Amerikaanse provider zet 2g uit in aanloop naar 5g

De Amerikaanse provider AT&T heeft zijn 2g-netwerk uitgeschakeld in de aanloop naar het aanbieden van 5g. De provider was al vier jaar bezig met de voorbereiding van het uitschakelen van het meer dan twintig jaar oude gsm-netwerk.

AT&T heeft 2g begin deze maand uitgezet om frequenties vrij te maken voor nieuwere technieken die mobiel internet mogelijk maken, schrijft de provider. Alle telefoons die alleen 2g ondersteunen en geen 3g of 4g aan boord hebben, zoals de iPhone 2g en oude simpele mobieltjes, werken niet meer op het netwerk van de provider. AT&T was al langer bezig klanten te waarschuwen.

De provider zegt dat het uitzetten van 2g een opmaat is naar 5g. Dat nieuwe mobiele netwerk zal pas volgend jaar een vastgestelde standaard zijn, maar sommige providers implementeren dit jaar al technieken die vermoedelijk in 5g terechtkomen.

In maart 2012 kwam voor het eerst naar buiten dat AT&T zijn gsm-netwerk wilde uitschakelen. Door het 2g-netwerk uit te schakelen, kan de provider de frequenties gebruiken voor 3g, 4g en 5g. Daarmee krijgt mobiel internet meer capaciteit bij de provider.

In de Benelux is het uitschakelen van 2g voorlopig niet aan de orde. Gsm kreeg in Nederland een tweede leven met dank aan onder meer slimme energiemeters, auto's en tal van machines die leunen op een 2g-verbinding. De modems die daarvoor nodig zijn, zijn veel goedkoper dan die voor 3g of 4g, waardoor veel van die machines alleen werken met 2g.

Het uitschakelen van 2g zou niet leiden tot afbraak van masten. Alle providers zijn over op een nieuwe generatie netwerkapparatuur. Deze zogenoemde SingleRAN-apparatuur kan schakelen tussen 2g, 3g en 4g op alle beschikbare frequenties. Dat kan op afstand, waardoor providers eenvoudig de frequentieruimte voor 2g kunnen beperken.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

18-01-2017 • 17:04

93 Linkedin

Submitter: Mixpower

Reacties (93)

Wijzig sortering
deze provider is best groot toch ? hebben allle Amerikanen dan een toestel / abonnement met een 3G verbinding ? iemand weet hoe ze dat hebben opgelost ?

Die dump phones maken toch massaal gebruik van 2G ?

edit: het waarschuwen van mensen en roepen het stopt ermee kan toch niet het enigste zijn.

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 18 januari 2017 17:15]

Men vergeet volledig de zakelijke industrie. Brood wat smorgens op je bord ligt kan amper nog zonder 2g. Land wordt zonder een druppel verspilling bemest dankzij 2g. Daarna het zaden en oogsten gaat ook via 2g. GPS-RTK wordt het genoemd.

https://nl.wikipedia.org/wiki/RTK

Deze correctie ontvang je via 2g/3g. Voorkeur gaat uit naar 2g omdat de apparatuur die batterij gevoed zijn veel langer meegaat.
Men vergeet volledig de zakelijke industrie.
In Europa, niet in de US en daar gaat het hier over. Het is hetzelfde verhaal als me FM, we zijn in Europa zeer traag met het uitfaseren van dit soort oude standaarden en dat gaat ons een keer opbreken. Iedereen die in de US wel een een auto gehuurd heeft kent de honderden digitale stations die je kan ontvangen.
Hoe zit dat dan met dekking? Hier is de dekking van 3G goed en die van 2G nog een stuk beter. Ginds is volgens mij de dekking van 3G en 4G veel slechter dan bij ons. Als ze dan ook geen 2G meer hebben om op over te stappen waar 3G en 4G geen dekking hebben, dan gaat de dekking daar toch flink achteruit? Ik heb hier vaak genoeg dat ik geen 3G heb maar nog wel kan appen met 2G, in de bossen of in gebouwen.
Bereik (dekking) hangt van de signaal ruistolerantie van het systeem en van de frequentie af.

