Microsoft komt met kleinere Xbox Wireless-adapter

Microsoft heeft een nieuwe versie van zijn Xbox Wireless-adapter aangekondigd. De nieuwe adapter om Xbox-controllers draadloos met een Windows-pc te verbinden is een stuk kleiner dan zijn voorganger, ondersteunt tot acht controllers en kan stereogeluid doorgeven.

Volgens Microsoft is de vernieuwde adapter 66 procent kleiner dan het huidige model. Dat moet het makkelijker maken om hem bijvoorbeeld in een laptop te prikken en tegelijkertijd ook andere usb-apparaten aan te sluiten.

De nieuwe adapter krijgt dezelfde prijs als het huidige model, meldt Microsoft. De prijs van de Xbox Wireless-adapter is momenteel 22,99 euro in de Microsoft Store. Ook zal de adapter verkocht worden als bundel met een draadloze Xbox One-controller, in de VS kost die bundel 80 dollar, vermoedelijk is de europrijs gelijk. Volgens Microsoft komt de nieuwe adapter in 'een aantal' markten beschikbaar deze maand. Welke dat zijn, is niet bekendgemaakt.

Alle nieuwe Xbox One-controllers werken ook draadloos met bluetooth, dus de adapter is niet vereist om de controllers op een pc te gebruiken. De officiële adapter zou echter een stabielere verbinding op moeten leveren omdat deze van hetzelfde draadloze protocol gebruikmaakt als de Xbox-console zelf. Daarnaast kan via bluetooth maar één controller gekoppeld worden met een Windows-pc.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

01-08-2017 • 20:12

69 Linkedin

Reacties (69)

69
67
57
1
0
0
Wijzig sortering
Dom dat ze deze niet in de standaard uitrusting van hun Surface lijn hebben gedaan. Leek me nu echt iets wat ze kon onderscheiden van andere OEMs.
Waarom zou het dom zijn? Eerst en vooral zijn de Surface Pro/Book/Laptop/Studio sowieso al niet bepaald toestellen die je moet gebruiken als game platform, daarbij kan je ook met Bluetooth connecteren, al geeft dat niet het beste resultaat.
Omdat ik Unity3d gebruik en dus spelletjes ontwikkel waarbij een controller handig is. En ja, dat gaat prima op een iGPU niet alles is een 3D shooter.

Microsoft maakt de surface als hun visie van wat Windows hardware kan zijn, wees dan slim en doe die ontvanger dan ook in je machine. Eco-systeem weet je wel. Een Xbox controller werkt ook prima in Kodi en nog zoveel andere applicaties, omdat het zo ongeveer de standaard is.
"Eggsbox" controllers werken toch sws op een willekeurige windows computer met Bleutooth? Of vergis ik me nou?
De XBOX One S controllers wel, de oudere niet.
De draadloze verbinding is superieur. En ik heb gewoon nog een "oude" controller.
Dat niet alle games 3D shooters zijn maakt nog steeds niet dat de Surface lijn als doel heeft te dienen als gameplatform.
Maar wel als hip content creation tools en daar vallen games ook onder. Zie de surface studio voor het maken van sprites e.d. Plus het leek me een uitgelezen moment om, nu ook de Xbox als volwaardig platform dient voor het maken van Apps, dit samen te voegen in je eigen product lijn. Better Together om maar eens een MS slogan van een aantal jaar geleden uit het slop te halen.

Beetje slap excuus en een gemiste kans.
Kijk jij neemt jezelf als norm.

Maar het gros van de gebruikers zit niet te wachten op dit soort toevoegingen. SurfaceBook/pro, connectable with 8 xbox controllers.
Wat moet de gemiddelde gebruiker met deze toevoeging? Kodi? Games? Denk het eerlijk gezegd niet.ze kijken netflix en spelen solitair(kort door de bocht dat solitair)

En voor die 23 dollar zal diegene die het wel wil zich er geen breuk aan tillen. 23 dollar op een tig keer zo hoi
Og bedrag.
Waarom? Omdat het een handige toevoeging zou zijn op machines die moeten uitblinken in het draaien van Windows en het bijbehorende Microsoft ecosysteem?

Ik zou het wel handig vinden, en voor MS die toch al de moederborden moet ontwikkelen en ook de chip voor de receiver heeft ontwikkeld zou het een mooi gebaar zijn richting ontwikkelaars die eventueel Apps ontwikkelen voor hun Windows store en de Xbox.
En dan nog staat mijn punt.

Voor 23 dollar zal een echte ontwikkelaar niet wakker liggen.
Maar aan al je berichten blijkt dat jij het juiste inzicht hebt (of denkt te hebben).

Surface/pro/book zijn voor de gangbare markt, niet voor ontwikkelaars.

Als blijkt dat de gangbare markt ergens behoefte aan heeft of een bedrijf een behoefte kan creëren, dan komt het er. Niet eerder niet later.

De gangbare markt is waar geld te verdienen valt, niet dat kleine aandeel van anderen.

[Reactie gewijzigd door jqv op 2 augustus 2017 00:18]

De "gangbare" markt. Ja, die blijft constant........

Als je niet iets nieuws probeert, blijf je altijd achterlopen. Mensen weten pas wat ze willen als ze het zien. :) Dus ja, ik denk dat het helemaal niet zo gek is.

En nog een stukje verder, ik denk dat het een indicatie is voor een bedrijf dat niet kijkt naar hun complete productlijn en een holistische ( daar is ie! ) visie van hun producten heeft. Ik zeg niet dat ik de waarheid in pacht heb, ik zeg alleen maar dat Microsoft als bedrijf een unieke kans heeft om al hun producten op de voorgrond te plaatsen. Daar valt ook de Xbox divisie onder, Dev-Div en de hardware lijn, Visual Studio op een Surface Pro met Windows 10 en Unity3d is een mooi ontwikkel platform.

En verder, USB poorten zijn schaars op die dingen, een extra dongle is weer een poort minder.
Omdat het aantal mensen dat ontwikkelt op een surface laptop met igpu klein is, jij behoort niet tot de doelgroep. Waarom de kosten voor de rest van de mensen die het apparaat zakelijk gebruiken opdrijven? Voor jou is er die usb stick.
Toevallig heeft de surface studio wel een Xbox wireless adapter ingebouwd!
De xbox controller werkt gewoon via bluetooth. En extra hardware in een apparaat drijft de prijs op.

De meeste surface gebruikers zijn zakelijke mensen, en die hebben liever 2 tientjes korting dan ondersteuning voor een game controller.
Anoniem: 259669
@JBVisual2 augustus 2017 11:39
Die bluetooth ondersteuning is overigens zwaar bagger. Iedereen klaagt erover, en ik ook. Ik zit een meter van mijn bluetooth radio en nog verlies ik regelmatig verbinding. Ik vraag me af of mijn oude 360 dongle compatible is.. Want bluetooth, nee, dat is echt niks.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 259669 op 2 augustus 2017 11:40]

Met de wireless adapter heb ik nog nooit connectie issues gehad. De 360 adapter werkt naar mijn weten niet met de Xbox One controllers.
Alleen de V2 van de controller helaas.
Ze positioneren het als een hip ding waar je ook content mee kunt maken, dat zijn dus coders en andere ontwikkelaars die bijvoorbeeld een spelletje maken.

Synergie enzo.

[Reactie gewijzigd door Sandor_Clegane op 1 augustus 2017 21:29]

Hardware bepaald al jaren de prijs niet meer, was gewoon een slimme zet geweest
Surface studio heeft native support. Maar die is op zoveel vlakken al onderscheidend. (mega touch, scharnier, dial support, aio)
Misschien een wat unrelated vraag maar is z'n adapter nou verplicht voor Windows 10? Gebruik zelf een lange USB kabel maar kan zeker niet wireless zonder z'n officeele adapter van Microsoft?
Alleen met nieuwe controllers. Oudere hebben geen bluetooth.
Ik heb een rode Xbox one 's controller denk ik. Ik zal het vanavond vanavond even proberen. Ik geef wel een update.
Als je controller een minijack aansluiting heeft is het een nieuwe.... is deze niet aanwezig is het een oude.
Dat is niet waar. Er zijn 3 versies van de Xbox One controller: de originele (zonder headphonejack), de vernieuwde (met headphonejack) en dan de Xbox One S controller (ook met headphonejack). Enkel de laatste heeft bluetooth en kan je dus zonder de dongle verbinden met Windows 10 machines. De duidelijkste manier om te zien of je het laatste model hebt is kijken of de ruimte rond de Xbox button in dezelfde kleur staat als de rest van je controllers, bij de eerste 2 versies was dat gewoon zwart IIRC.

EDIT: vlug nog even opgezocht en blijkbaar kan V2 ook met bluetooth, dan hebben ze mij via support een foute uitleg gegeven :( maar er bestaan nog steeds 3 versies dus.

[Reactie gewijzigd door otomoxd op 2 augustus 2017 09:34]

Oops... did not know that. Dankje!
Ja ik heb gewoon de nieuwe controller maar heb nog steeds een bluetooh adapter nodig omdat mijn desktop geen build in wifi heeft. weet iemand ook of ik een 4.0 of 2.0 BT nodig heb?
Alle nieuwe Xbox One-controllers werken ook draadloos met bluetooth, dus de adapter is niet vereist om de controllers op een pc te gebruiken
Staat in het artikel, al was dit ook nieuws voor mij. Eens zien of ik een controller werkende krijg op mijn NUC :D.
Helaas werkt Bluetooth ondersteuning (nog) niet met de nieuwe Elite controllers :/
Omdat die nog gebaseerd zijn op de oude controller, waar geen Bluetooth in zit
Zou via BT moeten werken onder Windows 10. Xbox button van de controller ingedrukt houden om in pairing mode te zetten en de rest afronden op je Pc/Laptop :)

[Reactie gewijzigd door PaYnE81 op 1 augustus 2017 20:38]

Nee de Xbox button ingedrukt houden zet de controller aan of uit. Je moet de pair knop ingedrukt houden, die is niet heel opvallend maar zit aan de bovenkant naast de USB aansluiting en de bumpers. Als je deze ingedrukt houd gaat de Xbox button knipperen en kan je hem via bluetooth* of het Xbox protocol pairen

* = Mits je een controller met Bluetooth support heb
Anoniem: 259669
@xFeverr2 augustus 2017 11:44
Veel mensen klagen dat bluetooth niet of nauwelijks werkt. Ikzelf ondervind ook een hoop problemen met bluetooth. De verbinding verbreekt regelmatig waardoor ik hem opnieuw moet pairen. Ook als de verbinding intact lijkt, blijft er af en toe een knop hangen. Daarom overweeg ik toch om eens te kijken naar zon ontvanger van MS. Met mijn oude draadloze 360 controller had ik dit gezeik iig niet..
Ow Oops je hebt gelijk mind blurp :+
Deze dongels zijn bedoeld voor Xbox One controller V1 waarin geen Bluetooth in zit., Voor Xbox One S en Xbox One V2 controllers kan je met bluetooth verbinden. Anders als je geen bluetooth (dongel) heeft kan dit wel een oplossing zijn om te gamen zonder micro usb to usb te gebruiken
ook is het niet mogelijk om via bluetooth meerdere xbox one controllers te verbinden met je pc. In sommige gevallen kan het nodig zijn meerdere controllers te gebruiken, dus komt deze dongle toch weer om de hoek kijken. Verder prima ding, heb al een xbox dongle voor m'n pc vanaf de 360 tijd en ben erg blij met de inzetbaarheid van de controllers op beide platformen.
Anoniem: 259669
@Ocin322 augustus 2017 11:46
Zijn de oude 360 dongles compatible met de Xbone controllers?
Want ik erger me dood aan de slechte verbinding van bluetooth.
Nee dat gaat helaas niet, andersom ook niet mogelijk, je kunt dus je 360 controllers niet gebruiken op de one dongles.

Verbinding van de dongle is ontzettend stabiel en gaat meters ver, ik raad hem zeker aan.
Anoniem: 259669
@Ocin323 augustus 2017 12:02
Dan toch maar een dongle erin.. wordt beetje druk met zendertjes zo; Headset, muis, controller,bluetooth, wifi..
Dongle is ook een stuk beter in stabiliteit. Met Bluetooth als er ook maar iets fysiek tussen de 2 apparaten komt valt de verbinding al weg. Als je dus met je controller fanatiek aan het gamen bent en je even de controller te ver onder je bureau loopt te gamen is het dag verbinding.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 2 augustus 2017 02:33]

Als je de officiële bron moet geloven is het enkel v3

"On Bluetooth-supported controllers, the plastic around the Xbox button is part of the face of the controller. On controllers without Bluetooth, the plastic around the Xbox button is part of the top, where the bumpers are."

https://support.xbox.com/...uetooth-issues-windows-10

Zover ik zie heeft enkel en alleen de Xbox one S, of v3, het Xbox logo verwerkt in het front gedeelte.
Dit is een hele vooruitgang! Die oude is echt een beetje lomp. Overigens kan je weldegelijk meer dan 1 controller via bluetooth verbinden. Alleen merkte ik op mijn pc dan wel meer latency. Ik denk dat dat heel erg afhangt van je bt chip is, dus ik zou het altijd eerst uitproberen.
Dat is uiteindelijk ook wat ze bedoelden. Maximaal 1 controller als je wil dat het acceptabel werkt. Tuurlijk kunnen het er meer zijn.

Overigens vind ik de controller met Bluetooth ondersteuning geweldig! Ik gebruik hem op me pc voor GTA V :p
De oude was al een flinke vooruitgang op de 360 ontvanger voor Windows, dat was een nog groter kastje aan een kabel...
Maar inderdaad, mag nog best een stukje kleiner. Ik heb alleen al twee van die oude, ga niet er nog een kopen alleen om wat minder uit te steken op mijn pc kast :+
Chill. Vond sowieso al apart dat die dongle zo groot moet zijn als je tegenwoordig al hele kleine bluetooth of uberhaupt usb sticks hebt. Maar ja enkel voor kleiner hoef ik geen nieuwe natuurlijk
De eerste dongle maakte geen gebruik van Bluetooth. Maar een soort van Wifi als het ik het me goed herinner.
Deze ook niet. De CONTROLLERS ondersteunen het wel voor gebruik met een computer of tablet, maar met de XBox of deze stick gebruiken ze hun eigen protocol.
Dat bedoelde hij niet. Het maakt gebruik van een netwerk-protocol ergens binnen een specificatie. Moet wel want je mag niet zomaar eventjes je eigen radiofrequencies uitzenden/gebruiken in je eigen protocol, dat is verboden :P
Vandaar ook dat de Xbox een Wi-Fi Direct derivaat gebruikt
Klopt, het wordt zelfs gezien als een netwerk-adapter door Windows 10 :+
Ik zou de Xbone controller S willen kopen, deze zou toch verbonden kunnen worden via een doodnormale USB kabel of via Bluetooth niet? :) Ook raar dat deze even duur geprijsd zijn dan de oudere Xbone controllers.
Ik heb dus zon Xbone S controller. En ik zit noodgedwongen aan zon USB kabel, want de bluetooth verbinding is echt om te janken. De Qualcom bluetooth 4.1 radio op mijn peperdure asus moederbord is blijkbaar niet goed genoeg. 8)7 Ik denk er serieus over na om maar gewoon zon USB dongle te kopen.
Mhh oei.. :P Ik zou gwn trouwens een klein usb bluetooth dongletje kopen omdat er op mijn moederbord geen bluetooth zit. Maar dat zal mss nog minder goed werken? :P
Voor mij is het wel mogelijk gewoon met een lange micro usb draad te werken.

Enkel vraag ik mij af vanaf welke lengte zo een usb draad verlies begint te maken... Waarbij de transfer van data niet meer goed is.

Ben je voor de rest content van de controller? :)

Heb zelf de xbox 360 controller en wil er een 2de voor samen met mijn vriendin splitscreen games te spelen. :)
Ik merk dat als ik hem dichter bij de computer houd (binnen een meter) dattie het dan wel blijft doen. Dus als je toevallig een USB hub op je keyboard/monitor hebt, dan zal het nog redelijk verbinding houden gok ik. Maar op de bank gaan zitten, vergeet het maar. :')

Ik heb er een gevlochten nylon USB kabel van 3 meter (zon goedkope van ebay) aan hangen, gaat prima.

Controller zelf is werkelijk fenominaal vergeleken met de 360 controller. De triggers maken minder lawaai, sticks hebben minder 'deadzone', en de D-pad is echt vele malen beter. Had hem graag draadloos gehad, maar zelfs met draad vind ik hem zijn geld dik waard.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 259669 op 3 augustus 2017 11:55]

Ah ok super, dan ga ik ook nog zo een lange usb kabel kopen met de Xbone S controller. Dank je voor de feedback! :)

P.S. zou deze ook werken met de Nvidia Shield K1? Ik gebruik daar ook nu de wired xbox 360 controller voor half life 2 enzo te spelen. Maar het zou leuk zijn als ik deze kan verbinden met de tablet en dan ook terwijl de tablet kan opladen.
Leuk, maar ik ga mijn huidige Xbox Wireless Adapter niet vervangen met eentje van dezelfde prijs :P Vraag me ook voor hoever dit nog nodig was, beetje mosterd na de maaltijd.
Echt super dat hij meerdere controllers aankan.
Een eigen steambox bouwen wordt steeds interessanter :)

[Reactie gewijzigd door Zakaria89 op 2 augustus 2017 10:13]

Acht controllers 8)7

Buiten X-Men spelen met 6 tegelijk (MAME)... wat zou je nog met 8 tegelijk kunnen doen?
Anoniem: 933495
@WhiteDog2 augustus 2017 01:04
Partygames?
potje FIFA met 4 tegen 4 of mogelijk iets van een party game..hoewel ik niets op kan noemen :) Complete chaos natuurlijk met 8 man...
Dat lijkt me totaal niet handig omdat lang niet elke computer (en zeker laptop) over een USB-C beschikt.
Daarnaast zijn de voordelen van USB-C (t.o.v. USB-A) niet relevant voor "slechts een controller".
Makkelijker inpluggen vind ik toch wel serieus prettiger hoor. Dat gefrobbel met micro USB, de eerste keer heb je hem stee vast op zijn kop, de tweede keer vreemd genoeg ook, en de derde keer met een beetje geweld zit ie er dan eindelijk in. Dat gedoe heb je met USB-C niet.
Dat heb ik vreemd genoeg ook altijd, dat klopt. Ik heb sinds kort zo'n adapter gekocht (helaas net voordat deze bekend werd gemaakt), maar ik gebruik eigenlijk nog bijna altijd een kabel. Ik heb de controller continu aangesloten en dus is de vorm van USB-C voor mij niet boeiend.
Feit blijft wel dat lang niet alle computers (desktops en laptops) zijn voorzien van een USB-C poort.
Is dat spul dan niet gewoon een normale USB 3.1 met een andere vorm? Dus een draad met normale USB in de computer, en USB-C in je apparaat, moet toch kunnen?
Volgens mij niet. Er bestaan ook USB 2 Type-C, volgens deze pagina: https://tweakers.net/revi...ie-vrijwel-alles-kan.html
#FirstWorldProblems

Dat probleem heb ik niet als je gelijk iedereen gewoon kijkt naar de vorm van de port.. Dan kan je hem van de eerste keer er gewoon insteken..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee