Apple verdiende tot nu toe ongeveer dertig miljard dollar aan App Store

Apple heeft tot nu ongeveer dertig miljard dollar verdiend aan de App Store, sinds die online kwam in 2008. Dat valt op te maken uit een statement van het bedrijf, dat claimt zeventig miljard dollar te hebben uitgekeerd aan ontwikkelaars.

Ontwikkelaars krijgen sinds het begin van de App Store in 2008 70 procent van de opbrengst van betaalde apps, terwijl Apple zelf 30 procent houdt. Apples claim dat ontwikkelaars tot nu toe in totaal zeventig miljard dollar kregen, zou betekenen dat Apple zelf dertig miljard dollar heeft ontvangen.

Het aantal downloads neemt volgens Apple nog altijd toe. Afgelopen jaar was de groei 70 procent, claimt de fabrikant. Het is onbekend of Apple alleen nieuwe installaties bedoelt of ook updates en herinstallaties op nieuwe toestellen van al eerder gedownloade apps meerekent. Concrete aantallen van gedownloade apps noemt het Amerikaanse bedrijf niet. De App Store ging open in de zomer van 2008, tegelijk met de release van de iPhone 3G.

Apple maakt dergelijke cijfers normaal bekend aan het begin van zijn keynote op de eigen ontwikkelaarsconferentie WWDC. Die vindt komende maandag plaats. Het lijkt erop dat de fabrikant in de keynote naast software-updates ook veel nieuwe hardware wil bespreken.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

01-06-2017 • 15:14

117 Linkedin

Reacties (117)

Wijzig sortering
Ik denk niet dat ze er 30 miljard aan over hebben gehouden, wat denk je wat het kost om de boel online en draaiende te houden? Laat staan creditcard en andere kosten.
Precies, het woord omzet zou beter staan dan verdiend. Na aftrek van alle kosten blijft er dan winst over. Maar ja, de media kickt nu eenmaal op grote getallen noemen en soms de dingen een beetje tekstueel uit zijn verband trekken.

En dan is het ook nog over een periode van bijna 10 jaar. Dus op de jaaromzet van Apple valt dat best nog wel mee vind ik.
https://9to5mac.com/2017/...lion-downloads-up-70-yoy/

Hebben ze het constant over revenue (dus omzet), ze zeggen dat ze 70 billion uitgekeerd hebben aan devvers, dus dat heeft apple 30 billion opgeleverd. Dit is uiteraard geen winst.
Die 70 miljard richting developers lijkt me veel nieuwswaardiger dan dat Apple wat geld verdient. Dat is nl. best wel veel geld voor een sector die nog niet zo lang geleden helemaal niet bestond en waar ook nog eens heel veel apps min of meer gratis zijn.
Hmm ... ik weet uit ervaring dat het over-over-over grote deel van de apps op de App Store veel minder opbrengen dan wat ze gekost hebben. Een app moet tenslotte ook ontwikkeld en onderhouden worden.

Het aantal ontwikkelaars dat van apps kan leven enkel en alleen door ze op de App Store te verkopen is érg klein. Het bestaat natuurlijk, maar is een grote uitzondering. Hierbij heb ik het dan uiteraard niet over agencies die een app verkopen aan een bedrijf of instelling.
Hoeveel winst Apple er wel aan overhoudt zullen we ook nooit weten omdat Apple als één van de weinige grote bedrijven 1 P&L heeft.
Voor 3 miljard per jaar kan je best veel servers hosten. Maar ik vermoed dat de meeste kosten ook zitten in het reviewen van ingediende apps voordat ze de store mogen.

Maar zelfs dan is het nog een boel geld.
Credit cards, support, reviews e.d. is ook niet allemaal gratis :)
Die kosten vallen wel mee hoor. Creditcard maatschappijen willen maar wat graag een dealtje met je sluiten als je Apple heet en 100 miljard USD qua omzet doet.
Ik denk dat al die vele miljoenen transactjes van +/- $1 er wel in hakken qua kosten, maar dit zal niet hun grootste kostenpost zijn.

Ik denk app-review team, iTunes connect development team, support team en vast nog een aantal teams veel meer kosten. 30 miljard? Waarschijnlijk niet. Maar zeker wel een paar.
Serverkosten? Waarschijnlijk relatief niet zo veel maar die kan er ook bij.
Waarom relatief neit zoveel? Miljoenen devices die continue op die store staan te hameren voor updates, nieuwe apps etc. Alle notification verkeer. Per device weinig, maar het loopt wel op. Zelfde als b.v. een Pokemon go even hosten. Dat kost ze heus wel wat.
Ik vergelijk het eigenlijk met gameservers.
Bijvoorbeeld de servers van Rockstar:
Miljoenen mensen die GTA ONLINE spelen (ik neem aan dat dat meer rekenkracht kost dan een update downloaden).
Ookal hebben ze er een paar miljard aan verdient, als je ook nog eens een paar miljard aan moet besteden voor de servers dan zou de winst eigenlijk verdwijnen.

Apple's North Carolina Datacenter (hun grootste) heeft bijvoorbeeld $1 Miljard gekost.
Voor bijna 10 jaar is dat "relatief weinig"

Pokemon GO wordt alleen gedownload via de appstore, voor de servers moeten de makers zelf voor zorgen.

[Reactie gewijzigd door TweakJunior op 1 juni 2017 19:26]

Ik will nog wel geloven dat dit in de tien zo niet honderden miljoenen loopt, maar miljarden? Ik denk dat Apple hier toch wel een dikke winst pakt.
Ja maar bij Tweakers moet het altijd op een negatieve manier gebracht worden natuurlijk, we hebben het wel over Apple. Dus ze hebben geen 70 miljard aan developers uitgekeerd maar 30 miljard in eigen zak gestoken. Maar dan inderdaad wel even voor het gemak vergeten wat een ongelooflijke infrastructuur en maintenance operatie hier achter hangt, en niet te vergeten alle transactiekosten, helpdesk etc. Het Apple glas is hier altijd half-leeg, nooit half-vol, zou toch iets meer objectiviteit verwachten van zo'n gerespecteerd medium.
En lekker haast geen belasting betalen = stelen van de samenleving.

EDIT:
Blijkbaar snappen veel mensen deze opmerking niet, maar ik doel dus op de belastingdeals die grote bedrijven hebben, terwijl jij en ik normaal belasting moeten betalen. Niet eerlijk mijn inziens.
nieuws: Apple moet Ierland dertien miljard euro aan belastingsvoordeel terugb...
Op deze manier worden we allemaal miljonair.

[Reactie gewijzigd door Rudie_V op 1 juni 2017 16:16]

Nee hoor, dat is aan onze eigen overheid te danken :)
Die stelen op deze manier van andere landen, in ons (nederlandse burgers) voordeel.
Zo werd Nederland het grootste belastingparadijs voor Amerikaanse multinationals
Weet ik dat wij er voordeel van plukken, maar voor mij geen reden om mijn mond dan maar te houden. Het feit dat bedrijven 'dreigen' dat we het niet aan moeten passen geeft nogmaals goed weer hoe corrupt dit belastingzooitje is. Maar we zitten in een houdgreep zolang dit niet wereldwijd wordt aangepakt.
nieuws: Amerikaanse techbedrijven waarschuwen Nederland voor verandering bela...
Oh helemaal mee eens! Het is ook van de zotte.
Ik dacht dat je bedoelde dat Apple van de samenleving steelt, terwijl het de politici zijn die de regels moeten opstellen.
Ik dacht dat men wel op de hoogte was van belastingdeals en mijn opmerking wel in dat daglicht kon plaatsen. Misschien een editje bij gooien zodat men de opmerking snapt. :)

Niets mis met winst maken, maar betaal dan ook normaal belasting. Bovendien zorgt dit voor een oneerlijk concurrentiepositie, want denk je eens in dat veel van dit soort grote bedrijven dit soort deals hebben en bedenk dan nog eens alle grote overnames die deze bedrijven doen. Snap je? De hele markt is hierdoor vergiftigd met oneerlijke concurrentie.
Niets mis met winst maken, maar betaal dan ook normaal belasting. Bovendien zorgt dit voor een oneerlijk concurrentiepositie, want denk je eens in dat veel van dit soort grote bedrijven dit soort deals hebben en bedenk dan nog eens alle grote overnames die deze bedrijven doen. Snap je? De hele markt is hierdoor vergiftigd met oneerlijke concurrentie.
Als bedrijven meer belasting zouden moeten betalen, blijven ze weg uit NL, en zijn er meer werkelozen. belasting deals zijn een soort van subsidie om mensen aan het werk te houden.
Je bedoelt de werkgelegenheid van die 3 tuinmannen die overal in Amsterdam de plantjes water geven?

Je kunt 'bewijzen' dat je nederlandse kantoor niet leegstaat door er levende planten te hebben. Feitelijk is het een kwestie van 'het hoge management wordt elk jaar een middagje naar Nederland gevlogen voor een vergadering', verder staan die grachtenpand-kantoren gewoon leeg.

Het is nogal naïef om te denken dat dat veel werkgelegenheid oplevert. Het helpt wel om ons BNP omhoog te liegen.
En niet elke politieke partij vind het problematische dat we als land flink bijdragen aan de race-to-the-bottom. ('gratis geld, hoera!'. Vreemd genoeg vinden diezelfde politici vaak dat bijstandsmoeders zich juist moeten schamen voor hun 'gratis geld')
3 tuinmannen maakt dat mijnstatement al klopt. Tel daar de belastinginspecteurs bij op die extra werk hebben aan al die postbus firma's en mijn statement klopt nog meer. En neem nou Ikea, die haar hoofdkantoor in NL heeft. Die heeft wel meer dan allen maar die drie tuinmannen van jou in dienst :D
In ons voordeel? Dat mag je hopen. Nederlandse bedrijven doen nml. precies hetzelfde, maar dan omgekeerd. Geld waar de overheid naar kan fluiten.
Ja, in zekere zin. Als een Amerikaans bedrijf, wat zich normaliter niet in ons land zou vestigen, dat ineens wel doet vanwege belastingvoordelen hier, dan pakt ons land alsnog een beetje belasting mee dat de staatskas in gaat en daarnaast is een kantoor zekere voordelen met zich mee: komen mensen op af, mensen komen naar Nederland etc etc.

Andersgezegd: Ik kan me voorstellen dat de hele zuidas er heel anders had uitgezien als Nederland geen belastingtechnisch voordelig land was voor multinationals ;)
Maar Rudie_V toch, ik neem aan dat ook jij gewoon elk jaar bij je Belastingaangifte kijkt naar welke kosten je kunt aftrekken?
Beste vergelijking mind123... :X Dat iets legaal is praat het nog niet goed. De belasting ontduikende ontwijkende constructies lijken me verre van wenselijk en doen het systeem weinig goeds. Van mij mogen ze hard optreden tegen 'Double Irish Dutch sandwich's' maar dan moet het wel op globale schaal. Dat zal helaas politiek gezien een grote struikelblok vormen. Laten we gewoon normaal doen.

[Reactie gewijzigd door vdvoort op 2 juni 2017 00:37]

Anoniem: 167912
@vdvoort1 juni 2017 15:48
Dat iets legaal is praat het nog niet goed.
euh.... juist wel?
De overheid heeft die wetten zo gemaakt, als de overheid en bij uitbreiding zijn burgers het niet eens zijn met de gevolgen van die wetten is het aan die overheid / burgers om ervoor te zorgen dat de wetten aangepast worden.
Dat dit nog niet gebeurd is bewijst eigenlijk dat het allemaal toch zo onwenselijk niet is dat er een meerderheid kan gevonden worden in de kamer om de wetten aan te passen.
Als je rationeel gaat rekenen is het ook helemaal niet zo onwenselijk. Veruit de grootste inkomstenbron (in Nederland, en waarschijnlijk in de meeste andere westerse landen) is de inkomstenbelasting van burgers. Hoe meer werk er is in een land, met meer inkomstenbelasting er binnen komt. Ga je de belasting voor bedrijven fors verhogen (en zolang we de belasting in de EU nog geeneens geharmoniseerd krijgen lukt dat wereldwijd al helemaal niet) dan vertrekken bedrijven (of komen ze hier al helemaal niet heen) waardoor de inkomstenbelasting veel meer daalt dan wat de hogere belasting voor bedrijven op zou leveren.
Niet onwenselijk voor ons, als in Nederland nee. Maar moeten we zo egoïstisch denken? Zoals ik al zei is er een grote politieke struikelblok en daar zijn we het over eens echter denk ik dat jij je verkijkt om hoeveel werkgelegenheid er is vanwege belastingontwijking. Kijk ook eens naar de brievenbusfirma's. Dat is pas lachwekkend, daar staat letterlijk alleen een plant als levend organisme in het kantoor om de schijn hoog te houden dat er mensen werken.
Precies, de hele slavernij was gewoon goed.. omdat het legaal was voor ons.

8)7
Dat komt omdat we er nu alleen profijt van hebben. We snoepen geld weg bij andere landen vanwege een vies trucje. Natuurlijk is de burger daar mee eens maar als we zo gaan denken gaan we allemaal Trump achterna. Netherlands first?!
En daar ga je dus al... Ook jij gaat al de mist in, want in plaats van dat je het hebt over belastingontwijking heb je het over belastingontduiking. Maar dat is iets heel anders.

Het ontwijken van belasting is echter een legale vorm van minder belasting betalen. Wanneer er regels worden overtreden is er wel sprake van belastingfraude: op dat moment heet het belastingontduiking. Het ontduiken van belasting is illegaal en daarom strafbaar.

Er is dus niets mis met het ontwijken van belasting. Misschien dat het niet wenselijk is, maar dat is dan weer iets heel anders. Wij Nederlanders hebben echter weinig recht om daar over belerend te doen: niet voor niets vestigen veel bands en multinationals zich in ons land. We kunnen daar wel belerend over doen, maar onderaan de streep betalen die multinationals wel hun belastingen in Nederland, waardoor wij elke ochtend van A-B kunnen rijden over een mooi stukje asfalt.
Er is alles mis met ook belastingontwijking.

De vergelijking die je stelt tussen de NL burger met zijn aangifte en een multinational als Apple slaat nergens op.

We hebben het hier niet om een formuliertje invullen. We hebben het over complete afdelingen aan finance en legal die constructies misbruiken. We hebben het over bedrijven zo groot dat ze de macht hebben om landen tegen elkaar uit te spelen. De macht om minder belasting te betalen, wat gewoon 100% discriminatie is tegenover het MKB.

Een bedrijf als Ikea, het meest ingewikkelde bedrijf ter wereld, wat zichzelf zo ingewikkeld heeft gemaakt dat de belasting er simpelweg niet meer uitkomt.

We hebben het hier niet over een aftrekpostje erbij pakken of een zonnebril declareren. We hebben het hier over bewuste misleiding en machtsmisbruik op gigantische schaal.

Dat dat technisch gezien allemaal kan, ja prima, maar om te stellen dat er niets mis mee is? Het gelijk stellen aan een machteloze burger met zijn aagifte? Onzin.
Goed punt mind123, ik bedoel uiteraard belastingontwijking. Desalniettemin blijf ik bij mijn standpunt dat dergelijke constructies niet wenselijk zijn en dat men hier ook tegen op moet treden. Dat wij geld verdienen aan deze constructies zou niet leidend moeten zijn. Wij hebben als land ook een morele verplichting. Deze constructies ondermijnen belastingsystemen van andere landen.
Precies @vdvoort , jij snapt het, al die belastingdeals doen geen goed, behalve aan de winsten van de bedrijven. En bij de volgende begrotingstekorten mag de normale man de belastingverhogingen gaan betalen.
Ik dacht dat het wel duidelijk was dat ik doelde op de belastingdeal die apple heeft zodat ze over vele miljarden maar enkele miljoenen belasting hoeven te betalen. Dit in tegenstelling tot mij moet ik gewoon keihard belasting betalen over al mijn zuur verdiende eurootjes en dat bedraagt geen procenten zoals in dit soort lucratieve deals die vele bedrijven hebben.

Ik vind dit soort belastingdeals stelen van de samenleving, wel de vruchten plukken van wat een land te bieden heeft zoals bijvoorbeel de infrastructuur of opleidingsniveau van de mensen, maar niet je aandeel daar in willen nemen door normaal zoals iedereen belasting te betalen. Ik vind dit een serieus probleem, wat blijkbaar wereldwijd aangepakt zou moeten worden anders krijg je de dikke middelvinger van het bedrijf en verlaat het je land, wat mijn inziens dan zou moeten resulteren in het ontzeggen van toegang tot de markt voor dit soort bedrijven. Maar dat hele gedoe met doorschuiven van winsten naar belastingparadijzen of landen waar men belastingdeals heeft zou verboden moeten worden.
Oh, je hebt zeker wel een punt hoor, maar je gaat er wel aan voorbij dat Apple natuurlijk wel degelijk belastingen betaald. Alleen al in Ierland staan er 4.000 mensen bij Apple op de loonlijst en die mensen krijgen ook gewoon elke maand een x bedrag op hun bankrekening bijgeschreven. En die 4.000 mensen betalen daarover ook gewoon belasting, net zoals Apple voor die 4.000 mensen ook allemaal loonbelasting af zal moeten dragen. Die 4.000 mensen spenderen hun 4.000 salarissen ook weer in de lokale economie. En dat allemaal dankzij Apple.

Dus stellen dat het stelen is...? Nah, daar geloof ik niet in.
Jij praat het wel heel makkelijk goed voor jezelf. :) Misschien moeten we belasting voor bedrijven gewoon afschaffen dan?

Bovendien, de manier waarop dit soort belastingdeals tot stand komen vind ik weldegelijk stelen, want bedrijven komen alleen naar je land als ze een belastingdeal kunnen krijgen, dus niet hun verantwoording richting de maatschappij willen nemen door net zoals iedereen normaal belasting te betalen. De slager op de hoek betaalt ook gewoon belasting, de bakker ook, ik ook, jij ook, de regionale winkelketen ook, behalve de grote machtige bedrijven. Ik vind het stelen, of zo'n deal nou legaal is of niet, wel de vruchten willen plukken, maar niet de lasten willen dragen.

En als je dit soort deals verdedigt houdt je mijn inziens de corruptie in stand ook.
Corruptie?? Voor de duizendste keer, ze doen niks illegaals!! Jij probeert het steeds de illegale hoek in te praten.
Iets niet leuk vinden, onrechtvaardig vinden maakt het nog niet illegaal.
Het is moreel verwerpelijk. Dat het niet illegaal is, is omdat er een aantal personen goed mee verdienen. Dat het voor de algehele toestand slecht is telt niet wanneer er geld in het spel is. Geld == macht en invloed op de wetten die regelen wat kan en niet kan of het gebeurt in achterkamertjes. Discriminerend tov andere bedrijven is het wel degelijk en discriminatie is vaak "onwenselijk" al dan niet illegaal.

[Reactie gewijzigd door Rinzwind op 2 juni 2017 09:18]

Ik moet lachen om je post, omdat het wettelijk mag is het legaal en daarom goed. Wat heb jij een naief beeld van de wereld, wordt tijd om die roze bril af te zetten om een glimp van de waarheid te krijgen. ;) Nog te zwijgen over het gelobby van bedrijven om wetten hun kant op te buigen of politieke voordeeltjes te halen. Dus misschien moet je verder kijken dan het wettelijke deel om te beoordelen of iets goed of niet goed of corrupt is. In jouw ogen is het dus goed en normaal dat bedrijven hun verantwoording niet nemen in belasting betalen, dat is je goed recht om die mening te hebben, alleen moet je je misschien eens verder verdiepen in de gevolgen die het heeft voor bijvoorbeeld landen die de belasting missen of hoe dit oneerlijke concurrentie bevordert omdat bedrijven veel meer geld dan anderen bedrijven overhouden uit hun omzet en daarmee financieel een voordeelspositie krijgen op de eerlijke belastingbetalende bedrijven, maar dat maakt jou blijkbaar niet uit, want het is legaal. Mag allemaal misschien zo zijn, maar absoluut geen reden om je hier tegen uit te spreken
Als je je eens iets verder zou verdiepen in de economie dan zou je zien dat die hele top van de zakenwereld een groot graaiend corrupt zooitje is waar alles alleen maar om geld en macht draait en het afdwingen van dit soort belastingsdeals vergroot alleen maar hun kapitaal en daarmee macht, maar ook hun kacht op overheden. De laatste decennia is de macht van overheden afgenomen en de macht van de grote bedrijven toegenomen en als burger moeten we echt op onze strepen gaan staan om onze eigen belangen, die van de samenleving, te laten gelden boven het corrupte van de economie.

Zoals ze zeggen: volg het geld. :)
Kun je wel een heel lang verhaal neer zetten, maar ik was al gestopt na de 1e zin omdat het niet klopt.
Volgens mij heb ik nergens gezegd dat het goed was of wenselijk, ik zei alleen dat ze niet illegaal bezig waren.. meer niet.
Haha, doet met denken aan hoe er in Amerika constant wordt geclaimd dat illegale Mexicanen ook gewoon braaf belasting betalen: wat blijkt, ze bedoelen eigenlijk alleen BTW.

Die yanks zijn meesters in het vinden van sigaren-uit-eigen-doos: zodat ze goed overkomen, tot je naar 'het complete plaatje' kijkt.
Het ligt ietwat complexer bij bedrijven vs de burger. Bedrijven kunnen double-dib sandwichconstructies uitdokteren. Dat zie ik de gemiddelde burger nog niet doen, laat staan dat ze het uberhaupt kunnen doen.
Dus iedereen die in Nederland zijn hypotheekrente van de belasting aftrekt is een dief in jouw ogen? Die mensen maken ook gewoon gebruik van de legale mogelijkheden om minder belasting te betalen, net als bedrijven dat doen.
Als je het verschil niet snapt tussen normaal belasting betalen, de normale percentages, of omdat je een groot bedrijf bent deals met overheden maken om jou bedrijf daar te vestigen als je een laag belastingtarief krijg.. ja dan houdt het op. :)

nieuws: Apple moet Ierland dertien miljard euro aan belastingsvoordeel terugb...
Daardoor was het effectieve belastingpercentage in 2003 en 2014 respectievelijk 1 en 0,005 procent.
Ik wil ook wel zo'n laag belastingstarief over mijn inkomen!
Dat is niet stelen van de samenleving, dat is jezelf minder hard beroofd laten worden. Ik zie belasting als gelegaliseerde diefstal. "Oh, deze man heeft meer geld dan ik: laat ik maar eisen dat ik wat krijg, omdat ik dat wel mooi vind".

Zo werkt dat niet, Rudie.
Belasting is de huur die je betaalt aan je huisbaas het Rijk om in dit huis, Nederland, te mogen wonen. Vind je dat niet leuk, dan huur je ergens anders een goedkoper huis, of, als je de centen hebt, koop je je eigen "huis".
Minder belasting betalen is niet gelijk aan stelen van de samenleving. Er zijn meerdere belastingschijven op inkomen in Nederland. Stelen de mensen in de laagste schijf van de samenleving? Nee, ze dragen enkel minder af.
Right. Alsof Aple die deal in zijn eentje sluit Zou je je niet drukker moeten maken om de overheid die in jouw ogen teveel weggeeft?
mmm iedereen bezig met corrigeren ... maar het feit dat Apple 70 Miljard heeft uitgekeerd, wil niet zeggen dat ze zelf 30 Miljard verdient hebben, er is n.l. een grote groep app ontwikkelaars die uitgekeerd worden op basis van reclame views, en niet op aankoop (waar Apple idd 30% van krijgt) .
Als ik dit bericht letterlijk moet nemen staat er echt : Apple heeft tot nu ongeveer dertig miljard dollar verdiend aan de App Store.

Aangenomen dat het juist is vertaald hebben ze het niet over omzet, maar over verdienste.
Normaal gesproken is verdienste na aftrek van onkosten.
Sjah maarja later hebben ze het over
Apples claim dat ontwikkelaars tot nu toe in totaal zeventig miljard dollar kregen, zou betekenen dat Apple zelf dertig miljard dollar heeft ontvangen.
70 miljard is dus de 70% die Apple heeft toegekend aan de ontwikkelaars. De resterende 30%, 30 Miljard, hebben ze dus in hun eigen zak gestoken.

Lijkt me niet dat hier de onkosten vanaf zijn getrokken...
Dat valt op te maken uit een statement van het bedrijf, dat claimt zeventig miljard dollar te hebben uitgekeerd aan ontwikkelaars.
verklapt eigenlijk al dat we het gewoon niet zeker kunnen weten. Volledige aanname. We baseren wat ze hebben ontvangen op een tweede getal. Er wordt nergens gesproken over onkosten, winst of wat dan ook.
Dat ze het hebben ontvangen betekent niet dat het pure winst is.
Nee, dat weet ik. Niemand weet met deze informatie wat er met die 30 Miljard gebeurd is. En of het uberhaupt 30 Miljard is.
Het staat er wel, maar is een conclusie die getrokken wordt uit: "Dat valt op te maken uit een statement van het bedrijf, dat claimt zeventig miljard dollar te hebben uitgekeerd aan ontwikkelaars."
Er is een verschil tussen bruto en nettowinst.
Die reclame views worden toch niet (allemaal) door Apple afgehandeld maar (ook) door derden?
Apple heeft gewoon een geweldig verdienmodel! Ze hebben natuurlijk niet voor niets de beste marges in de tech industrie.
Ze hebben dat natuurlijk ook een beetje door de geschiedenis heen zo willen bouwen. De zware tijden die ze gehad hebben willen ze niet nog een keer meemaken.

Ik denk ook wel dat de R&D een flink grote kostenpost is bij Apple, dus misschien dat ze hoewel ze dik verdienen ook vrij veel geld kwijt zijn aan het verzinnen dan nieuwe spullen. Waarschijnlijk zien we maar iets van 10% van alles wat er bedacht wordt daar. Die overige 90% moet echter ook betaald worden...

Qua AppStore denk ik dat het nog wel meevalt. De infrastructuur van de store is ook niet bepaald gratis, en verder zijn er geen inkomsten om die overeind te houden. Bij Google hebben ze nog het voordeel dat ze het ook gebruiken als platform voor hun eigen advertenties, maar Apple heeft dat niet.
Dit is natuurlijk allemaal waar. Ik doelde ook meer op de marge die ze hebben op de iPhones en macbooks. Die zijn natuurlijk gigantisch.

Samsung bijvoorbeeld heeft niet deze marge maar ook alle kosten voor R&D natuurlijk.
Lol, zo werkt innovatie. 9 slechte ideën, 1 goede. Maar je ziet wat het Apple brengt.
Veel bedrijven zien R&D onterecht als een kostenpost, dan ben je imho verkeerd bezig.
Apple heeft gewoon een geweldig verdienmodel!
Voor Apple ja, als consument vind ik het misselijkmakend (niet enkel van Apple overigens, alle miljarden bedrijven), dat bedrijven zoveel geld uit een economie kunnen halen en het vervolgens op de plank laten liggen, ondertussen pompen de centrale banken er weer extra geld in om inflatie op pijl te houden 8)7

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 1 juni 2017 15:22]

Hoeveel hebben ze op de plank liggen dan?

Ze hadden 21 miljard cash per 31-12-2015, latere jaarrekening was nog niet beschikbaar. Zou leuk worden als de overheid ook nog gaat bepalen wat je met geld, waar je al belasting over betaald hebt, moet doen.

[Reactie gewijzigd door Malt007 op 1 juni 2017 15:28]

Anoniem: 167912
@Malt0071 juni 2017 15:51
Ze hadden 21 miljard cash per 31-12-2015, latere jaarrekening was nog niet beschikbaar.
apple heeft 250 miljard $ op de bank staan. Die 21 miljard waar jij naar verwijst staan bij apple inc. in de US en houdt geen rekening met de gelden op buitenlandse rekeningen die apple ook in bezit heeft (ongetwijfeld via dochterondernemingen). Als ze dat naar het hoofdkantoor willen overhevelen betalen ze daar belastingen op, daarom laten ze het staan, tot grote ergernis van vele aandeelhouders overigens
31-12-2016 hebben ze 16 miljard staan zie ik nu, geconsolideerd dus van de hele groep. Totaal kortlopende bezitting (waar cash onder valt) is 103 miljard. Hier tegenover staat 84 miljard kortlopende schulden die dus op korte termijn betaald moeten worden.
Apple heeft geen 250 miljard op de bank; dat is een fabel.

http://www.marketwatch.co...illion-in-cash-2016-01-26
Op de bank weet ik niet, maar totale waarde is ongeveer 800 miljard op dit moment. Zie dit artikel op Macrumors voor meer info.
Ja de bedrijfswaarde, wat dus niks te maken heeft met cash op de bank en dat is waar op reageerde.
Tut tut, Google is je beste vriend; 250 Miljard ongeveer;
http://lmgtfy.com/?q=how+much+has+Apple+in+cash
Euh, met je tut tut... Wat zou de waarheid zijn, een door een accountant goedgekeurde jaarrekening of je google search? Ze hebben wel een hoop miljarden langlopende uitstaande leningen maar ze hebben zelf ook gewoon leningen, puur cash valt het wel mee dus.
Je hebt vast gelijk, ik wilde behulpzaam zijn. Door even voor je te zoeken.
Ik zeg toch nergens dat het niet mag of dat er wat aan gedaan moet worden door overheden? Alleen dat ik het helemaal niks vind 8)7
Wat zouden ze ermee moeten doen volgens jou als ze daadwerkelijk zoveel miljarden zouden hebben? Denk dat ze al honderd duizenden mensen aan het werk houden en zoals uit mijn verdere posts blijkt stoppen ze het terug in de economie door het uit te lenen, net zoals een centrale bank dat doet. 8)7

Overigens gebruikte je behoorlijke sterke bewoordingen waarmee je lijkt te suggereren dat er iets aan gedaan zou moeten worden, door wie zou dat moeten dan? Juist, overheden.
Wat zouden ze ermee moeten doen volgens jou als ze daadwerkelijk zoveel miljarden zouden hebben?
Geen idee, hoef ik ook niet te weten/bedenken...

Ik hoef ook niet te bedenken hoe we oorlogen op kunnen lossen, want daar ben ik toevallig ook tegen :)
Overigens gebruikte je behoorlijke sterke bewoordingen
Das grappig, want er staat letterlijk alleen dat ik het er niet mee eens ben. Niks suggestiefs dat ik vind dat er iets aan moet gebeuren..

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 1 juni 2017 17:01]

Ik vind de belastingdeals van deze bedrijven immoreel: geld moet worden belast waar het wordt verdient.

Maar verder mag een bedrijf (en burger) imo zelf weten of ie zijn geld oppot of uitgeeft.

Sterker nog: ik erger mij aan de overvloed aan regels die zorgen dat sparen bij consumenten 'wordt bestraft' (denk bijv aan de eigen bijdrage voor het bejaardenhuis: als je altijd zuinig bent geweest dan moet je eerst je spaarpot leegeten, terwijl iemand die het breed heeft laten hangen vanaf dag 1 subsidie krijgt).
Als consument heb je er aan meebetaald (mits je via de App Store gekocht hebt). Dat is een keuze die je zelf hebt. Je hoeft geen merk A of G te kopen. En je hoeft niet al die hippe apps te kopen. Koop je ze niet dan draait de wereld net zo vrolijk in het rond. Dat zijn keuzes die je als consument maakt.

De consument bepaald ook niet hoe het volgende model Opel of Ford er uit gaat zien en wat die bedrijven met hun geld doen. Het enige dat die bedrijven doen is zorgen dat ze een beetje trendy blijven en hopen dat ze trendsetter worden, zoals Apple uitstekend gelukt is sinds de introductie van de iPod en iPhone i.c.m. iTunes en de App Store.
Als consument heb je er aan meebetaald (mits je via de App Store gekocht hebt). Dat is een keuze die je zelf hebt. Je hoeft geen merk A of G te kopen. En je hoeft niet al die hippe apps te kopen. Koop je ze niet dan draait de wereld net zo vrolijk in het rond. Dat zijn keuzes die je als consument maakt.
Maar daar ben ik mij ook van bewust hoor, maar niet alles waar ik niks tegen kan doen ben ik het maar automatisch mee eens ;)

Er zijn zo veel dingen imo krom en niet eerlijk, als ik dat allemaal links laat liggen zou ik geen eens een hypotheek kunnen nemen. Toch wil ik ook een leuk huis hebben en wil ook ik die nieuwste telefoon.

Maargoed aan de moderaties te zien van mijn post is het merendeel voorstander dat de helft van de wereld ligt te creperen, een deel het wel goed heeft en een piepklein deel meer geld heeft dan die andere 2 delen bij elkaar. Kan ik helaas ook niks aan doen, ben wel blij dat ik in dat deel zit wat het dan iig nog wel okee heeft :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 1 juni 2017 16:33]

Kan ik helaas ook niks aan doen, ben wel blij dat ik in dat deel zit wat het dan iig nog wel okee heeft :)
Jij koopt alleen Samsung crap, medelijden is op zn plaats }>
Wat bedrijven met hun winsten doen mogen ze zelf weten. Erger vind ik de belastingdeals, met al die winsten niet eens bereidt zijn normaal belasting te willen betalen. :r = stelen van de samenleving.
Op zich is dit verdienmodel niet zo heel bijzonder. In de tijd dat je nog software ging kopen in de winkel (in zo'n kartonnen doos met daarin floppy's en later CD-ROM's) waren de brutomarges van de retailer en de groothandel meer dan 30%. En dat terwijl het model niet fundamenteel anders is.
Apple heeft gewoon een geweldig verdienmodel!
Je bedoelt dezelfde 30% die Google ook vraagt bij de Play Store?
Weer een lekker suggestief een headlinetje scoren. Allemaal ongefundeerd gokwerk.

Feit: Er is 70 miljard uitgekeerd aan developers, waarom is het zo moeilijk om objectief journalistiek te bedrijven ?
Moeten we de jaarlijkse developer license fee hier ook bij rekenen?
"Apple verdiende tot nu toe ongeveer dertig miljard dollar aan App Store"
dat valt op te maken
zou betekenen dat Apple zelf dertig miljard dollar heeft ontvangen.
Eerst het artikel met deze titel brengen als feit en daarna met een soort eigen kleuterklas rekensommetje tot die conclusie komen? Alsof de hele infrastructuur, ontwikkeling, support, security, testers, betalingtransacties, marketing, het ide etc. niets kosten. Sorry wat een slecht clickbait artikel.
Admin-edit:Spelfouten en/of ander commentaar m.b.t. nieuwsposts horen thuis in
Geachte Redactie.

[Reactie gewijzigd door Dirk op 1 juni 2017 19:32]

Ja, daarbij komt nog de 99$ per jaar die elke developer moet betalen om überhaupt mee te mogen doen... dus in theorie zullen ze nog een stuk meer hebben "verdient" aan de appstore.
Voor die €100 int jaar moeten ze wel een IDE bouwen, een taal onderhouden, APIs beschikbaar stellen en documenteren en software ontwikkelen voor weet ik veel wat om het een stuk makkelijker te maken (zoals integratie met macOS server).

Volgens mij krijg je ook korting op device waardoor je die €100 ook snel weer terug hebt in hardware investeringen.
En ook gebruik van services van iCloud drive b.v. Maak dat zelf maar eens voor 100 dollar per jaar :)
Ja en CI testing programma, app analytics, code-level support. Dat soort dingen.

Vooral support is echt handig en kost vrijwel niets dan. Daarnaast worden je apps deels getest (security en pentesting) door een externe partij.

Als je dat bij een firma als deloitte laat doen is dat onbegonnen werk.
Dan nog verdiend Apple gewoon dertig miljard dollar eraan. Het is niet de winst.
En het is wel een feit dat Apple 30% van de app verkoop neemt, dus om dat een kleuterklas rekensommetje te noemen is ook een beetje overdreven.
Omzet is geen winst. Wat je verdient is nadat de kosten er vanaf zijn. Ze zullen vast een hoop winst maken maar Tweakers baseert die cijfers op het feit dat Apple 30% houd van transacties, dus eigenlijk weten ze het gewoon niet precies. Als je dus alle extra kosten weg denkt en er maar vanuit gaat dat die 30% dus winst is, is dat echt niveau kleuterklas. Het persbericht ging over de 70 miljard die overgemaakt is naar ontwikkelaars. Maar dat boeit niemand iets dus geven ze maar deze draai aan.
Er staat toch niet dat die 30 miljard winst is?
ver·die·nen (verdiende, heeft verdiend)
1 als winst of loon verkrijgen

Tenzij ik het verkeerd begrijp maar ik had het idee dat ze toch echt bedoelen dat ze onderaan de streep 30 miljard overhouden volgens hun rekensom

[Reactie gewijzigd door Kura op 1 juni 2017 18:21]

Ah, als dat de definitie van het woord is dan heb je gelijk. Ik dacht (misschien net zoals Tweakers) dat "verdienen" niet perse winst is.
Anoniem: 84766
@Kura1 juni 2017 18:04
Een salaris dat je verdient is toch ook bruto? Ik heb nog nooit een netto bedrag bij een vacature zien staan. (Kan namelijk ook niet)
Winst is ook voor belastingen. Wat is je punt? Inkomsten zijn voor een bedrijf pas verdiensten (winst) als de kosten er af getrokken zijn.
Als je zegt verdienen, dan ga ik automatisch uit van winst, het is dus omzet. Clickbait! Youtube praktijken hier.
Niemand weet het precies en dat komt Apple goed uit:

http://daskapital.nl/2016...lasting_betaalt_appl.html

Je kan wel net zeer grote aannemelijkheid zeggen dat Apple zeker niet teveel heeft betaald O-)
Dat is opvallend. Bij nu.nl spreken ze over 70 miljoen dollar: http://nu.nl/apps/4737888...rd-dollar-opgeleverd.html

Laat maar, ik ben toe aan weekend :z. Ik lees niet goed.

Mensen op Tweakers be like: laten we met 10 man hem erop attenderen, anders is het niet duidelijk genoeg 8)7.

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 1 juni 2017 15:18]

70 miljard dollar door ontwikkelaars, 100 miljard opgeleverd en Apple ontving daar 30% van. Dus beide zijn correct.
Dat klopt, dat artikel refereert aan hoeveel ze hebben uitgekeerd aan ontwikkelaars, niet hoeveel ze zerlf hebben gehouden. Apple keert 70% van de opbrengst uit aan ontwikelaars. Zelf houden ze 30%, wat dus neerkomt op 30 miljard dollar.
Dan hebben die het fout lijkt mij, Pokemon go heeft al meer dan dat verdient (welliswaar op 2 platformen), en dat verloopt via die store(s)...

https://gamerant.com/pokemon-go-sales-200-million/

edit:
laten we met 10 man hem erop attenderen, anders is het niet duidelijk genoeg
Kijk even naar de tijd en je ziet dat dat gewoon komt omdat mensen tegelijk wat laten weten, heck toen ik dit post had je het ondertussen zelf blijkbaar ook al aangepast :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 1 juni 2017 15:20]

Mensen op Tweakers be like: laten we met 10 man hem erop attenderen, anders is het niet duidelijk genoeg 8)7.
Het is allemaal binnen 1 minuut, wees blij dat men je bericht heeft gelezen en de feiten erbij hebben gepakt + gepost ;)
70 miljard naar ontwikkelaars, 30 miljard naar Apple.
Dat hebben ze snel geupdate
kijk eens goed naar je link en het bericht... daar staat gewoon miljard hoor...
In dat artikel staat dit:
Vermoedelijk is er inmiddels dus zo'n 100 miljard dollar uitgegeven in de App Store door gebruikers, en heeft Apple daar rond de 30 miljard dollar aan verdiend.
/spuit15
Het artikel van NU.nl gaat over de opbrengsten voor de ontwikkelaars, terwijl dit artikel over de opbrengsten van Apple zelf gaat.

Overigens wordt dit ook genoemd in het artikel:
Dat valt op te maken uit een statement van het bedrijf, dat claimt zeventig miljard dollar te hebben uitgekeerd aan ontwikkelaars.
Nee hoor. Bij nu.nl spreken ze over 70 miljard en hebben ze het over dezelfde cijfers. Ze benaderen het alleen net vanuit een andere hoek: de ontwikkelaars. (totaal 100 miljard 30% apple 70% ontwikkelaars)
Ondertussen is Nu.nl gecorrigeerd, ook de URL naar nu.nl zelf spreekt al van miljard.

Overigens, gezien de ongelofelijke vlucht die apps hebben genomen sinds het ontstaan hiervan is 70 miljoen ook onwaarschijnlijk weinig.
Apple verdiende tot nu toe ongeveer dertig miljard dollar aan App Store
Pff zoveel verdiende ik vorig jaar ook. Peanuts...
Zimbabwaanse dollar zeker 8)7 :P
off-topic: Ik heb die Eee PC nog steeds die gemaakt is met de 3GS uit het artikel waar naar gelinkt wordt. Doe er niet veel meer mee. De 3GS zelf niet meer.

[Reactie gewijzigd door jab76 op 1 juni 2017 15:35]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.




Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee