Harman introduceert infotainmentsysteem met draadloze CarPlay-verbinding

Harman introduceert het naar eigen zeggen eerste geïntegreerde CarPlay-infotainmentsysteem voor auto's dat draadloos met iPhones verbinding maakt. De verbinding verloopt bij het systeem van het Amerikaanse audiobedrijf via zowel bluetooth als via wifi.

Er zijn al verschillende systemen in auto's die Apple CarPlay ondersteunen, maar bij die moeten gebruikers hun iPhone via usb verbinden, claimt Harman. Met het geïntegreerde systeem van dit bedrijf wordt de verbinding opgezet via bluetooth terwijl de dataoverdracht via wifi verloopt.

Harman is bezig het betreffende infotainmentsysteem te integreren in auto's van een niet nader genoemd 'luxe Duits automerk.' Volgens MacRumors biedt alleen BMW momenteel CarPlay als optie aan, waardoor het waarschijnlijk om dit merk gaat. Harman werkt echter ook samen met onder andere Volkswagen Group en Daimler.

De mogelijkheid voor draadloze CarPlay-ondersteuning is er al sinds iOS 9. Niet bekend is waarom niet eerder systemen met deze ondersteuning verschenen. Wel kondigde Alpine vorige maand een draadloos systeem aan, de iLX-107. Dit is geen geïntegreerd systeem maar een inbouwvariant die vanaf deze maand voor 900 dollar wordt aangeboden.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

24-02-2017 • 15:58

67 Linkedin

Reacties (67)

67
62
18
6
0
36
Wijzig sortering
Anoniem: 474132
24 februari 2017 16:50
Hou dit Carplay zeker al een tijdje in de gaten. De (nabije) toekomst zal toch zijn dat de navigatie/infotainment apparatuur van de autofabrikanten verdwijnt ten gunste van een monitor/console voor smartphones zoals de iPhone. En "good riddance" want wat zijn de navigatie/infotainment systemen van de autofabrikanten toch slecht. Ik moet nog twee jaar met het Renault R-Link systeem aanklooien (leasebak) en dan zo snel mogelijk naar Carplay; ik baseer er de selectie van mijn volgende leasewagen op: geen Carplay is geen deal!
Dat hangt ook maar net van de fabrikant af hoor. Ik heb nu een Seat met "Media System
Navi Plus" en dat is dik in orde. Supersnel, mooie en duidelijke interface (clean tijdens rijden, pas als je met je hand in de buurt van het scherm komt verschijnen de knoppen in beeld) en qua features mijlenver voor op Carplay. Voice input is wel veel beter in Carplay, maar voor de rest gebruik ik het alleem maar een beetje als gimmick om tegen Siri te kletsen. De navigatie is zo kaal en beperkt dat het in het niet valt bij het ingebouwde systeem.
Die heb ik ook. Zeer tevreden, zeker over de stem herkenning!
Enige gemis is actuele file info. Daarvoor ben je toch op een smartphone aangewezen, die eens in de 20 minuten update via Veronica is nog niet echt zinvol😉
Aanklooien? Is dat systeem van Renault zo slecht?
Mijn vriendin heeft Renault carplay knop op stuur. Blijkt niet aangesloten...... Want media systeem kan het niet. Pruts bedrijf is het.
Vindt het navigatiesysteem in mijn Auris (ook lease bak) best prima! houdt rekening met verkeer en toont omweg mogelijkheden.

Maar inderdaad uiteindelijk is het carplay gebeuren toch wel de toekomst. dan kan ieder wat wild kiezen. vraag me af hoe ze de aanwijzingen dan via BC late lopen voor weergave in de "cockpit" informatie.
Voor de geïnteresseerden: in mei 2016 gaf Google al aan dat het vrij eenvoudig was om auto's met Android Auto + WiFi support te voorzien van draadloze Android Auto, maar helaas is er sindsdien niets meer van vernomen of gehoord.

Wat mij betreft staat of valt Apple Car/Android Auto met de draadloze functionaliteit, want aan dagelijks kabels inpluggen heb ik een hekel (gebruik zelf inbouw Brodit) en bovendien is het een afzichtelijk iets. Zeker omdat voor een aantal auto's de desbetreffende benodigde USB poort achter een klepje is verborgen, dan loopt de usb-kabel al helemaal in het zicht door de auto. En natuurlijk de 3th party apps. Want dan kan je interne scherm pas echt veelzijdig worden.

Zo ziet die 'inbouw' er dus uit: http://oi63.tinypic.com/2lay68w.jpg (jawel, 107,9 is uw TC limiet, niets meer, niets minder). Kabel verdwijnt dus via radiator naar lader onder automaat.

De vraag blijft echter, kun je huidige auto's met Apple Car en Android Auto (en WiFi en Bluetooth support) voorzien van een Apple/Google firmware update? Mijn GTE heeft het allemaal en ook firmware updates voor het Multimedia systeem zijn mogelijk, deels zelfs uitgelekt op Internet. Maar gaan de autofabrikanten ook de Google/Apple firmware updaten?

[Reactie gewijzigd door Malarky op 24 februari 2017 16:10]

Zeker omdat voor een aantal auto's de desbetreffende benodigde USB poort achter een klepje is verborgen, dan loopt de usb-kabel al helemaal in het zicht door de auto
Dan doe je het verkeerd, de bedoeling is: Middenarmsteun open. Telefoon aan stekker. Telefoon in het vakje in de middenarmsteun stoppen. Middenarmsteun dicht. Telefoon bedienen via touscreen in auto.
Maar gaan de autofabrikanten ook de Google/Apple firmware updaten?
Zit die firmware niet in je telefoon? En biedt de autofabrikant niet alleen maar een relatief eenvoudig en stabiel weergave platform? Dan zijn daar veel minder updates noodzakelijk.
Zolang Car en Auto geen Flitsmeister, Flitsnav en Tomtom ondersteunen geen optie. Ook Gmaps/Waze leggen het in de onderzoeken nog steeds af op fileinformatie tegenover TT HDTraffic.

Apple Car zit in iOS firmware, Google Auto is losse APK voor iedereen te installeren. Draadloos moet de bron firmware ook ondersteunen. Dus updates zijn vereist voor de console.

Heb iPhone en Nexus dus ben benieuwd
Ze kunnen het qua file-info wel afleggen, het grote probleem is dat TT ook weinig kan doen aan het gebrek aan alternatieve routes. Dus of je file nou 10 of 5 min duurt maakt eigenlijk niet uit ;) (en verder is Google Maps als overzichtskaart voor files echt wel prima)

Verder is het toevoegen van Flitsmeister e.d. een kwestie van tijd. Een auto zonder AA en CP zal echter die helemaal niet krijgen dus daar ga je al.

Je kunt beter de functionaliteit hebben en moeten wachten op updates dan nooit de mogelijkheid krijgen op die functionaliteit.
Nee. Middenarmsteun is vaak alleen laden, geen data poort.
Niet waar in mijn BMW is dit ook agenda, muziek afspelen en e-mail.
Data dus.
In mijn auto heb ik 2 USB's in onder armsteun, beide snel laden, en een data poort (0.5A) voorin.
Niet bekend is waarom niet eerder systemen met deze ondersteuning verschenen
Waarschijnlijk omdat je de telefoon toch wel aan usb hangt om hem op te laden.
Als die telefoon constant via bluetooth EN wifi loopt te communiceren, is hij binnen no-time leeg natuurlijk, dus lijkt mij dat het draadloze aspect redelijk weinig toevoegt.
Bij een wat kortere rit zou het wel zijn zijn dat je gewoon de telefoon in je broekzak kan laten zitten, maar dat hij toch wel verbinding maakt.
LOL Dat kan met deze ook wel denk ik. En is geschikt voor alle OS-en! :D

https://tweakers.net/ext/f/Ilyo9o6IaWXwzspZMAUw42wF/full.jpg

Snoertje is 2M lang!
Niet voor de nieuwe iPhones...! :+
Wel nostalgie zo'n ding. Gebruikte ik in m'n eerste auto en was er erg blij mee Haha.
Toch wel! Er zit een verloop van usb-c naar jack bij als het goed is... :P
Je kan hem ook ergens opladen in de auto en hem draadloos laten communiceren. Zonder dat je telefoon incl kabels in je gezicht of langs je pook liggen.
Bluetooth blijft niet aan, dat is voor de initiële 'handshake' ze schakelen dan over op een ad-hoc wifi verbinding.
Lijkt me niet. Ik heb CarPlay en ik gebruik het nooit als ik naar werk rijd bv. Geen zin om elke keer weer telefoon eraan te hangen, groot gemis voor Android auto.
Dat is wel zo maar die aansluitingen zijn niet altijd even handig geplaatst en bovendien is er dan vrijwel geen enkele houder die daar makkelijk mee werkt. Bovendien wordt vaak nog USB-2 gebruikt en daarmee gaat opladen via CarPlay of Android Auto dus niet erg snel (Snelladen is al helemaal uit den boze dan).

Toch jammer dat de fabrikanten niet snel zijn met zaken als USB-3 want dat is gewoon hardstikke makkelijk toe te voegen. Denk ook niet dat het zwaar drukt op de uiteindelijke prijs gezien USB-3 chips niet bepaald duur zijn. En dan gaan we straks zelfs nog USB-C krijgen.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 24 februari 2017 18:06]

Alle modellen van BMW bieden nu draadloos laden aan (als het toestel niet voorzien is van die technologie dan is er een hoesje die er permanent om kan blijven). Het is dus dan niet meer nodig om je toestel in de cradle te plaatsen onder de armsteun en dan is dit de volgende logische stap. Ik juich het toe.
Bij mij staat de hele dag lang bluetooth, wifi, en gewoon 4G aan en ik kan 2 dagen met mijn telefoon doen (no joke, moto g4 plus) dus dat het binnen no-time leeg is klopt niet
Uitzonderingen daargelaten natuurlijk ;) maar dit systeem is voor iPhones, en die lopen echt wel snel leeg als ze constant aan het data streamen zijn hoor.
Hier het zelfde maar nog langer met een iPhone 7 plus
Die 7 plus is inderdaad niet leeg te krijgen. Ik neem bij mezelf ook niet meer de moeite om Bluetooth enzo uit te zetten. Om de dag opladen is normaal tegenwoordig
Ligt er natuurlijk wel aan wat je ermee doet. Als je er geen drol mee doet dan loopt hij ook echt niet zomaar leeg. Maar als je een video signaal constant gaat streamen. Want dat is wat carplay doet. Dan zal het een stuk sneller gaan. Overigens mijn iPhone ook altijd bluetooth aan en met die use case loopt hij er zeer zeker niet op leeg voor die paar belletjes in de auto.
Gebruik je die systemen dan ook actief in de auto? Want mijn telefoon staat met die dingen aan ook 2 dagen aan zonder problemen en zweeft dan ergens rond de 7% rond. Bij actief gebruik echter gaat dat veranderen.
Dit gaat toch over Apple Carplay.. nou ja moderatie denkt er anders over kennelijk.
Vond namelijk dat we appels en peren aan het vergelijken zijn. Het heeft geen zin om over andere telefoons te beginnen omdat het hier over de batterijduur gaat van de iPhone..
En dit bedenk jij je op 9 maart.. tijdje geleden dit topic
hahaha, ja ben niet zoveel meer als ik zou willen op tweakers.. aard van de huidige werkzaamheden vragen veel tijd..

maar mooie discussie hoor. Daar zitten we tenslotte voor op een forum.
Dat BMW infotmainment systeem is zo goed dat eigenlijk niet zie waarom je daarbij nog Carplay zou willen hebben. Zeker niet als je er ook nog eens voor moet bijbetalen. Carplay en Android auto zijn leuk voor goedkope wagens, die wel een scherm hebben maar geen navigatie of online diensten.
Geen Flitsnav, geen Flitsmeister en veel mindere fileinformatie dan Tomtom en Google. Wel eens Spotify gezien op AppleCar of AndroidAuto?

Directlease voor echt alle uptodate brandstofprijzen? Parkopedia voor echt alle parkings? Socialcharging voor echt alle laadpalen? Alles en alles zijn slappe aftreksels van.

Ja, ik ken het meest uitgebreide systeem van BMW. Ook een lachertje. Het is 2017 en nog steeds ondersteunen autofabrikanten geen third party apps out if the box. Durven ze wel duizenden euros te vragen voor hun pre Internet tijdperk systemen.

Als je BMW systeem super vind heb je je in de luren laten leggen door de dure tv reclames die naar hun programmeer afdeling hadden moeten gaan

En dat komt omdat autofabrikanten denken dat ze god zijn en hun trouwe klanten dat ook geloven. Heel tweakend Internet kent de platform theorien, dat je niet alles zelf kan maar moet samenwerken. Eindelijk weten Google en Apple ze te overtuigen.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 24 februari 2017 17:27]

Het is 2017 en nog steeds ondersteunen autofabrikanten geen third party apps out if the box
En nu denken we even na waarom ze dan niet doen. Denk. Denk. Ja inderdaad, veiligheid! Games en andere afleiders als films, twitters, etc kunnen gewoon niet. Dus 3rd party mag alleen na toestemming en als het niet afleidt.
En heeft een mens werkelijk 2 fitsapps nodig (of eigenlijk überhaupt een flitsapp). Of alle parkings, of gewoon alleen de serieuze? Ik vind het juist een achterhaald idee dat meer informatie je leven rijker maakt. Het maakt je leven eigenlijk alleen maar stressvoller. Het gaat er juist om dat je uitsluitend relevante informatie hebt. De rest kan gewoon weg.
Toch zit je ernaast. De Duitsers hebbe nu alemaal file,parking,brandstof,elektrische,weer en nieuws voorzieng in de console. Al jaren. Alleen is het allemaal net niets. Informatie die stress oplevert. Want incompleet, outdated en mist elementaire functies. Het is 2017, Internet bestaat, dit is allemaal zo onnodig.

En ja, hun reclame folders en console prijzen laten je doen geloven dat je het beste van het beste hebt.

FM en FN zijn trouwens voor nu complementair aan elkaar. FM doet geen bibeko.
En toch rijdt ik jaren rond en heb nog nooit het gevoel gehad "ik wou dat mij auto meer informatie tot zijn beschikking had". BMW had bijvoorbeeld via HERE POIs opzoeken die niet in de databank staan. Als het al een probleem was dan is dat opgelost.
Ik verbaas me er over dat je 2 flits apps gebruikt en nog meer dat je jij (hieronder) druk maakt over een update frequentie over rode kruizen boven de weg. Wat moet je überhaupt met die informatie? Waarom zou ik digitaal moeten weten of een rood kruis aan is? Ik kan dat gewoon met mijn blauwe ogen zien. Wat ik wil weten of het zo druk is dat het interessant is om ergens anders langs te rijden. En dat kan gewoon met de realtime verkeersinformatie die deze BMW heeft. Wat ik juist wil voorkomen dat ik verzuip in nutteloze infomatie. Dus geen rode kruizen app, geen flitsapps. Al die afleiders heb je niet echt nodig en daarom kunnen ze beter weg.
Dat zoveel mensen tevreden zijn met een pre-Internet tijdperk systeem is de reden dat autofabrikanten zo ontzettend achterlopen. Alleen Tesla doet nu een redelijke gooi als je ziet wat die neerzetten in zo een korte tijd met zo weinig developpers.

Neem spraakfunctie. In plaats van samen werken met Google, Amazon, Microsoft of Apple komen ze met een systeem wat 25 commando's kent en je moet ook maar net geen accent hebben. Zo tegen 2022 implementeren de heren uit Munchen en Wolfsburg de functie 'Window Asssist' voor slechts €999 en je kunt met je stem je raam bedienen. Op autoweek.nl zal iedereen klappend uit de reaguurdersbanken komen alsof er iets spectaculairs is neergezet.

En die rode kruizen? De reden dat wij nog nieuwberichten hebben dat er een kilometerslange file staat achter een ongeval met 2/3 kruizen met een Rijkswaterstaat ETA van 2uur voor de weg opengaat, inclusief dure Duitse auto's in de rij, is omdat die auto's en hun bestuurders de instant beschikbaar gestelde informatie compleet negeren. Denk dat die feauture zo tegen 2021 komt als Google en Tomtom allang traffic lane assist hebben.

Als je file informatie aanbiedt voor de hoofdprijs, laat het dan 2017 achtig goed zijn. Zelfde geldt voor parkings, brandstof, laadpalen, etc. etc. Maar daarvoor moeten autofabrikanten samenwerken via realtime Internet met de beste data leveranciers op elk gebied.

Aangezien vrijwel elke Nederlanders jaarlijks minimaal 1 lullige boete rijdt (zonder maniac te zijn) ligt het gebruik van Flitsapps voor de hand voor de kilometervreters. Laten we wel zijn, als op een verlaten snelweg de matrixborden ineens 50 knipperen en iets verderop staat een onzichtbare en ondetecteerbare laser, dan gaat 90% van de bestuurders voor de bijl. Ontelbaar keer heeft de minister toegegeven dat er te vaak op snelle cash wordt geflitst en niet op veiligheid.

Ik zou blij zijn als ik mijn flitsapps kan monitoren op mijn autoscherm. Gezien de extreme adoptie van alleen al Flitsmeister vinden heel veel Nederlanders dat met mij. Maar je hoeft het niet te gebruiken. Het is meer dat we de hoofdprijs betalen voor consolles maar de beschikbare functionaliteit komt niet overheen met het jaar waarin we leven.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 25 februari 2017 11:58]

Neem spraakfunctie. In plaats van samen werken met Google, Amazon, Microsoft of Apple komen ze met een systeem wat 25 commando's kent en je moet ook maar net geen accent hebben.
Ik heb Siri op mijn iPhone uitstaan. Om de simpele reden dat het knullig werkt. Functioneel werkt het prima maar technisch knullig, een spraaksample van wat jij zegt wordt remote geanalyseerd ergens op een computer van een derde. Voor mij fundamenteel verkeerd. Ik juich het dus toe dat de autofabrikanten niet onze ziel en zaligheid uitleveren aan de grote internet molochen maar het gewoon bij een lokale Nuance engine houden die alle relevante commando's prima interpreteert.
De reden dat wij nog nieuwberichten hebben dat er een kilometerslange file staat ... omdat die auto's en hun bestuurders de instant beschikbaar gestelde informatie compleet negeren.
Precies. Daarom geen nutteloze details over welke kleur hoeveel kruizen hebben maar gewoon weten hoe snel rijdt het verkeer op mijn route. Hoe meer informatie je iemand voert hoe meer deze dan zal negeren. Niet uit onwil maar uit gebrek aan capaciteit al die informatie te verwerken.
Aangezien vrijwel elke Nederlanders jaarlijks minimaal 1 lullige boete rijdt (zonder maniac te zijn) ligt het gebruik van Flitsapps voor de hand
Een lullige boete, een paar tientjes, 1x per jaar? Daarvoor ga je toch geen app gebruiken die je de hele tijd aan moet hebben, die data gebruikt, die je afleidt van wat je werkelijk zou moeten doen; autorijden? Niet elk probleem behoeft een oplossing. Soms is het "probleem" gewoon accepteren een veel betere oplossing omdat de "oplossing" je gewoon een berg stress brengt. Hoeveel (bijna) ongelukken gebeuren er wel niet omdat mensen tijdens het rijden met hun smartphone bezig zijn. Hoeveel daarvan zouden er "Ohh shit, de Flitsmeister vergeten aan te zetten" zijn?
Ik heb juist het gevoel dat jij een decenium in het verleden leeft. De tijd waarin mensen dachten, meer informatie is beter, laten we alles opslaan. Terwijl we eigenlijk nu tot het inzicht zijn gekomen dat een mens al die (gedetailleerde) informatie helemaal niet aankan. Dat het beter is details en overdaad aan informatie van de gebruiker weg te houden.
Jou moraal van het verhaal is dat halfgare diensten beter en moderner is dan verder gevalueerde diensten. Dus slechtere file informatie is beter anders zou je gaan stressen omdat je zou denken dat de informatie altijd goed is.

Feit blijft dat meer dan een miljoen Nederlanders dagelijks Flitsmeister gebruiken om welke reden dan ook. Er is nu eenmaal een grote vraag. Als jij dat niet wil, jouw keuze. Ik ben toevallig ook een zeer sportieve rijder dus ik behoor ook tot die groep. Anders zou ik heel veel boetes van enkele tientjes per jaar pakken. Nu ben ik al jaren clean.

En dat je apps handmatig zou moeten opstarten? Natuurlijk niet. Als mijn telefoon de autohouder voelt start hij alles op wat nodig is.
De spraakfunctie van Google is hopelijk niet state of the art, want die is echt beschamend dom. Stuurt je bij 99 procent van de spraakcommando's naar een google webpagina met wat je net gezegd hebt.
Behalve flitsinformatie (waarom heb je dat nodig) heb ik alles in mijn BMW. Ik hoef mijn telefoon niet eens bij me te hebben. Ik kan een POI via mijn stem in het navi systeem zetten en als ddt niet lukt dan met een druk op een knop bel ik met teleservices en vraag of ze de bestemming naar mijn auto kunnen sturen. Die is er binnen 15 seconden.
Wil je graag de foto van je geliefde op het scherm? Dan kies je splitscreen en upload je vooraf op je connected drive account de foto's die je wil weergeven.
Alles naadloos geïntegreerd.
Internet radio via mijn 600W surroundgeluid systeem en cruisen maar :)
Ik heb heb al uitgelegd. Het is allemaal incompleet, outdated en mist elementaire features.

Bij directlease weet ik 99.999% dat elke brandstofprijs klopt. File informatie van mijn ingescande anwb wegenboek neem ik niet serieus. Die API voor rode kruizen boven de weg wordt elke 30sec geupdated, autofabrikanten checken dat eens per 10min via DAB als ze het al doen. Dat kon TomTom in 2007 al.

Laadpalen? Totaal incompleet en nauwelijks statusinformatie? Die spotify app met al je playlist en weekly discover functie? Oh is er nog niet, AVRCP bluetooth profiel is alles waar ze mee gekomen zijn.

Parking apps inclusief uptodate prijzen en live aantal parkeerplaatsen lijken nog helemaal nergens op.

En toch duizenden euros rekenen voor wamstallige pre-Internet systemen. En nog klanten op Tweakers die het de hemel in prijzen. Wat zullen ze een lol hebben in de boardrooms dat ze het begrip platform en API nog steeds kunnen negeren.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 24 februari 2017 18:33]

Werkt RTTI zo? dat wist ik niet.. En stel dat ik carplay neem om te navigeren, komt de navigatie dan ook op mijn heads-up display en kan ik mijn ogen op de weg houden? En moet mijn vrouw ook een iphone kopen als ze met mijn wagen wil rijden dan om de kaarten etcetera te gebruiken? Ze heeft nl. een samsung S3 ofzoiets als bedrijfstelefoon.

addon: versta me niet verkeerd, ik zie zeker de voordelen van Carplay in, ik zou het in mijn volgende wagen ook wel overwegen, maar connecteddrive heeft voor mij ook zeker wel pluspunten dat een carplay niet heeft. De personal assistant bijvoorbeeld begrijpt me bijvoorbeeld altijd, en ik gebruik het vaak.

[Reactie gewijzigd door Korol op 24 februari 2017 20:51]

Ik vind dit echt heel kort door de bocht. Mijn auto heeft navigatie en multimediamogelijkheden en toch gebruik ik graag CarPlay/ Android auto. Waarom? De kaarten zijn altijd up-To-date en Auto makers zijn niet de beste interaction designers. Het werkt gewoon zo fijn en vloeiend, zeker met spotify / podcast-integratie erbij. Hoe doet de bmw dat?
Je moet trouwens ook maar fan zijn van een systeem zonder touchscreen, ieder z'n ding!

Daarnaar heeft het natuurlijk niks met goedkope wagens te maken.. ik gebruik zelf het VAG systeem en dit wordt gebruikt in duurdere en goedkopere modellen. Een goedkopere editie heeft zelfs vaak geen smartphone integratie (op niveau van CarPlay/Android auto..

[Reactie gewijzigd door rikhartman op 24 februari 2017 16:28]

Je kan een aantal apps gebruiken in je BMW zonder dat je telefoon aanwezig is. Bijv. Spotify en een aantal andere diensten. Je moet eenmalig je useraccount opgeven en het werkt altijd. De maps worden nu eindelijk voor 2 jaar ge-update en via real time traffic optie heb je een soortgelijke dienst als dat je dat nu hebt via Google of Apple maps. Kortom de file informatie komt van mobieltjes die wel of niet bewegen in een wegvak gerelateerd aan de basis stations.
Ik ben het met je eens dat de systemen van BMW en in mijn geval Audi al zo goed zijn dat het minder meerwaarde brengt dan op een Opel Astra uit 2002.
Echter gebruik ik Carplay en Android auto als een aanvulling op dat systeem. Spotify bedienen, berichten dicteren en afluisteren werkt gewoon erg goed vanuit carplay. Toch net wat beter dan het standaard systeem.

Ik gebruik op mijn kleine scherm in het midden carplay en het scherm waar ook mijn kilometerteller staat de navigatie en auto informatie.

Ook moet ik toegeven dat ik het soms irritant vind, dat er een kabeltje tussen moet, maar vaker merk ik op dat ik gewoon nog 90%+ in mn telefoon heb, gewoon chill.
Mijn telefoon ligt natuurlijk verborgen in de middenconsole, je hebt dan ook geen last van de kabeltjes, zoals je bij foto;s hierboven wel zag.

[Reactie gewijzigd door delyver op 24 februari 2017 16:41]

Hier gebruik ik dagelijks apple carplay ,ultieme toepassing alleen enorm beknoopt. Het is zo jammer dat het met infuus moet van de usb kabel. Het werkt perfect , alleen zo kansloos dat er geen meer aps van derden aan toegevoegd wordt , zo goed als het met de watch aps wordt ondersteund , zo jammer dat er geen meer toepassingen voor carplay wordt ondersteund zoals bv. tomtom, soundhound ,watsapp enzv .
Als ik het goed heb is het CarPlay framework vreemdgenoeg niet open voor alle developers. Enkel voor MFI (hardware) ontwikkelaars. Erg vreemd en jammer!

Aanvraag tot CarPlay API: https://developer.apple.com/contact/carplay/

Mijn theorie is dat CarPlay geïntroduceerd werd om updatebare infotainment interface te creëren welke ook nog eens 'veilig' is. Met een goede interface zijn mensen minder geneigd naar hun telefoon te grijpen. Indien de API open zou zijn voor iedereen zouden er misschien veel 'prularia' CarPlay apps verschijnen, wat rijden minder veilig maakt en slechte PR kan zijn.
Natuurlijk kan je ook hier stellen dat door het ontbreken van een aanbod mensen alsnog naar hun telefoon grijpen, maar dan heeft Apple het niet gestimuleerd!

[Reactie gewijzigd door bn326160 op 24 februari 2017 18:09]

Het blijft gewoon belachelijk dat CarPlay geen 3rd party Navigatie toestaat. Dat is voor mij al een paar jaar een reden om mijn headunit in de auto niet te upgraden. Ik heb betaald voor een offline navigatie die ik altijd gebruik, namelijk Navigon. En voor Carplay MOET je apple maps gebruiken. Totdat de roaming kosten in het buitenland vervallen, is het gebruik van Apple Maps of Google Maps gewoon erg duur in het buitenland. Juist daarvoor heb ik offline navigatie met mapupdates gekocht destijds.

Het wordt echt tijd dat Apple CarPlay meer functionaliteit gaat geven, anders schiet dit hele systeem niet op. Het ontstijgt dan nauwelijks de vaak aanwezige onboard functionaliteit van een native system.
De bouwers van de apps moeten het gaan ondersteunen.

Maar daarvoor is wel Siri integratie benodigd, want zo bedien je voornamelijk je CarPlay gecertificeerde app.

Je CarPlay scherm is feitelijk een tweede scherm: mijn iPhone geeft bij navigeren andere dingen weer dan dat ik op het ingebouwde scherm in mijn auto kijk.

Ik hoop dus dat meerdere App bouwers CarPlay gaan ondersteunen, want de hoeveelheid apps is nu ontzettend klein, mede veroorzaakt dus dat Apple voorheen third-party apps niet toestond om met Siri te communiceren...
Audi heeft ook Carplay, deze valt onder Smartphone Interface optie

De Audi smartphone interface verbindt uw telefoon via usb met uw Audi. Daardoor zijn telefoonapps voor navigatie, telefoon en muziek alsmede bepaalde third-party apps via het MMI- scherm, de MMI-controller en spraaksturing te gebruiken.

De Audi smartphone interface ondersteunt iOS, zodat u een iPhone kunt koppelen en via Apple CarPlay toegang heeft tot specifieke telefoonapps.

Android Auto is op dit moment in Nederland nog niet beschikbaar. Zodra Google de koppeling via Android Auto voor Nederland activeert, zijn Android-smartphones via de Audi smartphone interface toegankelijk. Raadpleeg uw dealer voor actuele informatie.
Gewoon de losse apk installeren en de taal op Engels laten (wat ik toch al heb). Dan werkt het als een zonnetje :)
Wel kondigde Alpine vorige maand een draadloos systeem aan, de iLX-107. Dit is geen geïntegreerd systeem maar een inbouwvariant die vanaf deze maand voor 900 dollar wordt aangeboden
900 Dollar om je telefoonscherm versimpeld in de auto weer te geven. Je moet het er maar voor over hebben..
En wanneer gaan ze nu eens leren dat je onafhankelijk wil zijn, want wat heb je aan Carplay met een Android telefoon, en omgekeerd wat heb je aan Google auto als je een Iphone hebt. W10M en blackberry zullen we maar evn buiten beschouwing laten.

Ik wil gewoon een systeem in de auto die ongeacht systeem gewoon werkt. (krijg je anders bij aan schaf de telefoon kadoo?)
De meeste auto fabrikanten en after sales radio inbouw sets, supporten gelukkig beide opties tegelijk.
Beide opties, tja prima maar eer zijn er meer! Gelukkig komen er in de toekomst meer auto;s die continuum onderstunen ;)
😂😂😂😂😂
Harman (Samsung) toch?
Mijn 320d heb ik in eind juli 2016 geleverd gekregen, een week later heb ik CarPlay via de BMW store gekocht (€300!) en op wat geklooi na werkt het prima, uiteraard helemaal draadloos.

Ik begrijp dit 'nieuws' dan ook niet helemaal, BMW levert draadloze CarPlay compatible systemen sinds afgelopen zomer.
Mijn 320d heb ik in eind juli 2016 geleverd gekregen, een week later heb ik CarPlay via de BMW store gekocht (€300!) en op wat geklooi na werkt het prima, uiteraard helemaal draadloos.

Ik begrijp dit 'nieuws' dan ook niet helemaal, BMW levert draadloze CarPlay compatible systemen sinds afgelopen zomer.
Maar wat is in jouw BMW de toegevoegde waarde?
Navigatie heb je al, muziek streamen kan ook al, bellen kun je al, je adresboek raadplegen ook.
Ja, het kan allemaal in het BMW systeem. Maar ik ben een Apple nut en hou nu eenmaal van de eenvoudige, overzichtelijke iOS interface. Die is ook in CarPlay mooi consistent doorgevoerd.

Het BMW systeem is wel mooi, maar haalt het gewoon niet bij de eenvoud van CarPlay.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee