Samsung komt met een vierde generatie 14nm-chips en derde generatie 10nm-chips, zo heeft het bedrijf aangekondigd. De chips moeten betere prestaties bij gelijkblijvend verbruik mogelijk maken. Bij 7nm gaat Samsung van euv-lithografie gebruikmaken.
Begin dit jaar startte Samsung met zijn tweede generatie 14nm-chipproductie en het bedrijf werkt aan de derde versie, maar het bedrijf heeft nu al een vierde generatie in het vooruitzicht gesteld. Het bedrijf maakte de Exynos-soc van de Samsung Galaxy S6 op het 14LPE-procedé, terwijl opvolger 14LPP voor de soc van de S7 en midrange-socs ingezet werd. De derde generatie, 14LPC, wordt voor goedkopere socs en internet-of-things-apparaten ingezet en de vierde 14nm-productie, 14LPU, moet de prestaties bij gelijk verbruik verbeteren.
De productie op 10nm is pas half oktober begonnen maar het bedrijf kan nu al zeggen dat er een tweede en derde generatie komt. De tweede generatie, 10LPP, moet de prestaties met 10 procent verbeteren bij gelijk verbruik. De derde generatie, met de naam 10LPU, verkleint vooral het oppervlak van chips, volgens Samsung. In het tweede kwartaal van 2017 maakt Samsung de process design kits voor de nieuwe procedés beschikbaar aan zijn klanten.
Bij 7nm gaat Samsung euv-lithografie inzetten, de opvolger van de huidige immersielithografie om structuren op silicium te beschrijven. ASML is bezig om de chipmachines op basis van euv, oftewel extreem ultraviolet licht, gereed te maken voor de massaproductie. Door de kleinere golflengte kunnen deze machines voor kleinere structuren bij de chipproductie zorgen dan met immersie-lithografie mogelijk is. Daarmee kunnen ze overstappen op kleinere procedés en ook de komende decennia zuinigere en snellere chips blijven maken. De nanometer-aanduiding is afgeleid van de kleinste structuren die beschreven worden, maar er zijn verschillende manieren om dit te meten.
Wanneer Samsung chips op 7nm gaat maken is niet bekend. Het bedrijf is in een felle race verwikkeld om op steeds kleinere procedés over te stappen maar dat is steeds moeilijker. Intel had voorheen een tick-tock-cadans om afwisselend een nieuw procede en een nieuwe architectuur door te voeren voor zijn processors, maar vanaf de huidige Kaby Lake-generatie heeft het bedrijf daar een optimalisatie-stap aan toegevoegd: het is de derde generatie op 14nm.