Deepcool komt met 120mm-ventilators zonder rand

Deepcool toont op de Computex zijn MF120 Smart Fan Set, die bestaat uit drie 120mm-ventilators die geen rand hebben. Deepcool gebruikt een constructie van aluminium pootjes die ook van leds zijn voorzien. De set wordt geleverd inclusief een rgb-ledcontroller.

Het randloze ontwerp is met name bedoeld om de ventilators een uniek uiterlijk te geven. Daarnaast stelt Deepcool dat het ontwerp goed in staat is om trillingen op te vangen. De ventilator voelt met zijn aluminium afwerking behoorlijk degelijk aan.

De bladen bestaan uit twee lagen en de pwm-fans draaien tussen 500 en 2200rpm. Vloeistoflagers moeten leiden tot een goede duurzaamheid. In de aluminium pootjes zijn rgb-leds verwerkt en de 120mm-fans moeten aangesloten worden op de meegeleverde controller. Het instellen van de lichteffecten en snelheid van de ventilators kan ook met de GS Control-app.

Deepcool brengt de MF120 Smart Fan Set in juli uit voor een adviesprijs van 90 dollar. Omgerekend inclusief btw is dat zo'n 97 euro.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

31-05-2017 • 08:32

50 Linkedin

Reacties (50)

Wijzig sortering
Ik vraag me af hoe de koelprestaties hiervan zijn. Er ontstaat open ruimte tussen kast en fan waardoor een deel van de lucht die aangezogen wordt wellicht alsnog in de kast terecht komt.
Misschien is dan dit handig om even te bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=5p2rkH4G-hs

Hierbij worden fans bekeken die een gedeelte van de behuizing weg hebben gelaten. Spoiler: Met behuizing koelen ze beter. Deze koelers in het artikel hebben helemaal geen behuizing meer dus ik neem aan dat de prestaties nog minder zijn.

Dus deze zijn meer voor de sier.
maar welke invloed hebben de "slats" of "spoilers" hierop?, de fans in het filmpje heeft redelijk standaard bladen, helemaal vergelijken gaat hier niet echt op.
De koelprestaties zullen denk ik niet persé minder zijn dan een fan met een tunnel, maar deze fan heeft wel een beperking, volgens mij hij kan alleen gebruikt worden om lucht uit je kast in te duwen (of je moet hem op de buitenkant monteren), of door je koelblok heen te duwen. Hij kan niet 2 kanten op gemonteerd worden zoals een normale fan met tunnel. Hij lijkt geen lucht te kunnen "trekken"

Er is misschien wel een kans op hercirculatie van lucht in de kast maar als je een fatsoenlijke verhouding tussen inflow en outflow hebt moet dit weinig uitmaken.

edit 1* Nu ik nog eens naar het ontwerp kijk zitten er ook opstaande randjes op de blades. Misschien dat deze meer richting aan de lucht geven en daarmee een beetje het effect van een tunnel simuleren

edit 2* airflow richting XD

[Reactie gewijzigd door iwaarden op 31 mei 2017 09:02]

Als je goed kijkt zitten er allerhande randjes op de fans en aan de achterkant van elk blad nog een soort spoiler. Dit alles zal bedoeld zijn om de airflow zo goed mogelijk naar boven te sturen.
Een wingtip van een vliegtuig is ook maar 1% van de vleugellengte, maar heeft het effect dat de vleugel ongeveer 5% korter kan. Juist omdat die tips voorkomen dat de lucht nutteloos opzij vloeit. De randjes op de ventilatorbladen zullen hetzelfde effect hebben. Er zal meer lucht naar de zijkanten worden geblazen dan bij een fan met tunnel, maar minder dan je zou verwachten.

Nadeel is dat deze ventilator maar in één richting kan worden geplaatst. Het zijn echte pull ventilatoren, maar het ontwerp is ook zo dat ze juist bedoeld lijken voor plaatsing aan de buitenkant van de kast. Daar maakt het ook niet uit of er een deel van de lucht opzij waait, als ze maar goed lucht uit de kast zuigen.
Aan de achterkant van de kast plaats je ze natuurlijk wel in de kast.
Wingtips zoals winglets zijn primair bedoeld om het verbruik te verlagen, wat ongeveer een 5% in verbruik kan betekenen. Dit door het verminderen van de drag gecreeerd door vortexen aan de uiteinden van de vleugels.

Het is niet gemaakt om de vleugel korter te maken.
De wingtips zijn in eerste instantie een toevoeging aan bestaande ontwerpen. Doordat de lucht aan de punt van de vleugel naar de zijkant wegstroomt en geen lift genereert is het effectieve deel van een vleugel korter. Door een groter deel van de vleugel effectief te maken bespaar je brandstof. Die besparing is inderdaad in het begin het hoofddoel geweest. Daarom zijn de winglets ook op al bestaande vliegtuigen geplaatst.

In nieuwe ontwerpen speelt de rol van de winglets ook mee in de vleugellengte. Zeker de Airbus 380 heeft daardoor relatief korte vleugels. Zonder winglets zouden de vleugels langer moeten zijn en dat zou op veel luchthavens problemen geven.
en je kunt er mooi een extra reclame logo op plakken :P

Ik kwam trouwens in een ander nieuwsartikel tegen dat intel ook coolers heeft zonder tunnel, vaag kwam het me ook al wel bekend voor.

Na even doorzoeken kwam ik bij deze test: http://www.anandtech.com/...up-intel-amd-vs-evo-212/3 er word helaas niet ingegaan op het gebrek aan tunnel.

Alle stock intel coolers hebben geen tunnel, als het zo slecht zou zijn, zal intel die toch niet op zijn cpu coolers plakken? Nee het zijn inderdaad niet de beste coolers, maar de toevoeging van een tunnel is een zeer kleine aanpassing. Als dat zovel zou uitmaken zouden ze dat wel gedaan hebben.

[Reactie gewijzigd door iwaarden op 1 juni 2017 12:07]

5% minder verbruik zorgt indirect wel voor kortere vleugels. Doordat je minder verbruik hebt kan je minder brandstof meenemen. doordat je minder brandstof meeneemt heb je minder gewicht. gevolg is minder vleugel lengte. hoewel dit niet veel verschil zou uitmaken is er wel degelijk een verschil.
Winglets zijn wel gemaakt om de vleugel korter te maken. (om precies te zijn, om een efficiëntere vleugel te krijgen zonder de wingspan te veel te vergroten)
Het is efficiënter om de winglets horizontaal te zetten in plaats van verticaal, maar dan gaan de vliegtuigen niet meer passen binnen dezelfde ICAO ARC classificatie als de variant zonder. (dus dan pas je niet meer op dezelfde taxiways en gates)
Los van het missen van de shroud heb ik ook mijn bedenkingen bij de hoeveelheid materiaal dat in de loop van de luchtstroom zit (het aluminium frame met leds). Bij "traditionele" fans zijn dit vier dunne stokjes.
ik denk niet dat dit een goede design is op het gebied van static pressure. Want in plaatst dat de lucht er door heen moet omdat het geen andere kant op kan gaat de lucht er nu aan de zijkant uit. de youtuber "Jaystwocents" maakt een video over de fans van evga waarbij de randen van de cooler een stuk dunner maakte en hij legde daarin ook uit dat de lucht kan ontsnappen waardoor de static pressure minder was.

Maar ik denk dat deze fans meer gemaakt zijn voor de mooie design dan voor de static pressure.
Anoniem: 310408
@brainbuddy31 mei 2017 15:24
Met een goed blad ontwerp is dat een probleem wat nog wel eens mee zal kunnen vallen. Propellers op een vliegtuig (en schroeven op een schip) hebben tenslotte ook een zeer acceptabele efficiency. Pas als je hogere lucht input snelheden gaat krijgen (of bij een schip om via de schroef te sturen) worden daar shrouds gebruikt.

Dit blad ontwerp lijk daarentegen nergens op en kan onmogelijk efficient zijn. Een basisprincipe is dat een blad de luchtstroom over het volgende blad zo min mogelijk mag verstoren. Dat is met dit ontwerp ten enenmale onmogelijk.

Mooi voor kids die graag lampjes en bewegende dingen willen hebben. Verder zal deze fan alleen wat lucht laten bewegen en veel te veel herrie maken.
ja maar vergeet niet dat een vliegtuig niet zijn lucht door iets heen moet persen zoals door een heatsink. Ik weet niet presies wat voor design daar bij wordt gebruikt(ik heb er niet voor geleerd) maar ik weet wel dat het anders is.

ja maar ookal had je een goede blad design zou het als nog niet goed zijn want de lucht kan makkelijk ontsnappen.
Als ik het geld had kocht ik wel een setje van deze fans met een rookmasjien, lijkt me interessant om te zien of Deepcool de bladen zo heeft aangepast dat er alsnog een airtunnel is.
Static pressure zal misschien belabberd zijn, maar als case fans zouden ze nog wel kunnen werken denk ik.
Ik vraag me af of ze naast mooi ook nog functioneel zijn. Ik ben geen natuurkundige, maar zonder "tunnel" en met gaten in de fanblades lijkt me dit toch echt averechts te werken. zowel voor geluidsproductie als voor de verplaatsing.

[Reactie gewijzigd door Magic op 31 mei 2017 08:36]

deze "gaten" zijn aerodynamisch wel doordacht, dit word in de luchtvaart ook gebruikt, de zogenaamde "slats" op de vleugelvoorrand die ervoor zorgen dat er meer lift word geproduceerd en er dus langzamer gevlogen kan worden om te landen.

Als ik de fan zo bekijk helpt dit dus mee met meer lucht door de fan heen trekken, in de tekst in de plaatjes staat er ook bij dat de double layer blade zorg voor meer air pressure en dus meer airflow bij een lagere snelheid

[Reactie gewijzigd door iwaarden op 31 mei 2017 08:46]

Thanks, ik had nog nooit van slats gehoord, ondanks dat ik best wel een beetje "luchtvaart" spreek. Ik dacht dat ze een gevolg waren van het ver extenden van de flaps, maar lees nu inderdaad dat dat ook doordacht is :)
Waarom altijd weer die leds? Een computer hoort onzichtbaar z'n werkte doen. De fans moeten zorgen voor een koelende luchtstroom. Als ik lichteffecten wil koop ik wel een discolamp ...

Dus nu kan ik vanaf mijn smartphone met de GS Control-app mijn case fans regelen. Wat is de toegevoegde waarde hiervan?

Overigens behoorlijk prijzige ventilators.
Pc hoeft niet perse zijn werk onzichtbaar te doen. Sommige willen inderdaad een wat fancier kast. Als jij dat niet wilt dan is dit blijkbaar niet het product voor jou.

Er zijn trouwens genoeg fans zonder leds. Keuze is reuze :).
Dat een computer onzichtbaar z'n werk moet doen is een mening van jou. Er zijn genoeg enthousiastelingen die hun computer als een stuk decoratie in de kamer zetten. Zeker mijn autistische broertje vind zijn computer met allemaal verschillende kleuren helemaal geweldig.

De toegevoerde waarde van de smartphone app kan ik dan weer niet begrijpen..
Waar slaat dat dan op? "Een computer hoort onzichtbaar z'n werkte doen". Dat vind jij misschien, ik vind zelf LEDjes heel gaaf, en mijn PC heeft ook zat ledjes. Ik ga toch zeker geen duizenden euro's uitgeven aan onderdelen, en het dan in een dichte kast stoppen? Dat jij dat wel doet is prima, maar niet iedereen is zo.
Sommige mensen vinden het leuk om een zo mooi mogelijke computer te bouwen, en RGB is daar een onderdeel van alsmede ook het design van deze fans. Vergelijk het met velgen op een auto, 20 inch rijdt niet meer zo lekker, maar het ziet er goed uit. Er zijn ook velgen die goed rijden en er goed uit zien, en er zijn velgen die goed rijden en er niet goed uit zien.
Dit zijn overduidelijk design producten. Daar is gewoon markt voor.

Wil je lelijk en funcioneel, dan kan je al 100 fans kiezen, waaronder dat merk met die lelijke kleur bruin
Hoezo lelijk en functioneel? Gewoon functioneel is meestal ook mooi: ontwerp volgt functie - Dutch Design.

Natuurlijk is er een markt voor anders wordt dit soort speelgoed niet gemaakt. :*) Alleen voor de werkzaamheid van de PC is dit niet nodige ballast. Als je een mooi meubel wil is een PC niet het eerste waar ik aan denk. Uiteraard is dit heel persoonlijk, ik wens iedereen met een opgeleukte PC veel plezier met het ding. _/-\o_
Er zijn veel mensen die het leuk vinden om hun computer te customizen zodat die er van binnen, naar hun smaak en die van hun vriendenkring, mooi uitziet.
Jij bent kennelijk niet zo iemand, ik ook niet. Wij kunnen dus beter ventilators kopen die door ingenieurs zijn ontworpen, en niet in eerste instantie door industrial designers.

[Reactie gewijzigd door Brousant op 31 mei 2017 09:08]

Helemaal mee eens!
Een computer hoort onzichtbaar z'n werk te doen
Dat is absoluut een persoonlijke voorkeur want als dat voor iedereen gold zouden er geen kasten met venster bestaan.

Ik denk dat de gemiddelde gebruiker liever een 'onhoorbare' pc heeft dan een 'onzichtbare'
100€ voor drie fans? Moet niet gekker worden ..RGB of niet.
Een setje van 3 Corsair HD120's https://tweakers.net/pric...wm-controller)-120mm.html koste bij de introductie ook € 100.

Het is wel eens wat anders dan het standaard chasis.
Op de website van Deepcool http://deepcool.com/press/news/2016-12/65_6352.shtml staat ook de MF120GT, deze heeft een shroud om de fan, maar dan met een X over de fan:

http://www.deepcool.com/p...84d7088328dc73286f4ff.jpg
Mja, zeker gezien "ultieme" fans zals die van Be Quiet / Noiseblocker / Nocuta Industrial veelal €27,50 / 32 / 29,95 zijn per fan voor de high end 120 / 140mm fans.

Aan de andere kant zijn er vaak prima €20 alternatieven te koop die slechts een fractie slechter presteren.

€`100 voor case fans is daarmee geen heel rare prijs, maar deze set vind ik dan wel weer erg duur inderdaad.
Waarom altijd maar controllers en apps? Ik heb 7 headers op mijn mobo en ik heb nergens omkijken naar. Alles lekker temperatuurgestuurd en niks handmatig. Ik kan de temp/rpm lijn aanpassen via een stukje software en klaar.
Niet ieder mobo heeft rgb sturing denk ik.
Ze zien er heel gaaf uit maar zijn jammer genoeg erg aan de prijs. Ik kan me voorstellen dat een build met een glazen paneel hier wel wat mee kan. Ik ben alleen wel benieuwd naar het geluid dat ze produceren.

[Reactie gewijzigd door steuf op 31 mei 2017 08:40]

Anoniem: 776095
31 mei 2017 08:39
Er is een reden dat men niet eerder de rand weghaalde en de evga ventilatoren op zijn AIO's waardeloos zijn. De rand geeft het effect van zo'n tipje op een vleugel en zorgt voor veel extra "lift". Deze hebben geen tip-effect en het is afwachten hoe goed ze werken.
Ik ben benieuwd hoe duur losse fans worden en of de rgb fan controller zoiezo meer fans aan kan.
Interessant ontwerp. Ik weet nog niet of ik het mooi vind. Het is even wennen omdat het zo "anders" is.

Daarnaast ben ik wel erg benieuwd naar de prestaties of de luchtverplaatsing van deze jongens. De luchtstroom wordt wel een beetje geblokkeerd door de pootjes in het midden natuurlijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.




Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee