Google-zusterbedrijf Verily introduceert smartwatch voor klinisch onderzoek

Verily, een dochterbedrijf van Alphabet waar ook Google onder valt, heeft een smartwatch aangekondigd die bedoeld is voor gebruik bij klinisch onderzoek. Het horloge komt voornamelijk van pas bij observationeel onderzoek, waarbij over een bepaalde periode waarden worden gemeten.

De komst van de zogenaamde Study Watch werd aangekondigd op het blog van Verily. Zoals de naam al doet vermoeden is de smartwatch niet bedoeld als consumentenmodel, maar kan deze juist ingezet worden in onderzoek bij mensen. Bij dragers kan het horloge allerlei dingen meten, zoals de hartactiviteit en bewegingen. Toepassingen liggen er dus ook in cardiovasculaire studies, en bij bewegingsaandoeningen zoals de ziekte van Parkinson.

Omdat er patiëntengegevens worden opgeslagen op het horloge is alle opslaggeheugen versleuteld. Volgens Verily is het systeem goed schaalbaar en kan er dus van grote aantallen mensen data worden opgeslagen en met elkaar worden geïntegreerd. Onduidelijk is hoeveel opslaggeheugen er aan boord is, maar de fabrikant stelt dat er slechts een keer in een aantal weken tijd gesynchroniseerd hoeft te worden met de servers.

De smartwatch van Verily zal volgens het bedrijf vooral gebruikt worden bij observationeel onderzoek; dat wil zeggen dat er niet direct toepassingen zijn voor studies met een bepaalde interventie, zoals bij medicijnonderzoek. Door de lange accuduur, die ongeveer een week bedraagt, kunnen er over langere periodes gegevens worden gemeten.

Door RoD

Admin Mobile

16-04-2017 • 12:36

24 Linkedin

Submitter: minihohner

Reacties (24)

24
23
12
2
0
4
Wijzig sortering
Dit wordt getest (ten minste is de bedoeling) bij het Radboud UMC de komende tijd. Loopt ook een traject vanuit de Universiteit om PEP (encryptie en anonimisatie) toe te passen. Zie http://www.ru.nl/english/...ivate-partnership-launch/

Bedoeling is dat de data volledig encrypt bij Google aan komt. Zitten daarbij nog hoop andere afspraken over de data bij dat onderzoek.

Maar blijft wel iets om op te letten. We streamen steeds meer van je digitale ik naar Google en consorten. Dat kan een probleem zijn.
Waar ik erg benieuwd naar ben of het horloge ook gecertificeerd is. Hoe groot is de afwijking ten opzichte van echte hartslag meters etc. Anders heb je weinig aan een onderzoek als je afwijkende resultaten hebt vanuit een stuk hardware. Ben wel benieuwd of Radboud dit daadwerkelijk gaat testen. Heb er in het LUMC nog niemand over gehoord in ieder geval. Ook de encryptie is inderdaad een punt want het bevat wel data van een patiënt, ook zal de data niet zomaar naar Google gestuurd mogen worden omdat die data over de hele wereld verdeeld en niet in een europees datacenter zoals Microsoft dat doet.
Examples include electrocardiogram (ECG), heart rate, electrodermal activity, and inertial movements.
Vooral over de mogelijkheid om ECG's te maken met een horloge verbaas ik me. De dagelijkse praktijk leert dat een conventioneel ECG met 12 afleidingen al bijzonder variabel is. Vraag me dan ook wat je hier aan hebt in klinisch onderzoek. Ik denk dan ook dat de innovatie vooral op het gebied van bewegingsregistratie en bijbehorende ziektes ligt; voor cardiovasculair onderzoek zie ik er weinig heil in.
Denk dat het artikel wat spannender gepresenteerd wordt dan wat het echt is. De smartwatch zal als hulpmiddel dienen, niet als 'vervanging van...'.

Ik loop ook nu zo'n 10 maanden met een Vivosmart HR van Garmin. M'n hartslag van bijna een compleet jaar staat gelogd. Na deze 10 maanden heb ik een redelijk gemiddelde van m'n hartslag in rust en tijdens activiteit gevonden, en steekproefgewijs komt die meting goed overeen met de werkelijkheid. Maar om daar nou gelijk conclusies aan te verbinden...
In die zin is het mogelijk wèl van méérwaarde:
Als je onwillekeurig optredende episodes met ritmestoornissen wil 'vangen' kom je met het traditionele 'Holterkastje soms niet toe. Hierbij maak je een afspraak om zo'n kastje omgehangen te krijgen, vaak ben je pas weken ná je bezoek aan de arts aan de beurt.
Dan zijn de episodes alweer voorbij.
Dus zo'n watch die je permanent staande bij hebt kan nuttig zijn.
Mits de metingen gevalideerd zijn.
Misschien komen er wel hartbanden of plakkers die gebruikt kunnen worden.
Ik heb zelf hartritme stoornissen gehad en pas na 2 jaar is dat ontdekt door een cardioloog.
Ze willen het zelf meten met eigen apparatuur, terwijl mijn Polar een HS als een dolle aangaf en ik me alleen maar moe voelde, verder merk je daar niks van. Volgende dag is alles weer gewoon.
Als je dan een keertje je cardioloog bezoekt is er niks loos. Zelfs niet met fiets belast testen.
Pas na het dragen van een mobiele ECG drie weken, werd het gemeten.
Het monitoren van je hart 24/7 is dan een uitkomst en vooral als dit officieel gebeurt en niet met een Smartwatch of Sport horloge.
Versleuteling helpt tegen intrusie van buitenaf - maar eens je via het OS met de juiste API's over de beveiligingsschil raakt - kan je in principe aan alles aan.
Bovendien kan encryptie ook als een soort van dure gouden kooi tegen de gebruiker gebruikt worden. U komt er van buitenaf niet meer aan - dus u blijft dokken om die data via ONZE cloud te gebruiken. Dat geldt niet alleen voor google, maar ook voor Microsoft, Amazon, Apple, Oracle, IBM, en vele andere bedrijven. Een bedrijf uw data schenken is per definitie aartsdom.
Daarom heb ik liever dat ik mijn eigen data "Zelf" encrypt. (zeg maar in een klein kluisje) en dan deze data bij Google onderbreng (grote kluis).

Dubbele encryptie heb je dan. Dan weet je tenminste zeker dat van buitenaf het lastig bij Google in te breken is, en google zelf ook niet bij de data kan.

Dubbele isolatie. :+
Vroeg me af, is het niet een zuseronderneming van Google? Het kan toch niet een dochteronderneming zijn van Google EN van Alphabet, terwijl Google een dochter is van Alphabet...

edit: ondertussen aangepast

[Reactie gewijzigd door Boy op 16 april 2017 19:50]

De eerste zin van het artikel spreekt zich al tegen de titel, moet gewoon even aangepast worden.
Ondertussen al ge-report
ok, ik wist niet zeker of het fout was, maar het stond zo raar. Ik zou het anders idd gewoon netjes gereport hebben
Zou dat ding ook te koop komen? Ik ben al een tijdje op zoek naar een smartwatch die voldoende nauwkeurig is, en mijn ritme storing die af een toe optreed ook zichtbaar kan maken.
Is allemaal niet zo schokkend en niet ernstig, maar het lijkt me wel leuk om het zichtbaar te kunnen maken als ik dat voel.
Ik kan alleen maar toejuichen, hoe de grote technologie bedrijven de stap zetten naar de 'preventieve gezondheidszorg'.
Hoewel het een pak goedkoper moet worden, om iedere rusthuisbewoner/patiënt met zo'n horloge te voorzien, gekoppeld aan het intranet van het ziekehuis.

Aan de andere kant, zullen al die gegevens weer gekoppeld worden aan google acc en ook weer op hun grote servers terecht komen.
Wat belet hen, om binnen nu & 10 jaar al die gegevens niet 'anoniem' te verkopen aan verzekeringsmaatschappijen. EN verzekeringsmaatschappijen die dan u profiel door die database halen?

En de EU mag wel wetten op leggen, iedereen weet dat Google soms weer verdient aan het verkopen/verhandelen van anonieme data, dan dat ze eventueel een miezerige boete moeten betalen.

[Reactie gewijzigd door Qinshi op 16 april 2017 13:24]

De data hoeft niet gekoppeld te worden aan de naw-gegevens.
Voor onderzoeken zijn die toch niet interessant, lijkt mij.

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 16 april 2017 23:26]

er zit een anonieme laag tussen. Of meer dan een. Google weet alleen dat het # xyz is. Boor de analyze gaat het dan naar weer een andere code. Als biostatisticus heb ik al minstens 20 keer de gegevens van subject 101 onderzocht. De hoeveelheid mensen die echt weten welk persoon bij welk ID hoort is erg beperkt. Traceerbare persoonsgegevens betekenen voor mij een directie actie om deze van mijn systeem te verwijderen, de verzender te waarschuwen en een service ticket.

Dus ja, we koppelen aan personen, maar zo min mogelijk, en weinig mensen kunnen die koppeling maken.
dit valt onder de noemer medische apparatuur, dat aan veel strengere voorwaarden moet voldoen dan je standaard consumentenspeelgoed en ook een pak duurder is in aanschaf.

Anders kan je bvb Philips van hetzelfde verdenken.

soms zitten hier teveel verschillende doelgroepen samen die telkens hun eigen gevaren en bedenkingen projecteren op compleet andere producten, zoals gamers die zagen over GPGPU's, workstations en servers.
Ik zoek wel eigenlijk naar een smart-ink watch met een levensduur van een jaar of zo.
Ik zoek wel eigenlijk naar een smart-ink watch met een levensduur van een jaar of zo.
Kun je nog even blijven zoeken, die bestaat simpelweg gewoon nog niet. Er zit in feite gewoon een mini-smartphone in een smartwatch, door een E-Ink display te gebruiken kun je het energieverbruik enigzins limiteren maar een jaar zul je er gewoon niet mee gaan redden (met de huidige technologie).

Ik denk ook niet dat het er op korte termijn zal komen, we zijn het bij onze telefoons al veel te gewend om ze elke dag op te laden, dat zijn we voor Smartwatches straks ook.
Het communicatie gedeelte vreet het meeste stroom, dus dat kunnen ze er gewoon uit laten, of alleen aan zetten als je specifiek een knop indrukt om te communiceren met je smartphone. Tevens hoeven er geen apps op te draaien, gewoon horloge functionaliteit is genoeg.
Leuk dat 't versleuteld is op het horloge, maar Google kan er toch wel bij.
Ca. 5 jaar geleden ben ik enkele weken in een ziekenhuis opgenomen geweest. Toen heb ik een aantal hartritme apps op mijn android smartphone getest, die gebruik maakten van de flitser en de cameralens. Ik heb de uitslagen vergeleken met de uitslagen van dure, gecalibreerde ziekenhuismeters. Dat scheelde maar weinig.
Is het wel verstandig om zo'n bedrijf als google dat soort privacy gevoelige informatie te geven?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee