Infotheek Group verkoopt 4Launch aan oorspronkelijke oprichter

Infotheek doet webwinkel 4Launch van de hand. De shop komt weer in handen van de oorspronkelijke oprichter, Guido Raaijmakers. Infotheek Group nam 4Launch in 2015 over, maar volgens het bedrijf is de noodzaak tot behoud van de shop inmiddels 'nihil'.

Infotheek Group meldt 4Launch verkocht te hebben omdat het e-commerce-platform van die winkel inmiddels succesvol geïmplementeerd is in de zakelijke en educatieve portals van Infotheek zelf. Dit zou de voornaamste reden voor de overname van 4Launch in 2015 zijn geweest. "We waren met 4Launch echter minder succesvol op het business-to-business-gebied", aldus Infotheek-ceo Jordy Kool.

Infotheek Group nam de afgelopen jaren meerdere partijen over, zoals Centralpoint en Scholten Awater. Volgens het bedrijf sluit Centralpoint beter aan bij de zakelijke gebruiker en is er daarmee nagenoeg geen reden om 4Launch te behouden. Tweakers berichtte in september dat Infotheek een reorganisatie doorvoert bij 4Launch, waarbij het magazijn in Eindhoven werd gesloten.

De webwinkel zou zich daarnaast op de zakelijke en refurbished markt gaan richten. Nu noemt Infotheek 4Launch een consumentenwebshop, waarmee het lijkt alsof de winkel zich toch weer op consumenten gaat richten. Bij de overname in 2015 maakte Infotheek bekend met 4Launch een grotere groep consumenten en bedrijven te willen bereiken.

De overname heeft Infotheek nooit gebracht waar het op hoopte. In een interne mail maakte Infotheek in augustus aan het personeel bekend dat het bedrijf dacht met 4Launch een winstgevende onderneming overgenomen te hebben, maar dat dit niet het geval was. In de eerste vijf maanden van 2017 zou 4Launch een verlies van 500.000 euro geleden hebben, claimde Infotheek in die mail.

4Launch

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

22-12-2017 • 11:04

113

Reacties (113)

113
107
85
12
1
13
Wijzig sortering
Een bedrijf ter grote van Infotheek die een kennelijk verlieslatend bedrijf overneemt en dat achteraf zegt komt op mij niet geloofwaardig over. Er zijn (uiteraard) meerdere gesprekken geweest voordat de overname bekend werd gemaakt. Er zal ongetwijfeld een boekenonderzoek zijn geweest (due dilligence). Ik kan zo niet bedenken wie er nog meer eigenaar waren die een verlies van een half miljoen kon opbrengen, of het moeten schulden zijn in de vorm leverancierskredieten. Ik weet dat we regelmatig tegen het limiet aanzaten en dat ze zijn verhoogd. Het kan ook zo zijn dat de pioniersgedachte van Guido te gelde is gemaakt en hem nu niet meer nodig hebben en dus zo hem en de toko buiten de deur zetten. Pure speculatie van mijn kant.

Ook heb ik de reden voor de overname nooit begrepen: vanwege het b2c platform. Waarom zou die van Central Point niet voldoende zijn? In nieuws: 4Launch sluit magazijn en richt zich op zakelijke en refurbished prod... wordt gesproken over 4Launch als b2b aanbieder. Ze hebben daar de focus en expertise niet (meer).

Toen ik op de zakelijke afdeling werkte, was ik zeer succesvol. Waardoor de omzet bij 1 grote reseller met 50% toenam binnen 7 maanden tijd. Ook overscoorde ik qua marge en waren de kosten per order steeds lager. Met behulp van mijn expertise werden er leuke en ook lucratieve deals gesloten en hielp ik de klantenservice met het letten op verkoopsignalen en die om te zetten in offertes. In deze samenwerking ging de omzet van HP Workstations ook met 50% omhoog.

Het sluiten van de afhaallocatie, het sluiten van de zakelijke afdeling en die vanuit Leiden bestieren, het stopzetten van de door mij ingezette focus op enterprise producten in de webshop en 4Launch uitsluitend laten richten op refurbished, het afhaken op de eerdere core business zoals goed geprijsde sdd's (nu in de middenmoot en niet meer in de top), dat zijn voor mij redenen dat de zaak niet naar verwachting is gelopen.

Voor mij en iedereen in de omgeving van Eindhoven was de afhaallocatie juist het usp van 4Launch i.c.m. concurrerende prijzen. Na het faillissement van Paradigit ging ik daar niet meer heen. Ook niet naar Mycom. Beide waren gewoon te duur voor een dozenschuiver. Sinds afhalen niet meer mogelijk was (wat slecht was gecommuniceerd) heb ik er niets meer gekocht.

Waar wel flink stappen gemaakt konden worden, was w.m.b. de klantenservice. Tenenkrommend heb ik vaak e.e.a. aangehoord wat m.i. in strijd was met het consumentenrecht. Ook de snelheid in de afhandeling van rma's komt regelmatig in de Shopreview terug. Ikzelf moest het doen met een continu uitvallende telefoon zodat ik de laatste maand daar met mijn eigen telefoon belde om maar een gesprek te kunnen voeren.

Als 4Launch weer teruggaat naar haar roots en bepaalde zaken oppakt, komt het best goed.

[Reactie gewijzigd door PcDealer op 22 juli 2024 16:47]

Het sluiten van de afhaal/service balie vond ik nooit een verstandige keuze. Zoals je aangeeft waren er veel mensen uit de regio die het liefste hun spullen ophaalden in de winkel. Hopelijk gaat het roer weer om in de richting waar 4Launch mee groot is geworden, zelf vond ik dit toch wel een van de fijnere winkels door de concurrerende prijzen en het stukje toegevoegde waarde door de service/afhaalbalies.
Nou, ik haalde eerst ook alles bij 4Launch, en inderdaad wegens de afhaal-optie en de goede service was ik heel tevreden. Laatst een telefoon besteld, en die ging binnen 4 weken kapot. Geen probleem, opgestuurd, en al na ongeveer 9 weken retour :? |:( |:(
Toen we het pakket uitpakte, bleek er wel mijn oplader in te zitten, maar een totaal andere telefoon die die oplader niet eens kon gebruiken. Dit heeft nog eens 3 weken geduurd voordat mijn telefoon retour was, alleen was er meer kapot dan toen hij weg ging. Weer opnieuw opgestuurd, weer 4 weken moeten wachten en toen bleek wederom na 1 minuut dat er niets gerepareerd was 8)7 8)7 . Al met al heel veel ellende, en ik heb uiteindelijk mijn geld retour gekregen, maar er was helemaal niets mogelijk verder!
Voor mij is dit de laatste keer dat ik daar besteld heb, als er namelijk iemand 5 minuten gekeken had voor ze het toestel retour gestuurd hadden, had ik de eerste keer geen totaal andere telefoon gekregen, de tweede keer hadden ze hem meteen zelf weer retour reparatie kunnen sturen en ook de derde keer hadden ze dan niets terug hoeven te sturen.
Niet eens een slechte kwaliteits-controle, gewoon GEEN kwaliteitscontrole, daar is in ieder geval op bezuinigd! :'( :'(
Same, had ook allemaal extra krassen op mn scherm. Moest zelf zorgen dat ik hem weer terug kreeg (lag gewoon daar ergens totdat ik mailde en mn phone terug gezonden kreeg).

Daarom kocht ik er niet meer en zo nog een hele horde andere mensen. Zonde maar niet meer dan logisch dat zon bedrijf niet lang zal bestaan.
Juist, wilde eergister daar nog iets bestellen tot ik zag dat je het niet meer kon ophalen (wist niet dat ze de balie gesloten hadden, was al weer een tijd geleden dat ik iets had bestelt bij hun)..
4Launch haar potentie zit 'm volledig in alles dat niet is verkneukeld door de overname van Infotheek.
Mijn persoonlijke ervaring bevestigd zo goed als al je argumenten. Met name je laatste alinea mbt de klantenservice en RMA afhandelingen.
De potentie en wilskracht van het gros van de medewerkers is er altijd geweest, maar het feit dat initiatief werd bestraft en meningen werden afgewezen door de toentertijds leidinggevende heeft enkel en alleen de motivatie doen verjagen. Resulterend in een slordige, lopendebandwerk-mentaliteit bij het aanspreekpunt voor de consument.

Potentie, die is er zeker. Maar als er geen verandering komt in de interne processen en het personeel dat er invloed op heeft - heb ik er geen vertrouwen in.
Raar zoals het gaat. Infotheek nam dus 4launch over in 2015, destijds dus een winkel voor consumenten en bedrijven. Dan, in september dit jaar, sluiten ze het stuk voor consumenten omdat daar niet goed geld te verdienen valt.

Ik kan mij niet voorstellen dat je in twee maanden tijd de effecten van zo'n reorganisatie kan zien. Je moet eerst de lopende consumenten-zaken afsluiten, personeel herplaatsen of ontslaan, nieuwe strategie uitwerken en zo...

Dus het lijkt er voor mij op dat Infotheek een paniekactie doet: het restant 4Launch verkopen en de reorganisatie & nieuwe strategie geen kans geven. Wellicht dat ze dringend behoefte hebben aan geld en daarom verkopen?
Dus het lijkt er voor mij op dat Infotheek een paniekactie doet: het restant 4Launch verkopen en de reorganisatie & nieuwe strategie geen kans geven. Wellicht dat ze dringend behoefte hebben aan geld en daarom verkopen?
Volgens mij is het een poging om de financieel minder interessante stukken van het bedrijf te dumpen. Ik heb het vermoeden dat ze alles van waarde uit het oude 4Launch hebben gehaald. Die waarde van 4Launch in een goede website en groot aanbod wegens goede contracten met veel leveranciers. Die contracten met leveranciers zijn natuurlijk overgenomen door Infotheek, net als de techniek en de mensen achter de website. Nadat alle waarde er uit is kun je zo'n karkas vullen met mensen, contracten en producten waar je van af wil.

Ik weet niet of het echt zo is gegaan, ik neem aan Guido Raaijmakers slim genoeg is om zich niet met een stinkend lijk te laten afschepen, maar hij zou niet de eerste zijn die zo'n verlies accepteert om z'n oude bedrijf maar terug te krijgen.
De techniek achter de website heet Endaco en die is gedeeltelijk in handen van Guido.
Correctie, de techniek achter de website heet NIET Endaco. Endaco is het bedrijf wat een deel van de software (productmanagement etc) achter 4Launch heeft gemaakt. En ik kan je vertellen dat is allemaal custom software. Guido heeft inderdaad een aandeel in Endaco :)
Ik was verbaast dat CentralPoint nu van Infotheek is.

Dat betekend, dat Infotheek minstens 2 webshop systemen in handen had.
Dus blijkbaar naast de software van Endaco, ook de software van Iceshop, waar Centralpoint op draaide en daarmee ook icecat.
Infotheek heeft nu ook Scholten Awater, nog zo'n bedrijf wat zich richt op de zakelijke markt.
Wat is er zo speciaal aan die techniek? Met een CMS kom je als webshop toch een heel eind?

Natuurlijk heb je altijd behoeftes om zelf het eea toe te voegen, maar een volledig eigen systeem opzetten duurt maanden/jaren?
Met een CMS kom je als webshop toch een heel eind?
Met een CMS kom je als webshop letterlijk nergens. De volledige naam zegt het al: Content Management System, oftewel een systeem voor het beheer van content. Denk: Tweakers frontpage.

Maar bij een (moderne) webshop komt veel meer kijken dan beheer van content. Er moet een koppeling zijn met een klantenbeheersysteem zodat klanten hun gegevens kunnen bekijken en wijzigen, en er opvolging kan plaatsvinden bij problemen c.q. vragen na aankoop. Er moet een koppeling gemaakt worden met interne bedrijfssystemen om de hele flow rondom bestellingen correct af te handelen, af en toe wil je wellicht nog weleens korting geven en moeten kortingsbonnen worden gevalideerd enzovoorts, enzovoorts. Dit is het domein van e-commerce en dat ligt een flink eind van content beheer af.
maar een volledig eigen systeem opzetten duurt maanden/jaren?
De basis van een ecommerce platform kun je al in een paar maanden hebben staan. Overigens kan ik je ook uit eigen ervaring vertellen dat een hoop Nederlandse retailers uit de categorie "niet bepaald kinderachtig" cookie cutter maatwerk hebben staan omdat de kosten van een serieus ecommerce platform als product plus de aanpassingen daarbovenop praktisch vergelijkbaar zijn met het inhouse operationeel houden van een ontwikkelteam wat een eigen oplossing bouwt in combinatie met best-of-breed opensource code en gebruikte Line of Business producten binnen de IT omgeving van het bedrijf.

[Reactie gewijzigd door mindcrash op 22 juli 2024 16:47]

Klopt maar als je wat groter word dan voldoen de meeste standaard frameworks echt niet meer. Sterker nog de waarde van veel van de meer succesvolle bedrijven in ecommerce land zijn vaak succesvol in het bouwen van hun eigen software die helemaal geen standaard componenten meer bevat. Vooral bij echte grote volumes of afwijkende producten die verkocht moeten worden is dit echt een voordeel.

Dat was ook een van de redenen voor ah om bol.com te kopen en paar jaar geleden die producten inkopen kunnen ze zelf wel. Maar het online verkopen en bouwen van de logistieke software is echt andere koek.

Ander voorbeeld is Jet . com is na van Walmart en bij de overname van 3 miljard ging het om de merknaam maar vooral hun speciale shippeng algoritme waardoor ze goedkoper spullen konden versturen dan amazon omdat ze bij iedere wijziging van het winkelmandje konden uitrekenen welke producten er nog zonder extra kosten konden worden toegevoegd waardoor ze dan die producten goedkoper mee konden verkopen. Zo iets is voor een grote web retailer miljarden waard.

[Reactie gewijzigd door CrazyBernie op 22 juli 2024 16:47]

Endaco is zelf ontwikkelde software. Geen standaard Magento shopje
maar dan nog... wat is er beter aan.. Niet dat Magento de heilge graal is, maar het wordt wel door meer mensen dan een paar interne developers onderhouden. Niet elke shop is van het kaliber Bol of Coolblue dat zo'n custom code base echt uit kan en noodzakelijk is voor de handel.
Precies. Magento is natuurlijk wel een plug-n-play oplossing en dat maakt het niet interessant voor de hele grote partijen die custom werk nodig hebben, maar de basis is prima genoeg voor MKB shops om op te draaien (heb er enkele tientallen in beheer). 4Launch heeft nou niet zo'n complexe of afwijkende frontend dat ik zou verwachten dat het voorraadbeheer en administratie aan de backend heel veel complexer zou zijn dan dat je met Magento kunt ontwikkelen.
Bovendien, zet die paar in-house developers aan het werk om goeie Magento extenties te maken voor je eigen installatie, dat lijkt me vele malen effectiever dan een complete codebase bij moeten houden.
Ik heb vanuit sales gedreven rollen, veel ervaring met bedrijven die een in-house ontwikkelafdeling hebben. Toevallig ook in de eCommerce branche.10 Jaar geleden liep je voorop, want de kennis die extern in gekocht zou moeten worden, tipte niet aan het geen wat je zelf kon bereiken met een eigen team/afdeling.

Mijn mening hierover vandaag de dag is dat wanneer je core-business niet uit development bestaat, ga dan niet zelf het wiel proberen uit te vinden. Het hele bedrijf stagneert wanneer de in-house development afdeling innovaties niet meer kunnen bijbenen.

Om even mijn mening te mogen geven over "make it, or buy it" :)
Jouw advies aan coolblue en Bol is Magento te gebruiken?
Ik weet dat bol.com van Intershop gebruikmaakte. Ik weet niet hoe custom dat was. in 2008 zijn ze overgestapt naar ATG (later gekocht door Oracle).

[Reactie gewijzigd door PcDealer op 22 juli 2024 16:47]

Sorry maar daar onderschat je echt wat er bij een goede webshop komt kijken. Vooral het hele systeem/koppelingen rond voorraadbeheer, user management, betalingen etc. Dat redt je niet met een simpel CMSje met een webshop add-on. :)
Shops als Coolblue, bol.com, Zalando hebben allemaal eigen ontwikkelteams in huis. Een shop als 4launch zal dat niet hebben, maar ik verwacht wel dat die minstens een of twee ontwikkelaars in huis hebben.
Het is net als met cryptocoins. Duur verkopen, deels laten klappen en dan lager terug kopen en er weer een succesvol bedrijf van maken.

ik kan me niet voorstellen dat 4launch niet winstgevend is geweest in de tijd dat het nog consumenten hardware verkocht. Je kon er altijd vrij goedkoop spullen kopen, de service vond ik persoonlijk prima.

Ik denk dat Guido het gewoon weer terug op de kaart zet zoals het was.
tot 2015 liep het volgens mij best goed. Het was er best vaak druk als ik er iets op ging halen. na de overname was er amper nog volk in de winkel.

Refurbished troep verkopen doen al 1000den zaken. Op de business markt inspelen is leuk. maar die komen bij het overnemen van een consumenten shop niet opeens naar jou toe. Domme zet om de webshop en winkel af te stoten in mijn ogen. Al heb ik natuurlijk geen flauw idee of die winst draaide voor de overname. Maar ik mag aannemen van wel anders neem je het niet over.
Het was winstgevend maar niet genoeg om door te groeien. Infotheek was al een grote speler op de zakelijke markt en wilde met name de expertise achter de webshop van 4launch hebben. Daarna hebben ze het in stukken gezaagd, deels afgebroken en het personeel er uit gehaald. Ze dachten het wel af te kunnen met veel minder personeel en met de voorraad vanuit het B2B gedeelte. Maar dat is mislukt. Dit hebben ze eigenlijk al toegegeven met de overname van Centralpoint. Ik hoop dat Guido het voor een goede prijs terug heeft kunnen kopen.
Sluiten voor consumenten betekent waarschijnlijk alleen maar een besparing op de bemanning bij de balie. Voor de rest was het bedrijf voornamelijk alleen nog een magazijn.
In de eerste vijf maanden van 2017 zou 4Launch een verlies van 500.000 euro geleden hebben, claimde Infotheek in die mail.
is een ton per maand.

Als je zo grote dervingspost hebt ga je daar iets aan doen.

Als er in betreffende rechtspersoon veel personeel zit die de kosten veroorzaken kun je kiezen om het failliet te laten gaan en derden over de operationele gang van zaken te laten kijken of desnoods gratis terug te geven aan oprichter.... (voor statuten hebben aandelen wel een waarde uiteraard.)

Als jij in je huis iets hebt zitten wat elke maand veel elektriciteit gebruikt dat je er aan onder gaat (niet je wietplantage of cryptofarm) dan ga je er ook iets aan doen.

Wat consumenten markt aangaat. Dankzij vergelijkingssites zoals van Tweakers koop je alles heel scherp.

Meeste bedrijven zullen geen inkoper hebben die voordelig inkoopt dus die marges zijn hoger.

Maar de afgelopen 20 jaar is voor reguliere (niet specialistische/groot inkoop) hardware de prijzen die je op een tweakers e.d. ziet voordeliger dan als je rechtstreeks bij groothandel/distributeur/importeur gaat halen, de prijzen liggen meestal onder de 10+ prijs in de groothandel. Sommige webshops hebben ook een zakelijke afdeling waar ze nog iets lager kunnen met prijzen. Dus het is geen vetpot, terwijl ze bij consumenten verkoop wel zwaar de sigaar zijn inzake aftersales. Bij B2B dek je alles af met je verkoopovereenkomst.

Waar infotheek vandaan komt (30 jaar oud ofzo) , betaalden ICT bedrijven inkoop prijzen die hoger liggen dan consumenten prijzen op een site als deze.

4launch was een budget winkel, net als Salland (verkoopt refurbished hardware) etc.. dus dat aan "sjieke" brand toevoegen onder het mom van diversification gaat niet werken.
Als dat zo is weet jeniet of nu iets bestellen wel zo veilig is?
Ik denk dat @no_way_today er op doelt dat bij het maken van aankopen bij 4Launch je niet helemaal zeker kan zijn dat het veilig is. Wie weet is het bedrijf 1 euro weg van faillissement en dan kan je gedag zeggen tegen je aankopen.

Of het een echt risico is weet ik niet
Ehm nee, bijna goed:
Wellicht dat ze dringend behoefte hebben aan geld en daarom verkopen?
Dat zou betekenen dat Infotheek (en mogelijk alles wat daar nog onder hangt, maar dus in elk geval niet 4Launch) in moeilijkheden zit.

Voor de duidelijkheid:
  • Ik heb geen flauw idee of dat ook echt zo is; het is niet alsof ik bij de boekhouding van Infotheek kan.
  • Ik heb geen enkele reden om aan te nemen dat het zo is (de suggestie van vanaalten hierboven lijkt uit het niets te komen en nergens op gebaseerd te zijn).
  • Pas op met dit soort theorieën in het rond te strooien; als een bedrijf er op zich prima voorstaat, maar het grote publiek heeft het idee dat ze bijna failliet gaan (en wil er daarom niets kopen) dan gaan ze, "zonder reden", toch failliet. Of er voor bedrijven een mooi woord voor is weet ik niet, maar in het geval van banken heet het een bank run en die kan elke bank slopen, ook degene die gewoon helemaal gezond zijn.
Het was een vraag @totaalgeenhard
Die had het over faillissementen.
Dat geld voor ieder bedrijf, bij veel bedrijven weet je niet eens dat ze bijna failliet zijn. Daarom snapte ik totaal niet waar @no_way_today op doelde.
Ik snap het nu inderdaad, het slaat nog steeds nergens op maarja hé
De overname heeft Infotheek nooit gebracht waar het op hoopte. In een interne mail maakte Infotheek in augustus aan het personeel bekend dat het bedrijf dacht met 4Launch een winstgevende onderneming overgenomen te hebben, maar dat dit niet het geval was.
Dergelijke informatie valt toch gewoon uit de boekhouding te halen? Kan die niet worden ingezien voordat de overname gedaan wordt :?
Vreemd iig..
Anoniem: 677216 @BoAC22 december 2017 11:22
Resultaten van na de overname (2017 na overname in 2015) komen natuurlijk voor rekening van de nieuwe eigenaar.
Misschien is de markt veranderd? Verdienmodel op de schop gegaan? Te hoge overheadkosten?

Als je een winstgevend bedrijf overneemt, moet je natuurlijk nog steeds scherp blijven en actie ondernemen om ervoor te zorgen dat dat ook zo blijft :)
Markt is veranderd van 2015 naar 2016 en 2017 en zla ook in 2018 veranderen. Grotere concurrentie, druk op de prijzen.
Ik vraag me sowieso af of er nog geld te verdienen is in die markt. Je moet of groot groter grootst om een beetje te kunnen blijven verdienen, maar groei je niet mee dan heb je pech.

Vraag me dus af of de oud eigenaar er veel voor betaald heeft en of deze het verlies van 1/2 miljoen in 1/2 jaar kan omzetten naar winst. Hoeveel is het verlies in 2de helft van 2017.

Als ik zelf naar website kijk, bellen moet naar een 0900 betaalnummer, dan haak ik dus al meestal af.
Website zelf mag best een update krijgen, er is niets apart aan.
Is tweakers review toch ook aardig wat ontevreden klanten.
Je schets nu alleen een negatief beeld. De markt verandert inderdaad, vooral de economie gaat
aantrekken in 2018, dus zijn er mensen die kansen zien. Een her/doorstart van zo'n bedrijf als 4Launch valt of staat vooral bij kwaliteit en prijs. Als zij goed personeel inhuren (behouden) zijn er absoluut mogelijkheden... maar dat zal ze nog niet mee vallen, leuke uitdaging is het wel...
Je kan het negatief noemen of realistisch. Genoeg webshop die laatste 2 jaar de geest gegeven hebben. Dat heeft ook een reden.

Goed personeel kost ook weer wat meer
Kwaliteit, service geven kost ook meer
Je zal dan ook een hogere prijs moeten rekenen en de vraag is of dat haalbaar is.

[Reactie gewijzigd door bbob op 22 juli 2024 16:47]

Ik heb er jaren gekocht en het zit hier om de hoek. Het is altijd een zeer betrouwbaar bedrijf geweest. Service is ook prima geweest. Ooit een keer een lekke Corsair H100 koeling gehad die 2 videokaarten daardoor beschadigde. Ik kreeg een nieuwe H100 en 2 nieuwe videokaarten. Niks op aan te merken!

Juist toen het van infotheek werd, toen werd het steeds slechter. Ze hebben dit aan hun zelf te danken.
bellen moet naar een 0900 betaalnummer, dan haak ik dus al meestal af.
Als het goed is zijn daar tegenwoordig geen extra kosten meer aan verbonden. Maar goed, als je reguliere belkosten ook teveel vindt, dan neem je toch gewoon contact op via chat, mail, whatsapp of als het echt niet anders kan... social media? :p Sorry dat ik het zeg, maar dat klonk nogal alsof je alleen maar klaagt om te kunnen klagen.

Als ze, nu ze weer zelfstandig zijn, nog even een nieuwe afhaallocatie in Eindhoven openen, dan kunnen we zelfs weer gewoon langs gaan, dat was echt handig (plaats een bestelling, wacht niet eens op de bevestigingsmail maar rij er meteen naartoe; elke keer dat ik het geprobeerd heb ging het goed).
Website zelf mag best een update krijgen, er is niets apart aan.
Misschien hebben we andere voorkeuren, maar ik wil ook helemaal geen site met "iets aparts". (Of bedoel je eigenlijk dat er iets mis mee is?) Laatste keer dat ik een bestelling plaatste werkte hun site in elk geval prima. Als ik nu even vlug rondklik lijkt dat nog steeds zo te zijn.
Er zijn dit jaar meerdere computerwebshops over de kop gegaan, dus het zal wel iets met de markt zijn.
Het is overgenomen in 2015, toen 4Launch in moeilijke papieren zat. Infotheek hoopte, met een aanpassing van strategie, er weer een winstgevend bedrijf van te maken.

Wat moeten ze dan precies uit de boekhouding (van een paar jaar geleden) halen? Overnames zijn in vele gevallen van bedrijven die in slechte papieren zitten en dat zal ook wel duidelijk in de boekhouding te zien zijn
Het is overgenomen in 2015, toen 4Launch in moeilijke papieren zat.
Ik ben erg benieuwd welke informatie jij daarover hebt aangezien ik tijdens de overname daar werkte.

[Reactie gewijzigd door PcDealer op 22 juli 2024 16:47]

Had jij wel inzage in de boeken of praatte je met de boekhouder? Ik heb geen reden om Kenhas te geloven maar ook niet om jou te geloven. Personeel merkt soms niet hoe het financieel met een bedrijf gaat.
Ik had in elk geval inzage in de marge, omzet en daaraan verwante kosten. Mensen die zeggen dat de marges flinterdun zijn of spreken over centenwerk, weten denk ik niet hoe het werkelijk zit. Ik had geen toegang tot de personeelskosten en andere vaste lasten.
Opmerkelijke gang van zaken - een bedrijf overnemen doe je volgens mij op basis van een stevige due dilligence en dan kan een verlieslatende situatie geen verrassing zijn. Wellicht kan de originele oprichter het bedrijf weer met nieuw elan leven inblazen - ik was regelmatig klant van 4Launch. Overigens ook van Centralpoint, maar dan inderdaad zakelijk.
Als het onder de oude eigenaar al niet echt goed liep waarom zou het nu dan ineens beter gaan. Je zit in een markt met extreem zware concurrentie, hele lage marges en 2017 1e helft dus verlies van 1/2 miljoen. Zie dat maar eens om te buigen naar een winst en dan ook een leuke winst waar je mee vooruit kan. Weet niet of dat haalbaar is in die markt.
Het is niet gezegd dat 4Launch verlies maakte toen het werdt overgenomen door Infotheek. Ik gok namelijk dat pas toen Infotheek het overnam er verlies werdt gedraaid. Een overname doen en een lopend bedrijf goed houden is lastig als je eigen ideeen wil doorvoeren, kan maar zo zijn dat Infotheek het gesloopt heeft qua businessmodel en zich erin verslikt heeft. Zoals al eerder genoemd, waarom zou Infotheek anders 4Launch overgenomen hebben, om verlies te draaien?
Verlies kan ook veroorzaakt worden door afbetaling van goodwill, of andere lopende schulden. Verlies op zich hoeft geen probleem te zijn, zolang het maar niet structureel uit de bedrijfsvoering komt.
Klopt wat je zegt goodwill maar de markt waarin 4launch zit is een markt met veel concurrentie, lage marges. Veel bedrijven die al failliet gegaan zijn de laatste 2 jaar.
Kun je in die markt nog echt een goede marge maken of blijft het net verlies net winst.
Nou veel contracten zijn ontbonden of waren op basis van 0-uren. Dus een stuk minder personeel met bijkomende lasten. Dus die druk is nu een stuk minder.
Ik weet natuurlijk niet wat ervoor betaalt is maar: Je verkoopt een ongezond bedrijf incl. lasten en lusten en als je slim bent koop je het weer terug (bij voorkeur voor minder) zonder de lasten maar wel de ++ dingen :)
Dat zou voor mij een goed reden zijn :) In iedergeval de naam heeft hij terug...
Maar zo makkelijk zal het allemaal wel niet zijn vrees ik.
Ben benieuwd of het serviceniveau dan ook weer terugkomt op het niveau van voor de overname. Ik ben wel sceptisch, maar laten we het hopen :)
Mijn gedachte.... Ik vond het een top zaak en top service altijd gehad. Dus hopelijk komt men op de oude manier weer terug.
Ik vind het niet zo raar als dat klopt dat ze "ineens" verlies gingen leiden na de overname..

Ik had de afgelopen paar jaar het idee dat er steeds minder in het assortiment zat. Dit laatste jaar al helemaal. Als ik vroeger op zoek was naar onderdelen die niet iedere webshop kon leveren, dan vond ik het vaak wel bij 4Launch. Dat had ik vrij snel door, en ik ben dan ook al zeker 13 jaar klant bij ze geweest. Op mijn aanraden hebben familie en vrienden ook veel bij ze afgenomen, maar zoals het het afgelopen half jaar was kon ik ze echt niet meer aanraden.

Dat brede assortiment (en het feit dat ze een afhaalbalie in Eindhoven hebben waar ik regelmatig kom) was de hele reden dat ik eigenlijk alleen bij hen kocht. Het begon er steeds meer op te lijken dat ik alles bij tig verschillende webshops vandaan moest gaan halen. Daar baalde ik wel een beetje van, want direct ging dat dus ook mis met de levering bij 2 verschillende webshops. Dergelijke problemen heb ik tussen 2004 en nu nooit gehad bij 4Launch.

Ik hoop dat Guido Raaijmakers terug gaat naar hoe het was, met een zo breed mogelijk assortiment. Daar heb IK in ieder geval veel meer aan.
Persoonlijk heb ik nog nooit zulke slechte kwaliteit en aftersales gezien als bij Infotheek.

Enkele orders gedaan voor iPods, iPhones en HP laptops met verschillende gebreken. Laders bleken van een grijze import te zijn die bij verschillende collega's gewoon letterlijk in de brand zijn gevlogen. Laptops van 2 maanden oud die defecte onderdelen hadden waar ze vervolgens 'niets' mee konden doen.

Voor ons nooit meer.
En bij 4Launch dus ook. Volgens eigen zeggen apple partner, maar ik krijg uit een RMA voor een officiele lightning kabel, een namaak lightningkabel die nog eens korter is ook. Er zat ook een namaakadapter bij, maar die voelde zo licht dat het zeer duidelijk was. Een paar weerstanden en een diode wellicht? :+

Na een paar keer bellen wel officieel spul gekregen, maar voor iemand die zogenaamd Apple partner is, is dit natuurlijk onacceptabel.
Om even verder in te gaan op 1 van onze vele verhalen met Infotheek:

Wij hebben destijds een hele partij iPods opgekocht incl. oordopjes en lightning kabels na een gesprek met een Account Manager die aangaf dat zij 'beste service' en prijzen te hebben.

Na het aanschaffen van deze producten hebben wij er verder niet over nagedacht dat dit wellicht grijze import/nep kabels konden zijn. Ik ga er tenslotte vanuit dat wanneer je premium prijzen betaald (want wij betaalde wel de volledige mep voor deze producten), deze ook gewoon legitiem zijn.

Nadat wij hoorde dat de eerste adapter in brand was gevlogen gingen wij toch even verder kijken. Na enig onderzoek en het vergelijken tussen de wel/niet legitieme laders/adapters bleek dat een deel merkloze laders waren en een ander deel grijze import van Apple. Dit werd geconfirmeerd nadat wij contact gezocht hebben met Apple.
Zij hebben op hun beurt ook aangegeven dat er een tijd is geweest dat zij de handel met Infotheek stop hebben gezet omdat er één en ander is gebeurd. Wat precies werd niet verteld.

Vervolgens bij Infotheek verhaal gehaald, alleen die bleven stug volhouden dat het legitieme laders en adapters waren.

Om een lang verhaal kort te maken: door deze prutsers een hoop tijd en geld weggegooid die wij graag een ander bedrijf hadden gegund die zijn zaken beter op orde heeft.
een Account Manager die aangaf dat zij 'beste service' en prijzen te hebben.
Leuk! Ik heb een keer een offerte gezien van zo'n accountmanager bij Infotheek. Een HP desktop en een HP keyboard los gefactureerd. Ik zeg tegen de voormalige klant van Infotheek die een manager was van mij jaren geleden: "een keyboard is bij een nieuwe desktop altijd inbegrepen, zie hier. Leuk dat je nu 15,00 ex BTW extra betaalt voor iets wat al in de doos zit." Als je zo zaken moet doen, heb ik met je te doen.
Dat is zeker niet altijd het geval. Voor verschillende HP partners wordt het (op papier) los van elkaar aangeboden omdat de systemen er niet mee om kunnen gaan als er meerdere producten onder 1 productnummer opgeboekt worden. De prijs van het systeem zelf wordt daarmee (in jouw voorbeeld) gewoon 15,- ex BTW goedkoper.
In de vele jaren dat ik voor HP partners heb gewerkt ben ik het nog nooit tegen gekomen. Het ging hier om een nieuw systeem (niet refurbished, remarketed o.i.d.). Als de keyboardprijs in mindering zou zijn gebracht verwacht ik een enigszins concurrerende prijs voor het systeem en dat was duidelijk niet zo. Het was een gangbare prijs. Dus het was gewoon ouderwets marge maken over de rug van nietsvermoedende klanten.

[Reactie gewijzigd door PcDealer op 22 juli 2024 16:47]

Ze werden volgens mij Apple partner door de overname door Infotheek.
Als ze in brand vliegen zijn ze waarschijnlijk geen grijze import (dat is van de originele fabrikant dus ook de normale kwaliteit, alleen soms kun je niet bij de fabrikant terecht voor garantie) maar gewoon namaakproducten.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 16:47]

Was 4launch niet ooit begonnen in een garage box aan de waghemakerstraat in Eindhoven?
Klopt, op steenworp afstand van mijn ouderlijk huis zie ik :)

Het stond op de website vermeld en hier nog te vinden: https://www.kvk.nl/orders...g=&kvknummer=180683310002

[Reactie gewijzigd door PcDealer op 22 juli 2024 16:47]

Ahhh kon ik het me dus toch nog goed herinneren.
Hier ben ik nog ooit als klant geweest toen 4launch net begon.
Voor mij mogen ze weer terugkomen, heb ze geregeld wat overschot aan salaris gegeven. Goeie service en advies, simpel bestellen. En totaal subjectief, om de hoek.
Eens. Ze hebben meerdere communicatiekanalen, dat is ook wel prettig als je even iets wilt weten via de chat. Je krijgt snel antwoord en kan direct bestellen en eventueel ophalen. De medewerkers in de winkel zijn onderlegd genoeg over alles wat ze verkopen, ook wel prettig. Dus geen dikke tieten bimbo's ofzo.

[Reactie gewijzigd door govie op 22 juli 2024 16:47]

Ik snap niet meer wat 4Launch wil, en met al dit gedoe ben ik bang hier nog te bestellen vanwege garanties enzo...
4Launch wil op dit moment helemaal niets, het is enkel nog een naam en niet meer de entiteit die het ooit was. Die naam is behoorlijk besmeurd nu, dus dan is het maar de vraag of, zelf met een terugkeer naar de wortels er ook maar iets van te maken valt.
Toch nog veel gebeurd sinds ik daar niet meer werk. Ik heb het daar druk zat gehad daar toen ze nog op de Kanaaldijk-Noord zaten met een man of 20-30 en daarna nog mee verhuisd naar de Lodewijkstraat.
Ben benieuwd of Guido het weer krijgt als in die tijden.
Ben benieuwd of Guido het weer krijgt als in die tijden.
Dat sowieso niet meer. Tijden zijn veranderd en er is enorm veel concurrentie. Neemt niet weg dat ze nog best succesvol kunnen blijven, alleen zouden ze het concept met de afhaalbalies weer rendabel moeten kunnen maken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.