Nieuw type lowprofile-cpu-koeler met centrifugale fan komt binnenkort uit

Het bedrijf CoolChip kondigt aan dat zijn Kinetic Cooler binnenkort op de markt komt. De basis van dit concept met aluminium centrifugale fan werd al in 2011 aangekondigd en eind 2014 verschenen prototypes, maar nu lijkt de lowprofile-koeler dan toch te verschijnen.

CoolChip toont op Twitter een foto van de Kinetic Cooler in zijn productverpakking en meldt daarbij dat de koeler snel komt. Het gaat om een cpu-koeler voor Intel Skylake-processors met een tdp van maximaal 70W. Het bedrijf toont ook fans met verschillende kleuren.

De 1U Kinetic Cooler bestaat uit een ronde koperen basisplaat waarop een motor is bevestigd die een aluminium centrifugale fan op een dunne laag lucht laat roteren. De ventilator zuigt koude lucht van boven af aan en via de zijkanten wordt de hitte afgevoerd. De koperen baseplate voert warmte via een smalle spleet naar boven af. Het concept zou de koeler efficiënter, stiller en compacter maken.

CoolChip Kinetic Cooler

De koeler meet 92x92mm en is slechts 27mm hoog. De rotatiesnelheid bedraagt minimaal 1500 en maximaal 2500rpm. Het gewicht is 280 gram. De geluidsproductie bedraagt volgens de fabrikant 13 tot maximaal 25dB(A). Bij een temperatuur van 65°C zou de Kinetic Cooler het 100.000 uur volhouden, blijkt verder uit de specificaties. Naast de 1U lowprofile-versie werkt CoolChip aan een model voor high performance computing, dat met 55mm een stuk hoger is.

Eind 2014 toonde CoolChip een prototype van zijn koeler en de fabrikant demonstreerde deze samen met Cooler Master op de CES 2015. Daarna werd het stil rond het concept. De basis van het koelconcept met centrifugale ventilator ligt bij een vinding van Sandia National Laboratories uit 2011.

CoolChip 1U Kinetic CoolerCoolChip 1U Kinetic CoolerCoolChip 1U Kinetic CoolerCoolChip 1U Kinetic Cooler
CoolChip HPC Kinetic CoolerCoolChip HPC Kinetic CoolerCoolChip HPC Kinetic Cooler

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

05-07-2016 • 09:07

91

Reacties (91)

91
91
52
1
0
24
Wijzig sortering
Hoe wordt de hitte van de koperen plaat overgebracht naar de middelste aluminium vinnen? Niet met geleiding, ook niet met convectie, dus blijft straling over toch? Of werkt het anders vanwege de extreem kleine tussenruimte.

Daarnaast snap ik niet waarom de binnenste vinnen haaks op de buitenste staan? Althans, op de meeste foto's, in het filmpje zijn ook weer compleet andere prototypes te zien.

Ben erg benieuwd of dit goed werkt, mooie oplossing voor als er weinig ruimte beschikbaar is (m.u.v. servers, die hebben toch wel hun eigen airflow).

[edit] :+

[Reactie gewijzigd door Aikon op 22 juli 2024 18:23]

Als ze het in het filmpje hebben over heat transfer across a micron scale airgap denk ik toch convectie.
1 micron is niet veel dus misschien wel via geleiding? Even rekenen (met bhv http://www.engineeringtoo...l-conductivity-d_429.html)

q / A = k dT / s
where
q / A = heat transfer per unit area (W/m2)
k = thermal conductivity (W/mK)
dT = temperature difference (C)
s = wall thickness (m)

dus

q / A = 0.024 * 60 / 1e-6
q / A = 1440000 W/m2
q / A = 1440 kW/m2

Dat is in dezelfde orde als 2mm aluminium (dikte van een dikke koelvin?):
q / A = 215 * 60 / 0.002
q / A = 6450 kW/m2

Best redelijk lijkt me. Ik maak me meer druk over het feit als het ding gedurende de tijd ietsje scheef gaat lopen 8)7

[Reactie gewijzigd door imdoctorbob op 22 juli 2024 18:23]

Het Sandia-ontwerp heeft het over 0,001" zelf instellende spleet met hydrodynamische luchtlagering:

https://ip.sandia.gov/tec...Cooler%20presentation.pdf

Vziw is dat hetzelfde type lager dat ook in een mechanische harde schijf zit: Omdat de schijf overal even hard draait creëert dat overal even veel luchtdruk. Als ergens de afstand afneemt, wordt daar lucht op elkaar geperst en die druk drukt daar de lager / schijf weer verder naar buiten zodat deze gecentreerd / parallel blijft.

Er is dus geen slijtage, smering is niet nodig. Dit systeem creëert overdruk in de spleet, maar ik heb zojuist geleerd dat dit kennelijk niet uitmaakt voor de k-waarde van gassen. Ik neem wel aan dat het nog wat uitmaakt dat de lucht zal stromen, maar zal wel grotendeels laminair zijn.

Ed: Maar de foto's gebruiken heatpipes dus kennelijk geen dunne air gap? In dat geval is er weinig veranderd ten opzichte van huidige koelers, alleen ventilatortype.

[Reactie gewijzigd door kidde op 22 juli 2024 18:23]

Bijzonder dat dit dus ook verticaal goed werkt. Denk dat alleen bij het aanzetten er heeel even contact is. En daarna "zweeft" die dus?
Ja, het ontwerp vam Sandia wel, en je kan het ook horizontaal of ondersteboven gebruiken, want de magnetische krachten in de motor houden alles bij elkaar.

Kennelijk heel lastig te maken, vandaar misschien dat de productie versie gewoon heatpipes heeft.
Hitteoverdracht door/over een isolerende laag ;)
Dat zal een gouden koeler worden. Het ontwerp kan beter denk ik, bijvoorbeeld als het koelgedeelte in het midden zat en de propeller erbuiten. Dan hoeft de warmte niet zo ver overgedragen te worden en kan de ventilator bij dezelfde luchtverplaatsing stiller zijn.
Enige nadeel is dan het koeloppervlak.

Daarbij: een towerkoeler is slimmer, omdat de warmte gericht naar de boven- of achterkant van de kast geblazen kan worden, waar een casefan de warme lucht naar buiten leidt. BNu ben je de warme lucht alle kanten op aan het blazen.
De crux is dat de luchtlaag zó dun is, dat er haast sprake is van directe warmteoverdracht. Natuurlijk zal dit nooit 100% effectief zijn, maar het zou heel goed kunnen dat dit beter werkt dan passief koelen, wat nu meestal de enige optie is in 1U systemen.

Je hebt ook wel koelers met een plastic impeller, maar die voeren natuurlijk helemáál geen warmte af via de impellerbladen zelf dus zullen het waarschijnlijk ook afleggen tegen dit model.

Een 1U koeler vergelijken met een towerkoeler is nogal onzinnig, dat kon je zelf ook wel bedenken.

[Reactie gewijzigd door mcDavid op 22 juli 2024 18:23]

De luchtlaag tussen baseplate en rotor fungeert ook als een soort fluido-dynamic bearing. Ze gebruiken de lucht dus als lager, waardoor deze constant tussen de 2 platen beweegt/rolt. Dat zou voor de hoofdzakelijke warmte overdracht moeten zorgen.
Nog steeds niet zo efficiënt als "alles-buiten-een-vacuüm", maar toch beter dan stilstaande lucht.
Hitteoverdracht door/over een isolerende laag ;)
Een isolerende laag van 1 micrometer isoleert niet zo heel hard hoor ;)
Binnenste vinnen haaks op de buitenste is stromingstechnisch. relatief ten opzichte van de impeller stroomt de lucht naar buiten, als je van buitenaf kijkt heeft het ook veel rotatiesnelheid, net als de impeller zelf. Daarom moeten de vinnen dezelfde kant op wijzen als de draairichting van de impeller terwijl de bladen van de impeller vaak backward curved zijn, dus met de draairichting mee weg gebogen
de schoepen staan goed. Teken maar wat er vectorieel met de lucht gebeurt. Start met dat er een rondgaand element (omega.r) en een naar buiten staand element is. Ontbindt de twee en je hebt de hoek die de leidschoep moet hebben.
Alleen jammer dat alle hitte zijwaarts in de omringende componenten geblazen wordt i.p.v omhoog. Kan me niet voorstellen dat die repen RAM die om het koeler heen staan nu zo blij zijn met al die extra hitte die geheel of gedeeltelijk tegen ze aan geblazen wordt..
Inderdaad. Goed te zien op 1:00 in de video. De lucht wordt direct tegen het RAM aangeblazen.

" De geluidsproductie bedraagt volgens de fabrikant 13 tot maximaal 25dB(A)."

In het filmpje hebben ze het over een geluidsproductie van <35dB. Dat is alweer heel wat hoorbaarder. Dit ding is voor compactheid gemaakt, niet voor stilte.

Je krijgt dus een oplossing waarbij je een kleine kast kunt gebruiken icm low profile ram, maar waarbij je een erg goede kastairflow moet realiseren eventueel aangevuld met dedicated ramcooling. Niet erg interessant voor een power/game pc lijkt me.
Ik denk inderdaad niet dat ze met confectie gaan werken in je kast; een modieuze lappen doek is toch niet zo effectief :+
Nee, met confectie heeft het inderdaad heel weinig te maken...
De verdomde autocorrectie ook altijd, bedoelde natuurlijk 'confetti'
De animatie klopt van geen kant! Antwoord op je vraag: gewoonweg niet. Alle warmte zal door de heatpipes worden afgevoerd.
Nee, het is toch echt de bedoeling dat de warmte ook naar de rotor afgevoerd zal worden.
Ze zijn hier echt al JAREN mee bezig, ik herinner mij nog posts hierover op overclockers.com pre 2010.

Zie ook:
2011 - http://www.extremetech.co...k-the-heatsink-is-the-fan
2012 - https://www.youtube.com/watch?v=JWQZNXEKkaU

En moest ik tijd hebben, zou ik nog wel oudere zaken vinden ook.
edit:

01-2010 - http://prod.sandia.gov/te...ntrol.cgi/2010/100258.pdf
Zoek ook maar eens op tweakers, naast de gelinkte items is er een hele reeks nieuws hierover.

Ze hebben waarschijnlijk weer een nieuwe ronde funding nodig, dus komt het voor de zoveelste keer nog eens bovendrijven.


Ze hebben er nu met wat heatpipes een extra laag rond gezet. Maar ik geef het niet veel kans, gezien het lange traject dat ze al achter de rug hebben zonder resultaat.

[Reactie gewijzigd door IceTeaGX op 22 juli 2024 18:23]

Wat een elegante oplossing O+
Het lijkt erop dat dit alleen werkt op horizontaal geplaatste moederborden - iets wat de consument sinds 1997 al nauwelijks meer gebruikt. Maar gezien de 70W tdp is dit vooral bedoeld voor een zakelijke(r) markt. Ik vraag me alleen af of er in die markt wel een markt (ha) is voor aftermarket koelers. :|
Waarom zou dit alleen op horizontaal geplaatste moederborden werken? Had geen enkel idee dat lucht zoveel last had van de zwaartekracht.
Lucht niet, maar een heatpipe werkt met vloeistof en verdamping.

De hitte van de cpu wordt opgenomen door de vloeistof, die verdampt en naar boven 'drijft' Daar geeft de damp de hitte af aan de koelvinnen en wordt weer een vloeistof, die terug stroomt naar de hittebron. Dit alles in een continu proces.

Als ik zie hoe de heatpipes zijn gemonteerd werken alle heatpipes alleen bij een horizointale montage, iedere andere positie en er worden heatpipes niet (optimaal) gebruikt. In het ergste geval transporteerd de koperen buis natuurlijk ook nog hitte, maar lang niet zo efficient.

edit: hmm een interne coating met capilaire structuur kan de vloeistof in iedere positie terug transporteren. dus de heatpipe werkt in iedere positie. Vraag me af of horizontaal monteren nog wel een voordeel geeft? Het verhaal hierboven geldt voor een 'kale' heatpipe.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63072 op 22 juli 2024 18:23]

Ik vraag me dan weer af wat de koeler uit de laatste 3 foto's gaat doen met je ram modules op ten duur.
Als ik zo na de laatste 3 foto zit te kijken, gooit deze de warme lucht bij dat model recht tegen je ram modules naar buiten namelijk.
En dat deze koeler op de plek waar je ram modules geplaatst gaan worden, ook nog eens de heatpipes mist.
Wat me nou niet bepaald goed lijkt voor de modules.

Edit: Typo

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 22 juli 2024 18:23]

Doordat er geen heatpipe bij de Ram modules zit, zal de heatsink daar minder warm worden toch? Dus zal de lucht die daar langs blaast ook minder warm worden.

MAAR of het verschil in temperatuur ook het daadwerkelijke effect heeft wat ik hier net omschreef weet ik natuurlijk ook niet, aangezien het toch warmtegeleidend materiaal is..

Ik ben erg benieuwd naar de eerste reviews van deze koelers.
klopt, alleen is het ook weer zo, dat op de plekken waar de heatpipes missen de warmte die er komt ook weer minder snel zal kunnen worden afgevoerd.
Wat maakt dat het deel bij de ram modules langer zijn warmte zal vasthouden, en zo dus misschien zelfs nog wel eens warmer kan worden dan op de overige delen van de koeler.
Al is het afwachten natuurlijk.
Een heatpipe brengt de warmte nou juist van de CPU (of eigenlijk van het koperblok dat tegen je CPU of heatspreader gemonteerd zit) naar de radiatorbladen. Dus, nee, het wordt daar niet warmer.

Over het algemeen zal de luchtstroom echter ook eerder een positief effect hebben op je rammodules en andere componenten op je moederbord. Vroeger, toen downblowing coolers nog de norm waren, kon je juist wel problemen krijgen met een tower model cooler omdat er geen lucht meer vanaf de CPU over het bord stroomde. Ik heb bij een nforce bord vroeger nog wel eens een extra fannetje in de kast moeten monteren die over het moederbord blaasde omdat het ding anders te heet en instabiel werd. Tegenwoordig wordt er meer rekening gehouden met die tower modellen en gaan ze er niet meer zomaar vanuit dat er wel genoeg lucht over het bord zal stromen.
Er zit op de punten van de ram modulles geen heatpipe om de afgekoelde vloeistof die daar normaal weer in naar beneden loopt naar het koperen deel waar je CPU zich onder bevindt terug te voeren. Wat dus maakt dat het op die punten in elk geval langer de warmte zal vasthouden. Dus daar blijft het wel degelijk langer warm dan op de overige delen waar wel heatpipes zitten.
En al helemaal als je je bedenkt dat koper heel snel warmte opneemt, en af kan geven, waar aluminium ook snel warmte kan opnemen, maar daarentegen weer minder snel/makkelijk afgeeft.
Vandaar dat heatpipes ook bijna altijd van koper zijn gemaakt, om het zo snel aan aluminium koelvinnen te kunnen afgeven, waar vervolgens de koeler op gemonteerd zit, om zo het aluminium weer tijdig te kunnen afkoelen ;)
Maar nogmaals, het is afwachten.

Edit: Nu zal er misschien gedacht worden, als koper snel warmte kan opnemen, en afgeven tegelijk, waarom maken ze dan de gehele koeler niet van koper.
Nou simpel, aangezien koper nogal wat zwaarder is dan aluminium.

Nou, ga ik er vanuit dat mijn edit bij de meeste mensen al wel bekend was, maar dacht ik zet het er toch nog even bij.

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 22 juli 2024 18:23]

Ik hoop natuurlijk dat je er volkomen naast zit maar ik ben ook bang dat er wel degelijk extra warmte bij de Ram modules zal komen.
Ze moeten nog gewoon een slakkenhuis eromheen zetten om de lucht naar 1 uitgangspunt te leiden. Impellers met slakkehuis worden overigens al tijden in notebooks gebruikt voor koeling: omdat ze zo plat kunnen zijn ;) Dit is standaard oude techniek uit de ventilatiebusiness.
Dit soort koeloplossingen zijn nog niet op de desktopmarkt, omdat ze inflexibel veel ruimte innemen (plat en wijd) voor het benodigd debiet en relatief dure lagers nodig hebben t.o.v. de huidige propellortjes (ivm stabiliteit en trillingen).
En de heatpipes die in zowat elke cpu koeler worden gebruikt die gewoon op verticaal geplaatste borden werken zijn anders dan deze?...
Anoniem: 63072 @[Remmes]5 juli 2016 12:55
Zie mijn edit, vrijwel elke heatpipe in cpu en gpu coolers heeft een kopermesh coating aan de binnenkant om vloeistof terug te laten stromen naar de cpu, ongeacht de orientering.

Alleen als je weet dat de heatpipe verticaal geplaatst wordt met de hittebron op het laagste punt heb je geen coating nodig.

Mooi (reclame) stukje van Coolermaster: http://www.coolermastercorp.com/manufacture.php?page_id=8

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63072 op 22 juli 2024 18:23]

Ha, zeer snedig. Maar het artikel heeft het toch duidelijk over "boven".
ik denk dat ze bovenzijde van de koeler bedoelen en niet letterlijk boven.
Zonder zwaartekracht zouden we geen lucht hebben op aarde. Dus gelukkig is er wel invloed. Echter in het geval we het hebben over luchtstromingen is het effect inderdaad erg gering. Wat echter wel van invloed is, is het feit dat (relatief) warme lucht stijgt.. je kunt je wellicht voorstellen wat voor effect dat heeft op de warme lucht die bij verticale plaatsing omlaag word geblazen. Dat is waarom horizontale plaatsing in theorie beter zou kunnen zijn mits de warme lucht ook aan de zijkant kan worden afgevoerd uit de kast en van boven kan worden aangezogen. Volgens mij word dit bij zulk soort koelers vaak met plastic kappen afgedwongen. Zoals bij veel videokaarten bijvoorbeeld of servers in een rack.
Als je hem verticaal zou plaatsen zou hij opstijgende warme lucht van andere componenten kunnen aanzuigen samen met de eigen, net afgeblazen lucht aan de onderzijde van de koeler.

Daarbij blaast die warme lucht ook nog eens tegen de geheugenmodules aan (zie foto) waardoor deze ook de warmte niet kwijt kunnen.

Niet handig dus ;-)
Lucht zwaartekracht
Warme lucht stijgt normaal omhoog en koude lucht omlaag.

Warme lucht wil je normaal dus omhoog blazen zodat de ventilator koude lucht van onderen kan gebruiken.

Bij een verticaal geplaatst moederbord kun je stellen dat de lucht ook naar onderen wordt geblazen en op die manier zich vermengt met koude lucht waardoor de aangezogen koude lucht warmer gaat worden.
Waarom zou dit alleen op horizontaal geplaatste moederborden werken? Had geen enkel idee dat lucht zoveel last had van de zwaartekracht.
Ooit al naar het weerbericht gekeken? ;)
Lucht zou zonder de zwaartekracht niet veel teweeg brengen, denk eens aan de krachten die wind uitoefend. Dat alles begint met een verschil in temperatuur (dichtheid) en verticale verplaatsingen.
HTPC in kast die op een hifi component lijkt heeft vaak een horizontaal geplaatst moederbord (en weinig ruimte) dus daar zie ik wel kansen. Daarnaast zie je ook itx oplossing met een horizontaal geplaatst moederbord dus dat zou ook kunnen.

In de zakelijke markt gaan ze nooit dit soort (relatief) prijzige oplossingen gebruiken, beetje gezoem van je kantoor PC wordt dan gewoon voor lief genomen.
Er zijn anders vrij snelle CPU's met een TDP van minder dan 70W. Denk bijv. aan de Core i7-6700, Core i5-6600 etc. Deze hebben een TDP van slechts 65W en zul je vaak terugvinden in game PC's.
Naast of dit zou werken of niet HTPC's hebben doorgaans erg lage en liggende case en volgens mij is dit de doelgroep. Waarom zou je een hele platte koeler in een standaard ATX kast willen stoppen terwijl je zeeën aan ruimte hebt (behalve misschien esthetisch gezien).
Mijn 3 laatste PC's hebben allemaal een horizontaal geplaatst moederbord ;) (sugo 5b, Node304, Obsidian 250)
offtopic:
Dat er anno 2016 nog mensen gaan voor het onnodig grote ATX gaan begrijp ik oprecht niet (buiten de powerusers die multi-gpu, dedicated audio (al heeft mijn Impact7 dat ook), 5.25 drive of 10 HDD/SSD's gebruiken of diegene die beperkt budget hebben)


Het is dat het koelvermogen relatief beperkt is en de prijs vermoedelijk hoog, anders was dit er een voor op het sinterklaas lijstje (4790 wordt helaas nogal heet)
De nieuwe niet k skylake processoren zitten onder de 70w tdp, dus je kan hem gewoon op een i7 6700 of een i5 6600 zetten en zoals Blokker al zegt kan deze koeler gewoon op een verticaal gemonteerd moederbord gebruikt worden.

[Reactie gewijzigd door acst op 22 juli 2024 18:23]

als je spreekt over een afmeting van 1U, dan weet je al op voorhand dat je NIET over consumentenproducten spreekt, maar over servers. U is namelijk de basiseenheid die gebruikt wordt om de hoogte in een rack aan te geven.
Dit doet me denken aan de oude Athlon Thunderbird processoren, die hadden ook zo'n soort "orb" cooler. 8)
Anoniem: 63072 @Roel9115 juli 2016 09:56
Die heb ik gehad (ligt vast nog ergens in een doos) was een geweldig stille cooler. Is iedere cent waard geweest.
Volgens mij is die nog steeds elke cent waard (zoniet nog meer) met al dat koper :+
Klopt. Was een mooie en zeer goede koeler.
Veel plezier van gehad
Nja zo 1 heb ik ook gehad van Zalman, wilde goed koelen / overclocken maar geen water pretpark in mijn pc.. Maar dat was geen low-profile, ik weet niet of ze er wel geweest zijn maar dat is wel even iets anders dan zo'n low-profile koeler.
Thermaltake had in die periode zijn orb koelers waar deze inderdaad wat aan doet denken. Al deden die het wel met een klassieke ventilator.
Yup, ik geloof dat Zalman en daarna ThermalTake ook een stel van dit soort fan-in-the-middle koelers hadden. Deden het redelijk, totdat de towers kwamen.
Mooi laag model goed voor veel dunne configs. Een i5 is ruim voldoende voor heel veel computer gebruikers en ook vele gamers.
Voor de modders.. op elk blad een aanpasbaar kleurenledje erop doen? Kun je mooi effect krijgen :)
Success met het balanceren van die ledjes ;)
Anoniem: 661359 @Cave_Boy5 juli 2016 09:57
Ik gok dat de compeller in balans moet blijven om goed te functioneren. Met leds de balans zoeken zal nog een hele uitdaging worden. wellicht komt er in de toekomst een met led verlichting die door de fabriek is uitgebalanceerd.
handig, en zo te zien gaat dit net passen in een 1u pizzadoos

Alleen nieuw?

Wat is nou daadwerkelijk het verschil met de Gelid Slim Silence welke ik zelf al een jaar of 3 in mijn 1u 19" rackserver heb zitten op de impeller stijl fan die er in zit na?

http://www.gelidsolutions...ts/guides/amd_flyer_c.pdf

net als deze van spire met een blower type fan
http://www.spire-corp.com/cpu-coolers/positivo-1u-sp953-1u/

Misschien een idee om deze mee te nemen in de round-up?

Ik kan er eventueel een 15 inch diepe 19 inch 1u Procase IPC-C1E behuizing met een am3+ socket voor beschikbaar stellen.

Als je daar 65 watt in koel krijgt...

http://www.procase.co.nz/...IPC_C1E_SB/IPC-C1E-SB.htm

[Reactie gewijzigd door fvdberg op 22 juli 2024 18:23]

Nou, die fan dus.
Het grote verschil is dat jouw koeler (net als elke standaard koeler) via de fan warme lucht wegblaast OF koude lucht over de vinnen van de koeler blaast.

Deze koeler is bedoelt om de warmte die het koperen (onderste) deel van de koeler opneemt, als het ware omhoog te trekken (daar is de binnenste cirkel vinnen voor). Deze lucht word door het ronddraaien van de koeler naar de buitenste vinnen gedrukt welke op een tegenover gestelde positie staat en er dus voor zorgen dat de warme lucht de koeler word gepushed. Door de vele vinnen en materialen koelt de lucht in de tussentijd ook af. Voordeel is dat dit ook extra airflow genereert wat bijv. je RAM ook nog wat zou kunnen koelen.

Er zal vast en zeker een betere uitleg zijn maar zo heb ik het in elk geval begrepen.
probleem is alleen dat je boven in een groot deel van de echt low profile (1u is toch wel ultiem laag) behuizingen waar deze fan toch voor bedoelt is te weinig ruimte hebt om de benodigde lucht door aan te kunnen zuigen.

Als voorbeeld met deze koeler van 27 mm in een 1U behuizing heb je als deze geinstalleerd is op een moederbord nog net 1 mm boven de koeler aan ruimte over.

wanneer je deze ruimte afsluit met een lapje vilt, rubber of andere pakking tussen de deksel zodat de fan zijn lucht ook aan moet zuigen door de vinnen heen werkt het prima

ik doe dit zelf ook al jaren op die manier, en zelfs wanneer ik een cpu met een 65 watt tdp fan langdurig stress blijft de temperatuur onder controle

[Reactie gewijzigd door fvdberg op 22 juli 2024 18:23]

Daar kan ik goed inkomen. Ik had juist begrepen dat deze koeler geen koude lucht van buiten maar juist de warme lucht van onderen aan moet zuigen en deze al koelende langs de buitenste vinnen weer naar buiten moet blazen. Als low profile koeler is het stiekem idd nutteloos om koele lucht aan te moeten zuigen daar waar er geen ruimte is voor een fatsoenlijke adem.
Al die oude modellen, die op deze koeler lijken, hadden geen heatpipes, dat maakt dat deze koeler waarschijnlijk een stuk beter presteert.
nee hoor,

De Gelid Slim Silence die ik zelf gebruik in mijn servers heeft een heatpipe

http://www.gelidsolutions...ts/guides/amd_flyer_c.pdf
Ja, je hebt gelijk, :o
dus koelt maximum de i5's van Intel (behalve de 6600k), niet slecht, zeker niet voor zo'n kleine koeler.
ik vind het design anders ook niet slecht, het is eens iets anders dan die mega blokken op je mobo.

[Reactie gewijzigd door Daileass op 22 juli 2024 18:23]

Zeker voor HTPC kasten is het altijd leuk om wat meer variatie op de markt te zien. als ze de "beloftes" waar kunnen maken dan is dit een hele mooie koeler. Laag profiel, weinig geluid en tevens ook airflow naar de componenten rondom de CPU.

Nadeel is wel vaak dat dit soort koelers problemen hebben met het aan kunnen zuigen van voldoende koele lucht waardoor het toerental erg hoog komt te liggen, en daarmee de geluidsproductie ook toeneemt. Dat is natuurlijk meestal een probleem van de kast, en niet van de koeler, maar toch.
Nadeel is wel vaak dat dit soort koelers problemen hebben met het aan kunnen zuigen van voldoende koele lucht waardoor het toerental erg hoog komt te liggen, en daarmee de geluidsproductie ook toeneemt. Dat is natuurlijk meestal een probleem van de kast, en niet van de koeler, maar toch.
Veel kleine kasten hebben een rooster (mogelijk met filter) boven de CPU. Je neemt dan een koeler die zo dicht mogelijk op dit rooster komt, zodat hij zoveel mogelijk koude lucht van buiten aanzuigt en zo min mogelijk de lucht die al in de kast rondzweeft.

Voor sommige kasten (met 56-58mm ruimte) is deze CPU koeler dus te laag. In dat geval kan je beter een hogere nemen.
Hopelijk wordt de koeler een getest op Tweakers!

Zou die koeler ook (goed) werken bij verticale plaatsing en welk effect zou dat op de levensduur hebben?
Ja! Supertof, ik was deze alweer vergeten ondertussen, erg mooi dat dit toch het licht gaat zien!
Is het trouwens bekend of deze koeler ook in een verticale setting te monteren valt? Wat ik me herinner is dat het draaiende gedeelte los zit op de koeler. En dat te warmteoverdracht plaats vind door hele fijne groeven. Nu lijkt het mij dat dit principe niet opgaat wanneer de 'ventilator' schuin of verticaal hangt.

Desalniettemin is het een erg gaaf concept , en nu dan eindelijk product! In de toekomst eens kijken of ik dit in een nieuw systeem kan toepassen :) .
Anoniem: 319464 5 juli 2016 09:41
Wel grappig, maar efficienter dan een normale fan? Oke bij een waterpomp of een buitenboordmotor heeft een impeller nogal nut om water te verplaatsen, maar bij lucht lijkt het me een stuk minder efficient. Enige voordeel is dat het geintegreed in koelribben zitten. Dus niet bovenop nog een fan. Maar je verliest een hoop koel oppervlak.
Een buitenboordmotor gebruikt ook gewoon een axiaal stromende propellor volgens mij hoor? :P
een fan(axiaal propellor) heeft normaal meer doorstromend vermogen, minder drukverschil, een radiaal impeller zo je wilt, bouwt over het algemeen meer druk op met een lagere capaciteit. Stofzuigers en bladblazers bijvoorbeeld hebben vaak ook een radiaal impeller

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.