegemaakt. In mijn geval een inbouwvriezer. Ben toen naar de winkel gegaan en daar konden we 'm gewoon bestellen, en ook de korting was gewoon van toepassing. Niet eens om hoeven vragen.
Noem het slim ondernemen, ik noem het gewoon de boel belazeren. Prijzen zijn inderdaad erg dynamisch, alleen de spontane verhogingen vlak voor dergelijke acties als ook de zwarte vrijdag ed heeft niets met een dynamische prijs te maken. Overigens als de prijs omhoog gaat is dat nooit zoveel tenzij er een schaarste op de markt is met een gewild product.
Mediamarkt weet dit ook dondersgoed en kan het niet meer verkopen dus moeten ze hun plan van aanpak herzien om dezelfde (terechte) klaagzang te voorkomen. En reken maar dat ook andere winkeliers (Conrad doet dit ook) hierin mee moeten gaan.
Dit verhaal was toen misschien van toepassing, maar gaat nu helemaal niet meer op. De prijzen van de producten worden tegenwoordig op basis van concurrentie bepaald. Ondanks dat is het jammer dat deze manier van de prijzen niet door iedereen wordt begrepen, door deze ophef zou het kunnen zijn dat dit soort actie’s helemaal niet meer worden gevoerd. Dat zou jammer zijn, want het is wel degelijk een interessante aanbieding wanneer je goed let op de producten die je wilt kopen.
Dit verhaal was toen misschien van toepassing, maar gaat nu helemaal niet meer op. De prijzen van de producten worden tegenwoordig op basis van concurrentie bepaald.
Dat is altijd al zo geweest vanwege hun laagste prijs garantie. Je kunt ervan uitgaan dat er MM-personeel de prijzen controleert bij BCC en andere elektrozaken in hun directe omgeving. En dat betekent niet alleen dat ze prijzen verlagen als de concurrent ze goedkoper aanbiedt, maar vooral dat ze prijzen verhogen als ze onnodig laag zitten.
Ondanks dat is het jammer dat deze manier van de prijzen niet door iedereen wordt begrepen, door deze ophef zou het kunnen zijn dat dit soort actie’s helemaal niet meer worden gevoerd. Dat zou jammer zijn, want het is wel degelijk een interessante aanbieding wanneer je goed let op de producten die je wilt kopen.
Ik denk dat MM eerlijk moet zijn over wat ze doen. Jarenlang hebben ze ontkend dat ze prijzen verhogen, terwijl iedereen die er heeft gewerkt weet dat dit wel gebeurt en consumenten die opletten in de weken voorafgaand aan zo'n BTW-actie weten dat ook. Neemt niet weg dat de actie geweldig is, ik heb al menig aankoop in zo'n week gedaan. Zolang je niet ontzettende mainstream dingen koopt, zal de korting wel degelijk echt verwerkt zijn.
Voor iemand die bij de MM gewerkt heeft, heb je toch een vreemd idee over de actie. Ik heb in de afgelopen jaren enkel mainstreamdingen gekocht tijdens de actie, van merken zoals Krups, Philips, Bosch, Siemens, Toshiba, TomTom, Whirlpool en Acer. Alle artikelen een stuk goedkoper tijdens de actie. Sommige zelfs zodanig goedkoper dat er letterlijk honderden Euro's korting was t.o.v de prijs in de weken of maanden daarvoor. Dat de prijzen fluctueren mag ondertussen bekend zijn. Als de prijs je niet aanstaat, moet je niet kopen. Ik sla mijn slag voor de dingen die ik graag wil hebben en ben tevreden over de aangeboden prijs.
Ik ben het op 1 punt echt fundamenteel met je oneens:
""Begrijp me goed: wat MM doet is gewoon slim ondernemen.""
De praktijk uit jouw eerste alinea is geen slim ondernemen maar ondernemen via list & bedrog en liegen.
Dan ben je imho het vertrouwen van de klant niet waard. Toch dank voor je openhartigheid..... _/-\o_
De eerste jaren (het eerste jaar?) was het wat mij betreft ook bedrog want volgens mij (als ik het me goed herinner) zijn ze toen door de Reclamecode Commissie op de vingers getikt omdat ze adverteerden met 21% korting. Daarna hebben ze het altijd gehad over dat zij de 21% BTW zouden betalen. Dat mensen dat niet snappen ligt toch echt aan die mensen zelf.

Het is niet alsof MM de enige is die bewust niet 100% duidelijkheid geeft over hun manier van handelen. Kijk de gemiddelde reclame op TV. Bijna alle reclames met claims over hoeveel % beter dit product is, hebben kleine lettertjes onderaan als disclaimer. Een cosmeticaproduct voor vrouwen dat rimpels tot wel 81% vermindert is gedaan als zelftest onder 27 vrouwen (allemaal medewerkers?), een auto met een verbruik van X liter per 100km haalt dat alleen in de NEDC-test en praktijkverbruik "kan" hoger zijn, een Duracell-batterij gaat lang, veel langer mee dan andere batterijen (zink-kool batterijen ja, als je de disclaimer leest).

En niemand verplicht de consument om te kopen he? Als jij met "21% korting" (wat het niet is) denkt een goede deal te hebben, is het toch prima? Jij blij, verkoper blij. Ik heb me daar soms echt over verbaasd dat mensen vooral veel korting willen en niet een goede prijs.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 1 februari 2018 21:21]

Het gaat mij niet om de 21 procent die andersom gerekend lager uitpakt, dat is een kwestie van niet kunnen rekenen (door de klant). Het probleem ligt hem in het achterhouden van (voor MM ongunstige) items en dan zeggen dat ze "uitverkocht" zijn, dat is willens en wetens, bewust een onwaarheid verkondigen en daarmee liegen (lees: bedrog). Ook het op voorhand van een actie systematisch verhogen van bijna alle prijzen is niet bepaald koosjer te noemen, alhoewel dat niet illegaal is. Liegen en bedrog zijn wel illegaal.
Hoewel ik het met je eens ben dat het niet bepaald chique is, staat het een winkelier vrij om producten niet te willen verkopen. Alles wat in de winkel ligt is te koop, dingen in het magazijn niet. Nogmaals: niet chique, maar goed...
Dan nog is het illegaal om daar bewust niet de waarheid over te vertellen, lees: "uitverkocht".
Dan is er nl sprake van liegen & bedrog en dat is volgens de RCC niet toegestaan & strafbaar.
Spullen uit de winkel halen die je niet volgens de aankomende korting regeling niet wil verkopen is dus prima. Daarna zeggen dat ze zijn "uitverkocht" is dus niet meer toegestaan.
Tja, dat mensen zich bij de Mediamarkt laten voorlichten en elders kopen kun je ze toch niet kwalijk nemen? Mediamarkt heeft ons consumenten opgevoed met hun "ik ben toch niet gek?"
Dat sommige producten ineens niet meer op voorraad zijn, zie je inderdaad vaker gebeuren, vooral met dure fotocamera's en cameralenzen. Ik heb echter al jaren achter elkaar hetzelfde: alle producten die ik wil zijn op voorraad; met dezelfde of vergelijkbare startprijs als de weken/maanden ervoor én daar gaat dan nog de korting van af. Ik kan een uitzondering zijn, maar tot nog toe heb ik helemaal niks te klagen.
Andersom gebeurd ook veel.
Ik loop meestal de MM binnen, direct naar een verkoper en zeg, geef me dat product en sta na 10 min weer buiten. Alle research online al gedaan.
Zo doe ik het ook. De verkoper wil soms nog wat proberen (iets anders verkopen), maar als je goed vooronderzoek hebt gedaan weet je je daar wel tegen te weren en houdt zoiets na 1-2 pogingen wel op. Meestal pak ik de doos zelf wel, dat is dan weer het voordeel van MM: bijna alles is op voorraad, alleen even opletten op de oranje stickertjes dat je geen demo-model meeneemt ;)
Ik neem ze wél iets kwalijk, namelijk het misbruiken van hun positie. Ze zijn de grootste electronica zaak en dwingen hiermee kleinere zaken mee te gaan. Terwijl ze zelf vanwege de schaal van de actie ongetwijfeld compensatie krijgen van de fabrikanten, en de concurrent niet. Het creëert een ongezonde positie voor concurrenten.

Gelukkig begint er in het straatbeeld steeds meer onvrede te ontstaan over de MM en de slechte service en manipulerende verkooptrucs. Hopelijk kiezen mensen dan voor kwaliteit winkels (wat trouwens niet betekent dat het meteen duurder wordt). Overigens is het ook een fabeltje dat de MM alles voor de laagste prijs verkoopt, want dat is niet zo. Ze adverteren zo ontzettend veel dat mensen dit niet meer door te lijken hebben.

Mensen open je ogen!

edit: stijlfout

[Reactie gewijzigd door Idleidol89 op 1 februari 2018 23:06]

De prijzen die fabrikanten grote winkels rekenen zijn gewoon gelijk aan die van kleine winkels. Het zal de fabrikant immers worst wezen waar je je apparaat koopt en ze willen niet dat winkel A zegt "jij rekent ons een te hoge prijs, dus we doen je product in de ban". Het is echt een fabeltje dat MM door groot in te kopen lagere prijzen kan hanteren. Een fabeltje dat door de verkopers zelf de wereld in geholpen is.
Klinkt als een verhaal dat al jaren niet meer van toepassing is. Ik was vroeger geen fan van de mediamarkt. Die volgden het Walmart concept. Schreeuwen dat je goedkoop bent, een paar aanbiedingen op de hoek van elk pad zodat de consument het gaat geloven en daarna stiekem overal helemaal niet zo goedkoop mee zijn.

Echter anno 2017 (en al een paar jaar) zijn de prijzen van laptops, telefoons, muizen. enz niet duurder dan bij veel willekeurige andere winkels inclusief zaken als Coolblue en bol.com. Je kunt eigenlijk met een gerust hart terecht voor een legio aan aankopen. Dit is natuurlijk gedaan om het bovenstaande te verkopen, dat mensen alsnog het online bestellen. Die drang is er nu niet meer omdat de prijzen niet echt anders zijn.

Waar je nog wel op moet letten zijn de prijzen van accessories en dat wanneer je in de winkel iets koopt je het product niet mag testen.

Verder heb ik hierboven al gemeld dat de prijzen van de 4 producten die ik op het oog had niet zijn gestegen tijdens de BTW dagen. De galaxy S7 was zelfs 10 euro gedaald. Het is maar waar je naar kijkt...
CAPS zet je argumenten geen extra kracht bij..

Als je goed leest ontkent @Richh niet dat prijzen in enkele gevallen zijn verhoogd. Het gaat erom dat dat hun goed recht is en dat jij als consument anderzijds geen recht kan ontlenen aan de actie. Onder de streep krijg je hoe dan ook korting en zijn er ook genoeg producten die daadwerkelijk 17,36% goedkoper zijn.

Je kan het uiteraard prima melden, ik denk dat het goed is als men ervan op de hoogte is dat niet alles daadwerkelijk zo veel is afgeprijsd. Maar je kan er redelijkerwijs ook niet echt boos om worden, imho.
Een heb jij dat last van? Als je dat weet dan koop je het toch niet?
Prijzen verhogen mag gewoon. Het is aan de consument om prijzen te vergelijken met andere aanbieders. Dat veel consumenten niet meer na kunnen denken als je maar groot genoeg opschrijft dat het goedkoop is, is het probleem van die consumenten. Mensen met meer geld van verstand moet je helpen. Van hun geld af.
Tuurlijk mag je het melden. Maar de hele hetze waardoor MM zich genoodzaakt voelt om met zo'n reactie te komen, was niet nodig geweest.
Want wat is de leugen volgens jou? Er is helemaal niks wat de Mediamarkt doet wat niet is toegestaan.
Prijzen verhogen in aanloop van een kortingsactie, dat is dus verboden.

BRON
Heb je het al bij de rechter aangekaart? En had je success? :)

Consumentenknuffelprogramma Radar heeft juridisch geen poot om op te staan.
Daarnaast: wat kan je er aan doen? Volgens het artikel helemaal niks. Je kan je koop laten ontbinden. Dan heb je dus nog niks!
Bewijs maar eens dat ze producten expres verhoogd hebben voor de actie. Meerdere malen per dag worden prijzen aangepast ten opzichte van de concurrenten. Vandaar ook dat HWI 18 maal per dag zijn prijzen check in hun eigen prijsvergelijker ( weet niet hoe vaak Tweakers dat doet )
Het is wel legaal als de prijs verhoging van kracht blijft na de korting.
Volgens dat artikel zijn prijsverhogingen TIJDENS een actie verboden. Niet als ze ervoor al hoger zijn.
Indien MediaMarkt daadwerkelijk de prijzen had verhoogd, dan was dat in strijd met een of andere wet waar ik de naam niet uit m'n hoofd ken. Maar gelukkig doen ze dat niet, ondanks dat vele mensen zeggen dat het wel zo is.
En heb je de prijzen dan ook bij de concurentie vergeleken? Of heb je enkel naar de prijzen van de MM gekeken. En op welke periode zijn die verhoogd? Was dat exact met de start van de actie om vlak na de actie terug te dalen? Of was dat in vergelijking met een andere promo actie van enkele maanden terug?
Het staat op Facebook, dus het moet wel waar zijn. God, wat een simpele figuren bestaan er toch op deze planeet.
Dan bestel je het toch ergens anders?

Of beter: richt een bedrijf op, doe alsof je OLED televisies voor €100 euro levert en stap bij de Mediamarkt binnen 'ja maar daar leveren ze het voor €100 dus ik wil hem bij jullie ook voor die prijs kopen!'
Ja, wat wil je daarmee zeggen? Op de site van de MediaMarkt staat toch duidelijk aangegeven om welke aanbieders het gaat. Alles staat overduidelijk beschreven op de website, alleen Henk & Ingrid lijken er nogal moeite mee te hebben om het te begrijpen.
/offtopic
27 x tot nu toe zijn al je commentaren -1 beoordeeld en 0 x hoger.
Wordt je daar niet moe van?
Doordat iedereen zo klaagt hebben we dit volgend jaar niet meer, gefeliciteerd!
Er komt natuurlijk gewoon een andere actie voor in de plaats: misschien wel een "21% korting" week. Je hebt een punt dat er weldegelijk goede aanbiedingen tussen zaten maar andere hebben ook gelijk dat er op sommige producten geen echte korting zit. Mediamarkt kan natuurlijk ook alleen dat met 17% korting aanbieden waarop ze meer dan 17% marge maken. Dat is waarschijnlijk bij heel veel producten niet zo (en bij de HDMI kabels en SD kaartjes een factor 3 of 4x zo groot).
Natuurlijk niet. Mediamarkt draaide vooral omzet deze dagen, weinig tot geen winst. De enige winst is de promotiewaarde die een aantal 'boze burgers' hebben gesloopt, waardoor deze actie overbodig is geworden.

Het is niet haalbaar om 17% korting te geven op een product met zo weinig marge. Tenzij je het doet voor de promotie van je merk en veel accessories af kan zetten.
Hier lopen een paar marges door elkaar: bruto marge op een individueel product en netto marge op de gehele omzet. De bruto marge op een product is veel hoger dan 17%. Soms wel richting de 40%. Maar van die marge moet je dus al het personeel, de winkel, etc van betalen.

De vaste lasten zijn ongeveer gelijk, ongeacht of er een actie is of niet. Maar als je door zo'n kortingsactie de omzet kan vergroten kan je onder de streep nog steeds positieve cijfers hebben. Afhankelijk van de verschillen kan de netto marge vergelijkbaar zijn. Maar je hebt wel meer producten afgezet, waardoor je wellicht een betere inkoopprijs kan bedingen en meer van dat soort dingen.
De bruto marge op kabeltjes, screenprotectors, batterijen, hoesjes, de blikjes Redbull bij de uitgang.. die is >40% en daar verdient men aan.

De bruto marge op de elektronica zelf, die overigens ook na 1 dag vaak al uitverkocht is, ligt in veel gevallen onder de 5% tijdens de BTW-dagen. Samen met het personeel en de winkel zou dat dus verlies opleveren. Echter verkoopt MM altijd wel accessoires en heeft het bovendien deals met fabrikanten die extra promoten in de winkels zelf, waar het ook weer aan verdient.
Maar je hebt wel meer producten afgezet, waardoor je wellicht een betere inkoopprijs kan bedingen en meer van dat soort dingen.
Maar verhoogt de actie nou de jaaromzet of verschuift het vooral een deel van de jaaromzet naar januari. De actie is redelijk voorspelbaar (zie de topics hier op GoT) er zullen dus mensen hun geplande aankoop timen.
Black Friday heeft geld gekost omdat men wel korting gaf maar geen hogere omzet kreeg. Puur aan het volume in de winkel kun je er vergif op innemen dat bij de BTW dagen het volume flink hoger zal liggen. Uit het feit dat dit jaar coolblue ook met de meeste producten volgt blijkt eigenlijk wel dat het een verschuiving van omzet oplevert tov de concurrentie. Het is vermoedelijk niet zo erg dat verkoop getimed wordt, het is vooral mooi als de klant nu bij mediamarkt besteld.
Nee, 21% BTW ergens afhalen is geen 21% korting maar 17,36%. Dat is pure logica.
Is het ook logisch de prijzen eerst te verhogen, voordat je de 17,36% er van af haalt? Of is dat een verkapte vorm van oplichting?
MediaMarkt constateert dat veel klanten niet het gevoel hadden dat ze de beste prijzen kregen bij de BTW Weg Ermee-dagen. "MediaMarkt vindt het onacceptabel dat er zoveel klanten zijn die onze campagne en prijsbeleid als negatief ervaren"
Ik weet dat me sterk negatief uitlaten niet wordt gewaardeerd, maar ik weet oprecht niet niet hoe ik dit moet uitdrukken zonder hier een sterke afkeur uit te laten blijken. Jarenlang klanten misleiden met zogenaamde kortingen, die in de praktijk veel lager blijken dan wat Mediamarkt de klanten doet denken, en dan nu willen ze dat beleid niet meer voeren?
Mediamarkt, ik geloof het niet dat je na jaren je klanten wil misleiden, ik heb het idee dat het marketingtechnisch niet meer werkt, kortom, het brengt niet meer genoeg op.
En dit dan te verpakken alsof Mediamarkt het niet meer wil. Zo voelt het wat mij betreft dus. Misschien zit ik er compleet naast, maar dit is wel hoe het overkomt.
Waarom staat Mediamarkt niet vrij om prijzen elke dag te verhogen en te verlagen? Waarom is dat oplichting?

Het is pad oplichting als het bij alles zo is. Dat is niet het geval.
Het is eerder misleiding dan oplichting.
Als je dit als misleidend ziet, doet iedere winkel in Nederland aan misleiding. Iedere winkel presenteert hun prijzen als 'aanbieding' en schreeuwt met 'sale' op de gevels.

Het verschil is dat er bij Mediamarkt tijdens de btw dagen wél een handjevol echte kortingen was.
Het is ook geen misleiding. Het is misleiding als ze op het schap iets anders suggereren dan wat je bij de kassa moet betalen. Maar als er op het schap gewoon 249 euro staat, ook al was het vorige week 229 euro, dan is dat geen misleiding.
Dus schermen met 21% btw, weg ermee, terwijl je effectief misschien 5% goedkoper uitbent (ten opzichte van de prijs een week eerder) is niet misleidend?
Ik zeg niet dat het oplichting is, dat is het namelijk niet, maar het is een verkapte vorm van oplichting.
Door 21% BTW, weg ermee, impliceer je 21% korting te geven. Dat kan zelfs niet, omdat de BTW geen 21% van het totaalbedrag is, maar ~17%. Daarbij worden de prijzen vlak voor de actie verhoogd, waardoor het feitelijk amper een actie te noemen is. Dat is trucage. Helaas keurt onze overheid dat goed.
De Mediamarkt kan er niet zoveel aan doen dat een gedeelte van de Nederlandse burgers niet begrijpt wat de BTW precies betekent. Dat jij bij het lezen van '21%' en 'korting' in 1 zin direct bedenkt dat je 21% korting krijgt zegt meer over jou dan over de MM (en de overheid).
Daarbij worden de prijzen vlak voor de actie verhoogd, waardoor het feitelijk amper een actie te noemen is.
Van enkele producten inderdaad. Als dit bij alles zo was, dan had je een punt gehad. Gelukkig is het gros daadwerkelijk afgeprijsd.

Als jouw claim waar was, kan je er mee naar de rechter stappen, want dat is inderdaad niet toegestaan. De rechter zal je echter ongelijk geven omdat de Mediamarkt exact doet wat het zegt te doen en dat op geen enkele wijze verboden is. Dat ligt niet aan onze overheid, ook in zo'n beetje ieder land in de EU is het gewoon toegestaan om dagprijzen te hanteren en daarop korting te rekenen.
De Mediamarkt kan er niet zoveel aan doen dat een gedeelte van de Nederlandse burgers niet begrijpt wat de BTW precies betekent. Dat jij bij het lezen van '21%' en 'korting' in 1 zin direct bedenkt dat je 21% korting krijgt zegt meer over jou dan over de MM (en de overheid).
Het spijt me dat ik niet intelligent genoeg ben dat als ik "21% BTW, weg ermee", per direct begrijp dat het niet 21% korting is, maar ongeveer 17,36% korting betreft. ;)
Gelukkig snap ik nog wel dat als je reclameert met een bepaalde korting (of die indruk wekt), terwijl die korting niet echt gegeven wordt, ik dit zie als misleiding en voor mij in principe geen waarde heeft. De indruk van de korting die gewekt is, wordt, hoe je het ook wil uitleggen, niet waargemaakt als men het gezond verstand gebruikt. Ik kan het met een rekensom aantonen dat het allemaal klopt, maar ik ga liever voor het gezonde verstand. :Y)

Wat ik jammer vind, is dat we als maatschappij niet het vermogen bezitten dit soort praktijken toe te laten. Er zijn mensen bezig om dit te bedenken, dat betekent dat er geld wordt uitgegeven aan het zoeken van manieren om de grenzen op te zoeken van wat toelaatbaar is om de consument zo effectief mogelijk te misleiden. Waarom willen we dat mensen dit mogen doen? Het biedt geen toegevoegde waarde vergeleken met een eerlijke kortingsactie.

Dan wordt er misschien geklaagd over dat we allerlei vreemde kunstprojecten sponsoren, maar dat vind ik toch minder erg dat iemand achter een bureau de grenzen van de wet opzoekt om winst te maximaliseren, zonder daadwerkelijk iets toe te voegen aan het product of dienst ...

Ik verbaas me ook dat Tweakers dit goedpraten. Ik had een wat meer kritische blik verwacht, in plaats van achter de keuze van de commercie te staan. Maar goed, tijden veranderen, maar gezond verstand blijft :).
er zijn zelfs fotos dat prijzen 1 minuut voor de actie op 599 euro stond en 1 minuut later toen de actie starte 699 euro werd.
"Vorig jaar heb ik een Ultrawide gehaald met >100 euro korting, die is het hele jaar niet goedkoper geweest dan toen"
Oftewel oude voorraad waar ze vanaf wilde.
Maar meerdere producten waar ze niet vanaf willen met korting worden gewoon in prijs verhoogd of opeens "uitverkocht" de minuut dat de korting starte
Die foto's heb ik niet gezien. Kan ook niet, de shops en webshop gaan een uur dicht.

De LG 34uc88-b is zeker geen oude voorraad. Was dit jaar opnieuw verkrijgbaar voor vrijwel dezelfde prijs :)
Anoniem: 181786
@Richh1 februari 2018 17:46
Geweldig, omdat een handje vol bankzitters te lui/dom is om prijzen te vergelijken, verdwijnt een van de sterkste kortingsacties op elektronica uit ons land.
Ik weet dat er veel MM medewerkers op Tweakers zitten en dat het bedrijf om onbegrijpelijke redenen hier aanzien geniet maar blijf even bij de werkelijkheid. Het is al jaren, oa in TROS Radar, bewezen dat het een hoop gebakken lucht is. Leuk voor dat handjevol producten waar echt korting op zit omdat z het anders niet kwijt krijgen maar daartegenover staan honderden producten waar de korting van te verwaarlozen is.
Ik werk niet bij Mediamarkt :) gelukkig niet.
[...]

Ik weet dat er veel MM medewerkers op Tweakers zitten
Aha, dat verklaart opeens heel veel....
U ziet het verkeerd denk ik. Volgend jaar zijn de prijzen nog lager. Immers, het is prima als er even via diverse websites gekeken wordt of t ook echt scheelt. Straks moeten ze het ook waarmaken.
Omdat jij en ik weten wat wel een aanbieding is moet een gedrocht als BTW weg ermee maar blijven zodat anderen onze korting voor hun rekening nemen ? met name ouderen weten weinig van prijzen en hebben nog wel vertrouwen.

Kan best zijn met Dynamische prijzen dat het één bij MM wel goedkoper is dan bij de rest maar niet elk product en al helemaal niet 21% of 17% maar eerder een 10% of minder.

Hoe moeilijk kan het zijn om eerlijke prijzen te hebben en eerlijk advies te geven.. maar nee de reclame is "Onze prijzen zijn te gek" en "21% korting btw weg ermee" en "laagste prijs garantie" dat werkt voor MM en niet de Consument.

Ongeacht de Winkel en Actie het moet standaard worden in elke winkel dat Adviesprijs en Concurrentprijs duidelijk vermeld wordt dan is het ook duidelijk wat de korting is.
“Concurrentprijs” kan je natuurlijk geen zak mee. Als zij nul service leveren en een andere shop wel zul je zien dat die andere shop toch vaak duurder is. Alleen op prijs vergelijken is nogal kort door de bocht. Er is een reden waarom de PW ook rekening houd met levertijden en klantreviews. Deze factoren zijn minstens zo belangrijk. Die 5-30 euro meer of minder kan mij aan mijn achterwerk oxideren als ik daarvoor in de plaats goede garantievoorwaarden (jaar extra) en tijdens reparatie een vervangend exemplaar (bijvoorbeeld) aangeboden krijg.
Komt wel weer een andere actie.
Electronica kent enorm kleine marges. Hier is weinig ruimte in, laat staan 17% (of 21%, maar dat verhaal is wel duidelijk).

Desalniettemin heeft Mediamarkt een aantal redenen om toch een BTW actie te houden.
- Na de decembermaand is januari altijd een maand met erg weinig omzet.
- Het heeft behoefte aan een sterke actie om klanten naar de winkel te trekken.

De hele BTW-actie is niets meer dan een promotie/reclamecampagne, zodat er mensen naar de winkels komen. De omzetcijfers zijn prima, de winstcijfers worden enkel nog omhoog gekrikt door de verkoop van accessoires (screenprotectors, kabels, etc). Van de producten waar MM verlies op maakt is altijd maar een zeer beperkt aantal aanwezig.
Echter: als de BTW-actie ervoor zorgt dat MM slechte publiciteit ontvangt, dan voegt een actie als deze niks toe.

Tuurlijk komt er een andere actie :) Maar reken er dan maar op dat ze de kranten op een andere manier willen bereiken, bijvoorbeeld zoals bij de gekkenhuis actie waarbij je auto's en vakanties kan kopen. En geen 17% korting op producten zonder marge.
Nee, 21% BTW ergens afhalen is geen 21% korting maar 17,36%. Dat is pure logica.
Ik probeer je zin je begrijpen, maar snap hem nog niet helemaal. Is het mogelijk een rekenvoorbeeld te geven?
Als een product normaal gesproken 121 euro kost, en je haalt de btw eraf, haal je er 21 euro vanaf. 21 euro is 17,36% van 121 euro.
Ik vind jouw uitleg de beste :-)
Je verkoopt als winkel iets aan 1 euro. Met BTW is dit dan: €1+€1*0.21 = €1*1.21 = 1.21 euro.
Stel nu dat je dus iets hebt gekocht van 1 euro. Dan doe je dus omgekeerd: 1/1.21=0.82644628099
€1 - €0.826 = 0.174 euro korting. Oftewel: op 1 euro krijg je 0.174 euro korting: 17,4% :)

Controle: als je dus 0.826 * 1.21 doet (+21%) dan krijg je 1 euro :)

[Reactie gewijzigd door gangsta_playa op 1 februari 2018 17:54]

Om een simpel voorbeeld te geven.

Monitor kost exclusief btw €100
Incl. Btw is dat dus 100 + 21% = €121
De prijs incl. btw is dus in principe 121%
Als je die €121 als 100% zou zien zou je met 21% korting uitkomen op:
€121 X 0,79 = €95,59
Terwijl de prijs zonder btw alsnog weer uitkomt op €100

Hiermee word dus aangetoond dat excl. Btw niet hetzelfde is als 21% korting wat veel mensen dus onterecht denken

[Reactie gewijzigd door Brandonvds op 1 februari 2018 17:53]

100 euro netto, hef daar 21% BTW op en je hebt 121 euro incl. BTW. Wil je van 121 terug naar 100 gaan dan trek je er geen 21% van af, maar 17,36% want 121*0,1736 geeft je de 21 euro die je als korting krijgt.
een product kost bv 121 euro en daarvan is dus 21 euro btw.
het product is dus 100 maar de overheid plakt er nog even 21 bovenop wat 121 maakt.

121/100=1.21 21/1.21=17.3 %
of
21/121=0.173 =17,3 % van 121

de 21 euro btw die de overheid erop gooit is dus ongeveer 17,3% van wat je in de winkel betaald vandaar dat je 17,35 korting krijgt

beetje dubbel allemaal maar je moet wat nietwaar
Over product X (van €1000 euro exclusief btw) hef ik 21% BTW. Dat is 210 euro. Totaal voor de consument: €1210.

Haal ik de btw er weer vanaf, wat dus de Mediamarkt doet met deze actie, dan moet de consument €1000 betalen. Echter, 210 euro is 17,36% van 1210 euro.
Als je de rekentoetsresultaten op de middelbare scholen ziet vrees ik dat ie serieus is. Overigens is dat niet iets nieuws. Bij mij op het werk zitten allemaal mensen met een exacte achtergrond op HBO en WO niveau, maar als je ziet hoeveel daarvan niet kan uitrekenen hoeveel salarisverhoging ze krijgen als je een percentage geeft, of die nog steeds niet snappen hoe een pensioen werkt, dan schrik je wel.
Tuurlijk mag jij vinden dat het een prima winkel is...ik echter ervaar het als KLOTE zaak met totaal geen ervaring met zero verstand van producten!!!

Door dit soort zaken gaan anderen failliet.
Groot inkopen en nog mensen oplichten met prijzen |:(
Ik vind het zeker geen prima winkel. De aftersales zijn belabberd.

De BTW actie vind ik echter wel heel erg sterk en zorgt dat je sommige producten voor prima prijzen kan krijgen. Niet met de service van Coolblue misschien, maar niet iedereen vind dat belangrijk.
Overigens wel grappig aangezien Coolblue tijdens die btw actie EXACT dezelfde prijzen hanteerde als MM alleen dan zonder er ruchtbaarheid aan te geven.

Voor de prijzen van MM kan je dus wel degelijk de service van CB krijgen ;)
Zeker!

Totdat Mediamarkt stopt met de BTW-actie natuurlijk, dan hoeft CB ook niet meer mee te gaan :Y)
Ok begrijp ik.....maar ik ga voor de service en betaal ik liever iets meer ;)
Ik amuseer me altijd dat vrijwel elke keer dat ik daar binnenloop de verkoper les moet geven over het product wat hij verkoopt. :p
Ik amuseer me altijd dat vrijwel elke keer dat ik daar binnenloop de verkoper les moet geven over het product wat hij verkoopt. :p
Ik maak er soms gewoon een soort sport van om op zo'n manier vragen te stellen dat ze zelf hun onkunde en plain public aantonen in de nabijheid van ander winkelend publiek. Ondertussen toch al een aantal keer voor elkaar gekregen dat potentiële klanten -- voornamelijk van het soort "twijfelaar met weinig eigen kennis" -- voorzichtigheidshalve vertrokken om het elders te proberen, toen ze door kregen dat het doorgestoken kaart was.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 1 februari 2018 19:24]

Ik check vaker de gaminghoekjes, vooral omdat je daar even een headset of ander randapparatuurapparaat (klopt dit? :P) kunt proberen. Waar ze soms wel *weten* van wat ze verkopen weten ze er niet echt het fijne van. Zo had ik laatst moeten uitleggen wat het verschil is tussen een G29/G920 en een T150 stuurwiel. "Ik heb een G920" wordt dan gezegd maar waarom? Forza? Geen idee wat het doet ;p

Ik moet wel zeggen, het is niet één en al droevigheid aldaar. Ik had een kleine platte batterij nodig - iets waar ik echt níets vanaf weet - En had de oude, lege batterij meegenomen om te laten zien. Ik vroeg een verkoopster waar ik die batterij kon vinden, en voor ze uberhaupt de bijna onzichtbare text op een metalen knopje van minder dan een centimeter in doorsnee kon lezen, van 3 meter afstand, *direct* "oh, een CS2035! (of zoiets)" en ze gaf me de juiste batterijen als vervanging.

Chapeau dus aan die jonge dame van toen. Maar veel andere verkopers kunnen nog wel wat bijleren :)
Niet alleen door dit soort zaken, ze maken concurrenten ook direct kapot door na het openen van een nieuwe vestiging een tijd lang zwaar onder de prijs te gaan zitten - waarmee ze zelf verlies maken wat de oorlogskas van het moederbedrijf opvangt, wat ze weer ruimschoots terugverdienen zodra ze het rijk alleen hebben... ook wel bekend als de Starbucks-methode. Zo kan ieder monsterbedrijf kleinere concurrenten kapot maken. Hier in de stad is naast Mediamarkt geen enkele elektronicazaak in het centrum overgebleven.
Ik heb zondag 199 euro betaald voor m'n Apple TV 4K 32GB, onder het mom, hij is 21% goedkoper. En nu staat ie gewoon voor 199 euro op de pricewatch. Hoe is dat een kortingsactie?
Apple producten doen überhaupt niet mee.
Alle Apple producten waren uitgesloten van de kortingsactie.
8)7 |:(

Ik weet niet wat ik meer fail vind... dat je niet eens weet dat apple uitgesloten was of omdat 199 gewoon een vaste prijs van dat ding is.
Dan heb je überhaupt niet goed opgelet, want in de voorwaarde stond dat Apple producten niet mee deden ;)
.... in het verleden bleek al dat camera’s (bijv Nikon of Canon), in Duitsland nog eens de helft goedkoper waren met als verschil dat je daar een Duitstalige handleiding bij kreeg.

Zal met laptops ook wel zo zijn. MM is écht niet goedkoop als je een beetje goed zoekt.
.... in het verleden bleek al dat camera’s (bijv Nikon of Canon), in Duitsland nog eens de helft goedkoper waren met als verschil dat je daar een Duitstalige handleiding bij kreeg.

Zal met laptops ook wel zo zijn. MM is écht niet goedkoop als je een beetje goed zoekt.
Maar als ik een laptop in Duitsland haal krijg ik er zo'n wazig Duits toetsenbord bij :?
Ik nodig je uit :) Richh in 'nieuws: MediaMarkt beraadt zich op kortingsacties na commotie BTW W...

Het klopt dat de camerafabrikanten in de Benelux een dermate kleine markt bedienen dat de prijzen hier hoog liggen. Mediamarkt kan er weinig aan doen, omdat ze bij Canon Benelux in moeten kopen en niet bij Canon Duitsland. Daarnaast doet Mediamarkt dus ook niet aan prijsvergelijkingen met het buitenland.
Het mag van mij nog wel goedkoper.
Van mij ook, maar de fabrikant zal daar wel anders over denken.
Inderdaad. Ik heb dit jaar een LG Oled tv voor een prima prijs kunnen kopen. Ja het was geen 21 procent goedkoper, maar wel toch een stuk minder dan hij de afgelopen maanden voor te koop stond. Mensen moeten niet zo zeiken de btw weg ermee actie is en blijft top en met een beetje verstand kan je er prima deals mee scoren!
Door dat oud hollands gezeik kan je weer fluiten naar een van de beste electronica acties. Hopelijk hebben die zeikerds nu wel wat ze willen.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 1 februari 2018 18:27]

Echt denk je nu echt dat ze volgend jaar geen andere korting verzinnen? Volgend jaar heet het gewoon gekke 17% dagen en vinden ze Yellow Wednesday uit om hun stocks te verkopen.

Ik snap echt niet dat je je zo boos kan maken want ik ben bijna zeker dat je hem nog goedkoper kon vinden dan bij Mediamarkt. Mediamarkt is nu echt wel de laatste waar ik ga kijken om de laagste prijs te vinden.
Nope, dat gaat niet gebeuren. De BTW-dagen bestaan enkel omdat het veel promotie oplevert. Richh in 'nieuws: MediaMarkt beraadt zich op kortingsacties na commotie BTW W...
Vergelijkbaar met waarom iBood de beruchte iBood boxen verkoopt tijdens een hunt. Op zo'n box verdient iBood ook niks.

Mijn LG 34UC88-B pricewatch: LG 34UC88-B Zwart heeft mij €625 gekost 1 jaar geleden. Tot en met de afgelopen BTW-dagen is die monitor nog nooit zo goedkoop geweest in de tussentijd; de prijs is uberhaupt niet in de buurt gekomen.
Deze HP Envy laptop pricewatch: HP Envy 13-ad112nd kostte overal €999, dropte naar €899 1 week voor de BTW dagen en uiteindelijk heb ik voor €743 een 13" ultrabook met i5-8250/256gb/8gb meegenomen.
En tot slot kon je voor €400 een Galaxy S8 krijgen icm een maandelijks opzegbaar Tele2 abo (wat je vervolgens gelijk opzegt) en de cashback. https://nl.pepper.com/aan...ele2-mm-btw-korting-60234

Ik hoor graag van je waar ik bovenstaande producten goedkoper kan krijgen. Dat gaat je zelfs in de komende 12 maanden niet eens lukken.

Maargoed ondertussen is iedereen boos omdat de staafmixer niet 21% maar slechts 10% korting had 8)7

[Reactie gewijzigd door Richh op 1 februari 2018 19:00]

Het zou helemaal geen verrassing voor de MediaMarkt behoren te zijn. De geuite beschuldigingen worden al jaren geroepen. Ze zijn nu betrapt met de broek op de knieën.
Men wil traffic naar de winkel genereren en de consument - als deze er toch is - verleiden tot impulsaankopen.
De consument is prijsbewuster en anticipeert op een aanstaande btw actie van de MediaMarkt en gaat alvast bepaalde producten volgen om een reël beeld van het prijsniveau te krijgen. Ze hebben voor de actieperiode de Mediamarkt al bezocht of de website geraadpleegd. De voorbereide consument gaat dus doelgericht winkelen (dat is de beste manier).

Daarmee is het tijdperk dat je gewoon een bordje "aanbieding" bij een product kon zetten en dat dat product dan ineens veel beter verkocht is min of meer voorbij, maar niet helemaal. Bij impulsaankopen (of artikelen die je niet volgt) zal dit nog steeds een reël gevaar blijven.

Daarnaast zijn dank zij internetprijsvergelijkers de prijzen veel transparanter geworden. Dit zou moeten betekenen dat winkelprijzen tijdens actieperioden onder de internetprijzen zouden moeten liggen (maar niet per se 17% lager). Anders is het een sigaar uit eigen doos.

Daarnaast wordt op diverse internetfora al jaren gewezen op de 'valkuilen' van de MediaMarkt btw-actie. Bijvoorbeeld, maar niet beperkt tot:
 • een product(variant) niet leverbaar tijdens de actie periode (maar wel de dag ervoor en erna)
 • de prijs verhoogt en daar de korting over berekenen
De MediaMarkt had dit echt wel kunnen zien aankomen en hierop kunnen anticiperen.
Het is duidelijk een zwaktebod als MediaMarkt stopt met de btw-acties.

Voor de volledigheid: ik heb geen problemen met het feit dat 21% btw betekent dat de daadwerkelijke korting slechts 17,40% bedraagt, dat is inherent aan hoe btw berekend wordt.
En ook niet dat bepaalde productgroepen buiten de btw-actie vallen. Deze hebben sowieso vaak een hoge marge (o.a. batterijen, telefoonhoesjes).

[Reactie gewijzigd door ariekanari op 1 februari 2018 18:24]

En ook niet dat bepaalde productgroepen buiten de btw-actie vallen. Deze hebben sowieso vaak een hoge marge (o.a. batterijen, telefoonhoesjes).
Hoge brutomarge. Maar de kosten om die goedkopere producten te verkopen (schapruimte, kassa etc) zijn ongeveer hetzelfde. Of je nu een TV afrekent bij de kassa van 1000 euro of een paar penlight van 5 euro, die caissiere is even duur. En het IT systeem erachter ook.
Het zou helemaal geen verrassing voor de MediaMarkt behoren te zijn. De geuite beschuldigingen worden al jaren geroepen. Ze zijn nu betrapt met de broek op de knieën.
Ze zijn helemaal niet betrapt, want er valt niks te betrappen. Ze zijn zeer helder over hun prijsbeleid het hele jaar door. Dat betekent dus dat Dixons destijds de actieprijs van een laptop niet meer verhoogde voor de prijsfreeze en daar de korting van MM nog af ging. Dat werd een heel scherpe aanbieding daardoor. Als Wehkamp (kennelijk geen concurrent), Bol, Coolblue of BCC expres de prijs omhoog gooit, gaat MM ook mee en dan is het ineens geen "goede aanbieding" meer.

Zucht...

Tweakers en modereren... Wat is er oftopic, of ongewenst aan deze reactie?

[Reactie gewijzigd door Jorgen op 2 februari 2018 07:23]

Waarom blijft MediaMarkt steeds volhouden dat het te maken heeft met dynamische prijzen? Dat slaat namelijk nergens op, want toevallig de week voor de actie schiet de prijs ineens omhoog.
Omdat het dynamische prijzen zijn. Tenzij jij overweldigend bewijs ervoor hebt dat dat niet de reden is.
Het vreemde met die dynamische prijzen zijn, dat ze precies een week van tevoren ineens omhoog schieten. Zijn de concurrenten dan ook ineens duurder geworden ofzo, dat de prijzen van MediaMarkt ineens ook omhoog moeten? Volgens mij steekt daar namelijk meer achter.

Overigens heb ik niets tegen MediaMarkt zelf, en kom ik er altijd met plezier, maar in dit geval zie je dat het gewoon allemaal bewust duurder word gemaakt.

Ik geef nog een voorbeeld. Ik zag een foto voorbij komen van een koffiezet apparaat geloof ik. Ik kan me de prijzen niet helemaal meer herinneren, maar het was een forse stijging. Van 200 naar 280 bijvoorbeeld. En het is wel heel vreemd dat dat allemaal toevallig net voor de BTW actie was.

Er waren zeker goede deals te vinden, maar je moest er wel echt voor zoeken. Ik weet zeker dat er nu mensen zijn die hun product voor de zelfde prijs hadden kunnen kopen, die ze tijdens de BTW actie ook betaalt hebben.
Want jij controleert het hele jaar? Ik moet zeggen dat ik een prijsstijging van 80* euro toch fors vind. En het maakt het al helemaal verdacht als het net voor de BTW-actie is. En dan is dat niet het enige product, maar komt het bij veel meer producten voor.
We hebben het over een apparaat met een fictieve prijs van 200 euro. Ik weet namelijk de prijs niet meer exact. Zou ook van rond de 300 kunnen zijn.

Dan is 80 euro gewoon een forse prijsstijging. In het geval van 200 euro, zou hij bijna 50% duurder zijn geworden. Dat zouden ze eens bij je boodschappen moeten proberen :)
Zoeken? Wasmachines, drogers, laptops, televisies, Philips Hue, Espresso-apparaten, TomToms, etc, etc. Allemaal goedkoper dan de weken ervoor.
"MediaMarkt vindt het onacceptabel dat er zoveel klanten zijn die onze campagne en prijsbeleid als negatief ervaren"
Verder zal de MediaMarkt er niets mee doen, dit is net als wanneer de feestdagen in aantocht zijn en webwinkels hun producten even gauw wat duurder maken en vervolgens zeggen het spijtig te vinden dat klanten zo negatief reageren op de toch best scherpe aanbiedingen (prijzen) :-/

Volgende keer doet MediaMarkt als het aan hen ligt, precies het zelfde want zeg nu zelf. Negatieve reclame is ook reclame !
Net als toen reageert MediaMarkt nu dat prijzen in het verleden laag, of hoog kunnen liggen vanwege het toepassen van dynamische prijzen, waarbij de keten automatisch reageert op prijsschommelingen van concurrenten. MediaMarkt belooft op korte termijn meer informatie bekend te maken over aanpassingen aan zijn prijsbeleid in combinatie met acties.
Bullshit en dat weten ze zelf ook. Het opvallende is namelijk dat als je producten in de winkel koopt en de kassamedewerk(st)er vertelt dat het in de webwinkel goedkoper is, ze vrijwel direct de prijs voor je aanpassen. Of te wel, het verlengstuk "de fysieke winkel" is er om klanten bewust te misleiden. Bij de webwinkel fluctueren de prijzen per product nauwelijks).

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 1 februari 2018 18:04]

Wat is jouw bewijs dat het "bullshit" is?
Omdat de (filiaal)manager mij dit al eens verteld heeft. Zo zijn er wel wat meer dingen waar vraagtekens bij gezet mogen worden.

Het is in feite de bedoeling om zoveel mogelijk marge binnen te halen. Daarom zie je ook vrij vaak dat prijzen in de webwinkel en fysieke winkel zo vaak van elkaar verschillen. Dit heeft men jaren geleden al eens aangekaart alleen heeft het hoofdkantoor heeft er lak aan.

Het liefst heeft men in de fysieke winkels dan dus ook mensen die niet helemaal op de hoogte zijn van de prijzen op de site om op die manier de verkoopprijs in de winkel te kunnen laten betalen. Moet jij maar eens opletten hoe snel de prijzen veranderd zijn als ze omhoog gaan - dat gaat namelijk wel diezelfde dag nog ;)

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 1 februari 2018 20:10]

Ja, nee, dat is een betrouwbare bron die ik kan controleren...

Ik snap wel hoe bedrijven werken met marges, hoor.
Een consument kan het alleen al controleren door gewoon regelmatig de prijzen eens te vergelijken tussen webwinkel en fysieke winkel en dan gewoon eens kijken of het een dag later als nog veranderd is. Iets wat vaak niet het geval is bij de meeste filialen.

Dit is trouwens ook niet iets wat verkeerd gaan in de communicatie, prijswijzigingen worden dagelijks gewoon doorgegeven alleen is het een hele slimme truc om de nietsvermoedende consument eigenlijk gewoon meer te laten betalen. Het is zelfs een veel voor komend iets wat je ook geregeld in reacties op Tweakers. Pas als je de medewerker erop wijst wordt de prijs aangepast :-/

In principe is daar geen verdere bron voor nodig, een paar willekeurige bezoeken spreekt boekdelen.
Aaah, dus dan zou ik naar de winkel moeten. Als wij hier een MM hadden, zou ik het doen, maar helaas.
De gemiddelde consument heeft tegenwoordig de webwinkel gewoon in zijn broekzak zitten. Als je daar bij een grote aankoop niet even gebruik van maakt om ter plekke te vergelijken en een afweging te maken, verdien je het misschien ook wel een beetje om teveel te betalen.
Ik vind het altijd lachwekkend dat mensen met duizenden naar de MM rennen voor een lullige korting die niet eens een korting is :P
Het verschilt nogal. Je moet niet blind dingen kopen bij die actie omdat het 'goedkoper' is, maar als je goed oplet en wat onderzoek doet zitten er wel een aantal specifieke items bij waar het echt wel op scheelt. Sommige laptops kunnen bijvoorbeeld echt wel een goede €100-150 goedkoper zijn.
Juist, heel veel laptops waren echt flink goedkoper dan gebruikelijk. De Asus UX430 (bijvoorbeeld) kostte tijdens de BTW actie € 743,- terwijl te reguliere prijs € 899,- of zelfs € 949,- is. Dat lijkt mij toch een mooie korting. Laat het helaas maar aan de massa over om niet te snappen dat Excl. BTW géén 21% korting betekent. Ik kocht een tablet tijdens de actie en een man probeerde mij te waarschuwen dat ik in de maling genomen werd omdat de korting minder dan 21% bedroeg, dus legde ik maar even uit dat Excl. BTW 100% is en Incl. BTW 121% en dat dat verschil 17,36% verschil bedraagt.

Dankzij webwinkels én ook de Mediamarkt zelf, zijn marges op electronica lager dan ooit. En toch verwacht het volk enorme kortingen op dit soort dagen. Misschien moeten die verwachtingen eens bijgeschaafd worden.
Ik geef je niet ongelijk, maar mij interesseert het wat ik uiteindelijk moet betalen. Ik heb een aantal jaar geleden al een keer gezien dat de prijzen domweg omhoog gaan. Ik wilde een scheerapparaat kopen bij de MM en toen ik de auto uitstapte kreeg ik net de reclame te horen van 'BTW weg ermee'. Ik ben naar binnen gegaan en heb de prijs van het scheerapparaat opgezocht en besloten om maar een dag te wachten.

De dag erna, op de zaterdag, werden mensen groepsgewijs binnengelaten om de drukte te reguleren. Aangekomen bij het apparaat zag ik dat de prijs onder de streep €5 duurder was. En ja, flexibele prijzen, maar ik kan je vertellen dat ik mij behoorlijk genept voelde. Als ik de reacties zo lees ben ik zo langzamerhand niet de enige.
Hoop moeite voor 5 euro.. waar een mens zich al niet druk om kan maken..

Hoe oud is dit spelletje nu al wel niet? Dit is niet iets dat de MM heeft uitgevonden ofzo.. Het mag toch onderhand wel bekend zijn dat er geen stuiver valt te verdienen in hardware land. En men denkt nu serieus dat de MM onder de marktwaarde gaat verkopen? Gewoon omdat jullie allemaal zo lief zijn? Ze hebben 1 doel, zoveel mogelijk binnen harken, dat weten we toch allemaal wel of niet? En dan maar weer zaniken over 5 euro, allemachtig.. Ik heb nieuws voor je, straks is er weer een ander die dit gaat doen.. en dit gaat nog honderden jaren zo door.. gaan we bij al die toko's dan weer rellen? Of gaan we gewoon zelf nadenken?
Anoniem: 100047
@Fewture2 februari 2018 10:24
Volgens mij ben je een stuk intelligenter dan je in het antwoord laat zien en daar ga ik ook maar even vanuit. Het gaat mij niet om de vijf Euro, als je het procentueel bekijkt is het redelijk wat geld erbovenop en als je het vergelijkt op bijvoorbeeld een televisie dan heb je het gauw over een 80 tot 100 Euro extra. En dat terwijl je er vanuit gaat dat het goedkoper is en niet dat het duurder wordt. Dat is ook de reden waarom zoveel mensen pissed zijn op de MM.
Hier kan je kijken waar de prijs het laagst is.. scheelt je een hoop BTW stress van de MM:
https://tweakers.net/pricewatch/
Ik heb net vorige week een galaxy s8+ gehaald in de actie. Een week vóór de btw actie ging de prijs 20 euro omlaag, en tijdens de actie bleef ie netjes op dat niveau, waarna de korting van dat lagere bedrag af ging.

Dus 1: prijs ging omlaag ipv omhoog.
2: Ik heb net even in de pricewatch gekeken en ik heb nog steeds enkele tientjes minder betaald dan bij de goedkoopste webshop.

Mijn conclusie is dat je geen impulsaankopen moet doen. Gewoon even 1 of 2 weken vantevoren prijsontwikkelingen in de gaten houden, dan kun je een geïnformeerde beslissing maken.
Anoniem: 100047
@grasnek2 februari 2018 12:42
Dat is inderdaad netjes, niets om over te klagen. In mijn geval zou mijn vrouw het niet zo leuk vinden om twee weken niet te scheren :)
Idd ik had ook al gezocht maar sommige dingen waren echt wel een stuk goedkoper. Ook in vergelijking met webshops.
Het grappige was dat Coolblue de prijzen van de MM overnam tijdens de actie en nu zijn ze beiden weer een stuk duurder.
Dus ja, vind persoonlijk ook niet dat je zomaar kan stellen dat de korting *nep* was want dat was in veel gevallen niet zo.
Ik heb gemerkt dat bijv. Coolblue ook zijn prijzen aanpast naar de MM-actie.
Zo heb ik tijdens de mm BTW-actie een Galaxy S7 gekocht bij Coolblue die op dat moment even duur was als bij mediamarkt.
Als ik nu kijk bij Coolblue, is de prijs weer 40 euro gestegen.

Dingetje om rekening mee te houden, mocht MM nog met de actie doorgaan. :)

[Reactie gewijzigd door T-Rut op 2 februari 2018 13:19]

Ach adviesprijs gaat gewoon omhoog en daar dan de korting :+ vanaf..... ;)
ja ne na de actie blijft de prijs hoog tot ze zich realiseren dat ze online nog steeds de prijs van de actie hebben of goedkoper omdat ze daar altijd al die prijs hadden.

De mm is gewoon een dure winkel punt uit.
er is zo goed als geen product dat echt goedkoper is tijdens de actie als je even je ogen de kost geeft en online gaat vergelijken.


Daarnaast is het nieuwe kassa systeem bij de MM zo achterlijk dat ik er niet eens meer naar toe ga als er wel wat goedkoper is maar wel online bestel en 5 dagen wacht op hun slome service.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 1 februari 2018 17:55]

"er is zo goed als geen product dat echt goedkoper is tijdens de actie als je even je ogen de kost geeft en online gaat vergelijken."

Helaas niet waar. Ik heb een laptop weten te kopen tijdens de actie waarbij ik flinke korting had.
De mm is gewoon een dure winkel punt uit.
er is zo goed als geen product dat echt goedkoper is tijdens de actie als je even je ogen de kost geeft en online gaat vergelijken.
Is dat zo, zijn genoeg producten die bijna net zo duur is als de goedkoopste:

HP Pavilion Power 15-cb001nd

Acer Chromebook 14 CB3-431-C5K7

Apple MacBook Pro 2017 13,3" 128GB ssd Spacegrijs

Apple MacBook Pro 2017 13,3" 256GB ssd Spacegrijs

Lenovo Legion Y720-15IKB

En dat zijn een paar voorbeelden, en nee ze zijn absoluut niet de duurste, er zijn bijna altijd winkels in de lijst waar Media Markt ook tussen staan die veel duurder zijn, maar de pluspunt van iets kopen bij de Media Markt is dat je zelf er zo heen kan gaan, omdat heel veel mensen wel een Media Markt in de buurt heeft tegenwoordig (in een straal van +/-30KM)

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 1 februari 2018 19:50]

Klopt inderdaad.

Het is zeker niet de goedkoopste mbt alle producten,
maar wel een fysieke winkel en heel veel producten hebben ze in de schappen. Garantie is ook nog eens relatief makkelijk, al doen ze soms wel moeilijk.
Heel veel producten hebben ze ook niet in voorraad. Iedere keer dat ik geweest ben hadden ze het produkt dat ik wou niet in voorraad.
Ik bestel niets meer online bij de MM. Duurt gewoon altijd 2-3 weken voor je het hebt en er loopt altijd iets mis met je postpakket. De service is zooooooo slecht!
Idd, is een truc die ze al lang toepassen en die de consument nu eindelijk doorheeft.
Ben benieuwd wat de uitwerking is als dergelijke trucage op de basisschool al doorgestoken wordt.
Nou sommige priducten waren wel degelijk goedkoper dan voor de actie of zelfs voor kerst. Daarbij bediel ik de hue lampen. Maar ik koop dan ook iets wat ik echt al langer wil kopen en dus de prijs zelf al langer in de gaten hou.
Of al die malloten die op tweede kerst of paasdag naar de meubelboulevard gaan. Ga de dag daarna, dan heeft het personeel ook meer tijd voor je en hoef je niet zolang te wachten voordat je geholpen wordt.
Je moet gewoon even zoeken. Die 17% krijg je nooit op de laagste prijs, maar heb er toch een TV gekocht die ruim 150 euro goedkoper was dan de goedkoopste in de pricewatch.
Dat is niet helemaal waar, een zwik producten zijn ook echt een stuk goedkoper op die dagen (dat is dan dus in samenwerking met de fabricant).
Gewoon een reactie op negatieve reclame natuurlijk. Ik zou het als MM zijnde ook doen. Mensen vergeten nog wel eens dat een bedrijf bestaat om winst te maken. Ben je het niet eens met die club? Koop er niet en ga elders. Je bent niet verplicht om naar de MM te gaan. Als ik sommige mensen hoor is de MM de enige electronica winkel die ze nog kennen...
De prijs waarover de korting wordt berekend over de marktconforme prijs. Bij Coolblue bol Wehkamp etc zijn de prijzen voor die producten net zo goed omhoog gegaan.

En ze zeggen nergens dat je 21% korting krijgt. De zeggen BTW weg ermee. De BTW wordt berekend over 100% van de product prijs. Daar betaal je 21% BTW over. Je betaalt feitelijk dus 121%. Als het product ex BTW 100€ kost, kost het inclusief BTW 121€. Als Mediamarkt dus jou product van 121€ inclusief hun kortingsactie over laat gaan. Gaat de BTW hier dus weer van af 121/1.21 is 100€ de ex BTW prijs. Niks raars of verborgen. Gewoon basisschool rekenvaardigheid.

Kortom Mediamarkt voldoet prima aan de actie zoals ze die aanbieden en ook op marktconforme prijzen. Zoals hier ook al gezegd wordt. Ben je het niet eens met deze actie of firma koop dan ergens anders. Niemand verplicht je daar te kopen.
En ze zeggen nergens dat je 21% korting krijgt.
Nee, ze laten het zo doen lijken, dat vind ik nog misschien erger. Zoals al eerder gezegd is, dat basisschoolsommetje betekent dat de BTW weg neerkomt op een korting van zo'n ~17%, in de praktijk is de korting flink lager, omdat de prijzen vlak ervoor verhoogd worden. "Marktconform" is voor mij geen reden, maar een zwak excuus ;)

[Reactie gewijzigd door Nas T op 2 februari 2018 18:16]

Dat de prijzen omhoog gaan is niet enkel de fout/schuld van de MediaMarkt, alle winkels gooien na December de prijzen weer omhoog omdat de feestdagen voorbij zijn. Omdat begin Februari een beetje een dood moment is heeft men die BTW actie in het leven geroepen.

Wees gewoon blij met de korting die je krijgt op dat moment, vind je het niet genoeg dan koop je het toch niet? Jij als consument hebt de keuze om iets te kopen of niet. Als niemand meer iets koopt tijdens die BTW dagen zullen ze vanzelf andere acties gaan bedenken, maar gezien de drukte die je bij elke MediaMarkt ziet bij de BTW dagen denk ik dat dit nog wel even zo blijft.

Maar goed de meningen zijn weer duidelijk verdeeld :+

Neemt niet weg overigens dat ik zelf de Media Markt ook geen prettige winkel vind hoor.
Wees gewoon blij met de korting die je krijgt op dat moment ...
Hoezo korting? De prijzen worden vlak voor de actie omhoog gegooid. Ik heb liever geen korting, maar eerlijke handel.
Dit jaar laptop gekocht, prijs was niet verhoogd, vorig jaar beeldscherm en e-reader, prijs was niet verhoogd, jaar daarvoor een tv, prijs was niet verhoogd. Ja er zijn een aantal prijzen verhoogd, maar ook duizenden niet. Ik heb voor al mijn aanlopen de laagste prijs betaald die ze ooit zijn geweest en dat geldt voor bijna alle producten, zelfs als ze van te voren verhoogd zijn. Dan komt nog het feit dat van de paar producten die verhoogd zijn de bron vaak niet bij de mediamarkt lag. Toch wil iedereen hun graag als zondebok aanwijzen, want ja het was wel nergens goedkoper, maar we hebben gewoon graag wat te klagen.

Het gros van de mensen is het hele jaar door te laks om maar even op kieskeurig of tweakers te kijken en koopt de ene impuls aankoop na de andere. Zijn de prijzen een keer echt laag dan is het huis te klein, want ze zijn niet laag genoeg naar het zin. Ik vind de hele heksenjacht die op dit moment de mediamarkt treft gewoon zielig. Want hoe ze het ook doen er komt een grote groep klagers.

En is het de mediamarkt niet, dan is de volgende shop aan de beurt.
Kom op zeg, dit is basisschool rekenkunde.
Je koopt iets voor €121,-, dan was het product €100,- ex BTW.
Bij MediaMarkt kreeg je bij deze aktie dus 21 euro korting, ofwel 21% van het bedrag zonder btw.
Wat is hier de misleiding aan ?
Het is geen misleiding, maar simpel denken van consumenten en een ondernemer die denkt dat zijn klanten ook als ondernemers denken.
Voor hen is de prijs incl btw altijd gewoon de prijs dus ze denken helemaal niet in exclusief/inclusief.
Wanneer je dan "btw, weg ermee" roept, denken ze aan 21% zonder er verder over na te denken en komt het feit dat ze zelf niet nagedacht hebben, ze op een teleurstelling te staan bij het afrekenen.
Nu is het voor een marketingactie natuurlijk funest dat het laatste gevoel dat een klant aan een transactie ervaart, een teleurstelling is. Daarbij kan een klant zichzelf ook nog "dom" gaan voelen. Dus is dit gewoon niet zo'n goed doordachte actie.
Er wordt vanuit een ondernemer iets bedacht dat voor klanten geen dagelijkse kost is.
Dat het uiteindelijk gewoon 100% klopt weegt niet op tegen dat je juist wilt dat je klanten tijdens een actie na iets aangeschaft te hebben, met een voldaan gevoel op huis aangaan om hun product te gaan gebruiken.
Een positieve ervaring dus.

[Reactie gewijzigd door Mathijs op 1 februari 2018 18:12]

Maar het is toch eigenlijk te sneu voor woorden dat we als 'welvarend' land dit massaal als misleiding ervaren? Mediamarkt doet letterlijk wat ze roepen. Ze halen het originele BTW bedrag weg van de reguliere prijs. Eerst allemaal huilen dat 21% BTW betalen bovenop een bedrag teveel is en als je het later als korting krijgt (de BTW, dus niet letterlijk 21% korting) is het natuurlijk niet genoeg. Iets met willekeur ofzo...
Kan sneu zijn, maar het is de realiteit. Het is gewoon een niet al te beste marketingactie die ze wat mij betreft al te lang hanteren ondanks dat bovenstaande na de eerste keer al duidelijk was geworden.
Noem het de 15% of 20% kortingsdagen en dit probleem is er niet. BTW weg ermee is sowieso onzin, want over het actiebedrag wordt ook gewoon BTW betaald.
Dat is de waarheid. De 21% BTW gaat inderdaad weg, niet als korting. De korting is de 17,xx% wat vaak genoeg al hierboven staat.

21% BTW weg ermee =/= 21% korting
Dat is de waarheid... Iets met bruto-netto prijzen. Dat er mensen zijn die dit niet bergijpen, is niet de fout van MM, daarvoor benoemen ze het ook nog eens duidelijk op de website.
Dat is exact wat ze doen. Je krijgt het bedrag van de BTW terug. Nergens communiceren ze dat je 21% korting krijgt. Als jij een product koopt voor 121 euro in de winkel en de winkel zegt je dat je de 21%BTW die erop betaald is terugkrijgt, hoeveel euro krijg je dan terug? En hoeveel procent is dat van het betaalde bedrag?
De gemiddelde consument kent het verschil tussen bruto en netto niet.

Daarnaast zien ze een maand van tevoren een prijs en besluiten te wachten op de "btw weken".
Halen dan (met een rekenmachine :P ) 21% ervan af en gaan een maand lang dromen over het product voor die prijs.

Eenmaal in de winkel begint het gejank. Typisch geval domme consument.
Wiskunde overgeslagen op school? Of gewoon eigenwijs?
Anoniem: 221563
@Sammiejj1 februari 2018 18:10
Dit zijn de feiten. Mediamarkt geeft aan dat ze de BTW eraf halen, en dat is wat er gebeurt.

Dat jij niet lijkt te begrijpen hoe BTW werkt, tja, daar kan de Mediamarkt niets aan doen.
Als je werkelijk zou kijken naar de feiten had je al lang gezien dat BTW weg ermee geen 21% korting betekent.
Als een klant 21% korting op de originele consumentenprijs verwacht, is die klant gewoon fout. Daarover liegt MM absoluut niet, is zoals hierboven aangegeven gewoon basis rekenwerk.

Jouw argument is een heel andere discussie en staat hier volledig los van.

School je bij of hou je argumenten voor jezelf, maar ga niet als een kip zonder kop lopen schreeuwen dat je naar feiten kijkt als je de feiten niet begrijpt.
De feiten zijn dat als een product ex btw €100 kost, dat dat inc btw €121 kost. Als je de btw eraf trekt (dus die €21), dan krijg je effectief €21 / €121 = 17,36% korting.

Je hoeft geen genie te zijn om in te zien dat 21% over een netto bedrag niet hetzelfde is als 21% over een bruto bedrag 8)7.
Jij kijkt niet veel dan. Ze communiceren geen 21 procent korting. Ze communiceren 21 procent btw weg. Dat is effectief 17.36 procent korting. Jij school nog moet afmaken??
Het feit is dat ze niets verbergen. als jij de BTW structuur in NL niet snapt dan denk ik dat jij straks denkt dat Harry Potter waar gebeurd is ;). Dat jij meer korting wil betekent niet dat ze dat moeten doen.

17% korting vind ik op de meeste producten al een mooi bedrag!

Wees gewoon blij met elk stukje korting wat ze geven, feit blijft ze hoeven het niet te doen voor jou.

(Ze doen het wel om meer klanten te trekken die later weer terugkomen maar dat ter zeide.)
Ik kom er gelukkig nooit meer :-)
Ik denk dat ze daar maar al te blij mee zijn, kun je ons dat plezier ook gunnen en hier ook nooit meer komen? :)
Ik zou zeggen, ga eens lekker shoppen bij de Makro of Sligro.
*gaat dan met popcorn bij de kassa aandachtig het schouwspel volgen
Jeetje Sammiejj, hoe kan jij je staande houden in het dagelijks leven? Dit is toch wel van bedenkelijk laag niveau hoor.
BTW, weg ermee. BTW wordt *altijd* berekend over de productprijs exclusief btw. Je krijgt dus ook 21% korting t.o.v. de productprijs exclusief BTW. Er is werkelijk geen enkele reden waarom je zou kunnen denken dat als het over BTW gaat, dat het ineens wordt berekend over de consumentenprijs inclusief BTW?
Normaal kost je product een bepaald bedrag, zeg €100 + 21% btw (maakt €121). Tegen dat laatste stukje zeggen ze "weg ermee" en dan zit je weer op die €100.
Als ze echt 21% korting op €121 zouden geven dan kom je uit op €95,59 en dat is lager dan de oorspronkelijke prijs zonder 21% btw.

Van verhogingen heb ik de afgelopen jaren niks gemerkt, zowel niet bij aanschaf meerdere lenzen, fototoestel en notebook. En die prijzen hield ik al een tijd in de gaten.
ik denk at je de "d" toets moet vervangen
Ze zeggen BTW weg ermee, maar je moet gewoon BTW betalen hoor. Dus dan is dát een leugen.

Ze noemen het de BTW weg ermee-actie zodat men wel degelijk denkt 21% korting te krijgen, daar denken veel consumenten niet over na.

Waarom niet de 20% kortingsweken? Of 5 halen 4 betalen maand?
Omdat ze een hoop sufferds (toegegeven) die niet verder dan hun neus kijken zo om de tuin leiden en 3,64% in hun zak te houden.

Het hele circus van prijsverhogingen nog daargelaten.
Waarom niet de 20% kortingsweken? Of 5 halen 4 betalen maand?
Zoals AH doet .... 2e maaltijd halve prijs.
En dan aan de kassa komen, met één maaltijd ( omdat 2 teveel is ) en gewoon de volle mep afrekenen.
Ik ben er een paar keer ingestonken, leuk zo'n reclame, maar duidelijk is inderdaad anders.

Wat dan weer wel 'grappig' was, was dat ik met een collega 2 maaltijden ging halen en we beiden 75% op het rekje uit gingen tellen.
Sloeg helemaal nergens op, maar de cassiere moest wel nadenken :+

( we konden ook niet 2 bonnetjes krijgen :+ )
Wat is er onduidelijk aan? Als de 2e halve prijs is, waarom verwacht je dan een korting als je maar één maaltijd koopt?
Je krijgt exact de korting die normaal betaald zou worden over het gekochte product, maar dan komt die korting nu uit de zak van media markt zelf, niks mis mee dus. Dat jij denkt dat media markt het voor elkaar krijgt om geen btw te hoeven afdragen is mij een raadsel.
Dat denk ik helemaal niet ;)
|:(
Of de MM stiekem wel btw rekent is irrelevant. Over een product wat ex btw €100 kost, en normaal dus voor €121 in de winkel ligt, betaal je tijdens de kortingsactie dus gewoon €100 (geen rekening houdend met prijsverhogingen); het bedrag ex btw.

Dat op je bon staat dat in die €100 eigenlijk €17,36 aan btw zit, en dat de MM er dus eigenlijk maar €82,64 mag houden doet niet ter zake. Je betaalt gewoon het originele ex btw bedrag van €100.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 1 februari 2018 19:14]

Ik haakte in op de misleiding, niet het uitgekauwde rekensommetje wat hier al 100 is getypt.
De enige reden dat MM het de 'BTW-weg-ermee-weken' noemt is toch om je die 21% in je kop te prenten. Dat terwijl het maar 17,36% is.
Zelfde als 2e voor de halve prijs, een andere manier om 25% korting te geven maar je het idee mee te geven 50% korting te krijgen.
Ik doel dus op het onderbewuste (van de niet goed nadenkende consument). Truckje dat al heel lang gebruikt wordt.
Maar bij wie ligt de fout dan?
Het enige probleem voor de mediamarkt is de klant die met een negatieve winkelervaring de deur uit loopt. Verder valt er niks op deze actie aan te merken.
Nou ja, in hoeverre kun je over een fout spreken?
MM die iets insinueert? Of de consument die niet verder kijkt dan z'n neus lang is?

In mijn optiek mag zo'n actie ook gewoon hoor, zeker als ze zeggen dat de effectieve korting 17,36% is.
Ik denk dat de consumenten nu ook wel wakker genoeg zijn geworden en in de gaten hebben hoe de actie nu werkt. Ik vraag me ook af of de MM nu nog met deze 'besmeurde' actie komt? Of gaan ze gewoon 'waanzinnige kortingsweken' organiseren?
In grote lijnen zijn wij het volgens mij wel met elkaar eens.
De enige reden voor de mediamarkt om te stoppen, is beschadiging van het merk mediamarkt.
Prijzen ervoor verhogen heb ik niet echt opgelet, maar ik had interesse in een camera (body only) en die was tijdens de actie dus gewoon niet op de website te vinden. Alleen de volledige combo pakketten.. En nu staat de body er weer op. Terwijl het merk niet uitgesloten was tijdens de actie.
Kijk bij de volgende btw actie (als deze nog voort blijft bestaan) voor de grap eens bij de concurent. Grote kans op een "glimlach".
uiteraard is de echte korting 17%, dit was zelfs iets waar mijn wiskunde leraar zich jaren geleden aan irriteerde. dat er dan ergens een "btw vrije" actie was met 21% korting of whatever de btw toen was terwijl je dan meer korting geeft dan alleen het btw bedrag. het is toch idioot als we onze manier van procenten rekenen moeten aanpassen op het domme kuddevolk die er niet mee kan rekenen?

[Reactie gewijzigd door t link op 1 februari 2018 17:49]

Als je 21% BTW aftrekt van een bedrag kom je uit op een korting van 17,36%

100 / 121 * 100 = 82,64, er wordt ook niet beweerd dat je 21% korting krijgt.

[Reactie gewijzigd door Swagger op 1 februari 2018 18:34]

Helaas kunnen veel mensen dit soort logische sommetjes niet meer maken... ;)
Er word dus beweerd dat je 17,36% korting krijgt, als jouw sommetje klopt O-)
Volgens mij is de actie BTW weg ermee :X
Ja maar kijk even naar de andere 20+ reacties van Sammiejj, hij wil het willens en wetens gewoon verzieken ongeacht wat de commentaren zijn en enkel zijn bronnen zijn waarheid. Hij heeft wel een record aan -1 moderaties gehad dus ik vind toch dat ie een prijs verdiend.

De actie heet inderdaad BTW weg ermee. En er zijn weer tienduizenden klanten die voordelig artikelen hebben gekocht. Wellicht niet altijd de verwachte 17 procent als je naar een paar dagen eerder of later kijkt maar altijd nog fors. En uiteraard kunnen de producten al eens eerder of later voor een lagere prijs zijn aangeboden er zijn immers vaker acties en ze beweren niet dat ze die dagen de laagste prijs ooit hebben :)
Je krijgt het bedrag van de BTW cadeau. De BTW bedraagt 21% op het netto bedrag van het product. Dat betaald men je terug en komt dus neer op 17,36%. Dat mensen denken dat ze 21% korting krijgen komt omdat ze de wiskunde erachter niet snappen die wel degelijk volledig correct is.
Dat weten ze bij Mediamarkt donders goed he, dat mensen bij BTW '21%' zien. Er is dus wel degelijk sprake van bewuste misleiding.

Tenzij ze, zoals DigitalError hieronder beweert, duidelijk communiceren dat men slechts 17,36% korting krijgt. Maar dan nog wil ik wel eens zien waar ze die informatie exact plaatsen en in welke kleur enz., marketeers weten heel goed dat mensen niet alles lezen / dat bepaalde plaatsen & kleuren op een website niet gezien worden en maken daar handig gebruik van. Juridisch niks aan het handje, maar ondertussen.

[Reactie gewijzigd door droner op 1 februari 2018 18:34]

Ze noemen het correct... Ze zeggen juist niet 21% korting, want dat zou juist niet kloppen. Ze zeggen dat je de 21% btw niet betaald.
Hoezo? Er gaat gewoon 21% BTW vanaf hoor.
Feitelijk staat er dat je de BTW niet hoeft te betalen. Je krijgt dus 21% korting op het totaalbedrag van 121%. 21/121 = 17,36%.
Leer eens rekenen voordat je je zo druk maakt.
Mijn hemel, ga aub terug naar school om te leren rekenen!
Haha ok!

Ze zeggen BTW weg ermee. Dat gebeurd. Als je het er niet mee eens bent want je krijgt 'niet genoeg' korting dan koop je er toch niet.. betaal je ergens anders de volle mep.
Ow jawel.. '21% WEG ERMEE' er staat NIET 17,36% weg ermee...
Jij snapt niet hoe BTW werkt. Stel een artikel kost 100 euro ex BTW. 21% BTW = 21 euro, dus de totaalprijs is 121 euro. Dus als je de prijs zonder BTW weer wilt berekenen, moet je die 21 euro er weer vanaf halen. Ten opzichte van die 121 euro is dat echter maar 17,36%.

Als je dat niet snapt moet je weer terug naar school, dit is brugklas stof.
je vergeet: BTW, er staat gewoon met koeienletters op hun eigen site vermeld dat je maar 17,36% korting krijgt.
Nee, je bent hier gewoon aan het tilten en mensen stellen dat niet op prijs.
Je hebt alleen al op deze reactie 44 stuks -1 gekregen. Wellicht zou je eens kunnen nadenken of het probleem bij jou ligt en niet bij de rest van de wereld? En mijn reactie is off topic dus die 0 score of zelfs -1 accepteer ik met liefde.

[Reactie gewijzigd door OmeJoyo op 1 februari 2018 20:02]

Er staat dat je de 21% BTW die erop is gegooid niet hoeft te betalen. Dus dat klopt wel. Mits ze het ook doen.
Tja als je basis wiskunde niet begrijpt of niet wil begrijpen, dan valt er nog weinig aan te doen. MM geeft ook gewoon voorbeeld op de website. Dat jij geen btw betalen als korting ziet, daar kan MM niets aan doen.

Ik kan ook gaan zeggen dat ik 21% lees als 42%, en dan ga klagen. Ongeveer hetzelfde.
Jammer maar helaas is dit niet waar. Ze verhogen de prijzen niet "stiekem". Dit komt door zogenaamde "dagprijzen". Dan kan het inderdaad ineens duurder zijn, maar ook ineens goedkoper. En ik neem aan dat de korting betrekking heeft op de dagprijs. Lees de uitleg maar eens op de site.

Ik heb bijvoorbeeld met flinke korting een laptop kunnen aanschaffen die echt flink in korting was.
Alleen waar kunnen we die dag prijzen dan zien. En ook als je product ergens goedkoper vond kreeg je het verschil terug. Alleen was de 21% BTW weg ermee niet geldig.....
De prijzen die je op die site ziet zijn letterlijk de dag prijzen.

Wat betreft dat laatste heb ik geen idee hoe dat zit, heb ik niet op gelet.
Maar waar kunnen wij als Consument dat controleren? Ik twijfel namelijk sterk dat een artikel in 1 dag 100 euro duurder is. Zonder enige reden.
Dat kunnen wij alleen controleren door de prijs van MM te vergelijken met de 25 concurrenten.
MM geeft niet echt korting.. goed ik heb mijn tv / droger / wasmachine ook met kortingen kunnen kopen

de tv was bij een andere zaak 5 euro duurder.. tjah dan zou ik op mijn beurt zeggen die prijs + 17% maar nee ze zijn de goedkoopste of het is een buitenlands model / winkel doet niet mee aan hun prijsvergelijk.

ik mag persoonlijk zelf niet klagen overal een 5/7% korting op in vergelijking met grote concurrenten (toch weer mooi mee genomen) sinds de laagste prijs.

Het zou mooi zijn als andere webshops tijdens zon actie gewoon de prijzen drastisch verlagen zodat ze bij mm hun marge kwijt zijn of toe moeten leggen.. (maar helaas zal dit nooit gebeuren)

tevens vond ik het vreemd dat de tv die ik wou de 1e dag niet meer op voorraad was en de dag erna gewoon weer tevoorschijn kwam. (waarvan ik dus het vermoeden heb dat er X aantal artikelen per dag voor de "goedkopere" prijs verkocht worden)

[Reactie gewijzigd door eehbiertje op 1 februari 2018 17:58]

Mijn laatste zin ontkracht jou eerste zin.

Maar aangezien ik niet bij de situatie was die jij beschrijft, kan ik daar niet op ingaan.
ja staat er beetje raar..

maar echt korting van 17% wil ik het niet noemen maar kortingen van 5/6% waren wel te halen bij de MM (als je goed zocht)
Ik had dus wel een korting van 17%.

Sowieso heeft elke webshop wel een paar producten die goedkoper zijn dan de concurrent, andersom ook. Maargoed, daar gaat het nu niet om.
"Bewezen". Ze hebben twee verschillende dagprijzen getoond, wat ook met 100/1000 andere producten kan gebeuren.

Jij hoeft er niks van te geloven. Zolang het een feit is maakt het niet uit wat jij geloofd.
Alleen zijn de "bewijzen" niet gebaseerd op iets wat ermee te maken heeft. Iets met dagprijzen...
Je gaat er volgens nu vanuit dat ik alle prijzen elke dag check. Doe ik natuurlijk niet.

Er zullen vast wel bepaalde producten in prijzen zijn gestegen (dagprijzen opnieuw...)

Er zullen vast ook wel bepaalde producten in prijzen zijn gedaald (herhaling dagprijzen)
Nu herhaal je gewoon dingen.

En het is weer niet waar. Ik heb er een laptop met flinke korting weten te kopen.
Als je het maar vaak genoeg blijft schreeuwen gaan mensen het misschien wel geloven, Sammiejj leert duidelijk van meneertje Trump.
Don't feed the trolls.

Ik weet dat het moeilijk is maar het is toch ondertussen wel duidelijk dat hij het erom doet.
Ojeee....krijgen we die discussie weer... Die heeft echt een sik van hier tot Tokio en staat nota bene uitgelegd op hun site.
Niemand leest uitleg. Marketeers weten dat. Daar wordt bewust mee gespeeld.
Ik kan het ook niet helpen als jij het niet wilt snappen. Helaas zijn er meer mensen zoals jij, dat zelfs MM zich genoodzaakt ziet om hier iets aan te doen.

Ik ga geen moeite doen om je zowel taalkundig als rekenkundig te onderwijzen. Helaas dus... :+
Anoniem: 221563
@Sammiejj1 februari 2018 18:15
Daar staat dat de BTW eraf gaat. Daar staat niet dat je 21% korting krijgt. We weten het, begrijpend lezen is moeilijk.
Volgens de rekenvoorbeeld van MediaMarkt zelf:

"Stel: een tv kost € 1210,- inclusief btw.
De getoonde actieprijs is als volgt berekend: € 1210,- x (100/121) = € 1000,- exclusief btw.
Jouw btw-voordeel is dus € 210,- oftewel 17,36%."

Dit zijn feiten. De BTW acties waren geweldig goedkoop, niet alle producten maar de producten die meededen waren goedkoper dan ooit. Zonde dat door alle negatieve reacties de actie misschien zal verdwijnen.
Dat is niet bewezen, dat verzin je. Misschien kan je lering trekken uit alle reacties die je so far hebt gehad.
Geen enkele bron toont aan dat 'alle' producten in prijs stijgen.
Mediamarkts eigen opmerking over dagprijzen is een prima verklaring voor alle beschuldigingen die er zijn gemaakt door consumentenknuffelprogramma's als Radar, Kassa en B-kranten als de Telegraaf en Metro.
Ga jij nou maar uitrekenen hoe het principe 'BTW' werkt...
Helaas hebben we er altijd personen als deze bijzitten die te lui zijn om zich in te lezen, geen zin hebben om het idee van dynamische prijzen te snappen, en te lui zijn om de kleine letters (17,36% effectieve korting) te lezen.

Wat doen we wel? Lekker geloven wat aandachtstrekkers op Facebook zetten en dat lekker kopiëren en verspreiden, dat is makkelijk en worden we ook niet moe van!
Mensen vergeten nog wel eens dat een bedrijf bestaat om winst te maken.
Ik vergeet dat niet, maar er zijn regels en normen en waarden waar bedrijven die winst willen maken zich aan kunnen houden. Liegen over de korting die je geeft is niet goed. Jij doet net alsof de klant niet moet zeuren over bedrijven die liegen, 'want ze willen gewoon winst maken'. Dat doel heiligt niet alle middelen.
Mooie grote winkels, hebben een hoop.
Wat er vergeten wordt door veel mensen is dat de mediamarkt een commercieel bedrijf is die producten en diensten verkoopt. En wat doen die? Die doen er alles aan om klanten te trekken. En ze willen je het gevoel geven dat je bij hun goedkoop(er) uitbent dan bij een andere zaak. Dit wordt met een leuke marketingactie van de btw actie van vroeger flink gepushed. Zelfde als Ibood met de hunt vroeger was dat nog wat. Nu krijg je een euro korting jeej....

Punt is: Mediamarkt wilt je gevoel geven dat ze goedkoper zijn maar zijn in werkelijkheid dit niet. Heb dit zelf al verschillende malen meegemaakt en eerst had je nog laagste prijsgarantie, nu is er weer een andere regeling die aan tig voorwaarde moet voldoen. En zelfs doen mag je in je handjes knijpen dat er genoeg marge op het product zit anders krijg je hem niet mee voor die prijs. Alles draait om prijs, alleen als je als bedrijf zijnde zo'n instelling hebt en je hanteert alleen hogere prijzen en je klanten liggen ook niet te slapen dan krijg je dit soort "gezeik" en eerlijk is eerlijk het werd tijd dat er geluisterd wordt. Al moet ik het eerst maar eens zien en dan pas geloven..
Mooi verhaal! Maar je vergeet voor het gemak even dat oneerlijke handelspraktijken bij wet verboden is (art. 6:194 BW). Nu zal mediamarkt wellicht zich goed hebben laten adviseren hieromtrent. Maar dan is bedrijfsethiek nog een tweede factor. Helaas voor MM is social media een mooi middel om druk uit te oefenen. Nu trekken ze hun keutels in.

In mijn optiek balanceren ze hiermee op randje van de wet, moreel niet verantwoord ondernemen en ook nog eens laf door nu (pas) te reageren.
Oneerlijke handelspraktijken het is marketing. Zelfde als je een willekeurig kledingzaak inloopt. Altijd wel "sale" of 70% sale ja op 2 xxxxl broeken. En het werkt want iedereen gaat naar binnen. En laat prijs nu belangrijkste usp van de mediamarkt zijn.
Ja, klopt. Maar denk je dat marketing niet aan regels gebonden is?

Zodra zaken worden aangeboden die in een of meerdere opzichten misleidend kan worden opgevat, is onrechtmatig.

Laat nu half social media over MM gevallen zijn. De maatschappelijke opvatting versterkt oneerlijke handelspraktijken des te meer. Daarnaast gaat MM intern in conclaaf hieromtrent. Ook dat kan duiden dat ze zelf misschien ook vinden dat het geen zuivere koffie is. Aangezien ze zelf een persbericht naar buiten brengen, zal ACM wellicht kunnen besluiten het hierbij te laten.
Canon 5Dmk iv voor de btw actie €3999, tijdens btw actie... van de website verdwenen
Sigma 150-600 c (nikon/canon vatting) voor de btw actie €999, tijdens btw actie... van de website verdwenen
Het is echt niet allemaal volksverlakkerij, vorig jaar nog een paar mooie inkopen gedaan. Maar nu tegen iets aangelopen wat echt niets met dynamische prijzen te maken heeft: Sigma 150-600 (Contemp, Canon) lens kost bij het overgrote deel van de online winkels €999, tot aan de actie ook bij de MM. Eén minuut na de start van de actie (en dan spreek ik over het Clubcard moment, dus do. 18.00) is hij zogezegd uitverkocht. Dat kan in theorie, en MM zegt daarover zelf "op is op". Maar dan komt het ding een dag later terug met een basisprijs van €1399, met korting €1156.
Kennelijk wil de MM ze echt niet meer verkopen,de prijs is na de actie wel "netjes" op €1399 gebleven.
't Zou zonde zijn als er door het gezeur van een groepje mensen dat de actie niet begrijpt, een einde zou komen aan deze kortingsdagen. Mensen mogen kritiek hebben, maar er zijn zoveel onderbuikgevoelens die nergens op gebaseerd zijn, dat er een negatieve vibe gecreëerd wordt. Jammer hoor.

Zie het gewoon zo simpel als dit: als de prijs je aanstaat, koop je het wel; zo niet, dan koop je het niet.
Alhoewel ik het met je beargumentatie niet helmaal eens ben, kan ik mij wel vinden in je 'conclusie'. Uiteindelijk zal de consument beslissen of er bestaansrecht is voor zo'n bedrijf.
Gedeeltelijk eens, echter mediamarkt moet eerlijk zijn en het lijstje uitsluitingen dan ook objectief presenteren dan hebben ze dit probleem niet. De consument is niet de oorzaak, het is de communicatie vanuit mediamarkt.

Niet opeens spullen uit de webshop halen etc. Dat heeft niets te maken met als de prijs je aanstaat. Dit heeft te maken met de boodschap van mm, en dan proberen ze zichzelf hieronder uit te wringen. Consumenten worden steeds slimmer en trappen er niet meer in. Daarmee creëer je vanzelf dit soort negatieve dingen, ze zijn hier zelf de oorzaak van.

Alleen als ze eerlijk zijn, is de lijst uitsluitingen hoogstwaarschijnlijk zo groot dat de hele advertentie daar al mee opgevuld worden. Ze willen eigenlijk korting geven op een kleine gedeelte van het assortiment... Maar dit wel groots naar buiten schreeuwen en laten overkomen als iets anders. Dat botst aan alle kanten. Ik vind het dan niet raar dat ze dit nog eens onder de loep nemen.

[Reactie gewijzigd door thefox154 op 2 februari 2018 11:04]

Dat ben ik met je eens. Als er ineens allerlei foto-apparatuur niet meedoet, kan je dat ook van te voren netjes melden. Het kleine assortiment valt m.i. nog wel mee.
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee