Asus activeert functie om van oude routers mesh-netwerk te maken

Asus heeft een functie aangekondigd om oude routers te gebruiken als nodes in een mesh-netwerk voor beter bereik van wifi. Het systeem heet AIMesh en werkt het beste op triband-routers, die een band overhebben om met andere nodes te communiceren.

Het systeem werkt vooralsnog met de Asus RT-AC68U, RT-AC86U, RT-AC88U en RT-AC3100. De fabrikant is nog aan het testen voor de RT-AC5300 en ROG Rapture GT-AC5300. Bovendien komt er ondersteuning voor meer routers in de loop van dit jaar, zegt Asus.

Na een firmware-update staat de optie voor AIMesh in de AsusWRT-interface voor het beheer van het wifi-netwerk. Vervolgens is het mogelijk om via de Asus Router-app of via AsusWRT een nieuwe router toe te voegen aan het meshnetwerk.

De verbinding tussen nodes kan werken via een 5GHz-verbinding als de router die beschikbaar heeft of via een bedraad netwerk. Asus heeft de benodigde firmwares voor routers online gezet op een AIMesh-pagina. Het systeem is per direct bruikbaar.

Asus AIMeshAsus AIMesh

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

03-01-2018 • 21:06

84

Reacties (84)

84
82
50
3
0
26
Wijzig sortering
Kan iemand het verschil uitleggen tussen mesh en repeaters? Volgens mij is het gewoon hetzelfde.
Een repeater halveert in de meeste gevallen de snelheid, tenzij het een dualband is. De verschillende nodes van een mesh-netwerk kunnen ook onderling communiceren om samen één groot netwerk te vormen en af te stemmen welke node op welk moment in beeld moet komen. M.a.w., de slimmere variant van een Wi-Fi versterker / repeater.

Edit: er is overigens vast iemand die dit duidelijker uit kan leggen...

[Reactie gewijzigd door John Duh op 23 juli 2024 13:14]

Ik heb toevallig vandaag een Netgear Orbi geinstalleerd. Eigenlijk is dat geen Mesh verbinding maar een soort van repeater: Netgear heeft dat opgelost door een heel hoge overdrachtsnelheid tussen 2 stations te maken http://www.netgear.nl/orbi/performance.aspx .
Dit zijn dan ook tribandrouters met een dedicated verbinding. Deze halveert niet echt. Want de verbindingssnelheid tussen de 2 stations is veel hoger dan wat jij als client, krijgt.
Voorbeeld: De kamer van mijn zoon kreeg maar 10 Mbps met alle deuren van het huis open. Met de deuren dicht, kreeg hij maar 1 Mbps of disconnects. Nu krijgt hij de volle 300 Mbps van de onze glasvezelverbinding.
Het is een duur systeem (je betaalt 2 AC3000 routers). Maar als je gebruiksgemak wil en geen kabels wil/kan trekken, is het een goede oplossing.
Google is ook in die markt gedoken, met een eigen mesh-oplossing: Google Wifi. Het werkt even simpel als de naam doet vermoeden en ik vind het er erg mooi uitzien. Die looks hebben ook een functie. Hierdoor is het namelijk minder bezwaarlijk om die dingen in het zicht te hebben staan (met name voor moeder de vrouw die geen sfeervolle groene knipperende lichtjes kan waarderen 😉), waardoor de kans groter is dat ze op gunstige plaatsen in het huis komen te staan, i.p.v. in de meterkast of onder het dressoir...Het is echter wel een prijzige oplossing en je moet je er comfortabel bij kunnen voelen dat Google mee kan kijken. Dat laatste hoeft overigens geen probleem te zijn, want dat is bijvoorbeeld met de Chromecast nog veel meer het geval en daar lijkt niemand wakker van te liggen...
Maar als de TV uit is, is de CC ook uit en dan ziet-ie niets..
Uiteraard, geen speld tussen te krijgen. Het is natuurlijk sowieso erg lastig om in deze tijd nog anoniem door het leven te gaan. Google het maar eens... ;)
Ik heb toevallig vandaag een Netgear Orbi geinstalleerd. Eigenlijk is dat geen Mesh verbinding maar een soort van repeater: Netgear heeft dat opgelost door een heel hoge overdrachtsnelheid tussen 2 stations te maken http://www.netgear.nl/orbi/performance.aspx .
Dit zijn dan ook tribandrouters met een dedicated verbinding. Deze halveert niet echt. Want de verbindingssnelheid tussen de 2 stations is veel hoger dan wat jij als client, krijgt.
Voorbeeld: De kamer van mijn zoon kreeg maar 10 Mbps met alle deuren van het huis open. Met de deuren dicht, kreeg hij maar 1 Mbps of disconnects. Nu krijgt hij de volle 300 Mbps van de onze glasvezelverbinding.
Het is een duur systeem (je betaalt 2 AC3000 routers). Maar als je gebruiksgemak wil en geen kabels wil/kan trekken, is het een goede oplossing.
Dit is nog steeds abracadabra.
Het is niet dat het signaal opeens een stuk sterker is.
Wat er in feite gebeurt is dat je halverwege tussen de router en de pc van zijn zoon een soort tussenstation hebt. Het voordeel ten opzichte van een repeater zit hem voornamelijk in de dedicated verbinding tussen de twee mesh routers (die hier beiden een aparte radio en antenne voor hebben) en het feit dat roamen van de ene naar de andere seamless zonder signaalverlies wordt geregeld.
Het grote verschil is dat een repeater eigenlijk alleen maar een doorgeefluik is en vaak zal de performance in elkaar zakken als je meerdere repeaters gebruikt in hetzelfde netwerk. (met een enkele repeater zal de bandbreedte ruwweg halveren)
Een mesh netwerk is juist bedoeld om met meer in hetzelfde netwerk te gebruiken en je kunt dus ook meerdere routes mogelijk hebben van node naar router, of node => node.
Je gebruikt namelijk het pad wat op dat moment beschikbaar is van buren die elkaar wel kunnen bereiken en die ook weer buren weten die naar de eindbestemming kunnen routeren.

Een mesh netwerk is dus veel dynamischer en zou in theorie storingen en uitvallende (of onbereikbare) nodes veel makkelijker moeten kunnen opvangen.
Ook kun je het netwerk veel groter maken dan met een (of meerdere) repeater(s).

De overeenkomst met een repeater blijft natuurlijk wel dat je nog steeds de bandbreedte van de ether deelt, dus de effectieve doorvoersnelheid afneemt.
Je vergroot dus voornamelijk het bereik en de stabiliteit, maar zeker niet de snelheid. (N.B. ook latency zal nadelen ondervinden door mesh)

Zeker nu er steeds meer IoT achtige oplossingen lijken te komen die WiFi gebruiken, is een mesh een mooie oplossing om overal bereik te hebben. Wil je gewoon een snelle verbinding, dan moet je bedraad doen. In elk geval tot aan een accesspoint relatief dichtbij je laptop.
Anoniem: 1038843 @John Duh7 februari 2018 11:21
Los van een eventueel snelheidsverlies - een repeater is een oplossing waarbij je een apparaatje een draadloos netwerk de lucht in laat slingeren, gebaseerd op een bestaand draadloos netwerk.

Een accesspoint doet dit ook, maar wordt bekabeld voorzien van een inkomend signaal.

Het nadeel van deze twee oplossingen is dat ze een eigen netwerk opzetten waar je draadloos mee kunt verbinden. Vooral als je met je telefoon door je woning wandelt, merk je dat je vaak alsnog zonder signaal zit. Dat komt omdat apparaten zo lang mogelijk verbinding houden met het WiFi netwerk en pas op zoek gaan naar een beter alternatief als de verbinding helemaal wordt verbroken. Heb je een router en twee repeaters, heb je drie netwerken om uit te kiezen. Pakt je telefoon / tablet / laptop de verkeerde, kan het maar zo zijn dat je een heel instabiel signaal krijgt.

In grote bedrijven / schoolgebouwen zie je al jaren gewoon één netwerk in de lucht hangen en als je daarmee verbinding maakt blijf je een goed signaal hebben. Loop je naar de andere kant van het gebouw heb je nog steeds verbinding met datzelfde netwerk, alleen intussen wel via een ander tussenstation.
Die techniek is nu beschikbaar voor de particuliere markt, zodat je thuis nog maar één draadloos netwerk hebt.

ASUS legt dit verschil uit op https://www.asus.com/AiMesh/, onder het kopje "Seamless, Pain-Free WiFi". Links zie je iemand die met repeaters werkt en steeds van netwerk wisselt, rechts zie je het AiMesh systeem waarbij je gewoon één netwerk blijft houden.
Helemaal waar. Een repeater heeft per definitie last van snelheidsverlies, maar bij een dual band versie blijft dat beperkt en is dat voor mijn gebruik geen probleem. Er blijft voldoende snelheid over en er is zelfs nog wat reserve beschikbaar. Hét grote voordeel van Wi-Fi repeaters t.o.v. bijv. een AP vind ik de flexibiliteit. Het is letterlijk plug & play. In de achtertuin hoef ik bijvoorbeeld niet permanent volledige Wi-Fi dekking te hebben, alleen als ik daar bijvoorbeeld de BBQ aansteek. 😌 Dan is het slechts een kwestie van een repeatertje van drie tientjes inpluggen in het stopcontact bij de achterdeur en klaar!
Een repeater pakt het signaal op, versterkt het en stuurt het weer door en verder niks. Zie het als puur verlengen van het signaal maar de wifi router zelf blijft de basis. Dit is een aardige oplossing zolang je niet al teveel afstand moet overbruggen omdat het signaal steeds meer degradatie ondervindt hoe verder weg en via hoeveel repeaters je gaat.

Mesh is een nieuwe systeem waarbij elke node een soort van onafhankelijke router is die in verbinding staat met elk ander node en de hoofd controller. Dit zorgt ervoor dat je op elke locatie dat je een mesh node plaatst volle bereik houdt en je data van node naar node hopt tot je uitkomt bij het hoofd controller.
Het is een redelijk dure oplossing maar ideal als je overal perfecte dekking wil hebben ongeacht hoe groot een oppervlakte.
In een normaal woon huis is een repeater meer dan voldoende en koop je alleen mesh als je wilt hobbyen of last heb van zwaar signaal verstorende dingen in huis die je wil omzeilen.
Redelijk duur ja, maar als zoals ik een unify systeem hebt met twee ac's dan ben je ook een behoorlijk bedrag kwijt. en dan moet je nog enigzins verstand van netwerken hebben. Dit koop je zet je neer, het werkt, en je bent verlost van je provider rommel.
en zelfs met de AC Mesh oplossing van Unifi (neem aan dat je Ubiquiti bedoelde) ben je nog niet verzekerd van een stabiel/snel signaal of je moet er meerdere gaan plaatsen, wat dan vaak vele malen duurder is dan die ene kabel toch maar leggen

wij verkopen de Unifi oplossingen ook, echter de AC Mesh oplossing ga ik echt niet bij een klant aanbieden, tenzij we ze bedraad aan kunnen sluiten dan is er niets aan de hand

dus allemaal leuk die mesh oplossingen, maar duurt denk ik nog steeds een aantal jaren voordat deze oplossingen echt 99% goed/stabiel/snel/bruikbaar zijn
Hoezo nog jaren voordat het betrouwbaar is? Hoe doen ze het bij bedrijven in grote gebouwen dan? Hier hangt het vol met cisco aironet AP's om roaming Wi-Fi te verzorgen. Da's toch echt gewoon een groot mesh netwerk met tientallen AP's.

Het is echter pas sinds kort voor de particuliere markt in beeld gekomen, maar dat betekent niet dat dit bleeding-edge technologie is.

[Reactie gewijzigd door b4gg3r1 op 23 juli 2024 13:14]

die Aironet AP's zullen netjes via een Ethernet kabeltje met POE erop aangesloten zijn

het verhaal van 'Mesh' (volledig via de lucht dus) gaat dan dus niet op, ze zijn via kabel voorzien van netwerk en dus vele malen betrouwbaarder
In principe wil je een MESh setup hebben om apparaten die in jouw Local Area netwerk aanwezig zijn onderling te laten communiceren.

Als je bijvoorbeeld bestanden naar je NAS wilt overplaatsen, dan gaat dat zo:
Laptop->Modem->NAS

En met mesh:
Laptop -> mesh router -> NAS

Eigenlijk verteld dit al heel veel:
https://electronicsofthin...ploads/2015/10/Mesh-2.jpg

[Reactie gewijzigd door Berlinetta op 23 juli 2024 13:14]

En een Wifi setup zonder MESH kan niet naar het LAN? Als ik een Wifi Router heb met een Wifi repeater dan kan ik echt wel naar het LAN. Volgens mij werkt een Mesh netwerk bijna hetzelfde als een Wifi Router en Wifi Repeater behalve dat nu de router en de repeater besef hebben van elkaars bestaan en via een eigen netwerk (wifi band) communicatie kunnen optimaliseren.
Dat heeft niks met een mesh netwerk te maken en is ook zonder problemen te doen met een simpele switch/router.
Uh nee zo werkt het dus niet.. De verbinding van Laptop/NAS is niet ineens rechtstreeks.

Dat is beter ja :9

[Reactie gewijzigd door Brummetje op 23 juli 2024 13:14]

Anoniem: 14842 3 januari 2018 21:15
Ok. Moet zeggen: nette actie van Asus dit. Geeft ze toch wel een streepje voor op andere merken.

Ik heb zelf een Ubiquity AmpliFi mesh netwerk nu, maar die was verrotte duur. Als ik dit had kunnen proberen met de Asus router die ik hiervoor had (AC88U) had ik dat zeker gedaan. Al dat geneuzel met dd-wrt was ik helemaal klaar mee: werkt weken als een zonnetje, en kapt er vervolgens gewoon zo hard mee dat je alles opnieuw mag instellen (tot 5 keer toe gehad)... Als Asus dit goed en stabiel implementeert hebben ze een potentiele winner!
Mijn Apple Airport kan dit toch al jaren volgens mij. En al jaren werkt het zonder vastlopers o.i.d. Hopelijk kan Asus zoiets maken voor de windows markt
Uh nee dat kan je AirPort niet. De laatste echte update van AirPort uit 2013 heeft 802.11ac toegevoegd. Daar zit geen mesh functie in.

Ja je kan je AirPort’s bedraad en draadloos aan elkaar knopen maar dat staat heel ver weg van wat mesh inhoud. De hardware en software van die dingen is hopeloos verouderd.

Ik vind het echt onbegrijpelijk dat Apple dat pre historische spul nog durft te verkopen.
Als ze nu eens UniFi en Sonos/multirooom functionaliteiten intergreren in AirPort en AirPlay. Dan ben ik weer terug.

Maar tot die tijd blijf ik op lekker op mijn UniFi netwerk met echt goeie roaming en PoE.
Ja je kan je AirPort’s bedraad en draadloos aan elkaar knopen maar dat staat heel ver weg van wat mesh inhoud.
Wat wél werkt middels deze setup (bedraad) is het delen van één (Wifi) configuratie voor alle airports en roamen van je wifi devices nagelang de signaal sterktes. Wat is dan nog echt een voordeel van een MESH setup? Ik heb dat al vaak gevraagd maar niemand kan me echt een voordeel geven vandaar dat ik recentelijk gewoon een oude airport als 4de AP heb toegevoegd in de garage van mijn huis. Ik sluit ze wel altijd bedraad aan.
De hardware en software van die dingen is hopeloos verouderd. Ik vind het echt onbegrijpelijk dat Apple dat pre historische spul nog durft te verkopen.
Mee eens, een nieuwe productlijn van airports mag wel eens aan de beurt zijn, maar als je naar de Airport Extreme uit 2013 kijkt is dit nog steeds één van de beste AC routers. De airports zijn wel recentelijk voorzien van een nieuwe update. Zelfs routers / airports van een jaar of 6-7 oud. Wat is dan verouderd? Dat nieuwe router fabrikanten allerlei zaken toevoegen zoals OpenVPN / NAS achtige mogelijkheden heeft niks te maken met de kwaliteit van het Wifi gedeelte.
met echt goeie roaming en PoE.
Voor PoE heb je volgens mij een speciale switch/router of andere hardware nodig wat ook prijsverhogend werkt.
Sonos/multirooom
gebruikt Sonos Net, wat een soortgelijke eigen technologie is als Apple Airports en Airplay (lossless / inSync). Voor mij logisch dat dat niet werkt. Sonos intergreren met HeOS werkt ook niet.

Dus ik ben benieuwd naar "echte argumenten" om naar evt een MESH netwerk over te stappen.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 23 juli 2024 13:14]

Zal iets dieper ingaan op mijn betoog.

Sonos werkt inderdaad prima in combinatie met de huidige Airport lineup @Yamikaminari
Je kan ook prima je Airport gebruiken om speaker in je huis aan te sturen zoals
@Anoniem: 388974 al voorstelde.

Ik zal het proberen wat duidelijk uit te leggen aan de hand van @InsanelyHack zijn vragen.
Wat wél werkt middels deze setup (bedraad) is het delen van één (Wifi) configuratie voor alle airports en roamen van je wifi devices nagelang de signaal sterktes. Wat is dan nog echt een voordeel van een MESH setup?
Helaas ondersteunen de Airport accesspoints alleen roaming volgens de 802.11 standaard. IEEE 802.11r en IEEE 802.11k ondersteunen ze niet. Met UniFi Fast Roaming heb je als gebruiker een betere verbinding zonder vertraging of onderbreking als je beweegt van het ene toegangspunt (accespoint) naar het andere toegangspunt.

Je moet het zo zien: Bij een Airport wil je verbonden device zolang mogelijk verbinding houden met het toegangspunt (accespoint) waar hij verbinding mee heeft. Bij nieuwere devices zal het netwerk sneller overschakelen op een toegangspunt waar het device een betere verbinding mee zal hebben.

UniFi accespoints vormen samen echt één netwerk waarbij het wisselen van toegangspunt door de controller geregeld wordt.
Mee eens, een nieuwe productlijn van airports mag wel eens aan de beurt zijn, maar als je naar de Airport Extreme uit 2013 kijkt is dit nog steeds één van de beste AC routers. De airports zijn wel recentelijk voorzien van een nieuwe update. Zelfs routers / airports van een jaar of 6-7 oud. Wat is dan verouderd? Dat nieuwe router fabrikanten allerlei zaken toevoegen zoals OpenVPN / NAS achtige mogelijkheden heeft niks te maken met de kwaliteit van het Wifi gedeelte.
Als er veel devices op je netwerk zitten is de beamforming op je Airport Extreme heel fijn. Maar dat is nog fijner met nieuwere accespoint die 4x4 MU-MIMO (Multi‑User, Multiple Input, Multiple Output) ondersteunen :9
Voor PoE heb je volgens mij een speciale switch/router of andere hardware nodig wat ook prijsverhogend werkt.
Klopt helemaal, je kan beginnen met de bijgeleverde PoE+ injectors. Als de tijd rijp is kun je instappen met een goedkope PoE+ switch
gebruikt Sonos Net, wat een soortgelijke eigen technologie is als Apple Airports en Airplay (lossless / inSync). Voor mij logisch dat dat niet werkt. Sonos intergreren met HeOS werkt ook niet.
Na lang geklaag over de prijs en lock-in op de speakers Sonos ben ik een jaar over. Ik miste bij Apple het kunnen groeperen van outputs naar meerdere devices. Met Airfoil kun je dat wel oplossen op een computer maar dat is verre van ideaal.

Ik droom van:
Een Apple Homekit V2 Router met minimaal Zigbee, 8 netwerk poorten met ondersteuning voor 1Gb, 2.5Gb, 5Gb, & 10Gb beetje PoE+ en een paar USB 3, optical in/out en mini-jack in/out.

Die router ondersteund een nieuw versie van Airplay met multiroom geïntegreerd in homekit.

Daar wordt een losse accespoint bij uitgebracht die in seamless roaming voorziet, bij meerdere accespoints, optical out en minijack out heeft en een bedraadde uplink van 5Gb heeft over PoE+ of via Mesh kan verbinden.

Als er dan nog de vrijheid gegeven wordt in de vorm van licenties in gebruik van de nieuwe Airplay standaard door andere fabrikanten. Dan kan je je lol op met anycast achtige dongles voor Airplay. Jeeeeeh een groot feest, lijkt mij zo 8-)
Fantastisch uitgelegd! Kijk daar hebben we wat aan. Een mesh setup, de nieuwe vorm van WiFi, waarbij een centrale controller de macht krijgt om de aangesloten WiFi devices te verdelen is een enorm voordeel. Eigenlijk zou een bedrade setup dus in theorie ook gewoon hetzelfde moeten kunnen doen. Een centrale unit vergelijkt de sterktes met de aangesloten en stuurt de juiste verdeling door naar de accesspoints of is dat juist alleen door het protocol 802.11k/r mogelijk?

Ik snap je uitleg dat de AirPorts zo lang mogelijk de verbinding proberen vast te houden. Dat ervaar ik ook zo. Ik heb echter op iedere verdieping een AirPort en in de praktijk is het geen probleem. De wisseling vindt plaats op de trap en dan gebruik je geen WiFi vooral niet op onze gladde trap :-)
Yes! dankjewel voor de uitleg. hier heb ik wat aan. (Geen sarcasme)
Uh nee dat kan je AirPort niet. De laatste echte update van AirPort uit 2013 heeft 802.11ac toegevoegd. Daar zit geen mesh functie in.

Ja je kan je AirPort’s bedraad en draadloos aan elkaar knopen maar dat staat heel ver weg van wat mesh inhoud. De hardware en software van die dingen is hopeloos verouderd.

Ik vind het echt onbegrijpelijk dat Apple dat pre historische spul nog durft te verkopen.
Als ze nu eens UniFi en Sonos/multirooom functionaliteiten intergreren in AirPort en AirPlay. Dan ben ik weer terug.

Maar tot die tijd blijf ik op lekker op mijn UniFi netwerk met echt goeie roaming en PoE.
Ligt eraan hoe je het instelt en welke apparaten 802.11 AC Wave 2 of 802.11 AC.
En het lijkt erop dat Sonos ook gewoon werkt met Apple apparaten...
https://www.lifewire.com/...with-sonos-system-1847382
Anoniem: 388974 @aeon_flux4 januari 2018 09:37
Ik vind het echt onbegrijpelijk dat Apple dat pre historische spul nog durft te verkopen.
Als ze nu eens UniFi en Sonos/multirooom functionaliteiten intergreren in AirPort en AirPlay. Dan ben ik weer terug.

???? Ik kan alle kamers in mijn huis met mijn airports/apple tv's apart aansturen, waarom zou ik dan sonos willen ? (los van van alles in een en betere spotify (wat ik niet gebruik) redenen ...
Voor de Windowsmarkt? Je kan toch prima welke router dan ook gebruiken in welk netwerk dan ook? Ik heb geen Airport, maar wel Macs en Windows pc's, en m'n broer heeft een Airport maar geen Macs. Is gewoon universeel hoor, dat netwerkspul.
Klopt, sommige ASUS routers ondersteunen ook AFP.

https://www.asus.com/support/FAQ/1011283/
Hoe configureer je dat ding dan? Voor zover ik weet kan je dat ding niet vanuit een web interface benaderen maar moet je vanuit een mac-eigen programma de boel instellen.
Dat programma is ook gewoon voor windows beschikbaar :)
Was ook wel een iets duurder apparaatje toch?
AVM doet dit ook al enkele maanden met (alle?) Fritz! toestellen. Ik heb zelf een 9590 en 1750 en die werken super goed samen!
Dat is toch geen mesh maar een 'ouderwetse' repeater? Of heb jij een andere configuratie?
Geeft ze toch wel een streepje voor op andere merken

Is dat zo?

Ik denk dat het vooral afhangt wat er achter de marketing term AiMesh zit. Als er inderdaad slimme software zit die bijvoorbeeld automatisch mesh functies zoals 802.11r doet, is het een streepje voor.

Als het enkel een veredelede wireless brigde is met wat slimme/makkelijke configuratie opties, zit dat bijvoorbeeld ook al een jaar of wat in diverse Linksys modellen. Als ik op de website ijk zie ik een lijstje dingen die ASUS AiMesh kan die traditionele Mesh niet zou kunnen, doch mijn EA7500 Linksys ook allemaal al kan. Dat is niet omdat Linksys zo ver vooruit is, maar omdat die feature lijst van AiMesh zoals op de website staat helemaal niet zo spannend is.

Maar de details maken veel uit hier. Als het wél automatisch mesh functies zoals 802.11r doet, is het een ander verhaal en wel een erg mooie zet (al heeft Linksys ook al deels dat geimplementeerd in de laatste generaties routers).
Leuke ontwikkeling met de nieuwe wet op komst. Provider modem eruit, mesh netwerk modem erin.
In Duitsland hebben ze vrije router keuze al jaren, maar het werkt voor geen meter. Het heeft vele uren gekost en vele telefoontjes naar de helpdesk voordat ik m'n router via een zeer obscure wijze geconfigureerd had. IPTV heb ik na een week prutsen opgegeven.
Er zullen maar weinig mensen zijn die zo veel moeite willen doen om niet de gratis bijgeleverd router te gebruiken. Ik doe het enkel omdat ik het leuk vindt.
Tja, het punt is natuurlijk dat je die 'router' (het is natuurlijk een modem in eerste instantie, een router als tweede) ook gewoon als domme modem kunt gebruiken en vervolgens daarachter een 3rd party router kunt zetten die gewoon je modem als internet gateway gebruikt maar verder zelf heel je thuisnetwerk beheert.

Zolang die modem van je provider dus gewoon de geadverteerde/maximale doorvoersnelheid van je internetabo kan behalen zie ik eigenlijk ook niet veel reden om dat ding te vervangen. Gewoon een eigen router erachter en je hebt er geen last/omkijk naar. Ook handig wanneer dat kut ding weer eens een update nodig heeft of reset moet worden.. want dan heb je je modem en router gescheiden dus ligt niet meteen heel je thuisnetwerk plat terwijl dat ding aan het opnieuw opstarten is... en, vanuit het aluhoedje/privacy oogpunt ook fijn dat zo je ISP geen inkijk heeft in jou privé-netwerk gezien AL die ISP modems allemaal custom firmware draaien met vaak ook monitoring/remote access rotzooi.

Ik heb het overigens vroeger wel gedaan hoor, XS4All over telefonielijn maar die fritzbox was ruk dus vervangen door een linksys modem&router. Was destijds vrij simpel en kon vrij makkelijk de benodigde configuratieinstellingen opzoeken en in de linksys zetten.

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 23 juli 2024 13:14]

Zo gebruik ik het! Eerst mn random T-mobile modem en dan mijn AC68U waar alles aan hangt. Vooral omdat ik een AC netwerk wilde
Het klonk niet alsof je het heel leuk vond :D :+
Dit is een router, jij hebt het over een modem. Dat een provider modem ook router functionaliteit ondersteund is leuk maar dat hoeft niet het tegenovergestelde te betekenen. Ik zie namelijk geen coax of glas aansluiting op de Asus routers zitten :p

Ik vraag me af in hoeverre de performance en stabiliteit zich zal wegen tegenover bestaande access points met een voordelige aanschafprijs, zoals Ubiquiti Unifi of Google Wifi..
Er zijn tegenwoordig best veel routers die een spf poortje hebben waardoor je er wel degelijk een modem van te maken is. Doorgaans zijn dit de serieuzere routers en niet de flashy consumenten dingetjes van de Mediamarkt.
Van een router met een spf poortje kun je geen modem maken, je kunt er alleen glas of ethernet op aansluiten. Modems worden alleen gebruikt als je een kabel of dsl aansluiting hebt.
Wat denk je dat een "glasvezelmodem" doet dan?
Mo-Dem > Moduleren / Demoduleren > https://en.wikipedia.org/wiki/Modulation
Optical Modulation: https://en.wikipedia.org/wiki/Optical_modulator

Moduleren is niet voorbehouden aan electrische / accoustische signalen. Dus ja een router met een spf poortje waar je een fiber spf module insteekt functioneert wel degelijk als een modem.

[Reactie gewijzigd door bille op 23 juli 2024 13:14]

Welke wet bedoel je precies?
Het systeem heet AIMesh en werkt het beste op triband-routers, die een band overhebben om met andere nodes te communiceren.
en
De verbinding tussen nodes kan werken via een 5GHz-verbinding als de router die beschikbaar heeft of via een bedraad netwerk.
Gezien de laatste opmerking, als je ze allemaal bedraad aansluit hoef je toch geen triband te hebben om het optimaal te laten werken?
Er staat ook niet dat triband nodig is. Staat alleen dat dat het beste werkt...

Klinkt ook logisch. Een dedicated band voor onderlinge communicatie. Clients op de andere twee banden. Als je via kabels werkt lijkt me dat, zoals altijd, beter.

[Reactie gewijzigd door ExtendedCaesar op 23 juli 2024 13:14]

Dat schrijf ik ook helemaal niet :). Ik vraag me alleen af waarom dat beter zou werken op triband routers op het moment dat je hem bedraad aansluit
Ik denk dat je het moet lezen als:

Als je het dan toch echt draadloos doet, zorg dan minimaal voor een triband apparaat.
Misschien moet je meer focussen op het woord"of" in die zin.

Óf je gebruikt ze met tri-band wireless, óf met bekabeling. Maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen staat te springen om kabels te moeten trekken.
hahaha, weet het, prijzen rijzen al de pan uit.

waarvoor je enkele maanden geleden een AC3200 voor 100 euro kon krijgen is dit nu al gestegen naar 150 euro
Wut? Kun je er stiekem ook bitcoins mee minen ofzo 8)7
Ik ben erg tevreden over mijn Asus, ze zijn wat mij betreft de Linksys van nu, qua support en community.
de prijzen stijgen en dalen wel veel.

had er 1 voor dirt cheap kunnen kopen.
was defect gegaan onder de garantie. (probleem was te repliceren, dankzij de grote lijst met dingen die ik al in mijn situatie heb getest.) heb ik het aankoopbedrag als shoptegoed gekregen (prijs was tevevens wel flink gedaald)
dus een nieuwe (linksys) gekocht, en van het overige shoptegoed nog wat gaming-spullen.

gezien de router toch nog nieuw 200 euro koste, en linksys beter werkt met VLAN,
(heb telfort "glasvezel" als provider) indien ik de xperiabox ga vervangen. heb ik meer aan een linksys dan een asus.

1 van de fijnste features was wel de ingebouwde antivirus. (heb veel pagina's geblokkeerd die malware serveren, zowel in de router als op mijn pc)

[Reactie gewijzigd door darknessblade op 23 juli 2024 13:14]

Geweldig nieuws!
Ik zat juist te kijken naar een Microtik router icm een Plume mesh systeem of het mesh systeem van TP Link. De AC-68u zou ik weg doen. Nu kan die dus gewoon de router worden.

Maar welke mini AP's kan ik dan kopen die samen met de router een het mesh systeem vormen?
Een 2e full blown Asus router kopen lijkt mij niet logisch en niet praktisch.
Kan ook gewoon tweedehands zijn hè
Gaat me niet alleen om de prijs. Ik vind het niet logisch om een Asus router te kopen en vervolgens alleen als AP te gebruiken.. plus dan heb je 2 grote routers in je huis.

Ik hoop dat ze binnenkort kleine AP modules uitbrengen. Plume bewijst dat het kan en ook de Deco M5 modules zijn vrij compact.
Heel mooi van Asus, dat ze niet enkel en alleen nieuwe modellen uitrusten met mesh functionaliteit.
Meer routerfabrikanten zouden dit voorbeeld mogen volgen, en in het algemeen mag er wat meer geïnnoveerd worden in de routermarkt.
Ah, mooi en nobel streven. Ik heb genoeg oude hardware liggen van oa TP Link, Asus en Netgear, elk uitgefaseerd want beperkt in functionaliteit.

Dit soort oplossingen helpen ook om de afvalberg te verkleinen.
Beter laat dan nooit deze info delen, de mesh firmware en info is al een tijdje beschikbaar.

*Edit* officiële introductie was dus vandaag *

Het is overigens niet duidelijk of alle oudere routers of aps voorzien worden van Mesh support en zijn er nog wat hikups, mac filter en port management gaat niet geheel soepel wanneer vanaf node gewerkt wordt. Zou merlin build even afwachten.

Het werkt opzich goed genoeg voor standaard taken en meeste huishoudens, tot zover een van de betere Mesh producten maar toch voor continue stabiele, snelle & hoge doorvoer kan je nogsteeds beter naar multi ap setups met roaming support kijken.

2x AC68U

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 23 juli 2024 13:14]

Hmmm. Als nou straks heel NL mesh netwerken thuis heeft en er komt een optie om jouw mesh met dat van de buren te verbinden, á la gast-wifi, dus heel NL één groot mesh netwerk, zijn ISP's dan overbodig? :9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.