KPN-klanten kunnen via telefoonrekening betalen in App Store

Voor KPN-klanten is het mogelijk om in de App Store van Apple af te rekenen via hun telefoonrekening, wat ook wel wordt aangeduid als carrier billing. Ze kunnen op die manier maximaal 150 euro per maand besteden aan aankopen.

Apple heeft KPN als enige aanbieder van deze dienst in Nederland vermeld op zijn Amerikaanse ondersteuningspagina, zo ontdekte iCulture. Dochterbedrijven van de provider zouden de optie niet ondersteunen. De betaalmogelijkheid geldt ook voor aankopen via bijvoorbeeld iTunes en iBooks, aldus de site. KPN-klanten kunnen de betaalwijze instellen door in de App Store hun Apple ID te selecteren en daar voor 'mobiele telefoon' te kiezen onder 'betaalinformatie'.

Vervolgens moeten ze hun nummer nog verifiëren. Voor sommige gebruikers is het nodig om een KPN-update te installeren, die te vinden is onder de 'info'-knop in de algemene toestelinstellingen. KPN heeft een maximum van 20 euro per aankoop ingesteld. Bovendien is er een maximum van 150 euro per maand en kunnen zakelijke klanten de dienst niet gebruiken.

De huidige betaalwijzen in de App Store zijn creditcard of PayPal en er is nog geen mogelijkheid om met iDEAL te betalen. Carrier billing is volgens Apple in België mogelijk via Base en Proximus.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

12-12-2017 • 08:04

103

Reacties (103)

103
97
54
4
0
30
Wijzig sortering
Sinds de wijziging 1 mei heeft KPN een aparte BV opgericht: KPN Finance BV om kredieten te verstrekken. Wellicht heeft dit er voor gezorgd dat dit soort opties mogelijk zijn.
Denk ik niet. Was daarvoor al mogelijk op Android.
T-mobile had die mogelijkheid met Android idd, een paar jaar terug.
KPN ook. Al in 2013:

nieuws: KPN en Hi maken betalen Android-apps via telefoonrekening mogelijk

Die KPN Finance is enkel en alleen voor de Toestel kredieten.
Inderdaad,

hiero volgens:Drimple

[Reactie gewijzigd door Cybertek op 23 juli 2024 20:23]

Telefoons bij abbonementen gelden nu ook als krediet. Kan dat ook voor zijn.
Ja, ik gaf toch al aan dat het sinds die invoering is. Dus afgezien van de kredieten kun je dit ook ‘op rekening kopen’. En wellicht straks meer. Zo wordt KPN meer en meer een kredietverstrekker.
KPN is op dit moment de enigte in Nederland. Wat zou KPN hiervoor betaald hebben en daarmee indirect de klant?

Ik kan mij nog het tijdperk van betaalde SMS herrinderen,waarbij de telco's ook als een soort bankspeelde.
Wat voor een deel van de gebruikers diepe ellende was, omdat ze niet door hadden hoeveel ze uitgaven.

Krijgen we dit nu weer?

[Reactie gewijzigd door wica op 23 juli 2024 20:23]

Denk dat de KPN kosten vooral zullen hebben gezeten in het opzetten van een backend waardoor ‘carrier billing’ überhaupt mogelijk is. Verder zal het wel meevallen.

Zou me niet verbazen als binnen een jaar of wat er andere providers volgen, maar die kijken de kat ws. eerst uit de boom. Is er überhaupt behoefte aan deze dienst? Hoe verdien je de kosten terug?

Kans bestaat ook dat het zoiets wordt als visual voicemail. Ik heb redelijk wat iPhones, bij redelijk wat providers gehad... maar nog nooit visual voicemail kunnen krijgen. Dus het zou me ook weer niet verbazen als het bij KPN blijft.

De hype rond apps is gaan liggen. Mensen kopen ze nog wel, maar het is geen groei-markt. Alleen met games worden nog regelmatig klappers gemaakt, meestal door schandalig uitbuitende micro-transactie mechanismes.

Daar zit dan inderdaad nog wel een gevaar: mensen, vooral tieners, die geen creditcard kunnen krijgen, die via carrier billing nu wel de beschikking krijgen over 150 euro krediet. Want dat is ‘carrier billing’ in principe. KPN schiet het voor.
hoeveel is de limiet bij paypal? volgens mij kun je daar nog een groter krediet opbouwen
Die kun je zelf instellen en opbouwen bij hun, nadat je bankrekening geverificeerd is.

Hoe meer transacties, hoe meer je kunt uitgeven, een soort van leverage.
Daar zit dan inderdaad nog wel een gevaar: mensen, vooral tieners, die geen creditcard kunnen krijgen, die via carrier billing nu wel de beschikking krijgen over 150 euro krediet. Want dat is ‘carrier billing’ in principe. KPN schiet het voor.
Yep, dit zorgde bij onze klanten vaak een hoop ellende. Mijn toenmalige baas was er wel blij mee.

En ik vraag mij ook af, hoe KPN hiermee overweg gaat, als mensen (ouders) niet eens zijn met de rekening. Gaat het weer worden, dat de grootste schreeuwers, tot 75% terug kunnen krijgen en andere rond de 40%?
En wil je dit niet, neem je contact op met de klantenservice van KPN, en laat je het blokkeren.

Ik heb dit voor onze kinderen uitgezet, samen met alle andere betaalde 'opties' ( sms, dure nummers ), want die "verantwoording" wil ik nog niet aan ze overlaten.
( zeker niet met prijzige in-app goodies )

Voor mezelf ben ik er wel 'gelukkig' mee, geen ituneskaarten meer aanschaffen.
De Google playstore vanaf dag één zo gebruikt, nu ook op de i-device's
Visual Voicemail komt begin 2018 naar iPhone’s op het KPN netwerk.
Just sayin’ :)
Meer dan 10 jaar na dato :-) Beter laat dan nooit! Over 10 jaar misschien bij Tele2?

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 20:23]

De vraag is waarom KPN hier betaald voor zou moeten hebben. In mijn optiek zouden ze er juist eerder betaald voor moeten krijgen vanuit Apple. Maar goed, met Apple weet je het natuurlijk maar nooit.
Tja,

Ik kan bij Vodafone ook apps kopen uit de Microsoft store. (WP10) Zo bijzonder is dit dus niet.
Euh, dit kan toch al enkele jaren via de andere providers? Ik ben niet anders gewend dan dat aankopen niet meer op je Master of Visa staan, maar gewoon op je telefoonrekening (staan er op als BTW 0%, omdat de BTW al door de ander is afgedragen). Of heeft deze specifieke vorm van carrier billing een bepaalde toegevoegde waarde die er voorheen niet was?

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 23 juli 2024 20:23]

Ik doe dit inderdaad al jaren met T-mobile, maar dat is op android.
Nieuw voor Apple dan?
Doe dit al jaren via Apple. Dus nieuw is het niet.
Dat dacht ik ook, nooit geprobeerd. Op 9 Nov eerste keer.
Bij mij stond op de KPN factuur: Verbruikskosten €1,99
En Google factuur: Betaalmethode:KPN/Telfort
Voor wat LINE punten. Voor Kizuna Ai stamps ;)

[Reactie gewijzigd door darkfader op 23 juli 2024 20:23]

Werd tijd. Dat deed ik 10 jaar geleden al in de Ovi store van Nokia. Een logische betaalwijze. Al zou iDeal ook prettig zijn in Nederland.

Nu nog afwachten wanneer het voor andere providers beschikbaar wordt.
Enige logische betaalwijze? Creditcard werkt wereldwijd prima, alleen in NL vinden we dat een probleem... blijkbaar vinden we het een slecht idee om maandelijks op een klein krediet te leven, maar vonden we het wel doodnormaal om via allerlei rare kredietconstructies een huis te kopen.
Maar asjeblieft zeg, dit is wel een erg bekrompen reactie...
Creditcard werkt wel prima, maar mensen kunnen er ook meer uitgeven, dan dat ze aan het einde van de maand kunnen betalen. En daarnaast, waarom zou je een creditcard moeten hebben als je via iDeal, PayPal en carrier billing. Net wat @RobbieB zegt: Dit is al mogelijk in de Play Store. En carrier billing is net een stukje makkelijker, want het gaat via je eigen telefoonrekening, dus minder gezeik of je de juiste gegevens hebt ingevoerd.

Waarom denk je dat wij het een slechte idee vinden om maandelijks op een klein krediet te leven? Niet iedereen heeft het ruim om een creditcard te kunnen permitteren en/of te betalen. Daarnaast speelt het ook mee dat je met creditcard meestal €0.50 per transactie afstaat. Ik kan me nog herinneren dat toen ik nog bij de supermarkt werkte, dat er mensen boos waren waarom ze aantal centen af moesten staan voor de transactie. In Amerika mag het gewoon zijn, maar hier is iDeal en PayPal makkelijker. Geen gedoe met extra kosten voor de transactie (tenzij je iets koopt, waar de waarde afhangt van de wisselkoers) en je bent er zeker van dat je rekening niet wordt leeg geplunderd.

Volgens de link wordt er soms niet gevraagd voor een pincode, bij het betalen in een webshop. Dus ik denk dat daar het stukje zit, dat betalen via creditcard niet altijd even veilig is.
Het is nog altijd zo dat Credit Cards verhoudingsgewijs veel goedkoper zijn dan andere constructies, gezien de garantie's die geleverd worden die je dus simpelweg niet hebt met IDEAL/Pintransacties! Nederland loopt hopeloos achter op financiele betaalmiddelen en transacties. Zeer zeker gezien de voorwaardes en garantiestellingen.

Neem nou Bunq.nl een paradijs voor oplichters, dat kun je over paypal.com/paypal.nl niet zeggen. Als je bij Bunq een ideal transactie verricht, kun je fluiten naar je geld, dan mag je naar de rechter. Dit soort dingen kun je gelukkig niet zeggen over Creditcardmaatschappijen en constructies zoals Netteller/Paypal/Skrill. Waarbij je dus een geschil opent en binnen 48 uur je geld terug hebt, zo niet 5 werkdagen met een weekend.

[Reactie gewijzigd door Cybertek op 23 juli 2024 20:23]

Creditcards zijn een paradijs voor oplichters omdat er vrijwel geen controle is. Creditcardmaatschappijen geven fantastische garanties die ze financieren met hoge transactiekosten. En die zitten weer verpakt in de productprijzen.
Hopeloos achterlopen is niet waar. De dure garanties en fantastische voorwaarden zijn ontstaan door de fraudegevoeligheid.
“Creditcards zijn een paradijs voor oplichters omdat er vrijwel geen controle is.“

Daar vergis je je denk ik stevig in. Een CC-transactie wordt behoorlijk snel geflagd als frauduleus. Zelfs als je een nieuw IP-adres hebt kan er soms met SecureCode gevraagd worden of je toch even de bank wil bellen voordat de transactie door kan gaan.
Ik geloof je als je zegt dat die controle er is. Maar toch, het is een controle tijdens een transactie om als een soort spamfilter (algoritmen) te bepalen of een transactie frauduleus is. Klinkt toch een beetje als een lapmiddel voor een systeem dat op zichzelf niet erg veilig is.
Bij een pinpas vindt de controle meestal ook al voorafgaand aan de transactie plaats aan de hand van het bezit van de pas en een pincode.

Is dit misschien beter? :)
“Creditcards zijn een paradijs voor oplichters, ondanks dat er veel controle is.“
Oh maar bij creditcards kan de transactie ook niet doorgaan tenzij je de vervaldatum en CVC-code hebt; en veelal moeten naam & adres dat je opgeeft ook overeenkomen. Bij fysiek afrekenen in de winkel heb je tegenwoordig bij een credit card ook een pincode nodig. :P

Zeker wordt er wel veel fraude mee gepleegd, dat is waar.
CC duur? Ik heb er 1 via de ANWB en die kost me rond de 13 euro per jaar. En er zijn alleen kosten als ik buiten de EU geld opneem. Voor Apple etc 0,0 kosten. Ik zet alleen mijn nummer niet zo snel standaard in de instellingen. Kunnen ze bij mijn account dan hebben ze geen CC-nummer.
C's zijn duur, voor de winkeliers. Ik geloof dat in hun standaardvoorwaarden staat dat de winkeliers die kosten niet naar de eindklant mogen doorberekenen, maar elke winkelier die CC's accepteert zal je voor cash/PIN onderhands een betere deal kunnen aanbieden. Dus: onderhandelen.
Dat is wel heel erg krom: afgeven op het kredietgedeelte van een creditcard en vervolgens de rekening via de carrier laten lopen. Dat is ook een uitgestelde betaling en heeft dezelfde nadelen.
Het zal mij ook benieuwen hoe lang het duurt voor we de eerste gedupeerden hebben bij radar, fraudedetectie is een gigantisch bedrijfsproces van de CC maatschappijen, dat zie ik het nieuwe KPN krediet nog niet zo snel zo professioneel doen.

Ik kan me overigens niets voorstellen bij je opmerking dat iDEALen Paypal makkelijker zijn? Online sowieso niet, daarbij heeft iDEAL de meeste handelingen nodig. In de winkel kan je tegenwoordig steeds vaker met CC betalen (contactloos en/of V-pay op alle normale pin automaten) en is het transactietarief al de afgelopen jaren 0,3%.

Het allerbeste aan een CC echter is de klantbescherming, de mogelijkheid om een transactie terug te laten draaien als de tegenpartij (aantoonbaar) in gebreke blijft. Voor het aankopen van een app niet boeiend, voor het aankopen/reserveren van goederen/diensten van aanzienlijke waarde ontzettend prettig.
Sommige mensen willen geen €14 euro betalen voor de pas.
Tuurlijk kan je lekker shoppen ermee, maar als je binnen Nederland wilt shoppen is Ideal toch genoeg?
De meeste creditcards zijn minder dan twee euro per maand. Een bankpas is soms al duurder. Nederland is wat dat betreft echt bekrompen: Geen credit- of debitcardsysteem, maar een afwijkend PIN systeem.
Dat is niet bekrompen. Pinnen stamt uit de tijd dat je wereldwijd papieren traveller cheques en creditcard slips met carbonpapier had. Het pinsysteem werkte zo goed en was zo goedkoop dat er geen enkele reden was om iets anders (duurders) te gebruiken. Het helpt daarbij natuurlijk dat Nederland compact en overzichtelijk is en dus vrij eenvoudig om iets efficiënt op te zetten.
Creditcards zijn heel langzaam wat veiliger geworden maar een transactie is nog steeds veel duurder voor de winkelier. En dat is nodig omdat het nog steeds erg fraudegevoelig is en iemand de garanties van de creditcardmaatschappijen moet betalen.
Dat is niet bekrompen. Voor een winkelier is een creditcardtransactie gewoon vele malen duurder dan een pin transactie.

Daarnaast heb ik ook een creditcard voor online bestellingen, de tolpoortjes etc.
Niet waar. Maestro en V-Pay zijn bij de meeste banken nu hetzelfde tarief voor winkeliers.
Daadwerkelijke creditcard betalingen zijn niet per betaling maar over de transactiewaarde: 0,3%.

[Reactie gewijzigd door CEx op 23 juli 2024 20:23]

Je geeft zelf al aan dat het tarief nu hetzelfde is, maar in het verleden was pin veel goedkoper dus werd dat alom gebruikt. Het gevolg is dat iedereen in Nederland pint en dat in 99% van de gevallen volstaat. Ik denk dat creditcards in de ogen van veel mensen overbodige luxe zijn en in hun beleving duur zijn (los van of dat daadwerkelijk zo is).
Klopt volledig, voorheen had bijv. Mastercard het idiote tarief van 7% op pintransacties. Op zich is het niet erg dat mensen denken dat het overbodige luxe is. Ga je het echter vergelijken dan moet men wel met feiten komen en niet met sentiment of verouderde beelden.
Dat kan kloppen inderdaad.
Voor de gemiddelde kind, scholier of student is het voor de doelgroep gratis.
Ook willen de meeste (oudere) mensen hun geld opslaan naar een bekende (Nederlandse) bank dan bijvoorbeeld Paypal.
Ook vindt men dat een betaalpas genoeg is dan meer pasjes waarvoor je ook moet voor betalen.
Heeft niets met bekrompen te maken. We zijn in Nederland (en Europa) gewoon gewend om volgens 'boter bij de vis' te handelen, en dus met debitcards te werken. Dat men dit in andere landen niet gewend is, maar daar juist met creditcards werkt maakt ons niet bekrompen.

Overigens: Carrier Billing kan ik al jaren in de Google Playstore. Dat het nieuws is dat je met KPN het nu in de Apple AppStore kunt gebruiken is voor mij dan ook eerder nieuws 'dat 't nu pas kan'.
Nederland en Europa kan je in dit opzicht niet echt als geheel zien, in onze buurlanden is de CC veel bekender maar ook minder speciaal. De reden hiervoor is dat debit cards in onze buurlanden (zeker Engeland!) vaak tot aan de limiet rood gepind worden en ook 'extra's' krijgen zoals aankoopbescherming, verzekering etc..
Het enige echte verschil tussen de debit card en credit card is dan wie de feitelijke juridische betaling doet: bij debit card gaat het direct van je eigen rekening, bij credit card van de rekening van de creditcardmaatschappij. Bij een dispuut zit je met een creditcard dus veiliger.
'Vaak tot aan de limiet rood gepind worden'

Precies de reden waarom je dus eigenlijk liever geen creditcard wilt,..

Maar goed: een CreditCard is niet zo speciaal, maar in Nederland is het gewoon niet de defacto standaard. Moeten wij ons aanpassen voor microtransacties in App stores? Hebben wij een status-aparte? Nee toch. Zo'n lock-in die Apple nu toepast (on-topic) om álléén bij KPN de carrier-charged betalingen door te voeren is toch van de zotte: Wil je een IPhone, neem dan KPN, want de concurrent heeft niet de betaalmogelijkheden die je eigenlijk wel nodig hebt om eenvoudig maximaal gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden.

Dus; Dat iDeal bij meerdere providers/winkels/app-stores gewoon al lang werkt, maakt dat het helemaal niet zo hoeft te zijn dat we met zn allen toch maar over gaan op de krediet maatschappij, en daarmee 'nu maximaal genieten om straks maximaal krom te liggen voor speeltjes die we nu willen en 'straks' obsolete zijn. ( CandyCrush diamantjes kopen anyone? )
Alleen kun je tegenwoordig via iDeal iedere transactie op je creditcard met je klassieke PIN pas voldoen, waardoor je geen schulden opbouwt.
Kijk eens naar Revolut of N26
en vol te zetten met kredietconstructies van de Neckerman }>
Je hebt gelijk, je ziet dus dat mensen met minder geld veel heibel op hun dak halen tegen 14% rentepercentages per jaar.

Oftewel "We hebben het nodig, het geld niet en bij hun kan dat! Dus doen we dat maar, 2 of 3 jaartjes aflossen tegen een X-bedrag, moet kunnen!?"

Btw: De Neckermann heeft een doorstart gemaakt, die zijn uiteindelijk over de kop gegaan daarmee, ik moet zeggen ik heb daar destijds altijd naar tevredenheid gekocht. Misschien een verkeerd manier van aanpak en de opkomst van het internet en consorten.
Hij zegt geen enige... En ja, krediet is simpelweg een slechter idee dan debet, althans voor de consument en samenleving als geheel.
wanneer iets geen voordeel of meerwaarde biedt; dan zal het ook niet snel aanslaan[..] in dit geval credit vs debit. ben ergens wel blij dat 'we' met debit werken. zijn hier al zat mensen die problemen zitten met credit verhaal (zie ook US)

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 23 juli 2024 20:23]

Mag ik dan naar GB wijzen voor een systeem van debit cards waarbij alle normale burgers maandelijks (zwaar) rood staan?

En naar ons eigen landje voor wat betreft de hypotheekschuld.
Eh,. Trommelrem,. een PINpas is gewoon een DEBITcard.

En als je de grens overgaat, hoef je inderdaad geen creditcard te nemen, want die pinpas/debitcard doet 't gewoon wereldwijd. Je zou ook, met dezelfde argumenten kunnen redeneren dat een CreditCard 'achterlijk' is..
Daar ben ik het niet geheel mee eens, in de VS moest ik sowieso een creditcard hebben voor de autohuur en inchecken in het hotel, verder kon ik zelfs in grote supermarkten niet betalen met mijn debitcard en werkte mijn creditcard gelukkig wel. De enige keer dat het wel werkte was bij een Shell tankstation in dinuba of bij de diverse bankautomaten
Klopt. Maar dat zelfde kan ik ook zeggen over de creditcard. Toen ik een bosje bloemen ging halen ging dat prima met mn pinpas (contact loos en wel), maar creditcard kon ik niet gebruiken. En ik kon m'n frietjes van de week ook al wel contant en met pinpas betalen, maar iDeal, Bitcoins, Paypal en Creditcard werden allemaal niet aanvaard.

En ik koop vaker frietjes dan dat ik een auto huur.
Je kan zeker wel betalen met een debitcard in de winkels in de VS, als dit maar een debitcard is die uitgegeven wordt via de bekende creditcard maatschappijen. Zo krijg ik bij TDBank gewoon netjes een VISA debitcard. Dat is dus een volwaardige visa kaart, gekoppeld aan het saldo van je betaalrekening; net als een pinpas. Maar die kan je dus ook meteen online gebruiken en heeft sterke anti-fraude systemen.

Oneindig veel beter systeem dan het pinnen en ideal gezeur hier in NL. :)
Aha, het is inderdaad jammer dat de banken in Nederland geen Visa debit willen uitgeven, het lijkt wel alsof Meastro een monopoly heeft op de Nederlandse debit markt

Ze kunnen zeggen dat Meastro in heel de wereld geaccepteerd wordt maar vervolgens kun je buiten Europa bijna nergens terecht
Wat ook raar is eigenlijk hoor. Maestro is van MasterCard en V-PAY is van VISA. Je zou dus denken dat het inderdaad makkelijk geaccepteerd zou moeten kunnen worden.
Ik kan overal in het buitenland gewoon met mijn pinpas betalen anders. Maestro is een debet-kaart systeem wat gewoon netjes ondersteund wordt door onze betaalpassen en internationaal geaccepteerd wordt.
Er zijn nog altijd horeca- en winkelgelegenheden in het buitenland (voornamelijk Azie) die alleen creditcards accepteren! Voornamelijk alleen VISA & American Express.
Ehm, mijn pinpas deed het anders prima buiten Nederland dit jaar.
Grens over? Ik betaal in Duitsland vaak zaqt met een Nederlandse pinpas, nooit problemen gehad. Misschien dat het bij een cafe in een klein dorp niet werkt maar dat komt in Nederland ook voor (ik moest bij mijn vaste chinees nog heel lang eerst geld pinnen bij de automaat aan de overkant van de straat).
Ik zou het bericht nog een keer lezen: "Een logische betaalwijze" ;)

OT: Dit deed ik een paar jaar geleden ook met T-mobile op de google play store. Maar iDeal werkt toch ook al op de app store?
Ik zeg "een logische betaalwijze", niet "enige" ;) Zelf heb ik wel een credit card maar heel veel mensen om mij heen niet. Die kopen dan ook geen apps. Op zich goed voor hun natuurlijk, maar een misgelopen markt voor Apple.

Ik weet niet waarom een hypotheek een rare kredietconstructie is, maar ik vind het niet heel verbazend dat het grootste deel van de huizenkopers niet een paar ton op de bankrekening heeft staan. Sowieso zonde om eerst jaren lang geld op te potten tegen nihile rente en er pas daarna van te genieten.
Ik heb eigenlijk sinds kort pas credit cards en ik vind het echt zwaar kut. Vroeger was mijn geld gewoon op drie dagen voor het einde van de maand. OK jammer. Nu wordt alles tien keer zo ingewikkeld en voor je het weet betaal je boete/woekerrente.
Ok, maar van de andere kant is het ook wel hopeloos arrogant dat sommige bedrijven als Apple niet naar een lokale markt willen kijken. Voor weinig kosten kunnen ze aansluiten bij een veilig systeem met vrijwel complete dekking, I-deal.
Grote regelaards als Ayden bieden je zelfs pakketten aan waarmee je in ieder land de gebruikelijkste betaalmethoden gebruikt.
Het moet toch stronteenvoudig zijn om appletegoed bij te storten via Ideal, ieder snotneusneefje van 17 met n PC heeft onderhnd een templatewebwinkel met standaard Ideal.
Waarom moeten wij ons aanpassen aan een ouderwets en idioot systeem?

Ik ben zelf wel blij dat dat stukje veramerikanisering nooit deze kant opgekomen is.
Ja daarom hebben wij per inwoner de grootste hypotheekschuld.... Want we zijn zo vies van krediet 8)7
Tegenover die hypotheekschuld staat 2 keer zoveel aan woningwaarde.
die door diezelfde hypotheken zijn waarde gekregen hebben, en waar ze in Japan nog steeds van na-ijlen;
Trek daar de helft af, en dan zit je dicht bij de echte waarde van die huizen. En nog is die hele hypotheekschuld gedekt.
En ten opzichte van die woningwaarde staat weer een enorme berg staatsschuld, zo'n beetje de enige reden waardoor Nederland er qua balans van schulden ten opzichte van bezit er nog beter uit ziet dan Griekenland.

Dus oh wee als de huizenprijzen een keer echt onderuit gaan....
Anoniem: 890159 @BikkelZ12 december 2017 23:58
Zolang de huizenbezitter zijn hypotheek gewoon kan betalen is er niks aan de hand al zou de waarde van de woning op 0 gewaardeerd worden. Pas als men massaal niet meer kan betalen hebben de banken een probleem.
Anoniem: 890159 @CEx12 december 2017 13:33
Credit vs. debet is een ding, maar creditcards zijn belachelijk duur met hun transaction fees. Winkeliers zullen die of doorrekenen aan de paar CC gebruikers (schrikt al een hoop mensen af) of, als dat tegengewerkt wordt door de CC maatschappijen, vaak stomweg geen CC accepteren.
Achterhaald. Transactiefees zijn juist gedaald tot 0.3%.
Pintransacties met CC (het nieuwe V-Pay) zijn hetzelfde als normale pintransacties (Maestro) bij de grote Nederlandse banken.
En welke Europese landen staan er op het randje van omvallen? Oh ja, de landen die je op noemt. Landen die leven van lenen en inflatie (Is wat lastiger geworden dankzij de Euro, buiten dat we er nu allemaal voor opdraaien.)

Nee, geweldig systeem. Het hele leensysteem is achterlijk.

Creditcard bedrijven hebben niets te doen met de crisis? Uhm. De Krediet crisis heeft die naam om een reden gekregen.
Je verward je in 2 dingen de Krediet crisis is te relateren aan banken in het Westen die veelste veel op hun dak hebben gehaald en als eerste omvielen en niet creditcardmaatschappijen uit het Westen en daarbij Europa en de Euro in die landen, dit terwijl hun munt nooit zoveel waard is geweest en ze dus geschaald zijn en daarbij de inflaties kregen opgelegd!
krediet is krediet. Leven op geleend geld. Dat was vroeger geen goed idee, dat was 9 jaar geleden geen goed idee, dat is nu geen goed idee.

Niet alleen overheden en bedrijven die leven van geleend geld, dankzij credit cards... De hele bevolking.

De Amerikanen kennen overigens hetzelfde systeem wat wij hebben, de debit kaart. Eerst geld op de rekening, dan pas opmaken.

Het gaat om de insteek, maakt het voor de bevolking normaal om voor elk wissewasje maar geld te lenen. Boodschappen, aankopen, huur, verzekering. Want dat is wat een creditcard doet.

Niet vreemd dat er in de landen waar het gebruik van de creditcard heel normaal is, een economische puinhoop te vinden is.
volgensmij bestaat american express, visa en mastercard nog.

Terwijl:
  • Lehman Brothers
  • Merrill Lynch,
  • AIG,
  • Freddie Mac,
  • Fannie Mae,
  • HBOS,
  • Royal Bank of Scotland,
  • Bradford & Bingley,
  • Fortis,
  • Hypo
  • Alliance & Leicester
  • ABN Amro
en waarschijnlijk nog meer omvielen, de krediet crisis kwam door "groot" krediet (lees hypotheken) die veels te makkelijk afgegeven werden, en dus afgeboekt moesten worden gezien ze failiet waren (de schuldenaren). Dat is iets anders dan credticards crisis (goed, had er wel deels mee te maken in U.S, de creditcard cultuur daar is bijzonder sterk aanwezig waarbij mensen oneindig spenderen tot de rekening op de mat valt)
Lehman Brothers is net als Visa e.d..... "Financial Services", geen bank zoals jij ze bedoelt.

Of alle financial services vallen onder wat jij verstaat onder "bank", maar dan vallen de CC maatschappijen daar ook onder.
qoute van wikipedia;
Lehman Brothers Holdings Inc ˈliːmən/ was a global financial services firm. Before declaring bankruptcy in 2008, Lehman was the fourth-largest investment bank in the United States (behind Goldman Sachs, Morgan Stanley, and Merrill Lynch), doing business in investment banking, equity and fixed-income sales
Lehman Brothers iswas geen bank zoals de ING dat is.

Lehman Brothers was van American Express trouwens, dus uhm. Hoezo de credit card bedrijven hadden er niets mee te maken. (iets verderop in datzelfde Wiki artikel)

[Reactie gewijzigd door batjes op 23 juli 2024 20:23]

Anoniem: 890159 @aadje9312 december 2017 13:35
Tja, dat kwam omdat Amerikaanse hypotheken geen restschuld kennen (je huis gaat naar de bank en ook al is dat veel minder waard dan de openstaande schuld, van die schuld ben je af) en omdat men wettelijk verplicht was om hypotheken te geven aan vrijwel iedereen, ook als overduidelijk was dat die de hypotheek nooit kon betalen.

Als ik hier bij een bank kom voor een hypotheek en ik zit in de bijstand lachen ze me de deur uit.
Het is gebruikelijk dat ze in de VS niet aan restschulden doen, maar zeker niet universeel. Er zijn wel degelijk Amerikanen met restschulden. Het is echter daar een groter probleem om mensen na te jagen (geen burgerlijke stand bijvoorbeeld) dus vandaar dat bedrijven het restschuld risico meecalculeren in de hypotheekrente.

Er is ook nooit in de VS een wettelijke verplichting geweest om iedereen zomaar een hypotheek te geven (Republikeins fake news). Er is een discriminatie verbod, maar dat is op oneigenlijke gronden (ras/geslacht/etc). Inkomen is een volstrekt redelijke grond voor afwijzingen.
Letop! Dit werkt niet in combinatie met gezinsdeling.

Zo kwam ik daar laatst ook achter dat Paypal niet ondersteund wordt :/
Het lijkt bij mij (so far) gewoon te werken. Ik heb iig betalen via mobiele telefoon kunnen activeren als gezinshoofd.
En heb je daarna ook een app gekocht via een gezinslid?

[Reactie gewijzigd door Falcon op 23 juli 2024 20:23]

Ik vraag me af welk percentage ze moeten afstaan. Voor apps en book is dat 30%. Maar hier kan dat onmogelijk zo hoog zijn.

Zou wel handig zijn dat je via apps ook dingen kan aankopen zonder comissie. In app aankopen zijn nog steeds verbonden aan een hoge comissie. Mss kan dat ondertussen via Apple pay? Nu moet ik altijd mijn bankbanje erbij halen als ik in een app of website iets wil aanschaffen. Vaak gewoon via een bank-pop-up in een extern venster.
Het is niet dat je een KPN store hebt, KPN handelt alleen de betalingen af, zoals VISA or PayPall dat anders doen. De transactiekosten etc maken onderdeel uit van die 30%.

Het grootste voordeel dan in-app aankopen ook via de store moeten lopen, is veiligheid (heeft niets te maken met ApplePay of KPN of VISA).

Als ontwikkelaars zelf een betaalsysteem zouden kunnen opzetten voor in-app aankopen, zal elke appstore direct vol staan met malafide apps die uit zijn op je CC/PP gegevens.

Met die paar procent koop je heel veel veiligheid.
Vergeet niet dat het gewoon het verdienmodel is van Apple.
Zie het als een vastgoeduitbater van een winkelcentrum die huur vraagt voor zijn panden.
Apple faciliteert deze apps en betalingen, als ze betalingen loslaten (als in geen zicht op hebben) dan verdwijnt een deel van hun verdienmodel.
Wat is de toegevoegde waarde hiervan?
Dat je geen credit card of bankrekening hoeft te koppelen aan je Apple account en dus die gegevens niet met Apple hoeft te delen. Betalen kan dan via je telefoonrekening.
Hehe leuk voor als je baas de telefoonrekening betaalt :9
Hier in Noorwegen kun je openbaar vervoer ook via je telefoonrekening afrekenen (gaat dus naar mijn baas :+ )

[Reactie gewijzigd door Menesis op 23 juli 2024 20:23]

Anoniem: 890159 12 december 2017 13:30
De huidige betaalwijzen in de App Store zijn creditcard of PayPal
Nee hoor, je kunt ook een saldo opzetten met cadeaukaarten die in veel supermarkten te koop zijn, net als bij Google Play. Dus je hebt geen dure creditcards of onbetrouwbare paypal nodig om bij Apple iets te kopen.
Onbetrouwbare Paypal? Care to elaborate?
Ik hoor teveel verhalen dat rekeningen geblokkeerd worden om onduidelijke redenen en men weigert om politieke redenen betalingen te ferichten aan bv. Wikileaks.
Welkom in 2017, Apple gebruikers :)

Ik denk dat ik dit al eens heb gebruikt op mijn Galaxy Nexus in de tijd dat ik nog niet oud genoeg was voor een MasterCard.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.