Zaanse fabriek begint volgend jaar massaproductie van zonnepanelen

Het Nederlandse bedrijf Energyra is van plan om in Zaanstad grootschalig zonnepanelen te gaan produceren. Vanaf volgend jaar maart wordt er begonnen met de productie, waarna de productiecapaciteit moet oplopen naar ongeveer 350.000 stuks per jaar.

De hele productie van volgend jaar is echter nu al opgekocht door verscheidene partijen, zo melden oprichters van Energyra Daniël Kuijk en Bert Schouws in een gesprek met Trouw. Wie overigens de geïnteresseerden zijn, is niet bekendgemaakt, maar het gaat om partijen uit heel Europa. Het bedrijf zet in op het 'kwalitatief hoogwaardige' segment, met een bijbehorende prijs. Details over de te produceren panelen werden er echter niet bekendgemaakt.

Met de nieuwe fabriek in Zaanstad krijgt Nederland er een grote productiefaciliteit voor zonnepanelen bij; Energyra mikt op een productie van rond de 350.000 panelen per jaar. Overigens moet de fabriek nog wel worden gebouwd; dit najaar wordt er met de bouw begonnen, en dan verwacht het bedrijf in maart al te kunnen beginnen met het produceren van de eerste zonnepanelen, met behulp van 50 tot 60 werknemers.

Energyra is een Nederlands bedrijf, maar wordt voornamelijk gefinancierd door buitenlandse bedrijven. De oprichters hadden het naar eigen zeggen graag binnen de landsgrenzen gehouden, maar dit bleek niet mogelijk te zijn. Er was ongeveer 20 miljoen euro nodig om het bedrijf van de grond te krijgen. Overigens steekt de provincie Noord-Holland ongeveer 3 miljoen euro in Energyra.

Door RoD

Admin Mobile

08-08-2017 • 18:44

134 Linkedin

Submitter: edwinvn

Reacties (134)

Wijzig sortering
Panelen zouden minder milieubelastend worden geproduceerd. Dat is best wel een dingetje wat mee kan spelen in de keuze willekeurige fabrikant uit China of deze fabrikant.
Panelen zouden minder fluor en lood bevatten en minder kans op breuk hebben door andere fabricage methode.

En ze zien er erg mooi uit, vind ik althans.
Link naar waarom energyra panelen, ook met plaatje van paneel
http://www.energyra.com/why/

Link naar artikeltje trouw https://www.trouw.nl/groe...an-zonnepanelen-~a0e56a98


Edit typos

[Reactie gewijzigd door E-Flex op 8 augustus 2017 19:20]

van de site :

but, above all, show higher power harvest at a lower price per KWh - it's all about return...


Dat betekend dus dat ze onder de 200 euro per paneel moeten gaan zitten anders haal je NOOIT meer opbrengst op een lagere prijs per kwh.

een 270 wh paneel is al onder de 200 euro te krijgen en als de panelen al 50% meer op brengen maar het nog niet meer als 300 euro zijn. ik ben bang dat dit ze echt niet gaat lukken en het dus allemaal een fabeltje is.

Dit soort uitspraken zouden verboden moeten zijn of bindend moeten zijn zodat iedereen zijn geld terg kan halen en dit soort bedrijven stoppen te bestaan.
Ze produceren 265-295 Wp poly's en 270-310 Wp Mono's
De geplande Medusa 310 Wp mono's zijn volgende de specsheet qua efficientie van het paneel bijna gelijk aan een Panasonic HIT 330 Wp paneel 19,5 % vs 19,7%

Ze gaan dus niet meer opbrengen dan bestaande panelen maar geven aan dat de degradatie van de panelen over de jaren minder groot zal zijn.
Bovendien zouden ze minder milieubelastend zijn.
Als deze twee voordelen waar kunnen maken en de kwaliteit goed is denk ik dat ze de panelen in potentie wel rond een retail prijs van 1 euro per Wp zouden kunnen verkopen in de buurt van de prijsrange van de duurdere LG en Panasonic panelen.

[Reactie gewijzigd door TWyk op 9 augustus 2017 09:55]

Die degradatie lijkt geen groot issue te zijn. Koop je panelen van grote gerenommeerde producenten, waaronder zich ook Chinese leveranciers bevinden, dan zijn ervaringen van mensen dat de werkelijke degradatie achterblijft bij wat de bedrijven garanderen. Op zich is dit niet zo vreemd. Bedrijven dekken zich in met een behoudende inschatting. De industrie is nog jong en veel ervaringskennis over die degradatie is er (nog) niet. De ervaringen van de bezoekers van het tweakers forum kunnen we ook op zijn best als indicatief noemen. De teneur die uit die fora komt is wel dat het degradatie issue niet zo wordt herkend, en dat die degradatie dus achterblijft bij waar de bouwer zich voor indekt.
Hoe ga je dat afdekken dan?
Die slogan is op zoveel manieren te interpreteren.
Al zou je 1 cent return hebben, dan is het nog steeds een return.

Als we allemaal als klanten gewoon goed opletten en zelf onderzoek zouden doen, dan zouden bedrijven zich ook wel aanpassen.

Met alle respect, we hebben het hier niet over een boosaardige organisatie, maar over een bedrijf wat zn producten slim probeert te verkopen.
Verjongingscremes zijn ook bedrog, maar toch trappen mensen erin.
En ze zien er erg mooi uit, vind ik althans.
Ik heb zo'n vermoeden dat die poly panelen niet gaan voldoen aan de WAF.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 8 augustus 2017 23:02]

Als de WAF daadwerkelijk een factor is met zonnepanelen dan moet ze wellicht haar prioriteiten eens op een rijtje gaan zetten.
Bij de aanschaf van zonnepanelen is de WAF een belangrijke factor
Het is niet voor niets dat fullblack panelen zo populair zijn!
Dan ben ik gezegend met mijn W waarschijnlijk.

Een beetje druk maken of je zonnepaneel donkerblauw of zwart is. Zijn er echt mensen die er een punt van maken? Misschien handiger om dan nu van de huidige W af te zien, wordt alleen maar erger dan ws. :P
Een beetje druk maken of je zonnepaneel donkerblauw of zwart is. Zijn er echt mensen die er een punt van maken?
Je moest eens weten :)
Anoniem: 120539
@Flagg9 augustus 2017 15:24
Zijn er echt mensen die er een punt van maken?
Wat een raar statement.
Ik hoop dat je kunt begrijpen dat er mensen zijn dit het inderdaad van belang vinden hoe het dak van hun huis er uit zien; bij huizen met een puntdak is het dak nogal zichtbaar.

Als je in een mooi pand woont met een karakteristiek dak, of dat nou pannen zijn of riet is, is het nog best relevant hoe dat er uit zien.
Was een vraag geen statement.

En ja op een rieten dak zijn zwarte een stuk mooier dan donkerblauw. 8)7

En ja er zijn best oude monumentale panden met leien daken waar het echt afzichtelijk is maar ja we zijn op Tweakers dus we proberen de grootst mogelijke uitzondering als voorbeeld voor alles te nemen, maar had gehoopt dat we dat nu over zouden kunnen slaan. :O
Fullblack zijn populair omdat het een andere techniek is, en goedkoper is. Enige nadeel, je hebt meer oppervlakte nodig.
Fullblack panelen zijn normale mono panelen maar dan met een zwarte backing, zwart frame en getint glas.
Het nadeel is een wat lagere opbrengst.
Ik dacht dat het meestal Solar Frontier thin film panelen zijn. Die hebben een grotere oppervlakte nodig en presteren ook beter bij ons klimaat. Betere opbrengst bij vaste panelen vanwege de hoekinval een hogere opbrengst heeft.

En ze zijn toevallig donker.. wat ook mooier oogt. Enige nadeel: Je moet er veel van op je dak plaatsen.
btw Volgens mij is Solar Frontier gestopt met de verkoop van dunne film panelen in Europa
Het grote verschil in zonnepanelen zit hem in het rendement. Waar China niet veel verder komt dan 35%
Was dat maar waar!
Het hoogste rendement voor commercieel verkrijgbare panelen is op dit moment 22,2% (SunPower) op nummer 2 met 21,6% staat Panasonic
En dan hebben we het niet over 'goedkope' Chinese panelen!
de technieken al bekend om richting de 75% te komen.
Het record (in het lab) zonder gebruik te maken van spiegels staat op 38,8%, en dat is met een 4 junction cell!
Imec uit Leuven heeft gisteren een press release gedaan:
Imec Reports Record Conversion Efficiency of 23.9 Percent on a 4cm2 Perovskite/Silicon Solar Module.
Het verslag kan je hier terugvinden: http://bit.ly/2wADwKJ
Een verslag over een laboratorium record maakt echter nog geen product.
En het is maar de vraag of er op korte termijn een financieel haalbaar product van gemaakt kan worden omdat een paneel met gecombineerde perovskiet en silicium cellen veel duurder zal zijn dan een puur silicium paneel.

En in laboratoria heeft Panasonic al pure silicium cellen van 25,6% efficientie kunnen produceren
http://news.panasonic.com...n140410-4/en140410-4.html
maar in productiepanelen zitten ze daar dus nog zo'n 3 procent achter.

[Reactie gewijzigd door TWyk op 9 augustus 2017 10:04]

35% is veel! volgens mij ligt efficiency van standaard panelen zo tussen de 15 en 20%
75% is echt enorm veel, ben benieuwd naar je bron.
Mocht je willen weten waar een marketing afdeling goed in is... Dit is zo'n voorbeeld.

Het licht dat wordt opgevangen door zonnepanelen bestaat uit een spectrum van "kleuren" uitgedrukt in golflengtes. Deze golflengtes lopen van ~380 nm tot ~780 nm. Als je alle energie in dat gehele spectrum om zou kunnen zetten naar stroom, heb je 100% efficiency. Helaas lukt dat nu nog maar voor zo rond de 20%. Maar - en hier komt de marketing afdeling in het verhaal - bepaalde golflengtes uit het spectrum leveren een grotere bijdrage dan andere. Zo worden de kleinere golflengtes makkelijker omgezet dan de langere.
Als je dus weet dat b.v. de golflengte 420 nm voor 75% wordt omgezet in elektriciteit, dan kan je dat mooi op je reclameposters plakken. Liegen doe je niet, maar de waarheid is het ook niet!

Overigens was er een tijdje terug nog een artikel hier op tweakers over nieuwe zonnecellen met een rendement ~44%. klik
Moderne veelal Chinese panelen gebruik zonnecellen die 20%-21% efficient zijn. De complete panelen zijn daarmee ongeveer 18% efficient.
Er zijn een paar panelen met cellen van 22% of meer (bv Panasonic HIT panelen) waarmee de complete panelen op 19% efficientie komen. Deze panelen zijn echter relatief duurder en vooral geschikt als er een hoge opbrengst van een beperkt oppervlak gewenst is.

Daarnaast zijn er nog populaire thin film CIGS panelen. Deze complete panelen zijn ongeveer 14%-15% efficient maar zijn wel goedkoper. Ook blijken ze in de praktijk vaak efficienter dan hun relatieve efficintie doet vermoeden in situaties met beperkt light zoals lichte bewolking. Daardoor is hun terugverdientijd vaak lager dan van silicium panelen maar deze panelen hebben dus een lagere opbrengst per vierkante meter en zijn met name een goede keus als er voldoende oppervlak beschikbaar is om een bepaalde gewenste opbrengst te kunnen halen of als de opbrengst niet uitmaakt maar alleen de terugverdientijd belangrijk is.

[Reactie gewijzigd door TWyk op 8 augustus 2017 20:18]

Slecht afgewerkt? Ik zou verwachten dat de Chinese bedrijven juist door die massaproductie als weinig andere bedrijven de gelegenheid hebben gehad hun productie onder precies gedefinieerde kwaliteitsstandaarden te laten verlopen.

Laten we er alsjeblieft aan wennen dat wat uit het westen komt niet per se beter hoeft te zijn. Het westen ijlt al een tijdje op het verre oosten, zeker als het om (massa)productie van elektronica gaat. Dit bedrijf wil 350.000 panelen per jaar gaan bouwen. Dat is peanuts vergeleken bij de aantallen die in China worden geproduceerd. Dat het bedrijf de kwaliteitskaart trekt begrijp ik daarom wel. Hoe is anders een productie van 350.000 panelen in Nederland winstgevend te maken.

Waar die kwaliteit precies uit bestaat moet nog wat duidelijk worden. Als het bedrijf kwaliteit vertaalt in het kunnen leveren van driehoekige panelen, dan hebben we het wat mij betreft over een niche. Gaat het bedrijf specials bouwen, dan wordt de controle op kwaliteit een grotere uitdaging en mogen de panelen best meer kosten. Dat driehoekige panelen automatisch een hogere kwaliteit inhouden zou ik dus eerder bijna tegenspreken.

Het is trouwens leuk dat een Nederlands bedrijf weer panelen gaat bouwen. Wel hoop ik dat er meer is dan alleen een exclusiviteits imago om het bestaansrecht van hun product te kunnen verantwoorden.

[Reactie gewijzigd door teacup op 9 augustus 2017 07:29]

Heb je een bron voor de panelen van 35% ?
https://arstechnica.com/s...d-breaking-26-efficiency/

26% "record breaking"

35 en 75% dus dikke zever.

Edit:
Hier nog even "upper limit 30% for single junction in theory" en "46% world record as well as 63% efficiency in theory for four-junction cell"
https://phys.org/news/201...onversion-efficiency.html

[Reactie gewijzigd door Mraedis op 8 augustus 2017 19:47]

Ja een professor die laatst op BNR een half uur vol praatte over zonnepanelen. Is nog geen maand geleden. Dus vast wel te vinden op BNR website.
Nee daar worden zulke percentages niet genoemd.
Het panel in die uitzending adviseert overigens om nu in te stappen.
Geen bron dus, heb de hele dag BNR op staan, maar deze is mij toch echt ontgaan dan. Heb je wel begrepen wat er verteld werd? ;)
efficiency van mijn ja solar 270 wp: 16,5%
https://www.zonnepanelen....11/1.-JAM6SEBK250-270.pdf

efficiency van de energyra pandora 270 wp: 17%
http://www.energyra.com/a...NG_Spec_sheet_Pandora.pdf
Leuk maar wat gaan ze kosten? ik denk dat ze veel duurder zullen zijn als import en dat terwijl er geen import kosten op zullen zitten.
Persoonlijk kies ik dan liever voor import en meer ervaring voor minder geld.
Je kunt natuurlijk ook principieel kiezen voor producten die dichterbij worden gemaakt. Niet alleen vanwege extra werk in de eigen regio maar ook vanwege minder kosten (en milieubelasting) door transport. Zou je zelf ook leuk vinden als mensen om die reden bij jullie kopen i.p.v. bij een Chinees lijkt me.
Ik zit een (deels) in de branche, en ik kan je uit ervaring vertellen dat alles valt en staat met kosten. Als jou offerte is terugverdient in 6 jaar, en die van je concurrent in 5,5 jaar...dan verkoop je gewoon niets.

Mensen vragen uit belangstelling soms welke panelen er komen, en welke inverter maar onderaan de streep interesseert ze dat geen bal. een berg Chinese panelen die zo goedkoop mogelijk bekabeld worden naar de inverter volstaat. (er is overigens niets mis met die panelen)

Heel soms is iemand te porren voor optimizers, maar eigenlijk is dat al te duur ...zo lang het er niet bij hoort, dan zal het wel. Laten we eerlijk zijn, kan jou het schelen dat een paneel uit China of Nederland komt? Mij niet ... ik koop die dingen om rendement te halen, niet om op een verjaardag een mooi verhaal af te steken hoe een moraalridder ik wel niet ben. ;)
Ik snap dat niet helemaal. Ik ben zelf aan het kijken naar zonne panelen voor thuis en kosten sec zijn voor mij niet het primaire item. Terugverdien tijd en economische levensduur des te meer. Ik schrik er echt van hoe sterk de opbrengst per jaar terug loopt. Na 10-12 jaar is de opbrengst echt tragisch geworden. Als deze panelen 2 keer zo duur zijn maar zich in 6 jaar ipv 5,5 terug verdienen en daarna 15 en geen 10 jaar mee gaan is de investering toch veel beter?
In werkelijkheid loopt de opbrengst helemaal niet zo snel terug. Meestal krijg je de garantie dat de opbrengst maximaal 1/100 tot 1/200 deel per jaar verminderd. De meeste panelen leveren de eerste 3 jaar of langer meer dan het aantal Wp dat je koopt.

Mensen die al jaren panelen hebben overwegen na zo'n 15 jaar ze te vervangen, niet omdat ze minder opbrengen, maar omdat ze dan met hetzelfde dakoppervlak twee tot drie keer meer stroom op wekken. En ook die aanschaf binnen 7 jaar terug verdienen.

Sommigen kunnen daardoor over op infrarood verwarming (aangenaam, flexibel te plaatsen), en schrappen de gas aansluiting. Wat opzich al een paar honderd euro per jaar terug verdient aan vastrecht alleen al.

[Reactie gewijzigd door djwice op 8 augustus 2017 21:22]

Welk bedrijf levert jou gas waarbij je "een paar honderd euro per jaar" aan vastrecht uit kunt sparen?

Ik betaal 6,75 euro per maand aan leveringskosten voor mijn gas. Dat is welgeteld 81 euro per jaar.
Je vergeet de netbeheerkosten, samen met leveringskosten betaal ik 197,97 euro per jaar..
Bij mijn zijn de Netbeheerkosten gas € 168,82 per jaar.

Daar bovenop komt vastrecht van het leveringsbedrijf.

Die kosten heb je altijd ook als he 0m³ gas gebruikt.

Uiteraard gebruiken mensen met een gasaansluiting nu ook gas, vaak meer dan 600m³ dat is dus minimaal €325,- per jaar er boven op.

Dus als je je gasaansluiting niet meer nodig hebt bespaar je al snel €500,- of meer per jaar.
Daarom ook zijn de Fransen belangrijke klanten, die interesseert het namelijk wel (!) en de leverancier beweert dat deze panelen het beter doen in heette omstandigheden (Zuid Frankrijk dan lijkt me), tot 20% rendement (MWT van ECN uit Petten-technologie) en een betere levensduur (25 jaar garantie) hebben dan de Aziatische. Omdat de verbindingslijnen aan de achterkant zitten zouden ze ook mooier zijn. Kennelijk is er een markt voor, de hele capaciteit is al verkocht; dus mensen die alleen het goedkoopste willen zijn niet nodig om de fabriek draaiend te houden. Tevens geen transportverliezen en op een schip beschadigde panelen; hoe goedkoper de cellen hoe duurder procentueel het transport immers. Ik hoop er het beste van!

https://www.rtlz.nl/busin...gbaar-zaanse-zonnepanelen
Het toverwoord in deze is: overheidsaanbestedingen. Er zijn gewoon bepaalde projecten waar de kleine importjongens van ZonnepanelenKnaller en SolarDiscounts gewoon niet mee spelen. Dan gaan er ineens allerlei bizarre eisen gelden en moet je immense aanbestedingsprocedures doorlopen.
En in de wereld van het belastinggeld verbranden geldt dat goede connecties hebben belangrijker is dan een goed product hebben.
Echter op grote schaal lijkt me het relevanter hoe het met het onderhoud zit en de opbrengst per oppervlakte toch? Dus iemand die graag het dak van z'n serverpark volzet zal eerder een product kopen dat niet elk weekend iemand op het dak vereist.
Het is een product zonder mechanisch bewegende onderdelen. Als hij goed geïnstalleerd is, gaat het jaren, tientalle jaren mee zonder onderhoud.

De omvormer is meestal de zwaktste schakel. Zet er een tigger op als je een dag 0 opbrengst hebt die een mailje en sms stuurt of gaat piepen en een melding geeft. En je onderhoud is geregeld.

Met digitale meters in de meterkast kun je dit zelfs via een 'cloud' inrichten als je wilt. Ik vermoed echter dat het e-mailadres of de sms-ontvanger eerder ongeldig zijn, dan dat de omvormer het begeeft (10-15 jaar).
Mij kon het wel wat schelen, en ik heb Duitse panelen gekocht (en wel degelijk panelen die echt in Duitsland geproduceerd worden!), en een Duitse omvormer. Aan 1,23€/Kwp inclusief btw voor de ganse installatie -geïnstalleerd - heb ik geen slechte prijs denk ik, en wel zeker een beter kwaliteit dan het gros van de Chinese panelen.
Maar goed, om een goede deal te doen moet je je een beetje informeren natuurlijk. Ik begrijp wel dat Jan Modaal alleen de prijs kan beoordelen. En zo koopt hij doorsnee/matige kwaliteit voor een lage prijs, zoals ook voor veel andere goederen geldt.

[Reactie gewijzigd door quantumleapje op 8 augustus 2017 21:05]

Ben het niet met je eens. Ik ken verschillende mensen (en ik ben er zelf een van) die voor kwaliteit en hoge opbrengst gaan. De terugverdientijd is voor mij minder van belang. Ik heb dus ook gekeken waar ze geproduceerd werden (de omvormer is in Duitsland gemaakt, de panelen (295 watt) zijn uit China). Ik heb minstens 1000 euro meer uitgegeven dan strikt noodzakelijk, maar ik heb een hele goede doodstille omvormer, en goede panelen liggen.

Trouwens, panelen die in Europa zijn 'gemaakt' komen alsnog gewoon uit het verre oosten, en de aluminium trim schroeven ze er bij wijze van spreken in de EU omheen, en plotseling is het een Europees product.... Ik ben nieuwsgierig hoeveel van de grondstoffen en halffabrikaten deze Zaanse fabriek ook echt ui Nederland of de buurlanden weet te halen. ik gok heeeeeel weinig...
Tja, ik heb een doodstille omvormer uit China, en daar heb ik 10 jaar garantie op. Als er wat is komt er een mannetje invliegen, die vervangt het board en 15 minuten later alles piek fijn.

Trouwens een van de hoogste scores in de Duitse test (Photon). Beter dan de Duitse producten op dat moment. En van binnen ziet het er erg netjes uit, ook de filmpjes van de productielijn zien er goed uit.

Trouwens de meeste telefoons, grafische kaarten en LED-lampen komen ook niet uit Duitsland, waarom zouden omvormers uit Duitsland dan beter zijn?

Alleen als hij aan gaat hoor je een aantal relais om gaan, de rest is stil.

[Reactie gewijzigd door djwice op 9 augustus 2017 17:58]

Een vriend van me had veel gedoe met zijn onvormer, en die was niet stil. Ik ben misschien oergevoelig, maar zou gek worden van de pieptoon van dat ding (sommige mensen hoorden hem niet trouwens)

Ieder bepaalt voor zoch hoor, en ik claim zwker niet dat de Chinese producten minder goed zijn. Maar ik kijk ook naar locatie ivm milieubelasting bijvoorbeeld. En werkgelegenheid.

Er zijn ook mensen die alles uit China kopen, en vervolgens klagen dat hier mensen zonder werk zitten, minder belasting binnenkomt en de vrachtschepen zoveel uitstoten (je wilt niet weten hoe belastend die grote zeeschepen zijn). Dus soms gaat het me niet alleen om waar voor geld, maar soms ook om milieu of design of gevoel of wat dan ook :-) geen coherente mening dus :-)
Wellicht heb ik geluk gehad, ik heb geen piepende elco in m'n omvormer. Ik vermoed dat ie dan ook niet 10 jaar mee zal gaan, als dat wel het geval is.
Je kunt natuurlijk ook principieel kiezen voor producten die dichterbij worden gemaakt.
Heel leuk, maar dat misschien een enkeling. Niet de markt. De markt boeit het milieu niet. Aan het einde van de dag telt de euro voor de meeste mensen.

De hamvraag die computerjunky stelt is terecht: wat gaat het kosten?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 8 augustus 2017 19:30]

but, above all, show higher power harvest at a lower price per KWh - it's all about return...

Dit staat op de site van http://www.energyra.com/why/ en daar gaat het om.
Ik heb een bepaald oppervlak op mijn dak waar ik 39 panelen 235W op kwijt kan, 9165 Watt geïnstalleerd wattage. Indien ik dat met hoger rendement kan, zou ik naar bv 39x 320W kunnen, 12480 Watt op het zelfde oppervlak of 29 panelen met 9280Watt. Dat scheelt even 25%, dus die panelen kunnen daarmee 25% plus arbeidsloon verschil van die andere 10 panelen duurder zijn.
Als ze ook nog eens langer mee gaan, mooier zijn en ga zo maar door. Ga ik voor NL panelen, simpel verhaal. Dus kom maar op met een beter rendement en een prijs in Euro's/KWh beter zijn.

Oh ja waarom zoveel, Volledig over op Electra, verwarmen, vervoer, verlichting.

[Reactie gewijzigd door BobJung op 8 augustus 2017 20:40]

[...]
Heel leuk, maar dat misschien een enkeling. Niet de markt. De markt boeit het milieu niet. Aan het einde van de dag telt de euro voor de meeste mensen.
Prachtige samenvatting van de redenen waarom de mens het de komende 100 jaar nog moeilijk gaat krijgen. ;)
Dit is een Nice markt hoog rendement hoog prijskaartje. Voor mensen die het waarschijnlijk wel uit maakt waar de panelen vandaan komen en onder welke omstandigheden ze gemaakt worden. De complete productie voor 2018 is al opgekocht zegt al genoeg. Er is dus een Markt voor of ze zijn er een markt voor aan het creëren.
Wat denk je van die ene investeerder met 3 miljoen inleg? Die legt ze gewoon ergens neer als wind/geluidsscherm.
Er zijn Verschillende afnemers volgens het verhaal. Dat geeft aan dat er markt is voor hoog rendement panelen die iets meer kosten. Ik ken trouwens zat bedrijven die grote fouten hebben gemaakt met goedkopere onderdelen bestellen . En allemaal terug zijn gegaan naar een goede leverancier door dat de kwaliteit niet in orde was . Chinese electronica, staal,en troep laat namelijk vaak te wensen over. Er staat CE op Chinese engineering. Ik had laatste weer iemand die een opdonder kreeg van zijn telefoon die aan de chinese oplader lag... Of lagers die binnen een jaar helemaal op zijn . Financiële strop een miljoen... niet alles wat uit China komt is slecht, maar zonder deugdelijke ontwerp en toe zicht maken ze echt goedkope troep. Ook voor garantie hoef je vaak niet aan te kloppen.
Dan heb ik dus een uitzondering mee gemaakt. Mijn GoodWe ziet er goed uit (ook van binnen), is stil, toen wifi bord kaduk was, kwam iemand hem vervangen, geen gedoe, wordt niet te heet, etc. en rendement lijkt ook puik.
Prachtige samenvatting van de redenen waarom de mens het de komende 100 jaar nog moeilijk gaat krijgen. ;)
Dat ligt eraan. De markt als geheel boeit het niet waar de 230V uit hun stopcontact vandaan komt.

Let op dat mensen gemiddeld steeds meer energie gebruiken, niet minder. Die energie moet ergens vandaan komen. Zet overal windmolens en zonnepanelen neer, en dan nog ga je het er niet mee halen. Kolencentrales worden uitgefaseerd. De enige realistische optie is nucleaire energie. Het afval is een probleem, maar niet zo groot als de huidige milieuproblemen. In de toekomst gaat dit opgelost worden door schonere/alternatieve reactieprocessen, maar tot dat moment moet men iets hebben.
[...]

Let op dat mensen gemiddeld steeds meer energie gebruiken, niet minder.
Dat klopt dus niet. Het elektriciteitsverbruik in Belgie bvb vertoont al een tiental jaren een dalende trend. Dat zal in Nederland niet anders zijn.
[...]


Dat klopt dus niet. Het elektriciteitsverbruik in Belgie bvb vertoont al een tiental jaren een dalende trend. Dat zal in Nederland niet anders zijn.
En denk je dat dat oneindig door kan gaan ? De huizen zijn al goed geisoleerd en worden dat ook steeds beter, maar ook dat houdt eens op. Koken en warmte via electriciteit zal ook meer electriciteit vergen.
Net zoals de die mooie electrische autos die ons gaan redden ?
Nou voor die mooie electrische autos zal in NL toch mooi 2x zoveel electriciteit als nu geproduceerd moeten worden zonder de mobiliteit te veranderen.
Ik reageer gewoon op een onjuiste stelling: het total electriciteitsverbruik ging het voorbije decennium bijna ieder jaar achteruit. En nieuwe huizen zijn misschien goed geïsoleerd, maar het merendeel van de bestaande huizen is dat nog steeds niet. Dus eerst feiten checken dan analyseren en redeneren, dan besluiten...

Of er in de toekomst meer electriciteit zal nodig zijn zal overigens grotendeels afhangen van het industriële verbruik, niet van het huishoudelijke verbruik. Het huishoudelijke verbruik in België bijvoorbeeld is minder dan 25% van het totale verbruik.

Tot daar de feiten...

[Reactie gewijzigd door quantumleapje op 8 augustus 2017 22:11]

[...]


Dat klopt dus niet. Het elektriciteitsverbruik in Belgie
De wereld is groter dan België.
Daar heb je zeker gelijk in.

Niettemin zeggen de cijfers waar je naar verwijst niets over electriciteitsverbruik.

De stijgende behoefte aan energie komt vooral door industriéle ontwikkeling in opkomende landen. En niet vergeten door de steeds toenemende wereldbevolking, een oorzaak of factor van bijna alle grote wereldproblemen.
Only when the last tree has been cut, the last fish has been caught, the last river has been poisoned. Only then will you find out, that money cannot be eaten.
Ook DE reden dat er altijd regulering van de markt is en dat 100% vrije markt nooit goed voor de mensheid is.
Ik denk dat de keus om zonnepanelen aan te schaffen sowieso al een principiële milieubewuste keus is. En dan gaat het voor het gros van de mensen op de tweede plaats om bang for the bucks. Eens zien of Zaandam dat kan bevechten met de Chinezen.
Ik denk dat de meeste geen zonnepanelen nemen vanwege het milieu. Maar een lagere stroomrekening willen en kunnen zeggen hoe groen ze bezig zijn.
Als dat écht zo was kochteb mensen juist meer Europese panelen, die zijn namelijk significant milieubewuster geproduceerd. Financieel heb je ze er jaren eerder uit (de Chinese panelen), milieutechnisch gezien vele jaren later.
principes zijn voor mensen met geld teveel. Wil je ooit geld verdienen aan zonnepanelen zal je zo goedkoop mogelijk moeten zitten in de aanschaf en zelf moeten monteren.
Tenzij je zon natuur hippie ben of gewoon teveel geld heb is het eerste doel geld besparen de rest is mooi meegenomen.
Maar niet iedereen heeft de geldpest dus heb ik liever goedkoper dan principes.

Geld is de eerste reden wat mensen ook zeggen. Als je na 25 jaar je geld niet minimaal heb terug verdient zal NIEMAND meer zonnepanelen nemen.
Net zoals dat de politie geen boetes meer zal uitschrijven als al het geld gedoneerd zou moeten worden aan lokale wijkprojecten ipv dat het de staatskas in verdweint.

Het gaat allemaal om het geld en waar de panelen dan vandaan komen kan me eerlijk gezegd geen hol schelen ik wil geld besparen.

Ik betaal al genoeg aan onzin die me niet interesseren zoals producten met scharreleieren en scharrelkip en straks varken omdat de andere keuzes simpelweg de markt uit gepest zijn/worden door rijke linkse hippies.
Wanneer je in je basisbehoeften voorzien bent kunnen er ook andere factoren mee gaan spelen behalve geld tenzij je een egoïst bent (vaak rechts). Deze reactie zal wel niet gewaardeerd worden doordat veel mensen zich aangesproken voelen...
Is het zo raar dat je er bijvoorbeeld wel wat om geeft hoe een varken het heeft die waarschijnlijk nog intelligenter is dan je hond?

[Reactie gewijzigd door RoelRoel op 9 augustus 2017 11:12]

Wat een onzin. Ik vind de linkse groepen vaak egoïstischer vaak doordat ze gewoon niet nadenken over wat hun idealistische ideen vooren impact hebben op anderen vaak met een minder inkomen. Zo kosten de acties van wakker dier en PvdD en dat soort groepen me al 20% van mijn budget extra doordat overal een stickertje op moet. Voor velen is dier welzijn bijzaak en proberen ze eerst zelf gezond te leven op een beperkt budget.
Tja, ik snap je punt, maar naast milieu is toch echt één van de belangrijke punten bij aanschaf van zonnepanelen het rendement/terugverdientijd. En die is met Chinezen beter dan met dan met Europeanen... ( verkoop modus aan: "Ik heb ze zelf ook" )
Solar is groot geworden door de massaproductie in China dus... 8)7
Je kunt natuurlijk ook principieel kiezen voor producten die dichterbij worden gemaakt. Niet alleen vanwege extra werk in de eigen regio maar ook vanwege minder kosten (en milieubelasting) door transport. Zou je zelf ook leuk vinden als mensen om die reden bij jullie kopen i.p.v. bij een Chinees lijkt me.
Dat neem je nu wel aan maar ik durf dat argument wel in twijfel te trekken. Zowel per trein als per schip is goederenvervoer aardig efficiënt per container en grote centrale fabrieken in China zijn zeker efficiënter door de schaal waarop ze produceren.
Ja, en China heeft strenge milieuwetten 8)7
Is perfect te doen,als je een goed opgestelde productieproces hebt en content bent met een iets mindere winstmarge moet het te doen zijn.
Kan u zeker zegen als voorbeeld,de productie van een wagen in Ford Genk toen, schommelde rond de 500 € loonkost wel te verstaan en zoals je weet werd er de Mondeo,Galaxy en S-Max geproduceerd.
Maar eerst en vooral moet je ook je panelen kwijt geraken.
Sinds Chinezen hun panelen hier niet mogen dumpen dien je je af te vragen waarom je te veel MOET betalen.
Muhaaaa, dan heb je het zeker over een prijs zonder EU import tax en met Chinese subsidie? Als je de import tax eraf haalt moet je ook de Chinese subsidie eraf halen wil je de werkelijke prijs hebben.
Want? Betalen wij dat?
Uiteindelijk wel. Het is een lange termijn spelletje dan geworden. Jij krijgt goedkoop spulletjes. Europese markten en bedrijven gaan kapot. De financiële buffer van de Chinese overheid durft langer dit spelletje vol te houden dan de Europese buffer. Wanneer uiteindelijk de bedrijven hier kapot gemaakt zijn valt de subsidie af (gek he?) en dan gaan ze flink verdienen.

En hoe gaan wij dan geld verdienen als alle bedrijven (op lange termijn) allemaal in een oneerlijke concurrentie strijd verloren hebben? Jij verliest je baan, en dan zit jij leuk met je goedkope zonnepaneeltjes.. maar je baan is wel weg. (Ja ook de High Tech, want alle kennis is dan weggevloeid naar China)

Dus ja, op korte termijn verdien je erop... op lange termijn is dat ook voor JOU PERSOONLIJK slecht of voor je kinderen. Maar dat is dus heel slecht van veel mensen. Dat korte termijn denken is dodelijk. Mensen met korte termijn visie moeten NOOIT aan de macht komen. Blijf maar lekker onder iemand werken die wel verstand heeft van lange termijn visies.

Wil je het eerlijk spelen moeten de import heffingen EXACT overeenkomen met de subsidies die de Chinese overheid geeft aan hun lokale bedrijven. Maar dan moet je ook Europese subsidies in deze rekensom meerekenen om daarmee de import tax heffing weer te verlagen wil je eerlijk spelletje spelen. Maar dat is nog lang niet alles.. je zit ook met verschillende markten en veel meer. Het is een complex spelletje.

Het komt erop neer dat een Grote jongen het langer kan uithouden om verliezen te nemen dan een kleine partij. Om zo de kleine partij kapot te maken. En dan daarna de markt volledig te pakken door monopolie geld te vragen.

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 12 augustus 2017 12:33]

Je maakt een aantal punten.

Wanneer gaan we internet diensten kunstmatig reguleren? Computer cpu's etc...

Want het valt me op de protectionisme wel bij Aziatische en Afrikaanse (groente/fruit/vlees) is toegestaan maar andersom niet.

Sterker nog afschaffen van landbouw subsidies in Europa zou honger en economische problemen in Afrika grotendeels oplossen. (Alleen in landen met conflicten niet)

Als Europa haar markt kunstmatig moet beschermen ligt het niet aan concurrende macht. En als men alleen met protectionisme kan reageren is dat juist een korte termijn gedachte.

Als dit onderwerp je intresseert onderzoek eens hoeveel staal producenten Amerika nog heeft en welke gevolgen dat heeft indien er een wereld oorlog uitbreekt. Ze kunnen niet opschalen en protectionisme heeft het juist verder uit zitten hollen.
hoge segment, met bijbehorend prijskaartje.... Vraag me af of hoger segment nu echt lonend is, met name omdat die dingen probleemloos 25 jaar meegaan, ook in het lagere segment. Waar zit dan de meerwaarde van het hogere segment, buiten dan in de prijs...
Ik lees in het artikel op RTLz een rendement dat 10-15% hoger ligt dan normale panelen. Dat lijkt me erg riant overigens, standaard heb je een rendement van rond de 20%. Ik neem aan dat 10-15% niet betekent 30-35%, maar dat percentage t.o.v. origineel, dus iets van 22-23%.

Of ze het daarmee gaan redden, geen idee, in ieder geval heb je nauwelijks transportkosten. Gezien het feit dat hun eerste productiejaar al verkocht is, lijken ze het toch heel aardig te doen.

Op hun eigen site lees ik een claim van 18,5%, dat valt mij eerlijk gezegd wat tegen. Maar wel mooi zwart en een veel efficiëntere opbrengst gedurende de leeftijd van het paneel, kijk maar naar de grafiek in de specsheet.

Laatste alinea toegevoegd

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 8 augustus 2017 20:56]

Ze hebben ook 20% panelen.
http://www.energyra.com/products/marketing.html

Dat is op cell niveau, ik denk dat ze die zonnecellen over het paneel beter bedekken. Zo is het rendement van het hele paneel redelijk hoog. Bvb mijn panelen met gelijkaardige efficiëntie brengt me maar 235W op terwijl zij claimen 280W per paneel te kunnen produceren. Ik merk op dat er op mijn panelen nog wel wat ruimte niet bedekt is met zonnecellen.

[Reactie gewijzigd door Baritee op 9 augustus 2017 07:16]

Het enige wat ik kan bedenken is dat je deze dingen kunt inzitten als je minder ruimte hebt of zo, of nooit direct zonlicht. De meeste daken zijn volgens groot genoeg om gewoon met standaardpanelen voldoende energie op te wekken.
Je bedoelt groot genoeg om panelen erop te leggen met de laagste prijs per Piekwatt.
hoger rendement, langer >90% van begin rendement, beter rendement bij niet optimale instraling (schaduw etc.)
Ik stel me grote vragen bij de leefbaarheid van dergelijke fabriek in NL.
De markt is kapot geconcurreerd, vooral door de chinezen, andere europese fabrieken gaan bankroet.
En ik ben er zeker van dat China binnenkort ook high quality kan leveren.

Polen of Roemenie had nog gekund, maar in Nederland met de hoge loonkost....

En je hebt blijkbaar 50 mensen nodig om 1500 panelen per dag te maken.
Dat zijn 10 minuten arbeid per paneel. ( ca 7-8€) niet echt te verwaarlozen denk ik.
Ik werk voor een Nederlandse firma met fabriek in Nederland, Spanje, Duitsland en china. In China worden alleen recht spul ( meters) gemaakt. Spanje redelijke kwaliteit en in Nederland en duitsland het precisie werk .
We hebben het geprobeerd in china. Maar ze maken gewoon niet de kwaliteit die we nodig hebben en die de klanten willen.
En die betalen er graag voor.

Dus ja ik denk dat er wel markt is voor goede producten.
Anoniem: 474132
@Tommie128 augustus 2017 19:15
Polen of Roemenie had nog gekund, maar in Nederland met de hoge loonkost....
Hoge automatiseringsgraad, moderne fabriek met meer robots dan mensen. Die kant gaat het op uiteindelijk en zo verliest China weer aantrekkingskracht; het produceren kan goedkoper met robots en dichter bij de klanten (= minder distributiekosten...).
'het produceren kan goedkoper met robots'

en je hebt toevallig niet even gekeken wat DAT automatiseren het bedrijf gaat kosten?

ik noem even een willekeurig bedrijf.. foxconn 1 van de grootste bedrijven ter wereld.. met een miljarden omzet..

die kan idd automatiseren en robots inzetten..

een klein starter bedrijfje met 23 miljoen financiering (90% uit het buitenland) ik zou daar niet eens een bereking oplossen maar gewoon stellen dat het idee van 'automatiseren' met 23 miljoen toch wat ver gezocht is...

de markt is hier al zodanig verrot... dat er geen brood meer te verdienen is in deze sector voor ons kleine landje tegenover alle reuzen uit azië

ongeacht de 'kwaliteit' want die kwaliteit gaat ook (dik) betaald moeten worden..
en welke zonnepanelen aanbieder gaat 130% van de prijs betalen (voorbeeld) als china gewoon netjes 100% kan bieden.. die 30% gaat ergens vandaan komen..en mensen zijn en blijven precies dat (mensen) en zullen hoe dan ook op welke manier dan ook een goedkoper alternatief zoeken zodra deze er is..

en fancy hyper deluxe fabriek in de zaanstreek.. is niet die oplossing..... trust me

bedrijf waar mijn vader werkte had ook plannen om te 'automatiseren' specialistisch maat werk allemaal... kom we kopen een robot van 1 MIL om 10K set klusjes te doen (dus repetatief/terugkomende klussen waarbij je een 24 uurs dienst kan draaien met zo'n ding)

6 maanden later waren ze zo goed als falliet na bijna 50 jaar bestaan...

wil ik niet zeggen dat het precies door de aankoop van de robot alleen kwam, maar heeft wel een goede knoop in de strop gelegd zegmaar...
Ik denk dat je daar, onbedoeld, juist de spijker mee op de kop slaat.

Als zij de kartrekker gaan worden in het automatiseren, dan zijn de zonnepanelen het bij product. Beetje het ASML verhaal. Wordt geen chip gemaakt daar, maar alle fabrieken in China zijn afhankelijk van wat daar bedacht wordt.

Als je telkens een techniek voorloopt en daar kennis van opdoet, dan kun je daar een boel geld mee verdienen.
Net zoveel als in Polen of Roemenië of China of Ethiopië???

De grootste uitdaging bij robotisering is juist genoeg mensen vinden die de machinerie aan de gang kunnen houden.


Personeelskosten worden een minimale factor in het geheel.


Een ander extreem voorbeeld is Pernis en de bedrijven die de olie opwaarderen. De hoeveelheiden die daar verwerkt worden maakt het personeel een minimaal onderdeel.
Ze willen in een jaar 350.000 zonnepanelen de deur uit duwen. Da's een tamelijk pittig productie gangetje voor een nieuw bedrijf.
hoog inzetten is het halve werk toch? kijk naar tesla..

'ja we leiden zoveel miljoen verlies per jaar' MAAR we maken wel X aantal 1000 tesla's per jaar
waarom? omdat het kan! - elon musk
Op die manier heeft Spotify nagenoeg een monopolie op muziek streamen en Tesla op luxe vol elektrische auto's. Dingen die heel veel waard zijn.
Een 40 voet container laten verschepen vanuit China naar Rotterdam kost tegenwoordig ook bijna niks meer (prijs varieert, maar reken 10.000€). Als je bedenkt hoe veel panelen daar in gaan valt het met de transportkosten en milieubelasting van het transport erg mee.
daar gaan over het algemeen 750 panelen in, dus dan kom je op zo'n 13.33 €/paneel voor verzending. Op een inkoopprijs van bijv. 100 €/st is dat nog redelijk veel
10.000€.... echt niet hoor.
Dat is misschien de prijs die je als particulier betaalt voor één zending.

Dat moet voor 2-3000€ te regelen zijn.

Nu lijkt 350.000 veel, maar dat is het niet echt in dat wereldje.
De meeste arbeidstijd voor het personeel schijnt in klaverjassen te moeten gaan zitten... :)

https://www.rtlz.nl/busin...gbaar-zaanse-zonnepanelen
China levert al jaren high quality.
Japan of taiwan misschien. Maar China toch echt niet.
Ze geven garanties op opbrengst over meerdere jaren en ga zo maar door. Daarnaast is de term highend erg cru omdat mensen simpelweg geen highend willen. Men wil een korte terug verdientijd en misschien app voor op de smartphone of pc. Hetzelfde geldt voor alle andere duurzame technieken. Toen ik vroeger mensen de keuze gaf tussen warmtepomp A (variant opel corsa) of een variant B (mercedes), dan koos 1 op de 1000 altijd voor de corsa. Om het concreet te maken, ik heb 1 keer een warmtepomp verkocht van een duurder merk, in mijn geval in die tijd waterkotte en viessman, en duizenden keren een warmtepomp uit de regio zweden/duitsland. In weze is een energiebesparingsprodukt niet echt een "goed" wat men voor hun gevoel koopt, maar een propositie van energiebesparingsverwachting, bedieningsgemak en comfort. Je koopt een verwachting van een lagere energierekening, eventueel een comfortniveau (verwarming/koeling/vloerverarming) met eventueel een appje want leuk.
Daarnaast is het zo dat we in Nederland vroeger al een fabriek voor zonnepanelen in limburg hebben gehad, Nuon heeft die toen bij mijn weten gekocht en uiteindelijk opgedoekt omdat de chinese overheid een penetratiestrategie hanteerde, om de produktie van zonnecellen vooral in china te behouden. Zonder overheidssteun, net zoals alle andere chinese fabrieken hebben gehad en ook zullen krijgen in de toekomst, kon die fabriek logischerwijs niet blijven bestaan. Reken er maar op dat de europese comissie wel iets van een importheffing hanteert of gaat hanteren/verhogen, maar het zal bij lange na niet genoeg zijn om een concurrerende propositie als Nederlandse fabrikant op de tafel te kunnen leggen. De vraag is dus wat deze fabriek aan propositie of het eindprodukt voor de consument meer bijdraagt, dan kiloknallers. Ik moet het eerst nog eens zien.

[Reactie gewijzigd door govie op 8 augustus 2017 23:23]

vandaar dat ze voor de high end markt gaan (gezien dit bericht)

offtopic: mensen laten we even eerlijk zijn en dit niet een -1 geven, het is een heel redelijke vraag, en geen troll bericht.
Bedrijven die die dingen en-masse kopen en zich geen gezeur kunnen veroorloven en wel het budget hebben te investeren in een paneel dat op lange termijn meer opbrengt.
Denk jij dat een nieuwkomer met hogere opbrengst panelen zal komen?

R&D mbt opbrengst die niet in eigen beheer gebeurd in de branche zal veelal middels een licentie constructie daar terecht komen, zoals veel ander R&D ook gebruikelijk is.


En zelfs als de opbrengst 10% meer is paneel, dan zal dat zich niet verhouden tot reguliere prijzen van Chinese panelen zonder Europese anti-dumping regels.

De enige die hoogrendement panelen nodig hebben ongeacht prijs (terug verdien periode) zijn partijen die uit wetenschappelijk motieven onderzoek doen of buiten aards bezig zijn. Dan is oppervlak /rendement belangrijker dan prijs.
Is het niet een nieuwe fabriek wat wordt gebouwd? Titel van het artikel suggereert dat de productie in een bestaande fabriek zal plaatsvinden, wat niet het geval is.
Het artikel linkt naar trouw. En daar geven ze ook productie aan. Heb jij een andere bron?

En opzich als je dinnenkort begint met het maken van de fabriek kan die prima in een jaar klaar zijn.

[Reactie gewijzigd door loki504 op 8 augustus 2017 19:22]

Ben benieuwd waar de cellen/modules gemaakt worden. Of worden die geimporteerd uit China?
Als je kijkt dat ze maar 50 tot 60 werknemers nodig hebben lijkt mij dat nogal duidelijk, want als je volledige cellen/modules gaat produceren heb je honderdderde mensen nodig'.

Of ze zijn gewoon heel onrealistisch "ook wel wat optimistisch heet anno 2017"
Het kan ook zijn dat die 50 / 60 werknemers gewoon genoemd worden om te zorgen voor lokale steun. Toen er een grote Google data center kwam in Nederland werd daar ook gezegd dat er heel veel banen kwamen. Uiteindelijk viel dat echt super vies tegen en werken er maar een paar mensen. :P

Als je goed automatiseert kun je met een hele lage aantal werknemers de boel runnen. Maar dan moet daar bij nagedacht zijn vanaf het begin van de bouw.
Het verhaal doet me enigszins denken aan Solland Solar in Heerlen/Aken, die zijn bij hun faillisement overgenomen door Chinezen (zie : https://www.1limburg.nl/c...en-failliet-solland-solar )

Dit nieuwe bedrijf begint meteen met buitenlands kapitaal. Schijnbaar hebben die toch wel vertrouwen met productie in Nederland, om welke reden dan ook..
Hé jongens, wacht es ff, is dit niet een doorstart van de zonnepanelen divisie van Delta?

Plaatje:
https://www.ecn.nl/filead.../December/MWT-resized.jpg

Dat speciale motief was het unieke van Solland Solar cells van Delta (Zeeuws energie en kabel bedrijf).
fout, moest reactie zijn, hersteld

[Reactie gewijzigd door gysman11 op 8 augustus 2017 19:13]

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee