De Oekraïense regering zou plannen hebben om het gebied dat rondom de kernreactor in Tsjernobyl ligt om te vormen naar een zonnecentrale. Daarmee zou het ongeveer een derde van de energie kunnen opwekken van wat de kerncentrale deed, voor het ongeluk in 1986.
De plannen zijn niet officieel gepresenteerd, maar The Guardian heeft een presentatie ingezien die de Oekraïense regering naar grote banken heeft gestuurd, waarschijnlijk om financiering te krijgen. Uit de presentatie blijkt dat er in het onbewoonbaar verklaarde gedeelte rondom de kernreactor van Tsjernobyl een zonnecentrale moet verschijnen die 1000MW aan vermogen genereert. Daarnaast zijn er ook plannen voor andere vormen van hernieuwbare energie, zoals het winnen van biogas. Hiervoor staat 400MW in de boeken, waardoor het totaal uit zou komen op ongeveer 1400MW. Toen de kerncentrale van Tsjernobyl nog functioneerde, kon er 4000MW mee opgewekt worden.
Het voordeel van een zonnecentrale in het gebied rondom Tsjernobyl is dat het land bijzonder goedkoop is. Dat komt omdat het onbewoonbaar is verklaard en niet geschikt is voor toepassingen zoals landbouw. Daarnaast kent Oekraïne relatief veel zonneschijn, waardoor het een hoog rendement zou kunnen behalen met zonne-energie.
Of er daadwerkelijk financiering komt voor de zonnecentrale en andere vormen van hernieuwbare energie is nog onduidelijk. Wel zou volgens The Guardian de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling interesse hebben in het verstrekken van financiering voor het project. Eerder droeg deze bank bij aan een grote sarcofaag die de vernietigde kernreactor moet omvatten, en zo moet beschermen tegen het vrijkomen van radioactieve straling.
Op 26 april 1986 vond in kernreactor nummer vier een ontploffing plaats, waardoor radioactief materiaal zich over een groot gebied verspreidde. Bij de ramp kwamen direct 31 mensen om, maar radioactieve besmetting zorgde naderhand voor nog veel meer slachtoffers.