Over het eerste vind ik niet meteen een referentie, is ook niet erg eenvoudig, maar ik vermoed dat deze voor 4G op lage snelheid aardig in de buurt komt van 2G. ( 4G kent een uitruil tussen bereik en snelheid, link adaptation, zie 4.3 in bijv. repository.tudelft.nl/islandora/object/uuid...9943.../download )

Mijn punt is de tweede variabele: de frequentie. Hoe lager, hoe verder.

4G zit in Nederland op 800 (en 2100 en mogelijk 2600) MHz, en GSM op 900 (en 1800 en 2100) MHz. In VS zit GSM op 850 MHz, qua bereik aardig vergelijkbaar met 900. Aangezien 800 en 850 lager is dan 900, wordt 4G geholpen. 4G zou wel eens even ver kunnen komen als 2G in Nederland. In de VS is zelfs 4G op 700 MHz mogelijk (Verizon als ik me niet vergis). Dan komt 4G nog verder dan 2G.

Bellen was een sterk punt van 2G, maar 3G kan dit ook en met VoLTE kan het ook op 4G. 2G wordt verder soms voor telemetrie gebruikt, de nieuwe 3GPP standaard NB-IoT, onderdeel van 4G, kan dit mogelijk vervangen. Ik lees op https://www.link-labs.com/overview-of-narrowband-iot/ dat er in de VS een alternatief ( LTE-M1) is dat precies in het 200 kHz raster van GSM past.

Al met al zou 2G daar aardig onnodig kunnen zijn, de dekking zou heel goed vergelijkbaar kunnen zijn.

[Reactie gewijzigd door EvertSchut op 18 januari 2017 22:17]

Hmm, nou, ik ga 4G v. 2G dan eens testen in het bos, zodra ik mijn nieuwe 4G-abonnement heb (mijn aanbieder heeft nu geen 4G).
Je moet dan wel zeker weten dat de masten even ver staan. Voor hetzelfde geld hebben ze geen 4G dekking in dat bos gepland en staat er nog wel wat 2G. Je zou een cel met 2 en 4 G moeten hebben, met even hoge antennes, en dan voor beiden uit bereik rijden. Roaming uit en de grens over misschien, of varen uit de kust maar dan heb je weer de zee reflecties. Komt nog bij dat bij 4G masten kunnen samenwerken, het is veel slimmer dan 2G. De drukte kan bij 4G ook de dekking beïnvloeden. Bij 2G zit je op aparte eigen kanaaltjes, altijd even snel en met een gepland bereik tot 1 cel voorbij de cel waar je op zit, daarna worden ze hergebruikt. Bij 4G ruist het allemaal door elkaar en maakt het systeem er het beste van, regelt de boel continue, en doet dat er goed. Je kunt het bos ingaan, maar dat alleen geeft geen harde waarden. Wat "men" zegt over 4G versus 2G zou mooi zijn, ik weet niet of dat ergens wordt bijgehouden. Ik heb wel eens apps gezien waarmee je zelf kunt meten maar die het ook opslaan voor alle tests. Crowdsourcing zoals OpenSignal (https://en.wikipedia.org/wiki/OpenSignal) ?

[Reactie gewijzigd door EvertSchut op 18 januari 2017 22:27]

Nou, als er geen 4G-dekking in het bos is, dan is dat toch precies een reden waarom je 2G niet weg moet halen? Of dat komt doordat er minder 4G-masten zijn, dan wel doordat 4G-masten een korter bereik hebben, maakt daarvoor niet uit.

Wat betreft drukte denk ik dat er nog wel een gaatje zit tussen de verbindingen van de telefoons en Ipads van de herten daar.
Dekking is daar hoe dan ook moeilijk omdat het midden een stuk minder bevolkt is dan gemiddeld Europa. Nederland is daar boven op nog eens een uitzondering met relatief goede dekking bij elke willekeurige boom.
Het belangrijkste is dat je daar overal kan bellen en dat schijnt te kunnen.

[Reactie gewijzigd door AJediIAm op 18 januari 2017 19:08]

Dat neemt dan dus niet weg dat je dekking voor appen daar best achteruit zal zijn gegaan.
Klopt. Maar het land heeft dus andere uitdagingen en prioriteiten dan NL
Ik blijf het toch gek vinden dat ze de dekking verslechteren voor wat extra snelheid, terwijl 4G(+) al extreem snel is. En terwijl ze nog lang, lang geen dekkend 5G-netwerk hebben. Maar goed, gelukkig is het daar en niet hier.
Het gaat bij 5G dan ook niet alleen om de snelheid. Het gaat ook om o.a. de lag. Bij 4G is die niet zo hoog, maar toch nog aanzienlijk. Voor zelfrijdende auto's en bepaalde dingen voor IOT zijn veel kortere lags nodig dan nu gehaald worden met 4G.
OK voor auto's kan ik me voorstellen dat dat uitmaakt. Maar zullen die werkelijk 5G gebruiken? Is het niet te onbetrouwbaar om daar afhankelijk van te willen zijn? Ik dacht dat die gewoon korteafstandstraling gebruikten?
Daar moet wel bij opgemerkt worden dat de oude standaarden hier in Europa doorgaans van betere kwaliteit zijn dan de oude standaarden in de VS. De honger naar iets beters is daar dan ook groter. Ofwel wij hebben last van de wet van de remmende voorsprong. Hetzelfde zag je ook bij PAL vs NTSC.

Dit wordt overigens steeds minder een punt wegens globale standaarden.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 18 januari 2017 18:09]

NTSC: "Never The Same Color" :P
Hadden pal en secam ook niet zo een bijnaam
Dat is Satelliet radio : www.siriusxm.com/ , en ja geweldig, ik snap dan ook niet wat we hier liggen te kloten met dat hele DAB geneuzel, ervaring tot nu toe = crap
Sirius is betaalradio. Zeg maar een tientje per maand. Kan je nagaan hoeveel commercials en troep er op de gratis radio werden uitgezonden ;)
Sirius is inderdaad een zaligheid... Er is ook de grote tegenhanger X2 welke ook een $10 per maand kost. Zalig de hele dag uw favo muziekstijl, zonder reclame en als een liedje niet leuk is, kan je dat gewoon skippen :-)
Tja, die komen dan ook van "stereo" AM af :)
Hoe doen de boeren het in de vs? Kleintjes volgens de oude manier, maar echt grote spelers werken gewoon met dezelfde gps trommels. Zelfs graafmachines zijn er van voorzien. Een sloot aanleggen gebeurt zelden zonder gps op de graafmachine ook in de vs.

Of is daar gps nauwkeurig op 2cm? Lijkt me alleen beschikbaar voor overheidsinstanties. Denk dat ze 2g/3g/4g/5g switchende masten gaan plaatsen en volledig oude masten weghalen. Helemaal duidelijk is het verhaal niet.
rtk kan via een mobilofoon kanaal verzonden worden. De benodigde baudrate is dermate laag dat dat geen probleem is. Men neemt dan een rtk basisstation en zet die op het werk neer en draaien maar.
Het correctie signaal kan ook mee gezonden worden met de gps zoals John deere dat doet met zn starfire. of trimble met zn centerpoint rtx Nadeel is dan wel je dan maximaal 5cm nauwkeurig bent(met abbo) en dat na een kwartier stilstand drift op kan treden. de meeste amerikaanse boeren kiezen voor de betaalde satelietoptie. omdat dat ruim voldoende is. En als ze wel de hoge nauwkeurigheid nodig zijn wordt er vaak met een eigen basisstation gewerkt

[Reactie gewijzigd door jwvdst op 18 januari 2017 22:43]

Gisteren is de fm band uitgezet in noorwegen en is dab de standaard ;)
XM bedoel je, sat radio wel supernice idd maar ook duur meeste mensen hebben gewoon nog FM hoor.
Waar haal je vandaan dat dit van 2G gebruik maakt? Ik kan dat niet vinden.
Uiteraard is het niet expliciet 2g. 3g/4g werkt ook prima. Maar zulke apparatuur heeft een aanschafwaarde van 10k en meer en levensduur van 10 jaar en meer. Vaak fabrieksaf gemonteerd op de voertuigen, geïntegreerd in het voertuig. Je voert de waardes in en je machine doet zo ongeveer de rest. Zulke machines zijn niet in 10 jaar afgeschreven, vervangen van zulke apparatuur nagenoeg onmogelijk omdat ze volledig geïntegreerd zijn. En ze hebben weinig data nodig en daarvoor voldoet 2g prima. Uiteraard zullen deze voertuigen verminderen, kunnen er misschines vanuit de fabrikant geupgrade worden en wordt 2g uiteindelijk misschien wel overbodig voor de industrie.
Maar een deel van de reden voor dat zuinigere gebruik, ligt in de gebruikte frequenties. De lagere frequenties hebben een groter bereik met een lager vermogen.
Als deze frequenties dus voor 5g vrij komen, zou theoretisch de 5g standaard op een lage bitrate (dus bij gebruik van een enkele frequentie, en dus voldoende voor de bestaande applicaties) het verbruik net zo laag moeten zijn.
Uiteraard wanneer de snelheid omhoog moet door frequenties te combineren, zal het verbruik ook toenemen.
In het persbericht van AT&T lees ik dat ze dienstverlening weigeren als blijkt dat je 2G gebruikt. Niet dat het hele 2G netwerk volledig plat gaat.

Het zou zomaar kunnen dat ze de vraag naar 2G op deze manier verminderen maar het wel overeind houden voor bepaalde klanten. (Maar dan dus op minder frequenties.)
Volgens mij is dit vergelijkbaar met wat tele2 met 3g in Nederland wil doen.
Veel van deze techniek is op 2G geimplementeert omdat er destijds niets beter voor handen was. En 2G heeft voldoende problemen (e.g. De TDM backhaul).

Tegenwoordig is er LORA en binnenkort LTE-cat0 wat veel beter geschikt is voor dergelijke toepassingen.
Waarschijnlijk kunnen kritieke industrieën op termijn hun eigen 2g netwerk krijgen; als ze al geen eigen zenders hebben. Tot nu toe is alleen AT&T met dit plan op de proppen gekomen (al zullen de andere providers binnenkort ook wel komen).
Anoniem: 22438
@HKLM_18 januari 2017 17:18
De provider is niet verantwoordelijk voor de randapparatuur, zeker niet voor een 20 jaar oude standaard. En laten we wel wezen. Zelfs als ik op een 3g verbinding zit, erger ik me al aan de traagheid van mijn mobiel. Mensen willen allemaal een nieuwe mobiel (een uitzondering zoals een vriend van me daargelaten) en maken zich al zorgen over welke mobiel ze moeten kiezen want ze "moeten" een nieuw abonnement kiezen.
Mogelijk dat ze een of ander basis goedkoop toestelletje aanbieden. Volgens mij hebben zelfs de goedkoopste toestellen van 40 of 50 euro bij een provider al 4g tegenwoordig, dus al helemaal 3g.
Je wil niet weten hoeveel machines er vandaag gebruikt worden in de industrie die communiceren via 2G. Al was het maar telefonisch/SMS. Het vervangen van zulke M2M systemen kost jaren en handen vol geld. Je moet dus veel verder kijken dan de gemiddelde consument.
Vergeet niet dat al deze implementaties in het leven geroepen zijn om mensen niet ter plekke te hoeven hebben om vervolgens iets te controleren of op een knopje te drukken.

Het vervangen van een automatisch systeem zal altijd goedkoper blijven dan het inhuren van personeel om het handmatig over te nemen. Daarnaast is het zo dat bepaalde apparatuur wordt afgeschreven na een aantal jaar en het voor veel bedrijven belastingtechnisch aantrekkelijk is om nieuwe apparatuur te kopen. (ik spreek uit ervaring van toen ik voor een grote printerfabrikant support leverde)
Ik ga ervan uit dat zo'n systeem modulair is, en dat men ook simpel weg het modem kan vervangen. Er zal vast een kleine zelfstandige hier en daar zijn die hier de dupe van is, maar ook daarvoor geldt dat het inhuren van personeel duurder is.

Er is dus geen enkele reden om daarvoor het oude netwerk in stand te houden.

Daarnaast lees ik in het artikel nog dat de masten flexibel om te schakelen zijn. Ik kan me voorstellen dat bijvoorbeeld elektriciteitsmeters gerust kunnen wachten tot middernacht waarbij het netwerk tijdelijk weer even terugschakelt op 2g modus. Of mogelijk dat het zelfs dynamisch kan zodat er in principe 2g is, en dan vervolgens als er veel vraag is naar data, 2g ondergeschikt is aan 5g en dus dan tijdelijk wordt omgezet naar 5g.
Zie ook de reactie van Blokker_1999

Vandaar dat de kans groter is dat 2g hier nog blijft bestaan en 3g er eerder uit gaat.
Maar denk je ook niet af en toe met weemoed terug naar de telefoons uit de begintijd die je maar eens per week hoefde op te laden?
Die batterijen waren niet beter hoor. En ja, schermen en cores zijn vreters. Maar zer je smartphone eens een paar dagen op 2g only, je staat verbaast over de batterijduur.
Nee, ik gebruik mijn telefoon zelden voor bellen, en als ik bel is dat vaak via whatsapp of zo.

Ik had voorheen een Galaxy S3 met een 7000 mAh batterij waardoor ik gegarandeerd de dag door kwam. Vond het dus een beetje eng toen ik overstapte op een S7 Edge, maar ik moet zeggen dat de batterij van deze mobiel me bijna altijd de dag doorhelpt. En met quick charge is het ding in no time weer vol. Laatst in het vliegtuig een powerbank eraan gehangen zodat ik netflix kon kijken en toen ik op de plaats van bestemming aan kwam, was mijn batterij gewoon nog vol.

Zolang ik met mijn mobiel de dag doorkom, vind ik het prima. ´s Nachts heb ik de mobiel niet nodig, dus kan hij prima (langzaam, want dat spaart de batterij) opladen.
Mijn Iphone staat op 2G is meer dan genoeg, en inderdaad batterij gaat tussen 3 tot 5 dagen mee :)
Dump phones van de afgelopen 4 jaar gebruiken ook al 3g, je moet wat dat betreft echt een oude telefoon hebben wil het geen 3g hebben en dat percentage mensen ligt in Amerika veel lager dan in Europa door de abonnementsvormen aldaar.
Om het nou een dump-phone te noemen is wel een beetje onaardig, ik denk dat je dumb phone bedoelt. ;)
Ik geloof dat naast AT&T alleen Verizon en T-mobile hun eigen netwerk hebben in de States. Dus ja, het is een hele grote provider. 4g is hier overigens de standaard bij nieuwe abonnementen; 3g is eigenlijk al niet meer te koop.

Het meerendeel van de mensen die ik hier (in Boston) rond zie lopen heeft overigens een iPhone of ten minste een smart phone. Heel af en toe zie je nog iemand met een flip-phone. Echter, dit kan buiten de stad anders zijn: daar is de huur lager en wonen dus mensen in een minder goede financiele toestand, die mogelijk minder geld over hebben voor een smartphone (al hebben alle zwervers hier een dikkere smartphone dan mij). Laat dat nou net een gebied zijn waar AT&T over het algemeen de beste dekking heeft. Smartphones worden hier echter nog steeds zwaar gesubsidieerd bij abonnementen (welke over het algemeen beginnen bij 50 dollar/maand), dus wie weet valt het voor die mensen mee.

[Reactie gewijzigd door DwarV op 18 januari 2017 17:36]

de nummer 2 volgens mij, na Verzizon.

At-t en T-mobile zijn de grootste gsm providers. Verzizon en Sprint hebben een cdma netwerk.
Ik weet niet hoe het zit met dump phones, maar ikzelf gebruik een 4G toestel met een AT&T abbo in de staat Iowa, een toch wel plattelands staat. Ik moet zeggen, ik heb vrijwel geen LTE of 4G verloren, waar ik ook kom. In Nederland had ik dit regelmatig en werd je toch afhankelijk van 2G als je in het buitgengebied komt om uberhaupt te kunnen bellen. Ik heb tot nu toe ervaren dat als er verbinding is, dat dit meteen 3G of hoger is en dat dit ook in de uithoeken van het land te vinden is. Voor mij is 2G dus absoluut geen gemis.
Ik was vorige week in CA en AZ en vond de dekking 4G/LTE juist wat tegenvallen tov Nederland. Grote delen zelfs helemaal geen data. Nou moet ik zeggen dat ik een behoorlijk stuk in niemandsland heb verplaatst, maar in NLD overkomt me dit nauwelijks.
Voor dat stukje niemandsland in arizona en utah heb je commnet. Maar idd 4g viel tegen, sowieso andere frequenties dan wij gebruiken bij at-t.
Heb je in NL eigenlijk alleen nog op het Vodafonenet en daar ook steeds minder. KPN en T-Mobile hebben 3g op lage frequenties en op alle masten 4G die net zo hard is als andere diensten. Dan val je hooguit naar 3 g maat slechts zeer zelden naar 2G.
Bij Vodafone heb je plekken waar 4G nig niet volledig is en bij hun is 3G kleiner dan 2G.
2G standaard is eigenlijk al weg (behalve bij hele oude devices) alles heeft 3G of 4G (en binnenkort dus 5G...)
deze provider is best groot toch ? hebben allle Amerikanen dan een toestel / abonnement met een 3G verbinding ? iemand weet hoe ze dat hebben opgelost ?

Die dump phones maken toch massaal gebruik van 2G ?


AT&T is de nummer 2 inderdaad. Naar eigen zeggen was begin 2016 nog 12% van hun klanten op 2G. Echter een flink deel zal 'gewoon' gedwongen upgraden voor zover ze dat niet al gedaan hebben.

Meeste 'dumb phones' zijn inmiddels ook al 3G namelijk. Misschien niet in Nederland, maar wel in de VS. 3G modems zijn namelijk helemaal niet zo duur als soms beweerd.

Het is echt gewoon plotsklaps uitgezet in de eerste week van januari. Bestaande klanten zijn uiteraard gewaarschuwd, maar uiteindelijk is het ook niet echt een probleem. Immers het is ook een beetje betuttelend om te denken dat iemand met een $50 dollar per maand (= goedkoopste AT&T) abbbonement geen $30 dollar 3G dumb phone kan ophalen bij de supermarkt.
Als je het prepaid product van AT&T (GoPhone) gebruikt met een "auto-refill" heb je in feite ook een abo dienst, maar dan voor $40. Zie ook https://www.att.com/shop/wireless/gophone-plans.html

* Hmmbob is tevreden over het $45/$40 AT&T GoPhone plan ;)
In de Benelux is het uitschakelen van 2g voorlopig niet aan de orde. Gsm kreeg in Nederland een tweede leven met dank aan onder meer slimme energiemeters, auto's en tal van machines die leunen op een 2g-verbinding.
Wil dat ook zeggen dat de uitrol van 5G in de Benelux veel later komt?
Of is het vrij maken van de frequentie (door 2G te schrappen) geen must voor 5G?

[Reactie gewijzigd door jesse! op 18 januari 2017 17:15]

Volgens mij wordt de 700MHz frequentie gebruikt in Europa voor 5G, waarbij 2G ik dacht 900 en 1800 gebruikt. Dus ik denk dat het geen must is om te schrappen voor 5G.
T-mobile heeft 2 G op 900 Mhz al geschrapt om 4 G op te zetten. Vodafone en KPN hebben 2g op 1800 al grotendeels of geheel geschrapt om 4G op te zetten.
5g gebruikt hoge frequenties.
- Actual documentation of the models is available at METIS website and they appear to cover channel models for 2.3 GHz, 2.6 GHz, 5.25 GHz, 26.4 GHz, and 58.68 GHz. Link: http://www.comsoc.org/blo...ee-communications-society
- In http://www.techrepublic.c...the-world-really-need-5g/ wordt over 70 HGz gesproken
- In Belgie werd een test op 73 GHz gedaan "Huawei en Proximus hebben gezamenlijk een test gedaan met een conceptueel 5G-netwerk en daarbij werd een snelheid van maar liefst 70Gbit/s gehaald. Dat is een gigantische snelheidswinst ten opzichte van 4G en biedt veel hoop voor de toekomst. De snelheden werden gehaald in de 73GHz-band. " Link

5G is voorlopig niet af.

[Reactie gewijzigd door EvertSchut op 18 januari 2017 22:39]

Interessante link, het blijft echter wel de vraag over hoever je die hoge snelheid kan houden op lange afstanden. Zoals ook in je artikel staat is de 73GHz versie getest over 15 meter, da's natuurlijk niet realistisch. Echter, die 28GHz band van 2km is mogelijk wel te gebruiken (even de vraag hoe goed de omstandigheden waren bij die 2km test).
Bij ons zal men eerder 3G uit de lucht halen dan 2G, door de in het artikel vernoemde reden.
Maar 3G wordt momenteel nog volop gebruikt volgens mij.
Verwacht niet dat dat binnen 2 jaar er helemaal uit gaat.
Maar 3G is makkelijk te vervangen door 4G (qua toepassingen zit er geen verschil tussen 3G en 4G internet). 2G wordt gebruikt voor specifieke toepassingen die niet zomaar naar 4G zijn om te bouwen.
Klopt. KPn en T-Mobile hebben zelfs de 3g nog enorm verbeterd door lagere 900 frequenties in te zetten die beter huizen in gaan. 3g is nu ook nig van belang omdat bellen via 4g nog in een beginfase zit. Maar je had vroeger op drukke masten vaak 3 blokken van 5 Mhz 3g voor een provider. Nu soms nig maar 2 of 1. Ik zie op 3G ook de snelheden teruglopen. Een deel van die 2100Mhz frequenties is al naar 4g.
Alleen dat er een 800 mhz band beschikbaar zal blijven voor deze applicaties. Mogelijk slechts op één netwerk omdat het nutteloos is om ze allemaal beschikbaar te hebben.
Dacht dat het allang down was eigenlijk. Alleen T-Mobile USA en een paar kleine providers runnen nog een 2G-netwerk. T-Mobile heeft daarbij ook best wel wat IoT-klanten gescoord in de VS geloof ik.

T-Mobile runt het op de 1900 MHz-band, waar ze ook 3G runnen. In de praktijk kom je niet zomaar meer op 2G, ze proberen het zo clean mogelijk te houden. Heb je een device dat ook 3G/4G aankan, dan blijf je minimaal op 3G.
Je kan je toestel gewoon instellen op 2G only, dan kom je als nog op het 2G netwerk.
Ik heb veel problemen tijdens treinrit dat ik terugschakel op edge of gprs...

Als.ze dat eens kunnen oplossen. Graag.
Ik heb veel problemen tijdens treinrit dat ik terugschakel op edge of gprs...
In de USA op het ATT netwerk of ben je een beetje in de war over het topic?
Nee hier in BE
Prima mits dekkingsgraad identiek is of beter.

Ben landmeter en zakelijk toch nog vaak met 2g te maken, ondanks dat 3g ondersteund wordt door onze apparatuur. Meestal dwingen we 2g af en zetten we 3g uit, om batterij te besparen. Er wordt alleen hele simpele correcties verstuurd, om de grove afwijking van GPS/GLONASS te compenseren.

Liever zie ik 2g intact, genoeg locaties waar we toch afhankelijk zijn van 2g. En in de grensstreek gebruiken we zelfs simkaarten van Belgische en Duitse providers om roaming te voorkomen. Of om op Nederlands grondgebied een goede fix te krijgen. Helaas zien de providers de grensstreek als DMZ.
Grens gebieden is toch binnen een paar maanden wel redelijk op gelost? Bv die nieuwe abo's van T-Mobile?

Misschien is alleen die 3 maanden max een beetje een probleem maar dan had je geloof ik nog steeds 10gb?
Mijn Iphone doet het nog steeds prima op 2G hier in Nederland, meer dan snel genoeg voor mij ook, mag van mij dus nog wel even blijven. :)

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 18 januari 2017 18:18]

Leuk voor die dual-sim toestellen die voor de 2e sim alleen GSM ondersteunen...
T-Mobile is anders hier in Nederland al bezig om de netwerken zoveel mogelijk om te schakelen van 2 G naar 3 en 4 G. Er is zelfs al een web-pagina (die ik zo gauw niet meer kan vinden) met adviezen voor klanten die nog een 2G toestel hebben.
edit: gevonden: https://www.telecompaper....ring-gsm-netwerk--1178454

[Reactie gewijzigd door janbal op 18 januari 2017 18:17]

Die pagina waarnaar wordt verwezen is al live sinds het moment dat de uitrol van LTE900 is gestart. T-Mobile bied nu in Nederland nog 10MHz GSM/EDGE aan op de 1800MHz band.
Dit gaan ze voorlopig nog wel even doen gezien ze anders niets kunnen met die resterende 10MHz.
Daarnaast werken de meeste oude dumpphones prima op het GSM net van T-Mobile, op mijn smartphone zie ik het echter nooit meer door de komst van UMTS900.
Gelukkig maar dat het hier wat langer blijft, gebruik het nog steeds graag vanwege batterijbesparing
En het doet voor mij wat het moet doen allemaal, ik kan whatsappen, facebook messenger, bellen dus prima.
Ook mail enzo komt prima binnen op 2G als ik zou willen kijken, verder heb ik wifi ziggo hotspots veel plekken.

Ik hoef niet overal de hele tijd meer aan mijn tel vast geplakt zitten, snapchats sturen/facebooken steeds/tweakers.net/nu.nl etc elk uur te checken.
Ik kan het op mijn werk zien en dan als ik thuis ben is het ook prima, en inderdaad hele mooie accu duur op 2G.
Het is goed om te weten dat AT&T 4G lang niet altijd 4G is: ze noemen bijvoorbeeld HSPA+ (waar je in Nederland een H+ voor in je scherm krijgt) ook al 4G. De 4G zoals wij die kennen in Nederland wordt door AT&T 4G LTE genoemd.
Depending on network coverage and device, you'll see various network indicators on device screen identifying the AT&T network you’re connected to.

The network indicators will contain the characters listed below, but may display them differently from one device to another.

4G LTE devices
4G LTE - Connected to the AT&T 4G LTE network
4G - Connected to the AT&T HSPA+ network
3G - Connected to the AT&T 3G HSPA network
E - Connected to the AT&T 2G/EDGE network

[Reactie gewijzigd door Hmmbob op 18 januari 2017 18:58]

Toch wel zuur als je per se een dumbphone wilt gebruiken omdat je geen behoefte hebt aan een smartphone of omdat je niet weet hoe je die moet gebruiken. Zeker dat laatste is niet zo vreemd in de vergrijzende landen. En bij mijn weten maken ze geen goedkope dumbphones voor 3G/4G dus deze mensen worden in feite gewoon afgesneden van telefonie. Toch wel een kwalijke zaak.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee