Sierra brengt classics op Steam uit

Sierra Entertainment heeft in totaal zeventien klassiekers in de Steam Store gezet. De games zijn niet omgewerkt naar opgepoetste versies, wat betekent dat zowel van het ega- als vga-kleurenspectrum genoten kan worden tijdens het spelen van de games.

De collectie bevat een groot aantal oude bekenden, waaronder Police Quest 1 tot en met 4, Quest for Glory 1 tot en met 5 en Gabriel Knight 1, 2 en 3. De nieuwste titel in de collectie is Caesar IV uit 2006.

De games uit de collectie zijn niet als geheel in een keer te bestellen, maar alleen per stuk of per eigen collectie verkrijgbaar. De oudste game is Police Quest: Pursuit of the Death Angel uit 1987 en is een adventure game waarbij spelers de hoofdpersoon besturen via de pijltjestoetsen en opdrachten via een tekstveld ingevoerd moeten worden. Latere games gebruiken daarvoor de muis.

In het verleden kwamen veel van de games niet alleen voor MS-DOS of Windows uit, maar ook voor andere, nu meer exotische systemen zoals Amiga, Atari ST, Apple II, IIGS, Macintosh en System 7. De huidige versies zijn alleen via Steam op Windows speelbaar, al zal een groot deel ook via DOSBox draaien op andere besturingssystemen.

Game Prijs (euro)
Police Quest Collection (1 - 4) 9,99
Gabriel Knight - Sins of the Fathers 5,99
Gabriel Knight 2: The Beast Within 5,99
Gabriel Knight 3: Blood of the Sacred, Blood of the Damned 5,99
Arcanum: Of Steamworks and Magick Obscura 5,99
Quest for Glory (1 - 5) 9,99
Phantasmagoria 9,99
Phantasmagoria 2 5,99
Caesar III 5,99
Caesar IV 9,99

Het is niet de eerste keer dat klassieke games van Sierra bij Steam verschijnen. Op 1 september 2006 bracht Activision de King's Quest Collection uit met de eerste zeven King's Quest-games. Enkele jaren later verscheen ook de Space Quest Collection op Steam.

Beeld uit Police Quest I

Update 11.36 uur: Zoals Chrono terecht opmerkt in de comments zijn deze games al langer verkrijgbaar bij GOG. Sommige games zijn ook te spelen via Archive.org.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

30-08-2016 • 10:39

189 Linkedin

Reacties (189)

189
186
65
5
2
107
Wijzig sortering
Al deze games (en meer) zijn al langer op Good Old Games beschikbaar. Daarnaast zijn de prijzen van GOG ook nog lager en zit je niet aan Steam vast.

Waarschijnlijk krijg je ook een soort GOG versie voorgeschoteld omdat zij al het werk voor het aan de praat krijgen op recente OSen al gedaan. Misschien dat ze nog achievements en/of trading cards toevoegen om het prijsverschil te rechtvaardigen.
Ik volg je volledig, maar waarom is aan Steam vast hangen slecht en aan GOG vast hangen niet?
Steamspellen zijn met DRM, kopieerbeveiliging.
GOG-spellen zijn zonder DRM. Je downloadt dus gewoon de setup.exe en die kun je op zoveel computers uitvoeren als je wilt, ook op offline computers. Natuurlijk zeggen de licentievoorwaarden wel iets over het aantal installaties, maar er is dus geen online activatie of DRM van toepassing.
Ik hoor nog steeds geen argumenten waarom Steam zo slecht is? Ik kan via steam ook op zoveel computers spelen als ik wil. Ook offline. Die ene keer dat ik het online moet activeren is niet genoeg om mij van het gemak van Steam naar GOG te krijgen.
Als Steam, om wat voor reden dan ook bv faillissement, besluit om er mee te stoppen, hoe ga jij dan jouw games op een nieuwe computer spelen? Dit zal bij Steam niet mogelijk zijn vanwege de DRM.

Bij GOG heb je nog altijd het setup bestand (want DRM vrij), die je ook op een eventuele nieuwe computer kan installeren.
Ik zie nog steeds geen verschil met GOG. Wat als GOG over de kop gaat, en jij niet op tijd het setup bestand download (of op je pc hebt staan). Hoe kom je dan aan de game?

*ik bedoel dit verder niet als troll of zoiets, het was een oprechte vraag. Misschien mis ik gewoon iets.

[Reactie gewijzigd door sunkillmoon op 30 augustus 2016 14:31]

Can't tell if trolling...
Het verschil is dat je een GOG game gewoon kan spelen als je het al hebt. Bij een Steam failissement kan je geen énkele game meer spelen in je Library (tenzij je je login hebt opgeslagen en offline mode opzet. Maar als je dan per abuis uitlogt ben je wel gezien)

Ik heb elke installer van elke GOG game die ik bezit lokaal staan.

Persoonlijk heb ik niet echt iets tegen Steam, maar als de game op zowel Steam als GOG beschikbaar is, haal ik hem de laatste tijd toch bij GOG. ( Om vervolgens van twee borden te eten en de game via Steam op te starten. :Y) )
Bij een Steam failissement kan je geen énkele game meer spelen in je Library
Ik snap je punt wél, maar je hebt niet per definitie gelijk. Sommige spellen, en zeker dit soort retro games, zijn ook op Steam stiekem DRM vrij. Zodra je dus alles via Steam hebt gedownload kan je de folder probleemloos verplaatsen en de executable buiten Steam om opstarten. De reden hiervoor is waarschijnlijk dat het veel moeite is om in deze oude games nog DRM in te bouwen, zeker als de oorspronkelijke broncode niet meer beschikbaar is.
Persoonlijk heb ik niet echt iets tegen Steam, maar als de game op zowel Steam als GOG beschikbaar is, haal ik hem de laatste tijd toch bij GOG. ( Om vervolgens van twee borden te eten en de game via Steam op te starten. :Y) )
Dat is natuurlijk mooi meegenomen en ik die hetzelfde met Steam en HumbleBundle, maar ik was in de veronderstelling dat je op GOG niet automatisch bij al je aankopen een Steam key krijgt. Bij HumbleBundle is dat wel het geval.
GOG is al lange tijd niet meer alleen voor retro games. Recente games (zoals bvb. No Man's Sky, Master of Orion, Worms W.M.D.) zijn tegenwoordig hier ook te koop. Naar wat ik begrepen heb zit bij de Steam versie van NMS wel degelijk DRM.

Met opstarten via Steam bedoelde ik eigenlijk gewoon de GOG game toevoegen aan Steam (via de optie "add non-steam game to library"). Ik vind de overlay functie van steam wel handig. Je krijgt dus GEEN steam key bij GOG. Daar had ik misschien duidelijker in moeten zijn.
GOG is al lange tijd niet meer alleen voor retro games. Recente games (zoals bvb. No Man's Sky, Master of Orion, Worms W.M.D.) zijn tegenwoordig hier ook te koop. Naar wat ik begrepen heb zit bij de Steam versie van NMS wel degelijk DRM.
Ook ik had duidelijker moeten zijn. Ik weet dat GOG ook nieuwe games DRM vrij verkoopt en dat deze zelfde spellen op Steam vaak wel van DRM gebruik maken. Maar ik doelde specifiek op de retro games zoals Sierra die hier aan gaat bieden via Steam. Het lijkt mij teveel moeite om daar nu nog DRM aan toe te voegen en omdat DRM vrije versies al geruime tijd via GOG verkrijgbaar zijn, ook nog eens redelijk nutteloos. Ik weet ook vrij zeker dat er indie games op Steam zijn die helemaal geen gebruik maken van DRM en dus gewoon buiten Steam om te spelen zijn zodra je ze hebt gedownload.
Bedankt voor alle argumenten. Wanneer je niet-Steam games toevoegt aan Steam, kan je deze dan probleemloos via een Steam Link streamen?
Dat heb ik eerlijk gezegd nog niet getest. Ik weet wel dat je in-home streaming kan gebruiken met non-steam games ( Misbruik soms zelfs wordpad om uit te breken naar mijn desktop. Mijn hele vriendenlijst ziet dan wel "Fluffy is now playing Wordpad" staan. :P ). Geen idee of een controller nog vlot werkt dan.
nb de sierrra bundle is volledig te koop bij humblebundle voor een prijsje!!!!
Hehe wat een onnodig lange discussie. Jullie hebben beide gelijk in verschillende gevallen. Echter ik heb al enkele van de collections en andere oude dos games. Er zit geen DRM op. Klaar :D. Sterker nog; de "DRM" die er vroeger op zat (code draaischijven e.d.) zijn eruit gehaald en je kan ze gewoon opstarten zonder steam launcher. :)
Ja, de discussie is uit de hand gelopen zo te zien. :)
Mijn voorkeur voor GOG gaat vooral op voor recente games, waar dus wel Steam DRM op zit. Voor het retro spul ga ik gewoon naar de goedkoopste.
Het feit dat je uberhaupt installers kunt bewaren is wat GOG en Steam van elkaar onderscheidt. Verder heb je buiten die installer niks nodig ( geen verplichting tot een launcher of soortgelijke DRM schil, waardoor je moeiteloos een titel kan installeren op een systeem dat geen internetverbinding heeft).
Ik zie nog steeds geen verschil met GOG. Wat als GOG over de kop gaat, en jij niet op tijd het setup bestand download (of op je pc hebt staan). Hoe kom je dan aan de game?
Als je het setup bestand al wel hebt kun je het gewoon gebruiken. Steam spellen zullen er gewoon mee ophouden, of je de setup nu hebt of niet.
Zelfde met steam, als het op je pc staat kan je het spelen, ook offline.
So basically kan je gewoon, met een nieuwe install, die hele steam map kopieren, en het staat op je nieuwe pc. Zelfde dus met de installers van GOG?
Ik stel voor dat je dit eens test met een PC die niet op internet kan. Je zal merken dat dit niet goed komt. Steam zal steeds eerst even naar huis willen bellen voor hij je aan je games laat.
Ik stel voor dat je dit eens test met een PC die niet op internet kan. Je zal merken dat dit niet goed komt. Steam zal steeds eerst even naar huis willen bellen voor hij je aan je games laat.
Nee. Niet als Steam in offline mode staat. Echter; offline mode is niet permanent houdbaar en je moet na een paar maanden herauthenticeren.

Wel is het zo dat Valve plechtig beloofd heeft dat, mochten ze ooit dreigen over de kop te gaan, via een laatste patch de Steam DRM uitgeschakeld zou worden en iedereen de tijd zou krijgen om lokaal herinstalleerbare backups van hun library te maken voordat de stekker er echt uit gaat.

Vraag is natuurlijk hoe realistisch dat is en of ze zich er dus aan zouden gaan houden.

En uiteraard heb je daarnaast nog een hele vergaarbak aan titels op Steam die naast de eigen Steam DRM ook andere 3rd party kopieerbeveiliging inzetten. Sommige daarvan zijn ware hele layer-cakes aan DRM met naast de Steam DRM third-party platform account tie-ins en DRM; anti-tamperware en dan nog een dot standalone DRM beveiliging. (Van de grote developers en publishers heeft vooral Ubisoft dat voor een handje over, wat naast UPlay de voornaamste reden is dat ik per definitie hun troep nooit aanschaf.)
als steam "over de kop" gaat sleuren ze al je games daarin mee (want je kunt nergens meer op een nieuwe pc inloggen en je verificatie doen) waarbij je bij GOG gewoon een cd rip krijgt toegestuurd, dus gewoon het orgineel zonder fysieke media.
Het gaat in dit geval niet om Steam, maar om online DRM.

Wanneer bij een online DRM de servers om wat voor reden dan ook offline gaan, wordt je product waardeloos. Je kan het niet meer gebruiken.

Bij DRM vrije games, kan je ook al gaan de servers offline de game ten alle tijden altijd nog spelen/instaleren. Je bent onafhankelijk van de dienst van een ander. Natuurlijk is het de vraag of je de installatie bestanden ergens bewaard of niet, maar dat is volledig aan jou. Je kan als je wil een dikke 5tb schijf kopen daar alle games iso's op bewaren en over 100 jaar kunnen je kinderen het bij wijze van nog opstarten als ze zouden willen.

In het dagelijks gebruik is er in principe geen verschil tussen Steam en GoG dat klopt, maar wat je bij GoG koopt is echt van jouw en bij Steam is het van jou zolang hun servers in de lucht blijven.

Natuurlijk valt er voor Steam ook een hoop te zeggen dat het verder inderdaad een prima dienst is met alle features, dus of je iets koopt bij Steam of GoG is een afweging die je zelf maar moet maken. Is het gemak van Steam en alle features het jouw waard dat er een dag kan komen dat plots al je games niet meer werken? En ben jij inderdaad bereid om al je game installatie bestanden ook daadwerkelijk ergens te backuppen bijvoorbeeld.
Het is wat dat betreft een beetje appels met peren vergelijken.

Ik koop zelf alles gewoon bij Steam, wetende dat er een dag gaat komen dat mijn games niet meer gaan werken. Maar gezien de markt positie en de grootte van Steam verwacht ik eigenlijk dat ik die dag niet meer ga mee maken. Wat betreft mijn kinderen wil ik wel wat beters na laten dan een Steam library haha.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 30 augustus 2016 19:06]

Behoorlijk onrealistisch argument. Steam die failliet raakt. Het is ook het enige argument wat ik maar lijk te zien.

En bovendien, als dat al zo is - zullen ze voor de meeste games ofwel een drm-vrije patch hebben of ze brengen een steam-emulator uit. Klaar.
Als Steam ooit failliet gaat kun je mogelijk niet meer gamen. Als GoG failliet gaat wel. Dat is het enige wat ik kan bedenken. Onwaarschijnlijk, maar het zou kunnen.
ik hoop dat als Steam ooit faiiliet gaat, dat ze als laatste actie alle DRM zullen laten vallen...
Dat zou illegaal zijn om te doen, dat gaat dus nooit gebeuren onder een curator.
ik hoop dat als Steam ooit faiiliet gaat, dat ze als laatste actie alle DRM zullen laten vallen...
Ze hebben bij het opzetten van de dienst publiekelijk beloofd op dat moment de DRM van het Steam platform zelf uit te zetten via een laatste patch aan de client, waarna de client 'standalone' zou worden. Ze zouden daarnaast het sluiten ruim op tijd aan te kondigen zodat iedereen de gelegenheid zou hebben om de aangekochte library te downloaden en Steam backup installatie files ervan te maken die met de client altijd weer geherinstalleerd zouden kunnen worden.

Vraag inderdaad is in hoeverre dat legaal zou zijn.
daarom is er in steam in fuctie om van al je spellen een back-up te maken. Zo kun je deze games alsnog spelen. ook als steam failliet/offline gaat.
What if... Niet echt een argument.
Ik hoor nog steeds geen argumenten waarom Steam zo slecht is?
Steam is niet slecht. Als je liever via Steam speelt: gewoon doen. Het ging er hier even om dat GOG de games wat goedkoper aanbiedt, en dat je helemaal vrij bent om het installatiebestand te downloaden en ermee te doen wat je wilt. Dit is voor sommige gamers interessant, maar voor andere niet, want Steam doet ook netjes z'n werk. Dus kies vooral wat jij liever hebt.

Het argument van EJlol dat Steam games er helemaal mee ophouden wanneer Steam ophoudt te bestaan is ook niet zeker. Het is goed mogelijk dat Valve de verkochte games lost trekt van de DRM- en server-functionaliteit van Steam wanneer zij stoppen met de dienst. Ze hebben dat zelf aangegeven. En het kan ook goed zijn, als Steam eenmaal ophoudt, dat PC gaming al zo'n andere vorm heeft aangenomen dat oude games toch al niet meer gespeeld kunnen worden vanwege veranderingen in hard- en software. Dat is allemaal nog te bezien en is voor nu niet enorm relevant.
Hello Games heeft ook zelf aangegeven dat No man's sky multiplayer bevat. Menig Indie-games beloven updates. Crowdfunding eindigt altijd met een werkend product. 8)7

Er wordt nogal wat beloofd bij bedrijven. De realiteit is echter dat slechts een paar percentage van alle bedrijven beloften ook waar weet te maken. Het is goed mogelijk dat Steam iets heeft om de DRM uit te schakelen. Maar om nu te gaan vertrouwen op een simpel berichtje waarin alleen staat 'measures are in place' zonder uitgebreid in te gaan wat deze 'measures' precies zijn, dan houd ik mijn hart vast :X
Hoeveel steam gebruikers zijn er niet? Miljoenen. Van die miljoenen zijn er wel gerust een paar deftige hackers.

Hoe denk je dat nu veel games illegaal released worden? Juist... Men hackte de Steam DLL files, waardoor games zonder de DRM kunnen werken.

M.a.w, men heeft zelf niet eens de medewerking nodig van Valve. Met zoveel "gebruikers" zijn er genoeg mensen dat de eer willen om als eerste Steam totaal te hacken zodat mensen verder kunnen doen.

Men kan ook pogen een valse authorization server te maken. Ipv de DLL hacks. En dat is de "alternatieve" weg.

En ik zie Steam niet onderuit gaan de volgende 5+ jaar. Daarvoor zijn ze nog te groot en populair. Zelf als ze onderuit gaan, is er veel kans dat een andere grote jongen ( EA? ) de boel zou overnemen.

En zo nodig download je gewoon al je games "illegaal" ( met dll hack/no-cd ), want je bezit ze toch legaal. Is niet omdat Steam onderuit gaat, dat je recht op je games verdwijnt.

Laten we stellen omdat er zoveel mensen geïnvesteerd zijn in het Steam platform, dat er wel acties ondernomen zullen worden ( zo nodig zelf van de overheid ).
Ander argument is dat mods niet altijd werken op steam versies.
Steam heeft wel nadelen want is niet standalone. Als je je Steam account verliest of niet toegankelijk hebt, of als er geen Steam op de PC staat, heb je geen game. De GOG games kun je 1 op 1 kopieren naar elk medium en installeren waar je wilt. Er zit geen DRM op.

Dat maakt Steam niet slecht, maar GOG wel een beter alternatief. De game is namelijk echt van jou.
Steamspellen zijn met DRM, kopieerbeveiliging.
Dat is een mooie generalisatie: Steam-spellen zijn alleen met DRM als de uitgever daarom vraagt. Kerbal Space Program wordt bijvoorbeeld compleet DRM-vrij gedownload als je het via Steam koopt, net zoals Flight Simulator X.
Als jij FS X hebt gekocht hebt op Steam, heb je dan daarna een setup in handen die ik op mijn computer kan installeren? Of anders gesteld, kun je het spel via je Steam account uitlenen aan of delen met mij?
Als je computer crasht, kun je het dan zonder Steam opnieuw installeren?
Dat is natuurlijk iets anders dan DRM. De bestanden op de Steam-servers hosten is geen kopieerbeveiliging. Een Linux-distributie kun je nu ook moeilijk installeren zonder internet of als de server van die distro down is.
Als je computer crasht, kun je het dan zonder Steam opnieuw installeren?
Als ik de directory met het spel er in 1 op 1 naar een andere computer kopieer dan kan ik het gewoon spelen. Dus er zit geen DRM op het spel zelf en ik kan er zonder problemen onbeperkt backups van maken.
Bedankt voor de tip. Ik ben backer van Obduction, en heb een week lang geprobeerd het via Steam op te starten. Telkens time-outs. GOG kende ik niet, maar ik kreeg wel een download link. Zonder problemen downloaden en opstarten.
Ik heb al eerder problemen met Steam gehad. Voor mij geen spellen meer via Steam.
Is dat nog zo'n probleem in het huidige tijdperk? Daarnaast is steam ook offline te gebruiken. Klinkt naar mijn weten meer als ik koop het spel en daarna kopieer ik het spel zoveel mogelijk op andere pcs zodat zij niet nog eens ervoor hoeven te betalen (dit noemen ze in de volksmond ook wel piraterij). Ik zou letterlijk geen andere reden kunnen bedenken waarom je het anders DRM free wilt hebben (zoals ik al zei kun je spellen op steam ook offline spelen en is er ook family sharing).
Als je meer wilt lezen over wat er zoal mis is met DRM, kun je hier eens kijken: https://www.defectivebydesign.org/faq

Maar zoals iemand anders noemde, er zijn op Steam ook spellen zonder drm dus. Overigens heb ik zelf ook niks tegen op Steam en een heleboel spellen daar gekocht. Ik wees alleen op een verschil tussen gog en Steam.

Overigens, zie ook de gelinkte site, is het wel grappig dat family sharing en offline spelen ook toegevoegd zijn aan Steam. Dat zijn functies die vroeger gewoon altijd mogelijk waren met elk normaal geïnstalleerd spel.

Blizzard had het helemaal super geregeld destijds, je kon toen een spawned copy installeren van Starcraft waarmee je alleen lan games kon joinen. Er hoefde per gezin dan maar 1 exemplaar gekocht te worden.
Ter verdediging, hij noemt het niet vasthangen aan Steam alleen, hij noemt het niet expliciet goed of slecht.

Of met of zonder Steam beter of slechter is hangt m.i. geheel af van de smaak van de gebruiker.
Persoonlijk heb ik liever een GOG versie van een spel. Vooral dat je makkelijk een installer kunt downloaden en die ook snel met vrienden kunt delen vind ik mooi. (Dat laatste maakt de prijzen ook wat dragelijker omdat je het spel maar één keer koopt.)

Dat wil niet zeggen dat ik Steam slecht vind. Op Steam staan ook DRM vrije games, het kan dus ook best zijn dat deze spellen ook allemaal geen DRM bevatten. Maar met DRM zit je spel aan een enkel account vast waardoor je spellen niet kunt delen met anderen.

Wat betreft de prijs van beide. Zowel bij Steam als GOG bepalen uitgevers de prijs van games. Het is dus Sierra deze prijzen vraagt. (Was laatst nog gezeur op GOG toen een paar oude Disney games voor €10 in de verkoop zijn gegaan).

Voor zover ik weet heeft Valve ook al eens aangegeven dat als ze failliet zouden gaan er een optie komt waarmee iedereen zijn gekochte spellen kan downloaden en blijven spelen. Dus zonder dat DRM er voor zorgt dat een spel onspeelbaar is omdat de servers niet meer online staan. Zie ook deze Steam Support reactie.
Allemaal prima argumenten, maar wat ik me daarnaast afvraag; welke oldskool gamer van 34 jaar (like me) die ALLE Sierra games destijds daadwerkelijk gespeeld heeft, heeft hier nou belang bij?! Ik heb juist vanwege de nostalgische waarde van deze spellen NATUURLIJK de hele collectie al mijn levensjaren bewaard en heb ze nog steeds op mijn pc staan in mijn DOSBOX folder in originele staat met zelfs nog savegames van toen ik 7 jaar oud was, talkie versions, non talkie, CGA, EGA en VGA versies etc. etc. , niet alleen Sierra games natuurlijk, nee ALLES :D , want ehh, wie kan nou zonder de volledige DOS collectie als dat een groot onderdeel van je jeugd is geweest! :Y) O-) _/-\o_

[Reactie gewijzigd door BruT@LysT op 30 augustus 2016 15:46]

Nostalgie gaming pakt meestal verkeerd uit bij mij. Veel dingen die ik toen tof vond, en de tand des tijds niet doorstaan hebben. Vaak voelt het bij opstarten aan als "been there done that" en dan nog de pixels en moeilijk leesbare tekst.
Ook jouw verhaal duidt op piraterij. Je wilt niet dat je vrienden ook voor het spel betalen en dat is dan naar mijn weten ook de enige reden waarom mensen geen DRM willen. Ik ben juist enorme voorstander van DRM want ik leef niet meer in 1995 dat niemand een vaste internetverbinding had en de prijzen van spellen kunnen nou eenmaal flink omlaag als er DRM op zit. (Prijzen voor DRM free spellen zijn duurder, want de ontwikkelaar wil compenseren op de eventuele schade die hij/zij kan lijden door een DRM free spel te releasen) het is voor mij dan ook een raadsel waarom iedereen er zo om zit te zeuren. Xbox One spellen waren ongeveer 30% goedkoper geweest had er DRM op gezeten, maar mensen moeten zo nodig fysieke discs kunnen uitwisselen (en wanneer mogelijk kopieren). Dat is de reden dat MS er van afgezien heeft, jammer want xbox prijzen liggen belachelijk hoog (ps prijzen ook overigens). DRM staat niet persee voor je MOET het online spelen, vaak is alleen de activatie nodig online en is de rest van het spel gewoon offline te spelen.

Dus ik heb gelijk een vraag: waarom willen mensen persee een DRM free game hebben? Als het antwoord is om het te delen met anderen dan is het antwoord dus gewoon het illegaal verspreiden ervan.
Bedankt voor de uitgebreide reactie!

Het grootste deel van mijn PC gamecollectie bestaat uit Steam-games (eigenlijk alles behalve de Battle.net of Origin-games). Ik lees hierboven soms "gemak" als één van de pro-Steam argumenten en ik kan me daarin vinden. Sterker nog, ik vind het een meerwaarde hebben dat wanneer ik een fysieke game koop, de game activeert via Steam. Want zo hoef ik geen disc te gebruiken, blijft alles zoveel mogelijk op 1 account/platform en het is een platform waarover ik geen klachten heb.

GOG gebruikte ik tot nu toe zelden of nooit, totdat ik een jaar geleden een key voor The Wichter III bij mijn GTX970 kreeg. Ik weet wel dat GOG DRM-free is, maar DRM vind ik helemaal niet storend. Ik heb nul interesse in het verkopen of delen van games.

Wat me wel opvalt is dat je spreekt over het delen van je via GOG aangeschafte titel met vrienden. Is dit nog wel de bedoeling? (of zeg maar legaal?)

[Reactie gewijzigd door EricVC op 30 augustus 2016 22:12]

Simpel gezegd is er geen goed of slecht bij de keuze van Steam of DRM free. Het is meer een persoonlijke voorkeur of je liever voor de een of de ander gaat.

Steam is de makkelijke keuze, omdat je altijd gemakkelijk je game collectie online hebt staan. Je kan echter niet delen of makkelijk verkopen. Dat je jouw games kwijt bent als Steam failliet gaat geloof ik ook niet zo zeer. Ik acht de kans dan zeer groot dat Steam dan overgenomen wordt.

En het is ook weer niet zo dat wanneer je voor DRM free gaat, je dan veilig zit. Ik heb heel veel PC games in het verleden gekocht, en die heb ik nu ook niet meer. Bijvoorbeeld door corrupte CDs, of de games stonden op disks (en ik heb geen diskdrive meer). En zo ie zo, alle echt oude games draaien vaak niet gemakkelijk op hedendaagse hardware en Operating systems.

Dus kort samengevat hebben beide z'n cons en pros :)
Dit. Waarom is dit een headline? De content is er al tijden

[Reactie gewijzigd door Vayra op 30 augustus 2016 11:09]

Omdat ik dat niet wist, terwijl ik vorige week toevallig nog op Steam had gezocht naar meer Gabriel Knight-games. Bedankt Tweakers! :)
Op GOG is van Gabriel Knight (1) - Sin of the Fathers ook een remastered versie beschikbaar.

Pas uitgespeeld, een erg goede game. Hij is wel wat duurder, maar ook regelmatig in de aanbieding.
Vind de games erg aan de prijzige kant.
Al deze games (en meer) zijn al langer op Good Old Games beschikbaar. Daarnaast zijn de prijzen van GOG ook nog lager en zit je niet aan Steam vast.
*kuch*
https://www.humblebundle.com/sierra-bundle
€13.43 voor bovenstaande, plus extra. Loopt wel via Steam...
Grappig. Toen ik de reactie plaatste liep deze bundle nog niet eens volgens mij. Maar over twee weken is GOG weer goedkoper. :P
Das prima maar ik heb al m'n games liever een Library en neem de beperkingen van steam op de koop toe.
GOG heeft ook gewoon een library en tegenwoordig ook een launcher waarmee je de zaken kunt installeren en uptodate kunt houden.
Ik weet dat GoG dit heeft maar ik wil niet 30 clients op m'n PC, Origin , Uplay, Epic, Steam, GOG, Battle.net er komen er steeds meer en ik vind steam gewoon veruit het beste werken van al deze diensten, Dat betkent echter niet dat ik steam godlike en flawless vind want er valt nog steeds een hoop op aan te merken/verbeteren.
Je hebt gelijk. Toegevoegd! Samen met de mogelijkheid van sommige games die via archive.org te spelen zijn (dank @njitter )

[Reactie gewijzigd door letatcest op 30 augustus 2016 11:52]

Daar heb ik dus ook de games allang al gekocht die ik van deze reeks wilde hebben. :)

PS: Ken sent me
Prijs is op steam idd ~€1 hoger dan GOG. Maar die missen weer de Caesar serie, waar ik zelf op uit ben.
Anoniem: 759057
@Chrono30 augustus 2016 21:29
Al deze games (en meer) zijn al langer op Good Old Games beschikbaar.
GOG heeft in 2012 aangegeven dat het geen afkorting meer is van Good Old Games. Heeft vooral te maken met dat ze ook steeds meer recente games aanbieden, omdat de voorraad oude games (waarvan ze de rechten nog zouden kunnen verwerven) steeds kleiner werd.
Kijk en dan op dezelfde dag komen ze met de Humble Sierra Bundle.
Een aantal Sierra spellen kun je online spelen: https://archive.org/detai...s?&and[]=Sierra%20On-Line

oa de Larry serie en Incredible Machine.
Wel grappig, maar ik vind het wel prijzig voor een beetje nostalgie.
dacht net het zelfde.
vroeger veel ceasar gespeeld, maar om er nu weer 6-10 euro voor neer te leggen gaat me toch net iets te ver. maar wie weet zijn ze voor een leuk prijsje te kopen in 1 van de steam sales.
Dat denk ik ook wel. Waarschijnlijk kan je ze dan allemaal in een bundel kopen voor een tientje.
Ik denk dat ik zelfs dan niet deze spellen ga kopen. Beter om de goede herinneringen van deze spellen te bewaren.
Deze spellen zullen nooit meer zo leuk zijn als toen :)
Ik had gehoopt dat ze op zijn minst moeite zouden hebben gedaan om de graphics op te poetsen en een mooie nieuwe soundtrack te maken voor de games. €'s vangen zonder iets aan die oude spellen toe te voegen vind ik toch te makkelijk.
Prijzen zijn idd fors voor spellen van 20-30 jaar oud. Omgerekend naar guldens zijn sommige spellen maar 50% in prijs gezakt 8)7
De prijzen van 20 tot 30 jaar geleden zijn dan ook totaal niet relevant binnen de huidige markt. Nieuw zou zo'n spel inmiddels meer dan 50 euro gaan kosten en bij een max. prijs van 9,99 betekent dat dus dat de waarde van deze spellen zo'n 80% minder zijn dan de nieuwwaarde.

Caesar vond ik altijd een enorm gaaf spel, ik overweeg dan ook zeker om deze nog eens aan te schaffen. Wellicht dat ik hem nog ergens op een CDtje heb liggen!
Nieuw was vroeger king's quest ook zo'n 100 gulden.. dus de prijs is helemaal niet zo gestegen in de afgelopen 30 jaar..
Die vergelijking gaat wel heel krom. Maar ik heb goed nieuws voor. Ik heb nog een auto uit 1986. Een beetje auto kost tegenwoordig € 30.000 maar deze biedt ik je aan voor de helft!

Prijzen zijn gewoon vrij hoog. De R&D kosten van 20-30 jaar geleden lagen véél lager dan tegenwoordig. Er moet ook voor veel meer verschillende platforms ontwikkeld worden en dan hebben we het nog niet over de veel grotere team, veel grotere concurrentie en hogere lonen.

Dát maakt dat games van nu de prijzen hebben die ze hebben. De games van 20-30 jaar geleden hebben hun ontwikkelkosten er wel uit, en zo niet, dan zijn ze het waarschijnlijk niet waard. Dat betekend dat voor slechts distributie een toch wel forse prijs wordt gevraagd.
Meer platforms? Het aantal platforms is juist flink gedaald sinds die tijd, en de platforms die nog over zijn lijken veel meer op elkaar dan toen.
Als jij een auto uit 1986 hebt die goed functioneert en je haalt 80% van die prijs af, heb je een prima kans dat je hier van af gaat raken. Dat heeft te maken met onder andere verzamelaars en liefhebbers die daar geld voor over hebben.

Met zo'n game is het niet anders. Nieuw is deze niet meer te verkrijgen, slechts tweede hands. Dit is een licht geüpgraded game die weer compatible is met de nieuwe systemen en nu opnieuw wordt aangeboden voor de liefhebbers.

De argumenten die je aandraagt over de kosten voor nieuwe games kloppen natuurlijk. Maar het gaat hier om € 9,99, waar hebben we het over. Bij de meeste nieuwe spellen zit die marge van een tientje ook zeker ingebakken, daar hoeven we ons echt geen zorgen over te maken.
En dat zonder de kosten voor datadragers, verpakking, gedrukte handleiding, distributie, etc... Grote kans dat de winst per verkocht spel nog hoger is dan toen.
Yup - gaat nu alleen om de 'licentie' van de bits van een spel van ~25 jaar oud. Als ze Lord of the Rings trilogie in een nieuw doosje stoppen en nogmaal EUR 70 uit je zak proberen te kloppen krijg je er tenminste nog een 'deleted scenes' bij :)
Nou! Ik kan me herinneren dat ik vroeger Phantasmagoria uit de bak heb gegrabbeld voor dat bedrag in guldens. Niet dat ik die 7 CD's nog heb liggen maar ik ga ze in iedergeval niet kopen om ze nog eens te spelen.
Daarnaast zijn de spellen een stuk eenvoudiger ook in verhaal. Ik zat laatst te kijken naar hoeveel schermen Space Quest: Pirates of Pestulon heeft en volgens mij zijn dat bij elkaar nog geen twintig (?) verschillende schermen. En als je het verhaal een beetje vlot uitvoert is het echt binnen een uurtje uitgespeeld. Dan vind ik de prijs wel een beetje aan de hoge kant, met 2 a 3 euro was het ook wel mooi geweest.

Neemt niet weg dat het spel op zich zeker toentertijd magisch was. Kleurvol en als kind samen dat je uit school kwam met een vriend in de volledig andere wereld van dit soort spellen duiken. Allerlei engelse woorden proberen of opzoeken in woordenboeken die je nog nooit van zijn leven van had gehoord en dan elke week weer een stap verder komen. Hele goede herinneringen aan.
Je kan natuurlijk altijd wachten op een steam sale hé. Die passeren ooit wel eens de revue als compleet pack met dan 50, 60 of 80 % er af.
Of je kan nu bij Humble Bundle kijken. Die hebben nu toevallig een Sierra bundle:
https://www.humblebundle.com/sierra-bundle
Volgens mij waren besturingssystemen zoals Amiga en Atari (wat trouwens geen besturingssystemen zijn) in die tijd helemaal niet exotisch. Dat waren juist hele bekende game platformen.

Overigens wel duur voor dergelijke oude games.

[Reactie gewijzigd door wisselwerking op 30 augustus 2016 10:43]

In die tijd misschien niet, maar nu wel. Zo staat het ook in het artikel (misschien een beetje moeilijk verwoord).
Helemaal gelijk, het zijn natuurlijk gewoon systemen. I stand corrected! En inderdaad prijzig, al weet ik nog dat ik ooit honderd gulden betaalde voor King's Quest IV...

edit vv: @worldcitizen ik heb 'besturingssytemen' naar 'systemen' aangepast n.a.v. bovenstaande opmerking ;)

[Reactie gewijzigd door letatcest op 30 augustus 2016 12:04]

Volgens mij waren besturingssystemen zoals Amiga en Atari (wat trouwens geen besturingssystemen zijn)
Geen besturingssystemen?

TOS (Atari ST) en AmigaOS (Amiga) zij wel degelijk besturingssystemen.

Als dit geen besturingssystemen waren wat was DOS dan?
Aangezien beide veel geavanceerder waren dan DOS.

Tevens staat in de Tweakers post:
In het verleden kwamen veel van de games niet alleen voor MS-DOS of Windows uit, maar ook voor andere, nu meer exotische systemen zoals Amiga, Atari ST, Apple II, IIGS, Macintosh en System 7.
Ze hebben het over exotische systemen m.b.t. Aminga, Atari ST etc niet over OSen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 30 augustus 2016 12:02]

JA TOS en AmigaOS zijn ossen, maar Atari en Amiga niet, dat is de hardware waar het OS op draait, wel een groot verschil. overigens draaide een hoop spellen helemaal niet eens AmigaOS, maar waren gewoon rechtstreeks op de hardware geschreven.. en ging de barebones eigenlijk puur via de kickstarter rom (wat dus niet echt een OS is, maar een bios)..

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 30 augustus 2016 11:38]

Dat laatste is ook niet helemaal waar, de Kickstart roms van de Amiga bevatten wel degelijk een groot deel van het OS. Als je de Kickstart met een BIOS vergelijkt doe je Kickstart echt tekort.
zucht, JA, TOS en Amiga OS zijn ossen, maar Atari en Amiga zoals ansich zijn geen Ossen (misschien moet je eens beter lezen, want ik zeg dat dus ook zo in mijn post).. En daar sloeg het op, en juist we zijn op een techsite, dus daar is juist WEL normaal om zo te denken over het verschil tussen OS en hardware..
En ik doelde dus ook met kickstarter alleen op de Amiga.

Dat het originele artikel helemaal niet refereert naar een specifiek OS mbt de 'exotische systemen' is weer een ander verhaal. De originele poster waar jij op reageert heeft wel gelijk dat Atari en Amiga geen OSsen zijn, de originele poster heeft GEEN gelijk dat het artikel in principe suggereert dat de genoemde systemen Ossen zijn..(OH en ik lees nu dus dat het artikel is aangepast NADAT Herrick zijn opmerking had gemaakt, ook so fucking irritant hier op tweakers, nee je wordt gedownmod als je klaagt dat iets niet klopt in het artikel en dat je het moet melden in een andere topic (wat natuurlijk gewoon klinkklare onzin is IMHO, want mensen mogen rustig weten dat het originele artikel gewoon slecht geschreven was))..
(OH en ik lees nu dus dat het artikel is aangepast NADAT Herrick zijn opmerking had gemaakt, ook so fucking irritant hier op tweakers, nee je wordt gedownmod als je klaagt dat iets niet klopt in het artikel en dat je het moet melden in een andere topic (wat natuurlijk gewoon klinkklare onzin is IMHO, want mensen mogen rustig weten dat het originele artikel gewoon slecht geschreven was))..
Daar ben ik het helemaal mee eens, het melden in een andere topic is IMO ook grote onzin.

Iedereen maakt fouten daar is op zich niets mis mee. Maar het verbloemen van fouten, door deze niet meer direct zichtbaar te maken, wat Tweakers doet is IMO wel fout.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 30 augustus 2016 15:45]

Naar aanleiding van mijn opmerking is het artikel aangepast waardoor er nu wordt gesproken over systemen en niet besturingssystemen :)
Police Quest 1, helemaal gaar gespeeld op mijn 8086 met CGA graphics! Geniaal!
En deze collectie bevat zo te zien ook de oorspronkelijke (CGA/EGA?) versie! Echt pure nostalgie!
Alleen al daarom komt deze collectie in mijn steam library!

(gog.com heeft alleen de VGA versie voor zover ik kon zien, en die speelt toch echt niet hetzelfde...)
VGA versie is inderdaad anders, zelfde verhaal bij Leisure Suit Larry 1 CGA vs VGA.
Kans is klein, want hetzelfde probleem doet zich namelijk ook voor bij de space quest collectie op steam, geen originele CGA/EGA versie, ook alleen de VGA versie.. Net zo bij de king's quest collectie... LOL op gog is het juist dat alleen de originele SQ1 meegeleverd is en juist niet de VGA versie..

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 30 augustus 2016 11:35]

De eerste delen van King's Quest, Leisure Suit Larry en een paar andere reeksen hebben op een gegeven moment een VGA reboot gekregen, waarbij de graphics en de bediening/interface werden gelijkgetrokken met de actuele versies (bijv. K'sQ 5 en Larry 5).
Dat klopt, en dat waren (in ieder geval voor PQ) geen slechte remakes. Maar de ervaring werd wel anders en juist die ervaring wil je uit nostalgische overwegingen nog een keer beleven.

Om een voorbeeld te noemen: de eerder in deze thread genoemde 'check om de auto' zat niet in de VGA versie volgens mij. En ik weet nog dat ik als 9 (10?) jarige eindelijk had ontdekt dat ik 'DUI test' moest intikken om verder te komen, wat een overwinning! Met de point-and-click interface is dat toch minder een uitdaging.
Cool. Gabriel Knight - The beast within wil ik eigenlijk nog wel een x spelen.
Net als Phantasmagoria. Zijn ook leuke prijzen. Om ze "even" aan te schaffen voor de nostalgie.
Waarschijnlijk omdat die niet uit de originele Police Quest reeks is

[Reactie gewijzigd door RodeStabilo op 30 augustus 2016 14:46]

Geen Empire Earth? Jammer...
Stond die er niet al op?


Geweldig spel was dat, vooral in Multiplayer waarbij je zo snel mogelijk door de epochs heen moest, omdat nieuwe units gewoon een stuk sterker waren.

Helaas stelden deel 2 en 3 teleur ten opzichte van nummer één.
Die is wel te krijgen via gog.com, blijft een favorietje voor LAN :)
Wat een heerlijk spel was dat, maar krijg het niet meer aan de praat. Ook niet de GOG versie.
Enige tips om Empire Earth 1 aan de praat te krijgen op een modern systeem of haal je hiervoor de oude PC/laptop onder het stof?
Ik draai de GOG-versie op W7 zonder problemen, maar kan me wel iets herrineren dat bij de 1e keer spelen hij er uit klapte. Volgens mij iets met de settings die je aan moest passen. In kwam toen dus wel in het menu (waar je ook settings aan kan passen) en hij klapte eruit toen ik een game opstartte. Kan me helaas niet herinneren welke setting het was, ik gok zo op iets met video settings.... Als je wel in het menu komt zou je daar eens kunnen proberen met de settings.

Zie op GOG ook veel comments van mensen die het onder W8 / W10 niet aan de praat krijgen. Er staat ook ergens een comment tussen van een tooltje waarmee je het wel aan de praat zou kunnen krijgen, dus check de comments op GOG even!

[Reactie gewijzigd door stefanass op 30 augustus 2016 13:13]

Leuk dat steeds meer bedrijven dit doen! Wel vind ik het jammer dat ze meteen de hoofdprijs vragen. Een aantal van die games heb ik nog op floppy gekocht op de PC beurs :).
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee