Microsoft kondigt Microsoft.NET aan

obin@liemerscollege.nl" rel="external">Mephisto_ schrijft bracht ons een link naar dit interessante bericht van WebWereld over Microsoft's .NET plan dat gisteren werd aangekondig op Forum 2000. Het is de bedoeling dat software via dit platform eindelijk wordt gekocht en gedistributeerd via het internet. De eerste versie van Windows.NET moet ergens volgend jaar verschijnen. Alle nieuwe Windows producten krijgen overigens nu de aanvulling .NET achter zich. Whistler zal Windows.NET gaan heten.

Microsoft.NET logoHoeksteen van .NET is XML (eXtensible Markup Language), waarmee het eenvoudig wordt bepaalde informatie uit een website of verschillende sites te halen. XML zal volgens Gates worden aangestuurd door zogenoemde information agents. "Internet vandaag de dag is read-only", zei Gates. "Er zijn teveel losse eilandjes, het is aan de gebruiker die te beheren. Iedereen typt nog steeds commando's in. We gaan naar de wereld die komt na het browsen."

Als het aan Microsoft ligt zijn de schappen van softwarewinkels over enkele jaren niet meer gevuld met kleurrijke dozen gevuld met CD-rommetjes. De klant koopt zijn geavanceerde PC met daarop Windows.NET geïnstalleerd, software die gebaseerd zal zijn op de Windows 2000 kernel. Zodra de PC is aangesloten op het lichtnet en de breedbandpijp naar internet verschijnt een scherm met diensten waaruit de klant kan kiezen. Een van die keuzes zal Office.NET zijn.

[...] Volgens Gates is .NET een geheel nieuw platform, de opvolger van het Windows-platform. "Dit raakt elke regel softwarecode die geschreven is. Het is een fundamentele verandering van de gebruikersinterface." Die verandering moet computers vooral eenvoudiger maken. "Klanten vragen om simpliciteit", aldus Gates. Naast het toetsenbord zal het systeem daarom ook spraak herkennen voor opdrachten.
[break]Microsoft.NET zal dus niet alleen gebruikt worden voor PC's maar ook zakcomputers, teevee's en telefoons worden dalijk uitgerust met Microsoft software. Meer over .NET apparaten in dit artikel.[/break] Tijdens de presentatie van .NET donderdag in Redmond toonde Microsoft een prototype van de tablet-PC. Een platte computer, ongeveer zo groot als een telefoonboek. Het apparaat draait op Windows 2000 en doet ook dienst als eBook. In diverse video's toonde Microsoft de tablet-PC als apparaat voor schoolkinderen om huiswerk bij te houden en als vervanger van de laptop voor zakelijk gebruik.

[...] Ook diverse telefoons werden getoond. Onder meer een prototype van een Samsung zaktelefoon. Volgend jaar komt het apparaat waarschijnlijk op de markt. Alle .NET-apparaten werken met Microsoft Passport. Een gebruiker heeft zo met enkele drukken op de knop dezelfde .NET-instellingen op zijn telefoon als op de computer. Onder meer het adresboek, gearchiveerde mailtjes en de agenda zijn beschikbaar.

De officiële press release van Microsoft kun je hier nalezen. (Thanks biobak)

Door Tweakers

Tweakers HQ

23-06-2000 • 14:42

47

Bron: IDG WebWereld

Reacties (47)

47
47
12
0
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 5523 23 juni 2000 14:51
Dus een volledig webbased programmatuur?
Wat voor een wereld wijd netwerk heb je daarvoor nodig? En wat voor een servers? Als je al kijkt naar bedrijven die centrale servers gebruiken, dan zie al dat die servers echt superzwaar zijn en dan nog niet te beginnen over het netwerk. Als je dit wilt gaan vergroten naar een wereldwijd netwerk dan heb je echt een giga-infrastructuur nodig.
irrelevant: Volgens mij proberen ze zo het illegaal kopieren tegen te gaan. Of dat gaat lukken is natuurlijk de vraag.

Er kunnen hier trouwens misschien ook nog wel wat privacy-issues aanhangen.. Zeker met die gegevens die je dan op Passport zet, etc. MS kan dan ook nog eens mooi het gebruik van hun applicaties monitoren...
En inderdaad ook nog het bandbreedte probleem. Ik heb dan wel kabel maar ik kan&zal Sonera toch echt niet een "breedbandpijp naar internet" noemen...
misschien weleens verder gedacht boys over de mogelijkheid om satelietverbindingen te gebruiken en toevallig dat ms daar heel heel druk mee bezig is...
sjors:

Maar dan nog: een satelietsignaal is lang niet altijd even sterk, als het onweert ontvang je ook weer niets, of met heel veel storing en als iedereen er gebruik van gaat maken, dan krijgen we te maken met veel meer satelieten die de ruimte in moeten. En over een x aantal jaren nog een keer, want dan zijn ze weer vergaan in de dampkring. En wie betaalt die dingen uiteindelijk? Dacht niet dat MS dat zou zijn eerlijk gezegd....
Anoniem: 6667 23 juni 2000 15:43
Shevar: Ik ben het er niet helemaal mee eens dat je dan superzware servers nodig zult hebben. Mijn verhaaltje:
Wanneer je kijkt naar de verhouding tussen de hard- en de software zie je dat de hardware de laatste tijd erg vooruit begint te lopen op de software. Ik heb het dan niet over de High-end markt, (waaronder ik dus bijvoorbeeld CAD-programma's, zware DTP-spullen en 3D programmatuur reken (ook die-hard gamers)) maar over de kantoorsoftware die toch nog verrerweg het leeuwendeel van de PC-markt inhoudt. Tekstverwerken, spreadsheets, e-mailen: hiervoor zijn de eisen aan de hardware helemaal niet zo hoog. Eigen voorbeeld: ik werk op een PII 300 en kan prima Word, Excel, Powerpoint, IE en Outlook Express draaien. de kloksnelheden zijn inmiddels al meer dan verdrievoudigd, maar zal je briefje tikken er sneller door gaan? Nee. de hardware loopt dus erg ver vooruit, en dit zal zo door blijven gaan. Als bijvoorbeeld over 2 jaar dit .NET er is, zal de hardware al zo ver gaan dat je op een (voor dan) relatief eenvoudige server tientallen terminals met .NET kunt laten lopen. Voor bedrijfsomgevingen, waarin de meeste mensen alleen de basisbehoeften nodig hebben, kan dit dus ontzettend interessant zijn. Ik zie dus ook gebeuren dat het eerst in bedrijfsnetwerken, waar al een goede infrastructuur aanwezig is, haar intrede zal doen en pas wat later in de consumentenwereld. Maar het idee al: voor een bedrijf met 100 tekstverwerkings/spreadsheet/e-mail PC's heb je een paar servers nodig, en voor de rest terminal-machines van 800 piek. Tevens heb je meteen dynamische werkplekken, etc. Tevens heb je compleet centraal beheer van je software, van alle data, etc, etc. Dus geen gedoe meer met verschillende PC's bij de medewerkers. Ideaal eigenlijk. DTP'ers en CAD mensen zullen heus nog wel eigen workstations hebben, de echte workstations zullen nog jaren blijven bestaan, maar voor het "gewone" personeel? Gewoon .NET systemen.

Over de infrastructuur: ook hier lijkt het dat het eindelijk beter lijkt te gaan. Jarenlang liep de snelheid van de modems etc. hopeloos achter bij de PC's. Het is toch ook belachelijk dat je met je HD's al spreekt over doorvoersnelheden van 33 MB per seconde, terwijl ik met m'n ISDN-lijntje blijf steken op 8 kilobyte per seconde. Maar nu het eindelijk opschiet met glasvezelnetwerken, dataverkeer via het stroomnet, lijkt dat ook goed te komen. (ISDN is trouwens ook een ontwerp uit 1981 ofzo toch?)

Overigens is dit hele idee van Microsoft nu volstrekt NIET nieuw. Sterker nog, het is een 5 jaar oud verhaal. Ik herinner me nog een Intermediair van mei 1995. Dit artikel, vlak voor de introductie van Windows 95, had als titel "Het laatste succes van Microsoft". Hierin schreef de auteur over een compleet nieuwe benadering van software, alles via een netwerk, alleen terminals, software die je in feite huurt voor de tijd dat je het gebruikt. Eigenlijk alles wat hier ook wordt gezegd. Na Windows 95 zou dit .NET al zijn gekomen. Maar ondertussen hebben we 98 en 2000 al gehad en nog een versie zal nog wel eens komen voor dit er door is. Dit noem ik pas vertraging :) In die tijd was het trouwens een behoorlijk hot onderwerp. Maar er was toen na de aankondiging van Microsoft nog behoorlijk wat ongeloof in de media. In de Kijk schreef Nico Baaijens bijvoorbeeld een artikel waarin hij het allemaal niet in zo'n vaart zou lopen. Hij sprak hierin niet eens over de technlogie; over het algemeen gaat de technlogische ontwikkeling zo snel dat dat op den duur wel goed komt; maar over de ideeën van de mensen. Veel mensen zullen niet graag betalen voor het gebruik van software; ze willen liever software kopen "en dan hebben ze het". Ik geloof overigens dat dit een typische Nederlandse instelling is; hoewel je met huren van dingen soms veel goedoper uit bent toch alles willen kopen omdat je het dan ten minste hebt en je weet maar nooit. M'n vader en ik hebben zo laatst berekend dat we de heggeschaar beter niet hadden kunnen kopen; we gebruiken hem 1 dag per jaar, dan kun je hem beter huren bij de bouwmarkt, maar dit ter zijde. Als ik gelijk heb dat dit een puur Nederlandse instelling is dan zal het in de rest van de wereld niet zo'n probleem zijn :) Maar het betekent toch voor iedereen een heel omschakeling van denken; dat je betaalt per minuut dat je de software gebruikt in plaats van dat je het "hebt". Met deze insteek los je inderdaad, zoals gezegd, een aardig deel van het illegale software-probleem op. Er zullen heus wel illegale office.net servers komen, maar die zijn toch relatief makkelijk aan te pakken.

Over het algemeen denk ik dat dit toch de ontwikkeling is die wegaan krijgen. Veel meer op aftsand, veel minder los werken (behalve dan voor high-end workstations). Het had er al lang moeten zijn, zoals men in 1995 zei, maarja, ik denk dat het toch wel komt op den duur.
Ik weet niet of we hier zo blij mee moeten zijn...
Unix varianten kunnen dit al jaren. De laatste tijd is dat er juist uit geraakt. Ik heb b.v. bij het bedrijf waar ik werk laatst nog een SCO Unix server onder mijn handen gehad. Server problemen, niemand kan nog maar iets doen. Er draaide gelukkig ook een Novell Server (Novell rulez!) dus daar konden ze ook op werken. Mocht die uitvallen, kan men nog altijd gewoon lokaal werken, en later als de server weer draait, het zaakje op het netwerk kopieeren. En Microsoft servers willen nog wel eens uitvallen...
Anoniem: 6667 23 juni 2000 17:14
Irrelevant:
ja, je hebt gelijk, voor bedrijven verandert er niet veel aangezien deze nu al per minuut betalen voor het gebruik van hun software. In mijn case had ik het over de particulieren, daarover ging ook het artikel van Baaijens. Had ik er bij moeten zeggen...

KroZNaXsZ:
</div><div class=b4>kan je ook .NET-tegoed kopen?</div><div class=b1>
Dat lijkt me helemaal niet zo'n gek punt. Immers, vooral op bijvoorbeeld de games-markt, zijn veel jongeren actief. Jongeren een rekening achteraf sturen kan niet of werkt niet of wat dan ook (vandaar dat je ook 18 moet zijn om een gsm abbo te hebben of een creditcard :( (daar kwam ik dus achter nadat ik net m'n hele aanvraagformulier had ingevuld)). Pre-paid gebruik hiervan is dan een heel serieuze optie.

@r!k:
</div><div class=b4>En ze verwachten ookdat iedereen volgend jaar een breedband verbinding naar het internet heeft.</div><div class=b1>
Wie heeft het over volgend jaar? Dit is iets langere termijn-denken, pak 'm beet 3 jaar. En dan kan dat best zo zijn.

blouweKip:
</div><div class=b4>Jippie, straks nog minder keuze.... </div><div class=b1>
Hoezo dat? Ik dnek juist dat er veel en veel meer keuze kan komen. Doordat er bijvoorbeeld niet meer hoeft te worden gedacht aan distributie van software kunnen beel andere bedrijven makkelijker software aanbieden! Dit is een veel opener markt voor de concurrentie.
</div><div class=b4>
Alle .NET-apparaten werken met Microsoft Passport.
</div><div class=b1>

Een paar maanden geleden (zie www.tweakers.net/nieuws.dsp?ID=7951 )
lag de Passport dienst eruit doordat MS vergeten was de rekening voor de domain te betalen.
Het lijkt me dat je met dit .NET wel erg afhankelijk wordt van Microsoft, als ze nog eens zo'n foutje maken kun je dus niets meer met je computer doen...
typisch weer een idee van een techneut.

Ja, technisch kan het en heeft het voordelen.

NEE, mensen willen dit niet. Ze denken dan te veel aan het privicy aspect (denk alleen maar eens aan het CPU nummer van Intel). Het is net zo absurt als dat mensen niet meer naar de supermarkt zouden gaan om hun boodschappen te doen. De mens is een groepsdier en het ontmoeten van mensen in de supermarkt is net zo belangrijk als het winkelen an zich.

Mijn inziens gaan ze hier dus weer de mist in omdat ze de mens in al zijn facetten niet goed inschatten, los van de technische vraag. Mensen zullen ze op deze manier te veel gecontroleerd voelen en denken dat ze geen keuze hebben. (die ze nu btw ook niet hebben :r).
als eerste dit: voor alle Microsoft "haters" hier....Het is toch een beetje belachelijk om alles gelijk af te gaan kraken omdat het Microsoft is? Microsoft is een bedrijf, en een bedrijf moet winst maken. Eten jullie ook niet bij McDonals omdat dat de grootste hamburgerboer in de wereld is? Drink je ook geen Coca Cola, omdat je daar het recept niet van weet? En laten jullie je pappie ook niet bij Shell tanken?? Waar komt die zogenaamde haat tegen Microsoft vandaan? Alleen omdat jullie lezen dat *NIX zo goed, en Open Source is, schreeuwen jullie allemaal om het hardst dat Microsoft "sucks"?? Beetje flauw allemaal. Ik denk dat zonder Microsoft de acceptatie van de hedendaagse PC nooit zo ver was geweest als nu..of snap ik het nu niet?

Cyberpope Ik denk niet dat dit weer een idee van een techneut is...ten eerste worden ze niet betaald om zulke ideeen te gaan spuien ;) en ten tweede.. het is een best wel geavanceerd idee..lees maar eens de whitepaper op de Microsoft site ( www.microsoft.net/presspass/topics/f2k/whitepaper/default.asp )

Frenzy Ms groot geworden door illegale software? kon je maar zo groot worden met illegale kopieen..dit is nu typisch een nederlandse opmerking..heel de instelling van niet betalen voor je software, maar kopieren...

verder kan ik nog niet veel over dit dot.NET ding zeggen..omdat ik nu lekker om 03:00 alle info probeer te verwerken die ik kan vinden..het ziet er heel goed uit...maar wie kan zich het Microsoft Network nog herinneren van een paar jaar geleden?? ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.