'Aantal dagelijkse gebruikers Facebook-app in Nederland stijgt met tien procent'

Het aantal dagelijkse gebruikers van de Facebook-app voor smartphones in Nederland is in een paar maanden gestegen van 7,1 miljoen naar 7,8 miljoen. De oorzaak van de stijging van bijna tien procent binnen vier maanden is onbekend.

Met 7,8 miljoen dagelijkse gebruikers is Facebook de grootste sociale media-app in Nederland, schrijft Telecompaper. Het onderzoeksbureau heeft het bericht uitgebracht ter promotie van zijn Dutch Apps Market-rapport en daarom publiceert het veel cijfers ook niet, waaronder het aantal dagelijkse gebruikers van WhatsApp. Bij de vorige meting lag dat op 9,6 miljoen.

Telecompaper publiceert ook cijfers over video-apps. YouTube staat op zeven miljoen Nederlandse smartphones en gebruikers besteden gemiddeld 76 minuten per week aan het kijken van filmpjes. Netflix staat op vier miljoen Nederlandse toestellen en op 2,4 miljoen daarvan wordt de app wekelijks gestart. Gebruikers kijken gemiddeld twee uur per week naar Netflix op hun smartphone.

Het onderzoeksbureau baseert zich voor zijn Dutch Apps Market-rapport op data uit eigen consumentenonderzoek, waarbij het duizenden Nederlanders vraagt welke apps ze gebruiken en hoe vaak. Die cijfers zijn volgens het onderzoeksbureau representatief voor de Nederlandse bevolking.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

04-12-2017 • 10:15

108 Linkedin

Reacties (108)

Wijzig sortering
De afgelopen 2 weken heb ik een aantal nieuwe tests gedaan via Facebook Ads. Op een aantal buitenlandse fora las ik dat de Facebook app in de achtergrond advertenties aanklikt en websites bezoekt.

Helaas kwam ik tot de conclusie op basis van eigen testdata dat 'zombiegedrag' mogelijk zou kunnen zijn. Het aanklikken van advertenties en het bezoeken van websites zou dan moeten gebeuren in de achtergrond (gezien de browserdata) van de Facebook App zonder dat de gebruiker dit weet (?).

Overeenkomstigheden die ik zag in mijn data zijn onder andere:
- Bezoektijd 10 seconden, max 30 seconden
- Voornamelijk mobiele browsers (vooral Android, maar ook genoeg iOS)
- Heatmap laat zombiegedrag zien: bezoeker komt op de pagina, vervolgens geen activiteit (bijvoorbeeld geen scrolgedrag) en daarna volgt per 3-5 bezoekers 1 klik.
- Links van de landingspagina worden opgehaald. Meestal wordt de eerste link op de pagina aangeklikt en deze wordt afgewisseld met een random link uit de opgehaalde links om zodoende 'natuurlijk bezoekgedrag' na te bootsen (?)
- In de ergste gevallen klikten dezelfde IP's 5x of meer op dezelfde Facebook Ad

[Reactie gewijzigd door JosEnEdgar op 4 december 2017 13:20]

Doe ook eens een onderzoek naar "geen nieuws - toch 'nieuws'" en uitstellen berichtgevingen van likes zodat er altijd wat te melden valt. Manipulatief je steeds maar lokken naar het platform om continue je aandacht op te eisen. Wat ook wel voorkomt is het herhalen van like berichten van oudere posts. Je kunt dit heel goed testen als je twee accounts hebt, de ene keer zie je een like door het andere account meteen en de andere keer dan duurt het een tijd.
Dit is iets wat me is opgevallen met Instagram, ook toevallig van Facebook. Ik weet niet wanneer precies, maar volgens mij was het dit jaar waarin ze dit begonnen te doen. Je had bijvoorbeeld likes op je posts gekregen en ik had dan al gezien wie er geliked had. Een halfuur, uur of paar uur later kreeg ik dan een melding dat “X” mijn post had geliked. Dit terwijl “X” de post al meteen had geliked en ik dit al had gezien.

Idd, gebeurt alleen maar om je weer naar het platform te lokken en erg irritant. Net zoals het feit dat posts niet meer chronologisch in je feed verschijnen
Wat jij omschrijft is fraude door Facebook om inkomsten te genereren? Als je dat goed kan onderbouwen / bewijzen met data heb je groot nieuws!
Als dat zo is en je kunt dat bewijzen, dan is dat een geval van fraude. Dan doe je aangifte. Komt het bij de rechter. Komt er een veroordeling van facebook. Dan zal de beurskoers van facebook instorten. Gaat facebook vrij snel failliet, want ze zijn onaantrekkelijk voor adverteerders. Dan hebben we weer privacy. Krijgen we onze vrije tijd weer terug. Wordt het weer veilig op straat. Krijg jij een lintje, misschien zelfs wel een nobelprijs voor de vrede!
Ik zou zeggen neem zelf ook eens de proef op te som en maak gebruik van analytics software + heatmapdata die je o.a. met hotjar kunt verzamelen. Heel interessant om informatie te verzamelen over het verkeer dat vanuit een advertentieplatform zoals Facebook Ads komt.

Het heeft geen zin om op eigen houtje iets tegen Facebook te ondernemen als je dat al van plan bent. Aangifte heeft meestal geen zin, zulke documenten belanden geregeld onderaan de stapel (heeft te maken met prioriteiten). Ik vind het doen van dit soort testen gewoon heel interessant. Mij heeft het o.a. geholpen bij het afwegen wel/niet verder te gaan met adverteren via Facebook + data. Van fraude spreek je pas wanneer dat ook daadwerkelijk zo is. Ik kan alleen conclusies trekken op basis van eigen data en iets vermoeden. Zit veel te complex in elkaar.

B.v. Eli The Computer Guy (leuk YouTube kanaal) heeft testen gedaan met Facebook Ads en was daar allerminst tevreden over. Hij adviseert zelfs helemaal geen geld hieraan te spenderen. Iedereen moet zelf bepalen of adverteren via b.v. een Facebook Ads loont of niet. Mijn advies is juist om altijd voor je eigen situatie voldoende research te doen en op basis daarvan een beslissing te nemen.

[Reactie gewijzigd door JosEnEdgar op 4 december 2017 13:18]

Aangifte heeft ook geen zin, zulke documenten belanden onderaan de stapel, daar wordt niets mee gedaan
Die houding is natuurlijk de doodsteek voor een rechtstaat. Zelfs als jij het vermoeden hebt dat er niets mee gedaan wordt (fietsendiefstal, marktplaatsoplichting, facebook die zelf loopt te frauderen) dan nog moet je aangifte doen. Want alleen dan kan er iets mee gedaan worden. Als jij het vermoeden hebt dat er ergens onrecht is dan ben je moreel verplicht om aangifte te doen. De wet is niet zo streng maar je zou kunnen stellen dat als je niks doet dat je medeplichtig bent.
Het kan ook de andere kant op draaien, dat facebook je post hier leest als een ungefundeerde beschuldiging en je aangifte tegen je doet voor laster.
Aangifte heeft meestal geen zin, zulke documenten belanden geregeld onderaan de stapel (heeft te maken met prioriteiten
Aangifte doen is hier ook niet het beste rechtsmiddel. Dit gaat namelijk over de uitvoering van een overeenkomst die je hebt met Facebook. Dat hoort primair in het civiel recht thuis.
Het onderzoeksbureau baseert zich voor zijn Dutch Apps Market-rapport op data uit eigen consumentenonderzoek, waarbij het duizenden Nederlanders vraagt welke apps ze gebruiken en hoe vaak. Die cijfers zijn volgens het onderzoeksbureau representatief voor de Nederlandse bevolking.

Het onderzoeksbureau heeft het bericht uitgebracht ter promotie van zijn Dutch Apps Market-rapport
Absoluut niet als troll bedoeld... maar wat is de nieuwswaarde van dit artikel waarin een bureau dat een enquete doet onder een paar duizend mensen, dit even totaal niet onderbouwend doorrekent over de totale bevolkingsaantallen en concludeert dat het aantal actieve gebruikers van Facebook met 10% is gestegen, wat ook nog eens gebeurt ter promotie van hun eigen onderzoeksrapport dat te koop is?

"Mijn buurman heeft gisteren een nieuwe auto gekocht, van de 100 mensen die ik ken, heeft er 1 iemand een nieuwe auto gekocht in de afgelopen maand, in de maanden daarvoor kende ik niemand die een auto heeft gekocht. Conclusie, auto verkopen in Nederland stijgen 1% in laatste maand. Dit alles is terug te lezen in mijn rapport van €3950"

[Reactie gewijzigd door chopper88 op 4 december 2017 10:25]

Je kan prima berekenen hoe groot je steekproef moet zijn om een uitspraak te doen over een bepaalde populatiegrootte. Stel dat in dit geval 6 miljoen Nederlanders Facebook gebruiken, dan dien je om 99% betrouwbaarheid te halen (hoe groot is de kans dat als je het experiment herhaalt je dezelfde uitkomst krijgt) en een foutenmarge van 5% (hoe groot mag je afwijking zijn, in dit geval 5% van 10% groei is dus een foutenmarge van 0,5% reëel) een minimale steekproefgrootte van 664 personen te hebben.
Dat is kort door de bocht. Je kan slechts dit doen als;

1) je de steekproef volledig kan selecteren zonder dat je selectiefactoren gecorreleerd zijn aan de verklarende factor, in dit geval ‘facebook’ gebruik. Je zult dan heel voorzichtig moeten zoeken wat veel te duur is dus zoeken veel van deze bureaus online wat direct comprimerend is.
2) Het onderliggend datagenerend process stationair is. Deze kan je ook niet aantonen. Je kan het wel proberen hard te maken door bijvoorbeeld genoeg punten te hebben en variabelen meerdere keren uit te rekenen.

De minimale steekproefgrootes die je aanhaalt worden voornamelijk in sociale wetenschappen gehanteerd en moeten ook met een korreltje zout worden genomen maar het is beter dan niks. Als statisticus kijk ik altijd fronsend als ik dit soort dingen zie :+

Veel mensen beseffen niet dat deze frequentistische tests 7!! Aannames nodig hebben om juist te zijn. Deze aannames controleren is niet triviaal.

[Reactie gewijzigd door Littlemarc op 4 december 2017 11:23]

Fair enough, onderzoeksopzet en rekening houden met diverse biassen is altijd een uitdaging maar dat lag een beetje buiten scope als reactie op chopper88. ;)

[Reactie gewijzigd door Feni op 4 december 2017 11:32]

Het onderzoek is via facebook of whatsapp afgenomen :+
Ja goedzo, jij hebt statistiek gehad. Dit zegt echter helemaal niks over de werkelijkheid. Dit is een veel te vereenvoudigd model waarbij helemaal geen rekening gehouden wordt met externe factoren.
Als ik zelf een steekproef zou doen zou het aantal appgebruikers zelfs flink gedaald moeten zijn. Ik ken namelijk een hoop mensen, waaronder ikzelf, die juist de messenger en de facebook app hebben verwijderd. Deze conclusie verbaasd mij dus ook.
een paar duizend mensen
Als je je steekproef een beetje zorgvuldig samenstelt is ~2000 respondenten representatief voor ongeveer de hele wereldbevolking (afhankelijk van de betrouwbaarheid die je wilt bereiken natuurlijk). Hier een sample-size calculator.

[Reactie gewijzigd door Iknik op 4 december 2017 10:55]

Dat is een veel gemaakte denkfout. Bij ~2400 mensen heb voldoende voor een representatieve steekproef voor heel NL. De steekproefgrootte veranderd eigenlijk niet meer vanaf 20k populatie.
Het enige mogelijke probleem is, vooral bij zaken zoals verkiezingen, een goede doorsnede van personen in je steekproef.

Kijk ook eens hier: https://nl.checkmarket.com/steekproefcalculator/
Het rapport kost €2950,-.

Dit is gewoon een manier om reclame te maken voor hun rapport. Als dit nog door Facebook werd gepubliceerd of door Google die percentage kan zien van devices met en zonder Facebook app (al krijg je die ook weer vaak standaard geleverd zonder mogelijkheid om te verwijderen).
Je hebt wellicht gelijk over het betaalde karakter van het rapport, inderdaad wel een beetje shady.

Ik erger me wel aan het standaard afkraken van ieder rapport op basis van de sample size. Deze sample size is volstrekt gangbaar en verdedigbaar in de statistiek, dus tenzij je meer info hebt waarom dit te klein is, geeft het vooral aan dat je zelf geen onderzoeker bent. No offense.
Als van 0 verkopen de verkoop naar 1 gaat is dat procentueel gezien oneindig.
Wellicht je iets meer in statistiek verdiepen? (zie ook reacties over sample grootte)
"maar wat is de nieuwswaarde van dit artikel waarin een bureau dat een enquete doet onder een paar duizend mensen"
Geen idee hoe groot een steekproef moet zijn om een beetje betrouwbare waarden te krijgen. Weet vast wel iemand hier op Tweakers.
1000 is in ieder geval meer dan iemand die even naar wat mensen om zich heen kijkt.
Ik gebruik al jaren geen Facebook meer en mis volgens mij niets. Ik blokker met een hostsfile zelfs die online (track?)meuk. Die éne keer dat ik een instagramfoto niet kan openen, mis ik waarschijnlijk nog niets.

'k Heb wel het idee dat vergrijzend NL Facebook nu massaal aan het ontdekken is. Af en toe krijg ik van m'n ma filmpjes te zien die 4 jaar geleden ook al rondgingen: "Het is zo grappig en op FB, waarom zit jij er niet op?" "Omdat ik het kinderachtig en zinloos ben gaan vinden, echte berichten deelt mijn peergroep allang niet meer via FB en alle kwaaltjes van tante Connie kunnen me gestolen worden" is dan makkelijker gezegd dan uitgelegd.
Ik heb een nieuw android toestel en had daar een nieuwe gmail account op aangemaakt en ook even een fictief facebook profiel en de app geinstalleerd. Zelfs zonder vrienden of voorgaande dingen te doen en zonder deze facebook account te gebruiken maakt deze app zelf dagelijkse activiteit. Ik merk dat de app zelf me elke dag meldingen geeft van dingen die ik niet gedaan heb. Ik gok dat facebook hun 'dagelijkse gebruikers' zelf kunstmatig hoog houd. Of misschien geld aanmelden bij een app met je facebook account ook als dagelijkse activiteit? Recent is ook de meldingstructuur van facebook aangepast. Als je iemand hebt die iets geliked heeft wat jij ooit leuk gevonden hebt, telt dat misschien ook als een dagelijkse activiteit?

Ik twijfel er niet aan dat je heel creatief kan worden als je gewoon wil werken om dit cijfer zo hoog mogelijk te houden voor je aandeelhouders.
Facebook doet alles om gebruikers te lokken, als je lang niet aanmeldt krijg je een mail dat je X notificaties en berichten heb, ga je kijken en klopt er niks van.

En als je ingelogd bent via de app (of zet je notificaties via de browser aan) krijg je bijna dagelijks notificaties zelfs met een lege profiel.
En wat is het probleem dan? Je maakt een account en FB ziet dat die niet veel gebruikt wordt. Het is toch niet meer dan normaal dat FB je probeert te overhalen om de account meer te gebruiken. Als je daar iets op tegen hebt verwijder dan je account.
Facebook wil enkel data van gebruikers. Vroeger moest facebook het hebben van informatie dat hun gebruikers zelf maakte.

Facebook wil je helemaal niet overhalen om je account meer te gebruiken. Ze krijgen nu data rechtstreeks van je app: waar je bent, wat je doet, met wie je belt, wat je koopt, welke websites je bezoekt, die informatie krijgen ze gewoon van je smartphone. Facebook "gebruikt" jouw account zelf wel.

Als je dan toch nog eens zelf door facebook rolt, hoef je voor hun helemaal geen input meer te geven, ze hebben veel liever dat je door reclame rolt en daar nog wat op liked en doorklikt. Wat mij betreft was facebook een mooie uitvinding totdat ze gevonden hadden dat ze geld konden verdienen door persoonlijke gegevens te verkopen. Ze hebben dat verdienmodel iets (veel) te ver doorgedreven vrees ik. En ze doen er alles aan om hun aandeelhouders te overtuigen dat ze van zoveel mogelijk mensen persoonlijke informatie hebben en dus persoonlijke advertenties aan de man kunnen brengen.
Ze verkopen je gegevens niet. Ze gebruiken je gegevens intern om gepersonaliseerde advertenties te tonen.
Ik zie op m'n iPhone 0% activiteit bij Facebook (bij Battery usage), dus lijkt mij sterk dat die Facebook app in de achtergrond dingen doet waar ik niets van af weet.
Geweldig ... een android telefoon maar je druk maken over hoe facebook zich aan het gedragen is ....

Wat denk je dat google inmiddels over u weet ???
De spijker op de kop.

Ik ben een behoorlijk inactieve gebruiker die de FB app soms weken niet opent. Moet je eens doen. Je zult merken dat de notificaties (het beroemde rode tellertje) steeds wanhopiger worden om je terug te krijgen.

Aangezien er niets rondom mijn posts gebeurd (die heb ik immers niet), springt men naar "een vriend van je heeft iets geliked". Dan gaat men naar groepen waar ik al 3 jaar niet meer kom waar iets nieuws gepost is. Dan een herinnering van een "memory", blijkbaar ben ik al 5 jaar "vrienden" met een verre kennis, wat een feest. Of, een vriend van een vriend van een vriend heeft aangegeven naar een event te gaan.

De notificaties worden steeds triester hoe langer je wacht, fascinerend om te zien.

Zoals je al aangaf is de reden eenvoudig. Het Facebook financiele verslag staat vol DAU en MAU, hun daily en monthly active users. Dat is DE valuta van Facebook waar het aandeel op afgerekend wordt. Het maakt ze geen fuck uit hoe dat getal omhoog gaat, als het maar omhoog gaat.

Hetzelfde is gebeurd met videos. Ieders timeline tjokvol vol filmpjes die automatisch spelen en ziedaar: groter dan Youtube.
blijkbaar ben ik al 5 jaar "vrienden" met een verre kennis, wat een feest

Een vriend die je 5 jaar geleden zélf hebt uitgenodigd of geaccepteerd.
Toen vind je Facebook blijkbaar nog echt leuk.

Erger vind ik de voorgestelde vrienden.
Die hopen zich idd op voor je FB deurtje.
Gelukkig kun je de mail daarover uitzetten.
Lijkt me stug dat dit klopt, ik zie juist steeds meer mensen die net zoals ik de app verwijderd hebben en de mobiele site gebruiken. Biedt veel meer voordelen, minder data, minder opslag, geen pushnotificaties!
Ik heb nog steeds contacten die niet snappen dat er andere manieren zijn om een berichtje te sturen dan via Facebook. In dat geval werkt de mobiele site niet en ben je dus genoodzaakt om zoals veel mensen dan denken de app te gebruiken. Ik wil dat niet, maar wordt er dus een beetje toe gedwongen. Gelukkig biedt Metal dan een oplossing, wel berichtjes kunnen ontvangen maar geen draak van een facebook app.
Er was laatst een Tweaker die mij erop attendeerde dat je in Safari je refresh-knop ingedrukt moet houden en vervolgens "Toon desktopversie" kunt doen om toch te kunnen berichten. (Kudo's voor hem/haar)

Edit: ik zie dat je naar de Playstore linkt dus de procedure is bij Android waarschijnlijk anders

[Reactie gewijzigd door Krysa op 4 december 2017 11:09]

Ik gebruik op al mijn Android devices Chrome, en daarin kun je "Request desktop site" aanvinken om bij de Facebook messages te kunnen komen.
Ik gebruik ook al jaren de mobiele site maar ik kan me goed voorstellen dat veel mensen voor de app gaan. Die wordt ook erg gepusht door Facebook. Ik krijg op de mobiele site de laatste tijd weer erg vaak meldingen of ik niet de nieuwe lite app van Facebook wil installeren.
NEE!!!! wil ik niet.
Eigenlijk wil ik helemaal geen Facebook meer maar ja....
Ik heb nu wel de Lite-app geïnstalleerd, en ben er wel positief over. Alles werkt weer zoals het hoort, inclusief Messenger (bij de site moest je steeds de desktopversie opvragen).

Datagegevens sinds installatie (24-11): 4,23 MB totaal dataverkeer, 1,45 MB data opgeslagen (totale opslag gebruikt is dan 9,69 MB, waarvan 8,24 MB voor de app zelf), en 33,18 MB data in cache. Hij gedraagt zich dus een stuk netter dan de full-size app.
Hij gedraagt zich dus een stuk netter dan de full-size app.
Maar welke gegevens van je telefoon worden er door de app gedeeld die niet voor de mobiele versie toegankelijk zijn?

Edit:
Ik heb zojuist even naar de permissies gekeken. Er is volgens mij geen permissie die de Lite-app niet wil hebben. Voor mijn minimale gebruik houd ik het dus maar lekker bij de web-versie.

Ook erg sneaky: wanneer je op de mobiele webpagina van Facebook op de link naar de lite-app klikt, kom je in Playstore bij de full-size app terecht. Voor de lite versie moet je bij de aanbevelingen zoeken.

[Reactie gewijzigd door CivLord op 5 december 2017 10:41]

Bij mij niet hoor, ik kwam wel degelijk bij de Lite-app uit. Die permissies zijn natuurlijk makkelijk op te lossen, de app werkt nog steeds.
Ik heb laatst een nieuwe Samsung S3 2017 voor mijn vriendin gekocht. Stond de Facebook app op voorgeinstalleerd zonder mogelijkheid deze te verwijderen. Heb via een omweg de app kunnen deactiveren..

Op deze manier snap ik wel dat er een increase in 'gebruikers' is.
Ik vind sowieso wel dat niet verwijderbare apps (ivm voorinstallatie) een doorn in het oog is op Android toestellen. Evenals het weglaten van bepaalde standaard Android os settings om een toestel goedkoper te doen aanvoelen. Hopelijk treedt Google daar een keer tegen op.
Veel techies doen dat inderdaad, niet alleen voor Facebook maar ook voor andere "nutteloze apps" die je prima kan vervangen met een website.

Maar ik zie dat in mijn omgeving, de "average Joe" (wat is het Nederlandse variant van dat?) nog steeds veel bezig gaan met "ik moet dit app downloaden". Enige uitzondering is mijn moeder, maar de rest hebben app drawers van pagina's lang, van elke winkel hebben ze de app + Social media + foto bewerking en zo door.

Toch vind ik bizar dat meer mensen Facebook geïnstalleerd hebben dan YouTube... Ik ben zeker met dit trend van video's op Facebook niet mee gegaan.
Thanks! had nooit van gehoord

Inburgering op Tweakers is ook mogelijk.
Niet geheel waar. Ze hebben besloten om de 'messenger' uit de mobiele versie te slopen. Dit kan niet anders zijn dan om het gebruik van de apps te stimuleren.
Alleen maar nadelen voor mij. Swipen doorheel foto's gaat erg moeizaam en notificaties is net waarom we een mobiele telefoon hebben.

[Reactie gewijzigd door aval0ne op 4 december 2017 10:59]

Lijkt me stug dat dit klopt, ik zie juist steeds meer mensen die net zoals ik de app verwijderd hebben

Jouw omgeving is graadmeter voor heel Nederland?

Dan heb je een wel heel mooi gevarieerde
familie/vrienden/kennissen/collega club om je heen weten te verzamelen 😁
Errrr wut? Ik zeg alleen wat mijn persoonlijke ervaringen zijn, dat gecombineerd met het teruglopende actieve Facebook gebruikers kan ik concluderen dat ik mij niet in deze enquête kan vinden.

Maar speel vooral op de man, dat draagt altijd bij aan discussies...
Dat is niet wat je stelt. Je stelt dat je het stug vind dat het waar is voor de grote groep, omdat het voor jou niet waar is.
Vele honderdduizenden 20-40-jarigen zullen Facebook verlaten hebben, terwijl er hetzelfde getal + 700.000 40plussers juist de app is gaan gebruiken.

Er is een grote verandering gaande op Facebook momenteel. Veel "jongeren" komen er achter wat Facebook allemaal verzamelt en wat voor privacy het ze oplevert (lees: geen) en zullen dus apps (en eventueel accounts) verwijderen. Dit terwijl die 40plussers juist het platform meer beginnen te ontdekken en er familie en oude vrienden op gaat opzoeken.

Hyves ging op dezelfde manier, maar nu lijkt Snapchat het platform te zijn waar mensen naartoe vertrekken.
Er is helemaal niets mis met de data die FB verzamelt zolang het binnen het wettelijk kader valt. Het wordt immers niet doorverkocht aan andere bedrijven of overheden.
Vele honderdduizenden 20-40-jarigen zullen Facebook verlaten hebben, terwijl er hetzelfde getal + 700.000 40plussers juist de app is gaan gebruiken.
Een quote als deze zonder onderbouwing of referentie is onzin.
Er is helemaal niets mis met de data die FB verzamelt zolang het binnen het wettelijk kader valt. Het wordt immers niet doorverkocht aan andere bedrijven of overheden.
Dat is juridisch misschien zo, maar dat zegt niks over welk gevoel mensen erbij hebben. En ik denk dat RVervuurt het bij het rechte eind heeft als hij zegt dat mensen steeds meer bedenkingen hebben bij het ongebreideld verzamelen van persoonlijke data, ongeacht het wettelijk kader.
Een quote als deze zonder onderbouwing of referentie is onzin.
https://www.marketingfact...cial-media-onderzoek-2017
Het gebruik van Facebook onder jongeren van 15 tot 19 jaar is dit jaar afgenomen ten opzichte van vorig jaar, van 88 procent naar 80 procent.
De groei van het gebruik van social media zien we vooral terug in de 65+-leeftijdsgroepen. De toename van 65-plussers die social media gebruiken stuwt het gebruik van social media door Nederlanders naar 96 procent.
Alstu.

[Reactie gewijzigd door Iknik op 4 december 2017 11:11]

Bedankt maar dit onderbouwt hoegenaamd niet wat RVervuurt zegt.
Dit is precies wat hij zegt. Hij zit er alleen met absolute aantallen een factor 10 naast.
Bedankt dat je bevestigt dat het dus geen onderbouwing is voor wat hij zegt.
Hmmm, ik weet niet of je nu aan het trollen bent of niet, maar vooruit ;) Wat die cijfers aangeven is dat er een duidelijke trend waarneembaar is, en die is dat jongeren Facebook verlaten en ouderen erbij komen. En er komen meer ouderen bij dan dat er jongeren weggaan, daarom groeit het aantal Facebookgebruikers. Dat komt overeen met wat RVervuurt zegt. Om welke aantallen het precies gaat is niet zo belangrijk, Facebook heeft gewoon in een jaar tijd 10% van zijn Nederlandse userbase in de categorie 15-19 jaar verloren. Dat wordt ruimschoots aangevuld met ouderen, maar dat is een probleem op de lange duur. 'Lange duur' is met 65-plussers namelijk net iets minder lang dan 20-minners, volwassenen zijn veel minder vatbaar voor reclame en bedrijven die met hun reclame 20-minners willen bereiken gaan weg bij Facebook, want daar zitten die mensen niet meer.
"'Lange duur' is met 65-plussers namelijk net iets minder lang dan 20-minners, "

Waar last jij de grote van mensen tussen de 20 en de 65 ?
Tellen die niet mee , dat lijkt me namelijk ook een heel grote groep.of blijft die gelijk,.
Misschien mis ik wat in je tekst..
Waar last jij de grote van mensen tussen de 20 en de 65 ?
Tellen die niet mee , dat lijkt me namelijk ook een heel grote groep.of blijft die gelijk,.
Dat weet ik niet, dat stond niet in die bron. Ik gok dat ongeveer iedereen in die leeftijdsgroep die dat wil al op Facebook zit.

Natuurlijk heeft Facebook nog steeds een forse userbase en is het morgen niet over de kop, maar als je als bedrijf ziet dat je klantenbestand veroudert krijg je op de langere duur een probleem. Mensen gaan dood, en als er aan de 'onderkant' geen nieuwe aanwas bij komt wordt je klantenbestand gewoon kleiner door natuurlijk verloop. En dat is wat je ziet gebeuren, er is geen jonge aanwas meer - integendeel, van die groep gaan mensen weg.

Bovendien werkt adverteren minder goed bij volwassenen, omdat die een betere impulscontrole hebben dan jongeren. Oudere mensen zijn dus minder waard voor Facebook, omdat bedrijven veel meer geld moeten besteden aan advertenties om die mensen over de streep te trekken.

Maar ik heb zo'n idee dat Facebook dat zelf ook wel weet. Ze gaan niet voor niks minderjarigen targeten.

[Reactie gewijzigd door Iknik op 6 december 2017 10:05]

Dit is gebaseerd op het aantal vriendverzoeken van (oudere) familie. Het publiek op Facebook is aan het veranderen, dat is wel duidelijk.

Ik heb hier inderdaad geen harde bewijzen voor, maar er is wel een heel duidelijke shift aan de gang!

Ik zeg niet dat er iets mis mee is (je gaat er immers mee akkoord), maar ik denk wel dat mensen door beginnen te hebben HOEVEEL ze nou eigenlijk aan Facebook geven en dat dit erg helpt bij de keuze om de app of Facebook in z'n geheel te laten vallen.
Die onderbouwing ga je ook niet krijgen. Die kan alleen Facebook geven, en dat zullen ze zeker niet doen. Hun hele businessmodel is gebaseerd op de (vermeende) immense actieve userbase.

Onze omgeving is de enige referentie die we hebben in deze. En ja, dan kan ik het betoog van @RVervuurt enkel onderschrijven, met daarbij de kanttekening dat die leeftijdsgrens van 40 waarschijnlijk nog wel een goede 10 jaar hoger dient te liggen.

Zie mijn nick, het duurt niet lang meer voor ik 50 wordt. Maar ook ik en mijn omgeving, die tot een paar jaar geleden FB vrij veel gebruikten, hebben het medium de rug toegekeerd. Zie enkel nog mijn ouders (>70jr) en hun omgeving echt actief zijn.
Laat zien? Het staat in de gebruikersvoorwaarden. En ze worden rijk door gepersonaliseerde advertenties aan te bieden die ze selecteren op basis van jouw data. Data die intern blijven.
Zit je aluhoedje niet te strak?
ooohhhh wat leuk ja ga zo door s6 droom verder
Veel "jongeren" komen er achter wat Facebook allemaal verzamelt en wat voor privacy het ze oplevert (lees: geen) en zullen dus apps (en eventueel accounts) verwijderen.
maar nu lijkt Snapchat het platform te zijn waar mensen naartoe vertrekken
Dat lijkt elkaar tegen te spreken. Als de jongeren het heilige licht van de privacy zien dan migreren ze niet naar een ander sociaal mediaplatform, dan kappen ze met social media. Het lijkt me meer dat facebook een commodity is geworden, de jongeren zich daarmee niet meer hip en onderscheidend voelen en een ander platform zoeken dat wel hip en modern en flitsend is. Ouderen hoeven niet hip te zijn, die weten dat ze middelmatig zijn, hebben daar vrede mee en gebruiken gewoon wat in hun voordeel is.
Ik denk dat er dan twee groeperingen zijn. Één die vertrekt naar een ander platform, ivm commodity. En de ander die sociale media verlaat ivm de gegevens die verzameld worden.
Veel "jongeren" komen er achter wat Facebook allemaal verzamelt en wat voor privacy het ze oplevert (lees: geen) en zullen dus apps (en eventueel accounts) verwijderen.
Volgens mij vindt de verschuiving niet zozeer plaats door wat FB allemaal verzamelt, volgens mij boeit dat jongeren niet of nauwelijks, maar juist dat de oude garde FB begint te ontdekken zodat bijvoorbeeld de ouders kunnen volgen wat hun kinderen op internet posten. Dat vinden jongeren niks dus vandaar dat men massaal overstapt naar Instagram of Snapchat.

[Reactie gewijzigd door magnifor op 4 december 2017 15:07]

Terwijl ik juist meer en meer om mij heen zie dat vrienden/collega's juist geen Facebook meer gebruiken ..
Dus persoonlijke ervaringen zijn een bewijs tegenwoordig?
Altijd al geweest. Als ik naar buiten ga en het regent, dan is dat toch echt het bewijs dat het regent.
Je demonstreert perfect waar de denkfout zit. Als jij naar buiten gaat en het regent dan is dat geen bewijs dat het over de hele wereld regent of in dit geval, heel Nederland.

[Reactie gewijzigd door aval0ne op 4 december 2017 11:00]

En jij demonstreert precies de denkfout van 2017: dat iets alleen geldig is als het over de hele wereld zo is. Sorry maar het weer in Chili is niet relevant voor ons, maar het weer net buiten onze voordeur is veel relevanter voor ons. Onze scope van relevantie is ondanks het internet echt maar heel klein.
Wanneer een artikel gaat over wat er in Nederland gebeurt dan is de scope duidelijk gedefinieerd.Het gaat over Nederland, wat je vrienden of familie doen is dan niet relevant.
Nee, maar het is ook niet zo dat een eigen waarneming geen waarde heeft.
Wel waarde, maar beperkt.
Niet als in "geldig voor heel Nederland"

Als 2 broers een fatale hartaanval onder de 40 jaar krijgen, betekend dat niet dat 2/3 van de Nederlandse mannen populatie onder de 40, doodgaat aan een hartaanval.
Voor mij persoonlijk is dat een bewijs ja
Dus wat jouw vrienden/collega's doen is representatief voor heel Nederland?
Ik geef enkel aan dat ik het vreemd vind dat Facebook 10% meer gebruikers heeft terwijl ik meer en meer mensen hoor zeggen dat ze geen Facebook meer gebruiken of het al weken niet meer hebben geopend. Daarnaast is mijn vriendenlijst op Facebook ook met 10%-20% afgenomen ten opzichte van 5 jaar terug. Natuurlijk zijn er genoeg mensen die hun lijst eens in de zoveel tijd opschonen. Maar er zijn er ook genoeg die hun Facebookaccount hebben verwijderd.
Zolang niet duidelijk is wat Facebook onder dagelijks gebruik verstaat, weet je ook niet of je tot de gebruikers gerekend wordt. Misschien zijn dit wel veel mensen die alleen Candy Crush gebruiken.
" Daarnaast is mijn vriendenlijst op Facebook ook met 10%-20% afgenomen ten opzichte van 5 jaar terug"

Misschien willen ze jou niet meer als vriend!

Zoals gebruikelijk hier, zijn veel menigen volkomen gebaseerd op de eigen situatie.
Zonder ook maar een moment te (willen) bedenken dat er ook een wereld buiten die van jouw is.
Dus wat jouw vrienden/collega's doen is representatief voor heel Nederland?
Als je je niet ergens in de donkere fringes van de samenleving begeeft kan het wel degelijk een indicatie van een zich ontwikkelende trend zijn. Als tien jaar terug geen van mijn vrienden, vijf jaar terug al mijn vrienden, en nu bijna geen van mijn vrienden meer Facebook gebruikt kan dat ergens op duiden. Die mensen laten hun beslissing niet alleen afhangen van zichzelf of van mij, maar van ook van anderen om hen heen. Je hebt met 10 van jouw vrienden dus al gauw een range van zo'n 100 mensen te pakken. Niet representatief, wel indicatief. Wat de bewijswaarde ervan ook is, voor mij wel belangrijk, omdat ik wil weten hoe ik ze 't makkelijkst te pakken kan krijgen :)

[Reactie gewijzigd door Iknik op 4 december 2017 11:33]

"....begeeft kan het wel degelijk een indicatie van een zich ..."

Inderdaad " kan het "
nederland is te klein om enig impact te hebben.
Ook ik zie dat vele nl facebookers weinig meer posten.
nederland is te klein om enig impact te hebben.
Jouw wereldje is te klein om enig
Idee te hebben hoe het er buiten toegaat
Volgens mij verwar je iets.
Ik zeg het aantal dalende facebookers in Nederland heeft geen impact op totaal.
Dus jouw conclusie slaat kant noch wal. Of ben jij een die hard facebooker
Je schrijft er onder: "Ook ik zie dat vele nl facebookers weinig meer posten."
Jij ziet , in jouw 'kring' dat er weinig gepost word.
Dat kleine wereldje bedoel ik.

Het oude 'ik en velen met mij met mij' verhaal.
dat lees je overal.
En ik zie het op facebook
Moet ik van jou eerst een onderzoek doen met tig bladzijdes voor ik hier een mening mag verkondigen?
Dan heb jij je handen vol aan om iedereen met een mening te "corrigeren" alvorens ze wat posten.
Ik kan je wel een oorzaak geven tweakers, de chat is niet meer bereikbaar in de browser als je de mobile website gebruikt. Hierdoor word je geforceerd om de facebook app te installeren of de messenger app.
Ik gebruik een 2de browser op mijn telefoon en zet in desbetreffende browser (in mijn geval Chrome) de weergave op desktop.

Wanneer ik dan m.facebook.com bezoek, zie ik braaf mijn privé berichten.
Ik gebruik zelf Firefox en de mobiele website, maar dit heeft voorheen wel gewoon gewerkt.
Als ik hem in desktop modus bekijk dan kan ik inderdaad de berichten wel zien maar dit is omslachtig en werkt verre van ideaal op een telefoon.
Als je https://m.facebook.com bezoekt ipv. https://www.facebook.com heb je de mobiele website (en zie je de privéberichten in een normale layout.
Dit kan gewoon, wanneer je je browser in desktop modus hebt gezet.
Waarschijnlijk jeeft die irritante melding die je krijgt bij het bezoeken van de site er iets met te maken.

Elke keer als ik naar de fb website ga wordt er gevraagt of ik de app niet wil
Meldingen die je krijgt wanneer je de mobiele site bezoekt werkt zijn vruchten af. Daarnaast heb ik een vermoeden dat de storingen niet toevallig zijn, maar een misschien wel kunstmatige is. (Thin foil hat)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee