Amazon levert smartphones met Google-apps en Amazon-apps in firmware

Amazon is begonnen met de levering van smartphones met zowel Amazon-apps als Google-apps in de firmware. De webwinkel geeft Prime-klanten korting in ruil voor het meeleveren van de Amazon-diensten en het bekijken van advertenties op het lockscreen.

Amazon noemt de telefoons Prime Exclusive Phones en in ruil voor de advertenties en het meeleveren van de apps krijgen klanten 50 dollar korting op de aanschafprijs. Vooralsnog kunnen alleen gebruikers in de Verenigde Staten het aanbod gebruiken om smartphones aan te schaffen. De twee telefoons die nu in het programma zitten zijn een model van het Amerikaanse merk Blu en de Moto G4 van Motorola.

De advertenties verschijnen op het lockscreen als notificaties en gebruikers kunnen ze wegvegen als ze geen interesse hebben. Het model wijkt niet veel af als wat Amazon al jaren doet met zijn e-readers en tablet onder eigen merk, waarbij er veelal een goedkopere optie is met advertenties op het lockscreen.

De Amerikaanse site Recode vermoedt dat Google de telefoons van Amazon zal gebruiken als voorbeeld in de zaak van Google en de Europese Commissie. De Commissie verdenkt Google van machtsmisbruik met zijn Android-telefoons.

Het bundelen van eigen apps en functies, ook als die dubbelen met diensten van Google, is niets nieuws. Zowel fabrikanten als providers doen dat al vrijwel sinds het begin van de opmars van Android. Ook zijn er in het verleden veel diensten van Microsoft te vinden geweest op smartphones van diverse Android-fabrikanten.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

29-06-2016 • 20:21

23 Linkedin

Reacties (23)

23
23
22
1
0
0
Wijzig sortering
Custom rommetje erop gooien en je hebt dus een mooie korting ;) voor de gewone consument lijkt me reclames op je eigen telefoon wel vervelend, maar goed dat dit optioneel is
Amazon Prime in de VS kost $10.99 per maand. Plus dat je daarna nog makkelijker bij Amazon kunt bestellen. Amazon kan het snel terug verdienen.

Je kunt een 30 dagen trial nemen en meteen opzeggen als de telefoon arriveert. Maar alle huidige Prime leden betalen dus al dik en de kans op een paar extra leden is ook wel wat waard.

Dus die enkeling die zoveel moeite doet, die is eigenlijk nog steeds een wandelende reclamezuil: "Kijk mij eens! Van Amazon! Super goedkoop!"
Ik vraag mij af of dat niet te achterhalen valt, want die korting krijg je i.v.m inkomsten door het kijken van reclame lijkt mij, dus als ze zien dat jij met s/n of iets in die richting online komt onder een custom rom i.p.v de rom met advertenties op lockscreen dan zouden ze je korting toch gewoon uit kunnen zetten lijkt mij of geld terug eisen wellicht? Ik weet het niet puur speculatie maar lijkt mij niet alsof ze je het met dank afnemen.

[Reactie gewijzigd door Argonar op 29 juni 2016 20:30]

Anoniem: 668692
@Argonar29 juni 2016 20:52
Achterhalen is 1 ding, maar bij volledige overdracht van eigendom, is het in de EU niet zo dat je dan nog beperkt kunt worden op het fysieke product.

De rede dat ze dit in de VS lanceren, is omdat ze daar makkelijker mensen die vervolgens de rom verwijderen aan kunnen pakken. In de EU gaat dat een stuk lastiger worden.
Achterhalen is 1 ding, maar bij volledige overdracht van eigendom, is het in de EU niet zo dat je dan nog beperkt kunt worden op het fysieke product.
Lees je EULA er eens op na. Je wordt slechts eigenaar van de hardware, op de software heb je slechts een gebruikslicentie. Ze kunnen zelfs kiezen voor een aanvulling daarop, die je verplicht om in ruil van de korting de originele firmware in stand te houden en alleen officiële updates te installeren. Dat is juridisch bindend en afdwingbaar.
Handhaafbaar is een uiteraard een andere zaak en het zal ze publicitair geen goed doen wanneer ze gebruikers gaan vervolgen. Wanneer de hardware iets aangepast is, waardoor er specifieke firmware voor de Amazon versies van de toestellen gemaakt moet worden, kunnen ze ook de aanbieders van de firmware aanpakken.
Anoniem: 668692
@CivLord30 juni 2016 10:09
*zucht*
allereerst, Ik zeg helemaal nergens dat je eigenaar van de software wordt.
alleen met de HARDWARE mag je vervolgens doen wat je wilt, INCL andere software installeren.

Daarnaast:
De EULA is niet rechtgeldig in Nederland, omdat het aanvullende voorwaarden na aanschaf betreft.

Dat je iets zelf juridisch bindend noemt (zoals in een EULA) maakt het nog niet juridisch bindend!
Maar zelfs als het groot op de doos staat "letop andere firmware verboden", dan krijg je een probleem. Bij VOLLEDIG overdracht van eigendom kun je niet zomaar aanvullende voorwaarden stellen (en met volledig praat ik over de hardware, omdat er helemaal geen eigendomsoverdracht van software plaatsvindt).

Waar haal jij uit dat het daadwerkelijk afdwingbaar zou zijn?
De EULA zal geen belemmering zijn. Het is alleen een reactie op jouw opmerking dat je na aankoop het volledige eigendom van het apparaat krijgt.
Dat de EULA in Nederland niet rechtsgeldig is, is in dit geval niet relevant, omdat dit verhaal (nu nog) in de VS speelt.

Wanneer je vóór de aankoop op de site een vinkje moet plaatsen bij een vakje dat je de voorwaarde accepteert dat je de firmware niet aan mag passen/ vervangen, in ruil voor de korting, dan is het wel degelijk juridisch bindend.
Natuurlijk doen ze het niet daarom. Echt niet dat Google en Amazon hun reputatie op het spel zetten door het aanklagen van een zeer klein groepje nerds dat genoeg kennis heeft om even een custom rom te flashen. BLU is een Amerikaans merk en dat maakt het mooi testterrein. Overigens is het natuurlijk ook een lokkertje voor Prime, wat niet overal beschikbaar is maar iig wel in de VS.
Anoniem: 668692
@i7x30 juni 2016 00:00
De kans dat ze aan gaan klagen is in historisch perspectief zeer klein inderdaad. Maar dat neemt niet weg dat ze echt wel hun juristen hebben laten kijken welk rechtsgebied het gunstigste is en de EU gaat dat gewoon niet worden.

True, het is aan "prime" gekoppeld, het merk is Amerikaans etc... maar er zitten toch echt wel wat meer redenen achter die minder voor de hand liggen. Thats all I said.
Amazon noemt de telefoons Prime Exclusive Phones en in ruil voor de advertenties en het meeleveren van de apps krijgen klanten 50 dollar korting op de aanschafprijs.
Op de aanschafprijs, dus als je het toestel eenmaal binnen hebt kun je dat makkelijk doen ;)
Dat is dus ook het eerste wat ik dacht, weg met die reclame! :Y)
Wat zou Motorola hiervan vinden? Die leveren en produceren het toestel wel, maar verdienen niets aan de reclame. Daarnaast ben ik erg benieuwd of Amazon die $50 terugverdient met de reclame.
Amazon geeft de korting, niet Motorola...
Ja, dat klopt. Dat is alleen mijn punt niet.

Vergelijk het met de artiesten die nu klagen over reclames op Facebook en Google bij hun video's en de inkomsten daaruit.

Hetzelfde kun je voor Motorola zeggen: zij maken een product, verkopen dat en vervolgens verpakt Amazon het opnieuw en verdient aan dat product separaat reclame-inkomsten. Laten we wel wezen, zonder die telefoon heeft Amazon geen platform voor de reclames.

Mijn vraag dus: wat vindt Motorola daarvan, zouden ze een deel van de inkomsten uit reclame krijgen, zijn ze afgekocht voor een vast bedrag per telefoon, hoe zit dit?
De telefoons zijn toch gewoon betaald aan Moto?

Of Amazon ze dan voor 500 of voor 50 euro verkopen, het zal ze worst wezen, het geld is al binnen.
Uhuh. Ik laat jou (Amazon) mijn telefoon (Motorola G4) onder mijn merknaam (Motorola) verkopen, jij gooit hem vol met reclame en als de telefoon daardoor stuk gaat, langzamer wordt of minder snel updates krijgt?

Dan zegt de gemiddelde consument niet: dat komt door de custom rom van Amazon. Dan zegt de consument: mijn Motorola krijgt geen updates meer. Waarom die van de buurman, die hem niet bij Amazon kocht, of bij Amazon zonder reclame, wel?
Daar zullen ze dan afspraken over gemaakt hebben. En het zal waarschijnlijk duidelijk aangegeven staan bij de bestelling.

Overigens hoop ik dat het kei, en dan ook keihard flopt. Adware inwisselen voor een eenmalige korting van 50 euro... binnenkort ook op highend toestellen, maar dan tegen dezelfde prijs, en meer winst in de zak van de fabrikant. Zodra ze zien dat mensen reclame slikken, dan kan het ook op de dure toestellen.
Lijkt me dat ze dat prima vinden als ze die telefoons nu maken voor Amazon. Over deals tussen fabrikanten en uiteindelijke verkopende partijen zul je als consument weinig te weten komen.
Ik verwacht ook niet dat hier iemand van Motorola gaat antwoorden hoe dit in elkaar zit. Dat neemt niet weg dat we flink van mening kunnen verschillen over de zin van dit experiment van Amazon.
Anoniem: 382732
@arnovos29 juni 2016 21:43
Motorola krijgt (als ze goed hebben onderhandeld) gewoon een goed bedrag voor de toestellen die ze verkopen. Artiesten krijgen niets van de inkomsten die hun werk genereerd voor FB & Google.
De vergelijking gaat mank.
Motorola maakt de telefoon en verkoopt het voor een bedrag waarbij de kosten gedekt zijn en een kleine winst gemaakt wordt. Wanneer de afnemer het toestel aanpast voordat deze het doorverkoopt, dan is die afnemer verantwoordelijk voor die aanpassingen.
Een artiest maakt iets en moet vervolgens in kleine beetjes genoeg geld zien te verdienen voor zijn levensonderhoud. Voor een musicus die bv. een week doet over het schrijven van een nummer en geld uit geeft voor een videoclip, duurt het maanden, zo niet jaren voordat dat nummer een weekloon en de kosten van de videoclip heeft opgebracht. (Enkele uitzonderingen daargelaten, van topartiesten die miljoenen verkopen in de voorverkoop en toevalstreffers waarbij in vijf minuten een wereldhit geschreven wordt.) Voor die musicus is het erg zuur wanneer hij vergeefs wacht op een paar royalties, maar bedrijven als Facebook en Google geld verdienen aan advertentie-inkomsten bij zijn videoclip.
Overigens doet Amazon dit al jaren bij hun Kindles, niks nieuws.
Apps in de firmware - de malwaremakers lachen zich te pletter. Nog meer ellende alsof 't nog niet erg genoeg is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee