Tweaker zet website op om prijzen btw-actie MediaMarkt te controleren

Tweaker Strykeforce heeft een website gemaakt waar geïnteresseerden voor de '21% BTW? Weg ermee'- aanbiedingen van de MediaMarkt kunnen controleren of het daadwerkelijk om een goede actie gaat. Hij kreeg het idee door geruchten over verhoogde prijzen voor de actie.

Strykeforce had een jaar geleden al het idee om de prijzen van de MediaMarkt te scrapen, maar het lukte hem toen niet om een goede analyse te maken van de producten en hun prijzen voor, tijdens en na de actie van de webwinkel. Sindsdien heeft hij verder gewerkt aan zijn scraper en in de afgelopen maanden prijzen verzameld van een groot aantal producten.

Het resultaat is deal-break.com/btw, waar geïnteresseerden een product van de MediaMarkt in kunnen voeren om de laagste prijs van de afgelopen maanden te vergelijken met de huidige. "Deze website is niet bedoeld om de MediaMarkt te bashen en te roepen 'dat ze niet echt korting geven', maar om inzicht te geven in hoe groot de verschillen soms kunnen zijn bij bepaalde producten", aldus de user.

Er zijn al lang berichten dat webwinkels voorafgaand aan grote acties hun prijzen verhogen of producten tijdens actieperiodes op 'uitverkocht' zetten. Donderdag schreef De Telegraaf op basis van klachten van Facebookgebruikers dat de MediaMarkt zijn prijzen voorafgaand verhoogde. De Consumentenbond wijst er tegenover de krant op dat deze handelwijze verboden is en dat klanten een klacht kunnen indienen bij de Reclamecodecommissie en toezichthouder ACM. Een woordvoerster van de MediaMarkt wijst op de laagsteprijsgarantie en meldt aan de krant dat de winkel werkt met dagprijzen en digitale prijskaartjes die dagelijks automatisch aangepast zouden worden op basis van de vergelijking met zijn grootste concurrenten.

Deal Breaker BTW

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

26-01-2018 • 13:05

275

Reacties (275)

275
272
218
17
0
17
Wijzig sortering
Vermeld dan ook even de buren met een soortgelijke vergelijking: https://nl.hardware.info/...ijn-echt-in-de-aanbieding
Probleem bij hardware.info heb ik daar al eens eerder aangehaald; ze kijken een week terug en niet naar de absoluut laagste prijs (afgelopen 3 maand of half jaar b.v.).
ACM Software Architect @Tortelli26 januari 2018 13:26
Maar hoe realistisch is het om naar zulke oude prijzen te kijken? In een half jaar kan zoveel gebeuren... Voorraad kan opraken. Fabrieken kunnen instorten (aardbevingen in Taiwan bijv). Leuke deeltjes met een fabrikant (bijv door een nieuw model of overproductie) kunnen eenmalig voor een lage prijs zorgen.

Dat we dergelijke aanbiedingen willen controleren lijkt me logisch. En of een week terug genoeg is, is natuurlijk lastig bepalen. Maar je moet ook weer niet te ver terug gaan, want dan wordt het een onjuiste vergelijking door allerlei 'verstoringen' die op zich weinig meer te maken hebben met het wel of niet hebben van echte een aanbieding ;)

[Reactie gewijzigd door ACM op 22 juli 2024 17:56]

Eén ding is vrij zeker, na een aantal maanden zijn de prijzen van mobiele telefoons en van televisies gezakt.
Dus als er nu "spontaan" een prijsverhoging is, klopt dat niet.

Bv. LG 65" OLED is 13% gestegen, dat is tegen de trend(lijn) in.
ACM Software Architect @wjn26 januari 2018 14:46
Absoluut. Het is zeker niet goed als een product kort voor een 'aanbieding' duurder wordt. Of als er op het aanbiedingskaartje een vanafprijs staat die nooit heeft gegolden. Anders gezegd; als er eigenlijk geen aanbieding is.

Maar mijn argumentatie ging vooral tegen de duur die werd gesuggereerd. Ik neem voor het gemak hierbij aan dat het sowieso niet in Mediamarkt's belang is om de prijzen ver boven die van de concurrent te hebben, want dan gaan kopers natuurlijk wel elders kijken...

Maar we moeten als consument ook accepteren dat er nou eenmaal variatie in prijzen zit. Daar heeft de winkel vast invloed op, maar zij zijn niet de enigen die dat hebben. Dus als een geleidelijke daling ineens eindigt in een stijging omdat er een storm in Azië heeft gewoed, dan kunnen we dat de winkel natuurlijk niet kwalijk nemen. En hoe langer je terug kijkt, hoe groter de kans is dat er factoren zijn die dan ten onrechte zouden worden vertaald naar een suggestie van misleiding.

[Reactie gewijzigd door ACM op 22 juli 2024 17:56]

Wat we natuurlijk niet willen is dat MediaMarkt de prijzen zo heeft verhoogt dat er met de BTW verlaging alsnog op ongeveer dezelfde prijzen uitgekomen wordt als vroeger zonder BTW verlaging. Of dat de korting als 21 procent benoemd wordt, maar in werkelijkheid tussen de 0% en 21% zit, want dat is de consument belazeren.

Als deze site de middelen levert om daar een gevoel voor te krijgen dan is dat alleen maar goed voor de consument.
Kleine correctie. De korting wordt niet benoemd als 21% en bedraagt ook geen 21%, maar 17,36%. Het feit dat dat wellicht misleidend is, is een andere discussie natuurlijk.
Als aanvulling: Ze noemen het 21% weg ermee en dat is precies wat ze doen. Als je een 121euro product koopt is dat 100euro+21euro BTW en als die BTW weg is hoef je nog maar 100euro te betalen. Dat 21euro 17,36% korting is en niet 21% ligt dan natuurlijk aan de persoon die de berekening niet snapt. Die persoon zal pas tot die conclusie zijn gekomen nadat hij het correcte prijskaartje zag, dat niet geloofde, en dit zelf foutief ging proberen na te rekenen. De correcte uitleg staat volgens mij ook op de bordjes in de winkel omdat deze foutieve berekening blijkbaar vaak gebeurd.

Daarnaast verwacht ik dat je de normale manier van vergelijken kan toepassen: je kijkt bij andere winkels wat de prijzen zijn en zoekt de goedkoopste uit. Vind je het goedkoper kun je dat in de winkel aangeven en zullen ze de prijs (na hopelijk weinig discussie) overnemen.
Helemaal mee eens. Maar uiteraard zou je de effecten van dit soort externe factoren ook moeten terug zien bij de prijzen van de concurrenten. Dat lijkt me te controleren als je toch aan het scrapen bent.
Bv. LG 65" OLED is 13% gestegen, dat is tegen de trend(lijn) in.
Kan dus wel, bijv. als deze EOL gaat. Check de prijsgrafieken in de pricewatch maar. Vrijwel altijd stijgen de prijzen dan. In feite zoals jij zegt is dat tegen de trendlijn in. Andersom kan je zeggen dat een prijsdaling ook tegen de trendlijn in is, bijv. paar maanden na launch. Vreemd genoeg hoor je daar niemand over? Logisch, want de trendlijn borduurt voort op wat geweest is, het is een schatting. Wat de toekomst brengt suggereert hij binnen een bandbreedte maar feitelijk kan het alle kanten op gaan... en als dat gebeurt past de trend zich aan. Dus tegen de trend in gaan kan een fout zijn (of prijsmanipulatie), maar het kan even goed logisch te verklaren zijn.

Stijgingen en dalingen van een paar honderd euro op een TV die op het laagste punt ooit 600 euro kostte kan dan ook prima. Even een willekeurig voorbeeld: goedkoopste launchprijs was bijv. 1300 euro, na 1,5 jaar gezakt naar 600 euro, daarna uitfasering en prijsstijging naar 950 euro. In een korte periode bijna 50% prijsstijging dus. Dan begint de tijd van slecht leverbaar, vage shops, etc, je kent het wel, prijs vliegt alle kanten op. Daarna verdwijnt het product van de radar. Gaat vrijwel altijd zo. Dus hier is het breken met de trendlijn simpel te verklaren doordat het een oude TV is, die steeds schaarser wordt en eruit gaat... :)

Enige overeenkomst en voorwaarde is wel: alle shops moeten deze stijging procentueel laten zien, binnen een bepaalde foutmarge oid. Als dit niet is, ja dan klopt er waarschijnlijk iets niet. Vóóral in geval van de Mediamarkt. Want deze streeft normaal gesproken buiten acties om altijd naar de goedkoopste prijs.
Misschien iets om mee te nemen: als een prduct EOL is zullen de winkels waar hij goed verkocht wordt door een lage prijs geen nieuwe voorraad meer krijgen en krijg je dus dat langzaam aan de goedope aanbieders verdwijnen en de dure overblijven. Eigenlijk stijgt de prijs niet zo zeer als dat de gemiddelde aanbieder die nog voorraad heeft een duurdere aanbieder is.

(Het praktische effect is natuurlijk hetzelfde: als je er eentje wilt moet je meer betalen, maar "prijsstijging" geeft een beetje het idee dat winkels een product bewust duurder maken als het EOL gaat, terwijl het effect meer ontstaat door juist niet de prijs veranderen).
Hij is juist interessant. Veel mensen roepen altijd: Ik wacht nog even met kopen tot de MM BTW dagen. Het is dan interessant om te zien of dat de moeite waard is of dat je beter misschien gewoon al in september als er een deal langs komt kan toeslaan.

Het geeft niet aan of MM de prijzen verhoogt voor de BTW dagen. Maar dat boeit mij ook niet zo. Wel of het een goed moment is om spullen te kopen.

Wel ben ik benieuwd na de prijzen NA de actie. Hopelijk neemt hij die ook nog mee met een goedkoopst voor, goedkoopst tijdens en prijs na.
Maar je weet zelf toch nooit wanneer het "de juiste" tijd is ?
Misschien koop je een product nu met de BTW dagen voor 100 maar over een maand is het nog maar 75. Maar misschien door schaarste wel 160. Je weet nooit wat de juiste tijd is.

Plus, deze site is gemaakt, om te 'bewijzen' of aan te tonen dat de MM wel of geen eerlijke acties heeft en of ze de prijzen niet eerst verhogen en dan weer 'verlagen' met de BTW-actie.

Misschien was er ten tijde van de laagste prijs wel een andere actie om wat voor reden dan ook, en lijkt het nu dus alsof de korting niet goed is. Terwijl het gewoon een normale/goede prijs is maar dan zonder de BTW.

Het is juist beter als je kijkt naar de prijzen van de afgelopen maand, wellicht zelfs een kalender dat het per dag laat zien, dan kan je echt zien of de prijs vlak voor de actie omhoog is gegaan of niet.. Als het al 3 maanden geleden verhoogd is, dan weet je het al 3 maanden lang.. En kan je met de BTW-actie toch een leuke korting krijgen.
Ik ben het met je eens. Nu zijn bijvoorbeeld losse videokaarten de afgelopen maanden behoorlijk duur geworden. Deze zijn niet uitgezonderd en nu dus bijzonder goedkoop bij mediamarkt.

Dan is een prijsvergelijking met een week eerder een betere vergelijking dan met 6 maanden terug...
Ik wens je veel succes met proberen een goede videokaart te vinden in 1 mediamarkt in NL. ik zie amerikaanse black friday toestanden voor me. mensen die op de vuist gaan voor een gtx1070

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 17:56]

Daar gaat het toch niet om, het gaat om het principe.

Je kan nu wel iedere aanbieding af gaan schrijven 'omdat het 4 maanden geleden goedkoper was', maar dat is gewoon niet hoe het werkt. Een videokaart is slechts een voorbeeld van een product dat vorig jaar goedkoper was dan nu.
Klopt helemaal, en daarom is deze site leuk, maar het kan beter uitgewerkt worden.

Het moet niet de laagste prijs OOIT zijn, maar zoals ik zei, misschien de laatste maand of what so ever..
Het is heel makkelijk om ze in de op=op aanbieding te doen als ze al op zijn...
Inderdaad. Misschien was er 3 maanden geleden wel een prijsfout die 1 uurtje te bestellen was. Daar tegenover zijn nu alle prijzen te hoog 8)7
Anoniem: 373239 @Richh26 januari 2018 18:26
Dit dus. Ik heb woensdag Siemens eq9 bonenapparaat besteld, overal 1.021. Al tijdje op t oog, geen prijsverhoging voor de actie. Is in de Pricewatch ooit 900 geweest, nu 843 voor 100 euro cashback via Siemens. Toch geeft de scraper dat 11-01 de prijs om 3 uur snachts €0.95 was 8)7
Daarom is die complete website gemaakt door die tweaker toch niet waardeloos?

[Reactie gewijzigd door Multiboxer op 22 juli 2024 17:56]

Misschien niet direct waardeloos, maar wel te interpreteren met een dikke disclaimer. Simpel want het is niet 100% representatief. Daarom vind ik de grafieken als op Tweakers altijd erg interessant. Dit soort prijsfouten kan je in een grafiek goed vergelijken, maar als er alleen 1 getal staat (zoals op deze site van die tweaker) moet je toch weer andere sites zoeken om de historie te checken op correctheid.

Andersom en voor het actuele beeld is het natuurlijk wel interessant als deze site een top 10 kan weergeven van de grootste prijsdalingen binnen een categorie ipv nu handmatig zoeken. Evt. prijsfouten of echte vette aanbiedingen springen er dan uit, waar je hopelijk als klant wel een slaatje uit kunt slaan. Dit soort dingen kan je bijv. dan weer niet goed/snel op Tweakers. :)

[Reactie gewijzigd door Aardwolf op 22 juli 2024 17:56]

Anoniem: 936443 @iketot26 januari 2018 18:59
Tenzij je natuurlijk patronen ziet. Daarom alleen al interessant.
Daarbij wil ik wel een opmerking plaatsen over de schaarste, ik neem aan dat het in een groot deel van de producten het geval is dat er een voorraad wordt opgeslagen voor een prijs: De inkoopprijs, deze zal dan ongeacht de omstandigheden van de desbetreffende leverancier die prijs niet veranderen en kunnen ze zolang de voorraad strekt die prijs laag houden. Moeten ze het product weer inkopen dan is het echter wel logisch dat door bepaalde omstandigheden de prijzen kunnen variëren.
Bedrijven als mediamarkt bestaan van marketing dus trekken ze alles uit de kast om klanten te trekken. Ze moeten natuurlijk wel geld verdienen en die marketing moet betaald worden.

Natuurlijk kan er in 1 jaar veel gebeuren maar hele grote prijsverschillen zul je niet zien.
Ze hebben dan leuk laagste prijsgarantie maar het artikel kan daarbij beter vermelden dat media markt daar heel slim mee omgaat.
Zo kopen ze van fabrikanten speciale producties met uniek artikelnummer of type dat alleen te krijgen is in.... juist de mediamarkt. Waar kun je dan alleen de laagste prijs vinden in de mediamarkt omdat je het nergens anders kan vinden. Natuurlijk is dat niet zo met alle artikelen maar die zitten er ook tussen.

Het doel van de mediamarkt is echter jou naar de website en liefst winkel te krijgen. Ben je binnen in de winkel, dan zorgt een goede verkoper wel dat je toch met iets naar buiten gaat, je bent er immers toch en wilde eigenlijk al iets kopen. Slimme marketing dus die tja niet altijd even zuiver is.
Ik ga alleen naar de mediamarkt om tv's te bekijken en koop hem vervolgens voor 50-100 euro minder bij een webshop.

mediamarkt is helemaal niet goedkoop.
En als iedereen dat zo doet zijn er snel geen fysieke winkels meer over. Ben eerlijk: het is vaak best fijn een product even in het echt te kunnen zien en uit te proberen. Realiseer je dan ook dat panden, medewerkers, etc. nou eenmaal superduur zijn en steun die winkel dan ook ipv alleen voor je eigen financiele gewin te gaan!
ik zou best een tientje entree willen betalen voor een plek waar ik een tv uit kan proberen onder normale lichtomstandigheden met de mogelijkheid met wat instellingen te klooien zonder verkoper die in je nek hijgt en je een duurder model aan wil smeren en dingen zegt die niet kloppen.

als de branche niet wil innoveren op hun businessmodel heb ik geen medelijden met ze.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 17:56]

Uhuh. Ik ga eerlijk zijn: Ik geloof er geen drol van. Als dat bestaat, loop jij direct de Mediamarkt binnen waar je gratis kan kijken. Buiten dat om durf ik ook wel te stellen dat dat een compleet kansloos businessmodel is wat nooit gaat werken. Maar dat is natuurlijk wel op Tweakers de standaard dooddoener voor services waar mensen niet voor willen betalen, maar die wel gebruiken: Moeten ze maar innoveren qua businessmodel.

Maar er is echt geen schijn van kans dat zo'n model zou werken.
Okee, dan moeten ze iets anders verzinnen. Niet mijn probleem. Als er geen fysieke hardware winkels meer zijn bestel ik een tv gebaseerd op reviews en stuur ik hem wel terug als hij niet voldoet.

We hebben met zn allen toch wel wat beters te doen dan extra betalen om een bepaald bedrijf in stand te houden?

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 17:56]

Als er geen fysieke hardware winkels meer zijn bestel ik een tv gebaseerd op reviews en stuur ik hem wel terug als hij niet voldoet.
Wat denk je dat er met de prijzen van online winkels gebeurt als dat standaard gedrag wordt? Een fysieke winkel is duur, maar producten het hele land over heen en weer slepen zodat mensen thuis "even kunnen kijken" is nog veel duurder.

En daarnaast, je stuurt hem zeker meteen terug (nog voordat je hem uitgeprobeerd hebt) als je ziet dat de doos al ooit open is geweest, want je hoeft geen genoegen te nemen met een "tweedehandsje"...?
Nee hoor, als het apparaat werkt en er zit garantie op vind ik dat helemaal niet erg.
Ik heb andere ervaringen. In de Mediamarkt hebben verkopers bijna nooit tijd voor je, en wat me opvalt is dat, wat je wel zou verwachten, ze je ook niks anders proberen te verkopen.
Ook gehad toen ik voor mijn xperia xz1c ging: "die hebben we niet meer en die gaan we ook niet meer bestellen" en dat was het dan.
Ik ben nog nooit aangesproken door een goede verkoper in de Mediamarkt. Dat is niet hun strategie, ze zorgen dat ze heel veel dingen op voorraad hebben en hele ruime openingstijden hebben.
LoL, volgens mij ben ik slechts 1 keer in de MM aangesproken door een verkoper en dat was iemand van de Eneco of Essent of zo
Haha toevallig gisteren ben ik ook bij MM aangesproken door zo'n figuur met een Ziggo sweater.
Vraagt 'ie of ik al 'Snel Internet' in huis heb met 'HQ bellen' en 'Interactieve Televisie'...
Nadat ik hem vertelde dat ik alle coax uit de muur heb getrokken en alleen nog UTP cat6 in de muur heb liggen was hij gauw uitgepraat.

Ik heb hem nog wel vriendelijk succes gewenst met zijn verkoop dingetje, ik ben geen onmens.
:)
Wacht. Bedoel je nu dat de Mediamarkt geen charitatieve instelling is, en stiekem een bedrijf is dat winst wil maken? Wow!
Zoals al gemeld wordt is dat zeer realistisch, ja voor enkele producten (geheugen, videokaarten) zijn er sterkte prijs schommelingen (verhogingen) geweest de laatste tijd. Maar voor veel producten als TV's, audio etc geld dit niet of nauwelijks.

Kortom is het TV, Sonos systeem of de laptop die je nu koop wel echt goedkoop in absolute zin?, of was deze in oktober of november nog €100 goedkoper.....

[Reactie gewijzigd door Tortelli op 22 juli 2024 17:56]

Ik wilde vorig jaar een tv kopen die was tijdens de btw actie precies even duur als ervoor, dit jaar echter toevallig wel iets gevonden wat echt in prijs gedaalt was. De gopro hero 6 black.
Het ligt anders voor elk product. Bij het ene product gooien ze de prijzen omhoog voor de btw dagen. Bij de ander kan dat niet wegens de laagsteprijs garantie.
Laat het nou net zo zijn dat mediamarkt veel bepaalde bijv. laptops inkoopt met een typenummer dat ALLEEN voor hun geleverd word. Hierdoor kunnen ze doen wat ze willen kwa prijzen.

Maar bijvoorbeeld voor Apple producten mogen ze geen enkele korting geven wegens contractuele afspraken met Apple zelf. ASUS laptops worden niet specifiek voor mediamarkt gemaakt (iig niet toen ik er werkzaam was) en deze blijven dus wel de normaal prijs ivm andere leveranciers die ook diezelfde of een iets hogere prijs aanhouden voor exact dat type laptop.

Tevens is het bij de media markt nooit 21% maar 17% wat er af gaat. Vraag hier maar in de winkel voor uitleg. Kan je lachen. Niemand weet warom.
Omdat er 21% BTW bij de prijs op komt en de nieuwe prijs niet meer gelijk is aan de oude 100%.

100 euro wordt 121 euro inclusief BTW. Als je weer bij 100 euro uit wil komen trek je dus geen 21% van 121 euro af(aangezien 21 euro 21% van 100 euro is(en niet van 121)).

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 22 juli 2024 17:56]

Fijn dat er nog iemand goed kan rekenen :) _/-\o_
100 x 1.21 = 121
21 : 121 = 0.17
121 : 1.21 = 100

:)
Ze hebben ook niet voor niets in die digitale wifi e-ink prijskaartjes geinvesteerd zodat niemands ziet dat het assortiment dat niet tot de hardlopers behoord gewoon omhoog geschroefd wordt een paar dagen vantevoren.
Niemand die dagelijks checkt wat die ene rvs vaatwasser of dubbeldeurs koelkast kost maar het betaald wel voor de aktiekosten van de senseo's of de gewoonlijke meuk die je bij iedere concurrent in de folders ziet staan.
ACM Software Architect @Tortelli26 januari 2018 14:44
Ik spreek niet tegen dat het nuttig is om Mediamarkt en soortgelijke aanbieders (bijv bij black friday) te controleren. Maar vooral dat 3 maanden tot en half jaar terug gewoon niet erg realistisch meer is. Als veel producten normaal niet bewegen in prijs, dan zou ook een maand of zelfs een week terug genoeg moeten zijn. Of een vergelijking met de concurrentie; als bij Mediamarkt de prijs 'ex btw' bijna even hoog is als bij de concurrentie, dan is het ook makkelijk gezien :P
Tenzij MediaMarkt om niet teveel scheve blikken te krijgen juist meer dan een week voordat de actie begint de prijzen lichtjes verhoogt. Er zijn al vaker berichten geweest van mensen die de dag vóór de actie keken, dachten tijdens de actie het BTW bedrag in mindering te krijgen en tot de conclusie kwamen dat de prijs praktisch hetzelfde was. Als je dat een week ervoor de prijzen eerst verhoogd lijkt het wél alsof je de korting krijgt.
daarvoor heb je de pricewatch.
tijdens black friday zo m'n nieuwe veel te dure muis + oplaad muismat gekocht.
pricewatch gaf net aan dat hij 40€ gezakt was in prijs voor de muis alleen, maar ook de mat had 10€ korting.
dus ja dan maar besteld. en de week er opwas de prijs inderdaad weer normaal , dus voelde ik me extra gelukkig :)
Heel realistisch, vooral gezien het feit dat MM reageert op prijzen van hun concurrenten. Betekent dit dat je de laagste prijs al reële prijs moet zien? Nee, maar het geeft wel een idee van de beschikbare ruimte en maakt de huidige korting minder spectaculairder.
Tja, het blijft uiteindelijk allemaal speculatie.. maar er valt toch wel degelijk enige correlatie te constateren als je bijvoorbeeld merkt dat er 20 producten een 'actie' krijgen van 21% korting waar diezelfde producten (of de meeste daarvan) nog geen maand eerder een prijsstijging van 20% of zo gehad hebben.

Alles is natuurlijk mogelijk, maar het scheermes van Occam doet ons dan toch wel vermoeden dat die dingen waarschijnlijk niet totaal ongerelateerd zouden zijn. :+
Op zich heb je wel een punt dat er vele redenen of oorzaken zijn voor andere (hogere) prijzen.
Persoonlijk wil ik van een product graag de absoluut laagste prijs weten waarvoor verkrijgbaar is geweest, ongeacht of dit nu drie, zes of twaalf maanden geleden is geweest.
Hiermee kan ik huidige 'aanbiedingen' beoordelen en afzetten tegen de historisch laagste prijs.
En dan blijken zogenaamde aanbiedingen toch geen echte aanbieding te zijn.
Je ziet het nu overduidelijk bij de MM, maar ik zie dit ook met enige regelmaat in de online prijsvergelijkers, aanbiedingssites, etc.

Ik zou bijvoorbeeld bij onlineprijsvergelijkers graag een vlaggetje willen zien bij producten die op dit moment tegen de historisch laagste prijs worden aangeboden. In dat geval is de prijs meestal (ik houd een slag om de arm) scherp en geen (schijn)aanbieding die misschien niet per se duur is maar ook niet goedkoop.
Simpel, werk met grafieken. Dan zie je in één oogopslag hoe de prijsontwikkeling is. Ik moet zeggen dat dat bij Hardware.info beter geregeld is dan hier op en bij Tweakers.net
Maar hoe realistisch is het om naar zulke oude prijzen te kijken?
Dit is een goed punt, en daar mag zo'n winkel duidelijkheid en transparantie over verschaffen IMO.

Ik kan je nog wel een voorbeeld geven: Black Friday. Dat is nog vrij recent (eind november, dus 2 maandjes geleden). Daar zitten veel nepdeals tussen, maar ook een paar pareltjes die echt behoorlijk zijn. Tel je die dan mee?
Je vergeet euro/dollar koers.

In opslag en voor de douane liggende goederen worden vaak in dollars afgerekend door uiteindelijke retailer.
Beter nog: waarom niet vergelijken met andere aanbieders op dit moment? Want als je op die producten met korting klikt zie je een overzicht met aanbieders en zie je dat ze eigenlijk altijd ook elders te koop zijn voor die prijs.
Het gaat erom dat Mediamarkt beweert dat ze deze week 21% (nou ja btw berekening zit iets anders) goedkoper zijn dan hun normaal scherpe prijzen. Elke andere week kunnen we er terecht voor de laagste prijsgarantie, deze week beweren ze daar nog korting op te geven.
Is het realistisch om te denken dat de prijzen nu écht 21% lager zijn? De marges op electronica is al laag.

Kom me gewoon niet voorstellen dat MM het kan veroorloven om werkelijk alles met 21% af te prijzen :?
Als je genoeg druk op je toeleveranciers zet wel ja, of denk je dat Albert Heijn verlies maakt als ze iets in de bonus gooien.

Wellicht zullen er een paar producten zijn waar ze niet helemaal goed mee wegkomen, maar dat wordt dan weer gecompenseerd doordat mensen niet 1 ding kopen, maar heel veel tegelijk.
Misschien off-topic, maar supermarkten 'kopen' geregeld omzet met aanbiedingen of spaaracties (dus geen winst) en dat compenseren ze weer met andere artikelen uit het winkelmandje.

Bij het lezen van dit artikel denk ik ook dat het interessant kan zijn om dezelfde transparantie bij supermarkten te hebben.
Week 1 de prijs van een artikel 30% omhoog, 4 weken later is het artikel één week in de aanbieding.
Ja maar hun prijzen zijn dan weer berekend op de concurrent (wat voor samenspel daarin zit weet ik niet..), dus als de concurrent een bepaalde TV 1 dag voor de MM BTW dagen omhoog gooit, dan gaat die van de MM ook omhoog, maar dan net iets goedkoper dan de concurrent.
Vervolgens komt de BTW korting...
Stel, de concurrenten zouden niks met hun prijzen doen, dan zou de BTW actie van de MM wel weer interessant moeten zijn, en dat is het ook met sommige producten :)

Enja, probeer daar maar achter te komen wat die bedrijven samen afspreken, dat wordt een lastige klus :P

Met Black-Friday had je diezelfde rare toestanden, nja met elke actie eigenlijk heb je die toestanden al jarenlang. Niet alleen de MM wat dat doet, bij (bijna) elk bedrijf zie je hetzelfde als wat de MM doet :)
Daarnaast kan je er rekening mee houden dat er wel meer bedrijven buiten Saturn en MM onder dezelfde investeerdersgroep vallen, het wordt alleen niet door de media aangehaald.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 22 juli 2024 17:56]

Precies dit. De prijshistorie van elke willekeurige individuele (web)winkel zal me worst wezen. Het gaat om de bodemprijs van de gehele markt, en bovendien zijn trends in prijzen nogal product afhankelijk. Zoals al vaker gezegd gaat dit soort acties puur om het aanpraten van een goed gevoel. Wat mij betreft staat het iedereen vrij om zich op zo'n manier voor de gek te laten houden, ik zal hun feestje niet bederven.
Maar hoe relevant is de prijs van enkele maanden terug nog? Het lijkt mij interessanter om van de afgelopen weken het verschil te bekijken met de concurenten en dan tijdens de actie kijken of het verschil wel of niet is verbeterd voor de klant. Dat is de enige manier om correct te vergelijken aangezien de handelaars ook weer afhangen van hun eigen toeleveranciers voor alle nieuwe stock die ze aankopen.
Maar die vergelijkingssites zijn er al in overvloed.

Een site als deze vind ik juist zeer nuttig, omdat Mediamarkt (en ook anderen) een hoge korting suggereren door er een 'van-voor' prijsschema op te plakken. Natuurlijk is dat marketing maar als je dan inzichtelijk kunt krijgen in hoeverre het alleen maar marketing is en in hoeverre de prijs afwijkt van wat ze er normaal voor vragen, lijkt me erg nuttig.

Laten we wel wezen; die 21% btw actie is natuurlijk in principe er puur op gericht de suggestie van een hogere korting te wekken, dan dat er werkelijk is. Immers, een 'toegevoegde waarde' korting van 21% is een korting van 17,35 procent. Op veel artikelen is die marge er niet, dus hanteert een Mediamarkt als basisbedrag een niet helemaal reëele prijs. Of dat nu een recentere of minder recente prijsverhoging is, is niet zo relevant aangezien een groot deel van de elektronica standaard langzamerhand goedkoper wordt.

Een telefoon die 3 maanden geleden 399 kostte en nu opeens als 'van 439 voor 363 euro' staat, betekent een reële korting van 26 euro. Als je dat een goede korting vindt, dan is dat prima en moet je 'm lekker kopen. Maar een site als deze laat wel zien dat er geen sprake is van een echte korting van 76 euro, terwijl Mediamarkt je wel dat gevoel wil geven. Het helpt de consument zich wat beter te informeren tegen de marketing van MM.
Maar hoe relevant is de prijs van enkele maanden terug nog?
Dat is precies wat ik ook dacht. Prijzen schommelen altijd wel. Interessanter is het om te weten wat de laagste prijs zowel bij de MM als in algemeen "de goedkoopste shop" was kort voordat de actie begon. Hoe kort ervoor... tja dat is lastig te zeggen, maar iig geen 6 maand.

Het is namelijk maar de vraag of een prijs van 6 maand geleden of langer nog wel representatief is. Er kan zoveel gebeuren in die tijd. Zie bijv. de RAM prijzen en alles wat gekoppeld is aan flash. 6 maand geleden kostte een reep van 8GB 2133 bijv. 80 euro en nu 160 euro, terwijl MM verkoopt voor 155 euro. De site uit het artikel zou dan suggereren dat de prijs duurder is en het absoluut geen aanbieding is, terwijl dit wel het geval is. Of neem een product dat EOL gaat. Heel vaak wordt die bij alle shops uiteindelijk duurder. Dit zou dan ook onterecht een vertekend beeld kunnen geven wanneer gekeken over een langere periode. etc
Leuk bedacht maar het wringt nog wel een beetje. Ik heb een aantal producten geprobeerd. Van sommige is de laagste prijs enkele maanden oud en dus misschien gewoon van een speciale aanbieding? Beter zou zijn om 2 prijzen te laten zien. Laagste prijs en meest voorkomende prijs.

Ook staan er producten waarvan de nieuwe prijs enkele minuten ouder is (en niet geheel onlogisch hetzelfde).

Kortom, er is nog wat werk aan de winkel maar een super goed initiatief!
Lijkt met dat je voorbeeld laat zien dat dit de laagste prijs "ooit" (sinds scrapen) is?
Ipad 2017 september 2017 359,- nu: 385,- Je wordt dus voor 90,- genept.
Apple producten doen nooit mee met de BTW actie, omdat Apple niet toestaat dat verkopers met de prijzen stunten.
Uitgesloten categorieën
  • Games, films & muziek
  • Console Hardware
  • Computersoftware
  • Speelgoed, boeken & spellen
  • Alle Apple-producten
  • Prepaidkaarten en abonnementen
  • Power Service en verzekeringen
  • Cadeaukaarten en tegoedkaarten
  • Accessoires
http://www.mediamarkt.nl/nl/shop/btw.html

[Reactie gewijzigd door aap op 22 juli 2024 17:56]

Dat is niet waar, ik heb een aantal jaar terug nog een Macbook Pro Retina met BTW korting gekocht. Toen waren alleen iPhones uitgezonderd. Dit is kennelijk een recente aanpassing.

Wel jammer want de BTW actie was juist een van de zeer schaarse mogelijkheden om een Apple produkt met korting te kunnen kopen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 17:56]

Als je op de prijs let, kun je beter geen apple kopen.
Als je op long-term prijs let, kun je beter een Apple kopen.
Als je naar TCO kijkt dan zie je dat het verschil verwaarloosbaar is, maar mensen maken de overweging niet alleen financieel.
Terrie Titelspecialist Tweakers @GekkePrutser27 januari 2018 20:53
Is al best een tijdje zo hoor..
Zijn er wel aanbiedingen van Apple producten door het jaar heen? Zie Apple remote: https://deal-break.com/bt..._appletvremote1413412html

Voorbeeld van 55% binnen een maand verhoogd:
https://deal-break.com/bt...duct_coodetv4k1543543html

[Reactie gewijzigd door MuVo op 22 juli 2024 17:56]

Heel zelden. Alleen op uitloopmodellen soms. Vroeger was de BTW actie juist een uitgelezen kans hiervoor, en waren slechts sommige Apple modellen uitgesloten. Nu alles dus... Helaas.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 17:56]

Ze hebben wel wat gedaan met apple, zag in Breda de Goedkoopste macbook pro nu voor 1299, en volgens de verkoper waren er nog wat meer actieprijzen dit weekend.
Of als voorbeeld het product dat nu toevallig in de MediaMarkt banner staat :)
Volgens MM van 309 naar 256 euro (want 53 euro BTW weg ermee!)

http://www.mediamarkt.nl/...b5-132t-c14k-1462103.html

Helaas was deze laptop voorheen 249 euro bij de MM.

https://deal-break.com/bt...k11cb5132tc14k1462103html
Als je in de pricewatch kijkt: pricewatch: Acer Chromebook R 11 CB5-132T-C14K dan is 309 euro basisprijs helemaal niet gek. Er lijkt begin oktober een actie te zijn geweest, dat zal dan die 249 euro bij de mediamarkt geweest zijn. Overigens snap ik het nut van de tool niet zo. Wat heb je er nou aan om prijzen te weten waarvoor je het product nu niet kunt kopen? Om te bepalen of iets een goede deal is kun je beter kijken naar prijzen van andere winkels waar je het product kunt krijgen.
Heb je gekeken wat deze dan bv op 2 december kostte..? of de folder van juni erbij gepakt toen deze misschien in de aanbieding was?

Dus alles wat ooit in de folder stond, moet nu ineens ook nog eens met korting op die prijs worden verkocht?
Nu heb je met de btw actie ipv 1 foldertje met aanbieding, op een heel groot gedeelte korting op hetzelfde moment.

De aanbiedingen gedurende het jaar (folder) zullen gewoon rond dezelfde prijs zitten als nu met de btw actie. Maar dan moet je soms xx weken wachten tot jouw chromeboekje een keer voorbij komt.
Deze reactie slaat op niks, MM zegt duidelijk dat ze 21% van de scherpste prijs doen, je krijgt hier het bewijs dat deze stelling niet klopt.

Een uitzonderlijk geval kan ik dit nog geloven, maar de trend is duidelijk.
Terrie Titelspecialist Tweakers @svennd27 januari 2018 20:58
Zou een mooie boel worden als ze op een aanbiedingsprijs van een tijd geleden nog is 21% korting zouden geven :+ Ze geven gewoon korting op de laagste prijs van de concurrenten.
Lol, iedereen weet dat Apple producten niet mee doen en zelfs dan nóg ben je in jouw voorbeeld maar voor 25 euro 'genept' voor zover je dit überhaupt 'genept' kan noemen.
ik doelde op exclusief korting, het beeld dat ze zelf schetsen
Maar dan weet je toch nog steeds niet of het een goede aanbieding is? Als het in het hele jaar hiervoor € 0,01 duurder was dan is het inderdaad de laagste prijs maar niet echt een goede aanbieding. Het idee is juist dat je moet kunnen beoordelen of het een goede deal is of niet. Zo als bij deze
Naast het zien of het werkelijk een goede deal is, is zou het ook mooi zijn om te zien of het product "toevallig" niet leverbaar is (en wanneer dat nog wel het geval was).
Ik heb vorige week een aantal prijzen (en standaard aanwezige ) producten bij de mediamarkt bekeken, nu blijken de interessante producten opeens niet meer leverbaar te zijn (en bestelbaar).
Volgende week zijn ze uiteraard gewoon weer aanwezig of bestelbaar met een levertermijn.
Precies, gemiddelde prijs over de maand voorafgaande aan de BTW-actie ofzo.
En als de mediamarkt de prijs 31 dagen vantevoren verhoogt? Gemiddeldes zeggen sws weinig. Gewoon de rauwe data, prijs per product per dag, 365 dagen terug.
Het was inderdaad beter geweest mocht er, zoals in de pricewatch op tweakers, een grafiek onderstaan met de evolutie van de prijs. Dat geeft een veel beter inzicht.
Het slaat sowieso nergens op, want de prijzen worden bij de MediaMarkt 24/7 getest. Dat kan dus omhoog en omlaag gaan.
Snap ook niet dat mensen zo ontzettend enthousiast zijn over dit soort acties. Zelfde als Black Friday waar mensen voor de winkels gaan liggen. Kijk maar naar de topics hier op Tweakers, ook zij trappen er in. Het is algemeen bekend dat het trucage en marketing is. Het zijn bedrijven en die willen geld maken. Ze zullen echt niet denken "we gaan onze lieve schatten eens even lekker goedkoop laten shoppen".

Goed initiatief van deze tweaker.

[Reactie gewijzigd door Anonymoussaurus op 22 juli 2024 17:56]

Niet alle korting is nep.

Als je research doet dan kun je wat leuks meepakken.
Je moet alleen niet naar de winkel of website gaan met het idee dat alles een goede koop is.
Als je korting wil moet je morgen naar een Kijkshop winkel gaan, https://www.nu.nl/economi...weer-open-uitverkoop.html
Ben zelf al weken aan het rondkijken voor een laptop voor mijn dochter en zie toch echt een duidelijk prijsverschil bij het model wat ik op het oog heb.

De 537€ bij MM is toch een mooie aanbieding tov de 629-649€ bij anderen:
pricewatch: Lenovo IdeaPad 320S-14IKB (80X400C5MH)
Zoals Thirler ook zegt, bij enig research en vergelijk werk kun je op een goede prijs stuiten. Dan is zo'n aanbieding ook een echte :)
das wel gek, heb een jaar of 2-3 terug een thinkpad gekocht, 15" met een core i5 en ook full hd scherm voor rond de 550, zonder aanbieding, op de lenovo website. zit alleen een hdd ipv ssd in. waarom nu duurder?

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 17:56]

Terrie Titelspecialist Tweakers @Origin6427 januari 2018 21:00
De prijs van hardware verandert ook gewoon. En er zit een wereld van verschil in de soorten behuizingen etc.
in mijn ervaring zijn er bij de MM voor elk artikel dat goedkoper is dan elders er minstens 2 die duurder zijn.
Je mag zeker de MM niet binnenstappen en denken dat je een goede prijs gekregen hebt.

zoals meerdere al zeiden : het is goed uitkijken, en dan vind je heus wel iets voor een goede prijs.
hopelijks heb je het ook nodig.
Als je al een tijdje aan het uitkijken bent naar iets specifieks, dan weet je wel of de aanbieding een echte deal is.
Ik snap het ook niet maar een vriend van me heeft toch laptop met 140€ korting gehad. Vergeleken met Coolblue en t.net pricewatch
De HP Envy 13 ad112nd koste overal nog €999, is een weekje voor de BTW-actie gezakt naar €899 en was tot gisteren verkrijgbaar voor €742.

Er zitten heus wel pareltjes tussen.
Ik heb woensdagavond een Surface gekocht met 17,x procent korting (en hij was niet eerst in prijs omhoog gegaan), volgens de medewerker was het de laatste Surface die ze hadden, en de dag erna was hij ook van de site verdwenen.

Toen ik in de winkel stond zag ik genoeg mensen die een gameconsole kwamen halen (die zijn uitgesloten van deelname), maar de mensen hebben de voorwaarden niet goed gelezen en denken een koopje te doen.

Je moet inderdaad goed opletten dat je een product koopt wat ook echt in de aanbieding is, en er op tijd bij bent. Voor de rest is het inderdaad een marketingtruck om ervoor te zorgen dan ze in de maand januari de verkopen halen (immers, iedereen heeft zijn geld uitgegeven voor sinterklaas/kerst, en niet direct op de planning staan dat ze een dure aanschaf willen doen, maar 21% korting klinkt toch heel mooi...)
Ik snap het echt niet, voor 21% ga ik niet harder lopen. (zeker niet bij de Mediamarkt)
Mijn hartje begint pas sneller te kloppen bij 50% of meer. En nee, ik woon niet in Holland.
Je snapt het inderdaad niet, ik vind 200 euro op een product van 1000 euro toch behoorlijk. Kun je hele leuke dingen mee doen.
Waar krijg je 50% korting op gloednieuwe electronica ? Laat het even weten, want dan kom ik daar ook heen.

Waarschijnlijk is je antwoord ; Nergens. Want dat is ook niet te doen.
De BTW-actie is op sommige producten zoals bv die Surface book 2 een prima aanbieding.

17% op een bedrag van 2000+ euro is toch mooi meegenomen, zeker omdat je er niets voor hoeft te doen, behalve naar de MM winkel of site te gaan en het product te kopen wat je toch al wilde halen.
ok ok ik was een beetje in een negatieve bui inderdaad.
Dat hangt er maar net vanaf hoor. Ik heb op black friday een A7-II met kitlens gekocht voor 1189 euro. 200 euro cashback, lens verkocht. Kortom, 400 euro korting daar nog bovenop. Beste deal van het jaar, en alleen op black friday dipte de prijs zo laag...(amazon).
De realiteit is dat het heel wisselend is. Ik heb wel eens (jaar of 6 geleden) een maand lang de prijzen in de gaten gehouden bij het uitzoeken van een nieuwe telefoon. Toen was de btw weg ermee actie een echte korting terwijl mediamarkt al een poos redelijk geprijsd was volgens de pricewatch.

Ik weet ook dat kruidvat in ieder geval in het verleden deze truc toepaste: week ervoor prijs omhoog, dan in de aanbieding voor de originele prijs en het product is in 1 uur uitverkocht.

Het punt blijft, dat je moet kijken naar wat je iets zelf waard vind, en het liefst ook wat het eerder koste. De van prijs zegt niet zo veel.
Denk dat je dan beter moet rondkijken, alternate had de Ryzen 5 1600 voor €150, en bol.com had de nokia 5 voor €99.

Best aardige deals :-)
Komt omdat Black Friday hier anders is dan in de VS.

In de VS kun (of kon) je met Black Friday gewoon kortingen van 90% of meer halen. Mensen die consoles en TV's voor een paar tientjes kopen. Alhoewel die extreme kortingen de laatste jaren daar ook minder lijken te worden.

Maar daar komt die Black Friday hype vandaan, daarom die slapers en de storm de winkels in in de VS, first come first serve.

Hier in Nederland spelen de winkels vrij slim op die hype in, kleine kortingen en het publiek gaat wild.
Als topic onderhouder van het BF/CM topic ben ik het niet met je eens.
Er zijn wel degelijk goede deals te vinden maar je moet goed weten wat je wil kopen en zelf moeite doen om te vergelijken.
Ik heb met die actie anders wel een mooie korting kunnen scoren op een GPS toestel voor in de wagen. Ik had die niet dringen nodig en had daarom een price alert aangemaakt in de Pricewatch van Tweakers. Vorig jaar kreeg ik plots de melding dat de prijs gezakt was onder het bedrag dat ik had aangegeven en dat was bij Mediamarkt door die btw weg ermee actie.

Ik denk dat dit ook gewoon het slimste is wat je kan doen. Als je geen dringende aankoop hebt, plaats dan een price alert en zodra de prijs gezakt is bij een webshop, kan je eventueel overgaan tot een koop.
Anoniem: 221563 26 januari 2018 13:12
De Consumentenbond wijst er tegenover de krant op dat deze handelwijze verboden is en dat klanten een klacht kunnen indienen bij de Reclamecodecommissie en toezichthouder ACM
Tegelijkertijd is deal-break.com óók illegaal. Je mag namelijk niet zomaar die prijzen scrapen zonder toestemming.
Op basis waarvan roep je dit? Ik zou zo geen enkele reden kunnen verzinnen waarom je verkoopprijzen van producten niet mag indexeren.
Doet de pricewatch van tweakers feitelijk ook hé? Die legt alleen de nadruk niet op de prijspraktijken van een specifieke keten maar je kan in de pricewatch heel goed zien of de mediamarkt je wel echt een deal geeft.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 22 juli 2024 17:56]

Omdat je geen rechten hebt om die data zo te mogen gebruiken. De data is in eigendom van de Mediamarkt.

Wat achtergrond info bij soortgelijke zaken:
https://www.recht.nl/nieu...apen-van-website-ryanair/
https://benbernardblog.co...re-perfectly-legal-right/

De meeste scrapers komen ermee weg maar het zou me niet verbazen als de Mediamarkt hier stappen tegen in neemt.

Edit: Ow, en uit ervaring ;) Schrijf zelf ook met regelmaat crawlers voor b2b en er is wel een keer voortgekomen dat onze klant helemaal niet de rechten had hiervoor met alle gevolgen van dien.
Edit2: M.b.t. je opmerking over de pricewatch: hier lopen allemaal afspraken over tussen tweakers en de deelnemers. De deelnemers betalen om in de pricewatch te mogen staan. Dat is een totaal andere situatie.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 221563 op 22 juli 2024 17:56]

Daar hebben ze robots.txt voor uitgevonden.
Een site crawlen voor een zoekmachine of een site crawlen om in een zoekbare database de gegevens aan te bieden zijn totaal verschillende use cases. Als Strykeforce een beetje pech heeft krijgt die een flinke claim aan zn broek die de mediamarkt ook zal winnen.

Edit: voor de duidelijkheid, als je je robots zou aanpassen om een crawler als deze te blokkeren dan blokkeer je ook direct alle zoekmachines. Op agent blokkeren gaat niet, zo'n crawler doet zich dan gewoon voor als een andere agent die wel in de whitelist staat.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 221563 op 22 juli 2024 17:56]

Je kan crawlers sowieso niet blokkeren via robots.txt. Dat is een optioneel iets om voorkeuren aan te geven. Crawlers kan je blokkeren op user-agent, of uiteindelijk via IP. Dat is al wel snel een soort kat/muis spel.

Volgens dit verhaal zou het overigens wel mogen - https://ictrecht.nl/2014/...ergebruiken-startuprecht/

Er waren wel een aantal rechtszaken in Nederland maar die gingen ook over het scrapen van websites in combinatie met het vervolgens weer verkopen van die datasets.
Crawlers kan je blokkeren op user-agent, of uiteindelijk via IP. Dat is al wel snel een soort kat/muis spel.
Klopt, ik heb eens voor een grote partij een scraper moeten bouwen, die gebruikt de volgende zaken voor het scrapen:

- Wisselende user-agents.
- Proxie met rollende IP-adressen.
- Zaken als PhantomJS om een virtuele browser te draaien vanuit Javascript die de website visueel bezoekt en de broncode teruggeeft aan het systeem.

Er zijn zoveel manieren. Zelfs Tweakers scrapen is een eitje. Tweakers.net gebruikt namelijk een EAN check, als jij op een EAN zoekt op in de pricewatch, dan krijg je een Re-Captcha voor de kiezen. Maar als je gewoon op Google zoekt naar het EAN nummer met site:tweakers.net, dan werkt het gewoon perfect.

Voorbeeld:

Onderstaande URL openen zonder ingelogd te zijn:
https://tweakers.net/pric...en/?keyword=0190198066824
Toont een recaptcha.

Zoeken via Google. en altijd de eerste hit pakken als die voldoende overeen komt:
https://www.google.nl/sea...net+0190198066824+prijzen

Alles is omheen te werken. En daarnaast is Tweakers ondanks hun inspanning hierin ook gewoon te spideren met de PhantomJS methode. Dus het is nooit goed af te schermen.
Ik denk dat als er ooit een partij boos wordt het bij de rechter anders weegt als je bovenstaande gebruikt, of het is gewoon een hobbyprojectje met een simpele scraper. :) Uiteindelijk kom je overal wel omheen, maar de moeite die het kost is wel een indicatie.

Maar eigenlijk wilde ik gewoon aanvullen dat robots.txt geen magische accescontrol is, meer niet :P

[Reactie gewijzigd door Basszje op 22 juli 2024 17:56]

Nee snap ik, ik geef de informatie ook wat generiek aan, als je bovenstaande zaken gebruikt, en je hebt een universele scraper gebouwd, kan dit op verschillende shops en verzamel sites gebruikt worden, zonder moeite, want het is dan 1 script die voor alles werkt.

Hoeveel er gescraped wordt, en over wat voor tijdsbestek etc. is allemaal niet te meten met zulke maatregelen, want soms is het een curl, andere keer een virtuele browser request, andere keer weer een bezoek vanuit Google, en dat vanuit 1 scraper.

Wel vind ik het juist interessant om elke keer als ze een blokkade te bedenken uit te zoeken in hoeveel tijd ik er voorbij ben. (Zonder kwade bedoelingen, meer nieuwsgierigheid)
Anoniem: 221563 @Basszje26 januari 2018 15:17
Volgens dit verhaal zou het overigens wel mogen - https://ictrecht.nl/2014/...ergebruiken-startuprecht/
Volgens dat verhaal zou het ook niet mogen.
Feiten vallen niet onder het auteursrecht. Je mag dus feiten zoals een productnaam of prijs in principe overnemen. In principe, want er kan wel een databankrecht rusten op een verzameling feiten, wanneer men voldoende geïnvesteerd heeft in het opbouwen en onderhouden daarvan. Wanneer dat het geval is, is een lastige.
Robots in inderdaad alleen een indicatie maar geen blokkade.

Blokkeren op IP danwel UserAgent heeft 0,0 nut. Dat is alleen een schijnblokkade. Kat en muis spel gaat niet, want je crawler kun je laten voortdoen als een normale bezoeker. IP blokkade omzeilen doen de meeste tweakers hier al in de vorm van een VPN.
http://www.mediamarkt.nl/robots.txt
Sitemap: http://www.mediamarkt.nl/sitemap/siteindex.xml

User-Agent: *
Disallow: /*storeId=*
Disallow: /*view=
Disallow: /*sort=
Disallow: /*searchParams=
Allow: /*storeId=10101*

[Reactie gewijzigd door Thirler op 22 juli 2024 17:56]

Anoniem: 200498 @Thirler26 januari 2018 13:28
Voorbeeld url: http://www.mediamarkt.nl/...6-50mm-zwart-1310715.html
Voldoet niet aan die voorwaarden?
Als je de pagina meta gegevens ziet dan staat de prijs gewoon in een <meta> tag.
product:price:amount 478.49
Dus volgens mij mag het.
Denk niet dat het goede publiciteit voor Mediamarkt zou zijn hier stappen tegen te ondernemen. Gevoelsmatig denken ze wel twee keer na voordat ze hun juristen hiervoor aan het werk zetten, want iets dergelijks komt natuurlijk in de media.

Tenzij ze natuurlijk niets te verwijten valt... O-)
Anoniem: 221563 @OCU-Macs26 januari 2018 13:49
Ligt eraan hoe je er tegenaan kijkt. Het is nu ook al geen goede publiciteit. Ze kunnen het ook zien als de schade zoveel mogelijk beperken.

Zelf hoop ik dat ze het ook gewoon laten gaan.
Als het inderdaad een ‘van/voor’ stunt zou zijn, zou Mediamarkt er ook voor kunnen kiezen de prijzen echt te verlagen als damagecontrol. Natuurlijk val je dan door de mand aangezien je dan >21% onder je eigen prijzen zit, maar zal een commercieel talent vast wel een mooie verklaring voor in de media kunnen geven.

Situatie gewoon ten eigen voordeel omkeren. Denk dat de publieke opinie meer waard is dan wat verloren marge.
Het ligt hier wel iets subtieler. De mediamarkt claimed zelf dat de prijzen een belangrijk punt zijn van vergelijk en dat dat hun verdediging is van opgaande prijzen die vervolgens eventueel weer omlaag gaan. Om dat te bewijzen is dit de enige billijke manier om dat te doen.

Bovendien is de prijs een "feit" en die staan niet per se direct onder bescherming van auteursrecht. Daar plaatjes en lay-out niet gescraped worden kun je dus aanvoeren dat je alleen feiten overneemt.

Er is ook geen winstoogmerk en de site controleerd dus een uitspraak die de mediamarkt zelf heeft uitgelokt. Ik denk niet dat het zo klaar is als je denkt.
Anoniem: 221563 @Belgar26 januari 2018 14:20
Het ligt hier wel iets subtieler. De mediamarkt claimed zelf dat de prijzen een belangrijk punt zijn van vergelijk en dat dat hun verdediging is van opgaande prijzen die vervolgens eventueel weer omlaag gaan. Om dat te bewijzen is dit de enige billijke manier om dat te doen.
De Mediamarkt kan op hun beurt weer beargumenteren dat deze prijsvergelijker daarvoor niet geschikt is. Deze toont immers ook prijzen die in januari het goedkoopst waren. Wat er tussendoor is gebeurt is wordt niet getoond waardoor je geen goede conclusies kunt trekken of men inderdaad vlak voor de btw actie de prijzen heeft verhoogt. Wat iketot ook duidelijk aangeeft: iketot in 'geek: Tweaker zet website op om prijzen btw-actie MediaMarkt te co...
Bovendien is de prijs een "feit" en die staan niet per se direct onder bescherming van auteursrecht. Daar plaatjes en lay-out niet gescraped worden kun je dus aanvoeren dat je alleen feiten overneemt.
Dat is niet het punt. Het gaat erom dat je die data geautomatiseerd inlaad en op je eigen server presenteert in een andere vorm. Dat niet alle content wordt overgenomen doet er niet toe.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 221563 op 22 juli 2024 17:56]

Als ze hier werk van maken, halen ze de dagbladen ook nog.
Ik heb eigenlijk nog nooit echt positief nieuws (neutraal) over mediamarkt gezien.
Alleen maar hun eigen advertorials, rood en groot...
Interessante bronnen, maar ik ga er bij dat Ryanair voorbeeld voor het gemak wel even van uit dat de site in kwestie een winstoogmerk zal hebben. Dan gaan er toch wel andere krachten spelen.
Mediamarkt moet gewoon stoppen met dat oplichten door mensen wijs te maken dat ze korting krijgen, terwijl ze in de meeste gevallen gewoon meer betalen dan 1-2 maanden geleden toen de prijzen nog normaal waren.

Er zijn maar een paar handen vol producten welke daadwerkelijk goedkoper zijn, maar het gros is gewoon even duur of zelfs duurder.
Doet de pricewatch van tweakers feitelijk ook hé?
Winkels in de pricewatch bieden die data juist aan aan tweakers in plaats van dat tweakers het scraped van hun website, dus die vergelijking gaat scheef.
in de pricewatch zitten alleen bedrijven die zich daarvoor inkopen en dus toestemming geven
Wat is het verschil met Google, die scrapet toch ook de hele wereld?
Google bied hem niet in complete database vorm aan op zijn eigen servers. Ze bieden de verwijzing naar mediamarkt aan.

Zodra ze de data naar hun zelf kopieren en binnen hun eigen omgevingen aanbieden krijgen ze ook problemen. Kijk maar naar het hele debat over nieuwsberichten.
Wat ik nog steeds een raar idee vind, want het word je letterlijk aangeboden. Ik ben zelf student informatica en daar leer je ook hoe je bepaalde dingen serverside houdt en andere dingen gewoon naar de klant stuurt. In dit geval "scraped" google ze dus eigenlijk ook.
Waarom is het illegaal om publiek beschikbare data van een website te halen. Hoe ga je dat ooit handhaven als overheid. lmao.
Linkje is nog dood? Mooi initiatief wel :)

-edit- linkje gaat naar tweakers.net, juiste link moet zijn https://deal-break.com/btw

[Reactie gewijzigd door Bob Popcorn op 22 juli 2024 17:56]

Ik verwacht eerder een slashdot effect op de betreffende website ;)
Dat is een oude. Volgens mij weet je als je gemiddelde < 35 er niet zomaar wat dat is zonder het op te zoeken.
Kleine Tweakers worden grote Tweakers samen met Calve. :)
wie typt er nog www voor een domain? (beetje fatsoenlijke config vangt wel/niet www toch af? geloof dat ik t al 10jr niet meer in typ)

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 22 juli 2024 17:56]

Typen niet, maar ik doe vaal ctrl+enter om er .com achter te krijgen, en dan krijg je gratis www. mee.
Sommige websites werken niet zonder www ervoor.
Die bezoek ik gewoon niet.
Wat neerkomt op een slechtd geconfigureerde webserver.
Of gewoon het ontbreken van aan A record in DNS , gevolgd door het ontbreken van de nodige config van de webserver om ook die host header te aanvaarden :)
Of het is gewoon de bedoeling dat de site alleen met www werkt. ;)
Nee hoor, kan een hele valide keuze zijn om alleen een www-record voor de website te willen gebruiken, ook al zie je het steeds minder vaak.
Anoniem: 221563 @NaoPb26 januari 2018 14:06
Of een bewuste keuze. Het zijn technisch dan ook verschillende domeinen

Meeste hebben een auto redirect ingeschakeld
slecht geconfigureerde DNS + webserver, gezien WWW een subdomein is ;)
Bij de website van Realtek moest je (in ieder geval tot recentelijk) "www." voor de domeinnaam zetten, anders kreeg je een foutmelding.
Realtek's website is dan ook nog van de jaren stillekes!
Verkeerde linkje staat in het artikel https://deal-break.com/btw
Geniaal man nu komt de aap uit de mouw! Dit zou eens ook met black Friday gedaan moeten worden want daar heb je de zelfde verhaal.
De Consumentenbond heeft dit met Black Friday gedaan en het was inderdaad hetzelfde verhaal.
Aan de andere kant ben je er wel helemaal zelf bij. In 1980 was het lastig om prijzen van andere winkels te vergelijken. Anno 2018 is het voor iedereen mogelijk om even te checken of de aanbiedingsprijs ook echt een aanbieding is. Dit is gewoon een moderne variant van de VAN/VOOR-truc die al tientallen jaren gebruikt wordt.
Probleem is dat veel mensen meteen een rode waas (of zou het een [dollar-]groene waas zijn) voor de ogen krijgen zodra ze het woordje "korting" of "actie" tegenkomen. In dien mate zelfs dat elke kreet maar klakkeloos wordt aangenomen - au revoir kritisch denkvermogen. Je kunt het zien als een soort "idiot tax" (onder het mom eigen schuld, dikke bult), maar ik zie liever dat er paal en perk wordt gesteld aan dit soort praktijken.

Een groter probleem is dat dit soort promotie-events (Black Friday, BTW-dagen) blijkbaar genoeg opleveren om er gewoon mee door te gaan.

En een nog groter probleem is dat er, ondanks dat er genoeg aanwijzingen zijn, maar heel weinig wordt ondernomen tegen de malafide praktijken van de Mediamarkts van deze wereld.
Er zijn nog andere truucjes.

Een mooie is 3 voor twee, en soms zelfs 2 voor 1. Maar niet voor de prijs die altijd gehanteerd is, maar de adviesprijs.

Een andere bekende is de route 99 van de bekende winkel.
Aanbieding, vervolgens wordt de hogere prijs een tijd gehanteerd, daarna volgt er weer een actie waarbij x-aantal producten 'blijvend in prijs zijn verlaagd'. En omdat constant met die prijs wordt gespeeld krijg je nooit een goed beeld van die prijs.
Ik zit zo door die prijzen te bladeren van willekeurige producten (ook populaire zoals smartphones en tv's) en ik kan niet anders zeggen dan dat me het over het algemeen best meevalt hoe vaak ik een product tegenkom waar de prijs noemenswaardig van naar boven is gegaan.
Ze zijn er echter wel, zag een soundbar die huub huub barbatruuc 50 euro duurder is geworden ten opzichte van enkele maanden geleden.
Denk dat je het wel moeilijk gaat krijgen met het aantonen van een causaal verband tussen die prijs verhoging en deze btw actie.
En wat ook wel in hun voordeel zal werken is dat de mediamarkt doorgaans uberhaupt verre van de voordeligste is.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 22 juli 2024 17:56]

Misschien zoek ik naar andere tv's, maar de eerste die ik checkte gaf aan dat de prijs 1,5 maand terug minder was als nu met de 21% korting erbij (eraf?) geteld...

Wat me opviel is dat de prijs zonder korting toevallig de hoogste prijs in de pricewatch is ook, misschien advies prijs?

https://deal-break.com/btw/product?id=httpwwwmediamarktnlnlproduct_lg55eg9a7v1502824html
https://tweakers.net/pricewatch/776389/lg-55eg9a7v-zwart.html

Overigens staat er niet heel veel meer op mijn wensen lijstje, dus het kan zijn dat ik gewoon net die ene slechte heb getroffen :)...
de kat op de koord - de aap uit de mouw
Dat is natuurlijk ook omdat de consument bedot wilt worden. Men wil in de solden elektronica kopen maar de marges zijn veel te laag om korting te geven. (en ja ik ken er die speciaal wachten tot de solden om hun nieuwe TV of wat dan ook te kopen)
Korting krijg je maar op 3 manieren: de marge was heel hoog, de waarde van het product is minder geworden of de prijs is eerst opgevoerd.
Ik geef altijd de basisregel mee, solden bestaan niet in elektronica. Gebruik een prijsvergelijker als je wilt besparen. Maar dan kom je slechts zelden in de Mediamarkt natuurlijk, nogal dure winkel uitzondering daar gelaten.
Hoe kom je aan het woord "solden" als ik vragen mag?
Solden is Vlaams voor uitverkoop. Altijd nog beter dat het Nederlandse woord "sale" :-)
Het Engelse woord sale bedoel je? Of is dit al een aanklacht tegen anglicismen?
Eerder sarcasme, aangezien je in NL eigenlijk alleen maar "sale" ziet, is het blijkbaar een Nederlands woord. De Vlamingen gebruiken tenminste nog een niet-Engels woord.
"Uitverkoop" is blijkbaar te lang en wordt niet begrepen door toeristen, alsof die grote knalgele affiches niet voldoende aangeven wat er aan de hand is. :X
Eerder sarcasme [...]
De Vlamingen gebruiken tenminste nog een niet-Engels woord.
Vlamingen gebruiken dus een (leenvertaling van een) Frans woord. Wat is het verschil?
Sowieso in het belgische systeem met vaste uitverkoopperiodes veel duidelijker voor de klant. Mogen ze in Nederland ook wel weer invoeren, weet je waar je aan toe bent.
Solden = uitverkoop = koopjesperiode, blijkbaar geen gebruikt woord in NL? Af en toe kom ik die wel is tegen, pinnen vs bankcontact, doos & pak melk die omgedraaid zijn (hier krijg je er 12 als je een pak vraagt) , cecemel vs chocomelk, afijn, dan moet ik dat aan mijn lijstje toevoegen :)
Gisteren toch echt een laptop bij de MediaMarkt gekocht die na de korting 156 euro goedkoper was (899 -> 743) tov de laagste prijs in de pricewatch. De prijs was ook niet omhoog gegaan voorafgaand aan deze dagen. Of zo nu verlies maken of nog steeds marge overhouden: geen idee.

Kan dus wel, maar wel opletten inderdaad.
Zo'n BTW weg ermee actie is natuurlijk leuk als je 21% korting krijgt, maar als de prijs na korting (zie actievoorwaarden) ongeveer de gewone prijs bij de concurrenten is - waarvan ze ook nog eens een paar dure uitgezocht hebben - dan is de actie gewoon een sigaar uit eigen doos.
De concurrenten: BCC, BOL (exclusief Plaza), Coolblue, EP, Expert, Apple, Bose, Canon, Dyson, Harman Kardon, JBL, Samsung, Philips.
Voor TV's e.d kan ik het me al helemaal niet voorstellen dat je 20% korting kunt krijgen. Laptops zijn vaak mediamarkt specifiek en dus niet te vergelijken. Ik zou wel eens willen zien wat dan de echte aanbiedingen zijn. Dan weet ik of ik vanmiddag nog even langs ga.

[Reactie gewijzigd door Sandwalker op 22 juli 2024 17:56]

Talloze monitoren (vooral ultrawide) zijn nu fors goedkoper. Die dingen zitten normaal muurvast qua prijs, vooral de curved modellen.
Qua laptops kan je natuurlijk gewoon eventjes wat uitzoeken. Ik heb een HP Envy gekocht voor €743 die dinsdag nog €899 kostte (laagste prijs ooit van dat model) en daarvoor €999 kostte.

Deze echte aanbiedingen zijn nu regelmatig al uitverkocht, gezien de slimme kopers van tevoren bedenken wat voor product ze willen hebben en de prijzen monitoren, en de BTW-dagen zijn zoals altijd op=op.
Het is sowieso geen 21% korting maar 17.4%,

En het leuke van de hele actie is dat er geen winkel voorraden getoond worden, zo dat je voor niets kunt langs gaan en wat anders aangesmeerd kunt krijgen. De meeste winkels hebben sowieso maar een subset van wat er op de site staat (niet heel raar, ruimte is beperkt) dus je de kans dat je voor niets gaat is redelijk aanwezig.

Dan is er nog een shitload aan spullen uitgesloten. Vooral irritant dat computer spul (zoals toetsenborden en muizen) zijn uitgesloten.

En wat betreft of het de moeite is, ik denk dat iedereen gewoon kijkt of het inderdaad goedkoper is dan bij de concurrent. Je bent wel heel blind als je gewoon naar de winkel rent en er van uit gaat dat het allemaal goedkoper is.
Je weet al jaren dat de Mediamarkt ergens rond eind Januari de BTW vrije dagen heeft.

Wij waren op zoek naar een nieuwe Miele droger, maar kende ook de geruchten. En zeker omdat er met Miele producten relatief weinig gestunt wordt. Dus hebben we een model uitgezocht en rustig gewacht.

De prijs bij MM was ergens rond Sept 2017 899 Euro (gelijk aan BCC en Bemmel en kroon)
Ging toen eind 2017 naar 879 Euro
En met de BTW actie van 879 naar 726

Ik kan er niet anders dan tevreden over zijn.
Uitzonderingen die de regel bevestigt, het topic op GoT laat genoeg voorbeelden zien waar het geval precies de andere kant op gaat.
Het zou interessant zijn als bovengenoemde website een trend laat zien over *alle* producten heen. Dan blijft het minder ervaringsverhalen en wordt het gewoon gestaafd.
De vraag is natuurlijk of op het enorme assortiment van de MM de voorbeelde op GoT ook niet gewoon de uitZonderingen zijn.
Jammer dat alleen de laagste prijs wordt weergegeven, daar heb je namelijk in dit kader niet zoveel aan en is niet zo interessant.

Wat je juist moet willen weten is of de prijs vóór korting uit de BTW actie ooit wel door Mediamarkt in de afgelopen 6 maanden is gehanteerd.

Voorbeeld: ik zat te kijken naar een Denon versterker die bij mediamarkt nu weergegeven staat als: Voorheen: 499,- Nu: 412,37 (87 euro voordeel). Wat ik wil weten:heeft dat ding daadwerkelijk ooit 499 euro gekost bij Mediamarkt in de afgelopen 6 maanden. In plaats daarvan krijg ik de laagste prijs alleen te zien.
Huh, volgens mij snap je het niet helemaal.

De prijs die je ziet staan als laagste prijs, is de laagste prijs die OOIT op de website heeft gestaan.
Dus met andere woorden ; Ja, MM heeft die prijs gehanteerd en dat ding heeft daadwerkelijk 499 euro gekost bij de MM totdat deze actie in ging.

Als er namelijk een andere (lagere) prijs was gehanteerd op any given moment, dan was dat de laagst gemeten prijs die je zag staan.

[Reactie gewijzigd door iketot op 22 juli 2024 17:56]

Ik snap het perfect, volgens mij begrijp jij mijn reactie niet, wellicht ben ik onduidelijk geweest

Eigenlijk wil ik de prijs van een product door de tijd heen kunnen bekijken in plaats van alleen het uiterste, namelijk de allerlaagste prijs. Ik weet nu namelijk maar twee dingen: de versterker kost nu 412 euro en de laagste prijs in de afgelopen tijd was nog lager, namelijk 358 euro op 7 december 2012 om 03:00 's nachts.

Wat ik dus niet weet is of de door Mediamarkt genoemde 'reguliere prijs' van 499 euro, op basis waarvan de BTW korting is berekend, daadwerkelijk een 'reguliere prijs' was, of dat deze alleen in de dagen voorafgaand aan de BTW korting actie is gehanteerd. In de paar laatste weken dat ik dit apparaat heb bekeken kostte ie namelijk zonder enige kortingsactie altijd 449 en nu is de prijs zonder korting ineens 499.
Ok, dat was niet in je eerste verhaal duidelijk inderdaad.
Want daar zei je dat het voorheen 499 was en dat las ik als dat het de laagste prijs ooit was..

Maar hij was dus een keer goedkoper geweest en je wil weten of de reguliere prijs waarop nu de actie prijs berekent wordt ooit daadwerkelijk is gevraagd aan de klanten.

Dat is inderdaad nu niet mogelijk, maar dat is ook wat ik al eerder had gemeld boven in dit topic (iketot in 'geek: Tweaker zet website op om prijzen btw-actie MediaMarkt te co...) Want de tool is nu leuk, maar je hebt er EIGENLIJK niet heel veel aan..
Precies mijn punt, ben het ook helemaal eens met je gelinkte reactie. Een soort grafiek/plot van de prijsontwikkeling zoals je die ook in pricewatch hebt, maar dan alleen voor MediaMarkt zou ideaal zijn.

Ik vermoed namelijk dat de prijs van de versterker (Denon avr x1400h) het afgelopen half jaar consequent tussen de 400 en 450 heeft geschommeld bij Mediamarkt en dat ze de prijs in de afgelopen twee dagen hebben opgeschroefd naar 499.
Ja dat zou best kunnen ja!

Overigens, bij CB is hij 397 :-)
Jep. Zelfde bij Bol.com. Totale flutactie van MM, zelfs met deze korting komen ze nog niet eens aan hun eigen geweldige 'prijsbelofte'...
Misschien naar hun toe gaan voor pricematching + de BTW actie.. proberen waard wellicht :-)
Oh, ik was niet echt van plan om het uiteindelijk bij Mediamarkt te kopen, weinig behoefte om ze aan omzet te helpen, ben niet bepaald een fan, maar als ze met die BTW actie nou 10% onder de concurrentie kwamen te zitten...

Wordt waarschijnlijk Coolblue, Bol of Amazon Duitsland.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.