Samsung presenteert desktop-dock voor smartphones

Samsung heeft een desktop-dock voor smartphones gepresenteerd. Daarnaast komt de fabrikant met een versie van de Gear VR met controller en een nieuwe versie van zijn 360-gradencamera. Alle accessoires werken in elk geval met de Galaxy S8.

De desktop-dock heet DeX en als de Galaxy S8 erin zit, kan die via een kabel verbinding maken met een monitor. Daarnaast kunnen er draadloos een muis en toetsenbord op aangesloten worden om de telefoon als desktop te gebruiken. De functionaliteit lijkt op die van de Desktop Dock van Microsoft die compatibel is met de Lumia 950.

De DeX heeft twee usb 2.0-poorten en een ethernet-aansluiting. Daarnaast zit er een ventilator in de behuizing voor koeling van de S8. De DeX Station komt half april uit in de Benelux voor 149 euro.

Naast DeX kan de Galaxy S8 ook overweg met een nieuwe versie van vr-headset Gear VR. Deze heeft nu ook een controller. De controller heeft een touchpad en een trigger. Daarnaast zitten er Back- en Home-knoppen op, met daaronder volumeknoppen. De controller maakt via bluetooth verbinding met de telefoon.

Een laatste nieuwe accessoire is de Gear 360 2017. De nieuwe 360-gradencamera heeft een handvat, terwijl de vorige een bolvorm heeft. De camera kan bovendien werken met meer telefoons dan alleen de S8-serie. Naast andere Samsungs is hij ook compatibel met recente iPhones.

De nieuwe Gear 360 heeft twee 8,4MP-camera's met fisheye-lenzen, die samen 15MP-foto's kunnen maken of kunnen filmen en livestreamen in 4k-resolutie. De chipset is net als de vorige een DRIMe5s. De camera heeft een 1160mAh-accu aan boord. De nieuwe 360-gradencamera komt half mei uit in de Benelux voor een adviesprijs van 249 euro.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

29-03-2017 • 17:58

82 Linkedin

Reacties (82)

82
80
33
2
0
41
Wijzig sortering
Ik vind 149 euro voor de dock toch wel overdreven. Het bevat alleen maar een usb-hdmi converter, usb-aansluitingen en een ventilator. Ik denk niet dat mensen zitten te wachten op nog 149 euro aan kosten na het betalen van de Galaxy S8 zelf. Voor 800 + 150 euro kun je een ultrabook én een smartphone kopen.

[Reactie gewijzigd door Oshawott op 29 maart 2017 18:15]

Mee eens, er zit voor een tientje aan hardware in, dus waarom dit nou zo duur moet zijn?
Het doel zou juist moeten zijn dit zo goedkoop mogelijk te krijgen, zodat je van het verschil eerder een high-end (Samsung) smartphone koopt als desktop-vervanger.
En dan zit er nog niet eens USB-3 op de docking station, laat staan een extra video chip.
Edit:
Terwijl je met een USB3-poort op je smartphone er al een heel docking station aan kan hangen. USB3 schijnt inderdaad duur te zijn en weinig zin te hebben op ARM omdat de processors en SD opslag niet snel genoeg schijnen te zijn - hoe je dan wel 4K video kan opnemen is mij niet duidelijk
https://www.raspberrypi.o...iewtopic.php?f=63&t=74695 (2014)

[Reactie gewijzigd door mbb op 30 maart 2017 00:31]

Mee eens, er zit voor een tientje aan hardware in, dus waarom dit nou zo duur moet zijn?

Waarschijnlijk wel een groot tientje aan inkoopkosten O-)

Maar dat zegt het al. Dat is inkoop, en heeft geen marge voor uitval, RMA, etc. Plus de R&D kosten die terugverdiend moeten worden op waarschijnlijk geen miljoenen sales. En dat heb ik het nog niet over de dure personeelkosten van het hele traject van productie tot aan klant.

Het is geen supermarkt product waar marges van <5% normaal zijn en gecompenseerd worden door hoge volumes. Wil je winstgevend zijn in dit segment, zul je echt wat meer moeten vragen.

Ook neem ik aan dat de kwaliteit van materialen geen Alibaba-online-only zal zijn, maar meer high end. Dan is een vraagprijs van 149 geen gekke prijs.
Voor €150 koop je een hele laptop!

Onderdelen op Conrad
USB2 op Conrad: 1.71
HDMI Connector €2.14
En dat zijn consumentenprijzen; Samsung koopt ze in bulk of maakt ze zelf.
En dan nog 2 chippies erbij die in een laptop of docking station moeten.
De software doe je in de telefoon zelf; zowel USB als HDMI wordt al op veel telefoons ingebouwd.

En geen miljoenen sales? Je bouwt het in op Samsung TV, Samsung (auto)radio, Samsung USB adapters, etc; en dan kijken hoeveel mensen denken 'hee handig dit, maar als ik die nieuwe Galaxy X koop gaat het misschien wat sneller dan deze oude Galaxy TAB 2. " En hup, een half miljard klanten erbij vor je premium product waar je €200+ marge op maakt.

[Reactie gewijzigd door mbb op 30 maart 2017 00:44]

Inderdaad, echt heel vreemd dat hij dat "geen gekke prijs" noemt. Er zit gewoon 90% marge op, al dat zogenaamde onderzoek dat bedrijven claimen is ook echt niet zoveel, doe je er een euro bij. Best wel een gekke prijs. Maar goed, iets is waard wat een gek ervoor geeft.
nou ja, er moet best onderzoek naar gedaan worden: is het idee haalbaar, is er vraag naar het idee, hoe kunnen we het het best implementeren; prijktijk test, productie test, veiligheidstesten en certificaten voor 50 landen, prijs-onderzoek etc.
Maar Samsung maakt alleen al tientallen nieuwe telefoons per jaar, laat staan hun andere producten; die hebben dit allemaal gestandaardiseert.
Misschien dat ze in de eerste modellen veel terug willen verdienen, maar die prijs zal snel moeten zakkken om het aan te laten slaan.
En zoals geimpliceerd; HDMI en USB zit al minstens 5 jaar op vele telefoons, dus er zullen ongetwijfelt concurrenten komen die de connectors naast elkaar gaan plaatsen en met een ' dckings station' dualkabel van een tientje gaan proberen te concurreren/ (Wat veel midere qualiteit zalzij als Samsung van 25-40 maar duidelijk geen 250 euro waard
Dat, of accessoires worden gewoon met gigantische marges verkocht omdat het kan en veel geld oplevert.
Of moet en zijn en dan heb je waarschijnlijk gelijk. De marge (percentage) zal hoger zijn dan de telwfoon gok ik.
4k met h.264 zal wel over usb2 passen.
er zijn voor continuum ook simpele usb-c hdmi converters te koop, doen hetzelfde, alleen mis je dan wel 3 usb poorten extra (in het geval van de lumia dock van Microsoft)
Dit zijn altijd van die gimmicks die je ineens spontaan gratis bij je toestel + abo krijgt, net zoals met de Samsung VR brillen. Puur een marketingtruc zodat mensen het gevoel hebben dat ze iets waardevols erbij krijgen.

Ben overigens benieuwd of Google eens zelf met zoiets gaat komen. Je zou zeggen dat heel zo'n dock overbodig is als je een Chromecast en Bluetooth toetsenbord setje gebruikt.
Dat zal wel kunnen, net als die tablets die je toen overal bij kreeg; nog net geen extra tablet bij je tablet.
Stomme zet want zo was de markt meteen verzadigd; Samsung had beter zijn LEDlampen kunnen promoten, daar koop je misschien nog wel een 2e van als ie bevalt.

Met dit soort docks is het al handiger, als ze de docks maar compatible houden met al hun telefoons anders zit iedereen straks met 5 verschillende dockingstations
Ik denk dat persoonlijk bij meer dan de helft van alle iPhone accessoires. Maar blijkbaar zijn juist de mensen die al 800 euro neertellen voor een telefoon (Apple of Samsung) ook degenen die niet met een hoop losse kabeltjes willen kloten en liever een 'matching' dock willen.

Gelukkig zullen er snel genoeg varianten komen die wat meer geschikt zijn voor de prijsbewuste tweaker.
Zo veel zullen die niet los kopen maar met een abbo, anders moeten ze teveel in 1x betalen.
Dan is die 150 vaak al veel te duur.
Officiële accessoires zijn altijd prijzig. Verder kun je vast we snel genoeg een third party oplossing kopen. Maar degelijke docks vind je niet voor 10 Euro.
De vraag is alleen, wat heb je eraan? Android heeft nog geen Continuum-achtige API voor volwaardige desktop apps, dus feitelijk heb je dan enkel een Android TV (voor de apps die dat ondersteunen). Misschien mikt Samsung hier puur op remote desktop?
Ligt er aan welke Android je bedoelt. Remix OS gebaseerd op Android is toch wel degelijk een aardige desktop versie van Android. Het komt niet in de buurt van MacOS of Windows, maar voor huis/tuin/keuken gebruik voldoet het zeker wel.
Hoeveel smartphones worden er tegenwoordig standaard geleverd met Remix OS?
Dat maakt niet uit, Remix gebruikt bepaalde trucjes zodat Android beter werkbaar is op de desktop. Dezelfde trucjes kan Samsung natuurlijk ook gewoon implementeren in hun versie van Android. Een taakbalk of dock met icoontjes is natuurlijk ook zo geplaatst op het moment dat de telefoon in de dock zit, En zo zie je al dat een groot aantal apps (vooral die multi-window al ondersteunen) het venster in grootte te veranderen zijn op het moment dat je hem in de dock doet.

[Reactie gewijzigd door RebelwaClue op 30 maart 2017 10:51]

Citri receiver erop en je kunt met je vdi of rds desktop bezig. Kan een mooie oplossing zijn voor bedrijven die Citrix draaien.
Ligt er een beetje aan, ik gebruik voornamelijk office applicaties voor mijn werk en 'onze' applicaties staan in de klaut. Feitelijk gezien heb ik 99% van de tijd Windows niet echt nodig en alleen maar een browser.

Niet dat ik van Windows af wil, ik kan ermee lezen en schrijven maar naarmate de jaren verstrijken wordt het OS steeds minder relevant voor mijn doeleinden.
tegenwoordig zijn er veel 'cloud applicaties' die dus gewoon in de browser werken, en daarmee is dan dus de smartphone als 'desktop' te gebruiken een hele logische stap.
Met je zakcomputer naar werk. Mooi en futuristisch design. Windows Continuum was hun voor. En zelfs daarvoor was de Ubuntu edge er.

Samsung lijkt het qua design zeer mooi, maar vraag me af hoe het werkt als men gebeld wordt. Met Windows Phone was hier wel rekening mee gehouden.
Uh, Ubuntu Edge is er nog steeds niet.
Jawel. Er is een Spaanse fabrikant die 2 Ubuntu edge tablets heeft uitgebracht. En er zijn een paar andere bedrijven die het aanbieden. Ubuntu was wel degelijk de grondlegger hiervan. En ik heb Ubuntu edge al sinds 2012-2013 op mijn note 3 draaien 😂

Zelfs nog complete webserver op draaiende gehad torn ik websites bouwde .

[Reactie gewijzigd door FrontlineCoder op 29 maart 2017 19:22]

de Nokia 808 Pureview (Symbian) kon al via hdmi op een tv aangesloten worden (inclusief tobo/muis via usb hub). zo kon je al je foto's en video's afspelen met een speciale interface en werkte de gewone interface op de TV net als alle apps zoals ze op de telefoon werkte.

De 808 en Ubuntu Edge deden/doen dat zonder extra docking station. Misschien dat met de introductie van zulke functionaliteit van een bekend merk er een vlucht gaat komen in het concept van Ubuntu Edge zoals in de video te zien is.

(bah typo)

[Reactie gewijzigd door HanG-BuiK-ZwijN op 29 maart 2017 20:20]

Ik snap dat telefoons warm worden, maar waarom hebben we het punt bereikt dat externe koeling voor telefoons een pluspunt voor advertenties is? Maakt throttling op basis van temperatuur zoveel uit voor telefoons?

Misschien dat het mogelijk is om een 4K scherm aan te sluiten op je telefoon, dan kan ik me voorstellen dat de GPU aan de bak gaat.

[Reactie gewijzigd door SwiftPengu op 29 maart 2017 19:25]

Ja, een 4K scherm kan hij aansturen en daarbij weten we ook niet wat de kloksnelheden in dit dock doen. In theorie zouden die hoger kunnen zijn en opladen tijdens zwaar GPU werk heeft natuurlijke ook z'n weerslag op de temperatuur.

[Reactie gewijzigd door Jortio op 29 maart 2017 19:10]

Als je de telefoon oplaadt en tegelijkertijd ook gebrukt voor een spelletje of het afspelen van een video kan de batterij erg warm worden.
Ik heb zelf een S7 en een fast wireless stand van Samsung en als ik dan aanhet opladen ben en Pokemon ook aan staat (voor de GPS drift) gebeurt het regelmatig dat het opladen gestopt wordt omdat de batterij 't anders niet aankan.
De telefoon is dan aan de buitenkant al behoorlijk heet aan het worden.
In die fast wireless stand zit ook een ventilator maar die koelt zelfs dan niet genoeg.

[Reactie gewijzigd door SiGNe op 29 maart 2017 18:45]

:+ Binnenkort: Telefoon met waterkoeling; met waterdicht compartiment zodat je 'm in je glas kan hangen. Of een uitrolbaar ijzeren kabeltje dat je in een aquarium kan hangen.
Je kunt toch al je s7 en s8 in het water hangen? Zijn volgensmij gewoon waterdicht... Alleen een beetje lastig met opladen. Misschien met een dunne glazen bodem dat je hem door het glas heen op kan laden

[Reactie gewijzigd door sygys op 29 maart 2017 23:37]

Jup, nu bij Blokker, glazen Phone Water Coolers voor maar €4- €40 €14.95
Ik moet zeggen mijn lumnia 950XL word wel erg warm als pc gebruikt word.
Dan lijkt mij een kleine luchtstroom niet zo heel verkeerd.
Gaaf. Zou ideaal zijn als remote of virtual machine in Windows 10.
Samsung loopt eigenlijk nu ook ver voor op de zaken op het gebied van Android.... ik weet nog wel dat ze hun eerste tablet met Android presenteerde..... sloeg compleet de plank mis, omdat Android niet geschikt was voor de tablet. Ik denk dat ze met dit docking station precies hetzelfde gaan krijgen....

Het komt te vroeg....
hier een korte hands-on: https://www.youtube.com/watch?v=G_Zdq0AjhXo&t=186s
jammer dat er niet gekozen is voor 6 of 8gb ram.
Als ik de (desktop uitbreiding) hardware zo zie, schat ik dat de kosten ervan zo'n <€50 zullen zijn. Het lijkt er op dat met de prijsverhoging van de S8 (waar ik sterke twijfels bij heb of deze te rechtvaardigen zijn), dat Samsung de kant van Apple opgaat. Ik hoop dat Tweakers kritischer zijn dan het nieuwste te willen hebben...

[Reactie gewijzigd door Nas T op 30 maart 2017 05:49]

Bij de kleinere S7 zonder gebogen scherm (het gebogen scherm van de S8 is zelfs iets groter dan bij de S7 Edge) werd de hardware alleen al op meer dan $250 geschat, dus bij de S7 Edge lag dat nog hoger. Lijkt me niet dat de S8 Edge hardware een vijfde of minder daarvan kost...
250, daar komt nog bovenop belasting schipping, marge van de verkoper, derving en R&D dan zit je al snel op een vrij hoog bedrag.
Plus, ligt het ook aan de koers. Dat is een van de redens om vaak ook al prijzen te verhogen.
Geloof me.. er zit een behoorlijke marge nog op hoor. Ik weet wel dat winkels er een paar tientjes maximaal op verdienen. Winkels als phone house moeten het hebben van de neven verkopen iig. Dus winkels hebben een klein aandeel op dat bedrag

[Reactie gewijzigd door sygys op 29 maart 2017 23:40]

Het gaat om de desktop-dock, post aangepast.
Waarom enkel materiaalkost beschouwen? Ontwikkelkosten, personeel, gebouwen, marketing moet ook betaald worden.
Die reken ik dan in de productkosten mee ;) (gaat trouwens om de desktop-dock)
De prijs van de S8 ligt gelijk met die van de S7 Edge bij release... en gezien de edgeless techniek van het nieuwe scherm mag je de S8 toch eerder naast de Edge plaatsen dan de normale versie. Tja, of het te rechtvaardigen is... Apple verkoopt ook zonder moeite telefoons van bijna 1000 euro die wat dat betreft qua techniek en ontwikkelkosten moeilijk te rechtvaardigen zijn.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 30 maart 2017 05:32]

Apple moet samsung ook betalen voor de soc en schermen.
Anoniem: 705736
@Tom 123430 maart 2017 16:17
Samsung moet fabrieken bouwen voor de soc en schermen.
De winst is groot daarvan
Ik heb mijn post aangepast, ging om de desktop-dock.
Zal de S7/Edge ook overweg kunnen met de controller? Dit vindt ik op dit moment een gemis en is een reden dat ik de GearVR niet gebruik.
Zeer grote kans dat veel functies werken. Zeker weten doe je als je het afwacht ;)
Wel grappig dat Microsoft hier aan heeft bijgedragen, en dat hun Office apps hier dus ook op werken. Weer een unieke functie van Windows 10 Mobile de deur uit. Maar Microsoft verdient er wel aan natuurlijk. Ik denk dat dit wel een succes kan worden, deze functie zal ook meer aandacht krijgen bij Samsung vanwege hun populariteit natuurlijk, en het grotere app aanbod.

offtopic:
En Steve Ballmer kreeg commentaar toen hij te laat erbij was op de tablet en smartphone markt, maar meneer Nadella heeft er Windows 10 Mobile net zo goed met de pet naar gegooit en niet vol ingezet op Continuum, waardoor ze nu ingehaald zijn door Samsung.

[Reactie gewijzigd door Stefan22 op 29 maart 2017 19:00]

Vind win 10 mobile eigenlijk wel prima werken.
Van mij mogen ze er mee doorgaan en de continuum als echte windows een keer uitbrengen.
Ik geloof graag dat het prima werkt, helaas kan ik daar zelf niet over oordelen.

Maar ik bedoelde dat Microsoft hier eerder mee was, maar dat Microsoft er niks mee heeft gedaan. (Apps in venster kan nog steeds niet vgm, beperkt aantal apps beschikbaar). Samsung heeft gelijk een groter aantal apps en meer ondersteuning van ontwikkelaars doordat de S8 op Android draait.

Ik hoop ook dat Microsoft het doorzet, want een goede functie is het zeker.
Laten we het hopen, mensen gebruiken toch veel meer de telefoon dus is eigenlijk wel handig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee