Belgische fabrikant Van Hool werkt aan elektrische bussen voor Amerikaanse markt

De Belgische fabrikant Van Hool heeft bekendgemaakt aan elektrische bussen voor de Amerikaanse markt te werken. Deze ontwikkelt het bedrijf samen met het Amerikaanse Proterra. Het eerste type moet in 2019 op de markt komen.

Volgens Van Hool heeft dit type de aanduiding CX45E en beschikt het over een bereik van ongeveer 300km. De voertuigen zullen ingezet worden voor korteafstandsvervoer of woon-werkverkeer. De productie van de nieuwe bussen vindt plaats in de Macedonische hoofdstad Skopje, in dezelfde fabriek waar onder meer de huidige CX45-dieselmodellen worden gebouwd.

Daarnaast komt Van Hool met een korter coachmodel met de benaming CX35E, dat op een later tijdstip beschikbaar moet komen. Het Belgische bedrijf stelt dat het inmiddels al ongeveer 10.000 bussen met verbrandingsmotor in de VS heeft rijden, waaronder pendeldiensten voor medewerkers van bedrijven.

Bij de samenwerking met Proterra maakt Van Hool gebruik van de E2-accutechniek van het Amerikaanse bedrijf. Dat behaalde in september een record door met een Catalyst E2-bus een afstand van 1101,2 mijl af te leggen, omgerekend ongeveer 1772km. De bus beschikte over een accu met een capaciteit van 660kWh.

Van Hool CX45

Van Hool CX45, de dieselversie

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

09-10-2017 • 16:14

64

Submitter: Georche

Reacties (64)

64
56
40
3
0
4
Wijzig sortering
Waarom zou een Belgisch bedrijf dat haar bussen is Macedonie bouwt zich richten op de Amerikaanse markt, zou een Europese focus niet logischer zijn? Of komen de electrische bussen in Europa allemaal al uit China?
Of komen de electrische bussen in Europa allemaal al uit China?
In veel Europese steden rijden al Chinese BYD bussen rond (in Nederland o.a. op Schiphol en op Schiermonnikoog).
En in de stadsregio Utrecht en Groningen rijden Optares. Nederlands merk. Maar ze worden gewoon gemaakt in China.
Van Hool heeft 3 fabrieken: 1 in Amerika, 1 in België (luxebussen) en 1 in Macedonië. Deze bussen worden in Macedonië gebouwd voor de Amerikaanse markt omdat Macedonië een voordelig handelsverdrag heeft met de VS. De inlichtingendiensten van de VS hebben ook een kantoor in dat land. Met het beleid van Trump zou het kunnen dat ze op termijn meer moeten produceren in de VS. Op de gestandariseerde bussen voor de VS wordt gewoon minder winst gemaakt daarom worden ze in Macedonië gemaakt. Dan gaan ze naar België voor kwaliteitscontrole en dan op de boot naar de VS.

In België hebben ze ook nog hun afdeling IVF maar dit is een apart geleid bedrijf (binnen zelfde groep en met dezelfde aandeelhouders).

[Reactie gewijzigd door badsemtex op 23 juli 2024 03:23]

Anoniem: 532811 @mashell9 oktober 2017 19:34
VDL is Nederlands heeft al aardig wat elektrische bussen rijden in Europa en daar komt in december nog een hele nieuwe floot bij voor Connexxion in en rondom Amsterdam. Volvo is ook aardig bezig. Schiphol heeft een aantal Chinese BYD elektrische bussen rijden, maar dat is zeker niet de meerderheid hier.
Er schijnen hier ook Fords te worden verkocht bijvoorbeeld... Of Boeing vliegtuigen.
En Ford is dan ook een Europese fabrikant, met R&D centra (dat definieer ik als bepalend voor de nationaliteit van de fabrikant) in Keulen en Dunton. En tja vliegtuigen, het aantal fabrikanten is nogal klein en de producten zijn gemakkelijk verplaatsbaar. Voor stadsbussen ligt dat toch een beetje anders.
Mij lijkt een vliegtuig niet makkelijker te verplaatsen dan een bus. Bussen kan je met velen tegelijk in een schip laden. We transporteren jaarlijk miljoenen tonnen goederen van China naar Europa. Kwestie van productiecapaciteit. Gewoon verzendkosten rekenen. 1 container was vroeger 800 euro. Wat R&D (batterijen, aandrijving) betreft werken ze met een Amerikaanse partner samen. Van Hool levert al 30 jaar bussen in de VS dus het zal wel geen probleem zijn ;-)
Anoniem: 310408 @Coolstart9 oktober 2017 18:51
Mij lijkt een vliegtuig niet makkelijker te verplaatsen dan een bus. Bussen kan je met velen tegelijk in een schip laden.
Een vliegtuig vlieg je de oceaan over naar de klant (ja ook de kleinste), dat zie ik je met een bus nog niet doen.
Nee die varen ze over :) alleen als de klant ze echt zo snel mogelijk nodig heeft dan word er gevlogen. Kies je vliegtuig: http://www.popularmechani...-cargo-planes-in-the-sky/
Volgens mij mag je electrische voertuigen niet vliegen. En al helemaal niet naar de VS, waar ze een beetje paranoia zijn als het op apparaten met een accu aankomt.
Jawel als je de juiste documenten hebt ;) en de batterijen kunnen in de VS gemaakt worden als het echt moet, weegt de bus al een pak minder.
De prijs van vliegtuig is incl arrival @ buyers. En die kosten nogal al niet een veelfout van een bus... Vind je opmerking een slechte vergelijking. De prijs van een vliegtuig is ook incl verstrekkende service. Ook die is bij een bus niet zo uitgebreid nodig.
Joh, er komen zoveel grote SUV's vanuit Zuid Korea deze kant op om maar wat te noemen. Als er genoeg bussen besteld worden dan is vanHool ook opeens een Amerikaanse fabrikant hoor, dan wordt er gewoon een fabriekje gehuurd. Kan nog wel interessant worden om halffabrikaat in te voeren in in VS of Mexico in elkaar te schroeven.
En Ford is dan ook een Europese fabrikant....
LOL. Ik kan nauwlijks een Amerikaanser bedrijf dan Ford bedenken, de maker van de Mustang. Of is Mcdonnalds ook Europees omdat het vlees toch wel uit Europa komt en de producten aangepast worden voor de Europese markt?

Vandaag de dag zijn dergelijke bedrijven gewoon multinationals met R&D centra en markten over de hele wereld. Het enige "mationaliteitsbepalende" van deze bedrijven is waar de hoofdzetel is/ waar ze opgericht zijn/ of waar ze d.m.v. marketing mee uitpakken. En in geval van Ford is dat toch wel Amerika denk ik.
Voor stadsbussen ligt dat toch een beetje anders.
No offence, maar auto's worden op de boot gezet, waarom dan niet lijnbussen?

[Reactie gewijzigd door lazershark op 23 juli 2024 03:23]

No offence, maar auto's worden op de boot gezet, waarom dan niet lijnbussen?
Technisch kan dat en als de klant dat wil dan doe je dat natuurlijk. Maar de markt is voor bussen is zoveel kleiner dat de marktsepcifieke aanpassingen voor een markt als de VS veel lastiger terug te verdienen.
En mijn beeld van Ford, toen ik nog dagelijks in de R&D centra kwam was heel Europees. Dat Amerikaanse Ford daar hadden ze niet zoveel mee. De GT40 voor de deur was leuk maar verder?
De GT40 is natuurlijk niet gebouwd voor de Europese markt maar voor de Amerikaanse. Deze bussen zijn ‘ook’ geschikt voor de Amerikaanse markt. Net zoals Honda, nissan, mazda, toyota auto’s maakt voor een wereldmarkt. Iets anders uitgangspunt. Maar...

Omdat Amerika protectionistisch is konden ze de deal via hun productieeenheid in macedonie enkel sluiten toen ze beloofden ook in de VS een productieeenheid te bouwen. Die zit in de pijplijn. Alles lijkt er op dat deze VS-fabriek de europese productie zal overnemen en dat de Belgische productie met mondjesmaat naar macedonie wordt verhuisd. Tot ergernis van de Belgische vakbonden. Alle andere busbouwers zijn ook al uitgeweken naar lageloonlanden of locatie productieeenheden. Als je competitief wil blijven moet je volgen. (Stond laatst geleden in De Tijd)

Dit als antwoord op uw eerste vraag: ‘Waarom in Macedonie een bus bouwen voor de Amerikaanse markt?’

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 23 juli 2024 03:23]

Ford of Europe is wel een (soort van?) eigen entiteit die auto’s specifiek voor de Europese markt ontwikkelt. Amerikaans gestijlde auto’s verkopen hier namelijk niet. Dus ja, Ford is Amerikaans maar de Europese tak is wel op en top Europees in mijn ogen.
Hrel veel bedrijven hebben die brievenbuscinstructie dat ze in nederland zitten. Maar in mijn ogen zijn dat geen NL bedrijven.

Ben het helemaal met je eens.
Van Hool heeft ook een fabriek in de V.S.
Dat kan, maar in het artikel staat wel dat deze bussen in Macedonie gemaakt zullen worden.
Tja, er worst ook gwnoeg geïmporteerd vanuit de USA, zie het probleem niet. Voor Van Hool betekend het inkomsten en werk voor de medewerkers, de kosten om het de States in te krijgen, zijn ook voor de klant. Schijnbaar was het voor de klant de interessantste optie.
Sluit het ene het andere uit? Ze slijten hun bussen hier toch wel, Utrecht ziet zwart van de Van Hool bussen.
eerder zwart met de rookpluimen die er uit komen
Lijn 2 is gewoon elektrisch.
Er rijden de nodige aardgasbussen in Utrecht, dus dat valt wel mee.
Als een klant genoeg betaald dan is er geen probleem om het in the USA te leveren.
Mogelijk waren het Amerikaanse klanten die een elektrische bus wilden?

After receiving requests from a number of customers for a fully electric-powered coach, we at Van Hool sought a solution
http://www.vanhool.be/ENG/actua/proterra.html
Ze verkopen gewoon waar er mensen/bedrijven zijn die willen kopen.
Mogelijk dat Van Hool nog geen partner had voor de batterijen en was een Amerikaanse release nodig om een (Amerikaanse) partner te kunnen strikken om batterijen te leveren die dan in een volgende fase ook in Europa ingezet kunnen worden.
Volgens Van Hool heeft dit type de aanduiding CX45E en beschikt het over een bereik van ongeveer 300km. De voertuigen zullen ingezet worden voor korteafstandsvervoer of woon-werkverkeer.
Dan zou je met Amerikaanse afstanden toch wel verwachten dat deze alleen in steden of plaatsen bij de stad zal worden gebruikt, gezien 300km in Amerikaanse termen erg weinig is.
Toch zijn de meeste diensten/lijnen vrij kort. Ik heb zelf stad en streekvervoer gereden wel eens waar in Nederland. Door de lage gemiddelde snelheid maak je maar zeer weinig kilometers.
In Amerika kan dat verdubbelen maar een stadslijn zal niet snel honderden KM rijden.
De RET bussen maken wel degelijk honderden km per dag. Bron: Monteur RET (onderhoud en herstel)
Dat geloof ik zo. Ik heb o.a. Amersfoort en Utrecht gereden. En niet alle bussen rijden daar de hele dag. Ze werden ook uitgewisseld ivm spitslijnen en dergelijke. Ik heb mijn verbaasd erover dat ik diensten reed van 4 uur en dan had ik nog geen 20KM gereden.
Dat is toch perfect wat het artikel aangeeft? Er zijn weinig mensen die 300km een korte afstand vinden. Ook een enkeltje 300km woon-werk lijkt me eerder uitzonderlijk.
Sowieso is er veel meer busverkeer in steden dan long distance tussen steden. In Canada is het nog erger (want dun bevolkt). Hier in Alberta heb je greyhound bus verbindingen tussen de grootste steden en that's it. Als je in een dorp onder de 20 000 of 10 000 man woont is er waarschijnlijk geen busverbinding naar een andere stad. Dus als je geen auto hebt in de winter bent je screwed (want liften bij -20 is geen goed idee, geloof me ik heb het al vaak gedaan en -10 werkt nog net als je lekker warm gekleed bent en blijft lopen maar -20 is te koud)

[Reactie gewijzigd door Kain_niaK op 23 juli 2024 03:23]

Je plaatst zelf de quote "zullen ingezet worden voor korteafstandsvervoer of woon-werkverkeer". Dus vanwaar je reactie? 300 km is toch ver voor korteafstandsvervoer en voor woon-werkverkeer?
Wow ik dacht altijd dat het bedrijf vanttool heette aan de hand van hun logo :+

Mooi dat er vorderingen zijn wat betreft elektrisch rijden, ook op busgebied! Elektrisch heeft het voordeel dat dit mogelijk in de toekomst nog groener wordt dan nu, iets wat met olie vrijwel is uitgesloten!
Je bent zeker niet de enige. Als ik als kind zo'n bus zag, dacht ik ook dat er Vanttool stond.

Er is zelfs een facebook pagina over:
https://www.facebook.com/...Vanttool-was-234300702411
Hahaha, ik dacht precies hetzelfde!
Ik dacht altijd Vanffool...
Big haul. Goed bezig!
Nog enkele jaren en de Greyhound wordt een Greenhound.
Hier in Red Deer stelen ze elke paar jaar de r van de grote Greyhound letters voor de terminal zo dat er vaak G eyhound staat en een keer hadden ze zelf de e omgedraaid zodat er G ayhound stond.

[Reactie gewijzigd door Kain_niaK op 23 juli 2024 03:23]

Toen ik zelf buschauffeur was met diverse merken gereden. De van Hool bussen reden het fijnst.
Het belangrijkste ze zaten ergonomisch goed in elkaar. Ik ben zelf lang en bij de van Hool bussen kon ik goed mijn benen kwijt op één serie na.
Goede airco's in de bussen.
Goede en soepele versnellingsbakken in combinatie met motor.

Al stormde het nog zo hard ze gaven geen krimp. Ik heb met Mercedes bussen gereden dan moest je hard werken om:
Edit, als het hard waaide dan moest je hard werken om op de weg te blijven. Net zoals bij den oudsten bussen van bepaalde series. Er zat dan zoveel speling in het stuur dat je alle kanten opging.
De van Hool bussen reden in vergelijking daarmee als een personenauto. (dat is mijn persoonlijke mening)

[Reactie gewijzigd door TurboTon1973 op 23 juli 2024 03:23]

Ik heb met Mercedes bussen gereden dan moest je hard werken om
spannend ...
Als passagier vond ik Berkhof Ambassador slechte bussen.
Veel te luidruchtig.

Van Hool newA300 Hyb was een misser met 3 deuren. 8)7
Dus meer staanplaatsen dan zitplaatsen

[Reactie gewijzigd door MedionAkoya op 23 juli 2024 03:23]

Er gaat toch wel een belangrijke nuance verloren in het artikel: Het betreft een reisbus, dus geen stadsbus.
Hoewel er in de USA al een soortgelijk voertuig op de markt is van BYD, is het belangrijk nieuws omdat dit de eerste maal is dat een gevestigde coachfabrikant zich in deze richting begeeft.
De bus is ideaal om in te zetten voor woon-werkverkeer van werknemers. De opgegeven range is hiervoor meer dan toereikend en is inclusief alle energieverbruikers zoals AC e.d.
Waar hebben we het over? 300 km? In de winter 150?
Zou zomaar kunnen als ze in de winter in de Noordelijke staten worden ingezet waar de temperatuur onder de -20 graden C kan dalen.
Volledig offtopic uiteraard maar ik heb dat logo al meerdere keren in mijn leven gezien en tot nu toe was het mij nog niet doorgedrongen dat dat een H is 8)7 (ik dacht dubbel t)

EDIT: Ik vat hem nu trouwens. Het is het teken van een autosnelweg.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 23 juli 2024 03:23]

Ben ik even blij dat ik niet de enige ben :+ Ik dacht "van Hool", wie zijn dat nu weer?
Je bent niet de enige. Als kind dacht ik ook altijd dat het een dubele t was. Typografisch gezien is er trouwens nog wel meer creativiteit te bespeuren in het logo.
Misschien is het genoeg als ze de ontbrekende uitstoot compenseren. Kunnen wij het hier inblikken en verschepen, en kunnen ze 't daar uitstoten. :P Bijkomend voordeel: als ze daar ooit de milieunormen aanscherpen kan daar makkelijk aan voldaan worden door de mix aan te passen :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.