WhatsApp introduceert videobellen voor gebruikers iOS, Android en Windows Phone

WhatsApp heeft videobellen geïntroduceerd voor gebruikers van zijn app op iOS, Android en Windows Phone. De functie is bereikbaar door op het bel-icoon rechts boven in beeld te drukken en vervolgens te kiezen voor video-oproep.

De update om te videobellen via WhatsApp zal de komende dagen beschikbaar komen voor gebruikers op iOS, Android en Windows Phone. De interface toont het camerabeeld van de andere partij groot en het eigen beeld van de frontcamera in het klein. Er is een ophang-knop, die standaard na een paar seconden uit beeld verdwijnt.

De functie zat er al lang aan te komen. Een paar weken geleden schakelde WhatsApp de feature in bij de testversie van de app en een half jaar geleden kwamen er voor het eerst aanwijzingen dat WhatsApp videobellen snel zou activeren.

WhatsApp is de bekendste applicatie om te chatten in de Benelux en vooral in Nederland staat de app op de smartphones van veruit de meeste gebruikers. Wereldwijd heeft WhatsApp al een tijdje meer dan een miljard gebruikers.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

15-11-2016 • 07:47

180 Linkedin

Reacties (180)

Wijzig sortering
Goed nieuws, maar ook voor BlackBerry OS, BlackBerry 10, Nokia s40 en s60 gebruikers. Whatsapp blijft namelijk werken tot 30 juni 2017 ipv 31dec 2016. https://www.whatsapp.com/faq/en/general/26000006
Ik vraag mij af waarom ze zijn teruggekomen van het plan de support al vanaf 1 januari te stoppen, wellicht toch teveel klachten ontvangen van Blackberry en Symbiam gebruikers?

[Reactie gewijzigd door Jeffrey88 op 15 november 2016 11:05]

Er komt nog een PKB device begin volgend jaar waar veel passport en classic gebruikers op wachten. Dus wellicht hebben ze het daarom verlengt.
Wat is een PKB device?
physical keyboard device
Ik verwacht niet dat dit volgens whatsapp onder de noemer "blackberry" valt omdat ik denk dat deze telefoon op android gaat draaien.
Klopt, het gaat inderdaad een Android telefoon worden. Dus die wordt dan gewoon ondersteunt door Whatsapp.
Nee, dat ding niet. Maar als ze per december WA stoppen voor trouwe BB gebruikers die pas in maart of zo een Android BB kopen, dan zijn ze gegarandeert een deel van de gebruikers kwijt.
ja natuurlijk, je bent altijd "een deel" van de gebruikers kwijt. de vraag is alleen hoe groot dat deel nog is. Volgens deze bron was dit in augustus 2015 nog slechts 4%. dat zullen ze tegenwoordig niet meer halen.
Ja, ik las het net. Staat geen reden bij trouwens, maar goed. Als het elke keer een half jaartje wordt verlengt ;) .
Ik las ook al over een BBM challenge, heb je nu een half jaar langer de tijd om al je contacten van BBM gebruik te laten maken. Oh ja, BBm heeft al tijden videobellen voor degene dit dat leuk vinden.
Ik las ook al over een BBM challenge, heb je nu een half jaar langer de tijd om al je contacten van BBM gebruik te laten maken.
Nou, succes daarmee! Dat gaat hem natuurlijk nooit worden. BBM is voor mijn gevoel dood eerlijk gezegd, of zijn er hier nog mensen die het veel gebruiken?
BBM had dit jaar volgens onderzoek een market share in de US van minder dan 0,5%. Blijkbaar hebben zelfs niet alle BlackBerry gebruikers het echt in gebruik...
Alleen in Indonesië schijnt het, tot ieders verbazing en om onverklaarbare redenen, een groot marktaandeel te hebben; https://www.similarweb.com/blog/worldwide-messaging-apps (via: http://forums.crackberry....ket-share-report-1074726/)

Je kan daarom imho stellen dat BBM echt zo dood als een pier is met slechts een handvol gebruikers, en zulke challenges de laatste stuiptrekkingen zijn van mensen die eraan vasthouden en koste wat t kost t platform willen behouden ondanks dat niemand het gebruikt. Immers loopt t zakelijke gebruik ook terug (En overheid VS is ook over op iPhone geloof ik :P), en dat zou wel eens als gevolg kunnen gaan hebben dat de stekker op relatief korte termijn uit BBM wordt getrokken. WhatsApp, Signal, Line, Telegram, Facebook Messenger, Skype, Viber: ze hebben allemaal veel meer marktaandeel dan BBM, terwijl BBM er langer is dan sommigen in die lijst. (Even over de huidige vorm gesproken.)

Het is niets geworden, en dat zal het waarschijnlijk nooit meer worden ook.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 15 november 2016 09:45]

Of een Telegram challenge, maar dat hoeft eigenlijk voor mij niet meer omdat de meeste contacten van mij daar al gebruik van maken.
Het is niet zo gek dat ze zo groot zijn in Indonesië. Ze hebben daar veel meer functies in BBM dan hier. Op zich doet BBM het best leuk daar.
Zie filmpje:
https://youtu.be/UA0J8Nvz...QL9aaSx4eTH50Uhlu73eVT_AA
Op BlackBerry heb ik nog wel een tijd BBM gebruikt. Toen ik overstapte op iPhone heb ik daar ook BBM geïnstalleerd, maar ik ben daar zó op afgeknapt.

Op BBM kon je namelijk voor een klein bedrag 'sticker packs' kopen waaruit je dan stickers aan je contacten kan verzenden. Maar helaas, BBM op iOS, zelfs met dezelfde pin en telefoonnummer, kon die stickerpacks die ik al had aangeschaft niet gebruiken. Ik ben helemaal voor business modellen waarbij je als gebruiker zelf betaalt voor de dienst waar je gebruik van maakt, maar dan moet dat wel een beetje netjes ingericht worden en mij niet op een nieuw platform doodleuk gevraagd worden opnieuw voor dezelfde zaken te betalen.

BBM is op zich best een leuke messenger, en had ook al veel functies die nu langzaamaan naar WhatsApp komen, maar BlackBerry lijkt de afgelopen jaren de ene na de andere vreemde beslissing te maken waarmee het allemaal steeds meer de verkeerde kant (lees: de afgrond) op gaat. Helaas. Ik had graag gezien dat BB OS een derde grote marktpartij geweest was naast iOS en Android. Het zit er niet in.
Klopt niet helemaal, stickers kan je wel meenemen en mogelijk heb jij gewoon last van een bug gehad. Ik ken meerdere in mijn omgeving die zijn overgestapt en wel netjes de stickers hebben kunnen meenemen.

Ik vind de stappen van BlackBerry niet allemaal slecht, vooral de keuze dat ze zich nu ook focussen op Android. Volgend jaar komt eindelijk mijn Passport vervanger uit de BlackBerry Mercury/Vienna met Android hier zit ik al heel lang op te wachten. De Priv was voor mijn geen optie, want ik ben niet opzoek naar een slider.

Sinds John Chen in het bedrijf zit, vind ik dat BlackBerry goede keuzes maakt. En heel veel mensen maken toch onbewust gebruik van BlackBerry:
http://image.slidesharecd...y-1-638.jpg?cb=1478017917
Nee, ik heb geen last van een bug gehad. Dat was mijn eerste gedachte. Ik heb een support ticket ingediend, en kreeg daarop doodleuk als antwoord dat sticker packs niet mee te nemen waren tussen verschillende platformen dus dat ik ze opnieuw moest komen.

De keuze dat ze zich focussen op Android is ook een slechte. In ieder geval niet vanuit mijn oogpunt - ik gebruik principeel geen Android, dus daarmee kan ik ook geen BlackBerry meer gebruiken. In het algemeen ook niet, want daarmee zijn de 13 in een dozijn, met eigenlijk te dure toestellen die niet meer bieden dan de alternatieven.

BB OS 10 was een briljant OS. Helaas heeft BlackBerry (in ieder geval hier in Nederland) volledig verzaakt op het gebied van marketing. Die dingen waren nergens te krijgen tenzij op bestelling, en er waren nergens advertenties voor te vinden. Vind je het gek dat niemand ze dan koopt. De Android-compatibiltieitslaag werkte best goed, zeker voor apps die werken zonder de play services. Ik kon de meeste van apps waar ik interesse in had gewoon draaien. Daar hadden ze best nog wat meer aandacht aan kunnen besteden. Of het mocht baten, tjsa, lastig te zeggen. Ze hebben in ieder geval geen serieuze poging gedaan met BB OS 10 hier in Nederland. Dat was met de oudere BlackBerries wel anders. En met de overstap op Android hebben ze een deel van hun fans ook nog eens overboord geschopt, in de hoop daar een groter publiek voor terug te krijgen waarschijnlijk, maar dat loopt niet echt storm. Zoals te verwachten was.

De demonstratie van John Chen van de priv was ook ronduit lachwekkend. Die man wist zelf niet eens wat hij nou precies in zijn handen had.

Sorry, maar ik kan niet echt lovend spreken over John Chen of de strategie van BlackBerry de afgelopen jaren. Wel over BB OS 10, wat een heerlijk OS is dat. Jammer dat het feitelijk niet meer onderhouden wordt.
Dan moeten ze iets aangepast hebben, want er zijn ook meerdere in de BBM groep overgestapt naar iOS of Android en die hebben hun stickers meegenomen.

Wat betreft de presentatie van John Chen en de Priv was inderdaad lachwekkend, dit had hij zelf ook niet moeten doen. Hij maakt BlackBerry 10 bewegingen op een Android apparaat wat sowieso niet gaat werken. Maar mensen maken fouten, heb je het hem hierna ook nog zien doen?

Ik ben blij met de keuze van Android. Mensen willen apps en dat is er gewoon niet meer op BlackBerry 10. 8 van de 10 apps is gewoon Android op mijn Passport. Dus BlackBerry had de keuze om zich alleen nog te focussen op BlackBerry 10 en dan helemaal niks meer verkopen of zich focussen op Android waar 80% van de wereld op draait. Wat betreft marketing kunnen ze nog veel leren, maar volgens mij is het niet makkelijk om tussen Samsung en Apple te komen. Huawei heeft een beste slag gemaakt afgelopen jaren, maar volgens mij heeft BlackBerry niet dat geld om in de marketing te steken.
You made my day!!!! O+
Ben al tijden op zoek naar een waardige Androidvervanger van mijn Nokia met toetsenbord. Heb deze helaas nog niet kunnen vinden. De BB Priv vind ik echt te groot en te duur. Hopelijk komt er komende tijd nog een goed alternatief met toetsen op de markt.
Het komt nogal copy-paste over. Andere apps hebben het, dus wij moeten ook. Maar unieke zaken ontbreken: groeps video chat of andere handige dingen (voor de mensen die het gebruiken). Ik videobel erg weinig en als ik het doe, dan via Facetime. Dat is tenminste beschikbaar op al mijn apparaten en niet alleen iPhone only (zoals Whatsapp nog steeds is).
Uiteindelijk zit ik nog met smart te wachten op Apple Watch support. Want dat doet Whatsapp nog steeds niet.
WhatsApp loopt ook jaren achter op Skype, je hebt niet zomaar even alle features geïmplementeerd. Groepsgesprekken komen vroeg of laat echt wel, eerst maar eens zien of ze 1-op-1 videogesprekken stabiel krijgen, het is er pas 1 dag!
Ben bang dat je dan nog ff kan wachten, dat heeft erg lage prioriteit. Zou me niets verbazen als ze intussen zelfs niet eens meer geïnteresseerd zijn om het te ontwikkelen; op dit moment dan tenminste. Er zijn geloof ik in totaal "maar" 20 miljoen watches ofzo verkocht, wellicht nog minder. Dat is minder dan 2% van alle WhatsApp gebruikers, en dan zullen ook lang niet alle watch bezitters überhaupt WhatsApp hebben; mede gezien ze vziw t best verkopen in de USA waar WhatsApp niet zo populair is als hier. Dan heb je 't dus al over 1% of nog minder...

Zoiets krijgt dan niet snel prioriteit ben ik bang...
T zou leuk zijn, maar ik reken er niet echt op.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 15 november 2016 09:02]

Ik reken er ook niet meer op. Gelukkig hebben de meeste vrienden iPhones, dus dan werkt iMessage stukken beter.
Ik hoop stiekem altijd nog dat iedereen whatsapp laat vallen voor een beter alternatief }>
Oneens eigenlijk. iMessage is uitgekleder en ik vind de nieuwe sinds iOS 10 maar vervelend; die tript hem ook helemaal als ik m'n scherm draai naar landscape. :/ Ik ken ook echt niemand die het gebruikt hier in NL, behalve af en toe bij hoge uitzondering om whatever reden - alles gaat via WhatsApp op een uitzondering na die wat anders gebruikt. (Zijn/haar probleem, niet 't mijne. :P)
Maar ook op de watch werkt t niet fijn, dat dicteren is vaak echt enorm kak en buggy op de watch. Ik heb echt rete vaak dat ie niet wil versturen, en er is ook geen delete commando om je laatste woord te vervangen - je moet dus vaak opnieuw beginnen wat echt zuigt. :( Ik gebruik tegenwoordig onder 't rijden maar gewoon Siri op de iPhone om WhatsApp en iMessage/sms berichten te versturen. :P Stukken beter, maar ook een klein risico omdat siri dan accessible moet zijn vanaf je lockscreen.

Haha, ook daar zou ik niet op rekenen. :P Er zijn niet echt alternatieven die beter zijn, hoogstens beter qua eigen smaak; en die is relatief: beter voor jou is niet perse beter voor een ander. WhatsApp valt nu eenmaal bij veel mensen in de smaak en t helpt dat zoveel mensen erop zitten... Het is voor de meeste mensen blijkbaar goed genoeg/het beste. Mensen switchen ook niet snel als iets gewoon goed voor ze werkt.
Reden om WA te gebruiken is vooral als je met anderen chat die geen iPhone hebben. Dat is het grote pluspunt van WA.

Het grote pluspunt van iMessage vind ik dat het in de message-app zelf zit. Soms moet je ook nog weleens een normaal sms-je sturen, of de fallback als via iMessage niet verzonden kan worden om het dan als normale sms te versturen is soms wel erg prettig. En daardoor heb je ook integratie binnen andere apps "verstuur via" oid opties zit de message app altijd tussen, whats app niet of moet je bewust aanzetten.

Maar het nadeel is dat dat dus alleen werkt bij iPhone gebruikers. Heb je ook mensen met een andere telefoon je omgeving moet je er aan denken om bij de 1 iMessage te gebruiken bij de ander WA. Dat is lastig, dus dan maar voor iedereen WA.
Dus omdat jij niemand kent is het zo? In mijn omgeving wordt WA amper gebruikt en zie je vooral FB messenger en imessage. Maar ik generaliseer tenministe niet en weet dat dit misschien niet representatief is voor iedereen. Anecdotisch bewijs is geen bewijs.

[Reactie gewijzigd door aval0ne op 15 november 2016 11:37]

Kun je ook wisselen tussen voor- en achtercamera?
Op iOS was dit voor mij mogelijk in de beta.
Zo te zien wel, staat een camera icoontje aan de linkerkant op zowel android als ios.
Jazeker, videobellen werkt bij mij sinds gisteren (iOS) en je kan beide camera's gebruiken.
Ik kreeg die mogelijkheid idd net voor de kiezen bij een test. De knop voor het wisselen kwam in beeld na de beeldoproep.
Is er iets bekend over hoeveel mensen daadwerkelijk die bel functie gebruiken in whatsapp ? Ik heb het in het begin wel eens getest maar over de kwaliteit zeker niet te spreken.
Dan zou ik het nog eens proberen. De kwaliteit is tegenwoordig prima, als je een goede verbinding hebt. Zelf bel ik er via 4G mee
Meh FaceTime en volgens mij ook Skype klinken nog stukken beter
Bij mij helaas geen hond die dat gebruikt...
Skype, serieus? Da's het grootste videobellen netwerk ter wereld!
Nog wel. WA is veruit de meest gebruikte messenger en die zal nu ongetwijfeld ook voor videobellen veel gebruikt gaan worden. Hoewel het op de Lumia 650 nog niet werkt. De app krijgt geen toegang tot de camera. Op de 640 is het geen probleem. Hopelijk wordt dit met een volgende update gefixt.

Camera-toegang bleek uit te staan voor WA. Nu werkt het wel maar de kwaliteit is vrij belabberd. Zichtbaar lage resolutie en framerate. Maar net als gewoon bellen zal dat de komende tijd vast verbeterd worden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 55563 op 16 november 2016 10:16]

Het is alleen vervelend wanneer iemand jou belt (met of zonder video) terwijl jij op dat moment op 2G of 3G zit. Er zou een WiFi-only setting moeten zijn.
Dat is dan weer zo mooi van VoLTE/VoWIFI/ViLTE. Daar lost het netwerk dat soort problemen voor je op.
86% van de markt blijkbaar, vorig jaar een paar maanden na release.
nieuws: Onderzoek: WhatsApp is populairste app om mee te bellen

In het begin was de kwaliteit vaak klote, vooral op Android.
Intussen is dat flink gefixed, naar mijn ervaring tenminste. Vooral flagships werken optimaal. Maar veel valt en staat bij de kwaliteit van de WiFi-verbinding.
Als iPhone gebruiker heb ik een vast lijstje aan apps dat ik kan proberen als bijv. Facetime het niet doet.... Erg handig voor als je op vakantie bent in Azië ofzo, dan werkt niet alles zo vanzelfsprekend wanneer de andere kant in NL is. En nu dus ook video bellen zonder skype van iOS naar Android!
Bellen is bij mij zelfs veelal stukken beter van kwaliteit via WhatsApp dan op de "oude", "normale" manier. Mijn vriendin heeft thuis slecht bereik, en bizar slecht internet, maar WhatsApp kwaliteit wint vaak duidelijk.

Ben wel benieuwd naar video bellen! Vind het wel nu al storend dat het menu voor de keuze van bellen of video bellen tekstueel is, kan niet in 1 oog opslag de juiste optie kiezen. Woorden "Voice" en "Video" lijken erg op elkaar. Had liever iconisch menu, of optie om camera aan te zetten tijdens een voice call. Beetje mierenneukerij, I know :)
Mee eens. Ik zie nog liever gewoon een icoontje extra verschijnen met een camera. Hoe minder je moet tikken hoe beter.
M'n schoonzus woont tegenwoordig in Noorwegen en die belt vooral via Whatsapp. Erg handig om "long distance" te bellen.
Ja ik heb alleen wel gemerkt dat long distance, bijvoorbeeld naar america soms een vertraging van enkele secondes met zich mee brengt. Dan wordt bellen erg lastig kan ik je zeggen.

Al was dit vaak niet de schuld van whatsapp maar de crappy wifi daar. ik denk echter dat dan gewoon bellen beter werkt.

Ik zelf moet zeggen dat ik ook voortaan altijd met whatsapp bel. over een half jaar als mijn nieuwe onbeperkt bellen abo in gaat niet meer denk ik. Bellen blijft nog altijd het beste werken gewoon via het netwerk.

Ik heb eigenlijk nooit gesnapt waarom providers extra geld vragen voor videobellen. als dit gewoon van je normale bel bundel af zou gaan zouden veel meer mensen dat gebruiken denk ik. Nu ik er over nadenk... kun je tegenwoordig met android nog wel videobellen via de gewone lijn?

[Reactie gewijzigd door sygys op 15 november 2016 13:11]

Hoe bedoel je, de 'gewone' lijn? Hangouts, of Allo of hoe dat tegenwoordig heet kan dat toch?
Wanneer ik weet dat de persoon ook Whatsapp heeft (99% kans in mijn geval), bel ik altijd met Whatsapp. Kwaliteit is altijd beter dan "normaal" bellen imo.

ontopic: ontving gisteren al een video whatsapp terwijl ik op crap hotel wifi zat, werkte prima.

[Reactie gewijzigd door Dukey op 15 november 2016 10:20]

Beetje a la FaceTime
edit:
of Skype
dus, cool kan ik eindelijk met Android gebruikers facetimen.

Daarnaast nog een ander voordeel, als je per ongeluk op de bel knop duwt gaat de app niet meteen meer bellen (wat mij regelmatig gebeurd), hoe snel je ook ophangt vaak genoeg krijg je een telefoontje terug van diegene (en moet je vertellen dat je op de verkeerde knop geduwd hebt)

[Reactie gewijzigd door ThaStealth op 15 november 2016 09:41]

Waarom refereren mensen altijd naar FaceTime?
Net of Apple videobellen heeft uitgevonden, veel mensen denken dat Apple eerste was met videobellen |:(
Videobellen kon al in 2003, weet dat ik een Sony Ericsson telefoon had die het kon.
Dat zegt meer iets over wie het aan de massa gebracht heeft, Apple heeft ook de mp3 speler niet uitgevonden echter iedereen weet waar die witte dopjes van zijn ;-) merken herken je sneller als consument, ook al staat er geen tekst bij.
En daarom noemt iedereen het Skypen.
Ik ken werkelijk niemand die het hangtimen noemt.
En ja, Skype heeft videobellen naar de massa gebracht.
Iemand roept dat. Iedereen noemt het Skypen.
Net als dat je iets "Google'd" op het internet, of je nu Lycos, Yahoo of Altavista of -god verhoedde het- Bing gebruikt.

Soms verworden merknamen tot werkwoorden. En iedereen snapt wat je zegt.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 15 november 2016 11:42]

Anoniem: 382732
@Jay4715 november 2016 15:10
Het was destijds inderdaad de bedoeling dat videobellen 1 van de killer applicaties van 3G ging worden. Helaas was de kwaliteit te belabberd in de meeste gevallen. Dat is dan ook de reden dan Facetime in eerste instantie alleen via WIFI werkte: via 3G was de user experience gewoon te slecht. Dat is denk ik toch een beetje het verschil tussen de aanpak van Apple en die veel andere bedrijven. De laatste willen zo snel mogelijk nieuwe dingen naar de markt brengen, terwijl Apple vaak laat is, maar tegen de tijd dat ze het doen hebben ze bij anderen kunnen zien hoe het niet moet.
Net of Apple videobellen heeft uitgevonden, veel mensen denken dat Apple eerste was met videobellen |:(
Videobellen kon al in 2003, weet dat ik een Sony Ericsson telefoon had die het kon.


Ja, alleen zou ik Sony Ericsson niet noemen. Het was een onderdeel van de 3G standaard, maar behalve Ericsson (was nog geen Sony toen O-) ) en Nokia was er niemand die het ondersteunde. Ook buiten Europese netwerken is het nooit uitgerold.

Het echte vdieo bellen voor de massa is namelijk verder geintroduceerd door Skype. Facetime is niets meer of minder dan de Apple variant van Skype die later kwam.

Dus ja, de vergelijking met Facetime is bijzonder want het geeft aan hoe erg Skype de mobiele markt uit de handen heeft laten lopen.
Je bedoelt Skype. Van degene die ik ken die video bellen via een apple doen, noemen dat 'skypen'.
Volgens mij gaat de andere telefoon ook niet over als je meteen ophangt, maar krijgen ze wel de melding dat ze een gesprek gemist hebben.
Vrij irritant inderdaad.
Bij mij op mijn iPhone SE zijn het, anders dan in bovenstaand voorbeeld, 2 losse knoppen. Een Camera en een Telefoonhoorn. Ze zitten echter rechtsboven dus er echt per ongeluk op klikken komt dan sowieso minder voor.
Verklaar "de verkeerde knop"
Onbedoeld de belknop indrukken.. Ik heb dat ook een antal keer gehad:)
Mensen die de test meegedaan hebben : werkt het ook met groepsgesprekken ?
Er is geen bel of videobel knop in groepen helaas. Dit zou juist wel een goed selling point voor Whatsapp zijn. Kan nu net zo goed Hangouts blijven gebruiken.
LINE heeft die functie wel, je kan groepsbellen :)
groepsvideo chat volgens mij niet.
Inderdaad een unique sellingpoint omdat de mogelijkheid tot het opzetten van conferentiecalls verdwijnt bij "gewoon" bellen als dit van 2G en 3G naar 4G bellen via VoLTE verschuift. Alle Nederlandse providers vervangen gewoon mobiel bellen bij compatible toestellen voor bellen via 4G. Het zou goed zijn als Whatsapp deze functionaliteit voorrang geeft, zodat het via Whatsapp als alternatief beschikbaar is als klanten merken dat het bij gewoon 4G bellen niet meer lukt.
Wat heeft Whatsapp eraan om bellen via de provider te laten lopen? Zij willen het door het Whatsapp netwerk laten lopen, daar verdienen ze aan - niet aan het maken van een veredelde dialer app.
Dat is wat ik bedoel: je krijgt door de introductie van 4G bellen door de providers juist NU een extra kans om "gewone mobiele bellers" over te halen om te gaan conferentie bellen via Whatsapp en dus het Whatsapp netwerk te gaan kiezen.
Heel simpel: als klanten die nu via 2G en 3G confetentiegesprekken voeren merken dat dit bij bellen over 4G niet meer werkt, dan zullen ze een alternatief gaan zoeken. Het zou mooi zijn als zij dan via Whatsapp samen met Wifi conferentiegesprekken kunnen gaan voeren. Laat Whatsapp dus nu zorgen hier klaar voor te zijn. Providers zijn gestart met het uitrollen van 4G bellen, dus vanaf nu gaan "antieke" mobiele belklanten op zoek voor alternatieven waar ze eerder niet voor open stonden.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 15 november 2016 14:07]

Heel simpel: als klanten die nu via 2G en 3G confetentiegesprekken voeren merken dat dit bij bellen over 4G niet meer werkt

Of 2G/3G conferentie werkt is afhankelijk van je netwerk want de provider moet actief dingen doen om het werkend te krjigen. (Met name op 3GPP2 is dat soms een hele toer on werkend te krijgen, al zal een Europaan met 3GPP dat een zorg zijn.) Meestal kom je niet verder dan een wisselgessprek, en de meeste gebruikers weten denk ik niet eens dat het kan.

Maar belangrijker, meestal gebruik je toch een externe provider waarbij je inbelt naar een speciaal nummer.

Andersom, juist 4G LTE heeft in de standaard nu uitgebreid aandacht voor direct conferenties met verschillende personen. Nu zal dat wellicht niet meteen aan staan, maar die drie mensen in Nederland die wel een 3G 'wisselgesprek' voeren, zal een provider niet om malen.

Uiteindelijk kan een provider dan 4G LTE echte groepsgesprekken als feature gaan verkopen _/-\o_ "Nu nieuw, met LTE kun je ook ..."
Ik heb niet het idee dat de overstap van 2G/3G naar VoLTE door de klant merkbaar is. Nieuwe toestellen zulle het automatisch out-of-the-box doen, en op oude toestellen blijft het zoals het altijd was. Er is geen 'overstapmoment'.
Ik heb niet het idee dat de overstap van 2G/3G naar VoLTE door de klant merkbaar is. Nieuwe toestellen zulle het automatisch out-of-the-box doen, en op oude toestellen blijft het zoals het altijd was. Er is geen 'overstapmoment'.
Als alles hetzelfde blijft, dan zal de onwetende klant er niet veel van merken. Helaas verdwijnen er mogelijkheden zodra bij iemand met een geschikt toestel VoLTE op de simkaart, dus bellen over 4G wordt aangezet. Een dienst die op dit moment (nog) niet mogelijk is, is een conferentiecall over VoLTE te voeren. Bij deze klanten is er dus wel degelijk een overstap moment, namelijk op het moment dat de simkaart in hun voor VoLTE geschikte toestel door de provider wordt vrijgeschakeld voor het bellen over 4G. En vergeet daarbij niet dat een hele lijst van de huidige toestellen in technische zin in staat is om VoLTE dus bellen over 4G te ondersteunen.

Juist die klanten kan Whatsapp nu naar zich toe proberen te trekken als prima alternatief, mits daarbij conferentie gesprekken wel binnenkort mogelijk zijn.

De voor bellen over 4G in Nederland ondersteunde toestellen zijn op dit moment in Nederland bij Tele2 en KPN de Samsung S6(edge), Samsung S7(edge) en binnenkort bij KPN de Huawei P9. Maar er zijn veel meer toestellen die in theorie VoLTE na een test en eventueel een nieuwe bugfix kunnen gaan gebruiken. Zie bijvoorbeeld voor de huidige toestellen met VoLTE mogelijkheden deze lijst met ondersteunde toestellen (wel lijstje even uitklappen): https://en.wikipedia.org/wiki/Voice_over_LTE#Devices

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 15 november 2016 16:17]

Alle 4G toestellen (of >95%) kunnen VoLTE doen, ondersteuning zit standaard in Android 4.4+, iOS vanaf 8 en WP8.1/W10M, het is puur een provider support dingetje dat ze geen zin hebben om de carrier settings push op teveel toestellen te testen.

Maar alsnog snap ik je stelling niet zo - niemand merkt zijn overstap naar VoLTE, dus waarom zouden doorsnee mensen ineens van vandaag op morgen om 4G conf calls gaan vragen? Die heb je al jaren al op Skype, en wie het nodig heft weet het wel te vinden.
met skype kan dat toch wel, maar dan heb je volgons mij met meer dan 3 personen allemaal zo'n premium account nodig ofzo
Nee toch? Ik heb regelmatig Skype groepsgesprekken met 5 personen en niemand heeft een premium account.
ik ook maar heeft dan ook iedereen video?
Nope! En dat zal nog ff duren gezien eerst de normale feature daar nog goed in moet.
Dit zal ook wel weer niet uit te schakelen zijn? Een berichtje uit wisselen via WhatsApp heb ik niet zo heel veel problemen mee maar voor (video)bellen wil ik niet altijd (lees: bijna nooit) beschikbaar zijn.
Volgens mij heb ik weinig (geen?) WhatsApp gesprekken ontvangen sinds ik WhatsApp de toegang heb ontzegt tot camera, foto's, contacten en microfoon, iets dat ik wegens de grove vertrouwensschending van WhatsApp/FB onlangs zal blijven handhaven.
Dit werkt inderdaad erg goed. Even getest vanaf een andere telefoon. Je ziet wel dat iemand belt maar zodra je wilt opnemen zegt WhatsApp dat ie rechten op de mic nodig heeft. Op de werktelefoon nog Android 4.4 dus daar kan ik het niet instellen maar daar word ik toch nooit gebeld.
Waarschijnlijk niet, maar je hebt een goed punt. Ik wil Whatsapp liever helemaal niet gebruiken (maar dat is bijna onmogelijk in Nederland), en als ik het dan toch gebruik alleen voor berichten. Dus ik ben benieuwd of er een optie is om het videobellen uit te zetten? Er was toch ook geen optie om het bellen uit te zetten? Of wel?
Ik gebruik het liever ook helemaal niet, maar ja alternatieven zijn er niet. Heb een poosje een eigen XMPP server gedraaid. Mogelijkheden zijn nog uitgebreider dan WhatsApp maar ja het is zo eenzaam he :/
Ruil Whatsapp dan in voor Signal. Ik heb daar al heel wat contacten zitten.
Haal bij instellingen gewoon weg dat whatsapp de microfoon kan gebruiken, zo mislukt elk whatsapp belletje :)
Grappig, op iOS staat er gewoon links van je belknop een videocamera'tje die je moet aantikken om te videobellen. :)
In de beta dan tenminste, geen idee hoe 't er in de public voor staat - maar gezien de beta's die released worden meestal RC's zijn gok ik dat t voor iedereen hetzelfde is.

T werkt tot dusver prima trouwens. Goede kwaliteit (na een paar seconden) en bijna geen lag.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 15 november 2016 08:42]

Ik volg geen bèta programma's ofzo, maar zie sinds gister ook een videoknop naast de belknop.
Klopt, het staat links van je belknop in iOS in productie.
dat lijkt verdacht veel op facetime 8)7
En Skype daarvoor al. Ach. FaceTime heeft dan weer als voordeel dat het op alle platformen van Apple tegelijk met elkaar samenwerkt, net als iMessage.

Whatsapp op een desktop werkt ook maar matig en is weer rechtstreeks aan de beschikbaarheid van je telefoon gekoppeld en onmogelijk op tablets.
En Skype is beschikbaar op ALLE platformen (incl. PC's, Xbox One, etc) en je kunt dus vanaf je mobiel videobellen met iemand anders die achter zijn pc/mac/xbox zit.
Ja maar alles van Microsoft probeer ik zo veel mogelijk te verbannen uit m'n nabije omgeving. En dat lukt héél aardig. Alleen hun serverplatform ben ik wel over te spreken, da's het enige waar ik me nog aan waag. Tot MCSA 2012 aan toe :) maar privé wil ik die rommel niet meer. En Windows Phone/Mobile/hoe het deze week genoemd wordt gebruikt tóch niemand, dus dat telt niet.
Ehh...dat mag natuurlijk, maar daarnaast werkt die app ook gewoon op Android, iOS en Mac....het is dus niet Windows only.
Nee maar dat geneuzel met die Microsoft accounts word ik óók helemaal niet goed van. Continu gezever met 'oh we willen je een SMS sturen om zeker te weten dat jij het bent'. Echt élke keer als ik inlog wéér. Daar begint de ellende al mee.

Voor de rest weet ik ook niemand die Skype gebruikt, dat helpt natuurlijk ook (of niet, ligt eraan hoe je 't bekijkt). M'n kennissenkring heeft ofwel Android (eigenlijk alleen m'n vrouw die daar nog aan vasthoudt, hoewel ze ook een Macbook heeft) ofwel een iPhone met iMessage/Facetime/Whatsapp.

Er is totáál geen reden om Skype óók nog te gaan gebruiken. Ook voor m'n overzicht niet - dan heb ik straks wéér een app waar 1/3e van m'n berichten op binnenkomt, 1/3e op iMessage en 1/3e op Whatsapp. Da's niet te handhaven..

Inderdaad is Skype niet Windows-only maar de ontwikkeling van Linux, Mac en Windows versies lopen niet allemaal synchroon. Dus sommige features zijn er ineens wel, anderen ineens weer niet, afhankelijk van het platform. Hoewel dat wel steeds iets beter wordt.
Tja....2FA is wel degelijk van belang, overigens hoef je daar helemaal geen SMS voor te ontvangen, maar het kan ook via een notificatie in een App (net zoals Google het doet bv). Los daarvan heeft dat natuurlijk helemaal NIETS met de beschikbaarheid van Skype te maken. iMessage/Facetime sucks natuurlijk als je niet beschikt over een Apple device. Neemt niet weg dat videobellen (m.b.v. WhatsApp) niet mogelijk is op ALLE devices met WhatsApp of iMessage, tja...dan is een app als Skype toch wel handig. Ohw..had ik al gemeld dat je met Skype zelfs naar 'ouderwetse' telefoonnummers kunt bellen....dus de andere partij hoeft niet eens Skype te hebben.

Maar goed...nu gaan we offtopic. Videobellen met WhatsApp vind ik ook een welkome aanvulling, aangezien IEDEREEN WhatsApp heeft...
Ja, voor woekerprijzen zou je met Skype ook gewoon kunnen bellen. Ik heb onbeperkte belminuten, dus waarom zou ik :-)

En inderdaad - iedereen die ik ken heeft Whatsapp. Vooral de groepsgesprekken vind ik erg handig (sportverenigingen van de kinderen + mijzelf, collega's, etc)
Eh....maar die onbeperkte belminuten gelden helaas niet buiten de EU (in de meeste bundels). Moet zeggen dat ik mijn Skype minuten (a 1,2 ct/min) zowat niet opmaak...alleen als we in verweggistan zitten en m'n schoonouders (zonder smartphone) willen bellen.

Maar inderdaad...WhatsApp is op dit moment de beste optie..
Hmm, ik ben net Windows 10 Mobile build 10586.682
voor m'n bijna 5 jaar oude Lumia 920 aan het dowloaden
Ik ken andere en duurdere rommel dan dat.

[Reactie gewijzigd door pami op 15 november 2016 14:17]

Skype heeft dan weer als voordeel dat het op alle platformen tegelijk met elkaar samenwerkt.
Niet alleen van Microsoft. En SMS zit ook geïntegreerd. FaceTime heeft juist het nadeel alleen met Apple apparaten te werken. Anders was het waarschijnlijk al groter in aantal geworden.

Maar beide zullen nu op mobiel door de meesten in NL vervangen worden door WhatsApp videobellen.
Juist, maar dat heeft Whatsapp óók. En lang niet iedereen heeft een Skype account (hoewel Microsoft gisteren aangaf, in elk geval op Twitter meen ik, dat je nu géén account, registratie oid meer nodig hebt voor Skype (for Web althans)! Da's dan wel weer prettig).

Skype for Web no longer needs an account
Ik heb mijn ipad nu niet bij de hand, maar wanneer je binnen safari of Firefox (een van beiden, kan nu niet checken welke het was) naar web.whatsapp.com gaat en vervolgens de desktop versie van de pagina opvraagt is dit gewoon mogelijk hoor!
Je kan WhatsApp Web in principe gewoon op je tablet gebruiken.
In principe ja, maar het is gruwelijk traag, je telefoon moet op hetzelfde WiFi netwerk zitten, je hebt geen pushnotificaties en volgens mij werkt het maar op 1 plek tegelijk via web. Dus niet tegelijk op een desktop als je al op je tablet zit..
Oh geen last van traagheid, en zelfde WiFi zeker niet want mn telefoon pakt altijd 4G :P

Pushnotificaties zijn wellicht afhankelijk van de browser.
Meerder sessies heb ik nooit getest.
Nja ik moet zeggen, ik heb er een appje voor die naar mijn idee 'gewoon' de website opent. Maar wellicht zit daar een wrapper omheen die het traag maakt (iPad Mini 4, geen Aldi-ding of zo, performance genoeg).

Het is gewoon niet praktisch om meerdere tabs te hebben. En dan bedoel ik dat vergeleken met iMessage of Facetime, wat gewoon native ondersteund wordt op alles van Apple - OS X/macOS, iOS, tablet of telefoon - zelfs gewóón bellen op m'n iPad met m'n iPhone als tussenliggend device werkt naadloos.
Dat heb je al snel met videobellen.
Hoe lijkt dit op facetime? Omdat het video bellen is binnen een chat applicatie?..
Skype bedoel je. O-)

Maar goed, elke VoIP app heeft zo ongeveer deze setup.

Ik ben benieuwd welke codec ze gebriuken. Aangezien WhatsApp mobile is neem ik aan dat ze iets gebruiken wat niet zo'n batterij-slurper is als bijvoorbeeld Skype doet.

Als ze dan ook verstandig omgaan met asymetrisceh setup (ene heeft high end camera, andere niet) zie ik het somber in voor Skype. Alhoewel er wellicht wel een markt blijft voor PC naar PC videochat.
Verdacht veel op iedere andere app die videobellen aanbied bedoel je?
Facetime is geen app, het is iets wat standaard op een Iphone/ipad zit naast het gewoon bellen en dat is net de kracht. Geen aparte app nodig, niets in te stellen, het werkt gewoon.
Facetime is gewoon een app, dat het standaard geïnstalleerd is en geïntegreerd met je telefoon is iets anders.
Het is pas 18 maanden stabiel trouwens, nadat het begin 2011 al uit beta ging.

Facetime is ook voor Android en Windows te gebruiken als je dat nodig acht (en bestanden goed checkt).
Maar eigenlijk is Facetime dus Apple-users-only.
Iets dat alle andere alternatieven beter doen, en of je daar nu een knopje binnen of buiten een functie moet indrukken maakt weinig uit.

Maar met deze update kunnen plotseling alle Whattsappers videobellen, zonder daar moeilijk mee te hoeven doen wbt instellen, het zit er gewoon in. De kracht daarvan is dus veel groter. ;)
Want dan heb je plots een gigantische userbase die dat kan, ipv de "paar" Applegebruikers. (no offence maar qua wereldwijd marktaandeel heb je het bij Apple over procenten)
Dat is geen garantie, elke Android gebruiker kan out-of-the-box videobellen met Hangouts, en daar zit helemaal niemand op.
Dat is geen garantie.
Zeg ik ook niet.
Net zoals je alle tig miljoen apps niet moet gebruiken maar kan gebruiken, is dit een extra optie.

Maar ging meer over FT geen app en dat is oh zo makkelijk want geïntegreerd in bellen. ;)
Videobellen is anders al wel jaren iets wat je kan zonder moeilijk te moeten doen. Alleen is een gigantisch grote groep mensen er gewoon amper tot niet in geïnteresseerd. Kan dus best zijn dat Facebook maar een userbase van procenten bereikt, maar voor WhatsApp zal dat echt niet hoger gaan liggen. Ja, nu kan het ook op deze app, en volgende maand waarschijnlijk ook weer op drie andere, maar daar is ook alles mee gezegd.
Beter goed gejat dan..
en facetime lijkt verdacht veel op skype...
ik vind Skype weer heel veel hebben van Hangouts...
maar skype was eerder...
Conclusie: blijkbaar lijkt alles waarmee je cam en een ophangknop tijdens een gesprek tegelijk worden weergegeven op elkaar. :P

Ik vond 't ook op FaceTime lijken, maar eigenlijk kom je daar niet omheen met videobellen.
en facetime op skype ;)
een fullscreen video-feed met de standaard android-style ophang knop in het midden onderaan. Yep. Heel raar dat het zo is :S. Oh wacht zo ziet elke videocall feature er uit lang voordat Facetime er wa op iOS. Het is niet alsof Skype of Viber al jaaaaren bestaan of zo... *zucht*
Ik gebruik Whats app tegenwoordig veel om te bellen met mijn dochter in Australië en ben tevreden over de kwaliteit van het gesprek. Soms een merkbare vertraging, dat is iets waar je rekening mee kunt houden. Een voordeel van Whats app bellen is dat het weinig data verbruikt (ongeveer 1Mb per 4 minuten).
Ik ga deze nieuwe optie zeker proberen en ben benieuwd wat het dataverbruik is, als je geen WiFi gebruikt.
Het gebruikt hier, ff willekeurige gespreksdata gepakt, 18,7MB voor 2m46s. Dat is 6,75 per minuut.
Dit gesprek was in hoge kwaliteit. Lag was ongeveer 200MS.

Mogelijk gebruikt ie minder als je "verminder datagebruik" aanzet in je whatsapp instellingen, maar dat heb ik nooit getest eigenlijk.

-edit-
Met verminderd datagebruik aan pakte ie net 5,3MB voor 1m13s, wat 4,36MB per minuut is.

Tis wel lastig te zeggen want t hangt denk ik ook af van welke camera je gebruikt, hoeveel er verandert in beeld, etc..
Enkel gezichten zal mogelijk minder trekken dan ff de omgeving met je achtercam laten zien.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 15 november 2016 08:38]

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee