Microsoft-scam leverde criminelen vorig jaar zeven miljoen euro op in Nederland

Criminelen die zich voordoen als medewerkers van de Microsoft-helpdesk hebben vorig jaar in Nederland volgens de Nederlandse politie bijna tweeduizend slachtoffers gemaakt. Daarbij zouden ze zeven miljoen euro buitgemaakt hebben.

Een van de slachtoffers is een bedrag van 98.000 euro afhandig gemaakt en zeventig procent van de gedupeerden is ouder dan vijftig jaar, meldt de politie. Het totale aantal slachtoffers is mogelijk hoger, de politie heeft bijna tweeduizend aangiftes of meldingen ontvangen. Dat is veel meer dan in 2016, toen waren dat er elfhonderd.

De helpdesk-scam is niet nieuw, al in 2011 waarschuwde Microsoft ervoor. Volgens de politie zijn de criminelen in de laatste jaren 'heel actief in diverse landen'. Vanwege het aanhoudende succes van de scam gaat de politie mensen weer waarschuwen via onder andere sociale media. Tv-programma Tros Opgelicht besteedt dinsdagavond om 21.25 uur aandacht aan het fenomeen.

Bij helpdeskfraude bellen criminelen willekeurige mensen op en claimen ze een helpdeskmedewerker te zijn van Microsoft. Slachtoffers downloaden een programma waarmee ze toegang geven tot hun pc, zodat de medewerker een probleem kan oplossen zoals een virus of een verlopen licentie. Na afloop hiervan vragen de criminelen om een betaling in bijvoorbeeld iTunes-tegoedkaarten of door een overschrijving via Western Union. In sommige gevallen schrijven de criminelen direct geld af van de rekening van het slachtoffer.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

16-01-2018 • 17:45

170 Linkedin

Submitter: gulie

Reacties (170)

170
164
98
11
0
40
Wijzig sortering
Mijn ervaringen, de afgelopen ca. 5 jaar gemiddeld eens per maand:

Bij mij hebben ze nog nooit beweerd dat ze van Microsoft zijn. Het is altijd "technical department of Windows". Exact die benaming.

Het komt in golven. Soms een half jaar niet, de laatste 2 weken alweer een stuk of 6, van (quasi) Franse +33.. nummers.

Meestal zeg ik dat hun praktijken langzamerhand wel algemeen bekend zijn en voeg nog iets schoolmeesterachtigs aan toe als "je zou ook iets positievers kunnen gaan doen met je computervaardigheden". Eén keer werd de man aan de lijn echt boos, en besteedde nog zeker 10 min. aan het weerspreken van mijn verhaal dat het een scam is. Òf hij was een heel goede acteur òf echt in zijn eer gekrenkt. Ik begon me af te vragen of zijn "werkgever" hem wijsgemaakt had dat het echt een of ander Windows-herstelprogramma was dat hij moest installeren. Ik heb het overigens nooit zo ver laten komen, ze bellen altijd als ik net even geen afgedankte PC of laptop heb staan.
Al zouden ze zeggen we werken met Microsoft, denk dat er best veel mensen met Microsoft werken op de computer. Het is de manier van benamen denk ik.

De laatste tijd heb ik eerder het gevoel dat het van de popup pagina's komt die een valse melding van infectie geven in de browser.
Sluit dit venster niet anders bla bla.
Contactacteer dit nummer anders bla bla.
Mensen geloven helaas te snel wat ze zien/lezen online.
Ze denken veilig achter de computer te zitten en zijn even vergeten dat ze eigenlijk de voordeur zijn uitgelopen. (ethernet poort)
Ik ben een Nederlander die eens drie maanden in India op vakantie is geweest. Ik ben geen expert of antropoloog, maar in mijn ervaring is de cultuur inderdaad anders. ;) Niet perse op eer gebouwd. Er heerst simpelweg veel meer ongelijkheid. Verschillen in kasten, rijk en arm etcetera. Daarnaast zijn er nauwelijks sociale vangnetten. Ook is er weinig controle vanuit de overheid want onderbemand en of corrupt.

Dus wil je je familie kunnen onderhouden, dan kun je niet zo kieskeurig zijn in de keuze van je baan zoals hier in Nederland. Dan nog zullen bepaalde types beter in dit soort 'werk' zijn, dan anderen (ook in India). Mensen met minder empathie/criminelen. Die wonen overal ook in Nederland.

Doe je het werk lang genoeg, dan zul je een slachtoffer waarschijnlijk slechts reduceren tot een geldboom. Het blijft als nuchtere Nederlander echter een vreemde gewaarwording, als iemand zo overtuigend kan lullen.

Zo voelde ik me in het begin in India, een wandelende geldboom. :D Geen slecht woord over mijn vakantie daar hoor, pracht land en prachtig mensen. :)

[Reactie gewijzigd door Fornoo op 17 januari 2018 09:34]

Had er pas nog eentje aan de lijn. Hem maar wijsgemaakt dat ik een Mac heb en z'n geintje dus niet werkt. :P
Had er pas nog eentje aan de lijn. Hem maar wijsgemaakt dat ik een Mac heb en z'n geintje dus niet werkt. :P
Ik bleef hem aan de lijn houden en startte een VM met een Windows 7, heb hem daarin laten rommelen, succes er mee pik

Wat ik vooral vreemd vond was de manier van werken, zij laten je Teamviewer downen en draaien dan moet JIJ connectie naar hun maken en dan laten ze je van kant wisselen met partner, hierdoor zie jij hun desktop en niet je eigen desktop

[Reactie gewijzigd door SpoekGTi op 16 januari 2018 17:53]

Die heb ik ook al een paar keer gehad.
Alleen waren die sukkels één keer zo slim om een illegale (verlopen trial) versie van Windows te draaien. (mededeling rechts onder).
Toen ik de 'helpdesk' daar op wees hingen ze op.

Tuig je daar een hele (dichtgetimmerde) VMware voor op....
Hoewel ik het tóch al één keer bijna 3 uur heb volgehouden met rekken.
't Bijft lachen met "microsoft's helpdesk" :)
je kan als je een beetje handig bent de boel omdraaien doordat je eerst met hun computer moet verbinden.
het schijnt mogelijk te zijn om via teamviewer fysieke toegang te blokkeren, waarna je mooi zelf in de computer van de scammer kan rondsnuffelen.

er zijn wat YouTube filmpjes van mensen die op die manier een reverse scam uitvoeren en de contactgegevens van eerdere slachtoffers downloaden om ze te kunnen waarschuwen, of ze vinden soms zelfs privé informatie van de scammer.
Wat ik als éérste doe is gelijktijdig op een 2e computer ook verbinding er mee maken, maar dan in bestand-verstuur-mode en dan <ctrl>-a in hun 'root' en dan <DEL>.
Vaak hebben zij ook niets beveiligd, dus wordt er van alles vernield.

En dan loopt tijdens het 'omschakelen' van hun systeem naar mijn systeem Windows vast of wordt in ieder geval de TeamViewer sessie beëindigd van de (virtuele) machine die ze hebben overgenomen.
Na een verwarrend momentje aan hun kant, krijg je weer een nieuw TeamViewer nummer en begint het circus opnieuw.
Zo al eens 4 machines vernield in één sessie. 8-)

En wat ook helpt (bij de frustratie): Mijn virtuele '7' voor "Microsoft" heeft een verbinding naar buiten via de HotSpot functie van Ziggo (lekker traag, slechte verbinding), en mijn IP blijft ook verborgen voor 'de andere kant'.
Is hier ergens een tutorial/voorbeeld voor te vinden? Ik wil ze wel graag zoveel mogelijk irriteren als ik tijd heb en ze weer een keer bellen. :Y)
Niet dat ik weet.
Maar gezien de hoeveelheid aan 'microsoft-scammer' video's die ik als suggestie op youtube krijg bij het zien van de video van @A_in_O (@21:54) , moeten die er wel zijn.

Zorg in ieder geval voor een redelijk geïsoleerde virtuele machine waar je een snapshot van hebt :) en dat die géén toegang heeft tot je lokale netwerk. (ik heb in ieder geval één keer meegemaakt dat ze de 'network environment' probeerden te bekijken om e.v.t. andere machines te zien.
Bovendien werd er in sommige gevallen na het installeren van diverse keyloggers ("remote helpdesk"- kuch software) op de achtergrond scans gedraaid, maar dat is zeldzaam. Vandaar mijn verbinding via Ziggo's HotSpot. (de VM-win7 draait op een macbook)

[Reactie gewijzigd door LooneyTunes op 17 januari 2018 09:49]

Gaat dit in het Nederlands? Ik weet dat Amerika veel last heeft van die Indiase callcenters.
Practisch altijd in het Engels met Indiase accenten. De nummers waar ze vandaan bellen worden vaak gespoofed.
Dit is omdat men tegenwoordig een melding van TeamViewer krijgt, als de verbinding vanuit dergelijke landen of verdachte ip adressen komt.
Hier een leuk kanaal van iemand die een programma heeft gemaakt om telemarketeers en scammers zo lang mogelijk aan de praat te houden.
Het programma reageert op stiltes met van te voren opgenomen antwoorden van een stemacteur "Lenny", met soms hilarische conversaties: https://www.youtube.com/channel/UCrBZYWrikliO6EPZKM7KxVQ
haha zou ik ook doen.

met natuurlijk een folder tree map (30 folders diep, en telkens de folder omhoog copy paste, en 1 & 2 als naam zetten, zodat je niet hebt dat de folder te lang is of dat ze het geintje opmerken, gezien het tree command dan er heel raar uit ziet, zonder text, met alleen strepen en af en toe een cijfer)
(verwijderen van de map is niet mogelijk)


tevens duurt een folder tree met 1 miljoen folders op een snelle computer al 30 minuten.
verminder het aantal cores en ram geheugen en de tijd is langer dan een uur. (althans dan had ik de commandpromt uitgezet).

(wat je ook kan doen is een windows pc herinstaleren (voor vrienden en familie) met een fake syskey programma, dan kunnen ze de PC nooit locken, fake CMD is niet handig gezien sommige commando's die je zou gebruiken dan niet werken)
Je moet gewoon aangifte doen , je heb een tel nummer meestal is dat voldoende , ik heb inmiddels al een paar aangiftes gedaan , zulke verhaaltje van ik heb een Mac is leuk maar niet afdoende om zulke lui een halt toe te roepen.
Ze gebruiken nummer spoofing, zo hebben ze een week lang met mijn nummer gebeld. Kon er niks tegen doen en ik kreeg zo’n duizend telefoontjes per dag van mensen die mij ‘gemist’ hadden
Precies. Zo hebben ze een heel tijd telefoonnummers van het oosten van Nederland (Gelderland en Overijssel) gebruikt, dacht ik.
Klopt. 024 nijmegen onder andere.
Vreemde is dat de grote providers spoofing blokkeren (ik kan onze centrale bv. 112 laten uitsturen als nummer weergave van mijn interne nummer. Dat blokkeren kpn/ Vodafone netjes. (Nummers uit onze reeksen kan ik uiteraard wel meesturen:-)

Vreemd genoeg niet bij de vele SIP Providers (helaas geen bron).
Bij diverse schijn je makkelijk een fake nummer te kunnen meesturen.
Die worden dan dus misbruikt door de Indiërs.

Heel vreemd dat de ACM hier niet keihard tegen optreed!

Ps.
Heb ze tot 2 jaar geleden een 5 tal keren aan de lijn gehad.
1x ook de vm truuk toegepast.

Lachen dat als ze eenmaal beet hebben (na 10min rekken vanuit mijn kant), je naar hun 2e lijns helpdesk wordt doorgeschakeld.

na een half uur vond ik het wel welletjes en gaf aan dat ie maar moest ophouden aangezien 'hij de boel bedriegt'.
Na van de schrik bekomen, toch ertegen in gaan, waarbij hij zelfs mij beschuldigde dat ik zijn tijd in beslag had genomen.
Ik heb hem hard uitgelachen. Hahaha.
Het was mijn 06 dat ik uit gelderland kom is denk ik toeval.
laatst nog van iemand uit helmond, (bleek een oudere vrouw te zijn)
hackers gebruikten haar nummer om zo mensen te bellen, met problemen van windows.

weet niet hoe het is afgelopen, was voor de vakantie in lokaal nieuwsblad
Te zot voor woorden dat dat nog steeds mogelijk is, in de tijd dat je met een fluitje de centrale kon besturen okay ... en op internationaal niveau. Maar op Nederlands niveau had de overheid 20 jaar terug al moeten zeggen dat het daar eens over mee moest zijn.
Als ze een ontraceerbare sip address gebruiken hèb je er niks aan om hun nummer te geven.
Ik wordt ook zeker eens per maand gebeld door een Indiër van Microsoft. Welke elke keer door een ander nummer dus bewaren heeft weinig zin. Ze doen ook hun best om het als lokaal bedrijf over te laten komen. Laats werd ik gebeld door een 0495 nummer (Kengetal van Weert) ik woon zelf vlakbij roermond. Als je het nummer even goed bekijkt zie je dat ze maar 9 cijfers hebben.

Sinds ik dat weet tel ik altijd het aantal cijfers als ik door een onbekend nummer word gebeld.
Ach, bij ons op de zaak ontvangen wij ze telefoon uit België. Maar geen Belgisch accent maar een Indiër die Engels praat
Ik heb toen ooit gewoon in het Nederlands (Brabants) tegen zon gozer lopen lullen. Hing zelf op, ben nooit meer gebeld, is toch alweer zon 15 jaar geleden :D
Ik had er vanochtend een, John van Microsoft. Toen ik hem er (met een Apu-accent) op wees dat zijn accent wel erg Indiaas was voor iemand die John heet hing hij op :P
Haha, heeft John jou ook al gebeld :) Mij ook :) Ik vraag me af hoeveel John's ze daar hebben. Hij heeft best een tijdje zijn best gedaan om mij te overtuigen dat hij echt niets illegaals deed en echt voor Microsoft werkte...
Wat daarbij vooral belangrijk is: geef ook de datum/tijd van het gesprek en je eigen nummer mee. Zo kan er onderzoek worden gedaan.

Als het nummer is gespooft kan de politie/operators niks met de zaak. Als je de overige gespreksinformatie hebt kan het een-en-ander nog boven water worden gehaald.
In principe kunnen ze dat nog steeds. Daar worden toch al die metadata voor opgeslagen in een database bij de provider!? Om boeven mee te vangen! Toch? ;)
helaas niet, voip nummers worden overal ter wereld gekocht, en via verschillende servers.

als je hun IP kan achterhalen heeft de politie hier meer aan.

zo had ik ook een scambait video gezien, dat iemand een keylogger gebruikte om het wachtwoord te achterhalen van de payment provider van de scammer,

hij had alle info gekopieerd, als ik me niet vergis aan de politie gegeven, en het geld terug-gestort, naar de mensen die zijn opgelicht.
véél leuker: gezegd dat ik een heel oude pc had. windows 98. duurde natuurlijk ruim 5 minuten om die op te starten, en nee, natuurlijk heb ik op zo'n oude pc een toetsenbord zonder windows toets. en internet werkt natuurlijk met een dial-up modem..... ROFL
die gast al met al een kwartier aan het lijntje gehouden. kon hij tenminste geen andere mensen lastig vallen
Mijn record is bijna een uur... waarin ze met tot twee keer toe terugbelden omdat ze geen zin hadden om aan de lijn te blijven tijdens de "tergend trage download". Elke keer als ze protesteerden "Ja maar, het is een heel klein bestand, zo lang kan dat toch niet duren?" simpelweg antwoorden "Echt super irritant inderdaad, ben blij dat jullie me eindelijk gaan helpen dit op te lossen!".

Aan het eind van het gesprek, toen het eindelijk begon te dagen dat ik hem aan het lijntje hield, maakte ie me nog uit voor "oplichter" voordat ie ophing. :+
Dat zou iedereen moeten doen!
Ik doe het ook bij marketeers. Ik doe enthusiast en zeg dat ik eten op het vuur heb staan en zo terug ben. Vervolgens laat ik de lijn open maar kom niet terug. Hoe lang ze op je wachten wisselt, maar men probeert beleefd te blijven en zeker enkele minuten te wachten, record is 12 minuten tot nu toe.
Ik heb een keer na 20 minuten verteld dat ik Linux had. Ik had Indiër nr. 3 aan de lijn, die hing toen op, eindigend met woorden die ik hier niet ga herhalen. Daarna stopte het een tijd.

Ik word al een tijd niet meer lastiggevallen. Ik denk wel dat het helpt om de mensen zo lang mogelijk aan de lijn te houden, zonder succes. Dat kost tijd (en dus geld), maar geen inkomsten.
Mijn tijd is mij meer waard dan de zijne. Mijn oplossing is om buitenlandse nummers niet op te nemen en de rest gewoon zonder wat te zeggen op te hangen. Kost geen tijd en werkt prima.
Mijn tijd is mij meer waard dan de zijne.
Meestal wel, maar als ze toevallig een keer bellen op een moment dat je toch niks beters te doen hebt... waarom niet?
opnemen en dan een tijd niets zeggen, wat geweerschoten sound effects,horror movie scream, en een politie sirene.

zal vast werken.
Ben ik het helemaal mee eens.
Om van ze af te zijn, geef ik aan dat ik een politie agent ben, waardoor ze ophangen. Daarna belt die groep niet meer.
Laten we nu net allemaal politie agent zijn in NL.
Ik heb eens gevraagd of ik kon terugbellen (ze gebruiken meestal +1 nummers) en toen heb ik hen in conference gezet. De 2 oplichters waren toch enkele minuten met elkaar in gesprek, echt gek dat ze het niet doorhadden. Wel grappig, heb het gesprek toen opgenomen :-)

[Reactie gewijzigd door blinchik op 16 januari 2018 18:39]

Moet je op YouTube zetten, kan je nog geld ermee verdienen ook :D :P
Ik deed alsof ik nog nooit een PC had aangeraakt. "Run? No sir, my PC doesn't run. It's stationary."
Na 15 (!) minuten had hij het nog niet door en zei ik het maar aangezien ik weg moest. Werd me toch uitgescholden zeg. Zou het zo weer doen, ze wilden dat ik remote desktop ging installeren en dan inloggen bij ING. Schijnbaar hebben ze toch af en toe beet aan die 7 miljoen te zien.
Hoe grappig zou het zijn als je zo'n scammer laat meekijken op je PC en via inspect element of iets dergelijks een ING of andere bank pagina maakt waarop 2 miljoen staat. Dan de toon verandering van hun stem horen, goud.
Heb ook zo knakker meerdere malen aan de lijn gehad. Als ik vroeg van: Ja maar hoe weet je dat dan? En wat is er mis dan? Kwamen ze nooit verder als: Yes.. but I am from the Microsoft helpdesk and there is a problem with your computer.
Dus eigenlijk verschillen ze niet zo veel van de legitieme helpdesks die in India zitten }>
Ik heb ze al een aantal keer aan de lijn gehad en doe dan net of ik een extreme computer-analfabeet ben.
Hij : Sir, please click there.
Ik : Ok, now my lights go off, why?
Hij : Huh? where did you click then?
Ik : Where you told me.

Zo heb ik er eentje meer dan een uur bezig gehouden voordat hij het opgaf en de lijn verbrak...
Soms wel moeilijk om je lach binnen te houden..
Ze hebben mij 2 keer aan de lijn gehad. Ik zeg gewoon "yes starting pc, one moment". Keer ben ik de kliko naar de straat gaan brengen, kom ik terug... opgehangen! Schande.
Had er pas nog eentje aan de lijn. Hem maar wijsgemaakt dat ik een Mac heb en z'n geintje dus niet werkt. :P
Ik deed hetzelfde, werkt prima. Hangen ze gelijk op.

[Reactie gewijzigd door moca op 16 januari 2018 19:00]

Waarom zo moeilijk doen? Ik zeg altijd dat ik niet wens opgelicht te worden en hang op. Wordt zo vaak gebeld door die oplichters dat ik er echt geen doekjes omheen ga winden. Kost me al te veel tijd.
Heb sinds kort weer last van deze knakkers. Paar jaar geleden wimpelde ik ze inderdaad af met ja maar ik heb een Mac, maar tegenwoordig helpt Microsoft zelfs Mac gebruikers 8)7 . Dus nu hou ik ze maar zo lang mogelijk aan de lijn zodat ze geen andere mensen kunnen lastig vallen. Mijn record staat op 20 minuten, zat ik gewoon te werken en ondertussen zogenaamd mijn pc aan het booten maar omdat ik dan een echte digibeet ben gaat dat erg langzaam :O . Uiteindelijk als ze dan vragen om naar website X te gaan dan stel ik de vraag of het uitmaakt dat ik via een VPN verbinding ingelogd ben, dan ben je ze daarna meestal snel kwijt. Wat een hekel heb ik aan die gasten een beetje mensen die digitaal wat beperkter zijn hiermee zo oplichten.
Hmmm, ook zo'n periode meegemaakt.
Ik heb mijn huisgenoten gevraagd om als volgt te reageren:
"The person who maintains the PC's is not in. Can you call back later?"
Na 5 keer was het gewoon afgelopen. Grappig, he?
Helaas willen ze je dan doorverbinden naar hun "Apple" expert :P
"Do you have applemac?" :P
De echte vraag is hoe komt India aan nummers van Europa?
Je kunt beginnen bij +310000001, 2, 3 etc.etc. of gebruikt een formaat van eisen van een geldig telefoonnummer. Er zijn vast efficiëntere methoden maar dit kan ook.
Gelekte databases met persoonsgegevens zoals een telefoonnummer zijn waarschijnlijk ook niet moeilijk om aan te komen.
Ik vermoed dat ze alleen de vaste nummers willen hebben, vervolgens overdag bellen zodat ze een grotere kans hebben een pensionado aan de lijn te krijgen.

[Reactie gewijzigd door lappro op 16 januari 2018 19:41]

Willekeurige nummers bellen. 06-nummers in Nederland zijn bijna op, dus altijd raak...
Ik krijg ze altijd op de vaste lijn, nog nooit op mobiel.
Doen ze precies hetzelfde. Gewoon random number dailing door een computer. En als ie dan wel overgaat, dan krijgt zo'n knakker daar een seintje van de computer.
En hoeveel mensen hebben hun telefoon nr. niet zichtbaar staan op FB.
Via FB komen ze vaak veel te weten, zeker bij iets oudere mensen en kinderen die in volle vertrouwen of onwetendheid alles mooi invullen en dit vervolgens op openbaar laten staan.
Ze dialen naar random nummers tot er iemand opneemt, die wordt dan doorverbonden naar een oplichter. Vaak is het ook zo dat je gebeld wordt, maar niemand aan de lijn is omdat het nog doorgeschakeld moet worden.
Heb je wel eens gehoord van het internet?
Onbegrijpelijk dat mensen hierin trappen, ik heb een hele lijst met nummers in de blocklist staan. Paar keer die lui aan de lijn gehad, maar als je een engels sprekende figuur met indisch accent aan de lijn hebt die belt met een gespoofed nummer moet er toch een lampje gaan branden. Volgens mij bellen ze nog steeds, vorige week weer. Op een of andere reden staat mijn geheime vaste nummer in hun lijsten, maar denk dat ze gewoon trial en error met robo-dialing proberen... totdat er iemand op neemt.
Zouden dat die Engelse (+44) nummers zijn? Daar word ik namelijk op maandelijkse basis door gebeld. Wanneer je opneemt hoor je niets. En het opzoeken van het nummer op Google levert ook geen tastbare resultaten op.
Ik denk het wel, ik wordt ook regelmatig met UK-nummers gebeld. Meestal 3x, daarna geven ze het op. Ik heb ze wel eens aan de lijn gehad en ze wisten zelfs mijn naam...
Vaak zijn dat nummers die via LinkedIn worden gevonden. Heb dat ook . Negeer dat nu altijd ...
Volgens mij halen ze ook data van de kamer van koophandel, wij werden pas gebeld sinds ons thuis nummer daar geregistreerd is (mijn vrouw zit in het bestuur van een lokale vereniging).
Het zou best kunnen dat als je iets meer geduld hebt wanneer je opneemt, je opeens iemand Engels hoort praten met een slecht Indisch accent.
Ik heb het ook al een paar keer gehad, en het is wel even voordat er een reactie van de andere kant komt. Alhoewel ik altijd meteen ophang nadat ze Microsoft Support uitgesproken hebben.
Yup... net als die Noorse (+47)
Zouden dat die Engelse (+44) nummers zijn? Daar word ik namelijk op maandelijkse basis door gebeld. Wanneer je opneemt hoor je niets. En het opzoeken van het nummer op Google levert ook geen tastbare resultaten op.
Ik wordt altijd vanuit Spanje gebeld maar ze zullen ongetwijfeld verschillende nummers spoofen.
Mijn vader was er één van die er 2 maanden geleden intrapte. Gelukkig kwamen er precies op het moment dat hij de Teamviewer codes wilde geven vrienden van hem aan de deur die hem gedwongen hebben om op te hangen. Over 'saved by the bell' gesproken. Mijn vader is 66 jaar en enorm naïef op dit vlak. Ik had hem een paar weken ervoor nog op het gevaar gewezen van verdachte emails met login links. Kennelijk heeft hij geen vertaalslag naar telefonie gemaakt, want op geen moment rook hij onraad. Mensen trappen er nou eenmaal in (vandaar het 'succes' van deze scam).
Ja mijn moeder heeft ook al telefoontjes "van Microsoft" gekregen, waarop ik haar moest uitleggen dat dat gewoon oplichters zijn.

Ik ken genoeg oudere mensen in mijn omgeving die NIETS van computers kennen, en die er sowieso zouden in trappen hoor.
Mijn schoonmoeder, 83, had ze ook aan de lijn. Gelukkig heeft ze alleen een ipad en heeft ze ze lekker bezig gehouden met haar achtergrond als voormalig telefoniste. Ze heeft in een deuk gelegen. Niet alle ouwetjes zijn naïef }>
Toppie!

Volgende keer vragen of ze het opneemt, wordt ze nog beroemd op YouTube op haar leeftijd 🤗
Heel slim, maar ik woon met mijn gezin op 25km afstand. Helaas heb ik geen 24/7 live feed om hem in de gaten te houden.
Er zijn genoeg digibeten in Nederland en als je nou net toevallig een tragere PC hebt, dan geloof je die lui misschien eerder dat ze jouw probleem op kunnen lossen...
Probeer eens buiten je comfortzone te kijken. Er zijn duizenden, zo niet miljoenen mensen in Nederland die niet op Tweakers komen en bijvoorbeeld alleen een PC hebben "omdat het moet".
Die groep valt gewoon buiten je blikveld, En er zijn mensen in die groep die gevoelig zijn voor mensen die overtuigend en wel empathisch zijn. Je eigen gedrag is niet te vergelijken met die groep.
die belt met een gespoofed nummer
Hoeveel mensen weten überhaupt dat caller-ID te spoofen is? En dan heb ik het niet over hier op T.net, maar over de hele rest van Nederland. Moderne techniek is doorgaans zeer betrouwbaar. Prachtig natuurlijk, maar ergens is het ook wel logisch dat mensen op een gegeven moment dusdanig erop gaan vertrouwen dat "techniek altijd werkt" dat ze hun achterdocht langzaamaan verliezen.
Je moet is voor de gein meteen zeggen: 'I have a mac'
Dan ligt de hoorn d'r binnen 2 seconden op ;)
Ik ben ook weleens gebeld door die lui en zei dat ik Linux draaide. Ging die man met mij in discussie dat dat niet kon. }>
Ook aan de hand gehad. Maar ik had wel toen effectief alleen Macs in huis. De man probeerde me toen uit te leggen dat Microsoft ook Macs produceert.
Vanmorgen nog eentje pas na een poosje verteld dat ik linux heb...
Grappig mij hebben ze 3 keer gebeld maar ik las op de Opglicht app: "Microsoft bellers hebben nu een Afrikaans accent!" Hilarisch echt :P Ik ken een gozer die er een spelletje van gemaakt heeft om ze zo lang mogelijk aan de lijn te hebben waardoor ze zelf de lijn verbreken hahaha!!!
vond deze ook wel humoristisch..

die kerel belt gewoon 28x per seconde terug waardoor het hele callcenter voor een lange periode plat ligt..

https://youtu.be/EzedMdx6QG4

het gaat ook altijd in periodes. zo wordt je opeens in 1 maand 4/5x gebeld en dan een half jaar weer niet.
Het lullige is alleen dat de mensen die daadwerkelijk bellen het ook alleen maar doen omdat ze een paar dollar voor hun gezin proberen te verdienen. De echte geldschepper heb je er niet mee.
Mocht ik de tijd hebben als ze mij ooit zouden bellen (nog nooit gebeurd) dan wil ik het ook wel een poging geven ;)
Ik heb er ook nog nooit 1 aan de telefoon gekregen helaas :D
Ik wil ook gebeld worden door die mensen.
Vriend van mij heeft er zijn baan van gemaakt de scammers te bellen en hun tijd te verspillen. Zelfs al een paar bedrijven gesloten etc
Eentje vaag verhaal zo. Meer details graag! Leuk!
Je kan ze ook zelf bellen natuurlijk! Hun "support" nummers en domains zijn eenvoudig te vinden online.
Hoe kan je zo dom zijn om daar in te trapen.Microsoft belt je namelijk niet heeft je telefoon nummer ook niet.
Ik weet dat, jij weet dat. Maar heb je al eens aan enkele 60 plussers gevraagd of zij dat weten? Een goed leugen is nog altijd eenvoudiger om te geloven dan de waarheid.
Ooit een hele goed tip gehad zo een 20 jaar geleden ivm deur-aan-deurverkoop.

"Als iemand je contacteert om iets te verkopen heb je het niet nodig."

Hetzelfde geldt voor het gebruik van computers en e-mail. Als jij zelf niet het initiatief genomen hebt om iets te laten doen, dan heb je het niet nodig/is er een probleem.
Toch kan ik me voorstellen dat je provider contact met je opneemt als een van je computers in een botnet zit en rare dingen bij derden aan het doen is.
Meestal 'dwingen' ze je om contact op te nemen met je provider. Kennis had een virus op pc die enorme hoeveelheid mails verstuurde. @ Home blokkeerde doodleuk je internet verbinding, dan neem je vanzelf contact op met ze.
Alleen verkopen ze hier niets. Ze bellen je op met een verhaal dat voor iemand die niets van computers kent geloofwaardig kan overkomen. En als ze er eenmaal in geloven heb je een probleem.
Ze verkopen wel wat, want ze willen dat je ze betaald (via western union, of iTunes kaarten).
Maar dat vertellen ze natuurlijk pas aan het einde. De goedgelovige computeranalfabeet, die denkt dat ie zo goed en lief geholpen is door dat goede service verlenende bedrijf Microsoft, voelt zich gedwongen om te betalen. En doet dus ook. Met alle gevolgen vandien.
Ik heb intussen een video bekeken van hoe dit werkt. Vooral die dir/s en dan even een melding typen is grappig.
Neen, op het moment dat ze je bellen verkopen ze niets. Het is pas nadat je hen hebt laten helpen dat de aap uit de mouw komt. As I said: ze beginnebn met een goed verhaal dat je eenvoudig gelooft als je niet veel van computers kent.
Aan je Microsoft account kan je toch echt telefoonnummers hangen. Of ben ik nu al gehacked? :)
Wat kan MS hier aan doen ?? Behalve een slechte naam krijgen

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 16 januari 2018 17:51]

Helemaal niets, net zo min als Apple wiens iTunes cadeaukaarten vaak worden gekocht door de slachtoffers. Ze worden door de oplichters gekozen omdat ze beiden door veel mensen worden gebruikt.

Het zou misschien handig zijn om winkelpersoneel hierop te wijzen. Bijvoorbeeld, wil iemand voor 3000 EUR aan cadeaukaarten kopen, wijs hem dan op de MS-scam. Maar ja, aan het einde van de dag wil een winkelier ook zoveel mogelijk omzet draaien. Daarnaast worden ook winkels opgelicht door middel van iTunes cadeaukaarten.

De scammers bellen lukraak winkelmedewerkers op, om iTunes kaarten in te wisselen om zogenaamd het systeem te testen. Of een andere lulsmoes. En ook dat is succesvol in kleine gevallen. Dus ja, er zullen altijd mensen zijn die in dergelijke oplichting trappen.
Ik begrijp niet waarom MS hiervan een slechte naam zou krijgen.
Omdat onwetenden misschien denken dat ze daadwerkelijk een medewerker van Microsoft aan de lijn hebben gehad en dus door MS zijn opgelicht.
Dat is wel heel extreem, maar dat zou inderdaad best kunnen. Als deze mensen geen melding maken bij de politie dan zouden ze inderdaad naief kunnen blijven.
Anders krijgen ze het wel te horen van de politie.
Net die eerste gekeken, episch! Op het moment dat ie 'm in z'n bank account laat om geld over te boeken, hem eruit kicken :+

Deze ook trouwens, draaien te rollen om, neemt het slachtoffer de camera en pc van de scammer over, die dan helemaal in paniek raakt :+

https://youtu.be/aakhGSPt7ok

[Reactie gewijzigd door xoniq op 16 januari 2018 19:27]

Zelfs mijn moeder trapt niet meer in... Maar de Replay All Podcast had hier eind vorig jaar een interessante dubbele aflevering over. Het bewuste callcenter in India is daarbij getraceerd en bezocht, na een goed gesprek met de "manager" in een vage club, wat weer tot stand was gekomen na veelvuldig telefonisch contact vanuit de US. Aanrader!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee